Dodaj do ulubionych

Za dwa dni rocznica

15.12.19, 11:00
A konkretnie: rocznica wprowadzenia planu Balcerowicza.
Jedni mogą sobie przypomnieć, a drudzy (Józio, to do ciebie!) się douczyć.
FOR odkłamuje mity:

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 11:06
      Yyy... think tank Balcerowicza przygotował raport wychwalający pakiet reform Balcerowicza. Olena, ja pamiętam jak było i miałam rodzinę w Łodzi i Wałbrzychu.
      • olena.s Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 11:09
        Wskaźniki to wskaźniki.
        • pani07 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 11:42
          No mieliśmy pecha i na LB trafiliśmy. Postępujące szaleństwo LB widać po jego zabawnych już tylko wpisach na TT chociażby. To ten, który przygarnął i wypromował p. P.Petru big_grin
          Syn studiował na SGH-u, w jego kole naukowym opowiadali sobie, jak wystarczyło podkręcić go na temat PiSu i wpadał w szaleństwo, w sumie beka.
        • kokosowy15 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 16:14
          Jedna śmierć to tragedia, milion - to statystyka. Tyle na temat wskaźników. Ile osobistych i rodzinnych tragedii te "wskaźniki" spowodowały, tego się nigdy nie dowiemy. Ciekawe jest też, dlaczego, przy rosnącej gospodarce, rozwijającym się dochodzi narodowym, emerytury są coraz niższe, stopa zastąpienia gorsza, na służbę zdrowia brakuje.
          • turzyca Re: Za dwa dni rocznica 16.12.19, 00:45
            >Ciekawe jest też, dlaczego, przy rosnącej gospodarce, rozwijającym się dochodzi narodowym, emerytury są coraz niższe, stopa zastąpienia gorsza, na służbę zdrowia brakuje.

Popatrzmy się na budżet.
            Pierwsze trzy pozycje to dopłaty do emerytur, 500+ i wojsko.

Za jeden rok 500+ na drugie tylko dziecko dałoby się wybudować żłobki i przedszkola dla każdego dziecka w całej Polsce. Obecnie część samorządów nie bierze udziału w programie maluch+ bo ich nie stać na wkład własny, niezbędny żeby rząd dofinansował przedsięwzięcie. Miejsce w jakimkolwiek żłobku ma tylko 15% dzieci, koszt miejsca w prywatnym to trzykrotność 500+.

Kobiety rodzą jedno dziecko, bo tylko na jedno mogą sobie pozwolić, a instynkt macierzyński zaspokojony. A i ryzyka związanego z kolejną ciążą i kolejnym porodem nie ma.

Tylko budżet wojska jest większy niż budżet szkolnictwa, służby zdrowia i nauki.
    • milva24 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 11:53
      Pamiętam jak to wyglądało z własnego doświadczenia. Może i reformy były konieczne ale na pewno dało się to zrobić lepiej.
      • kosmos_pierzasty Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 11:57
        Ja też pamiętam, ale nie będąc specjalistą, nie zaryzykowałabym twierdzenia, że dało się zrobić lepiej. Za to z całą pewnością łatwo dało się zrobić gorzej, o wiele gorzej, co widać w porównaniu z innymi państwami byłego bloku wschodniego.
        • ck2 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 18:15
          Dzięki za głos rozsądku.
        • kokosowy15 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 19:04
          Z którymi państwami byłego bloku wschodniego porownujesz? Niższe PKB PC ma tylko Bułgaria i Rumunia. Pozostałe kraje biją nas na głowę.
          • winton81 Re: Za dwa dni rocznica 16.12.19, 09:15
            Jaką głowę dziaduniu? Różnica PKB na głowę z Czechami to 20%, Słowacją jeszcze mniej. 30 lat temu to było ponad 50%, obecnie różnicy w poziomie życia praktycznie nie widać
            Węgry zostały za nami kilka lat temu. Chorwacja czyli mityczna bogata Jugosławia podobnie, o Serbii nawet szkoda wspominać, tylko Słowenia jest bogatsza. Estonię z 1,5 mln ludności pompuje Tallinn obsługujący Szwedów i Finów, prowincja to zapuszczona kraina kolchozow, wyglądajaca jak Polska 20 lat temu.
            • kokosowy15 Re: Za dwa dni rocznica 16.12.19, 09:37
              Pisałem o państwach dawnego bloku wschodniego, więc nie mieszaj Serbii, Chorwacji, może jeszcze Albanii i Burkina Faso. Masz rację, jesteśmy lepsi od Węgrów o 100 dolarów, ale brakuje nam do takich potęg gospodarczych jak Słowacja, Estonia czy Litwa. Nie znaczy to, że w tych państwach żyje się lepiej wszystkim, bo to zależy od dystrybucji tego produktu. Są ludzie, którzy lubią duże dysproporcje w poziomie życia obywateli, bo wtedy czują się lepsi, ale na dłuższą metę to może być niebezpieczne. Przytykow osobistych sobie nie życzę.
      • dyzurny_troll_forum Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 12:02
        milva24 napisała:

> Pamiętam jak to wyglądało z własnego doświadczenia. Może i reformy były koniecz
        > ne ale na pewno dało się to zrobić lepiej.

Będzie trzeba zapewne wkrótce wyprowadzić Polske z hiperinflacji to pokażesz klasę.
        I zrobisz to lepiej!
        • ride_like_the_wind Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 12:09
          Niech lepiej Twój reżyser filmów o aborcji pokaże jak kto by zrobił. Jaką on na to ma receptę? Kościół, szkoła, strzelnica?
          • dyzurny_troll_forum Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 12:10
            ride_like_the_wind napisał:

> Niech lepiej Twój reżyser filmów o aborcji pokaże jak kto by zrobił. Jaką on na
            > to ma receptę? Kościół, szkoła, strzelnica?

"socjalizm to kradzież"
            • ride_like_the_wind Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 12:17
              Frazesami potrafi tylko rzucać. To jest człowiek, który pewnie antykoncepcję uważa za wynalazek szatana.
        • milva24 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 15:49
          Nie pokażę i nie zrobię bo nikt mi nie da takiej szansy. Myślisz, że się cieszę na powtórkę z rozrywki? Na szczęście mam duszę preppersa i nie boję się pracy poniżej kwalifikacji więc myślę, że jakoś to przetrwamy. Gorzej z tymi, którzy groźby hiperinflacji nie widzą, są zadłużeni po korek i wystarczy stosunkowo niewielki wzrost stóp procentowych aby stali się niewypłacalni.
          • bi_scotti Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 16:53
            milva24 napisała:

> Nie pokażę i nie zrobię bo nikt mi nie da takiej szansy.

In reality moze nie ale na ematce mozesz sie podzielic swoimi pomyslami. I pisze to bez zlosliwosci. Napisz jak TY bys poproewadzila polityke finansowa, ekonomiczna PL w 1990 roku? Tak konkretnie co i jak bys zrobila gdyby to od Ciebie personalnie zalezalo? Go for it - share with us!
            A tak ogolnie, to nikt sie nie myli, kto nic nie robi - dotyczy to rowniez LB i wszystkich, ktorzy podjeli/podejmuja ryzoko zrobienia "czegos". Poza tym po latach oczywistym jest vision 20/20 - jesli oceniac plan LB, jego wprowadzenie i skutki to wylacznie przez konfrontacje z porownywalnym planem opartym na owczesnych liczbach i z uwzglednieniem owczesnych ukladow. Jesli krytyka sprowadza sie wylacznie do prychania i (niczym nie uzasadnianej) pewnosci, ze "mozna bylo lepiej" to to nie jest zadna krytyka tylko takie tam gadanie w maglu. Life.
            • milva24 Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 22:45
              W czasie kiedy wprowadzano ten plan w Polsce zdaje się, że Ty byłaś już od dawna za granicą. Możesz więc się zachwycać gdy ja tymczasem chodziłam do szkoły w dziurawych butach i na drugie śniadanie miałam chleb z masłem. Taaak, wiem to wina moich rodzivów bo byli niezaradni i nie umieli kombinować. A znam osoby, które na kantowaniu innych się wtedy wybiły
              • nickbezznaczenia Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 22:50
                Słuszna uwaga
              • bi_scotti Re: Za dwa dni rocznica 16.12.19, 00:16
                Unikasz odpowiedzi. Why?
                • milva24 Re: Za dwa dni rocznica 16.12.19, 00:37
                  Pewnie dlatego, że jestem tylko babą z magla.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Za dwa dni rocznica 16.12.19, 08:58
                    milva24 napisała:

> Pewnie dlatego, że jestem tylko babą z magla.

Zamiast opowiadać nam oczywistości, spróbuj skupić się na zagadnieniu....
    • riki_i Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 18:03
      Tekst FOR to laurka, w końcu płaci na tę organizację sam Balcerowicz.

Nie deprecjonuję planu Balcerowicza / Sachsa/ MFW , ale z pochwalnymi laudacjami byłbym ostrożny.

Nauka pływania poprzez wrzucenie kopniakiem do głębokiej wody też jest ponoć bardzo skuteczna. Tylko, że niektórzy nie wypływają.
    • nickbezznaczenia Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 21:37
      Balcerowicz musi odejść.
      • pani-nick Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 23:00
        Komuno wróć 😂
        • nickbezznaczenia Re: Za dwa dni rocznica 15.12.19, 23:02
          Za młoda jesteś,aby o tym dyskutować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka