Dodaj do ulubionych

Odżywka do włosów?

12.12.19, 17:41
Wlosy z gatunku cienkie, wysokoporowate, farbowane które po umyciu są niedorozczesania bez odżywki. Potrzebuję coś co ułatwi rozczesanie i sprawi że będą błyszczące i "lejące" no i skład żeby miały dobry.
W sklepach hektolitry odżywek a ja nie umiem wybrać😕
Obserwuj wątek
    • janja11 Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 17:57
      gliss kur różowy
      • olka_nie_fasolka Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 20:08
        Polecam smile z tym że mam akurat maskę, ale stosuję jak odżywkę
    • aqua48 Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 18:00
      Jedwab w płynie.
    • ana119 Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 18:06
      Jeśli zależy ci na dobrym stanie skóry głowy to bez parabenow, SLS, silikonów. To one są sprawcami przesuszonych i wypadających włosów. Nacomi albo Tołpa na początek bo mają doba cenę
    • cichadziewuszka Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 18:09
      Maska Alterra z granatem i aloesem. Do kupienia w sieci Rossmann
    • madzioreck Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 18:19
      Wiesz, polecić to możemy tu różne rzeczy, ale ptzy włosach wysokoporowatych i zniszczonych farbowaniem nie liczyłabym raczej na specjalnie lejące się włosy, a już na pewno sama odżywka tego nie zrobi. Polecić mogę Ci wymiwnioną już maskę Alterra z granatem, maskę Bingo Spa olej arganowy i 12 ziół czy jakoś tak (trudno dostępna, ale najlepsza jaką miałam), maska Isana z olejem arganowym, tylko maska w odkręcanym pudełku, a nie odżywka w tubce. Ja do nich w większości jeszcze dodaję oleju, tak z 15-20 kropli na porcję.
    • snakelilith Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 18:26
      Weź jakąkolwiek odżywkę - maskę Alterry z Rossmanna np. z granatem i aloesem i dokup do tego morelowy olejek Alterry do włosów. Po umyciu zmieszaj w ręku porcję odżywki i jedno pisknięcie oleju i nałóż na włosy na kilka minut. Potem zmyj ciepłą wodą. To takie olejowanie light, które nie jest zbyt upierdliwe, nie wymaga dużo czasu, nie obciąża włosów i u mnie działa najlepiej jako odżywka bezsilikonowa do uzyskania efektu prawie jak silikon. Bez silikonu trudno bowiem przy zniszczonych włosach o błyszczący i lejący się efekt. Ten efekt trzyma u mnie przez dwa następne mycia, przy farbowanych i wysokoporowych musisz pewnie nakładać odżywkę po każdym myciu. I zmień szampon na takie bez SLS-u, bo to mocno wysusza włosy.
      • homohominilupus Re: Odżywka do włosów? 13.12.19, 00:03
        snakelilith napisała:

> Weź jakąkolwiek odżywkę - maskę Alterry z Rossmanna np. z granatem i aloesem i
        > dokup do tego morelowy olejek Alterry do włosów. Po umyciu zmieszaj w ręku porc
        > ję odżywki i jedno pisknięcie oleju i nałóż na

Próbuje sobie wyobrazić piskniecie oleju 😁
        • snakelilith Re: Odżywka do włosów? 13.12.19, 00:32
          homohominilupus napisała:

> Próbuje sobie wyobrazić piskniecie oleju 😁

Do tego trzeba mieć bardzo dobry słuch. big_grin W innym wypadku olejem można tylko psiknąć. smile
      • sofia_87 Re: Odżywka do włosów? 13.12.19, 11:11
        Jako naturalny zamiennik silikonu polecam olej z nasion brokułu, ja dodaje krople do szamponu i 2-3 do odzywki lub maski
    • barbibarbi Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 19:24
      olaplex
      • barbibarbi Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 19:27
        i jeszcze nakładanie masek na suche włosy i zostawianie na noc albo całą dobę.
        • koko8 Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 20:49
          Podobnie jak olaplex działa silaplex (teoretycznie to dwa identyczne produkty), a mniej drenuje kieszeń, sporo tańszy.
    • kropkacom Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 19:43
      Nature Box Avocado Oil
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 20:05
      Ja używam szamponów bez wszystkiego ;P
      Niestety odżywki typu wax, radical nie dają rady.
      W końcu się wq... i kupiłam loreal krem do mycia 3 w 1 ten z olejami iiiiiiiiiii ..... też rozczesywanie idzie dużo lepiej ale po umyciu 3 razy z rzędu, włosów nie mogę ułożyć bo nic się na nich nie utrzymuje, fale proste po 30 min.
      Także wybieram żmudne rozczesywanie.
    • takamania Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 20:26
      Zaniechałam odżywek kilka lat temu. Używam masek. Robię podobnie jAk snakelilith pisze. Dwukrotne mycie to podstawa, maska do spłukania, olejek już po umyciu do rozczesania. Czasami serum w sprayu przed samym suszeniem.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 21:10
        Noe zgodzę się z podwójnym myciem.
        Może po olejowaniu włosów albo jak ktoś myje co 4-6 dni.
        Zobacz na sposób użycia na szamponach, coraz więcej ma w opisie jednokrotne mycie.
        • snakelilith Re: Odżywka do włosów? 12.12.19, 21:19
          Ja myję też tylko raz. Nie rozumiem też sensu podwójnego mycia po olejowaniu, przecież w ten sposób wymywa się wszystko, co godzinami się próbowało nałożonym olejem zaklajstrować. Dlatego nie olejuję włosów, a dodaję tylko oleju do odżywki i nie myję już potem szamponem, co najwyżej emulguję drugą porcją odżywki, by nie mieć po dodatku oleju tłustych włosów.
          • takamania Re: Odżywka do włosów? 13.12.19, 08:27
            Nie myje włosów codziennie. Przy ilości zanieczyszczeń , które osadzają się na włosach to dla mnie taki demakijaż przed umyciem faktycznym. Mąż myje codziennie i faktycznie myje raz.
    • turbo_sniezynka Re: Odżywka do włosów? 13.12.19, 00:19
      Mi bardzo pomogła ta strona www.curlymadeleine.pl/?m=1. Włosy myje metodą OMO, gdzieś na stronie jest jakiś przykładowy plan. Używam masek Kallos, Garnier bananowy i coś z babuszki agafii. Włosy myje Khadi z amla i raz na jakiś czas coś mocniejszego. Mam włosy średnioporowate, kręcone. Madeleine odkryłam ok 1.5 roku temu i moje włosy nigdy nie były w takim stanie jak są teraz.
      • klaramara33 Re: Odżywka do włosów? 13.12.19, 08:39
        OMO jest bardzo dobre.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka