Dodaj do ulubionych

Msza trydencka - ile trwa?

02.09.19, 08:27
Otrzymaliśmy wczoraj zaproszenie na ślub i wesele, po ślubie ma być właśnie ta msza. Z kościołem mi bardzo nie po drodze, więc chcę tę wątpliwą przyjemność ominąć. Jak długo trwa ta msza, może ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 08:42
      Znalezione w sieci informacje mówią, że trwa dłużej niż godzinę. Do tego dochodzi fakt, że jest ona odprawiana po łacinie a nie w języku narodowym i różni się pod względem rytuałów od mszy obecnie celebrowanej w KK.
      • vodyanoi Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 08:44
        Na msze nie chodzę nigdy, ale dla takiej zrobilabym wyjątek z ciekawosci
    • marta.graca Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 08:52
      Ta, na której byłam, trwała łącznie ze ślubem ok. 1,5 godziny.
    • bywszy Dłuuuuuugo :P 02.09.19, 08:53
      O odprawianie w stolicy mszy trydenckich zaapelował do kardynała Kazimierza Nycza student Uniwersytetu Warszawskiego.
      - Rozporządzenia, żeby w każdej parafii powrócono do tamtej liturgii, nie będzie nigdy. Znajomość łaciny jest dziś mizerna. Poza tym tamte msze trwały dwa razy dłużej niż obecne. A kiedy teraz ksiądz odprawia ponad 50 minut, to ludzie już wychodzą z kościoła - tłumaczył hierarcha.

Msze trydenckie dla wytrwałych
    • edelstein Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 08:54
      Msza po slubie? Nie spotkalam sie. Tzn jak to ma dziala?najpierw msza slubna,a potem trydencka czy jak?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:09
        Sam ślub to przecież jakieś 5 min, to jest tylko ta część z przysięgą. Cała reszta to zwykła msza, a ślub jest po prostu w to wpleciony. Tak samo zresztą jest z chrztem, mógłby się odbywać bez mszy i wtedy trwałoby to tyle co polanie wodą dziecka i wypowiedzenie formułki.
        • kornelia_sowa Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 10:03
          Dokładnie.
          Mój syn był chrzczony po mszy- całośc to max 15 min
    • agnieszka_kak Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 08:58
      Jestes pewna, ze ten slub nie bedzie w czasie mszy?
      • 35wcieniu Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 10:08
        Będzie, tylko że ślub jest na początku, a msza po nim. Niżej wrzuciłam link.
    • joaz Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 09:58
      pewnie slub w urzędzie. Msza Trydencka po łacinie, ksiądz tyłem do ołtarza - jak przed Soborem Watykańskim II. Na pewno jeśli nie religijne przeżycie to kulturowe na pewno.
      Ciekawe czy młodzi to tacy ortodoksi katoliccy czy to tak jednorazowo.
      • 35wcieniu Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 10:02
        Przodem do ołtarza.
        • joaz Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 10:38
          35wcieniu napisał(a):

> Przodem do ołtarza.
          > oczywiście- chodziło mi że tyłem do wiernych.
        • uczta_kinomana Re: Msza trydencka - ile trwa? 14.07.21, 22:21
          35wcieniu napisał(a):

> Przodem do ołtarza.

Przodem do Boga.
          • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 15.07.21, 00:12
            A skąd wiadomo, gdzie jest bóg? Może akurat w trakcie mszy trydenckiej księżulo odwraca się do niego tyłem?
    • 45rtg Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 10:03
      czekoladazkremem napisała:

> Otrzymaliśmy wczoraj zaproszenie na ślub i wesele, po ślubie ma być właśnie ta
      > msza. Z kościołem mi bardzo nie po drodze, więc chcę tę wątpliwą przyjemność om
      > inąć. Jak długo trwa ta msza, może ktoś wie?

Ale jakby zaproszenie było na ślub w tradycyjnym obrządku Papuasów, z szamanem, rytuałami i nocą poślubną w obecności całej wioski to by było łaaaaał, czaaad, niesamowicie interesująca etnografia, szkoda, że takie krótkie.
      • edelstein Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 10:08
        Bylabym tak samo niezainteresowana.
      • memphis90 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:20
        Msza, jaka jest, każdy widzi. Ta będzie po łacinie i tyłem na przód. Nic nowego, czym można się ekscytować dłużej niż 30 sekund.
    • 35wcieniu Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 10:03
      Rozwiewam wątpliwości. Proszę bardzo:
      • pole_koniczyny Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 11:09
        Od półtorej do prawie dwóch godzin z mojego doświadczenia. Ale byłam tylko na zwykłych mszach w tym rycie, bez ślubu.
        Jeśli nie chcesz uczestniczyć w samym obrzędzie to może zapytać młodych na która masz się zjawić na przyjęciu? Chociaż w moim odczuciu opuszczenie ceremonii po to żeby przyjść tylko na wesele to jednak faux pas.
        • marta.graca Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 11:21
          W moim przypadku młodzi wprost dali do zrozumienia, że jeśli komuś nie jest po drodze z udziałem w mszy, to nie zmuszają i chętnie zobaczą się dopiero na przyjęciu.
          • molik28 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 16:33
            Naprawdę miło z ich strony, że nie narzucają swoich przekonań i rozumieją, że ktoś może zejść z nudów podczas takiej mszy, a równocześnie mają ślub tali jaki sobie wymarzyli. Szanuję.
        • memphis90 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:22
          Można chcieć uczestniczyć w obrzędzie zawarcia związku, ale nie chcieć uczestniczyć w 2h niechcianym obrzędzie religijnym. Podczas pogrzebu też nie każdy uczestniczy we mszy.
          • ana119 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 17:18
            Nie ma przymusu
    • lot_w_kosmos Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 11:33
      Idź, w praktyce będzie tak, że większość gości wymknie się na pogaduchy przed kościół wink
    • tryggia Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 11:33
      Msza po ślubie?
      U nas były msze trydenckie, często chodziliśmy, kiedy dzieci były jeszcze małe. To dłuższa (ponad godzinę) msza. Ale dzieje się więcej i jest dla kogoś przyzwyczajonego do siadam-wstaję-mowię-spiewam itd może być to ciekawe. Moja ciotka z Francji jest przedsoborowa i tylko na takie msze chodzi. Kiedy byłam u niej, to jeszcze dodatkowo musiałam mieć nakrycie głowy i elegancko się ubrać. Więc tak inaczej, podobało mi się.
    • edelstein Re: Msza trydencka - ile trwa? 02.09.19, 11:38
      Tak na marginesie, po prostu wypada byc na slubie nie wazne w jakim obrzadku on jest odprawiany.Modlic sie nie trzeba.
    • ylon Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 02:25
      Mówię jako osoba, która przeżyła piekło opętania męża i długa walkę z tym. Wątpliwą przyjemność... Na KAŻDEJ Mszy Jezus ponownie umiera na Krzyżu zanasze grzechy wobec Niego. Poważnie. On to mówił wielokrotnie wyjaśniał no. Alicji Lenczewskiej. A szatan boi się modlitw po łacinie bardziej niż w jakimkolwiek języku, bo to pierwotny język Kościoła. Kościoła stworzonego przez samego Chrystusa kiedy jeszcze stąpał po ziemi. Wiem, że do ciebie to pewnie nie trafia uważasz że pompatycznie gadam farmazony ja też kiedyś tego nie rozumiałam. Ale zrozumiałam jak się nawrocilam bo jedynie Bóg mógł pomoc-i pomógł ale swoje musiałam wycierpieć i swoje musiałam się nawrócić . Msza, szczególnie po łacinie to potęga Boga i Jego miłości do nas. Dusze czyśćcowe bardzo cierpią w czyśćcu ze świadomości że nie przyjmowali Eucharystii. Aniołowie bardzo chcieliby przyjmować Ciało Chrystusa ale nie mogą tylko ludzie dostali ten dar
      • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 07:19
        >bo to pierwotny język Kościoła. Kościoła stworzonego przez samego Chrystusa kiedy jeszcze stąpał po ziemi.

Ale bzdety. Przecież Jezus i apostołowie używali aramejskiego, a nie języka okupanta rzymskiego. Pewnie go nawet nie znali.
      • iwoniaw Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 07:20
        A szatan boi się modlitw po łacinie bardziej niż w jakimkolwiek języku,
        > bo to pierwotny język Kościoła. Kościoła stworzonego przez samego Chrystusa ki
        > edy jeszcze stąpał po ziemi.

Chrystus rozmawiał z ludźmi po łacinie, jako i apostołowie? Aha 😂😂😂
        • marta.graca Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 08:11
          Rybacy- poligloci wink
          • memphis90 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:29
            Tak czy inaczej ja mam nad drzwiami łacińską sentencję "Non fallus in provincia est" - tak na wszelki wypadek. I szatan trzyma się z dala, póki co. Więc polecam. Nie szkodzi, a może pomóc.
      • kropkaa Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 08:22
        Jezus na krzyżu umarł raz, a msza jest tego wydarzenia pamiątką. Tak w kwestii formalnej. Ciężko by mu było tak sobie umierać po kilka razy dziennie w tym samym kościele.
        • memphis90 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:27
          No, mielibysmy baaaardzo wkur..... bóstwo na karku... 😜
          • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 11:23
            memphis90 napisała:

> No, mielibysmy baaaardzo wkur..... bóstwo na karku... 😜
            >

No i popacz pani, co się dzieje. Wojny, klęski żywiołowe i zarazy...
        • alicia033 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:39
          kropkaa napisała:

> Ciężko by mu było tak sobie umierać po kilka razy dziennie w tym samym kościele.

e tam, skoro wierni na każdej mszy jedzą jego ciało i piją krew (transsubstancjacja, czyli żywe ciało i krew), czemu ponowne umieranie na krzyżu miałoby być jakimkolwiek problemem?
          • kropkaa Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 13:29
            No wiesz, na szczęście ani żadnego prawdziwego ciała ani krwi to nie przypomina. Pyszny opłatek i tanie wino. A co tam pan przy ołtarzu wmawia i w co wierzy ciemny lud, to już inna sprawa.
            • filga Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 15:07
              Pan przy ołtarzu? Trzeba było napisać Pan przy takim dziwnym stole
              • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 18:24
                Miejsce nazywa się ołtarz. Nie tylko w kk.
      • evee1 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 08:24
        Co za bzdury z ta lacina. Na dodatek jeszcze niescisle historycznie.
      • woman_in_love Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:12
        Łacina nie jest głuptasku pierwotnym językiem kościoła big_grinbig_grinbig_grin
        To że tamte tereny były podbite przez Rzymian, to nie znaczy że miejscowa ludność - zwłaszcza niepiśmienni rybacy i stolarze - znali łacinę. Jednak ignorancja czyni świra.
      • memphis90 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:25
        >A szatan boi się modlitw po łacinie bardziej niż >w jakimkolwiek języku, bo to pierwotny język >Kościoła.
        Jezus mówił po aramejsku... A Adam i Ewa to nie wiadomo, pewnie po arabsku, w każdym razie Bóg nie porozumiewał sie z nimi po łacinie...
      • jehanette Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:43
        > Na KAŻDEJ Mszy Jezus ponownie umiera na Krzyżu zanasze grzechy wobec Niego. Poważnie.

To może mniej mszy, żeby tak biedulka nie męczyć?

> A szatan boi się modlitw po łacinie bardziej niż w jakimkolwiek języku, bo to pierwotny język Kościoła.

Muszę Cię zmartwić, Jezus i apostołowie mówili po hebrajsku zapewne, bo byli Żydami big_grin Łacina weszła później, dużo później.
        • wtop.ek Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 10:20
          Muszę cię zmartwić. Jezus i apostołowie prawie na pewno nie mówili po hebrajsku, który w owym okresie był już językiem literackim i liturgicznym, praktycznie nieużywanym przez lud, w potocznym codziennym użytku rozpowszechniony wtedy na Bliskim Wschodzie, aramejski.

Istnieją bardzo rozbieżne opinie co do poziomu edukacji Jezusa, ale nawet jeśli znał kapłański hebrajskie, to na pewno nie porozumiewał się w tym języku z apostołami, którzy prawie wszyscy byli analfabetami z ludu i tym bardziej nie porozumiewał się po hebrajsku z ludem.
      • lajtova Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:46
        Ej...Dziesiątej nie ma a ty już chlejesz.
      • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 12:44
        A dlaczego łacina ma być skuteczniejsza niż inne języki u wszechmocnego ponoć bóstwa? Mniej więcej ten sam poziom absurdu, co namawianie do modlitwy bez maseczek, bo jak się modli człowiek w maseczce, to bozia gorzej słyszy...
      • joasia33 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 13:12
        Obśmiałam się jak norka big_grin
      • lilia.z.doliny Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 13:46
        Ale jak to opętał go szatan? Napisz coś więcej pls
    • lajtova Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 09:45
      To jacyś religijni fanatycy?
    • ana119 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 11:06
      Zależy z śpiewem czy bez. Jeśli to drugie to jest krótsza
      • jdylag75 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 12:01
        Zdaje się, że już po ślubie rok z hakiem.
        • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 12:39
          Może miał ją odprawić Tymek Szydło i wciąż czekają?😉
          • jdylag75 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 17:20
            😂 myślisz że wciąż czekają?
            • morekac Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 18:21
              Zrezygnowałabyś z takiego zaszczytu?
    • mja-15 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 14:58
      Tyle, co tureckie kazanie. wink smile
      • ana119 Re: Msza trydencka - ile trwa? 16.10.20, 17:19
        W cerkwi obrzęd jest jeszcze dłuższy
    • arthwen Re: Msza trydencka - ile trwa? 05.05.25, 22:23
      Ten ślub to się odbył 6 lat temu.
    • abria Re: Msza trydencka - ile trwa? 05.05.25, 22:29
      nie utrzymuję znajomości z ludźmi chodzącymi na msze trydenckie bo to ciężkie prawicowe świry i fanatycy, a państwo młodzi wybitnie nimi są , że wybrali taką formę imprezy
    • rinoa_woman Re: Msza trydencka - ile trwa? 05.05.25, 22:45
      Ja byłam na mszy trydenckiej połączonej z I komunią mojego chrześniaka, było bardzo długo, ale wydaje mi się też, że to przez to, że odbywało się to w Boże Ciało (była też procesja), nie wiem jak ze ślubem, ale może być podobnie. Sama msza jest długa, bo jest po łacinie i z reguły jest śpiewana, kazanie też może być długie. Także lepiej nastawić się na 1.5-2godz, no i ważny jest też ubiór na takiej mszy, kobiety powinny mieć zakryte ramiona i nogi przynajmniej do kolan, mantylka na głowie choć nie jest wymagana, ja nie miałam, ale sukienkę miałam maxi z małym rękawkiem do tego marynarkę, ale zdjęłam bo w kościele było duszno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka