Dodaj do ulubionych

6 klasa i nowa podstawa programowa.

07.11.19, 22:27
Obecni szóstoklasiści to weterani reform szkolnictwa na przestrzeni właśnie 6 lat. Jako pierwsi dostali w klasie 1 ,,super" podręcznik, średnio dopracowany, pisany na cito pt:, , Nasz elementarz". Połowa uczniów, to zmuszone do rozpoczęcia edukacji szkolnej 6-latki. Potem kolejne reformy, w klasie 5-tej dwa ,,nowe" przedmioty:Biologia i Geografia gdzie, materiał w kilku działach obejmował tematykę z gimnazjum klasy 1 czy 2. I wreszcie pierwszy rocznik, który w 8 klasie będzie musiał zdawać 4 egzaminy przedmiotowe. Jakie macie odczucia z opisanym klimatem?...Osobiście ja dzisiaj byłam bardzo zaskoczona, kiedy to dowiedziałam się, że np. Obecny 8 klasista musi ,,nadrabiać" nieprzerobiony materiał z Biologii, geografii czy matematyki chcąc wziąść udział w konkursie przedmiotowym. Dziś też, znajoma pożyczyła od nas podręcznik z biologii i geografii, bo jej syn chce nadrobić programowe dziury, a jest w klasie 8... Nie rozumiem tego, to jest jakieś chore!
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 07.11.19, 22:56
      No to wyjaśniłaś mi właśnie, czemu moja piątoklasistka na biologi i geografii ma uczyć się definicji złożonych ze słów, których nie rozumie (np. ekonomia). Wygląda na to, że treści z podręczników gimnazjalnych trafiły żywcem do książek dla 10-latków...
      • kosmos_pierzasty Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 07.11.19, 22:58
        A właśnie dziś pomstowaliśmy z mężem, kto mądry inaczej w ten sposób pisze podręczniki dla dzieci... Wszystko zrobione na kolanie i byle jak. Dziękujemy wam, wyborcy PiS-u! uncertain
      • glanaber Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:07
        Też mam 10-letnią 5-klasistkę. Faktycznie choćby budowy komórek roślinnych, zwierzęcych i bakteryjnych starszak miał w gimnazjum, przyroda w klasach 4-6 była lepiej dostosowana do poziomu percepcji młodszych dzieci. A teraz jest dramat
        • agus-ka Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:42
          u nas jest w 7 klasie, wiem, bo córka ostatnio robiła modele.
      • noemi29 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:12
        kosmos_pierzasty napisała:

> No to wyjaśniłaś mi właśnie, czemu moja piątoklasistka na biologi i geografii m
        > a uczyć się definicji złożonych ze słów, których nie rozumie (np. ekonomia). Wy
        > gląda na to, że treści z podręczników gimnazjalnych trafiły żywcem do książek d
        > la 10-latków...

Aaaa....ja mam 10 latka w piątej klasie i faktycznie podręcznik jest bardzo nieprzyjaźnie napisany. Powinnam cieszyć się że na 4 zalicza sprawdziany.
        • kosmos_pierzasty Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 14:35
          Moja też sobie radzi, oceny zasadniczo ma świetne, ale kurczę, jak można tak ciekawe przedmioty w taki sposób opisywać? Przecież to nawet dorosły by się zanudził na śmierć czytając te formułki (i nie wszystkie dobrze napisane nawet, za to trudnym językiem), a co dopiero dziecko?
    • ga-ti Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 07.11.19, 22:58
      Mnie już chyba nic nie zdziwi (odpukać), przerobiłam w zeszłym roku ósmoklasistę, który w połowie 6 klasy nie wiedział, czy będzie kontynuował podstawówkę, czy pójdzie do gimnazjum. Który uczył się z naprędce skleconych podręczników i programach pisanych na kolanie. Który wyrabiał materiał 3 lat gimnazjum w ciągu 2 lat 7 i 8 klasy. Który musiał poradzić sobie bez wyposażonych pracowni i nauczycieli z łapanki, na chybcika przekwalifikowanych, czy 'dokwalifikowanych ', a później musiał zmierzyć się machiną egzaminów w czasie strajku i koszmarnym kołowrotkiem rekrutacyjnym. Nie wiem, czy coś przebije ten rocznik.

Mam też dziecko w 6 klasie, cieszę się, że mają normalnie biologię i geografię, choć tak, materiału sporo.
      • kosmos_pierzasty Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 07.11.19, 23:00
        Koszmarem jest to, co opisujesz... A ile dzieci np. zdolnych ale nie genialnych z rodzin nieuprzywilejowanych pozbawiono w ten sposób szans na zdobycie sensownego wykształcenia?
        • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 07.11.19, 23:18
          kosmos_pierzasty napisała:

> Koszmarem jest to, co opisujesz... A ile dzieci np. zdolnych ale nie genialnych
          > z rodzin nieuprzywilejowanych pozbawiono w ten sposób szans na zdobycie sensow
          > nego wykształcenia?
          Nie mam pojęcia?! I mam nadzieję,że przy kolejnej ,,kumulacji roczników" jak moje dziecko będzie w 8 klasie sytuacja będzie w miarę lepsza od tych dzieci, które w tym roku kończyły szkoły gimnazjalne i podstawówki. Wiem jednak jedno-to moja subiektywna ocena-moje o rok, mniej dojrzałe emocjonalnie dziecko ( reforma PO) musi radzić sobie z nowym programem edukacujnym(PiS). Niestety już w klasie 5-tej nauczyciele pozapominali, że w klasie mają niespełna 10-latka i spełnia 11-latki. To samo dotyczy klasy obecnej, a więc 6-tej. Infantylna zachowania które przysroją 11 w klasie 5-tej, już w 6-tej są traktowane jako karygodne. I z tym mamy problem. Mój 11-latek staje w konkury z przeszło rok starszymi dzieciakami. Jeśli chodzi o naukę radzi sobie bardzo dobrze, ale mam obawy czy psychika w końcu nie padnie☹
    • berdebul Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 07.11.19, 23:07
      CHory jest brak ciągłości. Jak się zaczęło szkołę programem X, to powinno się ją skończyć programem X z drobnymi korektami ewentualnie. Nie wiem, dlaczego ktokolwiek dopuszcza do takich tąpnięć w edukacji, bez przygotowanego wczesniej zaplecza w postaci nowych ksiazek, nowych programów, sensownego rozłożenia treści i przede wszystkim rozpoczęcia tego od najdalej IV klasy SP. Bo klasy 1-3 się wiele nie zmieniają, na przestrzeni reform.
      • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:48
        Dobra zaryzykuje - jakie byly te dramatyczne zmiany w programach?
        • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:52
          cloud6x.edupage.org/cloud/Roznice_w_podstawie_programowej_edukacji_wczesnoszkolnej_2014_vs._2017.pdf?z%3AMOn5krKBYrkI3Q5dJJf5%2FRPr4ghg00tK77vjeZgWgV4DUkRZuutnBUf62NWq9xx3
        • berdebul Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:14
          Do 5 klasy masz przyrodę, a od 6 masz podział na geografię i biologię, od 7 chemia i fizyka dochodzi. Wyleciał np. wstęp do okresów geologicznych, jest za to dosyć szczegóły opis orogenez. Dzieciaki mają braki w słownictwie i problem ze zrozumieniem, bo brakuje wstępu. A na zrobienie wstępu przez nauczyciela nie ma czasu, bo 7 i 8 klasa to 3-letni program gimnazjum, trochę poszatkowany. Plus nowe przedmioty.
          Absurdy w nauczaniu chemii są jeszcze „śmieszniejsze”. Moja znajoma pisze zbiory zadań i rwie włosy z głowy.
          • ave-55 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:38
            teraz przyroda do 4 klasy a już od 5 geografia i biologia
        • szarsz Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 04:39
          Mój osmoklasista szedł do szóstej klasy programem z przyrodą i historią rozpisaną na sześciolatkę. A w siódmej klasie dostał historię ze szkoły osmioklasowej, w wyniku czego miał powtarzać materiał z klasy szóstej. Pamiętaj przy tym, że cała historia była poprzednio rozpisana na dwa lata, więc większość tematów była omawiana bardzo pobieżnie. Potem nastepowala powtórka z udokladnieniem w gimnazjum. Tyle że teraz nie nastąpi.

Biologia, geografia tak samo. Dwóch lat nauki mój syn nie miał w ogóle. Wskoczył od razu w trzeci.
      • turzyca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:45
        >Nie wiem, dlaczego ktokolwiek dopuszcza do takich tąpnięć w edukacji, bez przygotowanego wczesniej zaplecza w postaci nowych ksiazek, nowych programów, sensownego rozłożenia treści i przede wszystkim rozpoczęcia tego od najdalej IV klasy SP.

Autorzy tego bagna dostali właśnie dwa razy potwierdzenie od wyborców, że dobrze zrobili.
        Czyli społeczeństwo dopuszcza przetoczenie walca po dzieciach. Nie rozumiem, jak można tej krzywdy dzieci nie widzieć, ale fakty są jakie są.
      • qwirkle Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:50
        berdebul napisała:

> CHory jest brak ciągłości. Jak się zaczęło szkołę programem X, to powinno się j
        > ą skończyć programem X z drobnymi korektami ewentualnie. Nie wiem, dlaczego kto
        > kolwiek dopuszcza do takich tąpnięć w edukacji, bez przygotowanego wczesniej za
        > plecza w postaci nowych ksiazek, nowych programów, sensownego rozłożenia treści
        > i przede wszystkim rozpoczęcia tego od najdalej IV klasy SP.

Poprawcie mnie, jeżeli coś mylę: zarówno pani ministra jak i pani premier zapewniały, że nauczycielom do nauczania podręczniki szkolne nie są potrzebne!

Podręcznik zatem fanaberią?!

Kto dopuszcza do tąpnięć? Debile... sad

Jestem wkurzona, moje jest w ósmej klaaie.

• mandziola Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 00:38
      To jest chore.. Moje dziecko w poniedziałki wyrabia ponad etat - od 8 do 16.35, w pozostałe dni wyrabia się - kończy o 15.40. Przynosi do domu lekcje mniej więcej na 1 godzinę odrabiania. Plus każdego dnia ma kartkówkę lub sprawdzian do którego się uczy. Gdzie tu czas na bycie nastolatkiem?
      Nauczyciele zwalają swoją robotę na dzieci i rodziców.
      Plus jeszcze atrakcje - jutro moje dziecko ma być na galowo plus mieć kotylion - będą świętować 11.11. Maila dostałam dziś.
      Mam wrażenie, że nauczycielom się w dupach poprzewracało - ja mam uczyć swoje dziecko w domu, żeby sprostało ich wymaganiom. No sorry. A potem połowę maja i czerwiec, siedzą dzieci i oglądają głupie filmy - no bo przecież program zrobiony - co z tego, że połowa uczniów niewiele zrozumiała - bo za szybko było wcześniej. Ale nauczyciel wykonał swoje zadanie. A to że cała klasa nie rozumie.. hmmm no cóż..

• kotejka Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 04:21
        Taaa, a potem pomstowanie na zebraniach, że dzieci się opuściły, dzieci się nie uczą
        A że dzieci połowy nie czaja i im to do niczego nie potrzebne teraz to nie temat w ogóle
      • tanebo2.0 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 05:38
        Czyli to nauczyciele zlikwidowali system edukacji, napisali program nauczania i podręczniki?
        • adzik27 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:44
          Dokładnie. A o tym co piszecie wyżej bylo mowione już na etapie wprowadzania deformy. Tylko nie każdy w to uwierzył. A jezeli chodzi o książki to zrobili poprostu kopiuj wklej zeby sie wyrobić z podręcznikami.
          • adzik27 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:47
            Pisząc "dokladnie" mialam na myśli ze to nie jest wina nauczycieli tylko rządzących
            • glanaber Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:03
              Ale gdy wprowadzano deformę, nauczyciele siedzieli cicho i grzecznie się na wszystko zgadzali. A wtedy był czas na strajki i protesty. Protestowali tylko rodzice, którzy niestety nie mieli żadnej siły przebicia.
              • anika772 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:10
                Glanaber, nie wolno nam strajkować w sprawach reform. To grozi zwolnieniem dyscyplinarnym. Strajkować możemy jedynie o płace i warunki pracy. Myślałam, że to wiedza powszechna.
                I nie siedzieliśmy cicho, było mnóstwo ostrzeżeń, i o tym wszystkim co teraz się dzieje, mówiono głośno i wyraźnie.
                Najwyraźniej 500+ miało jakieś magiczne zdolnoścismile
                • glanaber Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:23
                  Anika, deforma zdecydowanie pogorszyła Wam warunki pracy. Wtedy tego nie widzieliście, a w kwietniu nagle zobaczyliście?
              • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:10
                Guano prawda. Przestań chrzsnic bo nauczyciele od samego początku mówili i ostrzegał że to jest NAJGLUPSZY pomysł i szkodliwy. Ale wszyscy naokoło pluli na nauczycieli i mówili że im tylko o własne stołki chodzi.
                • iwoniaw Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 09:23
                  Dokładnie tak było, krytyczne uwagi co do sensowności i trybu deformy były określane właśnie jako próba ochrony własnych stołków oraz sianie niepotrzebnej paniki. Wyszukiwarka działa, wątki można spokojnie znaleźć. Nie wierzono ludziom, którzy znali specyfikę podstaw programowych od środka i zdawali sobie sprawę, że jedna zmiana ciągnie za sobą następne, no to teraz niektórzy na przykładzie własnych dzieci mają okazję zobaczyć, jak to działa. Niestety, dzieci cierpią za niewinność, także te, których rodzice i nauczyciele i protestowali i ostrzegali... Tak, były protesty w tej sprawie i demonstracje przed MEN w weekendy. Wyśmiewane i ignorowane. Ja to się dziwię w sumie, że jeszcze aż tylu nauczycielom się nadal chce i próbują jakoś to ogarniać.
              • bluea.nne Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:12
                Kłamstwo. Był strajk, tylko w sobotę. Najwidoczniej przeoczylas. No ale kiedy był w kwietniu, normalnie w tygodniu, to też było źle...
              • turzyca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:53
                >Ale gdy wprowadzano deformę, nauczyciele siedzieli cicho i grzecznie się na wszystko zgadzali.

Były protesty na ulicach we wszystkich miastach wojewódzkich oraz przed ministerstwem. Nie zauważyłaś?
                • glanaber Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:24
                  Zauważyłam, bo bywałam na tych protestach. Zdecydowana większość uczestników to byli rodzice. Nauczycieli pojawiała się garstka.
                  • skumbrie Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:40
                    Może dlatego, że to forum e-mama, a nie e-nauczycielka...?
                • szarsz Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 04:44
                  Te protesty byly tak mizerne, że sama też byłam wkurzona. Z tym że u mnie w najbliższym otoczeniu przeważalo podejście: dobrze że mój dziubdzius nie musi iść do złego gimnazjum, gdzie by to zjedli. A nauczyciele siedzieli całkiem cicho.
                  • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 08:13
                    Nauczyciele NIE SIEDZIELI cicho. Przestańcie kłamać
                    • szarsz Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 09:46
                      Kłamać? Wiesz lepiej, co robili nauczyciele w szkole moich dzieci? Nic nie robili. Zero, null, a zaczepiani przeze mnie zmieniali temat.

Jedyną nauczyciela, która była przeciw reformie, ma dziecko w tej samej klasie, co ja i uczy(la) w gimnazjum. Ale i w jej szkole protestów żadnych nie było, a ja wiem, co sądzi na temat reformy, bo znamy się prywatnie.
      • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:57
        Prosze uprzejmie. Moj pierwszak dostal juz w zeszlym tygodniu do zrobienia samodzielnie. www.bajkidoczytania.pl/szablon-kokardy-narodowej-z-papieru
        • hanusinamama Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:25
          Ale akurat co w tym złego? MOja tez w 1 klasie i taki sam robiła. Sama. Odrysowała kółka, wycieła paski, posklejała...zajeło jej to 30 minut. Biorac pod uwage ze pierwszaki mało mają "zadane" to na serio co za problem to zrobic??Szczególnie ze trudnosc taka ze akurat 7latek sam to zrobi...
          • manala Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 17:07
            Może Twoje dziecko jest bardziej manualnie rozwinięte. Mój pierwszoklasista (październikowy) w życiu by tego sam nie zrobił. Ale fakt, taentu plastycznego u niego NIET.
      • anika772 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:06
        "Mam wrażenie, że nauczycielom się w dupach poprzewracało - ja mam uczyć swoje dziecko w domu, żeby sprostało ich wymaganiom"

Nauczyciele są rozliczani z wyników egzaminów. Kotyliony i świętowanie są jakby obowiązkowe, kształtowanie postaw patriotycznych to nasz zasrany obowiązek wynikający z podstaw programowych.

Wkurw rozumiem, mam córkę w 8 klasie i jest dość koszmarnie. Cały czas jej mówię żeby odpuściła, może mieć bezwysiłkowe trójki, ale jest ambitna i woli lepsze oceny. Ale nie życzę sobie przerzucania odpowiedzialności za ten pierdolnik na nauczycieli.
        A teraz lecę do szkoły, którą nadal lubięsmile Miłego dnia.
        • triss_merigold6 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:59
          Lepiej, że masz teraz w 8. klasie niż gdyby trafiła na ubiegłoroczna rekrutację...

• anika772 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 09:11
            Tak, wiem, dzięki niebiosom i za to.
      • larix_decidua77 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 08:35
        Uważasz, że nauczyciele układają siatkę godzin, piszą programy i podręczniki? Od połowy maja luz? To raczej dziwne. Zazwyczaj wszyscy ryją mininum do konferencji klasyfikacyjnej czyli ok 2 tyg przed wakacjami.
        • hanusinamama Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:31
          Tez pierwsz e słysze ze maju luz, bo zazwyczaj ledwno z prgramem sie wyrabiają.
    • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:57
      Wiesz co, nie chce mi się szukać wątków sprzed lat, sprzed reformy, kiedy była dopiero planowana albo z samych jej początków. Ale głowę dam że jakbym posuzkala to było t CAŁE MNÓSTWO wpisów, w tym pewnie i moje OSTRZEHAJACYCH przed takim właśnie stanem rzeczy. Ale kto by tam słuchał głupich nauczycieli czy innych ludzi choć trochę ogarbiajacycj rzeczywistość.
      Żeby było weselej powiem Ci, że przez 3 lata klasy 6 starej podstawy i 7 nowej z takiej np historii uczyły się DOKŁADNIE TEGO SAMEGO.. Kiedy mieli nadrobić materiał nie wiem. Reformatoły pewnie też nie.
    • saszanasza Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:59
      Juz od dawna wiadomo, że system edukacji został totalnie skopany. Mam 11 letnia córkę w 6 klasie i cóż...dla własnego zdrowia psychicznego przestałam zaglądać do jej zeszytów i podręczników. Generalnie czarno widzę przyszłość części dzieci z tego rocznika i roczników poprzedzających.
      • manala Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 17:10
        Ja ciągle nie mogę przestać zaglądać...Ale rzeczywiście - psychika cierpi. ; ))
    • julita165 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:59
      To już jest enty wątek na temat przeciążenia dzieci nauka. Pomijam obecne klasy 7-8 bo one zdaje się mają inny, przejściowy, program ale młodsi ? Z ciekawości przejrzałam sobie na stronie pewnego wydawnictwa podręczniki ( można obejrzeć strona po stronie ). Może ja się nie znam ale tam naprawdę nie widać żeby to było ani bardzo dużo ani bardzo skomplikowane. Nie rozumiem tylko wprowadzania fizyki dopiero w kl 7.
      • szmytka1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 09:43
        A ja tam enty raz pisze, ze ani mohe dziecko, ani dzieci kolezanek, kuzynek, sasiadek nie sa niczym przeciazone i radosnie hasaja popoludniami a takie jeski i kweki znam tylko z ematki.
        • julita165 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:28
          Mam chrześnicą w kl 6. Chodzi do szkoły o bardzo dobrej opinii, wysoko wypadli w egzaminach 8kl, dziewczynka ma furę zajęć dodatkowych ( dwa języki, basen, judo, grę na gitarze, harcerstwo) do tego młodsza siostra, też ze swoimi rozmaitymi zajęciami, na którą czasem trzeba poczekac. Podobno dzień w dzień wracają do domu 18-19. Na koniec kl 5 miała średnia 5,7, w tym.roku póki co też spoko daje radę. Żadnych lamentów nie słyszę. Martwia się trochę kl 7 bo dojdzie fizyka i chemia.
          • little_fish Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:48
            Może jest po prostu bardzo zdolna. Należy jednak pamiętać, że do szkoły chodzą różne dzieci. I owszem nie wszystko nich muszą mieć średnią powyżej 4 cz 5, ale też zdecydowana większość powinna dać radę opanować materiał bez zawalania życia rodzinnego, rówieśniczego i rezygnacji z hobby
            • little_fish Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:54
              "Nie wszystkie z nich" miało być 😊
            • hanusinamama Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:27
              Ale to z powodu tych mniej zdolnych mamy wymagania obniżać? Bo kazde ma dostać 5??
              • little_fish Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:52
                A gdzie napisałam, że każde ma mieć 5? Widzę, że najbardziej pożądaną umiejętnością, która powinna być ćwiczona w szkole jest czytanie ze zrozumieniem. A śmiałam się ostatnio z mojego licealisty...
                • hanusinamama Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:42
                  NO to napisz o co ci dokłądnie chodzi. Jak widać ja ta mniej lotna i mi trzeba powoli...
          • agus-ka Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:53
            Moja podobnie. Klasę 6 skończyła z wynikiem 5,55 i wcale nie widziałam przeciążenia. W klasie 7 zaczął się meksyk. Zajęcia od 8 do 15:30, w piątek godzinę krócej. Wymagania są wysokie, materiału stanowczo za dużo. Doszły jej następujące przedmioty: hiszpański, chemia, fizyka, biologia, geografia. No dobra biologia i geografia kiedyś były przyrodą.
            • julita165 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:13
              Ale to chyba ta przejściowa podstawa. Obecni 6 kl mają podział przyrody na geografię i biologię od kl 5. Przyroda jest tylko w kl 4. W 7 rzeczywiście dojdzie drugi język ( oby ten którego akurat dziecko i tak uczy się prywatnie od kl 4 ) fizyka i chemia. I z tym ostatnim się nie zgadzam. Zwłaszcza fizyka jest trudna i nie ma logicznych powodów żeby nie zacząć od kl 6 rozkładając te same treści na 3 lata ( tak było kiedyś ).
              • berdebul Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 14:10
                Brak miejsca w planie, fizyka wchodzi jak inny przedmiot zwalnia miejsce. Plus matematyka, bez niej fizykę mozna o kant tylka...
                • julita165 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 14:28
                  A jaki przedmiot zwalnia miejsce po 6 kl ?
                  Co do matematyki - pełna zgoda tyle że ja uważam że należy jej uczyć wcześniej i więcej
                  • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 14:31
                    technika może? mojej w 6 klasie odeszła ale znowu ona inną podstawą idzie to nie wiem jak to sie ma do obecnej pogubić się można kompletnie...
                    • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 21:31
                      slonko1335 napisała:

> technika może? mojej w 6 klasie odeszła ale znowu ona inną podstawą idzie to ni
                      > e wiem jak to sie ma do obecnej pogubić się można kompletnie...
                      >
                      Tak, technika.
        • kurt.wallander Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:15
          szmytka1 napisała:

> A ja tam enty raz pisze, ze ani mohe dziecko, ani dzieci kolezanek, kuzynek, sa
          > siadek nie sa niczym przeciazone i radosnie hasaja popoludniami a takie jeski i
          > kweki znam tylko z ematki.

W której klasie jest twoje dziecko?
          • szmytka1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:18
            tak, tak, tylko te z 7 takie cieżkie rpedmioty poeformowe mają. A ja znam i 8 i 7 klasistów i licealistów i mae dzieci w róz ym wieku. Łazi toto na tance,, an teatr, na piłkę i inne zajecia, ponadto wszyscy z klasy do klasy zdają, do liceum się podostawali, co poniekore mają świadectwa z paskiem. Zaden rodzic nie opowiada, że taaakie zdolne, bystre a godzinami lekcje odrabia. Godziami robią te mniej bystre z ambicjami rodziców na 5 i konkursy.
            • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:53
              ciekawe ale jakoś nie widziałam mniej bystrych dzieci wygrywających konkursy wiedzowe czy kuratoryjne, nawet dla mocno bystrych są często poza zasięgiem...
              • volta2 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:19
                nie łapiesz spójnika
                ryją mniej bystre z rodzicami
                ryją ci na konkursy

to nie ci sami. i nawet rycie nie to samo, ale ryją, każde w swoim ogródku
              • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 21:36
                slonko1335 napisała:

> ciekawe ale jakoś nie widziałam mniej bystrych dzieci wygrywających konkursy wi
                > edzowe czy kuratoryjne, nawet dla mocno bystrych są często poza zasięgiem...
                >
                ... Też zastanawia mnie rozumowanie niektórych ematek, może one ,,myślą", że konkursy kuratoryjne czy ogólnopolskie, przedmiotowe wyglądają jak te np. Z plastyki czyli rodzic narysuje i dziecko wygrywa?
            • kurt.wallander Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 00:44
              A odpowiedzieć krótko na proste pytanie nie potrafisz?
    • anika772 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 06:59
      Ale przepraszam, spałaś przez ostatnie lata i teraz się ocknęłaś? Wszystko to było do przewidzenia, nauczyciele (i nie tylko oni) głośno o tym mówili i uprzedzali o konsekwencjach wprowadzenia tej "reformy". Już nawet nie pytam, na kogo głosowałaś...

Udział w konkursach jest dobrowolny i jeśli dziecko chce "wziąść"(...) w nich udział, to musi się uczyć niezależnie od reformy. Tak było zawsze.

Pytasz jakie mam odczucia? Teraz już spokojnie, ponieważ tsunami uczuć miałam w momencie wprowadzania tego burdelu. Wszystko to było do przewidzenia.
      • saszanasza Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:37
        anika772 napisała:

> Ale przepraszam, spałaś przez ostatnie lata i teraz się ocknęłaś?

No bo właśnie to jest właśnie problem społeczny wręcz. Ludzie się w ogóle nie interesują, bo myślą, że ich to nie dotyczy i nie dotknie. A dotyczy i dotknie nawet tych, którzy nie mają ani jednego dziecka, bo będą musieli leczyć się u niedokształconych lekarzy i mierzyć sie z decyzjami niedokształconych ludzi zarzadzających panstwem

Wszystko to b
        > yło do przewidzenia, nauczyciele (i nie tylko oni) głośno o tym mówili i uprzed
        > zali o konsekwencjach wprowadzenia tej "reformy". Już nawet nie pytam, na kogo
        > głosowałaś...
        >
        > Udział w konkursach jest dobrowolny i jeśli dziecko chce "wziąść"(...) w nich u
        > dział, to musi się uczyć niezależnie od reformy. Tak było zawsze.
        >
        > Pytasz jakie mam odczucia? Teraz już spokojnie, ponieważ tsunami uczuć miałam w
        > momencie wprowadzania tego burdelu. Wszystko to było do przewidzenia.

Dokładnie tak
        • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 21:39
          Akurat ,,niedokształceni lekarze" to fala z rąk PO, które zniosło np. obowiązkowy egzamin lekarski na 6 roku studiów i wprowadziło kolejne pseudo uczelnie lekarskie.
    • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:34
      Mam 5-klasistę i 7 klasistkę. W sumie to nie widzę żeby ona nie przerabiała czegoś czego uczy się młodszy. Wydaje mi sie, ze młodszy ma mniej szczegółowy materiał niz miała starsza ale jest taka rozpierducha w tych podstawach i tak wszystko rozrzucone, ze zdarza się, że moje dzieci z różnicą dwóch klas szkolnych uczą się z danego przedmiotu dokładnie tego samego...
      • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 07:55
        Jest tak dlatego ze podstawa to tak naprawde bardzo enigmatyczna sprawa i zawiera sie w niej takie cele jak “komunikuje sie, sprawnie posluguje sie komputerem, udziela odpowiedzi na zadane pytanie, rozwiazuje zadania matematyczne w zakresie, zna histoeie swojego kraju i rozumie znaczenie chemii w zyciu czlowieka” rozne podstawy roznie sa sformuowane ale zmienia sie wylacznie forma i oprawka (Edukacja zamieniamy na nauka np). A reszta jest w reku wydawnictwa ktorego podecznik nauczyciel wybierze. I nauczyciela ktory w ramach tej podstawy uczy co uznal za stosowne.
        • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 08:13
          korzystają oboje z podręczników tego samego wydawnictwa i wkleiłaś podstawę dla klas wczesnoszkolnych a tu już ktoś pisał, ze zmiany są tak naprawdę kosmetyczne, wiem tyle, ze 4 i 5 klas idących nowa podstawą w szkole moich dzieci nie chciał wziąć absolutnie żaden nauczyciel z historii, wychowawca(historyk) mojej córki powiedział, że za skarby świata tego nie zrobi bo podstawa to dramat i wcisnęli je nowym przychodzących nauczycielom bo niewiele mieli do gadania. Kiedyś chodziły te różnice i wykazy dziur ale wtedy nic mi nie mówiły przy młodszych dzieciach, zaraz poszukam może teraz dam rade to porównać. Mój syn w 5 klasie ma przerabiać Pana Tadeusza-no nie widzę tego....Moja siódmoklasistka w 8 klasie będzie mieć tą lekturę.
          • little_fish Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:55
            Dokładnie. Potem wymagania są bardzo konkretne. Jak nauczyciel biologii mojego dziecka przesyła nam, co dziecko powinno umieć....
          • berdebul Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:18
            Jest dziura na chyba trzy wieki, bo program „przejściowy” zaczyna się w innym miejscu, niż skończyli w klasie 5. wink
            • little_fish Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:55
              Ja w sumie nie bardzo rozumiem ideę tej przyrody w klasie 4. Po troszeczku wszystkiego, teraz w 5 klasie od nowa to samo. Zaraz będzie problem z sensownymi nauczycielami do tego przedmiotu. Nie można zrobić ( tak jak dawniej) od czwartej klasy biologii i geografii?
              • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:57
                tak, teraz młody na geografii klepie to samo co robili na przyrodzie pod koniec tamtego roku szkolnego(mapa, krajobrazy Polski) i zachodzę w głowę po co?
                • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:24
                  slonko1335 napisała:

> tak, teraz młody na geografii klepie to samo co robili na przyrodzie pod koniec tamtego roku szkolnego(mapa, krajobrazy Polski) i zachodzę w głowę po co?

Żeby utrwalić?
                  • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:32
                    ale co tu utrwalać, to banalne tematy są z tych krajobrazów przecież? dużo trudniejszych których nie utrwalają było...
                    • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:35
                      dużo trudniejszych których trochę było nie utrwalają tylko lecą dalej- miało być coś się poprzestawiało
                    • julita165 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:19
                      W klasie syna jest chłopiec którego matka jest dyrektorem w innej szkole. Ostatnio w kolejce na konsultacjach tak sobie z nią pogadalam i ona twierdzi ( już nawet w odniesieniu do tej nowej podstawy ) że ona jest bez sensu poukładana i w konsekwencji są lata łatwe, a potem następuje nagły skok. Najpierw są trzy lata bimbania sobie a np wiele treści z przyrody w kl 4 spokojnie mogłoby zostać przeniesione do klas 1-3, podobnie z matematyką. Potem niby jest szok kl 4 ale tak naprawdę to jest głównie szok organizacyjny a nie wynikający z treści programowych. Potem są dwa lajtowe lata i znów dwa lata przeładowane.
                  • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 16:10
                    Takntsk msniusia, utrwalić. Szostoklasosici ze2 starej podstawy też utrwalali w klasie siódmej historie. CAŁY ROK.
          • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:23
            slonko1335 napisała:

> Mój syn w 5 klasie ma przerabiać Pana Tadeusza-no nie widzę tego....Moja siódmoklasistka w 8 klasie będzie mieć tą lekturę.

Twój syn w 5 klasie nie będzie 'przerabiał' całej lektury, tylko fragmenty dotyczące zwyczajów i obyczajów, w 6 klasie będzie polowanie i koncert Wojskiego, a dopiero później całość.
            • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:23
              A, jeszcze w 7 klasie fragmenty dotyczące historii Polski.
              • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:37
                ooo rany to cztery lata będą to wałkować,?to już chyba lepiej od razu w tej 8 za jednym zamachem
                • volta2 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:24
                  zawsze fragmenty były wcześniej niż 8 klasa, mnie tylko zastanawia po co tadzio w całości jest w 8(dawne gimnazjum) i potem jeszcze w całości w lo.
                  chyba żadna inna lektura na takie wyróżnienie się już nie łapie.

imho w 8 powinny być fragmenty, tak samo jak dla młodszaków
                  • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 14:22
                    serio kolejny raz w lo? to faktycznie jakiś kosmos się zrobił.
                  • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 09:05
                    Kiedys tez byly w 8 a potem w 1. Swietnie to pamietam
                • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 16:11
                  Owszem, Pan Tadeusz w nowej podstawie programowej jest o d 5 do 8 klasy w różnych ilościach. I jak widzisz wierni PiSowi zawsze to pochwalą. Mania już na posterunku, już wszystko jest ok
                  • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 16:26
                    paskudek1 napisała:

> I jak widzisz wierni PiSowi zawsze to pochwalą.

O, a gdzie? Możesz dać linka?
                    • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 16:34
                      Poczytaj swoje własne wpisy na temat reformy. Już chyba wierniejszej fanki tego bubla PiS nie miał i mieć nie będzie.
                      • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 16:58
                        Ej no,nie wykręcaj się, napisałaś:
                        "Owszem, Pan Tadeusz w nowej podstawie programowej jest o d 5 do 8 klasy w różnych ilościach. I jak widzisz wierni PiSowi zawsze to pochwalą. "

Zapytam ponownie, gdzie te pochwały? I jakbyś jeszcze napisała jaki związek ma PIS z "Panem Tadeuszem", to już naprawdę byłabym wdzięczna.
                        • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 17:30
                          Miałam na myśli całokształt deformy maniu. A w chwaleniu deformy byłaś i jesteś w pierwszym szeregu zawsze.
                          • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 17:38
                            No nie, dalej kręcisz. Przeczytaj, co napisałaś, tam nie było nic o całokształcie. W myślach czytać nie potrafię niestety.
                            • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 18:31
                              Tak tal mania, ty NIGDY ale to przenigdy nie pochwaliłaś deformy prawda?
                              Tak na prawdę to ANI RAZU nie skrytykowałaś nawet jednego elementu tego guana które PiS nam za nasze pieniądze sprzedał pod nazwą reforma oświaty. Albo wręcz chwaliłaś albo pierniczylas że y poczekać na efekty a ogólnie zawsze wypowiadasz się w tonie wszystko jest ok, wszystko jest dobrze. Powtarzają to samo co rok temu? Utrwalaja. Tłukąj jedną i tą samą lekturę przez 4 lata z rzędu, no ale przecież za każdym razem co innego omawiają itd itp.
                              • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 19:18
                                Nie potrafisz czytać ze zrozumieniem nawet swoich postów? Zawsze musisz wplątywać jakieś swoje insynuacje i wymysły? Współczuję.
                                Odpowiesz mi w końcu na pytanie? Bo jeśli nie, to po prostu kłamiesz.
                                • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 08:14
                                  A tobie się wydaje że jak nie napiszesz WPROST że PiS zrobił najlepsza reformę pod słońcem to z twoich postów to nie wynika? Otóż nie mania, z każdego twojego postu od samego początku dyskusji o reformie wynikało i wynika5jasno, popierwssz ten bubel całą sobą. Daruj więc sobie to łkanie. Tutaj też na wpisy że coś przerabiania dwa lata z rzędu piszesz ze sobie utrwalaja a o Panu Tadeuszu że przecież to są różne treści omawiane. De facto pochwlasz ten burdel i tyle.
                                  • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 09:06
                                    A co mowia lekarze?
                                  • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 09:47
                                    Co się Tobie wydaje i co sobie wyczytujesz między wierszami - to Twój problem, nie mój.
                                    Jak Ty nawet potrafisz "Pana Tadeusza" z polityką połączyć, to naprawdę trudno cokolwiek na to napisać.
                                    Tak więc nadal kłamiesz.
    • bei Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 08:20
      Tak, syn startuje pierwszej liceum w konkursie z biologii i uzupełnia wiedzę z gimnazjum (jest po ośmioklasowej podstawówce). Czas przemian, i strasznie dużo ich. Są roczniki bardzo poszkodowane☹️
    • monique_alt Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:14
      Mam córkę w klasie ósmej i syna w klasie szóstej i nie wydaje mi się żeby syn był przeciążony pracą. Nie wiem jak będzie w następnych klasach ale jak na razie spokojnie daje radę. Historii nie lubi, uczy się tyle żeby napisać sprawdzian. Nie zaglądam mu do podręcznika bo szkoda nerwów.

Córka w ósmej klasie to zupełnie inna bajka. Załapała się na tą cudowną przejściową podstawę dla klas 7-8, plus miesiąc wolnego w zeszłym roku z powodu strajku, plus brak polonisty przez miesiąc w klasie 7. Na naukę w domu poświęca naprawdę mnóstwo czasu. Ale też jak patrzę w Librusa to od września w każdym tygodniu ma 2 lub 3 sprawdziany plus jakieś kartkówki.
    • 45rtg Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:58
      mama.pracujaca napisał(a):

> pisany na cito pt:, , Nasz elementarz". Połowa uczniów, to zmuszone do rozpoc
      > zęcia edukacji szkolnej 6-latki.

I wystarczy. Nie ma z Tobą o czym gadać.
    • heca7 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:58
      Mój syn kompletnie nie narzeka. Gdyby się nie obijał i nie lenił pewnie spokojnie miał by czerwony pasek. Z tego co usłyszy na lekcjach i co przeczyta raz (po awanturach , prośbach, groźbach w domu) czasem dwa razy potrafi dostać i 5. Jak się nie pouczy to 3. Jedynki łapie za brak pracy domowej (po co mam to odrabiać?! zapomniałem zeszytu).
      Geografię lubi, biologię toleruje. Nie znosi polskiego i historii. Angielski sam mu wchodzi do głowy.
      • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 09:17
        To zależy jaki poziom reprezentuje szkoła. Średnia zdawalność w kraju np. z matematyki(test ósmoklasisty) wypadła poniżej 50%. Czyli niezbyt dobrze. W naszej szkole wyniosła niespełna 80%. Jeśli chodzi zaś o zadania z geografii, to i tutaj poziom może być różny. Ostatnio przerabiali zadania na konkurs kuratoryjny, etap szkolny. Zaznaczam, że moje dziecko nie ma z tym problemu( umysł ścisły). Jednak już Ci, którzy z matematyką nie radzą sobie bardzo dobrze z geografia maja problemy. I nie doszukiwałabym się tutaj tego, że nauczyciele kiepsko tłumaczą( bo mają rewelacyjnych) tylko tego, że dzieci nie mają predyspozycji albo nie dorosły do takich tematów na etapie klasy 6-tej. Bo jednak większość średnio sobie radzi, albo nie radzi sobie wcale.
    • aagnes Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 10:59
      Zgadzam sie w 100% - córka jest obecnie w 6 klasie i przeszla opisaną drogę. jest listopad a ja chce isc sie rzucic do wisły. o ile teraz jeszcze jakos idzie, chociaz moje zaangazowanie w szkole uwazam, za nadmierne, to klasa 7 i 8 po prostu mnie przeraża. moje kolezanki, ktorych dzieci ukonczyly podstawowke kilka lat temu jak rasowe ematki ledwo ogarnialy w ktorej klasie jest dziecko, tak zle nie było.
      Wychowawczyni na ostatnim zebraniu rowniez nie przebierala w slowach mowiac o tym jak obecni 6-klasisci maja przerąbane, a że kobieta jest starsza i mega ogarnieta, uczy od dawna to wie co mowi. dla 11 latkow obecnie w szkole panuje system nauki taki jak na studiach - rzucamy temat i uczcie sie sami. przyklad: jedna geografia w tygodniu, w ostatnim miesiacu z uwagi na swieto + wycieczke odbyla sie 1 godzina geografii, za tydzien jest duzy sprawdzian z calego dziąłu, bo tak wypada pani z grafiku - czyli na lekcjach nie bylo NIC, a corka ma usiasc i przerobic sama w domu cały dział???? moja nie nalezy do geniuszy z samymi 6, wyraznie czuje, ze ona czyta i niespcejalnie rozumiem, nawet jesli rozumie, to przeciez w historii czy geografii wypadaloby nakreslic jakis kontekstm, wytlumaczyc, popracowac z mapami, i na koniec semstru zrobic duza klasówke.
      rece opadają, te dzieciaki sa totalnie poszkodowane. a nic sie nie da zrobic.
      • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:06
        ale że te dzieci idące teraz nowa postawą będa miec w klasie 7 i 8 jeszcze bardziej przerypane niż te które są teraz w 7 i 8 i poszły do liceum? bo ja się łudziłam, że syna już to ominie i w 7 i 8 tak źle nie będzie...
        • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 11:07
          byłam mega zaskoczona luzikiem w 4 klasie, bo w porównaniu do córki czwartej klasy to on miał "hajlajf" to może faktycznie to na starsze klasy się przełoży...
          • turzyca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:04
            A czyli mówisz, że wygląda na to, że materiał jest nierównomiernie rozłożony?
            • slonko1335 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:09
              ja w zeszlym roku pamiętam zakładałam wątek jak jest w 5 klasie bo byłam zaszokowana tą czwartą, ze jest taki luzik i starsza naprawdę dużo więcej robiła przy poprzedniej podstawie. Młody zmienił klasę i część nauczycieli, jest nieco trudniej bo nauczyciele są bardziej wymagający ale tez żądnej tragedii nie ma ale jakby miało to ze zdwojoną siłą w tej 7 i 8 uderzyć to ja dziękuję....
            • szarsz Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 10:00
              Moja córka jest w czwartej i ma roboty huk, ale tak z 50% to matma. Podoba mi się ich matematyczka, a mojej matematyka, więc się sama upomina o więcej, jeśli trafi się późniejszy dzień.
    • zona_glusia Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 12:24
      Czytam cały wątek i jeszcze raz potwierdza się, że PiS ma w nosie dobro dzieci. Jak twierdził naczelny ideolog PiS-u i doradca prezydenta Dudy profesor Zybertowicz: część Polaków to ciemnota, którym żadna szkoła nie pomoże. Jak się wychodzi z takiego założenia i robi błyskawiczną reformę szkolnictwa to nic dziwnego, że tak to wygląda.
    • skumbrie Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:28
      I co Ty, Rodzicu, z tym zrobiłaś?
      a) protestowałes razem z nauczycielami, kiedy likwidowano gimnazja?
      b) popierałes kwietniowy protest nauczycieli?
      c) zgromadziłeś odpowiednio dużą liczbę rodziców i wspólnie zaprotestowaluscie w sprawie przeładowanej podstawy programowej?
      d) wciąż bijesz pianę na forum, narzekasz na nauczycielu, co g... daje i NIE poprawia sytuacji twojego osobistego dziecka?
      • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 21:50
        Do kogo ten wpis? Bo mam nadzieję, że nie do mnie. I szczerze wątpię, że Ty zrobiłaś więcej niż ja😀, bo ja jestem nauczycielm😀
    • heca7 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 13:31
      Syn wrócił właśnie do domu i podpytałam go o lekcje. Owszem, jest trudniej niż w 5. Geografia?! Cudowna! Wreszcie ciekawa! I nie korzystają z podręczników- podręczniki cała klasa zwróciła do szkolnej biblioteki surprised Pan od geografii uczy sam, sam przygotowuje materiały, sam robi prezentacje multimedialne. Ale klasówki i kartkówki są żeby nie było wink Syn wybiera się na mat-geo albo geo-wos. Biologia może być, nic trudnego wg niego. Naprawdę on nie wygląda na przepracowanego suspicious
      • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 21:59
        heca7 napisała:

> Syn wrócił właśnie do domu i podpytałam go o lekcje. Owszem, jest trudniej niż
        > w 5. Geografia?! Cudowna! Wreszcie ciekawa! I nie korzystają z podręczników- po
        > dręczniki cała klasa zwróciła do szkolnej biblioteki surprised Pan od geografii uczy s
        > am, sam przygotowuje materiały, sam robi prezentacje multimedialne. Ale klasówk
        > i i kartkówki są żeby nie było wink Syn wybiera się na mat-geo albo geo-wos. Biol
        > ogia może być, nic trudnego wg niego. Naprawdę on nie wygląda na przepracowaneg
        > o suspicious
        >
        Nie wiem co dokładnie teraz w 6-tej klasie przerabia Twoje dziecko, ale w naszej szkole wałkują szerokości geograficzne, obliczenia z ruchem obrotowym i obiektowego, wraz z przeliczaniem stref czasowych i lokalnych
        na ziemi i na 4 klasy 90% uczniów ma z tym problemy.
        • ichi51e Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 09:38
          To straszne. Przeciez obiektywnie to sa proste zeby nie powiedziec banalne sprawy...
        • heca7 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 17:53
          Zapytałam syna co dokładnie robią i tak, obliczają stopnie itd. Bardzo to mu się podoba, ciągle mi "sprzedaje" po powrocie do domu jakieś ciekawostki smile Radzi sobie bez problemu, wszystko rozumie.
          • little_fish Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 01:40
            Przy takich tematach, podobnie jak w matematyce, wiele zależy od nauczyciela. Bo to trzeba zrozumieć, nie da się wykuć
    • asfiksja Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 16:58
      Phi, obecni 6-klasiści to już mają pięknie utorowaną reformatorską drogę. Obecni 1-klasiści z liceów to są dopiero weteranismile Właśnie przerabiali białka i lipidy na biologii, bo na chemii będą dopiero w 3. klasie a wg programu biologii są potrzebne teraz. I coś mi mówi, że tak właśnie jest skoordynowany obecny program. Nie muszę chyba mówić, że polski się rozłazi z historią, bo to zawsze był standard.
      • manala Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 17:21
        Nie do końca. Jak już ktoś napisał, obecni 6-klasiści (w tym 11-latki) będą jako pierwsi zadawać 4 przedmioty na egzaminie kończącym 8 klasę. W dodatku w tym roku zmienia się też formuła egzaminu i np. z angielskiego ma być na poziomie wyższym czyli z A2/A2+ ma wskoczyć na A2+/B1...Nie wiem jak z innych przedmiotów.
        Dodatkowo już teraz w liceum widać różnicę pomiędzy klasami po gimnazjum, a klasami po podstawówce. W przypadku 6-latków - trafią do liceum w wieku 14 lat...
      • maniaczytania Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 19:20
        asfiksja napisał:

> Obecni 1-klasiści z liceów to są dopiero weteranismile (...) Nie muszę chyba mówić, że polski się rozłazi z historią, bo to zawsze był standard.

Co się rozłazi? U mojego dziecka na polskim i historii w tej chwili to samo - starożytność.
        • paskudek1 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 08:10
          A u mojego na polskim biblia a na historii wojna. O ile pamiętam twój był w 8 klasie czyli idzie innym programem ale z ciekawości się dowiem jak wygląda program pierwszej liceum po podstawówce.
          Tak szczerze mówiąc to ja podziwiam że rodzice tak doskonale wiedzą czego uczą się ich dzieci bo gdyby mój nie pomstował na polonistka że im zrobiła sprawdzian z Biblii i nie opowiadał o historii akurat to bym nie wiedziała. Podręczniki widzę jak kupuje.
      • mama.pracujaca Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 08.11.19, 21:55
        Wiesz, białka, tłuszcze i cukry dość szczegółowo przerabianie są w materiale klasy 5-tej wraz z wzorami chemicznymismile
    • aaa-aaa-pl Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 17:42
      Dziecko " odżywa", gdy przechodzi na edukację domową.Wtedy okazuje się, że podstawa jest całkiem prosta i nie trzeba sobie głowy zaśmiecać milionem" bzdur".Aktualnie w szkołach zatrudnia się każdego (!) kto wyśle CV

• triss_merigold6 Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 08:56
        Zajmowanie się edukacją domową to fanaberia dla bezrobotnych i sfanatyzowanych.
        • aaa-aaa-pl Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 10.11.19, 09:46
          Bzdura
    • feliz_madre Re: 6 klasa i nowa podstawa programowa. 09.11.19, 20:14
      mama.pracujaca napisał(a):

> chcąc wziąść udział w konkursie

WZIĄĆ - łatwo zapamiętać, bo brać (nie braść)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka