Dodaj do ulubionych

Czytnik e-booków

20.07.19, 09:50
Kochani pomozcie mi wybrać czytnik. Jest tego sporo na rynku i nie wiem co jest najważniejsze i na jaki model się zdecydować.Nie lubię płacić za funkcję z których i tak się potem nie korzysta .z góry dziękuję wink
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 10:05
      Mnie idealnie sluzy Kindle paperwhite i calym sercem polecam.
    • profes79 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 10:08
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,168305393,168305393,Jaki_czytnik_ebookow_.html
    • marianna1960 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 10:21
      Tylko Kindle Paperwhite III lub IV
    • joanna266 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 10:22
      Posiadam aplikację legimi bez ograniczeń stron. czy na kindlu bedzie ona chodziła bez problemów?
      • ichi51e Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 10:36
        Jak masz legimi to chyba jakis ich czytnik?
      • andace Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 11:39
        Jest ograniczenie miesięczne na Kindla.
        www.legimi.pl/kindle/
        Do abonamentu Legimi polecam POCKETBOOK Touch Lux 4, kupiłam na promocji, o ile dobrze pamietam to w Empiku za ok 400 zł z okładka i jestem bardzo zadowolona. Używam go tylko z książkami z Legimi.

• joanna266 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:17
          Andance bardzo dziękuję za radę. Już patrzęwink
      • lacunalegis Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:54
        Mam Kindla i, tak ogólnie, to polecam, ale korzystającym z Legimi chyba bym doradzała inne czytniki. Kilka razy próbowałam korzystać z aplikacji i często albo coś nie działało, albo się zawieszało, albo okazywało się, że w Kindlu to się tak nie da.
      • mokrasa71 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 15:12
        Mam legimi od lat. Poprzednio miałam PocketBook Touch Lux 3. Po 2 latach zmieniłam na PocketBook InkPad 3. Jest sporo droższy. Kupiłam na allegro na raty a nie w ramach amonamentu. Różnica kolosalna!!! Jeśli dużo czytasz to polecam

joanna266 napisała:

> Posiadam aplikację legimi bez ograniczeń stron. czy na kindlu bedzie ona chod
        > ziła bez problemów?
        >
    • a23a23 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:48
      Być może to już jakiś rodzaj zbyt dużej podejrzliwości z mojej strony, ale wątki o czytnikach pojawiają się ze zdumiewającą częstością. I zawsze polecany jest Kindle (co nie jest ani trochę dziwne), ale dyskusja ciągnięta jest przez autora dotąd, dopóki nie pojawi się polecenie Legimi i ich czytników. Sprzedaż kiepsko idzie i wykupili szeptaną reklamę?

ps. znam, mam i lubię legimi, ale o żadnym innym urządzeniu wątki nie pojawiają się tak regularnie.
      • memphis90 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:56
        Joanna to stała forumka, natomiast nie kojarzę Twojego nicka...?
        • ichi51e Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 13:10
          E tam mi tez sie skojarzylo ze reklama. Ale prawda taka ze jak ktos ma legimi to kindle nie jest najlepsza opcja
      • alicia033 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:56
        raczej są najpopularniejszą netową biblioteką po prostu.
      • lacunalegis Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:58
        Oczywiście, możesz mieć rację, nie wiem, jak często temat pojawiał się na forum, ale dla mnie akurat aż taki stopień braku kompatybilności Legimi z Kindlem był jednak zaskoczeniem. Nie zrujnowało mi to życia, i tak pewnie bym z tej aplikacji nie korzystała, ale gdyby zależało mi konkretnie na Legimi chciałabym być ostrzeżona przed zakupem.
      • andace Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 16:31
        Ale czytnik POCKETBOOK nie jest czytnikiem Legimi a marką czytników z którymi Legimi dobrze działa. I moim zdaniem zakup abonamentu z czytnikiem (ta niby oferta za 1 zł) jest nieopłacalna, lepiej poszukać czytnika oddzielnie.

Legimi to nie urządzenie a wirtualna biblioteka.

Mam tez starego Kindla ale faktycznie Legimi średnio z nim działa, dlatego kupiłam drugie urządzenie.

O samym Legimi dowiedziałam się z tego forum i uważam że dla dużo czytających to świetna opcja, dodatkowo nie mieszkam w Polsce a mogę być na bieżąco z książkami po polsku. Niestety nikt mi za tą „reklamę” nie płaci sad
        • a23a23 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 18:54
          andace napisał(a):

> Ale czytnik POCKETBOOK nie jest czytnikiem Legimi a marką czytników z którymi L
          > egimi dobrze działa.

Tak, wiem. Miałam na myśli to, że jest dostępnych kilka czytników, na które jest dostępna oficjalna aplikacja Legimi z którą najwygodniej i bez ograniczeń przy abonamencie można czytać. Dają do wyboru InkBook albo PocketBook, teraz sprawdziłam, że dopuszczają też Onyxy. Pozostałe są nielicencjonowane - może działać albo nie, na Kindlu są ograniczenia.

> I moim zdaniem zakup abonamentu z czytnikiem (ta niby ofer
          > ta za 1 zł) jest nieopłacalna, lepiej poszukać czytnika oddzielnie.
          > Legimi to nie urządzenie a wirtualna biblioteka.

Tak, dokładnie. Poza rozłożeniem opłaty na raty nic się wg mnie nie zyskuje kupując czytnik za pośrednictwem Legimi.

> dla dużo czytających to świetna opcja, dodatkowo nie mieszkam w Polsce a mogę być na bieżąco z książkami po polsku. Niestety nikt mi za tą „reklamę” nie płaci sad

Ja też jestem zadowolona. Po prostu dziwi mnie tylko ten zbieg okoliczności i niemal cykliczne pojawianie się wątków, w których jest prośba o polecenie czytnika. Nie ma aż tak często wątków dotyczących tabletów, komórek czy laptopów, a nawet jeśli - to nie są nigdy aż tak przewidywalne.
    • memphis90 Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 12:54
      Ja mam pocketbook i abonament legimi. Po 3 latach czytnik zaliczyl awarię, ma szary pasek na ekranie, ale w górnej części ekranu, więc nadal da się czytać. Przymierzam się do kolejnego pocketbooka, ale już kolejnej generacji, że względu na legimi właśnie.
      • asfiksja Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 14:26
        W moich Kindlach DOKŁADNIE po 3 latach coś się psuło, nie aż tak całkiem, żeby się nie dało czytać, ale jednak czytanie stawało się upierdliwe. W ostatnim była to awaria przycisku do przewijania w dół, żeby wybrać z listy coś niżej trzeba było przejechać całą listę w drugą stronę, masakra.
        Warto by było coś zrobić z planowym postarzaniem produktów. Na przykład wprowadzić obowiązek oferowania dodatkowo płatnej 6-letniej gwarancji.
        • berdebul Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 15:13
          Mam kindle z przed 7,6,4 i 2 lat. Wszystkie działają. Zarówno przyciskowe (najstarsze Classic), jak i dotykowe.
        • asia_i_p Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 15:41
          U mnie się nic nie psuje - w jednym stłukłam ekran, mąż wymienił na jakiś chiński ekran (bo oryginalnych części już do niego nie było, za stary był) i nadal chodzi, a ma już z 10 lat. Drugi ma chyba 4 albo 5 lat i też wszystko OK.
        • ichi51e Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 16:53
          Trzeba bylo zglosic w amazonie
    • afro.ninja Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 15:28
      Mam najnowszego pocketbooka hd 3. Bardzo fajny, no i na razie mam legimi za darmo, ale chyba zostane w tym serwisie, nawet jesli sporo ksiazek, ktore mnie interesuja sa niestety tylko do kupienia. Ceny za nowosci sa wysokie, drozsze niz wydania papierowe. Sam czytnik jest bardzo fajny i intuicyjny, mam tez jakiegos staruszka kindla, no to pocketbook znacznie cięższy. Mam ochote na prenumeraty internetowe czasopism i tygodnikow. Takze nie tylko legimi, cos czuje, ze sporo na to wydam, ale fajnie sie czyta na czytniku i mozna w kazdym miejscu, co sie chce, wiec sporo tego czytania wychodzi na co dzień.
    • asia_i_p Re: Czytnik e-booków 20.07.19, 15:35
      Mam Kindle Oasis i jestem zadowolona, bateria trzyma wieki. Ale tylko dlatego brałam Kindle Oasis, żeby mieć te fizyczne przyciski przewijania stron - podejrzewam, że po odjęciu tej cechy, jednak bardziej poręczne jest coś płaskiego jednoelementowego, fakt, że tej klapki nie wolno wyginać do tyłu, w niektórych pozycjach trochę przeszkadza przy czytaniu. Więc jak nie musisz mieć tych przycisków koniecznie, to dziewczyny mają pewnie rację co do Kindle Paperwhite.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka