Dodaj do ulubionych

obudziłam się dziś

18.07.19, 08:54
z bólem szczęki, a konkretnie chyba stawu żuchwowo-skroniowego. Boli w okolicy gdzie twarz przechodzi w ucho i lekko trzeszczy gdy ruszam. Ciężko mi się je, ale nie jest to tak dramatyczne, abym nie mogła otworzyć ust z bólu. Przy zaciskaniu szczęki też czuję lekki ból. Poczytałam o zepsole stawu ż-s, ale to nie to. Coś wam świta? W nocy po prostu spałam, być może długo w jednej pozycji np. z wygiętą szyją, bo śpię z niemowlakiem i wymusza na mnie dziwne sztywne pozycje.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 10:18
      Oczywiście, że najprawdopodobniej bruksizm.
      • piekna_remedios4 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 11:05
        a wiesz, że mam akurat odwrotny "problem" - gębina mi się rozdziawia zadziwiająco szeroko, gdy śpię
        kiedyś ze stresu miałam chwilowy bruksizm, bolało ale w innymi miejscu
        • 1matka-polka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 11:07
          Tak, tak...
          • piekna_remedios4 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 17:14
            normalna jesteś?
            • gryfna-frelka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 18:59
              Tez lubie pytania retoryczne. Odpusc, w tym przypadku nie ma szans na konstruktywna dyskusje.
              • 1matka-polka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:14
                Ale o czym tu dyskutowac, skad watkodajka wie, ze spi z otwartymi ustami, jak dlugo i ze nie zaciska szczeki. Nagrywa sie w czasie snu? Zaklada czujniki? I ze kiedys miala bruksizm a teraz juz nie ma bez zadnych zabiegow, cudowne ozdrowienie, ematka w pelnej krasie.
                • piekna_remedios4 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:21
                  ok, odpuszczam, jednak rzeczywiście coś ci szwankuje
                  • 1matka-polka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:27
                    Nie odpuszczaj, po prostu odpowiedz na moje proste pytania. Napisz, jak monitorujesz swoje szczeki.
    • aqua48 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 10:45
      Posmaruj jakąś maścią rozgrzewającą. I zmień poduszkę na anatomiczną.
    • aqua48 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 10:45
      Posmaruj szczęki jakąś maścią rozgrzewającą. I zmień poduszkę na anatomiczną.
      • aqua48 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 10:47
        Przepraszam, nie wiem czemu dwa razy wysłałam. Oczywiście te szczęki smaruj od zewnątrz smile
        • piekna_remedios4 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 11:03
          smile dobrej rady nigdy za wiele! Posmarowałam, dzieki
    • gryfna-frelka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:00
      Jezeli bol bedzie sie utrzymywal, warto poszukac fizjoterapeuty lub osteopaty ktory wie cos o stawach skroniowo-zuchwowych albo wrecz specjalizuje sie w nich. Jezeli pomimo zabiegow bol nie minie, warto pojsc do lekarza.
      • gryfna-frelka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:01
        Aha, jezeli przestaniesz moc otwierac szczeke, idz do lekarza na cito.
        • 1matka-polka Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:16
          "Aha, jezeli przestaniesz moc otwierac szczeke, idz do lekarza na cito"
          Moze tez poczekac na smierc glodową🙄
    • bergamotka77 Re: obudziłam się dziś 18.07.19, 19:39
      Współczuję. Ja mam bruksizm, mój młody tez, zdarza mi sie budzić rano z zaciśnięta szczęka gdy mam stresujący okres w zyciu czy w pracy. I myślę o tzw. szynie relaksacyjnej by oszczędzić zęby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka