Dodaj do ulubionych

Powieść milicyjna

17.10.19, 17:15
Jako, że w wątku o książkach Tokarczuk ujawniłam już swój plebejski gust czytelniczy, proszę o polecenie kryminału osadzonego w realiach PRL. Przeczytałam Ćwirleja i wciągnęło mnie smile Nie chodzi mi jednak o stare kryminały w PRL, tylko współcześnie napisane.
Jeśli nie ma nic podobnego do Ćwirleja, to proszę o coś najbardziej zbliżonego. Z góry mówię, że Wroński ani Krajewski niestety mi nie podeszli.
Może być coś jeszcze w stylu Akunina - carska Rosja, kryminał, lekki humor.
Z góry bardzo dziękuję. W Anglii już prawdziwa jesień, więc bardzo potrzebuję czegos do kompletu z kocem i winem smile
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 17:31
      Milicyjna to nie, ale Anny Kańtoch książki.

Zbliżone trochę są książki Pasierskiego (boharterka, śledcza, jest córką peerelowskiej milicyjnej szychy).

Poza tym Semczuk - Czarna wołaka, m jak morderca i inne, choć to nie powieści to czyta się dobrze.
      Idąc tym tropem też "Sprawa Hoffmanowej" Zyskowskiej (powieść) i "Koronkowa robota" Łazarewicza (reportaż, próba rekonstrukcji) - ale to przed wojną się dzieje.
      • rozalia_olaboga Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 18:05
        Kańtoch czytałam, podobało mi się, dziękuję za resztę podpowiedzi.
      • yuka12 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 23:58
        Właśnie przeczytałam "Majstersztyk" Kańtoch. Podobało mi się. Dzięki za polecenie.
    • riki_i Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 17:37
      A dlaczego chcesz dzisiejsze rekonstrukcje, a nie oryginał? Kryminały w PRL-u były niezłe do czytania, a przy okazji dobrze oddawały realia epoki. Wrzuć na ruszt takich autorów jak np. Jerzy Edigey (pseudonim) i innych z peerelowskich serii kryminalnych.
      • rozalia_olaboga Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 18:04
        Spróbuję jeszcze tych, o których piszesz, ale to, co do tej pory zaczynałam, jakieś tam Ewi i seria z jamnikiem wydały mi się jakoś za bardzo serio. A PRL serio to ja już znam, byłam tam wink
      • lot_w_kosmos Re: Powieść milicyjna 19.10.19, 08:00
        Uwielbiam kryminały z PRL.
    • kandyzowana3x Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 18:01
      Podpowie ktos tytul I autora ksiazek o pani adwokat, ktora posiadala bardzo niekulturalna papuge?? Pamietam, ze bardzo przyjemnie sie sluchalo
      • ajaksiowa Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 18:15
        ,,Przemienienie,,Twardoch,też o Milicji
    • katarzyna.maria.b Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 18:36
      "Kastor" Wojtka Miłoszewskiego
      • raczek47 Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 18:40
        Chciałam polecić Ćwirleja 🙁ale już przeczytałaś.
        Ewentualnie "Czarną wołgę" mogę polecić, choć nie jest to powieść fabularna,tylko zbiór soczystych,kryminalnych,autentycznych historii z czasów PRLu.
        Ale bardzo dobrze się czyta.
        A Ćwirlej jest zarąbisty.
        • m.y.q.2 Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 20:29
          Polecam Helenę Sekułę. Przez lata pracowała w MO, zna tę pracę od podszewki. Pisała typowo milicyjne kryminały, np. Dziewczyna znikąd, czy
          Tęczowy koktail, ale mnie urzekła Barakudą, Pierścieniem Kalifa, Demonem z Bagiennego Boru. Ślad węża porusza problem przywożenia do Polski niebezpiecznych odpadów i pomysłową metodą pozbywania się tychże. Kryminały a jednocześnie świetne książki obyczajowe.
          • m.y.q.2 Re: Powieść milicyjna 17.10.19, 20:30
            Zapomniałam o linku. Wklejam.
            www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Helena_Seku%25C5%2582a&ved=2ahUKEwiSoP-I9KPlAhWCb1AKHWCPCa8QFjAIegQIAxAB&usg=AOvVaw3dmih5MVevNaP9D_v1EJ8y
    • chatgris01 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 00:02
      Też polecam Helenę Sekułę, a także (jeśli nie znasz) książki Jeremiego Bożkowskiego-absolutnie genialne (Msza za mordercę, Piękna kobieta w obłoku spalin, Zbrodnia na eksport).
      No i wcześniejsze Chmielewskie, ale to pewnie znasz wink
      • mdro Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 00:19
        O, właśnie miałam Bożkowskiego polecać - świetne!
        • ajaksiowa Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 06:17
          Helena.Sekuła czy Turbacz?
          • m.y.q.2 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 11:48
            ajaksiowa napisała:

> Helena.Sekuła czy Turbacz?
            Pod pseudonimem Helena Turbacz też pisała.
        • agaagaaga123 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 08:21
          Tak, Bożkowski! Klasyk! Wolę go od Chmielewskiej.
          • inka754 Re: Powieść milicyjna 19.10.19, 14:14
            To podobno pseudonim pod którym ukrywa się kobieta (ale kryminały super).
    • lilia.z.doliny Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 07:29
      zaciekawilas mnie tym Krajewskim. Naprawde nie?
      • aqua48 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 09:42
        lilia.z.doliny napisała:

> zaciekawilas mnie tym Krajewskim. Naprawde nie?

Mnie też czytanie książek Krajewskiego sprawia autentyczną mękę. Czyta się go jak po grudzie.
        A klasycznie - Jo Alex?

• chatgris01 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 10:04
          aqua48 napisała:

> lilia.z.doliny napisała:
          >
          > > zaciekawilas mnie tym Krajewskim. Naprawde nie?
          >
          > Mnie też czytanie książek Krajewskiego sprawia autentyczną mękę. Czyta się go
          > jak po grudzie.

Mam tak samo.
          • andaba Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 10:19
            Też nie lubię. Rozumiem wrocławianki, że im się podoba, książkę o swoim mieście czyta się zupełnie inaczej, ale dla nieznającej Wrocławia nie ma w tych książkach żadnych plusów. Antypatyczni bohaterowie, ciężka atmosfera. Zagadki kryminalne giną na niesympatycznym tle.
            • ib_k Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 12:30
              Jestem wrocławianką. Krajewskiego przeczytałam 3 książki. O 2 za dużo. Jest nudny i obrzydliwy. Żadnej przyjemności z czytania
              • ajaksiowa Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 13:01
                Czytając Krajewskiego czułam zapach.wody kolońskiej Popielskiego a gdy k9nsumował wieprzowe co$ tam,leciała mi ślinka mimo iż wege jestem😁
                • przystanek_tramwajowy Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 17:52
                  A co czułaś, jak bohater Krajewskiego szczał w bramie? smile
                  • ajaksiowa Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 18:29
                    Zgadnij😏
            • rozalia_olaboga Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 22:34
              Ja właśnie wrocławianka, ale mimo wszystko - nie.
      • lilia.z.doliny Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 19:23
        zgoda, ciężkie, przytlaczajace, zle
        i za to je lubie
      • rozalia_olaboga Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 22:33
        Naprawdę nie. Przebrnelam przez dwie, ale przyjemności wielkiej nie miałam... Mimo że Wrocław bliski mojemu sercu.
    • purchawka2017 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 12:13
      Na taką książkę natknęłam sie kiedyś zupełnym przypadkiem.
      Bardzo PRLowska, nie na serio, miło się czytało, dzieje się chyba gdzieś w Bieszczadach:
      lubimyczytac.pl/ksiazka/93792/kantorek-felicji
    • koronka2012 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 17:43
      Trochę w stylu Akunina, dawny Kraków, i mieszczańskie perypetie z wątkiem kryminalny w tle:
      lubimyczytac.pl/autor/111961/maryla-szymiczkowa

Koniecznie spróbuj Kuźmińskich! nie PRL, ale świetnie się czyta.
      • m.y.q.2 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 18:02
        koronka2012 napisała:

> Trochę w stylu Akunina, dawny Kraków, i mieszczańskie perypetie z wątkiem krymi
        > nalnym
        Pod pseudonimem Maryla Szymiczkowa kryje się duet: Jacek Dehnel i Piotr Tokarski. Tajemnica jest pierwszym tomem zamierzonego cyklu, który ma trwać aż do 1939 roku. Fajnie się czyta, panowie mają dobre pióra!
        • chatgris01 Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 19:28
          Potwierdzam, fajna seria.
    • krypteia Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 22:45
      "Tajemnica Elisabeth Arden" czyli szminka zatruta cyjankiem. Zaczytywalam się tym jako dziecko.
    • rozalia_olaboga Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 22:46
      Bardzo dziękuję za wszystkie rekomendacje, zaczęłam od Kastora, tytuły i autorów sobie spisałam i będe szukać dalej. Przy okazji znowu zaczęłam rozważać Legimi...
    • hotelarz.giuseppe Re: Powieść milicyjna 18.10.19, 23:09
      Aleksandra Marinina?
      • m.y.q.2 Re: Powieść milicyjna 19.10.19, 11:40
        hotelarz.giuseppe napisał:

> Aleksandra Marinina
        Marinina jest jak najbardziej autorką powieści milicyjnych, tyle że radzieckich i rosyjskich. Dobra lektura.
    • princesse Re: Powieść milicyjna 19.10.19, 00:23
      Michał Larek - Dekada (Furia, Na tropie, Fatum). Nie wiem, czy Ci się spodoba, ale możesz spróbowaćwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka