Dodaj do ulubionych

Indywidualny program nauczania a indywidualny tok

08.12.19, 17:42
Czy może mi ktoś wyjaśnić różnicę. Jak jest w obu przypadkach z obecnością na lekcjach.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 17:51
      www.portaloswiatowy.pl/pomoc-psychologicznopedagogiczna/indywidualny-program-tok-nauki-i-indywidualne-nauczanie-roznice-12232.html
      • lena2222 Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 20:52
        Dzięki ale nie mam wykupionego dostępu i zawartość dla mnie nie jest dostępna.
    • slonko1335 Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 19:07
      "Uczeń realizujący indywidualny program nauki kształci się w zakresie jednego, kilku lub wszystkich obowiązujących zajęć edukacyjnych, przewidzianych w tygodniowym rozkładzie zajęć dla danej klasy, według programu dostosowanego do jego uzdolnień, zainteresowań i możliwości edukacyjnych.

Uczeń realizujący indywidualny tok nauki kształci się według systemu innego niż udział w obowiązkowych zajęciach edukacyjnych, w zakresie jednego, kilku lub wszystkich obowiązujących zajęć edukacyjnych, przewidzianych w tygodniowym rozkładzie zajęć dla danej klasy. Uczeń objęty takim nauczaniem może realizować w ciągu jednego roku szkolnego program nauczania z zakresu dwóch lub więcej klas i może być klasyfikowany oraz promowany w czasie całego roku szkolnego." www.portaloswiatowy.pl/zmiany-w-prawie-oswiatowym/nowe-przepisy-dotyczace-organizacji-indywidualnego-programu-lub-toku-nauki-14471.html - to regułki , z za organizację jest odpowiedzialny dyrektor szkoły więc tam trzeba się dowiedzieć jak ma to wyglądać w konkretnym przypadku i co szkoła może zaoferować dziecku.
      • lena2222 Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 20:54
        Czyli jak ITN jest dla ucznich zdolnych chcących się rozwijać ponad? a IPN dla uczniów którzy nie chcą marnować czasu w szkole? Czy można na lekcje nie chodzić tylko zaliczać materiał?
        • mysiaapysia Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 21:12
          Moja córka od kl. 5 SP miała IPN z matematyki. Chodziła tylko na 1 matematykę tygodniowo (wtedy były sprawdziany, diagnozy, praca w grupie), resztę lekcji matematyki spędzała w bibliotece albo szła później do szkoły (jeśli matematyka była jako pierwsza lekcja) plus dodatkowo miała godzinę indywidualnej pracy
          z nauczycielem tygodniowo. W klasie 8 miała ITN ze wszystkich przedmiotów - realizowała je w liceum, gdzie teraz chodzi do 1 klasy. W macierzystej szkole tylko zdawała końcowe egzaminy roczne z wszystkich przedmiotów. Bardzo odpowiadał jej taki układ, rozwinęła się bardzo, poznała przyszłą szkołę i nauczycieli. Nie musiała przygotowywać się do egzaminu 8-klasisty (jako laureat z 3 przedmiotów), a zamiast tego poszerzała wiedzę zwłaszcza z przedmiotów ją interesujących. O frekwencję nie musiała się martwić, więc miała czas na przygotowania do innych konkursów oraz na szkołę muzyczną (kończyła I stopień, przygotowywała się do egzaminu na II stopień).
          Dla dziecka ambitnego i wewnętrznie zdeterminowanego - świetna sprawa.
          • lena2222 Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 21:36
            Też mi się wydaje że to świetna sprawa, w dodatku jeśli jest jeszcze druga szkoła. Czyli w obu przypadkach nie musiała na lekcje chodzić. A jak wyglądały egzaminy końcowe musiała z wf też zdawać?
            • mysiaapysia Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 23:26
              Z wf też miała egzamin końcowy. W sumie to wyglądało tak, że zagrała z jakąś klasą w koszykówkę
              i siatkówkę. Do tego przewroty, bieg. Nie było problemu.
        • slonko1335 Re: Indywidualny program nauczania a indywidualny 08.12.19, 22:36
          Oba są dla zdolnych uczniów tylko forma wygląda inaczej . Niestety nie ma jednej procedury i w każdej szkole może to wyglądać inaczej bo to szkoła organizuje a możliwości tej organizacji są różne w różnych miejscach. Mój syn miał IPN z matmy. Mial dostosowany program i dodatkowe zajęcia z matematyki. Chodził na lekcje ze swoją klasa ale przerabiała i zresztą cały czas przerabia oprócz tego co klasa coś innego o wyższym stopniu trudnosci. W dwuzmianowce nie dało się sensownie pogodzić matematyki ze starszą klasą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka