Dodaj do ulubionych

Całowanie kobiet w rękę

21.11.19, 20:35
warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,25435493,jachira-w-sejmie-prosze-o-regulacje-w-sprawie-calowania-rak.html
Niektórzy uważają, że Jachira zaczyna karierę posła od tematu zastępczego, ale ja się z nią w pełni zgadzam. Całowanie kobiet po rękach przez obcych facetów, zazwyczaj leśnych dziadków, jest obleśne. Skoro dla niektórych tradycja jest ważniejsza niż dobre wychowanie to widocznie te sprawy powinny być regulowane przez odpowiednie przepisy. Przykład idzie z góry: jeśli poseł nie potrafi się zachować kulturalnie wobec posłanki to tym bardziej Janusz nie będzie potrafił wobec Grażyny.
Obserwuj wątek
    • fredzia098 Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 20:45
      Też uważam to za obleśne i fajnie by było gdyby zniknęło.
    • la_mujer75 Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 20:46
      Też mnie brzydzi ten zwyczaj.
      I nie uczę swoich synow, że kobiety na powitanie należy cmoknąć w rączusie, bleeee...
    • lumeria Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 20:50
      Mnie się podoba, jak elegancki pan pochyli się nad moją delikatną rączką. Nawet nie musi być taki elegancki.

Ale cmokadło to może sobie zachować dla pierścienia papieża big_grin
      • taniarada Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:50
        lumeria napisała:

> Mnie się podoba, jak elegancki pan pochyli się nad moją delikatną rączką. Nawe
        > t nie musi być taki elegancki.
        >
        > Ale cmokadło to może sobie zachować dla pierścienia papieża big_grin
        I biskupa.
    • bistian Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 20:56
      Mnie brzydzi, mogę swoją pocałować, ale obcą? Bez sensu, a i tak połowa nie myje rąk po wyjściu z toalety. Mężczyźni, podobnie, prowadziłem osobiste badania. big_grin Ja myję, dlatego mnie to tak szokuje.
    • bukietlisci Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:02
      o.
      mnie nie brzydzi. praktykowane w towarzystwie. nie mamy obleśnych starych dziadków, mamy starszych dżentelmenów. w żaden sposób nie obrzydliwych. ostatnio cmoknął mnie w mankiet pan trzydziestoletni. pieruńsko przystojny. nawet nie wiedziałam, że powinnam się oburzyć i zaprotestować.
      • milka_milka Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:21
        Lubię to!
      • beneficia Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:44
        bukietlisci napisał(a):

> o.
        > mnie nie brzydzi. praktykowane w towarzystwie.

Kurde, mam 45 lat i NIE PAMIĘTAM, kiedy ostatni raz ktoś mnie przy powitaniu/przedstawianiu pocałował w rękę.
        Myślałam, że to dawno zapomniany zwyczaj.
        Jak u Was?

• bywszy Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 22:18
          beneficia napisała:

> Kurde, mam 45 lat i NIE PAMIĘTAM, kiedy ostatni raz ktoś mnie przy powitaniu/pr
          > zedstawianiu pocałował w rękę.
          > Myślałam, że to dawno zapomniany zwyczaj.

Jak zasłużysz sobie u Andrzeja D. na order, przy dekoracji masz krowiaka jak w banku. cool
        • konsta-is-me Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 01:24
          Nie pamietasz , zeby ciebie, bo bylas dzieckiem.
          Ostatnio 30 latek (mam 41) mnie pocalowal w reke, w celach podrywczych, ale watpie czy to ten sam, bo nie byl przystojny.
          Ale glos mial taki ze...
        • z_lasu Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 09:02
          Zdarza się do dziś. Nieczęsto, ale się zdarza. Wyłącznie starsze pokolenie, rówieśnicy (40-50) i młodsi na szczęście już nie praktykują.
        • odnawialna Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 13:38
          beneficia napisała:

> Kurde, mam 45 lat i NIE PAMIĘTAM, kiedy ostatni raz ktoś mnie przy powitaniu/pr
          > zedstawianiu pocałował w rękę.
          > Myślałam, że to dawno zapomniany zwyczaj.
          > Jak u Was?

Jakoś w zeszłym tygodniu. I z częstotliwością raz na miesiąc. Zawsze to są panowie 40, 50, 60 +
          Nie zdarzył mi się 30 latek, niestety sad
          Zwyczaj dla mnie nie jest obrzydliwy, zwykle mi miło. No chyba, że ktoś podobnie do Kaczyńskiego, ciągnie mi rękę do góry tak, że boję urazu stawów, to ani eleganckie, ani miłe nie jest.

• lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:46
        Jak przystojny cmoka to już przyjemność, a nie molestowanie?
        • bywszy Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 22:16
          lauren6 napisała:

> Jak przystojny cmoka to już przyjemność, a nie molestowanie?

Podobnie jak erekcja w tańcu. suspicious
      • gryfna-frelka Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 22:08
        No wlasnie, to zalezy jak takie calowanie w reke jest zrobione i przez kogo. Niedawno zdarzylo mi sie byc tak cmoknieta z wielka klasa, przez pana ktory robil to przez wychowanie jakie odebral w rodzinie pochodzenia. Scena niemalze filmowa ale widzialam ja chyba tylko ja, w kazdym razie bylo mi bardzo przyjemnie i tak... elegancko smile
        • gryfna-frelka Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 22:33
          Aha, dodam ze nie podawalam reki, pan wzial moja dlon w bardzo zgrabny sposob i tak szybko, ze nim sie zorientowalam pana glowa juz byla nisko nad moja dlonia. Normalnie klasa smile
          • little_fish Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 14:48
            Skoro mu nie podałaś ręki, to chyba nie aż taka klasa?
            • gryfna-frelka Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 22:33
              Stanelismy naprzeciw siebie zeby sie pozegnac, myslalam o ucalowaniu sie raz w policzek (jak zwykle zegna sie ludzi w Belgii) a z pewnoscia nie o podaniu reki bo nie pasowaloby to do tej sytuacji. Pan wykazal sie inicjatywa i wykonal to w taki sposob ze no... zdecydowanie poczulam ze ma do mnie szacunek i bylo to zrobione z wielka klasa, osobiscie wygladalo mi to bardziej jak scena z filmu. Lepiej przezyc niz opisywac. smile Ta sytuacja nie miala nic wspolnego z polskim calowaniem w raczki a pan nigdy w Polsce nie byl. Czyli : da sie tak, ze jest fajnie, ale to troche wyzsza szkola jazdy. smile
              • little_fish Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 22:43
                Zawsze wydawało mi się, że savoir vivre przewiduje, że to kobieta pierwsza podaje dłoń - zarówno do przywitania, jak i ucałowania. No ale może w wielkim świecie inne zasady obowiązują.
                • gryfna-frelka Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 10:43
                  Przy calowaniu w policzek nie trzeba wyciagac dloni smile W wielu krajach to bardzo popularny sposob na powitanie i pozegnanie sie w wielu sytuacjach.
                  • little_fish Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 11:20
                    No ale ty zostałaś pocałowana w rękę. Której nie podałaś owemu gentelmenowi.
                    • gryfna-frelka Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 11:55
                      Musialabys to przezyc sama zeby zobaczyc o co chodzi, czego Ci zycze z calego serca. big_grin
                      • little_fish Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 12:25
                        Nie wątpię, że mogło to być dla ciebie bardzo miłe doznanie. Ja rozpatruję je jedynie w kategoriach savoir-vivre'u i , jak to ujęłaś, klasy.
                        • gryfna-frelka Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 13:41
                          Roznice kulturowe plus szczegoly tej sytuacji (wychowanie pana, kontekst itp.) tez powinny byc wziete pod uwage. Pan nie naruszyl zasad savoir-vivre, wrecz przeciwnie.
                          To jak rozmowa przy zderzeniu dwoch kultur : "Lubie francuskie sery plesniowe", "Te sery sa splesniale, nie nadaja sie wiec do jedzenia."
                          • little_fish Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 13:50
                            W jakiej kulturze chwyta się za rękę kobietę, która tej ręki na powitanie nie wyciąga? I jest to "wręcz przeciwne" do naruszania zasad savoir-vivre'u?
          • ur-nammu Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 17:27
            gryfna-frelka: Aha, dodam ze nie podawalam reki, pan wzial moja dlon w bardzo zgrabny sposob i tak szybko, ze nim sie zorientowalam pana glowa juz byla nisko nad moja dlonia.

Dobrze, że nim się zorientowałaś, twoja dłoń i pana głowa były tam, gdzie były, a nie w zupełnie innym miejscu.
    • cruella_demon Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:04
      Ma rację.
      Mnie to strasznie brzydzi.
    • ira_08 Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:12
      Obleśne, na szczęście wymiera. Nie wyobrażam sobie, że jakikolwiek mój równolatek zrobiły coś takiego wink
      • bistian Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:27
        ira_08 napisała:

> Obleśne, na szczęście wymiera. Nie wyobrażam sobie, że jakikolwiek mój równolat
        > ek zrobiły coś takiego wink

Nie wiem, jak jest u młodych, ale u starszych, powiedzmy 35+ jest dość podobnie, mężczyźni i kobiety to porównywalne brudasy, pomimo tego, że kobiety są "odstrzelone", a mężczyźni mają na to "wywalone". Szokująca obserwacja, ale tak jest.
        Młodzi może są schludniejsi? Ale na ten temat nie mam danych.
      • fredzia098 Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:38
        To domena tłustych, spoconych, obleśnych panów typu Duduś czy innych szeregowych posłów. Już widzę z jaką ochotą ślinią taką Muchę.
    • milka_milka Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:22
      Mnie nie brzydzi, bez przesady, można ręki nie podać.
      A pani J. ma parcie na szkło i zdobycie popularności.
      • 35wcieniu Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:50
        No można nie podać, tylko dlaczego ktoś miałby nie podać? Podaje przecież zwykle z myślą o uściśnięciu, a nie o tym że ktoś go tam będzie całował. Profilaktycznie nie podawać nikomu, bo może się trafić cmokacz?
        • arwena_11 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 09:45
          Wiesz można podać tak rękę jak do pocałunku. Takie wymuszanie. I widziałam taką akcję wykonaną przez młodą ( ok 30 ) kobietę.
      • taniarada A gdzie Jachira lubi być całowana? 23.11.19, 14:00
        milka_milka napisała:

> Mnie nie brzydzi, bez przesady, można ręki nie podać.
        > A pani J. ma parcie na szkło i zdobycie popularności.
        >
        O to jest pytanie?
    • taniarada Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:34
      Mus .Bierzcie przykład z Jarka.Co ciekawe w Polsce był to tak silny zwyczaj, że nawet zaczęto go kojarzyć z naszymi rodakami. Podobno królowa brytyjska pozwalała całować swoją dłoń tylko Polakom, wiedząc jak to dla nich ważne.Pocałunek nie powinien być soczysty, ale równie źle odbierane jest całowanie powietrza. Należy całować lekko muskając dłoń ustami. Trzeba też pamiętać, że nie całujemy dłoni nosząc nakrycie głowy, z pełnymi ustami czy zaraz po wyciągnięciu papierosa z ust, ale to raczej oczywiste. Najbezpieczniej praktykować ten zwyczaj wobec pań z najbliższego nam towarzystwa i rodziny. Lepiej unikać też całowania dziewczyn młodych, zarezerwujmy ten zwyczaj dla kobiet. Wyjątkiem będzie rzecz jasna ukochana.
      Całowanie dłoni pracownic czy innych kobiet podwładnych również jest nie na miejscu. Może być poczytane za wykorzystywanie swojej pozycji. Pamiętajcie też, że powyższe zwyczaje to ich polska wersja. Lepiej w ogóle nie stosować pocałunku w dłoń w innych krajach.Mietek Fogg całuję twoją dłoń madame .Warto to sobie przypomnieć.
      • lumeria Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:38
        Euuuu....fuj
        • taniarada Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:52
          lumeria napisała:

> Euuuu....fuj
          Nie pełną chwilę pisałaś coś innego.
          • lumeria Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 21:57
            Pisałam o pochyleniu się.... całowanie - fuj
            • beneficia Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 22:19
              Pochylało się w celu ucałowania, jaki inny byłby sens? Ukłonić się można bez kierowania twarzy do ręki.
              • lumeria Re: Całowanie kobiet w rękę 21.11.19, 22:54
                Teraz jest to symboliczny gest, wyraz szacunku. Bardziej intymny niż tylko podanie reki albo ukłon, lecz nie tak spoufalony, by zostawiać śluz na kończynie.
    • fil.lo Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 00:40
      Całowanie w rękę jest obrzydliwe!!! Brawo pani Jachira.
    • jola-kotka Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 00:51
      Chyba nie znam oblesnych facetow wiec mnie ten zwyczaj nie brzydzi. A maz moze was calowac w reke czy to tez was brzydzi a moze poniza?
      • fil.lo Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 01:04
        Mąż możesmile Ale szef nie może.
      • z_lasu Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 09:03
        Powiem Ci nowinę, Jola. Mąż może mnie całować gdzie tylko mu się przyśni, ale to nie oznacza, że innym też wolno.
      • lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:24
        Joluś nie widzisz różnicy między pocałunkami męża, a obcego faceta? W sumie nie dziwne, że wybaczyłaś mężowi zdradę, skoro nie ma znaczenia kto z kim itd.
        • jola-kotka Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 13:05
          😀
        • fawiarina Re: Całowanie kobiet w rękę 23.11.19, 08:42
          To był obrzydliwy komentarz.
      • ur-nammu Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 12:50
        jola-kotka: A maz moze was calowac w reke czy to tez was brzydzi a moze poniza?

Czy z każdym facetem, który może cię uraczyć cmoknonsensem, masz tyle samo wspólnego co z mężem?
      • jowita771 Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 11:52
        Jolu, nie widzisz różnicy między mężem, a innym mężczyzną?
        Mnie mąż może całować nie tylko w rękę, ale tez w parę innych części ciała, nawet takie, których inni wcale nie oglądają nie wspominając o całowaniu.
    • konsta-is-me Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 01:19
      Dla mnie nie jest oblesne i lubie ten zwyczaj.
      Nie wiem kto wymyslil haslo ze to fuj i dlaczego wszyscy to podchwycili.
      To wyraz szacunku dla kobiet.
      • morekac Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 07:14
        Zwłaszcza jak kobieta nie ma na to ochoty, to jest to taki wyraz szacunku, że hej.
        • konsta-is-me Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:27
          Chcesz powiedziec ze ktos chwyta kobiete za reke, ktora ona wyrywa, na sile i usiluje sie przyssac ?
          • morekac Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 14:18
            Wykorzystuje zaskoczenie?
            Moim zdaniem uchodzi u osób zaprzyjaźnionych (i ogólnie to akceptujących ), ale nie w przypadku kontaktów służbowych czy w przypadku osób ledwie sobie znanych. Bo może być to niekomfortowa sytuacja.
            • konsta-is-me Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 22:01
              Nie wiem, kilkukrotnie bylam pocalowana w reke , oczywiscie przez starszych mezczyzn, bo nikt dzisiaj tak nie robi.
              Nigdy nie zdarzylo mi sie zadne obslinianie, nie wiem skad wy takich facetow bierzecie, ani zadne "silowe" proby, zawsze to bylo delikatne i moglam cofnac reke, gdyby mi sie nie podobalo i juz.
      • odnawialna Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 13:41
        Ja też nie rozumiem dlaczego fuj.
        A całowanie się w policzki przy powitaniu umazując cudzą szminką już nie jest fuj?
        • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 13:47
          Rzadko całujesz się w policzki z osobami, których nie znasz. A nawet jeśli, to zwykle to całowanie powietrza obok. Dżętelmeny całujące w rękę zwykle naprawdę ją całują, choć też nie powinny.
        • z_lasu Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 15:10
          Oczywiście, że jest fuj. Nawet ze znajomymi. Ale wobec obcych raczej się tego nie praktykuje.
    • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 08:33
      Nie lubię. Z szacunkiem ma to wspólnego tyle co nic (zresztą fani tego "wyrazu szacunku" nierzadko szarpią rękę damy w kierunku swojego otworu gębowego, zamiast się nad nią pochylać), a i nie widzę żadnej przyjemności w byciu obcmokiwaną przez obcego człowieka.
      Na szczęście od dobrych paru lat mi się to nie zdarzyło; młodsi mężczyźni już chyba w ogóle tego nie robią. I dobrze.
    • majaa Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:06
      Doskonale rozumiem, że tzw. cmoknonsens może część kobiet drażnić, mogą sobie tego nie życzyć, ale żeby aż tworzyć odgórne zakazy na ten temat, to przegięcie, moim zdaniem. Poważnie dorosła kobieta nie jest w stanie samodzielnie sobie poradzić z taką sytuacją?
      • lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:22
        Jakie sposoby proponujesz?
        Bo widzisz podawanie ręki nisko jak do uściśnięcia dłoni nie działa: panowie wykręcają kobiecie rękę do pocałunku.
        Sugerujesz konfrontację i publiczne upomnienie mężczyzn, że zachowują się niekulturalnie?
        • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:36
          O, to to. To jest taki śliski sposób pokazania, czyje na wierzchu.
        • majaa Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:57
          Nie upomnienie, tylko jasny, spokojny komunikat, że nie akceptujesz cmoknonsensu. I bardziej zdecydowane gesty. U mnie np. działa.
          • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:07
            Hm, nie wiem, ile całowanie w rękę trwa w twoim świecie, ale zazwyczaj to odbywa się tak szybko, że komentarze o nieakceptowaniu nie zdążą nawet dolecieć do uszu gentlemana z bożej łaski.
            • majaa Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:17
              Jakoś daję radę. Może masz spóźniony czas reakcji.
              • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:36
                Zapewne big_grin
              • z_lasu Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:40
                Klasyka ematki. Ja nie mam takiego problemu, ergo problem nie istnieje, a osoby, które go jednak mają należy wyśmiać, jako życiowe nieogary. Nawet nie wiesz, jak mnie to cieszy, że są kobiety, które sobie radzą z tym problemem. Większość jednak sobie nie radzi, co znalazło wyraz również w komentarzach pod artykułem, więc przyjmij po prostu do wiadomości, że omawiane zjawisko dla większości kobiet jest problemem.
                • majaa Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 12:24
                  No ale przecież ja nigdzie nie neguję, że dla jakiejś części kobiet (nie wiem, czy akurat dla większości czy mniejszości, nie znam takich badań, ty tak?) to faktycznie jest problem. Zastanawiam się tylko nad zasadnością pomysłu regulacji prawnych w tej kwestii. Czy to aby nie zaczyna przekraczać granicy absurdu? Bo jak ma to niby wyglądać? Będziemy cmoknonsensy starszych panów karać mandatami czy od razu więzieniem?
      • z_lasu Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:23
        Jak? Jak facet trzyma rękę z całej siły i ciągnie. Albo ignoruje Twój komunikat werbalny. Szarpać się będziesz?
        • majaa Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:00
          No nie wiem, jak to tak ostro wygląda, to może pomocy trzeba wzywać.
          A jak wejdzie zakaz i jakiś pan się jednak zapomni, to rozumiem, że od razu po policję będziesz dzwonić?
    • arwena_11 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:20
      Naprawdę ktoś chciał ją po rękach całować? W ogóle rękę podać?
      • lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:22
        A idź trolliszcze.
        • arwena_11 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:56
          no tak, jak ktoś ma inne zdanie niż ty to troll big_grin
          • lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:14
            Pisanie w ten sposób o kobiecie to nie inne zdanie tylko pospolite chamstwo.
            • arwena_11 Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:33
              Nie, to jest najdelikatniejsze co mogę o niej napisać.
              • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:37
                Nie krępuj się, napisz.
                A potem ja ci napiszę, co myślę o pani marszałek.
              • lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 14:09
                To już wiem skąd się biorą panowie, którzy pod artykułem o gwałcie piszą: "powinna się cieszyć, że ktoś chce ją ru...ć" (jeśli ktoś potrzebuje źródło cytatu odsyłam tu: poznan.wyborcza.pl/poznan/7,36001,25435076,o-gwalcie-hanna-dowiedziala-sie-od-swojego-ginekologa.html ).

Tacy prymitywni panowie po prostu byli wychowywani przez takie arwenki.
    • ruscello Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:52
      Fuuj, na szczęście chyba ten zwyczaj wymiera. Mnie tylko kilka razy cmokali, zawsze panowie starsi niż mój ojciec. Wszyscy typu kierownik budowy lub "szef" małej firmy.
    • semihora Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 10:54
      Nie lubię i wolałabym nie być całowana. Rozumiem Jachirę.
    • landora Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 11:08
      Nienawidzę tego.
      Obrzydliwe, nie na miejscu i nieprofesjonalne.
    • solejrolia Re: Całowanie kobiet w rękę 22.11.19, 22:05
      Mnie to nie obrzydza, natomiast bardzo rzadko z czymś takim spotykam się ,i za każdym razem mnie to zaskakuje i czuję się skrępowana.
      Na szczęście zwyczaj wymiera.
    • jehanette Re: Całowanie kobiet w rękę 23.11.19, 13:42
      Tez uwazam to za oblesny zwyczaj i uwazam ze im wiecej kobiet o tym glosno powie tym lepiej
    • swiezynka77 Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 14:11
      mam w pracy trochę takich leśnych dziadów którzy całują w rękę, na szczęście rzadko. ale nie wiem czy zwyczaj tak całkiem wymiera bo jakiś czas temu pocałował mnie w rękę 26letni informatyk....
    • notting_hill Re: Całowanie kobiet w rękę 24.11.19, 14:25
      Nie należę do fan klubu pani posłanki Jachiry, ale doceniam, że miała odwagę i wprost głośno powiedzieć to, co wiele kobiet myśli, czasem nawet wypowie, ale godzi się na to z braku lepszych pomysłów. To jest taki rodzaj przemocy symbolicznej patriarchatu wobec kobiet, a przoduje w tym nasz ukochany przywódca z bożej łaski. Pamiętacie jak obleśnie obcałowywał rąsie Beaty, żeby potem jej dudę obrabiać przed publiką? No właśnie.
      • lauren6 Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 12:01
        Ano właśnie. Kobiecie można wycałować rączki, dać kwiatki, a następnie poniżyć ją przed całą Polską i wywalić z roboty na zbity pysk, choć w gruncie rzeczy wywiązywała się ze swoich obowiązków.

Beacia nie jest z mojej bajki, ale zawsze rzucało mi się w oczy jak protekcjonalnie jest traktowana przez kolegów ze swojego środowiska politycznego. Mogę jej nie lubić, ale muszę przyznać, że na swoją pozycję zapracowała swoją własną ciężką pracą, w swoim czasie miała olbrzymie poparcie społeczne przecież nie za piękne oczy. Te kwiatki i całowanie rąk to było tylko podkreśleniem jej pozycji: premiera, którego szeregowy poseł może zdmuchnąć ze stanowiska jednym grymasem.
    • jowita771 Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 11:35
      Akurat panowie posłowie doskonale wiedzą, że całowanie w rękę jest niefajne, ale robią to celowo, moim zdaniem, żeby kobiecie wskazać jej miejsce. To takie pobłażliwe traktowanie, niby grzeczne, ale to wyraźny sygnał, że nie będą jej traktować poważnie.
      • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 11:38
        Dokładnie tak.
        Dla mnie w dzisiejszych czasach to jest sposób na pokazanie, kto tu rządzi, a nie gest uprzejmości.
        • te_de_ka Re: Całowanie kobiet w rękę 25.11.19, 11:56
          Raz, że może to być gest na pokazanie, kto tu rządzi, czyli ustawienie pani w hierarchii a dwa, wyraz mentalnego nieogarnięcia takiego mężczyzny, nie ma pomysłu, jak traktować babę jak partnera zawodowego i stąd te gesty zupełnie z innej bajki dla pokrycia niemocy. Ja miałam takiego szefa, no nie potrafił po prostu uścisnąć mi dłoni jak innemu facetowi, bo mnie najpierw trochę traktował jak zabawkę, a jak się okazało, z jak bardzo profesjonalną i lojalną zabawką ma do czynienia, nie wiedział jak wyrazić wdzięczność i budować relacje zawodową. Facetów klepał w plery, trząsł im dłonią jak maczugą i lał w gardła alkohol, no ale takie gesty to nie z babą, stąd te cmoknonsensy.
          • umi Re: Całowanie kobiet w rękę 26.11.19, 10:36
            Jesli jest wlasciwie wykonany, to wyraz szacunku, bardzo elegancki. Ale to facet musi umiec. Jak jakis nie umie, to moze wyjsc mu tak, ze lepiej juz dac psu reke do polizania... Nie wiem, jakim cha.mem trzeba byc, zeby ten gest sp.przyc az tak, zeby to bylo pokazanie kto tu rzadzi.

BTW, jak dla mnie, to sie ludzie sobie moga nawet klaniac po japonsku. Aczkolwiek troche szkoda, ze nasze wlasne tradycje zanikaja na rzecz "zagranicznych". Wszystko zunifikowane jest nudne. Tanczyc tez sie trzeba nauczyc, a jednak nikt nie wyrugowuje tanca z kultury tylko dlatego, ze niektorzy maja dwie lewe nogi.
            • sumire Re: Całowanie kobiet w rękę 26.11.19, 11:24
              To sobie popatrz, jak wygląda całowanie w rękę w wykonaniu panprezesa. Jest to tak dalekie od elegancji, jak moje kapcie.
              Tak czy inaczej, jest to tradycja, za którą bardzo wiele kobiet nie będzie tęsknić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka