princesswhitewolf 04.08.19, 19:32 Macie sprawdzony przepis na slodka papryke w occietak by byla nie za kwasna ale slodka?Podajcie prosze mile Panie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cruella_demon Re: Papryka w occie 04.08.19, 19:48 Ja mam 3. Pierwszy, moja mama traktowała jako typowo tylko do papryki. Drugi to przepis mojej babci, który używam do wszystkich warzyw, czosnku, oprócz grzybków. Trzeci, drugiej babci używam do grzybków właśnie. Wszystkie są słodkawe, a że ja lubię słodycz w przetworach, to sypię tego cukru z górką (czyli wybieram łyżki czy szklanki z tych większych i sypię kopiaste ). 1) 4 szkl wody 1 szkl cukru 1 szkl octu 1 łyżka soli Zagotować, na dno słoika wsypać gorczycę. 2) 1 szkl octu 5 szkl wody 2 łyzki soli 5 łyżek cukru przyprawy- listek laurowy, ziele angielskie, gorczyca Zagotować 3) 1 szkl octu 5 szkl wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru listek laurowy, ziele angielskie, gorczyca Wszystkie w miarę podobne, niezbyt kwaśne. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Papryka w occie 04.08.19, 19:54 Tylko ten pierwszy papryka potrzebuje dużo cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Papryka w occie 04.08.19, 19:58 No dlatego napisałam, ze ten pierwszy stosowany tylko do papryki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Papryka w occie 12.08.19, 09:23 chcialam podziekowac cruelli. Wspaniale te przepisy. Bardzo dobre wyszly i grzybk z trzeciego i i papryka z pierwszego Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Papryka w occie 12.08.19, 10:31 przepraszam ze jeszcze zapytam jesli mozna. Masz jeszcze inne jakies wyprobowane przepisy Ja wiem, ze rozne sa w necie ale jak zrobilam papryke na podst Kwestii Smaku to nikt jej zrec nie chcial. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Papryka w occie 12.08.19, 10:40 Mam podobną recepturę jak w nr 1 cruelli, ja dodaję czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, oliwę, czasem plasterki imbiru i goździki-gdy chcę dodać korzenną nutę. Paprykę opiekam do zwęglenia, zdejmuję z niej skórę. Taką paprykę można przechowywać tylko w oliwie z czosnkiem i pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: Papryka w occie 12.08.19, 10:46 Zanaleione lata temu na forum kuchnia. Przećwiczone i znajomi oraz najome pozarażani. Absolutny hit. "UWAGA:4 kg mięsistej papryki czerwonej (można zrobić kolorową pięknie się prezentuje), 1 duża główka czosnku 8dkg soli 1 szkl. octu 10% 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju słonecznikowego ------------- Parykę pokroić w paski, czosnek w plasterki i wymieszać w dużej misce to wszystko z solą - odstawić na 4 godz. aby puściło sok. Po 4 godz. wlać do tego ocet, wsypać cukier wymieszać i odstawić na następne 4 godz. Dolać olej. Następnie włożyć wszystko do słoiczków wlewając na końcu sosik który się wytworzył z tego.Pasteryzować 20 minut. " Odpowiedz Link Zgłoś