Dodaj do ulubionych

Eko, Greta i ankieta

09.12.19, 11:18
Wpisujemy nicki, którzy świadomi rodzicie w ciągu ostatnich 10 lat zrezygnowali z jednorazowych pieluch na rzecz tetry, żeby wspomóc planetę!

Śmiało!
Obserwuj wątek
    • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:20
      Teraz się nie zawija dzieci w tetrę. Ale zanim ci o tym opowiem to ty napisz w jaki sposób dbasz o ekologię. Konkrety, mogą być tylko z ostatnich 10 lat.
      • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:22
        sowka.szara napisała:

> Teraz się nie zawija dzieci w tetrę.

Ponieważ bo?
        • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:28
          Drugie zdanie przeczytaj.
          • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:37
            sowka.szara napisała:

> Drugie zdanie przeczytaj.

Ale ten wątek nie jest o tym jak ja dbam o ekologię! Chcesz się dowiedzieć załóż sobie swój!
            Ten wątek ma policzyć ile e-matek poświęca się dla planety i jedzie z tetrą....
            • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:51
              ja wiem doskonale po co jest ten wątek i nie, nie po to żeby się dowiedzieć kto zrezygnował z pieluch jednorazowych
              • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:56
                sowka.szara napisała:

> ja wiem doskonale po co jest ten wątek i nie, nie po to żeby się dowiedzieć kto
                > zrezygnował z pieluch jednorazowych

Po co jest?
                • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:00
                  po to żeby "nam w pięty poszło", że niby eko, wege, a tak naprawdę to produkujemy śmieci i zawsze jest coś co można zrobić lepiej. Ergo: żadne działania ekologicznie nie mają sensu, bo pamiętasz jak kupiłaś kiedyś szampon w plastikowej butelce!
                  A jak napiszą że nie używają pieluch jednorazowych to się ich dojedzie że po co w ogóle dzieciaki rodziły, hue hue hue, chrum, chrum.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:05
                    sowka.szara napisała:

> po to żeby "nam w pięty poszło", że niby eko, wege, a tak naprawdę to produkuje
                    > my śmieci i zawsze jest coś co można zrobić lepiej. Ergo: żadne działania ekolo
                    > gicznie nie mają sensu, bo pamiętasz jak kupiłaś kiedyś szampon w plastikowej b
                    > utelce!
                    > A jak napiszą że nie używają pieluch jednorazowych to się ich dojedzie że po co
                    > w ogóle dzieciaki rodziły, hue hue hue, chrum, chrum.

Przejrzałaś mnie na wylot!
                  • inka754 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:14
                    <A jak napiszą że nie używają pieluch jednorazowych to się ich dojedzie że po co w ogóle dzieciaki rodziły, hue hue hue, chrum, chrum. >

Biorąc pod uwagę, że 100 lat temu żyło na Ziemi ok. miliarda ludzi, teraz ok. 9 miliardów, za ok. 30 lat zabraknie wody pitnej, toniemy w śmieciach, wycinamy lasy żeby zrobić miejsce dla kolejnych ludzi a zwierzęta w tych lasach żyjące mordujemy to tak to jest sensowne pytanie hue hue hue, chrum, chrum.
                    • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:18
                      chcesz sznur, czy sama sobie skołujesz?
      • bigzaganiacz Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:25
        dzieci w tetrę. Ale zanim ci o tym opowiem to ty napisz w jaki sposób dbasz o ekolo

odpowiadaj nie krepuj sie
        ja w dudzie mam ekooszolomstwo
        jem mieso jezdze samochodem latam samolotem
    • kaka-llina Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:35
      Zrezygnowałam z pieluch jednorazowych na rzecz wielorazowych (nie tetry, chociaż zdarzyło mi sie używać, zwłaszcza na etapie noworodka). Chusteczek jednorazowych tez nie uzywałam. Głównym powodem było zdrowie dzieci, uroda tych pieluszek , na trzecim miejscu ekologia. I co z tego?
      • bywalec.hoteli Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:37
        jakich wielorazowych używałaś?
        • kaka-llina Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:06
          bywalec.hoteli napisał:

> jakich wielorazowych używałaś?
          Co mam ci producentów podać? Czy skład? Wygoogluj sobie pieluchy wielorazowe i zobaczysz jaki jest wybór.
          • bywalec.hoteli Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:30
            Podaj gdyż ja nie mam o tym pojęcia. Jakie polecasz?
    • bywalec.hoteli Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:36
      Sam chętnie posłucham, gdyż widzę pieluchy mojego dziecka i myślę o ekologii.
    • 1matka-polka Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:41
      Równie dobrze mógłbyś zapytać, kto zrezygnował z ogrzewania domu w zimie. Znaj proporcjum mocium panie big_grin
      • boogiecat Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:04
        nie trzeba rezygnowac, wystarczy ograniczyc
        • 1matka-polka Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:25
          To do ilu stopni jesteś gotowa zejść? Pamiętaj, że przy temperaturze poniżej 18 st. C zaczyna się aktywizować i produkować u dorosłych brunatna tkanka tłuszczowa, a więc marznięcie (pewnie tylko na początku, bo potem organizm się przyzwyczaja) jest bardzo zdrowe i sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi smile
          • boogiecat Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:33
            19° jest zalecane
            • 1matka-polka Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:38
              Przez WHO? big_grin Żeby powstała brunatna tkanka tłuszczowa potrzeba mniej niż 18 z tego co pamiętam...
              • boogiecat Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:40
                nie, przez francuskie syndyki oraz instytucje publiczne
                • 1matka-polka Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:48
                  A dlaczego ustalili akurat 19 stopni i czy się stosujesz do zaleceń? Poza tym, nie wiem, co to jest francuski syndyk.
                  • boogiecat Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 13:33
                    Sory’ syndyk to chyba wspolnota mieszkaniowa
                    Nie wiem jak obliczyli te 19° i nie mam teraz czasu na szukanie, ale popatrze
                    Ja sie akurat teraz stosuje ale ani ja ani corka nie odczuwamy tego bolesnie, nie znosze przegrzanych pomieszczen
      • kolteta Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 14:39
        Ja wlasciwie nie grzeje w zimie. Zdarza mi sie wlaczyc ogrzewanie doslownie kilka razy w calym okresie zimowym (od listopada do marca), na palcach jednej reki moge policzyc ile to razy. Ale ja mam mieszkanie pod soba i z obu stron, ktore grzeja na tyle mocno, ze mi zimno nie jest.
    • lauren6 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:42
      Trzeba było zapytać, która z pań zrezygnowała z tamponów, podpasek jednorazowych i silikonowych kubeczków na rzecz szmacianych podpasek wielorazowych.

Dalej, śmiało! Krępujesz się?
      • bigzaganiacz Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:44
        to która z pań zrezygnowała z tamponów, podpasek jednorazowych i silikonowych kubeczków na rzecz starej szmaty zeby bylo ekologicznie ?
      • turzyca Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:46
        A tak konkretnie to czym wielorazowa podpaska materiałowa jest lepsza od kubeczka pod kątem ekologii?
        • bigzaganiacz Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:48
          kubeczka pod kątem ekologii?
          kubek trzeba wyprodukowac przewiezc z chin slad weglowa ze hoho
          a stara szmata jest eko
          • turzyca Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:03
            Szmatę trzeba wyprać i wysuszyć czyli zużyć prąd, wodę, detergenty. Nawet jeśli pierzemy na tarze i tylko w świetle dnia, to wody i środków piorących nie unikniemy.
            A to tylko jeśli szmata jest starą szmatą, która już była używana jako np. koszulka, a nie jest podpaską wielorazową zrobioną specjalnie w tym celu. Jak jest podpaską wielorazową, to produkcja materiałów, produkcja nici, dostawa materiałów do szwalni, dostawa do sklepów, a kilkanaście podpasek to więcej dostaw niż jeden kubeczek. Podpaska wytrzymuje w najlepszym wypadku kilka lat, raczej kilkadziesiąt niż kilkaset miesięcy.

Kubeczek zaś się płucze i aplikuje na nowo. Jeden kubeczek wytrzymuje kilkanaście lat (moja koleżanka, pionierka kubeczkowa, ma swój ponad 10), tak więc ślad węglowy ma minimalny.
        • lauren6 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:56
          Skąd mam to wiedzieć?
          Pierwszy lepszy artykuł z gugla: ulicaekologiczna.pl/design/ekokobiety-wybieraja-podpaski-wielorazowe
          • turzyca Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:04
            To stara szmata czy podpaska wielorazowa? Bo to dwie rózne rzeczy.
            Twój artykuł nie porównuje podpasek do kubeczków tylko do jednorazówek.
    • asfiksja Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:44
      Zachwyca mnie, że na temat pieluch najwięcej w tym wątku do powiedzenia mają panowie. Faktycznie, jeśli chodzi o higienę jest to statystycznie płeć bardziej ekologiczna, wielu z nich nie marnuje zasobów czystej wody i kontestuje chemię w postaci mydła. Ten swój świadomy ekologizm chętnie manifestują w komunikacji publicznej.
      • 1matka-polka Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:49
        "Faktycznie, jeśli chodzi o higienę jest to statystycznie płeć bardziej ekologiczna, wielu z nich nie marnuje zasobów czystej wody i kontestuje chemię w postaci mydła. Ten swój świadomy ekologizm chętnie manifestują w komunikacji publicznej. "

I czas się dostosować, gdyż to właśnie oni są forpocztą ekologicznej dobrej zmiany.
      • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:53
        asfiksja napisał:

> Zachwyca mnie, że na temat pieluch najwięcej w tym wątku do powiedzenia mają pa
        > nowie.

a ich wiedza ogranicza się do tego co im matki opowiadały z czasów kiedy trzeba było ich tyłki wycierać.
      • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 11:58
        asfiksja napisał:

> Zachwyca mnie, że na temat pieluch najwięcej w tym wątku do powiedzenia mają pa
        > nowie. Faktycznie, jeśli chodzi o higienę jest to statystycznie płeć bardziej e
        > kologiczna, wielu z nich nie marnuje zasobów czystej wody i kontestuje chemię w
        > postaci mydła. Ten swój świadomy ekologizm chętnie manifestują w komunikacji p
        > ublicznej.

I bardzo dobrze, że w komunikacji publicznej, a nie w SUVie z 5 litrowym dieslem!
        Bravo ONI!
    • inka754 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:03
      Oj tam, oj tam. Teraz to wystarczy emamom, że popierają Gretę, która robi "sporo" - jak ktoś napisał dla Ziemi i to jest ich wkład w ekologię, dlatego radośnie mogą rozmnażać się dalej, produkować zas…. pieluchy, kupować tony prezentów itd.
      • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:07
        serio ktoś napisał że jego jedyny wkład w ekologię to popieranie Grety? poka!
        • inka754 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:17
          Komuś kto nie umie wyciągać wniosków, tylko trzeba mu tłumaczyć że coś jest czarne a coś białe, a odcienie szarości dla niego nie istnieją nie będę nic pokazywać. Dla własnego dobra ten ktoś niech w końcu uruchomi myślenie.
          • sowka.szara Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:18
            aha big_grin
      • lauren6 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 13:41
        Najlepszy wkład w ekologię jaki możemy wnieść to popełnienie samobójstwa. Która pierwsza?
    • aerra Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:14
      Nie tetrę, ale wielorazowe owszem. 10 lat właśnie co prawda mija, więc się łapię.
      Chusteczek nawilżanych też nie używaliśmy, przy przewijaniu myło się dziecko zwyczajnie wodą.
      • nikki30 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:41
        U nas tez wielorazowe były. Nie używaliśmy chusteczek a przecieraliśmy woda z rumiankiem.
        Podpaski, papier od dawna ekologiczne niewybielane chlorem. Nie używamy ręczników papierowych w domu. Mamy swoją własna sieć uzdatniania wody i jej oczyszczania oraz ponownego wykorzystywania ( np. do podlewania, mycia podłóg, spuszczania toalety).W ogrodzie jakieś zaawansowane kompostowniki itp rzeczy.
        Dom mamy już w tej chwili na maksa energooszczędny ( za prąd płacimy może z 500 zł rocznie). Moj Partner ma na tym punkcie lekkiego fiołasmile Dom się w sumie ogrzewa sam. W lecie jest w nim chłodno a w zimie ciepło.
        Tam gdzie możemy chronimy środowisko. Jednak nie ukrywamy ze nie zrezygnujemy z dalekich podróży, całkowitego jedzenia mięsa, kupowani różnych rzeczy, posiadania samochodu nie elektrycznego ( mielismy ale się nie sprawdziłsmile. Staramy się to wszystko ograniczać i żyć zgodnie z zasada less is more.
    • milva24 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:42
      Używałam z pierwszym dzieckiem wielorazowych ale doszłam do wniosku, że to wcale eko nie było. Ponieważ zmieniałam często to była masa prania, wiadomo pralka chodziła częściej. Do tego tyłek się odparzał mimo wszystko. Dlatego po powrocie do pracy przerzuciłam się na jednorazówki.
      • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:40
        milva24 napisała:

> Używałam z pierwszym dzieckiem wielorazowych ale doszłam do wniosku, że to wcal
        > e eko nie było. Ponieważ zmieniałam często to była masa prania, wiadomo pralka
        > chodziła częściej.

Ahhh czyli jednorazowe naczynia i kubki w McD to jest eko jednak, bo nie marnują wody i prądu na mycie. To już mamy wyjaśnione dlaczego progresywna młodzież wybiera McD! Bo McD jest EKO!

Niesamowite jest, jak to sobie można wszystko wytłumaczyć, ale absolutnie wszystko.
        • milva24 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:48
          Cóż, nie ze wszystkim mogę być eko. Wiem, że i tak bardziej dbam o środowisko niż większość znajomych a pewnie nawet bardziej niż Ty.
    • milva24 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 12:43
      A w ogóle, żeby byc najbardziej eko to chyba trzeba by było zrezygnować z dzieci zupełnie.
      • nikki30 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 13:04
        >A w ogóle, żeby byc najbardziej eko to chyba trzeba by było zrezygnować z dzieci zupełnie.

Tak mówią nawet naukowcysmile Zabija nas przyrost naturalny i postęp gospodarczy.
      • lauren6 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 13:45
        Jak nie masz dzieci to masz miesiączkę i już eko nie jesteś. Jak masz miesiączkę i pozwalasz żeby krew splywała na ziemię to jesteś eko. Jak używasz podpasek, tamponów, kubeczków już eko nie jesteś. Jeśli używasz podpasek wielorazowych to nadal nie jesteś eko, bo marnujesz wodę na pranie tych podpasek. Jeśli bieżesz tabletki hormonalne żeby nie mieć miesiączki to już jesteś bardzo nie eko, bo wysikujesz te hormony i wnikają w glebę.
        • cosmetic.wipes Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 14:16
          Znaczy najbardziej eko jest histerektomia przed okresem dojrzewania. A jeszcze lepiej samobójstwo.
          • 1matka-polka Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 14:30
            Oczywiście, tylko czekać na masowe samobójstwa ekooszołomów...
    • volta2 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:10
      oj, ja to w ciągu 10 lat nie tylko z tetrowych pieluch zrezygnowałam ale z całego dziecka.

tak się przysłużyłam planecie i ludzkości
      • dyzurny_troll_forum Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:38
        volta2 napisała:

> oj, ja to w ciągu 10 lat nie tylko z tetrowych pieluch zrezygnowałam ale z całe
        > go dziecka.
        >
        > tak się przysłużyłam planecie i ludzkości

Akurat w twoim przypadku to bardzo dobrze, nawet znakomicie, że się nie rozmnażasz!
        Dziękuję w imieniu ludzkości!!!
        • volta2 Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 15:40
          szkoda że w twoim przypadku mać nie zdobyła się na tak wybitne posunięcie, nomen omen
    • grrrrru Re: Eko, Greta i ankieta 09.12.19, 18:05
      Moja młodsza w tej chwili śpi owinięta tetrą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka