Dodaj do ulubionych

Wizyta u lekarza

25.06.19, 22:45
Czy, Waszym zdaniem, pacjent ma prawo przekazać swój termin wizyty innemu znanemu sobie pacjentowi tego samego lekarza (np. mamie, bratu, koleżance z pracy)?
Chodzi mi o sytuację, gdy np.
1. sam z przyczyn obiektywnych nie może skorzystać z danego terminu i proponuje bliskiej osobie wskoczenie na jego miejsce?
2. Zamieniają się swoimi terminami wizyt, bo coś mu wypadło w danym czasie, a na zamianie żadna ze stron nie traci.
3. Zamiana wynika z faktu, że drugi pacjent ma termin odleglejszy, a pilniejszą potrzebę wizyty (np. dla wypisania recepty na niezbędne leki), a pierwszy może spokojnie doczekać do późniejszego terminu.

Czy przychodnia powinna się na takie zmiany zgodzić, czy potraktować jako rezygnację z terminu i wprowadzić na to miejsce osobę z listy oczekujących, a rezygnujący pacjent na koniec kolejki?

Kwestia istotna głównie przy terminach wizyt na które czeka się długie miesiące (np. endokrynolog, okulista) i przeszkodach, które wypadają w zasadzie w ostatniej chwili.
Obserwuj wątek
    • aaa-aaa-pl Re: Wizyta u lekarza 25.06.19, 23:00
      Moim zdaniem powinien " wskoczyć" kolejny pacjent, który stoi w kolejce.Tak jest uczciwie.
    • milka_milka Re: Wizyta u lekarza 25.06.19, 23:21
      Absolutnie może, sama tak robię. Jeśli wiem, że ktoś bliski czeka, a ja rezygnuję, to przepisuję swoje miejsce na tę osobę.
      • taki-sobie-nick Re: Wizyta u lekarza 25.06.19, 23:33
        Kraj?
        • milka_milka Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 00:05
          Polska.
          • taki-sobie-nick Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 00:44
            A to znakomicie, że można.
    • hanusinamama Re: Wizyta u lekarza 25.06.19, 23:24
      Oczywiście ze może. Nie wciska nikogo przed siebie tylko zamiast siebie. Mnie kiedys kolezanka odstąpiła wizyte u gina na NFZ (raz chciałam zrobic sobie badania niepłatne....ze załowałam to juz inna kwestia). Jej akurat cos wypadło, mnie pasowało.
    • cruella_demon Re: Wizyta u lekarza 25.06.19, 23:29
      Tak. I aaaa nie ma racji. Kolejny pacjent by wskoczył, gdybym tej wizyty nie potrzebowała i zrezygnowała, ja potrzebuję i nie rezygnuję więc albo wejdę ja albo osoba której ustąpię. Sama tak ustąpiłam szwagrowi on wszedł na moje miejsce a ja na to, które on by zajął w kolejce, po prostu się zamieniliśmy.
    • fil.lo Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 00:39
      Nie wiem, co na to przychodnie, ale wg mnie jest to jak najbardziej ok.
    • ulau Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 07:02
      No więc ja wczoraj po raz pierwszy spotkałam się z sytuacją, że przychodnia odmówiła przyjęcia mojego drugiego dziecka w terminie, z którego nie skorzysta koleżanka.
      Dotychczas kilkakrotnie zdarzało się mi zamieniać wizytami, z inicjatywy jednej lub drugiej strony i przychodnie (inne) nie robiły z tego powodu problemu.
    • memphis90 Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 07:34
      Jeżeli jest lista kolejkowa, to wskakuje kolejny pacjent z kolejki, a osobie, której wypadlo coś ważnego wyszukuje się kolejny termin ( nie trafia ponownie na sam koniec listy) . Odmienna sytuacja stwarzalaby pole do nadużyć np sprzedawaniem miejsc.
    • saskia44 Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 08:20
      Oczywiscie ze nie, jesli pacjent rezygnuje to przychodnia powinna sie skontaktowac z nastepna osoba w kolejce. Absurdalny I dosc korupcyjny pomysl.
    • slonko1335 Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 08:24
      Zależy od przychodni. Zgadzam się, ze może to być pole do nadużyć w takiej formie ...
    • bo1 Re: Wizyta u lekarza 26.06.19, 09:00
      ad 1 - jestem przeciwna. To kumoterstwo, którego nie popieram, no i pole do potencjalnych nadużyć.
      ad 2 i 3 - dopuszczałabym.

Moja (prywatna) przychodnia nie pośredniczy w podmiankach między pacjentami. Pacjent może tylko zrezygnować z wizyty. Zamiany na własną rękę, ale tylko samej godziny wejścia, można uskuteczniać bezpośrednio pod gabinetem, co czasami w wyjątkowych sytuacjach pacjentom się zdarza. Natomiast, gdy na skutek rezygnacji klienta lekarzowi tworzy się "okienko", przychodnia wydzwania do zapisanych na ten dzień z prośbą o ewentualne przyjście na inną godzinę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka