czarniejszaalineczka 30.09.19, 17:55 znacie ?? robiłyście ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 30.09.19, 19:08 www.youtube.com/watch?v=DFM86aNx-ps&t=81s Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: do i have that book challenge 30.09.19, 18:46 Nie wszystko mam. A Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 30.09.19, 19:00 Nie mam powiesci graficznej Chcę mieć, ale one takie drogasne zawsze I nie mam autora z moimi inicjałami ( chyba, bo połowę książek mam w innym mieszkaniu ) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: do i have that book challenge 30.09.19, 19:37 Persepolis nie jest droga. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 30.09.19, 19:42 oglądałam Odpowiedz Link Zgłoś
double-facepalm Re: do i have that book challenge 01.10.19, 21:46 Mam od lat, jedna z dosc niewielu książek których nie zostawiłam gdzie indziej przy dość sporej liczbie przeprowadzek. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 22:51 Jeśli ci się podobało polegam gorąco Kurczaka ze śliwkami Satrapi. Można sobie popłakusiac nawet, troszeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: do i have that book challenge 04.10.19, 08:29 Triss i czarniejsza, jak lubicie takie klimaty to Jaskolki z Kabulu tez wam sie spodobaja, mimo ze to nie Satrapi Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: do i have that book challenge 30.09.19, 19:58 Mam Ostatniego Bohatera Pratchetta, ale autora o moich inicjałach nie znam. No i nie mam poezji. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: do i have that book challenge 01.10.19, 12:25 Komiksu zadnego w chacie nie masz? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: do i have that book challenge 01.10.19, 12:53 Kup. Fajne sa. Czytamy sobie z dzieckiem „na co dybie w wielorybie czubek nosa eskimosa” teraz. No genialne Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 12:59 Od jakiegos czasu mam chrapke na The Diary Of A Teenage Girl, ale jak sobie przelicze cena na uzywane ksiazki to wiadomo ... Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: do i have that book challenge 02.10.19, 12:24 czarniejszaalineczka napisała: > Od jakiegos czasu mam chrapke na The Diary Of A Teenage Girl, ale jak sobie pr > zelicze cena na uzywane ksiazki to wiadomo ... > Też możesz kupić używkę za trzydzieści parę złotych. Polecam bookfinder.com Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 03.10.19, 12:04 zamówiłam komiks Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 04.10.19, 08:12 biografię Olimpii de Gouges Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 14:04 "Komiksu zadnego w chacie nie masz?" A "niemoje" książki też się liczą? (Bo o ile pozycje kupowane przez/dla męża uważam za własne, to te synów, o ile nie z dzieciństwa, już nie). Jeśli tak, to już nie muszę specjalnych wydań Pratchetta pod "powieści graficzne" podciągać . Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:04 W domu ma byc niewazne czyja Odpowiedz Link Zgłoś
potworia116 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 19:20 Jeśliś w Pl to znajdź Dedalusa, można się za grosze obłowić rôwnoeż w klasyczne / renomowane picture booki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 10:41 1. Do you have a book with tattered edges? 2. Do you have a book with 3+ people on the cover? 3. Do you have a book based on another fictional story? 4. Do you have a book with a title 10 letters long? 5. Do you have a book with a title that starts and ends with the same letter? 6. Do you have a mass market paperback book? 7. Do you have a book written by an author using a pen name? 8. Do you have a book with a character’s name in the title? 9. Do you have a book with 2 maps in it? 10. Do you have a book that was turned into a TV show? 11. Do you have a book written by someone who is originally famous for something else? (Celebrity/Athlete/Politician/TV Personality…) 12. Do you have a book with a clock on the cover? 13. Do you have a poetry book? 14. Do you have a book with an award stamp on it? 15. Do you have a book written by an author with the same initials as you? 16. Do you have a book of short stories? 17. Do you have a book that is in between 500-510 pages? 18. Do you have a book that was turned into a movie? 19. Do you have a graphic novel? 20. Do you have a book written by 2 or more authors? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 11:08 rozumiesz co to jest zabawa ? Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: do i have that book challenge 01.10.19, 11:26 Ja widziałam wersję punktu 1: Do I have the book with deckled edges, czyli taką, która ma lekko nierówne brzegi stron, jak te drukowane na papierze czerpanym. Niekoniecznie to musi być naprawdę papier czerpany, czasem w luksusowych edycjach stosuje się papier maszynowy "jak czerpany", trochę grubszy i trochę nierówno celowo przycięty. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:10 "3. Do you have a book based on another fictional story?" Nie bardzo rozumiem. Np książka "Ostatni wladca pierścienia" inspirowaną "Władca pierścienia" albo "50 twarzy Greya" jako fanfik inspirowany "Zmierzchem"? Czy może książkę o ufo jako takim, bo ufo to (póki co) fikcja? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:57 Książka na podstawie np. filmu. Albo komiksu. Tak to rozumiem. Ja mam np. "Pamięć absolutną" Piersa Anthony'ego napisaną na podstawie filmu ze Schwarzeneggerem (który z kolei - film, nie Schwarzenegger był inspirowany opowiadaniem Dicka ). Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 16:21 to pierwsze cos typu duma i uprzedzenie i zombie, czerwony kapturek ( w wersji gdzie ona jest staje sie wilkolakiem ) itp Odpowiedz Link Zgłoś
mangosmoothie Re: do i have that book challenge 09.10.19, 22:57 była ostatnio seria powieści popełnionych przez bardzo zacnych autorów typu Atwwod czy Winterson na bazie dramatów Szekspira z okazji 500 urodzin tegoż, jest dużo książek inspirowanych Iliadą czy Odyseją czy mitologiami różnymi, myślę że o to chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 16:19 1. Liczzy się taka postrzępiona od używania? 2. Nawet kilka. 3. Pierwsze co mi przychodzi na myśl to Harda Herezińskiej, o Świętoslawie, chyba pasuje. 4. Oj, nie wiem i nie chce mi się sprawdzać. 5. Jw 6. Tak, nawet sporo. 7. Pisząc to patrze na stosik z cyklem szererskim Kresa 8. Mort! 9. Zważywszy na ilość plątających się po domu ksiażek fantasy na pewno. 10. Nie wiem, nie rozumiem tego punktu. 11. Chyba nie. 12. Mam, Tajemnicę siedmiu zegarów 13. Fraszki Sztaudyngera liczą się? 14. Mam 15. Dałoby się naciągnąć. Nazwisko się zgadza, ale imię od jego zdrobniałej werssji. 16. Sporo 17. Nie wiem, musiałabym sprawdzić wszystkie opasłe tomiszcza, więc jak w punkcie 4. 18. O tak, całkiem sporo. 19. Cały regał. 20. Mój świeżutki nabytek, The Expanse. Cykl długiego wszystkiego. Dobry Omen. Mhm, właściwie to większość komiksów ma dwóch autorów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 16:26 ad 4 nie masz zadnej ksiazki o tytule Czarownica ? ad 10 nie masz ksiazki na podstawie ktorej powstal serial ? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:16 Czarownicy nie mam, ale mam Język UML 20! Serial! A ja się głowiłam o jaki program telewizyjny chodzi Mam, oczywiście, nawet kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: do i have that book challenge 04.10.19, 08:08 20. Oglądałaś serial ? Mąż czytał dwa tomy, teraz oglądamy chyba 3 sezon i powiem tak Nie oglądaj serialu Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 04.10.19, 08:38 Zaczęłam od serialu i bardzo go lubię. Uważam, że fajnie rozwija niektóre wątki, np eskalację konfliktu ONZ- FMRK czy naukowców że stacji Tot. Mogę się rozgadać na ten temat bo właśnie mam go na tapecie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: do i have that book challenge 01.10.19, 10:59 Poznałam dopiero dzięki temu wątków i cóż mogę rzec osoby płytkie pozbawione swojego gustu literackiego potrzebują instruktażu by po książkę sięgnąć. Wątpię aby w jakikolwiek spósob wpłynęło to na ich czytelnictwo wszak nie o czytanie tu chodzi , a o posiadanie . Potraktowanie książki jak elementu wystroju wnętrz . Płytkie ale nie nowe ,od zawsze istnieli pozoranci Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 11:02 To nie zrozumiałaś na czym "do I have..." polega. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 11:51 Chyba nie mam żadnej książki z zegarem na okładce (przynajmniej z zegarem jako elementem dominującym - może jakieś SF albo kryminał by się znalazł?), bo nic takiego nie kojarzę - ale ja okładek specjalnie nie analizuję i nie zapamiętuję. No i informacje o nagrodach raczej podawane w postaci tekstu, nie graficznej, więc nie wiem, czy się liczy. I nie chciało mi się zaglądać do tych grubszych, ile mają dokładnie stron . "Powieści graficznej" w sensie komiksu też nie mam, ale - jak_matrioszka - mam "Ostatniego bohatera" (i "Eryka"). A jakie macie książki z zegarem na okładce? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 12:21 Godzina pąsowej róży Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 14:06 No tak, nie mam w domu. A w "Złodzieju czasu" zegara na okładce niet. Przejrzałam nawet półkę z różnymi klasycznymi SF, bo coś mi się jakiś zegar kojarzył, ale też nie ma. Czyli poległam, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:04 Ja mam jakiś kryminał Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:04 Ja mam jakiś kryminał Christie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:59 Wiem nawet jaki , ale Christie jest u mamy, czyli ja dalej nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:15 Nr 4 i 11 odpada, na pewno nie mam w biblioteczce "wszystko co chcieliście wiedzieć o Boskiej Kasi Cichopek ale baliscie się zapytać" autorstwa Kasi Cichopek. Inicjaly - nie chce mi się szukać, ale pewnie nie. 7. Do you have a book written by an author using a pen name? Nie rozumiem. W sensie autorstwa jakiegoś Bic'a albo Parker'a? Odpowiedz Link Zgłoś
tomato.soup Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:25 „Pen name” to pseudonim Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:18 Aaaaaa! Teraz to ma sens 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 16:05 Nie masz jakichś wspomnień kogoś znanego? Niekoniecznie musi być celebryta przecież, ja też się z początku zasugerowałam, a potem uprzytomniłam sobie, że mam np. autobiografię pewnej tancerki baletowej, później pedagoga baletu. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:15 A bo to mało autobiografii aktorów, polityków etc.? Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:16 to nie musi byc autobiografia Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:18 ja mam "Mechanizm serca" autor jest francuskim muzykiem "Musiałam umrzec " rosyjskiej reporterki listy Marii Skłodowskiej i jej córek itd Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 16:28 Jakiegoś Prusa może jeszcze masz Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 16:32 7. Do you have a book written by an author using a pen name? Nie rozumiem. W sensie autorstwa jakiegoś Bic'a albo Parker'a? ekm Bolesław Prus J.K.Rowling Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:20 E, nie wiedziałam, że to znaczy "pseudonim" 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 15:53 Mam wszystkie tu wymienione plus miliard innych książek. Można je sortować według najróżniejszych kategorii jakie tylko komu przyjdą do głowy Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:15 zróbmy ematkową wersje : 1. Czy ma książkę z bidetem na okładce lub w której wspomniany jest bidet ? 2. Czy masz książke z kotem w tytule i na okładce? 3. Czy masz ksiązkę o wrednej teściowej ? dawajcie swoje propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:21 4. Dowolna książka Katarzyny Michalak 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:11 Michalak jest ciosem poniżej pasa, z Michalak się nie bawię . Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 03.10.19, 16:50 Potraktuj to jak wyzwanie... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:22 1. Nie, ale czuję juz presję wyzwania. 2. Oczywiście 3. Mam gdzieś upchane Baśnie braci Grimm Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:29 jakie masz kotowe ? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 17:51 Dosłownie: Kot w stanie czystym Prattcheta, Kot w butach Perraulta cudownie ilustrowany. Kot Simona- oprócz animacji powstał tez komiks. Kot Rabina Joan Sfar, bardzo gorąco polecam nie tylko w kategorii książek o kotach, ale i do braakujących nowel graficznych. No i Rasy kotów, Historia kotów, Kot w sztuce czy jakoś tak (zza boga chińskiego nie chce mi się wyciągać i sprawdzać dokładnego tytułu). Z niedosłownych Niesamowity Maurycy i jego edukowene gryzonie Prattcheta, Maurycy jest kotem, więc mało naciągane. I Murderabilia, którymi są koty, też mało naciągane. Te drugie bardzzo polecam. Maurycego w sumie też. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:30 I Kzin Nivena, myślę, że pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:07 1. Mam! Mam "Klaudynę w Paryżu", jest tam wspomniany bidet. 2. Mam tego trochę naciąganego "Maurycego", mam też np. "Pieśń łowcy" Tada Wiliamsa (o kotach i koty na okładce są, ale w tytule nie ma). Mam ze dwa tytuły o Ksinie Lewandowskiego, i w którymś chyba jest w tytule kotołak. 3. Wredna teściowa jest choćby u Martina . Może jeszcze: 4. Tytuł mający dwie litery 5. I trzy (u mnie oba zaliczone) Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 18:15 trzy mam dwóch nie 6.Bąbelek na okładce 7.Kwiat na okładce inny niz róża Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: do i have that book challenge 02.10.19, 01:10 Mam i mam. 8. książka, której publikacja wywołała skandal Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 02.10.19, 06:42 chyba nie mam w ogóle nie kojarzę skandalicznym ksiażek możesz dac jakiś przykład ? Odpowiedz Link Zgłoś
mmoni Re: do i have that book challenge 02.10.19, 12:31 Wszystkie de Sade'y, albo z innej beczki wszystkie książki typu "kiss and tell": "Nocnik" Żuławskiego, "Erotyczne immunitety" czy jak to się tam to dziełko Anastazji Potockiej nazywało. Ale również dostojne klasyki typu "Kwiaty zła" czy "Madame Bovary". Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 02.10.19, 12:46 to nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 03.10.19, 12:09 Ciekawe, czy ta dwuliterowa ta sama co u mnie (King ). Bo trzyliterowych tytułów to oczywiście dużo jest. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: do i have that book challenge 03.10.19, 13:36 Nie, Bojarska. Kinga mam dziesięcioliterowego Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 03.10.19, 13:44 ja 8 i 14 literowego Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: do i have that book challenge 03.10.19, 13:54 Ta Bojarska od callaneticsu czy ta od kryminałów? (A tak naprawdę o tytuł chcę zapytać, bo u Kinga to chyba wiadomo, co to ) Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: do i have that book challenge 03.10.19, 14:00 "Piesn Łowcy"! Zastanawiałam się kiedyś czy jestem jedyną osobą, która to czytała i ma 🤗 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 23:03 Kotów w tytułach jest od groma. Ja mam "O kocie, który jadł wełne" i wiem, że to z serii z kotem w tytule jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: do i have that book challenge 01.10.19, 23:20 zuzanka.blogitko.pl/entry/lilian-jackson-braun-kot-ktory Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: do i have that book challenge 02.10.19, 01:02 1. Nie kojarzę, ale: www.amazon.com/Bidet-Everything-Elegant-Solution-Happiness/dp/0974879908 2 i 3 tak. Odpowiedz Link Zgłoś
agonyaunt Re: do i have that book challenge 02.10.19, 00:50 Nie jestem pewna 14, tzn. nagradzane mam, ale chyba bez oznakowania Reszta jest. I jeszcze znalazłam dwie dychy między książkami Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: do i have that book challenge 02.10.19, 06:39 >I jeszcze znalazłam dwie dychy między książkami Odpowiedz Link Zgłoś