vytron 20.10.19, 19:13 Czy używałyście do przemywania skóry twarzy? Jako tonik? Jakie efekty, warto kupić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
woman_in_love Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 19:27 mogę ci oddać swoje, takie to dobre i działające Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 19:43 Nie. Bo srebrem łatwo się zatruć. Plus odpady srebra są trudne do utylizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 19:58 wiesz czy zgadujesz? Z tego co ja wiem (a mysle ze wiem a nie zgaduje) nanoczastami srebra trudno sie zatruc, musialabys je pic i to latami by wywolac argyrie. Czy pomogaja zwlaszcza w malym stezeniu w jaki sie je sprzedaje - wyniki badan sa niejednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 20:04 srebro nanoczastkowe bardzo latwo sie utlenia, a pozniej wystarczy je zredukowac wiec niby dlaczego mialoby byc trudne do utylizacji? Na odzskiwanu srebra ze starych klisz RTG niektorzy w PRL zrobili majatki. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 19:14 Wiem, bo od lat się tym zajmuję. Agyria to skrajna forma. Wyniki badań są bardzo jednoznaczne, zwłaszcza dotyczace toksyczności nanosrebra w stosunku do tkanek, w tym ludzkich. Nauka odchodzi od srebra, na rzecz złota (zupełnie inny mechanizm bakteriobójczosci), cynku (przy okazji biozgodny), palladu/platyny (niestety drogie). Każde srebro łatwo się utlenia, nie zmienia to faktu, że już teraz jest go mierzalna ilośc w oceanach. Skutków uwalniania nano i mikroczastek do oceanów nie da się przewidzieć, wstępnie mowi się o katastrofie ekologicznej (mikroplastik), oraz toksyczności względem organizmów wodnych (nanoczastki metali, w tym metali szlachetnych). Nie wiem, w jaki sposob w warunkach domowych zamierzasz to utleniać i redukować, a pózniej „coś” zrobic z np. wacikiem. Chyba, że zbierasz to jako odpady i przewozisz do specjalnej spalarni. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 19:38 duze stezenie mikro i nanoczastki srebra w oceanach? Nanoczastki srebra sa malo stabilne chemicznie (to duzy problem ktory np ogranicza ich zastosowania fotoniczne). Wiec niby skad one maja byc w tych oceanach? Rozumiem ze podzielisz sie wynikami jakis badan na ten temat? ps ja nic nie mam zamiaru robic w warunkach domowych, ale robilo to paru chemikow w PRLu z plytami RTG, prosta redukcja pylem cynkowym o ile pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 21:27 Redukcja pyłem cynkowym i co dalej? Puff, zniknęły? www.nature.com/articles/s41598-017-11402-x Na przykład. Temat trzepany od wielu wielu lat, na rożnych gatunkach. IMHO dawanie przeciętnemu Kowalskiemu nanocząstek, to proszenie się o kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 21:52 Puff ... potencjal redox srebra wobec cyku zajrzyj do pierwszego lepszego podrecznika elektochemii (moze Galus?) chcociaz pewnie wystarczy podecznik LO . Nadal czekam na dane naukowe dotyczace stezenia nanoczastek srebra w oceanach. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 19:55 jony srebra maja działanie bakteriobójcze to dobrze znany efekt, pewnie maja je tez nanoczastki srebra ale mechanizm nie jest dokladnie poznany. Zawiesin naczastek Ag wykorzystuje sie od lat w okulistce. Skutek uboczny przy czestym uzywaniu to argyria (kolor skory robi sie niebieskawy) nccih.nih.gov/sites/nccam.nih.gov/files/Colloidal_Silver_11-08-2015.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 20:10 W okulistyce w sensie to co sie dzieciom robi z czestym powiklaniem jakim jest zapalenie spojowek? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 06:54 Nie, noworodkom zakrapla się oczy antybiotykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
vytron Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 20:50 Chcę pomóc wyleczyć synowi trądzik. Nie chce go faszerować antybiotykami, a działanie bakterio-, wiruso- i grzybobójcze srebra znane jest od starożytności...Według jednych źródeł, roztwór musi zawierać co najmniej 100 ppm, według innych max. 25, no i trudno samej się zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
takamania Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 21:15 Pomagł przy infekcjach intymnych ale nie przy bateryjnych. Na zmiany na twarzy pomógł mi aloes a dokładniej biostymina . Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 21:34 Nie działa! Nie wstawaj kasy na następne goovno warte badziewia. Też starszemu stosowalam, kupowałam, uzywalismy pół roku bez przerwy. Żadnego pozytywnego skutku nie zauważyłam. To siema. Młody mial okropny trądzik, wypryski jak wulkany. Na antybiotyki się nie zgodzilam, skutki uboczne mnie przerazaly. Byl8smy u dermakologow, stosowalismy robione kosmetyki polecane przez wszystkich. Najlepiej na niego jednak działał effaclar duo. To byl9 jedyne co jeszcze było w stanie złagodzić ten biedny trądzik. Uzywalismy/używamy całej serii, tzn płynu do mycia twarzy, kremu, kwasu salicylowego, nawilzajacego kremu i kremu punktowego. Potem jeszcze kwasy hialurowego z wit B5. Jak uzywal tych kosmetykow regularnie, to cera robila sie ladna, jak tylko zaniedbal dzien lub dwa, masakra powracala. Srebro to sciema! Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 06:21 Niech spróbuje odstawić drób, wędliny i produkty mleczne na trzy miesiące. Farmakologia i chemia dotycząca dwóch pierwszych oraz laktoza mogą wywoływać trądzik, zwłaszcza ten zlokalizowany na szczęce, brodzie, skroniach. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 06:55 Jakim cudem laktoza ma powodować trądzik...? Odpowiedz Link Zgłoś
rosabell Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 07:06 Nie dziala. A na naprawde zaawansowany tradzik najlepsze sa leki, a rzekome skutki uboczne to co najwyzej sucha skora. Nie wiem dlaczego tak sie demonizuje leczenie tradziku. Wiekszosc kosmetykow tylko pogarsza skore. Po lekach Efekt jest spektakularny. I co tez wazne pozwala uniknac blizn itp. Na tradzik typu gule pod skora zade kosmetyki nie pomoga. Tylko leki. Odpowiedz Link Zgłoś
irisq Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 13:33 podpisuję się pod tym absolutnie. Zanim wyleczyłam ostatecznie trądzik lekami(po trzydziestce), zdążyłam niestety dorobić się blizn. Każdy dzień z trądzikiem, zwłaszcza dla nastolatka to męczarnia i nie ma co babrać bo twarzy smarowidłami i liczyć, że odstawienie np.czekolady pomoże(już nie wspomnę o mechanicznym oczyszczaniu bo to wogóle zbrodnia). Odpowiedz Link Zgłoś
rosabell Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 07:13 Tradzik to nie sa wirusy, grzyby i bakterie tylko rewolucja w organizmie, i najlepiej walczyc z tym lekami. Zaden powszny lekaz nie przepisze tych lekow na zwykle pryszcze, tylko na podskorne wulkany, ktore nie znikna od kosmetykow. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 22:34 Mam mydło z cząsteczkami nanosrebra właśnie dla nastolatkowej cery, ale u nas bardziej sprawdziło się mydło siarkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 23:00 poczytaj bloga kosmostolog, tam jest wszystko o trądziku czego można sobie zamarzyć Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Srebro koloidalne? 20.10.19, 23:35 Mam sprzęt do robienia srebra, zawsze je też mam w buteleczce że spryskiwaczem. Mąż używa po goleniu, ja od czasu do czasu psikam na twarz, gdy robi mi się jakiś pryszcz. Nie wiem czy pomaga, ale jak jest to używam. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 21.10.19, 01:59 Jaki sprzet? Nanoczastki srebra sie syntezuje przez szybka redukcje jonow w obecnosci substancji adsorbujacych sie na powierzchni sebra metalicznego np tioli - robisz to w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 19:17 Mozna syntezować „gole”, tylko są niestabilne. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 19:22 Dwa kawałki srebra, podpinasz prąd i jazda. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 19:50 hmmm.....nie prad tylko napiecie, elektrody lepiej by byly rozne skoro na jednej ma byc redukcja a na drugiej utlenianie, elektroliza prowadzi do jonow srebra a nie nanoczastek srebra ('koloidalnego srebra'). Aby robic nanoczastki musialbys miec luk elektryczny, nanoczastki srebra najczesciej produkuje sie chemicznie etc etc Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 21:24 Podpinasz do zasilacza, jakby nie było płynie prąd. Nie istnieją stabilne nanoczastki srebra, każda ich zawiesina to jony w rożnym stężeniu. Opisana metoda jest poleca w necie jako domowy sposob tworzenia srebra koloidalnego. Autor zachwala, że od lat nie choruje. Najcześciej? Jakieś badania na poparcie tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 22.10.19, 22:21 jeszcze raz - napiecie nie prad decyduje o elektrolizie, elektroliza daje wylacznie jony srebra (zawiesina jonow to nie nanoczastki!), w procesie elektrolizy nanoczatki spontanicznie nie powstana, by powstaly musi byc czynnik redukujacy (np w roztworze). Mowisz ze z netu czerpiesz wiedze .... no coz pewnie cie wiec nie przekonam. Dla mnie ktos kto w internecie reklamuje eletrolize jako metode produkcji nanoczastek metalu, po prostu probuje zarobic na braku wiedzy i naiwnosci innych. ps Jezeli naprawde interesuje cie synteza nanoczastek srebra to chetnie podam ci troche arykułow na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
thaures Re: Srebro koloidalne? 24.10.19, 00:53 Mam elektrody z czystego srebra, jakieś mieszadlo i jeszcze coś. To srebro zawsze robi mi siostra, która przyjeżdża ze specjalną wodą. Wstyd mi, ale nigdy nie przysluchiwalam się w jaki sposób ona to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Srebro koloidalne? 24.10.19, 01:04 siostra ci roztwarza srebro z elektrody na ktorej zachodzi proces utlenianie, Ag do Ag+ (jonow). Akurat dzialanie antybakteryjne jonow srebra jest dobrze znane, ale nanotechnologii w domu ci nie robi Odpowiedz Link Zgłoś