Dodaj do ulubionych

Jak kupić dom w mieście?

31.12.19, 00:04
Doradźcie: jak kupić dom w mieście? Żeby nie zwariować. I żeby był dobry dojazd komunikacją miejską do szkół, przedszkoli. I nie wydać milionów.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:37
      Nie da sie. Ostatnie zdanie zaprzecza przedostatniemu.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:44
        Masz doświadczenie w zakupie domu?
        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 02:00
          Liczę na opinie osób doświadczonych w temacie np. Heca7, Thea19
          • mia_mia Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 02:27
            Takimi sprawami zajmują się LOKALNI pośrednicy i doradcy.
            Od dawna wynajmuję swoje pierwsze mieszkanie, nie interesowałam się rozwojem okolicy, teraz zmieniają się najemcy, więc zgłębiłam temat, okazało się, że ceny w okolicy bardzo wzrosły i dalej rosną, bo rozwinęła się komunikacja. Nowa szybka linia z przystankiem pod blokiem to mini rewolucja, ale to trzeba śledzić, znać plany, te dobre i te pogarszające warunki. Nikt kto nie zna okolicy ci nie doradzi.
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:22
              W sensie pośrednicy, który swoje biura maja w okolicy, która mnie interesuje?
              • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:29
                frequenter.light napisał:

> W sensie pośrednicy, który swoje biura maja w okolicy, która mnie interesuje?

W sensie pośrednicy mający oferty w mieście, w którym szukasz.
          • przystanek_tramwajowy Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 09:06
            Heca po pierwsze nie mieszka w mieście, tylko na dalekim przedmieściu. A po drugie, żadnego domu nie kupiła - mamuś i tatuś jej podarowali.
            • heca7 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 09:34
              Dokładnie smile Nie mam też doświadczenia z rynkiem poznańskim. Ja kupuję mieszkania i to na wynajem.
              To co widzę w swojej okolicy to kupowanie małych domków do totalnego remontu (takiego gdzie gołe ściany jak po wybuchu zostają) właściwie w cenie działki a potem remont i rozbudowa. Jak ładna działka przy utwardzonej uliczce, blisko przystanku czy dworca to bez 800/900 tysięcy nie podchodź ( koszty całkowite). Albo z wczoraj- dom jakieś 300m od obwodnicy, parterowy, stary ale zadbany, jest miejsca na rozbudowę. Przy samej szkole, duża, piękna działka, asfalt ale uliczka spokojna, media, wjazd na ałtobana jakieś 500m dalej będzie. Milion.
              A licytacje komornicze sobie daruj. Trzeba się na tym dobrze znać żeby nie umoczyć. Siedzieć w tym środowisku, grzebać w papierach. I mieć odpowiedni charakter oraz twardą doopę. Kuzyn mojego męża tak kupuje i robi tzw flipy. To jak bycie komornikiem- zawód nie dla każdego. Zresztą idź , zobacz jak to wygląda, wyleczysz się wink
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 16:54
                Heco, ale swój dom kupiłaś?
                • heca7 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:20
                  Nie. Było tak jak napisał Przystanek. Ja kupuję mieszkania wink
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:24
                    A jak napisał przystanek? Mam zablokowany.
                    • katriel Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:39
                      To się wyloguj i przeczytaj, w czym problem?
              • olena.s Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:08
                O, to ja mam pytanie związane z zagwozdką.
                Warszawskie mieszkanie, spore, ponad 80, warte pewnie jakieś 7-8 stów. Lepiej wynająć - pewnie na czysto poniżej 2,5 tys., czy sprzedać i kupić jakieś 2 mniejsze za kwotę uzyskaną z wcześniejszej sprzedaży?.
                • kropkaa Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:14
                  Trudno będzie kupić 2 sensowne mieszkania za 350 kPLN (u mnie w okolicy kawalerki po ponad 400).
                  • olena.s Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 21:15
                    Mi chodzi głównie o to, czy da się uzyskać lepszy cash -flow przy zachowaniu bezpieczeństwa inwestycji. Stąd pytanie do doświadczeńszych.
                    • norra.a Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 21:46
                      Oczywiście, że bardziej się opłaca dwa mniejsze niż jedno duże. Choćby dlatego, że gdy jeden z najemców odejdzie to przynajmniej drugie cały czas przynosi dochód. Oprócz tego duże mieszkanie wynajmie raczej rodzina z dziećmi, trudniejszy, bardziej ryzykowny klient. Poza tym największy ruch jest na rynku małych mieszkań, co może teraz gdy jest koniunktura nie jest problemem, ale kiedyś może mieć znaczenie.
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:13
                        To apropo czego? Nie pisałem o zakupie pod wynajem
                        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:19
                          >To apropo
                          To się inaczej pisze, serio
                    • kropkaa Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 15:15
                      Jeśli masz kawalerki to kluczowa jest lokalizacja. I wtedy faktycznie wynajmujesz w ciągu godzin nawet, nie dni. No i oczywiście cena- ja np. wolę 100 czy 200 zł mniej, ale wynajmować przez dłuższy czas. Za dwie kawalerki dostaniesz więcej niż za jedno dwupokojowe.
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:16
                        Może założycie sobie nowy wątek o inwestowaniu w mieszkania?
                        • olena.s Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:56
                          Bo? Po prostu nie właź w tę odnogę.
                • mia_mia Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:22
                  Dwa mniejsze, moim zdaniem. W budynku, gdzie kupiłam mieszkanie było sporo ofert na wynajem, kiedy ludzie skończyli wykańczać, wszystkie szybko zeszły. Wisi tylko jedno bardzo duże i jedno brzydkie małe.
                  Tylko pytanie co znajdziesz za 400.000, ceny strasznie poszły w górę, za byle ruderę do remontu ludzie na wtórnym chcą po 10.000 i więcej. Ja za tyle planuję zakup i wykończenie kawalerki w przyzwoitym miejscu, ale jest dopiero w budowie.
      • disco-ball Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:09
        Dokładnie
    • zonazolnierza Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:38
      Jedyne co mi przychodzi do głowy to czatowac na licytację komornicze...:p
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:56
        Te to chyba raczej dotyczą mieszkań niż domów?
        • jola-kotka Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:25
          Dotycz tez domow z tym ze nalezy liczyc sie ze do kosztu domu beda potrzebne srodki na remont czesto niemaly.
      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 04:14
        Pod warunkiem ze masz żywa gotówkę. Najpierw na wadium, potem w przypadku wygranej na szybka wpłatę (inaczej licytacja przepada).
        On nie ma kasy.
        A domów w Poznaniu jest trochę na sprzedaż. Na Boninie, Grunwaldzie, Swierczewie. Trzeba tylko odpalić otodom, albo iść do pośrednika.
        Ale to pytanie to takie samo jak te wszystkie o podróże. Próba wzbudzania zainteresowania.
        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 09:30
          Juz nie wspomnę, że wszystkie warunki spełniają choćby duże mieszkania kamieniczne na Jeżycach, Wildzie czy Łazarzu- wielkość, komunikacja, infrastruktura- tylko kasa sie nie zgadza. No, ale jak ktoś mysli, ze można kupić tanio i dobrze jednocześnie, to ja nie mam pytań
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:25
            Mieszkan w kamienicy w zyciu nie chce. Zwłaszcza w okolicach, które wymieniłaś, gdzie mało zieleni i duży ruch samochodowo tramwajowy
            • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:06
              Chciałeś w mieście, z dobrą komunikacją i blisko infrastruktury- nic nie pisałeś o wykluczeniach. Poza tym na porządne kamienice w sumie mało kogo stać...
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:43
            kk345 napisała:

> Juz nie wspomnę, że wszystkie warunki spełniają choćby duże mieszkania kamienic
            > zne na Jeżycach, Wildzie czy Łazarzu- wielkość, komunikacja, infrastruktura- ty
            > lko kasa sie nie zgadza. No, ale jak ktoś mysli, ze można kupić tanio i dobrze
            > jednocześnie, to ja nie mam pytań

Nie szukam mieszkań kamienicznych.
        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:18
          Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak się mylisz.
          • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:48
            Oj uwierz, ze tak
        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:56
          pani-nick napisała:

> A domów w Poznaniu jest trochę na sprzedaż. Na Boninie, Grunwaldzie, Swierczewi
          > e. Trzeba tylko odpalić otodom, albo iść do pośrednika.
          z tych okolic dla mnie Bonin i Świerczewo mogłoby pasować.
    • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:48
      Osobiście nalegam, zebyś następnym razem wybrał inne miasto, niż obecnie. Podobno Ostróda jest całkiem ładna
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:52
        Poznań duży, może mi się uda nie spotkać ciebie i męża nerwicowca.
        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:59
          Nie mam meża nerwicowca, ale dziękuję za randomową, fałszywą troskę.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:02
            No to tego nerwicowca, który jest w twoim otoczeniu. A ja dziękuję za twoją fałszywą troskę o wybór innego miasta.
            • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:12
              No tak, każdy człowiek w otoczeniu ma tylko i wyłacznie męża/żonę, to jedyna opcja. W sumie logiczne. Aczkolwiek, gdybym miała wybierać, to wolałabym nerwicowca, niż faceta, trolującego na babskim forum. EOT.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:03
            Nie wyrażam żadnej o was troski - jedynie nadzieję, że nie spotkam.
    • mia_mia Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:55
      Najpierw chciałam napisać, że nie da się, ale w sumie mam znajomych, którzy mieszkają w domach na linii kolejki, szkół, przedszkoli i wszystkiego mają pod dostatkiem i komunikacją i na piechotę. W korkach nie stoją, w pół godziny są w centrum, a na warszawskie warunki za nieruchomości płacili niewiele. Jeśli to ma być w centrum to pozostaje zakup działki z altanką pod Arkadią (lub odpowiednika w innych miastach)
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:58
        O, właśnie o coś takiego mi chodzi. Poza tym nie ma to być w centrum oraz Poznań jest dużo mniejszy od Warszawy.
        A Ci znajomi jak szukali tych domów? I czy budowali?
        • mia_mia Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:16
          Nie znam specyfiki Poznania, a każde miasto jest inne. W Warszawie są dzielnice wcielone do miasta ze 20 lat temu, które są niedoceniane, są gminy ościenne, które niczym poza nazwą nie różnią się od dzielnic Warszawy.
          • ichi51e Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 09:27
            Jakie sa te niedoceniane dzielnice gdzie mozna kupic dom z dobrym dojazdem? Wesola?
            • sol_13 Re: Jak kupić dom w mieście? 04.01.20, 18:02
              Wawer.
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 05.01.20, 03:15
                Słyszałem ze ktos tam kupił tanio dom smile
      • kropkaa Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:11
        Działki pod Arkadia już dawno zaorane i opylone deweloperowi. Osiedle, a raczej labirynt, będzie, 11 kPLN za metr kwadratowy.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:06
        mia_mia napisał(a):

> ntrum, a na warszawskie warunki za nieruchomości płacili niewiele. Jeśli to ma
        > być w centrum to pozostaje zakup działki z altanką pod Arkadią (lub odpowiednik
        > a w innych miastach)
        Trochę makabryczny żart z tą działką z altanką pod Arkadią. Naprzeciwko są Powązki.
        wink
        • mia_mia Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:14
          Powązki są dość blisko Arkadii, ale bezpośrednio obok są ROD, więc to nie makabryczny żart.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:18
            aha, kiedys byłem w Czarnym Kocie w delegacji tongue_out to te okolice trochę poznałem wink
    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 00:55
      Problem polega na tym, że mamy mieszkanie w pełni zadowalające naszą rodzinę pod względem lokalizacji, ale już zdecydowanie za małe dla naszej 5 osobowej rodziny. Obecnie na osiedlu mamy przedszkola, szkoły, do których uczęszczają dzieci (często pieszo), przychodnię, kościół, sklety, bardzo blisko duże centra handlowe, parki, place zabaw, w pobliżu są duże obiekty zielone, rzeka, przystanki tramwajowe i autobusowe, dobry dojazd do pracy. Więc żyje się wygodnie. Tylko chciałoby się mieć jakieś 100 metrów i z 5 pokoi a nie 3 niedużew.
      • hanusinamama Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:19
        Kup wieksze mieszkanie albo dwa i połącz.
        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:23
          No właśnie to się nie za bardzo opłaca. Jak mam wydać 700 tys na mieszkanie 100 m, to wole szukać domu za tyle lub trochę więcej.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:44
            Czyli do miliona
          • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:50
            Życzę powodzenia 😂
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:51
              Swoją droga ty to jednak głupi jesteś jak stad do patrzykowa... byś wszedł na pierwszy lepszy portal i zrobił rozeznanie co do kwot...
              • frequenter.light [...] 31.12.19, 13:15
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 13:43
                  Jest. Pełno. Ale nie w Poznaniu. Chyba ze masz na myśli szeregowce do remontu na bajkowym albo swierczewie.
                  Tak się sklada, ze temat mocno znam. I to nie z zakładania durnych wątków na forum.
                  Z kolei na przedmieściach sensowne działki zaczynaja się od kwot takich, ze chyba tylko budując w systemie gospodarczym zmieścisz się w milionie. Co więcej - domów z 4 (a tyle tak naprawdę potrzebujesz) sypialniami ze świecą szukać. Standard to 3 sypialnie, salon i kuchnia plus pomieszczenie gospodarcze, którego na sypialnie nie przerobisz, bo jest w nim na 99% piec i system odkamieniania wody.
                  Coś ci jeszcze wyjaśnić?
                  Pytaj śmiało z tych swoich Rataj.
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 13:57
                    Nie jestem z Rataj. Szukam w północnej części Poznania. Bardzo dużo domów jest np na Umultowie
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:05
                      No... bardzo... bardzo dużo ... I jak pięknie skomunikowany rejon Poznania... 🙃
                      Wiem gdzie mieszkasz, wiem skąd jesteś. Wiem co robisz.
                      • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:08
                        Umultowo to już w sumie prawie blisko do Pestki big_grin Dojazd dobry, latem to już widno big_grin
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:09
                          I tramwaj ponoć kiedyś będzie... pewnie w tym samym czasie co tunel w plewiskach 🤪
                          • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:39
                            A wiesz, ze tunel w Plewiskach ma być gotowy do 2022?
                            • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:05
                              Aha, jak tylko skończą budować most z Lubonia do Czapur.
                              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:42
                                Ja liczę na ten tunel, bo przyjaciółkę mam za przejazdemsmile
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:45
                              kk345 napisała:

> A wiesz, ze tunel w Plewiskach ma być gotowy do 2022?
                              Co ma tunel w Plewiskach do rzeczy?
                      • frequenter.light [...] 31.12.19, 14:18
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:21
                          Daj te linki „bonzo”
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:43
                        To gdzie mieszkam i co robię? smile
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:08
                      Ps. Już? Już sobie posprawdzales otodom? Dotarło, ze masz w tytule ofert „poznan”, który w opisie jest koninkiem, szczepankowem albo innym strzeszynem?
                      Szczęśliwego Nowego Roku! Wszystkiego dobrego i powodzenia.
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:24
                        Tam da się wybrac dzielnicę z menu a nie opis. Wtedy pokazuje Poznań a nie Koninko ani Szczytniki.
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:28
                          Całe 2 strony bez zaznaczenia dzielnic... tak, ze tego...
                          • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:29
                            Tyle ze ja zaznaczam od 5 pokoi. Może Ty nie.
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:59
                            Na Otodom można wybrac dzielnicę. Za głupia jestes na to? smile
                            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:56
                              Powtórzę się: nie szukam konkretnej dzielnicy. Szukam domu / mieszkania o następujących warunkach:
                              Poznan, od 100 metrów, od 5 pokoi.
                              Potem sprawdzam okolice, szczegóły oferty, szkoły, komunikacje.
                              W związku z tym nie wykluczam miejscowości pod Poznaniem, pod warunkiem ze dom jest w pobliżu obwodnicy (z wyjątkiem zjazdu Krzesiny), stacji kolejowej. Ode mnie idę na stacje 7 minut, pociag mam co 30 -60 minut, a na głównym jestem w 12 minut. Trudno o cokolwiek w ten deseń.
                              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:57
                                I to wszystko z myślą o dojazdach dzieci do szkół średnich i ich komforcie. Ale ja nie ty. Ty masz w duszy komfort dzieci w aucie.
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 16:35
                                Uuuu -mieszkasz w Rokietnicy?
                                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 16:46
                                  Albo w Dabrowce albo w Dopiewie czy innym Wysogotowie, kupiłaś bliźniak za 300 tys., siedzisz na zadupiu, nudzisz się tam i masz mi za złe ze szukam i znajdę w Poznaniu.
                                  • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:32
                                    Znajdziesz. Dom 200 m, tuż obok poznańskiego metra, w centrum ale w środku parku, cena 300 tysi za całość, z działką 1 ha. jasne, ze znajdziesz, internet wszystko przyjmie big_grin
                                    • bobbiedraper Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:47
                                      W rodzinnnym Lubartowie wyjdzie niedrogo.
                                    • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:07
                                      Kochana, tuż obok poznańskiego metra to są setki domów dosłownie i za grosze i wszystkie mają dębowe podłogi za 5000euro! Po 200 - 300 - 500m2, penthausy na parterze i co tam tylko chcesz!
                                      • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:33
                                        Kilka już kupiłam, ale trochę jeszcze zostało dla bywalcabig_grin
                                  • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:42
                                    smile ja zaczęłam szukać w Poznaniu jakiś rok temu. Jako jedyna alternatywę do miejscowości, w której mieszkamy. Ceny u nas są kosmiczne. Nasz szeregowiec kosztuje między 560 a 700 tysięcy. Cześć się wyprowadza, sprzedaja, wiec znam ceny. A to niecałe sto metrów na dwóch poziomach z maleńkim ogródkiem. Działek albo nie ma, albo ceny są zabójcze. Stad pomysł na Poznan. Który jest zwyczajnie trudny w realizacji, ponieważ interesujące domy kosztują od 1,2 mln - podobnie zreszta lofty, apartamenty (piękne są przy rondzie staroleka - z basenem, consierge, siłownia i widokiem) oraz mieszkania w kamienicach.
                                    Lokalizacja naszego mieszkania jest dla nas idealna nie tylko ze względu na dzieci, ale tez na nasze prace. Ja mam 10 minut, mąż 15. Ale jest nam ciasno.
                                    Moim największym marzeniem jest dom w naszej okolicy. Z czterema sypialniami. Optymalnie z pięcioma - gościnny.
                                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:12
                                      No to co za problem sprzedać wasza hawire w Luboniu czy gdzie bądź i dobrać kredytu do milion dwieście na dom w Poz? Kilkunastoletnie I na studiach dzieci i tak będą narzekać na dojazd i zwłaszcza powrót z Poznannia
                                      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:08
                                        Chyba nie doczytałeś - mamy kilka mieszkań w Poznaniu na wynajem. To w nich zamieszkają dzieci na studiach i być może w ostatnich klasach szkoły średniej. Nie chcemy brać kredytu.
                                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:23
                                          och, ach! smile
                                    • sol_13 Re: Jak kupić dom w mieście? 04.01.20, 18:09
                                      Dom niecałe sto metrów na dwóch poziomach? Jak to wygląda, ile jest pokoi na gorze? Czy w ten metraż wliczasz garaż, schody, kotłownie?
                                      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:58
                                        Dwie sypialnie, łazienka, pomieszczenie na pralkę, suszarkę, deskę i odkurzacz, korytarz z garderoba. Pod schodami mikro gabinet z biurkiem, dwiema komorami i półką. Na dole osobny pokoj, salon, kuchnia i druga łazienka.
                                        Nie mam żadnego skosu. Brakuje mi dwóch sypialni.
                                        Dzisiaj zdecydowanie szukalabym jednego poziomu, ale 12 lat temu pragnęłam schodów i żeby mi goście do mojej łazienki nie włazili smile
                                        Ps. Słyszałam o 3 poziomach na 100 metrach - tego moja wyobraźnia nie ogarnia - zwłaszcza ze mowa była o 5 pokojach 🙊

• iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 16:06
                                          pani-nick napisała:

> Ps. Słyszałam o 3 poziomach na 100 metrach - tego moja wyobraźnia nie ogarnia -
                                          > zwłaszcza ze mowa była o 5 pokojach 🙊
                                          >

Moja ciotka miała kiedyś coś takiego w starej kamienicy. W sumie fajnie odremontowane to było, zwłaszcza że - jako to w starej kamienicy - pomieszczenia były wysokie.
                                          • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 16:27
                                            iwoniaw napisała:

> Moja ciotka miała kiedyś coś takiego w starej kamienicy. W sumie fajnie odremon
                                            > towane to było, zwłaszcza że - jako to w starej kamienicy - pomieszczenia były
                                            > wysokie.
                                            >

Do tego trzeba mieć nerwy. Mój znajomy coś takiego ma, dla mnie masakra. Trzy wąskie poziomy na 100m, na parterze podłużny ciemnawy salon, z którego bezpośrednio prowadzą drzwi do piwnicy (!), plus mała kuchnia i dodatkowy klozet. Pierwsze piętro dwa maleńkie pokoiki, jeden znośny, drugi ma wielkość komórki i mała łazienka, trzeci poziom z jedną ludzką, wielką sypialnią, ale po dachem, więc ze skosem. I centralną pozycją, zajmującą kupę miejsca, bo wchodzącą w metraż i robiącą wrażenie jeszcze bardziej ciaśniejszego domu są dominujące wszystko schody. Ja tam mam zawsze wrażenie, że ściany się zaraz zejdą i mnie zgniotą. Ale ja mam 90 m na jednym poziomie i tylko 3 pokoje, więc u mnie wszystko jest większe, jaśniejsze, obszerniejsze i lepiej ułożone, bo w pięknym kwadracie.

• iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 16:56
                                              snakelilith napisała:

> Do tego trzeba mieć nerwy. Mój znajomy coś takiego ma, dla mnie masakra. Trzy w
                                              > ąskie poziomy na 100m, na parterze podłużny ciemnawy salon, z którego bezpośred
                                              > nio prowadzą drzwi do piwnicy (!), plus mała kuchnia i dodatkowy klozet. Pierws
                                              > ze piętro dwa maleńkie pokoiki, jeden znośny, drugi ma wielkość komórki i mała
                                              > łazienka, trzeci poziom z jedną ludzką, wielką sypialnią, ale po dachem, więc
                                              > ze skosem. I centralną pozycją, zajmującą kupę miejsca, bo wchodzącą w metraż
                                              > i robiącą wrażenie jeszcze bardziej ciaśniejszego domu są dominujące wszystko s
                                              > chody. Ja tam mam zawsze wrażenie, że ściany się zaraz zejdą i mnie zgniotą. Al
                                              > e ja mam 90 m na jednym poziomie i tylko 3 pokoje, więc u mnie wszystko jest wi
                                              > ększe, jaśniejsze, obszerniejsze i lepiej ułożone, bo w pięknym kwadracie.
                                              >

U nich nie było ciemnawo, bo wszędzie mieli wysokie okna wychodzące na słoneczny ryneczek gotyckiego miasteczka. Ale że ze schodami to masakra w takim układzie, to jest fakt big_grin
                                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:44
                                      pani-nick napisała:

> smile ja zaczęłam szukać w Poznaniu jakiś rok temu. Jako jedyna alternatywę do mie
                                      > jscowości, w której mieszkamy. Ceny u nas są kosmiczne. Nasz szeregowiec kosztu
                                      > je między 560 a 700 tysięcy. Cześć się wyprowadza, sprzedaja, wiec znam ceny. A
                                      > to niecałe sto metrów na dwóch poziomach z maleńkim ogródkiem. Działek albo ni
                                      > e ma, albo ceny są zabójcze. Stad pomysł na Poznan. Który jest zwyczajnie trudn
                                      > y w realizacji, ponieważ interesujące domy kosztują od 1,2 mln - podobnie zresz
                                      > ta lofty, apartamenty (piękne są przy rondzie staroleka - z basenem, consierge,
                                      > siłownia i widokiem) oraz mieszkania w kamienicach.
                                      > Lokalizacja naszego mieszkania jest dla nas idealna nie tylko ze względu na dzi
                                      > eci, ale tez na nasze prace. Ja mam 10 minut, mąż 15. Ale jest nam ciasno.
                                      > Moim największym marzeniem jest dom w naszej okolicy. Z czterema sypialniami. O
                                      > ptymalnie z pięcioma - gościnny.

jak ty zmieściłaś 4 pokoje na 2 poziomach na 90 metrach ze skosami? i moze jeszcze garaż jest wliczony w te 90 metrów? to nie dziwię się, że ciasnota.
                                      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:50
                                        no ciężko ciężko, zwłaszcza ze te skosy ... wszędzie skosy... wstaje z kibla - skos, z wanny - skos, nad łóżkiem skos, do jadalni po czworakach trzeba wchodzić, salon szkoda gadać - skos na skosie, skosem pogania - tv mamy na wysokości kolan 🤷‍♀️
                                        W zasadzie to mieszkam w norze hobbita... ale co zrobisz, jak nic nie zrobisz. Nie każdy ma tyle szczęścia co ty... 🤷‍♀️
                                      • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:54

>
                                        > jak ty zmieściłaś 4 pokoje na 2 poziomach na 90 metrach ze skosami? i moze jesz
                                        > cze garaż jest wliczony w te 90 metrów? to nie dziwię się, że ciasnota.

Zapytał gość mający 3 pokoje na niespełna 50 metrach i zapewniający, że "całkiem wygodnie" żyje w identycznie licznej rodzinie big_grin big_grin big_grin
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:31
                      Na północy miasta jest drogo.

Jakbym miała kupować dom w Poznaniu to albo Winogrady albo Sołacz, ewentualnie Winiary. Poniżej bańki znajdziesz ale do totalnego remontu. Także tego.
                      Lepiej chyba poszukać większego mieszkania w linii pestki.

• frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 13:56
                        Te reguony mnie interesują, za wyjątkiem Solacza. Po ile sensowny dom albo szeregowke trzeba liczyć?
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:15
                          Więcej niż milion.
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:17
                            Jak dużo więcej?
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:18
                            Ale są takie okolice jak Szczepankowo czy osiedle Warszawskie gdzie znajomi kupowali taniej, znacznie taniej.
                            • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:25
                              No Szczepankowo to na pewno nie jest dobra lokalizacja...przecież to jest zadupie za ikeą....
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 15:54
                                Ale w granicach Poznania. Znajomi maja tam domy i ponoć albo szkoła na miejscu albo dojeżdżają komunikacja miejska.
                            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:37
                              Chciałbyś mieszkac w szczepankowie albo na warszawskim? Bo ja w życiu. Podobnie jak odpada Borowiec, Komorniki i Plewiska - korki, korki i jeszcze raz korki. A do centrum daleko. Mamy znajomych którzy mieszkają z własnego wyboru w Murowanej Goslinie, Kobylnikach, Suchym Lesie czy Kozichglowach, ale dla mnie to hardcore.
                              Znalazłam jakiś czas temu idealny dom w Puszczykowie. Nawet blisko stacji kolejowej (z myślą o dojeździe dzieciaków do LO - pod koniec szkoły średniej myśle ze zamieszkają już w jednym z naszych mieszkań w Poznaniu, ale na początek będą musieli przecież dojeżdżać).
                              I kurcze nie - pomyślałam o tym ze większość naszych bliskich mieszka w naszej okolicy - bardzo sobie to cenimy. Plus poczytałam opinie o dojazdach autem -,no nie. Nie, nie nie.

• memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:58
                                Z Komornik do Poznania nie ma korków. Na pewno nie takie, w jakich stoi się w Suchym Lesie na przykład. Dojezdzalam do Poznania z Lubonia przez kilka lat i akurat na korki nie mogłam narzekać. Plewiska to już w ogóle niemal dzielnica Poznania, ale zgadzam się, odkąd pobudowaly się tam te wszystkie nowe osiedla, to sam przejazd autem przez tory kolejowe jest mocno problematyczny. Ale z drugiej strony jak ktoś idzie pieszo z Zielarskiego na tramwaj, to na komunikację i odległości za bardzo narzekać nie może. Tramwajem jest do centrum 20 min. Albo jak się jedzie do miasta od strony Lawicy, a nie od strony Grunwaldu. Puszczykowo ok, o ile zakładasz transport PKP i mieszkasz blisko dworca, bo samochodem od Łęczycy są duuuuuze korki. Koninko czy Borowiec to inny wszechświat....
                                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:12
                                  20 minut to się z zielarskiego idzie na pętle. Za to jest stacja kolejowa. Wiec jeśli chodzi o dojazd do centrum to fajna miejscówka, za to jeśli ktoś porusza się autem to ma dramat. Jeżdżę tam na floating i serdecznie współczuje mieszkańcom.
                                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:21
                                    ale można dojechać do autostrady, zachodniej obwodnicy
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 15:48
                                A czemu Warszawskie nie? Przecież to prawie centrum miasta - tramwaj, autobusy, szkoły itp
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 16:07
                                Puszczykowo, Mosina to dla nas zdecydowanie za daleko. To juz jest się trochę jak z prowincji.
                                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 16:43
                                  Puszczykowo uchodzi za prestiżowe. Ale niestety za daleko.
                                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 16:48
                                    Bo leży w parku narodowym. Ale jakbym chciał mieszkać w parku narodowym to wybrałbym Plitvice smile
                                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 19:23
                                      No nie dlatego... nazywając puszczykowo prowincja dałeś kolejny popis ignorancji.
                                      • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 19:29
                                        pani-nick napisała:

> No nie dlatego... nazywając puszczykowo prowincja dałeś kolejny popis ignorancj
                                        > i.

W sumie to też już wpisałam się w tym wątku na serio, ale to był błąd - ma to tyle samo sensu, co doradzanie w sprawie podróży klasy wyższej po Afryce i USA.
                                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 21:59
                                          Iwoniaw, zapraszam do opuszczenia tego wątku.
                                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:00
                                        Jest to zadupie tak czy owak.
                                        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:23
                                          Puszczykowo to zadupie, Sołacz wykluczasz. I wcale nie dlatego, ze to najdroższe miejscówki, nieeee- to dlatego, ze zadupie i nieodpowiednia lokalizacja, nie to, co Szczepankowo big_grin
                                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:34
                                            Szczepankowo to Poznan a Puszczykowo to prowincja i tyle. To ze jacyś komunistyczni prominenci maja tam wielkie wille oraz są fajne tereny do jazdy rowerem nad warta i jeziorem Góreckim nie oznacza ze każdy By chciał tam mieszkać.
                                            • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 10:19
                                              Szczepankowo to zadupie. Pojedź i zobacz. Serio przestan oglądać net tylko weź tramwaj i zajedź sobie tam i ówdzie.
                                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 10:38
                                                Ale chyba i tak lepsze niż Swarzędz i Luboń?
                                              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 11:53
                                                >Szczepankowo to zadupie.
                                                I w dodatku co jakiś czas nie da się dojechać do domu/wydostać z niego, bo prowincja masowo rusza do Ikeły albo innych Posnanii...
                                                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 14:01
                                                  Gdzie Rzym gdzie Krym?
                                                  • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:25
                                                    Serio nie czaisz zależności między kupnem domu na obleganym i zakorkowanym przez miejscowych i przyjezdnych wlocie/wylocie Poznania z niemożnością swobodnego dojazdu do domu? Robi sie coraz ciekawiej...
                                                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:46
                                                  kk345 napisała:

> >Szczepankowo to zadupie.
                                                  > I w dodatku co jakiś czas nie da się dojechać do domu/wydostać z niego, bo prow
                                                  > incja masowo rusza do Ikeły albo innych Posnanii...

Ja tam umiem poruszać się w mieście z ominięciem korków.
                                                  • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:30
                                                    w godzinach szczytu również umiesz?
                                                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:32
                                                    Też. Wymaga to trochę znajomości miasta. Oraz trochę czasem bezczelności.
                                                  • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:34
                                                    cudotwórca...
                                                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:35
                                                    ...oraz korzystania z google maps, gdzie jest pokazane natężenie ruchu. Choć jak raz byłem na Jeżycach, gdzie były zabetonowane wszystkie arterie korkami to jechałem z powrotem chyba z 1,5 godziny.
                                                  • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:39
                                                    >Choć jak raz byłem na Jeżycach, gdzie były zabetonowane wszystkie arterie korkami to jechałem z powrotem chyba z 1,5 godziny.

Czyli jesteś mistrzem omijania korków, pod warunkiem, ze nie ma korkówbig_grin OJP...Dlaczego mnie to nie dziwi...
                                                  • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:36
                                                    Joanna i zapamiętaj cenna radę bywalca.hoteli: żeby uniknąć stania na przejeździe kolejowym, należy jeździć o innych porach, niż jeżdżą pociągi. Czyż to nie jest genialna myśl?!
                                                  • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:40
                                                    Dojazd mam dobry, o trzeciej to już widno big_grin big_grin big_grin
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:44
                        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Na północy miasta jest drogo.
                        >
                        > Jakbym miała kupować dom w Poznaniu to albo Winogrady albo Sołacz, ewentualnie
                        > Winiary. Poniżej bańki znajdziesz ale do totalnego remontu. Także tego.
                        > Lepiej chyba poszukać większego mieszkania w linii pestki.

Gdzie na Winogradach masz domy? Na Kosmonautów czy gdzieś jeszcze?
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 16:00
                          🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ OJP...
                        • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 17:13
                          Rejony Cytadeli, Murawa to chyba winogrady, co?
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 21:56
                            Aha
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 21.01.20, 08:58
                            tylko, że tam w dużej mierze przedwojenne wille i komunistyczne koszmarki-sześciany z burą elewacją. ani jedno ani drugie nie jest moim marzeniem.
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 21.01.20, 09:14
                          Serio mieszkasz w Poznaniu?
                          • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 21.01.20, 10:34
                            😁
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 21.01.20, 11:40
                            Zadaj mi pytania sprawdzające. Może być nawet z poznańskiej gwary.
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:07
                    pani-nick napisała:

> Jest. Pełno. Ale nie w Poznaniu. Chyba ze masz na myśli szeregowce do remontu n
                    > a bajkowym albo swierczewie.

Właśnie znajomy kupił sobie szeregowiec na Świerczewie. A w willi na Bajkowym ongiś znajomy miał wynajęty dom pod firmę.
                    Co jest złego ze Świerczewem? To Poznań i blisko do centrum.
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:13
                      Nic złego nie ma w swierczewie. Zło siedzi w tych szeregowcach z lat 70tych.
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:19
                        No kolega chyba taki właśnie szeregowiec kupił. Chyba 400 coś zapłacił kilka lat temu. Co jest złego w tych szeregowcach?
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:30
                          To, ze drugie 400 wsadzasz w remont instalacji, zdzieranie boazerii, wymianę / renowacji podłóg, wymianę płytek i armatury w łazienkach, wymianę kuchni, adaptacje piwnicy na dodatkowy pokoj. Obejrzy sobie foty tych szeregowek. W dodatku większość z nich to salon, kuchnia i łazienka na dole oraz 3 sypialnie na pietrze. Będziesz z żona spać na sofie w salonie? Czy jednemu dziecku zrobisz pokoj tylko dla niego, a dwoje umieścisz razem?
                          Swoją droga - skoro nam jest ciasno na 90paru metrach, i czterech pokojach, to nie wyobrażam sobie waszego „komfortu” na tych pięćdziesięciu 🤦‍♀️ Ma sa kra.
                          Moja mama mieszka sama na 60 metrach i jak do niej przyjeżdżamy to się robi „duszno”.
                          Życzę szybkiej zmiany warunków mieszkaniowych. Tobie i sobie.
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:40
                            Z wielu powodów mieszkanie w obecnym miejscu jest nam bardzo wygodne. Mamy wszystko na miejscu i szybki dojazd do pracy, co jest dużym , dużym ułatwieniem przy małych dzieciach. Na większość zajęć dzieci chodzą pieszo. Praktycznie wystarczałoby nam podwojenie metrażu, żeby czuć się komfortowo.
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:43
                              Poza tym to nie 50 tylko 50-kilka. Mamy też full miejsc parkingowych, piwnicę, wózkownię, suszarnię - czyli np. pomieszczenia, których nowe mieszkania nie mają - co najwyżej szafę "komórka lokatorska" - i ludzie trzymają wózki, rowery, rowerki, pranie i inne klunkry w mieszkaniu. Na razie na 3 pokojach jest jeszcze do przeżycia, ale za chwilę już będzie bardzo ciasno jak młodsza progenitura pójdzie do szkół.
                              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:26
                                Te mityczne osiedla, na których jest miejsc parkingowych ile chcieć, bo nikt z sąsiadów nie ma auta...
                              • minniemouse Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 04:04

> Poza tym to nie 50 tylko 50-kilka.

a! i wszystko jasne! te ''kilka'' zmienia cala sprawę o ....360'.
                                no dia-me-trial- nie....

Minnie
                                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:23
                                  Trollujesz mnie? Taka niby dobrze wychowana, a nie nauczyła się używać dużych liter do rozpoczęcia zdania.
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:45
                            pani-nick napisała:

> To, ze drugie 400 wsadzasz w remont instalacji, zdzieranie boazerii, wymianę /
                            > renowacji podłóg, wymianę płytek i armatury w łazienkach, wymianę kuchni, adapt
                            > acje piwnicy na dodatkowy pokoj. Obejrzy sobie foty tych szeregowek. W dodatku
                            > większość z nich to salon, kuchnia i łazienka na dole oraz 3 sypialnie na pietr
                            > ze. Będziesz z żona spać na sofie w salonie? Czy jednemu dziecku zrobisz pokoj
                            > tylko dla niego, a dwoje umieścisz razem?
                            > Swoją droga - skoro nam jest ciasno na 90paru metrach, i czterech pokojach, to
                            > nie wyobrażam sobie waszego „komfortu” na tych pięćdziesięciu 🤦‍♀️ Ma sa kra.
                            >
                            > Moja mama mieszka sama na 60 metrach i jak do niej przyjeżdżamy to się robi „du
                            > szno”.
                            > Życzę szybkiej zmiany warunków mieszkaniowych. Tobie i sobie.

A czemu chcesz 400 wrzucać w remont? Cały dom chcesz remontować?
                            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 15:59
                              Nie... wyremontuje tylko kawałeczek. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                              • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 16:07
                                pani-nick napisała:

> Nie... wyremontuje tylko kawałeczek. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Nie mogę przestać się śmiać big_grin Ten wątek to czysty kabaret big_grin
                                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 16:09
                                  😁 no nie?
                                  Gorzej, ze humor niestety niezamierzony przez autora 😎
                • katriel Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:13
                  > jest pełno domów poniżej miliona. Ale nie wiem jak je porównywać, jak wybrac itp.

To wrzuć z pięć linków, doradzimy.
          • fredzia098 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 16:35
            Dom to zupełnie inny styl życia. Nie każdemu odpowiada. Dla mnie to koszmar. Miałam, spróbowałam, nigdy więcej. Mieszkanie można przerobić na 5 pokoi. Nie musi być tak jak deweloper wymyślił. Patrzysz tylko na lokalizację ,okna , ściany nośne, piony i włączasz wyobraźnię. I masz wygodne mieszkanie w super lokalizacji i wszystko na miejscu. Sensowne 5 pokoi wykroisz już z 75-80 metrów.
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 16:53
              No wiesz, zależy od układu, ja mam teraz super układ na przestrzał ale mimo to 3 pokoje na 50 kilku metrach są ciasne. Przedpokój ciasny itp.
              • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:38
                5 osób na 50 kilku metrach jak w kurniku? OJP, a ktoś tu kreował się na warstwę wyższą, o pardon... aspirującą. big_grin Buhaahahhahahaaaa..........
                • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:42
                  No aspiruje do czwartego i piątego pokoju big_grin
                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:24
                  Co ty wiesz o mieszkaniu z dziećmi? smile
                  • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:26
                    Trzeba było nie najpierw robić dzieci, a zarobić na dzieci, to byś nie gnieździł się w kurniku, "klaso wyższa". big_grin
                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 20:05
                      U ciebie juz za pozno. Trzeba było najpierw robić dzieci smile
                      • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 20:45
                        Jedni żyją i kupują duże mieszkania, inni nic nie potrafią, więc robią tylko dzieci i przyklejają sobie sobie z tego powodu order z ziemniaka. big_grin
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:09
                          Mieszkanie duze to ja sobie mogę jeszcze kupić a ty dzieci możesz jeszcze mieć?
                          • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:08
                            Koleś, ja wiem, że dla was z tej lubelskiej wsi antykoncepcja to grzech śmiertelny, ale już skończ z bergamotkowymi argumentami w typie "wysuszona macica", bo dzieci to ja akurat nigdy nie chciałam i dziękuję współczesnej medycynie, że dała mi wybór. Uwierz mi, istnieją takie kobiety. I takie są zresztą przedmiotem twoich wilgotnych snów, jak twoja umęczona dzieciakami żonka odmawia ci seksu. Choć i tak siły na to nie masz, bo harowanie na ten ciasnawy domowy kurnik zabiera ci wszelkie siły, jak pisałeś niedawno w innym wątku. Więc jak wystrzelałeś się przedwcześnie, to licz teraz grosiki, ciułaj i racjonalizuj sobie nieudane życiowe wybory uśmiechem bąbelka. big_grin
                            • frequenter.light [...] 01.01.20, 14:16
                              • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:40
                                Wow, ale cię zabolało. big_grin Wracaj koguciku do piaskownicy, tam twoje miejsce. Bąbelki skorzytają. big_grin
            • minniemouse Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 04:14
              fredzia098 napisał(a):
              > Dom to zupełnie inny styl życia. Nie każdemu odpowiada. Dla mnie to koszmar. Miałam, spróbowałam, nigdy więcej. Mieszkanie można przerobić na 5 pokoi.

lol - ty chyba domu naprawdę wcale nie miałaś nigdy. przecież tez możesz zrobić 5 pokoi.
              obejrzyj sobie choćby Love it or List it to zobaczysz co mozna z domu zrobic. zapewniam możesz robic co zechcesz. nawet nieraz ścianę nośna mozesz przenieść jak sie uprzesz. tyle ze to kosztuje.

Minnie
          • hanusinamama Re: Jak kupić dom w mieście? 15.01.20, 21:58
            Kupisz w Poznaniu dom do zamieszkania?? Pytam bo ja mieszkam w niewielkim miescie (70 tysiecy) i tutaj domy jak moje (przedmiescia kosztuja min. 1,2-1,4 mln. Znajomi kupili nieduzy dom na małej działce w Łodzi i dali prawie 2 mln...i do tego remont muszą robić.
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 15.01.20, 22:04
              To niewielkie miasto to satelita Warszawy z jej wariackiemu cenami? Znajomy kupił dom w Swarzedzu - miasto 40 tys sąsiadujące z Poznaniem za 600 tys. kilkuletni. Tu nie milionerzy i resortowe dzieci jak w Warszawie
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 05:07
              Nie, nie kupi. Najwyżej szeregowiec do remontu. Tak. Trzeba liczyć około 1.2 mln na dom dla rodziny 2+3 czyli minimum 4 sypialnie, salon, dwie łazienki, toaleta dla gości, kuchnia i jadalnia.
              Zdecydowanie taniej kupi się dom z 3 sypialniami i jedna łazienka, tylko ze to nie rozwiązuje kwestii osobnych pokoi dla dzieci, chyba ze rodzice zamierzają spać w salonie na sofie.
              Swarzędz jest wielki, podobnie jak korki z niego do Poznania i z powrotem. Autobusem dojazd zajmuje ponad pół godziny na rondo środka.
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 12:12
                Wystarczy salon i 3 sypialnie. Dzieci i tak się wyprowadzą za jakiś czas a po co nam taki kolos. Dwie łazienki muszą być.
                • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 13:09

> Wystarczy salon i 3 sypialnie. Dzieci i tak się wyprowadzą za jakiś czas a po c
                  > o nam taki kolos.

A zanim się wyprowadzą nie będą przypadkiem przez kilka lat chodzić do szkoły i potrzebować własnych biurek? I wg jakiego klucza zamierzasz jedno obdarować własnym pokojem, a pozostałe umieścić we wspólnym?
                  W ogóle idąc tym tokiem myślenia, to po co zmieniać obecne mieszkanie - wszak dzieci się i tak wyprowadzą za jakiś czas i po co wam chałupa, od której i podatki wyższe i koszty utrzymania większe? Dla małżeństwa mieszkanie dwupokojowe to świat, a w sumie to w kawalerce też by się pomieścili, nie? big_grin
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 13:46
                    tylko się bez sensu czepiasz, to nie twoja sprawa, kupimy jakie bedzie nam pasować
                    • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 14:22

> tylko się bez sensu czepiasz, to nie twoja sprawa, kupimy jakie bedzie nam paso
                      > wać

To jest forum dyskusyjne, pimpusiu, uciszać to sobie możesz małżonkę w domu, a jeśli zawracasz ludziom dudę wątkami na forum, to licz się z tym, że ludzie będą komentować, jak im się żywnie spodoba. big_grin
                      A kupicie sobie zapewne takie wspaniałe, jak wspaniałe odbyłeś wakacje w Afryce i USA, jasna sprawa big_grin #klasawyższa #elita #wakacjewluksusie #domunaSołaczuniechcęzadopłatą big_grin
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 15:44
                        Obrażasz personalnie rozmówcę. Naruszenie regulaminu forum. Niestety świadczy to o tobie jaką jesteś osobą Iwoniaw i jak nadużywasz uprawnień moderatora.
                        • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 18:13

> Obrażasz personalnie rozmówcę. Naruszenie regulaminu forum. Niestety świadczy t
                          > o o tobie jaką jesteś osobą Iwoniaw i jak nadużywasz uprawnień moderatora.

Zapomniałeś już o tym, że wycięto ci, zdaje się dopiero wczoraj, wątek, w którym próbowałeś zgnoić bergamotę? Prawidłową reakcją moderacji byłby dożywotni ban dla ciebie, bidna, prześladowana ofiaro. big_grin
                        • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 18:17

> Obrażasz personalnie rozmówcę.

Człowieku, ty masz jakąś obsesję? Nie, to że ktoś odpowiada na twoje posty inaczej niż chciałbyś czytać, to nie jest obrażanie rozmówcy. Jest nim natomiast to, co uprawiasz w wielu wątkach pod adresem np. shell i za co masz cięte posty (które zgłaszają notabene wyjątkowo liczni jak na forumowe standardy zgłoszeń użytkownicy). Ogarnij się zatem.
                          • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 18:56
                            Dzięki
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 20:10
                            Jakbym napisał „pimpusiu” to byś posta skasowała. Bo twoja cenzura jest wybiórcza jak Gazeta.
                            • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 20:24

jest wybiórcza jak Gazeta.

Zapomniałeś o hejcie coś dodać big_grin Serdecznie współczuję, że cię zmuszają do przebywania w tak nieprzyjaznym środowisku siły, którym nie możesz się przeciwstawić.
                              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 06:17
                                😂💪 BuJa! 🥳
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 13:21
                  Nie mam więcej pytań.
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 13:51
                    A nikt cię nie prosił o zadawanie pytań, zwłaszcza durnych.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 14:00
                      A dlaczego jesteś napastliwy? To nasza wina, że nie masz tyle kasy, żeby kupić chatę na Sołaczu?
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 14:02
                        Nie chcę na Sołaczu.
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 16.01.20, 14:12
                          Ja tez nie chce, ani na Winogradach, ani nie chce mieć 6 sypialni i basenu podgrzewanego...
                          po co mi to...
                          oh wait... po prostu mnie nie stać 🙊
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 09:50
                        No to spróbuję grzecznie wytłumaczyć. Wiem, że każdy Poznaniak marzy o chacie na Sołaczu. Ale mi jest tam jakoś dziwnie: wilgotno, ciemno, jakieś stare drzewa. No nie ciągnie mnie tam. No i jednak wokół jest ogromny ruch samochodowy/kokejowy/tramwajowy, blisko arteria Niestachowska, sądzę, że to się przekłada na hałas i zanieczyszczenie powietrza. Co z tego, że mieszkałbym blisko centrum i mógł sobie spacerować przy tych stawach jak bym np. musiał się przedzierać przez zakorkowane centrum w drodze do pracy.
                        Teraz już jest to bardziej jasne?
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 09:57
                          no przykład okolicy na Sołaczu:
                          goo.gl/maps/9NdQYfjo8tDF4BR18
                          To naprawdę takie super mieszkać w takim czymś jak domy na zdjęciu?
                          • ichi51e Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 09:59
                            Mnie sie podobaja. Mozna swoj wyremontowac (prawdopodobnie trzeba bedzie wiec kupujac lepiej miec milion zapasu)
                            • ichi51e Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 10:06
                              Sory doczytalam co powyzej. Ludzie a co wam przeszkadza ze koles szuka? Rozne sa sytuacje czasem sie perle wyluska. Nawet i szeregowiec moze trafi na taki ktorego wlasciciele wykazali sie gustem i kase w dom ladowali wiec nie bedzie musial drzec boazerii? Od was kupuje czy jak?
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 10:23
                                No, właśnie, dzięki ichi51e za poparcie mnie. Piszę, że szukam i bardzo dużo odpowiedzi to biały szum typu "nie stać cię", "nie kupisz" itp.
                              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 11:05
                                Z pewnością. Wyłuska. Tak jak tanie bilety do USA i wycieczkę AI na Zanzibar za 30% ceny.
                                • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 15:31
                                  pani-nick napisała:

> Z pewnością. Wyłuska. Tak jak tanie bilety do USA i wycieczkę AI na Zanzibar za
                                  > 30% ceny.

To przestań mu w końcu podkręcać wątki. Przecież on żyje z atencji. Ileż można wpisywać się na te same nudne jak flaki z olejem tematy bywalca? Ten nieuk już nieraz po chamsku ci dowalał, zresztą nie tylko tobie, a ty ciągle rozmawiasz z nim o domach?
                                  • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 16:37
                                    🙊 masz racje - ale on mnie tak wq..., ze trudno mi się powstrzymać. 🙊
                                    • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 17:24
                                      pani-nick napisała:

> 🙊 masz racje - ale on mnie tak wq..., ze trudno mi się powstrzymać. 🙊

Doskonale cię rozumiem. big_grin Ale w tym wypadku wystarczy tylko poczekać. Kompromitujące siebie wątki i wpisy produkuje z tak regularną częstotliwością, że nie ma potrzeby rozdrabniać się z nim na dyskusje. big_grin
                                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 18.01.20, 22:00
                                      Interesujące obawy. A uderzenia gorąca tez miewasz? big_grin
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 17:33
                                Dziewczyny a co sądzicie o domów na gruncie z użytkowaniem wieczystym?
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 22:05
                                Właśnie sporo szeregowców jest.
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 10:25
                              No rozumiem, że dla wielu osób są fajne, ale mi się tak stare domy nie podobają. Wolę coś nowszego.
                          • gryzelda71 Re: Jak kupić dom w mieście? 17.01.20, 10:03
                            No można poszaleć w środku. I na zewnątrz.
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 16:26
                              Teoretycznie ale ja szukam miejsca do mieszkania a nie do scalenia w środku i na zewnątrz z remontem.
                          • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 16:53
                            Taki dom na zdjeciu to akurat ze 3-4 miliony są...
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 17:52
                              Nie wiem czy 3-4 mln ale poniemiecki stuletni dom nie jest moim marzeniem.
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 19:21
                              Generalnie to jestes chyba jeszcze większym tytanem intelektu niż pani Shell....
                              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 19:48
                                Dziubuś, dlaczego mnie obrażasz? Idź lecz swoje kompleksy gdzieś indziej. Poopowiadaj żonie, jakie jej brylanty sprawisz na któraś tam rocznice.
                                Może chociaż okazje tobą pozachwyca, bo tu obawiam się nie znajdziesz fanek.
                        • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 22:57
                          "jakieś stare drzewa"

Uciążliwość starych drzew szczególnie mnie poruszyła wink
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 23:09
                            no drzewa są uciążliwe jak musisz o nie dbać
                            • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 23:13
                              A na czym polega dbanie o drzewa?
                              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 23:25
                                smile 🙊
                              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 23:29
                                Mówisz do nich i karmisz o pólnocy co drugi dzień, a na zimę owijasz kocykiembig_grin
                                • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 19.01.20, 23:44
                                  No właśnie mam w ogrodzie stare drzewa i jakoś specjalnie o nie nie dbam. Raz na kilka lat zdarza się uciąć jakąś jedną gałąź. A tak to sobie jakoś same radzą...
    • miss_fahrenheit Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:16

> I nie wydać milionów.

Kup w euro, będzie w setkach tysięcy.

A poważnie - szukać na obrzeżach, ale blisko komunikacji, tanio nie będzie, ale taniej, niż w centrum.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:19
        No właśnie czegoś takiego szukam. Tylko jak szukać, żeby dobrze znaleźć? Liczę tu na Wasze doświadczenia smile
        • ichi51e Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 09:29
          Myslisz ze ktokolwiek na tym forum ma doswiadczenie w kupowaniu domow (no bo zeby doswiadczenie to chyba wiecej niz jeden?) w miescie z dobrym dojazdem? I nie za drogo?
          Ja tylko moge napisac ze znajomy chcial kupic domek na Zoliborzu niestety nie dalo sie. W agencji mu powiedzieli ze pojawiaja sie bardzo rzadko i natychmiast znikaja.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 12:46
            Wystarczy, ze ktos kupił jeden dom dla siebie, to juz ma doświadczenie
            • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:39
              Te dialogi podejrzanie przypominają mi rozmowę z józkiem... Powyższe zdanie to przecież kwontsencja józkowatości
              • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:47
                Ja np kupiłam- jeden dom, dla siebie. W Poznaniu, północnej dzielnicy, dzieci do szkoły mają 10 min, po drodze mijają przedszkole. Do sklepów, dwóch supermarketów mam 15 minut. Do przystanku jakieś 5 minut, w dwadzieścia kilka minut jestem w ścisłym centrum, autobusy co 10, 15 minut. Dom nieduży, 160 metrów, 4 sypialnie, 600 metrów kwadratowych działki. Ale doświadczeniem to ja się mogę dzielić z kimś miłym i uprzejmym a nie prostakiem który mnie i inne dziewczyny wiecznie obraża.
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 14:44
                  smile poproszę
                  • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 16:00
                    A proszę bardzo:
                    Mo je doświadczenie jest takie, że warunki infrastrukturalne opisane przez watkodajka spełniają Podolany. Cenowe- domy na nowych Podolanach ale w złym stanie, do remontu (acz do zamieszkania ale w niskim standardzie). Nowe domy, w wysokim standardzie są na starych Podolanach. Tu ewidentnie króluje deweloper Lc (ma swoja stronę). Widze, wszędzie jego ogłoszenia, ze kupi ziemię i wszędzie widzę inwestycje i ogłoszenia na sprzedaż. Kiedyś interesowałam sie cenami- sa wyższe ale małe działki (one najbardziej na starych Podolanach windują ceny) sprawiają, ze jednak wciąż dostępne. Czasami ktoś się skarży na bliskość kolejki ale ta właśnie otworzyła nowe przystanki (stacja Podolany) i dowozi pasażerów na Dworzec Główny ponoć w 9 minsmile Stare Podolany graniczą ze Strzeszynem Greckim (torami). Podolańczycy korzystają z infrastruktury Strzeszyna G.- szkoły, przedszkola, siłowni, placów zabaw i bogatej oferty edukacyjnej wokół szkoły. Na Strzeszynie greckim można stosunkowo tanio (za 700 tys) kupić szeregowiec.
                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:03
                      Nareszcie jakiś w pełni merytoryczny i bez głupich wstawek post. Dzięki, Livia Kalina! Obczaję Podolany i Strzeszyn Grecki. Szeregowiec za 700 tys. mógłby być. Szkołę na Strzeszynie znam - jest chyba całkiem niezła?
                    • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:29
                      No ale akurat sprawna komunikacja miejska nie jest najmocniejszą stroną Strzeszyna, mieszkańcy jakoś zachwytu nie wyrażają...
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:31
                        Jeśli przedszkole i szkoła są na miejscu, są tez autobusy do centrum poznania a do pracy jeździ się autem, to strzeszyn wystarcza. Nie wiem jak z liceum.
                      • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:41
                        Komunikacja miejska się ostatnio poprawiła. Ale idealnie nie jest, to prawda. Tak jak pisałam pojawiła się stacja Podolany (tory sa dokładnie pomiędzy Strzeszynem Greckim a starymi Podolanami) i pociąg dowozi na Dworzec główny w mniej niż 10 minut. Można jeździć na sieciówkę, można kupić jednorazowy bilet u konduktora.
                        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 00:08
                          >pojawiła się stacja Podolany
                          Przejazdy kolejowe i szlabany na nich nie poprawiają przepływu samochodów. Wyżej masz narzekania na Plewiska, bo korki i szlaban, a tu temat jakby nie istniał, a przecież problem podobny...

Tak czy inaczej, jeśli bywalec faktycznie zamierza się wyprowadzić (co wątpliwe) to lepiej niech szybko zrozumie ze nie istnieje domek z doskonałą lokalizacją, pełną miejską infrastrukturą, świetnym i bezproblemowym dojazdem w kwadrans do centrum miasta i może jeszcze z ogrodem większym niż chustka do nosa, a jednocześnie w cenie 600-700 tysięcy. Takie bajki z mchu i paproci to tylko na forum.
                          • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 09:36
                            Tam nie ma szlabanów ani przejazdu. To jest przejście piesze i dla rowerów pomiędzy Podolanach a Strzeszynem Greckim,i tuż obok są dwa nowe przystanki, jeden do miasta, drugi w stronę Suchego Lasu.
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 11:36
                              Gdzie mieszkasz?
                            • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 11:56
                              Miałam na myśli tory kolejowe na drodze na Strzeszyn. Wybierając lokalizacje "za torami" ze zwykłym szlabanem trzeba doliczyć sobie do ceny domu czas stania na przejeździe.
                              • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 13:40
                                Tak, Strzeszyn Grecki jest za torami. Wiem, że planują rozpocząć budowę wiaduktu na Lutyckiej więc póki co może być jeszcze gorzej.
                                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 10:19
                                  livia.kalina napisała:

> Tak, Strzeszyn Grecki jest za torami. Wiem, że planują rozpocząć budowę wiadukt
                                  > u na Lutyckiej więc póki co może być jeszcze gorzej.

Od kiedy?
                                  • livia.kalina Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 10:38
                                    gloswielkopolski.pl/poznan-przetarg-na-projekt-wiaduktow-na-lutyckiej-i-golecinskiej-kiedy-znikna-szlabany-na-przejazdach-kolejowych-wizualizacje/ar/c1-14467287
                                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 15:51
                                      Dzięki za info.
                              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:49
                                kk345 napisała:

> Miałam na myśli tory kolejowe na drodze na Strzeszyn. Wybierając lokalizacje "z
                                > a torami" ze zwykłym szlabanem trzeba doliczyć sobie do ceny domu czas stania n
                                > a przejeździe.

Albo jeździć wtedy kiedy nie ma pociągów.
                            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 10:18
                              livia.kalina napisała:

> Tam nie ma szlabanów ani przejazdu. To jest przejście piesze i dla rowerów pomi
                              > ędzy Podolanach a Strzeszynem Greckim,i tuż obok są dwa nowe przystanki, jeden
                              > do miasta, drugi w stronę Suchego Lasu.

Fajnie zorganizowane.
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 09:54
                            Nie do 600-700 a do miliona. Pisze to juz któryś raz.
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 10:18
                          livia.kalina napisała:

> Komunikacja miejska się ostatnio poprawiła. Ale idealnie nie jest, to prawda. T
                          > ak jak pisałam pojawiła się stacja Podolany (tory sa dokładnie pomiędzy Strzesz
                          > ynem Greckim a starymi Podolanami) i pociąg dowozi na Dworzec główny w mniej ni
                          > ż 10 minut. Można jeździć na sieciówkę, można kupić jednorazowy bilet u kondukt
                          > ora.

Widziałem tę stację smile Da się zapewne dojść w obie strony na stację.
                          Jest chyba jeszcze stacja "Strzeszyn" po drugiej stronie?
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 17.02.20, 14:06
                          Livia Kalina, a jak rozpoznać stare Podolany od nowych? smile
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:47
                        kk345 napisała:

> No ale akurat sprawna komunikacja miejska nie jest najmocniejszą stroną Strzesz
                        > yna, mieszkańcy jakoś zachwytu nie wyrażają...
                        Mieszkańcy sobie radzą
                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 10:16
                      livia.kalina napisała:

> A proszę bardzo:
                      > Mo je doświadczenie jest takie, że warunki infrastrukturalne opisane przez watk
                      > odajka spełniają Podolany. Cenowe- domy na nowych Podolanach ale w złym stanie
                      > , do remontu (acz do zamieszkania ale w niskim standardzie). Nowe domy, w wysok
                      > im standardzie są na starych Podolanach. Tu ewidentnie króluje deweloper Lc (ma
                      > swoja stronę). Widze, wszędzie jego ogłoszenia, ze kupi ziemię i wszędzie widz
                      > ę inwestycje i ogłoszenia na sprzedaż. Kiedyś interesowałam sie cenami- sa wyżs
                      > ze ale małe działki (one najbardziej na starych Podolanach windują ceny) sprawi
                      > ają, ze jednak wciąż dostępne. Czasami ktoś się skarży na bliskość kolejki ale
                      > ta właśnie otworzyła nowe przystanki (stacja Podolany) i dowozi pasażerów na Dw
                      > orzec Główny ponoć w 9 minsmile Stare Podolany graniczą ze Strzeszynem Greckim (t
                      > orami). Podolańczycy korzystają z infrastruktury Strzeszyna G.- szkoły, przedsz
                      > kola, siłowni, placów zabaw i bogatej oferty edukacyjnej wokół szkoły. Na Strze
                      > szynie greckim można stosunkowo tanio (za 700 tys) kupić szeregowiec.

A Strzeszyn Literacki?
                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:10
                  Livia Kalina, a Ty kupiłaś właśnie na Podolanach?
                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.02.20, 10:15
                  livia.kalina napisała:

> Ja np kupiłam- jeden dom, dla siebie. W Poznaniu, północnej dzielnicy, dzieci d
                  > o szkoły mają 10 min, po drodze mijają przedszkole. Do sklepów, dwóch supermark
                  > etów mam 15 minut. Do przystanku jakieś 5 minut, w dwadzieścia kilka minut jest
                  > em w ścisłym centrum, autobusy co 10, 15 minut. Dom nieduży, 160 metrów, 4 sypi
                  > alnie, 600 metrów kwadratowych działki.

To może będziemy sąsiadami wink Brzmi trochę jak Strzeszyn.
          • ingryd Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 20:48
            Na starych Bielanach pojawiaja sie dosyc czesto, a ja wrecz wolę Bielany od Zoliborza. Choc prawde mowiac Zoliborz, Zoliborzowi nierowny (lubie ten urzedniczy i dziennikarski, zas nie przepadam za oficerskim).
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:09
              Ingryd, wątek dotyczy Poznania a nie Warszawy. Więc po rozważania na temat wyższości Bielan od Żoliborza zapraszam do założenia osobnego wątku.
    • mae224 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:19
      W jakim mieście? Zawiercie będzie ok?
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 01:19
        Poznań
      • alpepe Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:16
        A co do Zawiercia, opłaca się kupić mieszkanie, jesteś z Zawiercia?
        • alpepe Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:17
          Bo generalnie ponoć się wyludnia. Za to w Myszkowie ceny tak podskoczyły, a blokowych mieszkań praktycznie nie ma już w ciekawej cenie na sprzedaż.
        • mae224 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:41
          Nie, nie jestem smile ale przejeżdżam często. Skoro się wylud ia, pewnie jest tanio. Nie rozbudowuje się, to pewnie wszędzie blisko. I najwazniejsze: na trasie kolejowej następny przystanek to już.. WARSZAWA. wink
          • alpepe Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:09
            Szkoda. Przed chwilą sobie oglądałam mieszkania w Zawierciu, mam wrażenie, że jest faktycznie dość tanio.
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.02.20, 12:51
              Nie chodzi o zawiercie czy inne rozwarcie tylko Poznań smile
    • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 14:39
      Wybierz 2 z 3.
      1.tanio
      2.miasto
      3. dobry dojazd
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:42
        2 i 3. Cena do miliona to nie jest tanio.
        • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:42
          Jeszcze raz. Nie możesz mieć punktu 1,2 i 3 równoczesnie. Jak miasto i dobry dojazd, to nie będzie tanio. Jak tanio i z dobrym dostępem do szkół itd, to nie będzie to duże miasto. Jak tanio i "w mieście" , to na jakichś oplotkach, bez metra i bez infrastruktury wokół. Wybierz 2 z 3.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:51
            Przecież wybrałem 1 i 2. Jestes z Pznania?
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:55
              Tzn 2 i 3 wybrałem
              • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:09
                Teraz już spod Poznania. Jak się nazywa odwrotnosc słoika?
                • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:34
                  Termosbig_grin
                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:58
                  Gdzie się przenioslas? Tego bym wolał uniknąć, znajomy kupił domek koło kornika i dzieci wozi do przedszkola do innej miejscowości.
                  • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 15:06
                    Powiedzmy, że skierowałam wzrok w stronę Lubonia i Komornik, jako że wynajmowalam tam wcześniej mieszkanie i uznałam lokalizację za przystępną. Komunikacja autobusem do Poznania jest (na przyszłość dla dzieciaków) , samochodem jeszcze lepsza, szkoła jest, przedszkole jest, CH jak potrzeba- jest, spokój też jest. Sama to bym mogła mieszkać i w Koninku czy Borowcu albo jeszcze bardziej oddalonej dziurze, no, ale trzeba było iść na kompromis, żeby nie robić za szofera. Ale w każdej miejscowości są lepsze i gorsze lokalizacje - kiedyś oglądałam szeregowiec w Łęczycy, ale ogólnie leżał w kiepsko skomunikowanym miejscu, a teraz walneli tuż przy nim Lidla....
                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 16:00
                      A jak tam hałas od autostrady?
                      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 19:29
                        Obwodnicy, jeśli już... nie słychać. Mieszkam pod lasem. Nie należę do idiotów, którzy kupują mieszkanie przy torach i narzekają na hałas pociągów, Czy dom przy lotnisku i domagają się odszkodowań, albo co ostatnio u nas w gminie jest hitem - mieszkanie przy chodowli świń i remizie strażackiej i domagają się zamknięcia jednego i drugiego, bo śmierdzi i budzą ich alarmy 🤦‍♀️
                        • frequenter.light [...] 01.01.20, 21:55
                      • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 19:30
                        Nie ma hałasu. Chyba, że zamieszkasz przy samej autostradzie.
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:11
                          Deweloper Pajo albo Linea? big_grin
            • memphis90 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:08
              A, myślałam, że narzekasz, że nie masz punktu 1.
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:59
                Mówiąc nie za miliony miałem na mysli do miliona. To mało za dom?
                • kropkaa Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:04
                  Dom za milion w centrum dużego miasta? Powodzenia!
                  • bobbiedraper Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:15
                    Nie karm

https://supercoolcreative.com/wp-content/uploads/2017/12/supercool-creative-agency-attention.jpg
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:08
                    Nie miałem na mysli centrum.
    • chococaffe Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:08
      Dojazdy do szkoł? Myślałam, że już skonczyłeś szkołę.

W takim razie poczekaj z tym wydatkiem na zakonczenie edukacji.
    • agnieszka_kak Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 15:14
      Trzeba wybrac male miasto. Takie do 50tys mieszkancow, i bedziesz miec to wszystko: tanio, blisko i wygodnie.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:05
        Ale my pracujemy w Poznaniu. Nie chcemy mieszkać w pobliskim mieście do 50 tys. typu Luboń, Swarzędz czy Oborniki.
        • agnieszka_kak Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:03
          Zmienic prace. No inaczej sie nie da.
        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:36
          Proponuję Sołacz, zielono, spokojnie, doskonały dojazd, szkoły są. Oh, wait...
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:12
            Na Sołaczu jest zbyt wilgotny klimat. I za blisko do centrum. Nie moje klimaty.
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:19
              Zdecydowanie - Na Solaczu trudno byłoby ci się odnaleźć ...
              • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:20
                pani-nick napisała:

> Zdecydowanie - Na Solaczu trudno byłoby ci się odnaleźć ...

big_grin
              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:37
                Sołacz łka z rozpaczy, ze bywalec nie chce na nim mieszkać przez wilgoć i zbyt dobrą komunikację z centrum. Dom w jednej z najdroższych w mieście lokalizacji, z którego można dojść pieszo do centrum a w zasięgu wzroku ma się całą potrzebną infrastrukturę, totalnie nie nadaje się przecież do mieszkaniabig_grin Puszczykowo też odpada, za mało prestiżowe big_grin
    • bib24 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:29
      1 lokalizacja
      2 rozklad - przykladowo u mnie w miescie większść domów ma kiepskie schody bez zakrętów
      3 nie łamać się wiekiem domu, na pewno kupisz stary, używany, do mniejszego lub większego remontu
      4 szukać, szukać intensywne. słabe wiszą długo, najlepsze znikają w kilka dni

ja szukałam kilka lat, ale nie mialam presji czasowej. jestem bardzo zadowolona z zakupu.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:38
        Dzięki za konstruktywne rady. Kilka lat? A w jakim rejonie znalazłaś jeśli wolno spytać?
        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:42
          W Zabrzu big_grin
          • m_incubo Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:45
            To może kupiła mój, ja stamtąd uciekłam 😉
        • bib24 Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 20:54
          zdecydowanie w innej części polski, ale miasto wojewódzkie. poza tym chciałam w konkretnej dzielnicy. zdecydowałam się na szeregówkę, teraz ma chyba 40 lat. mieszkam tu już 10 lat. są minusy, ale dom ma bardzo dobry rozkład i jest na tyle blisko miasta, że do podstawówki dzieci mogą dojść na pieszo a do szkoły średniej mam bezpośrednio z 10 albo więcej autobusów. co z tego, że ja wszędzie dojadę szybko samochodem, dojazd dzieci do szkół, miasta koleżanek był jeszcze ważniejszy w wyborze.

trochę to taka zapomniana dzielnica, jak ktoś znajomy usłyszy po ile tu są domy to się za głowę trzyma. u nas są nowe mieszkania po 7-8 tys za m2 a domy (oczywiście stare ale w mieście) spokojnie i za 500 tys bez remontu albo 300 z remontem. tylko trzeba troszkę włożyć w szukanie i nie mówić "tylko nowe". jakbym miała mieć nowe 60 m2 albo stary dom w dobrym stanie na 4 osoby dom wygrywa od razu.

• frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:13
            No ciekawa opcja.
          • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:42
            Obawiam się, ze w Poznaniu nie ma zapomnianych dzielnic z domami po 300 tysięcy...szczególnie dzielnic które są "blisko miasta". Nie ruzumiem zresztą zjawiska, bo dzielnica z definicji jest w mieście, nie blisko niego...
            • bib24 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:41
              moja dzielnica jest w mieście. ma tylko niezbyt ładną nazwę i to dużo ludzi zniechęca. poza tym większość osób jakie znam chce mieć "tylko nowe". i to wystarcza, żeby ceny były niskie.
              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 21:06
                Ale to przecież tak nie działa- domy nie są tanie dlatego, że nikt nie zauważyl ich potencjału a to brylant do odgrzebania; są tanie, bo jest do nich kiepski dojazd, są w marnej okolicy, nie ma infrastruktury, działki są małe, sąsiedztwo nieciekawe albo dom w złym stanie i trzeba w niego zainwestować kupę forsy. lub ma fatalny rozkład, do całkowitej przebudowy. Czasem wszystko naraz.
                W dobrych lokalizacjach różnica między starymi i nowymi domami potrafi być naprawdę niewielka, wiec to też nie to, ze "wszyscy chcą nowe".
                Oczywiście czasem coś, co dla kogoś jest wadą, dla innego będzie zaletą, ale generalnie okazja życia, którą inni magicznie przeoczyli nie istnieje. A raczej istnieje, ale tylko w wyobraźni bywalca
                • bib24 Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 15:50
                  no to nie wiem jak inaczej to uzasadnić, że dom na moim osiedlu kosztuje tyle co nowe 60 m2 kilometr dalej. jak rozmawiałam z różnymi osobami, które takie nowe mieszkania kupują / kupiły i im mówię po ile są domy to np słyszałam, że to tanio ale oni nie wpadli na to, żeby domu szukać, bo nie sądzili że są po tyle. osoba którą znam i która musiała zmienić miasto zamieszkania sprzedała na moim osiedlu dom po prawie zakończonym remoncie (jakieś drobiazgi zostały) za mniej niż 500 tys. klientka, którą znam również miała ten dom kupić, ale się wycofała między innymi dlatego, że woli nowe.dom się oczywiście sprzedał dość szybko. widziałam zdjęcia, był całkiem fajnie zrobiony.

co do lokalizacji, mogłam się gdzieś niefortunnie wyrazić, osiedle jest zdecydowanie w mieście. W odległości do 1 km mam kaufland, lidl, tesco, 2 rossmany, calą masę mniejszych sklepów itp. do podstawówki ok 1 km (w tej odległości są 3), do ogólniaka 4-8 przystanków autobusem (zależy która szkoła).

nie mam pojęcia tak do końca czemu tu są takie ceny.
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 16:24
                    No właśnie, trzeba wziac pod uwagę ze popyt na domy jest znacznie mniejszy niż na mieszkania, domu sprzedaje się długo, jak ktos musi się przeprowadzić bo np się rozwodzi albo przenosi do innego miasta to często jest w stanie opuścić cenę. Znajomy kupił dom za ponad milion ale mający ok 250 m na Winiarach.
                  • mia_mia Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 16:34
                    Remont i utrzymanie nowego mieszkania, to inne koszty niż remont i utrzymanie starego domu, a znaleźć kupca z podobnym gustem nie jest prosto.
                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 16:39
                      Wiec trzeba obniżyć cenę. Dlatego Bib24 kupiła za cenę 60m nowego mieszkania.
                      • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 18:36
                        <Dlatego Bib24 kupiła za cenę 60m nowego mieszkania.

No to w czym problem? Sprzedajesz te swoje pięćdziesiąt perę metrów i kupujesz za tyle samo dom w mieście, po co wątek na kilkaset postów?
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 04.01.20, 15:55
                          a po co komentujesz?, żeby trollować?
                          • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 04.01.20, 17:48

> a po co komentujesz?, żeby trollować?

Wygląda na to, że w tym celu to raczej ty zakładasz wątki. Dość to żałosne w sumie.
                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 08:48
                  kk345 napisała:

> Ale to przecież tak nie działa- domy nie są tanie dlatego, że nikt nie zauważyl
                  > ich potencjału a to brylant do odgrzebania; są tanie, bo jest do nich kiepski
                  > dojazd, są w marnej okolicy, nie ma infrastruktury, działki są małe, sąsiedztwo
                  > nieciekawe albo dom w złym stanie i trzeba w niego zainwestować kupę forsy. lu
                  > b ma fatalny rozkład, do całkowitej przebudowy. Czasem wszystko naraz.
                  > W dobrych lokalizacjach różnica między starymi i nowymi domami potrafi być napr
                  > awdę niewielka, wiec to też nie to, ze "wszyscy chcą nowe".
                  > Oczywiście czasem coś, co dla kogoś jest wadą, dla innego będzie zaletą, ale ge
                  > neralnie okazja życia, którą inni magicznie przeoczyli nie istnieje. A raczej i
                  > stnieje, ale tylko w wyobraźni bywalca

Nie wymieniłaś wszystkich czynników.
              • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 21:10
                >moja dzielnica jest w mieście
                Toteż napisałam, ze nie rozumiem figury stylistycznej "moja dzielnica jest w mieście" skoro wcześniej piszesz, ze masz blisko do miasta. Na przykładzie Poznania: z Lubonia jest blisko do miasta (to miejscowosć pod Poznaniem), ale już z Wildy nie może być "blisko do miasta", bo to jedna z dzielnic i JEST miastem.
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 21:17
                  To pewnie taka figura stylistyczna - w Poznaniu mówiło się kiedyś, ze jedzie się do miasta, mając na myśli centrum. Dzisiaj już tego raczej nie słyszę.
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 01:04
                    Sama jestes figura stylistyczna. I czy to dobry styl to juz sobie sama odpowiedz. W zachowaniu nie.
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 06:36
                      Hmm... to nie ja tej terminologii tu użyłam...
                      Buja!
    • e-ness Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 17:49
      Dwa lata poszukiwań idealnego domu,straconego czasu, nerwów i rozczarowań, mocno okroiła moje oczekiwania względem nowego lokum. Duże miasto ( u nad Warszawa) zostało porzucone na rzecz jej przedmieści bo milionów nie posiadamy.
      Założenia początkowe były takie same jak twoje, plus kilka innych , np. Garaż w bryle , parterowy, ewentualnie jedno pięterko i okolica bez starych domów, aby nie trafić ns sąsiada kopciucha.
      Ostatecznie mamy segment( 3 kondygnacje plus piwnica), garaż i owszem w bryle ale auto nam się nie mieści, ale przedszkole pod nosem, szkola 20 min pieszo, do Warszawy 20 min autem,
      Nikt mi nie kopci i śpię spokojnie po nocach, bo finansowo nasz ideał.
      Szukaliśmy i sami i z pomocą pośredników.
      Zdecydowanie opcja pośrednika jest lepszym rozwiazaniem,
      Jak masz gotówkę to poszukaj ofert komorniczych, to jest jedyna opcja aby w mieście znaleźć dom zgodny x twoimi oczekiwaniami i nie za miliony złotych.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:13
        A te komornicze to jak z lokatorami?
    • wlazkotnaplot Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 18:18
      Tanio nie będzie. Pozostaje szeregówka z mikro ogródkiem.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:07
        Może być i szeregówka
      • e-ness Re: Jak kupić dom w mieście? 05.01.20, 04:06
        My mam szeregowiec i ogródek prawie 500 m2.
        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 05.01.20, 11:11
          W Poznaniu?
    • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 31.12.19, 19:41

> Doradźcie: jak kupić dom w mieście? Żeby nie zwariować. I żeby był dobry dojazd
      > komunikacją miejską do szkół, przedszkoli. I nie wydać milionów.

Dom w Poznaniu, w dobrym położeniu, z infrastrukturą wokół i za mniej niż milion? No więc nie, nie wróżę powodzenia. Przeformułuj parametry, jak ci tu wszystkie piszą.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:13
        Jestes z poznania?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 12:33
          Widziałaś jak wyglądają naprawdę te domy w dobrej lokalizacji za mniej niż milion? Czy tylko fotki w necie?
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:15
            Widziałem na razie fotki w necie. No a za ile sensowne domy uważasz, że są i za ile rzeczywiście schodzą? Przecież ludzie w Poznaniu nie mają tyle kasy. Tu średnia pensja jest niewiele wyższa od średniej krajowej a w Wielkopolsce jest chyba nawet nizsza.
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:21
              😂😂😂
            • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:44
              No to daj ogłoszenie, ze szukasz domu w centrum, z twoimi parametrami, za 400 tysi i czekaj na sypiące się zewsząd oferty...Poznań biedny, na pewno będzie kolejka sprzedających, łasych na takie wielkie pieniadze.
    • fantomowy_bol_mozgu Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 15:11
      Nie znam okolic Poznania, ale często obserwuje rynek krakowski. Prawda jest taka, że zawsze jest coś za coś. Jak jest tanio, to najczęściej bez infrastruktury albo z jej nadmiarem (typu dom przy głównej, hałaśliwej ulicy). W ogóle w mieście często niewiele jest dzielnic fajnych do mieszkania w domu i siłą rzeczy ceny nie spadają poniżej ustalonego poziomu. Taniej będzie jak będziesz mieszkał na obszarze przemysłowym, w dzielnicy kopciuchów albo otoczony torami, drogami szybkiego ruchu itd.
      Poza tym przy starym domu, z rynku wtórnego masz dużo więcej czynników, które decydują o wartości domu - nie tylko metraż, układ, stan wnętrza, ale też rodzaj ogrzewania, stan kluczowych elementów - stropy, ściany, kwestie wilgoci/odpowiedniej izolacji, ustawność działki itd
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:16
        fantomowy_bol_mozgu napisała:

> Poza tym przy starym domu, z rynku wtórnego masz dużo więcej czynników, które d
        > ecydują o wartości domu - nie tylko metraż, układ, stan wnętrza, ale też rodzaj
        > ogrzewania, stan kluczowych elementów - stropy, ściany, kwestie wilgoci/odpowi
        > edniej izolacji, ustawność działki itd

No tego się boję, że będzie tak wiele elementów do analizy.
        • riki_i Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:02
          Człowieku, tragiczny jesteś. Skoroś taki niegramotny, to idź do dużej agencji nieruchomości, pogadaj z agentem i wyłuszcz mu swoje warunki brzegowe. Ten agent znajdzie domy, które się wstępnie kwalifikują, a następnie pojeździsz sobie z nim i pooglądasz je.

Ale z tego co i jak piszesz w tym wątku wynika, że jesteś męczybułą - gawędziarzem, który oprócz zawracania bliźnim dupy nic realnie nie zrobi. Bo raz, że nie ma pieniędzy, dwa, że ma nierealne oczekiwania, trzy, że z ww. powodów zapewne nigdy nie wyjdzie poza etap bajań i nawet nie pojedzie faktycznie pooglądać tych domów.

• frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:25
            Riki, meczybula gawędziarz to przecież ty! Na tematy kobiet
            • minniemouse Re: Jak kupić dom w mieście? 20.01.20, 04:30
              Riki dal ci b. dobra, sensowna i konstruktywna rade (i przy okazji co prawda przypalił prawde) no ale biedaku ty oczywiscie musiales sie koniecznie tylko obruszyc. no coz, nic przeciez nowego...
    • lidek0 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 15:17
      Da się, moi sąsiedzi kupili połowę bliźniaka, od komornika, za mniej niż 1/2 wartości nieruchomości. Nie musieli nawet wiele inwestować w remont
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:17
        A jak z mieszkańcami tego bliźniaka od komornika?
        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:22
          Ciebie nie stać na samochód za gotówkę... a udajesz ze chcesz za gotówkę kupić mieszkanie ...
          zejdź na ziemie.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:24
            No w przeciwieństwie do ciebie było mnie stać na nowy samochód za gotówkę a nie wypierdziany zza oceanu na raty i jeszcze przerabiać go na kuchenkę gazową.
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:31
              Nie, wziąłeś kredyt. Na auto. Największy debilizm świata.
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:37
                Chciałem kupić za gotówkę, ale salon oferował mi kredyt 50 na 50 bez żadnych odsetek i kosztów dodatkowych, a za to dał jeszcze rabat i rozszerzoną gwarancję smile
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:40
                  Skarbie, pisałeś do mnie, ze 60 tysi to za dużo dla ciebie. I ze chcesz w kredycie.
                  Skończ już. Serio. Idź przytul swoją piekna 🤭 żonkę i włącz netflixa 🙃
                  Dobrej nocy
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:44
                    Nic takiego nie pisałem do ciebie kłamczucho. Porównaj sobie ceny nowego golfa i ceny wypierdzianej mazdy sprowadzonej ze stanów i przerobionej na kuchenkę gazową bo za dużo pali.
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:07
                      smile 👍
                      Porównaj sobie komfort jazdy 5 osobowej rodziny w golfie i 7 osobowym aucie.
                      Właśnie będziemy ja sprzedawać i zaczęliśmy się nawet zastanawiać, czy kolejne auto musi być siedmioosobowe skoro już tylko jedno dziecko fotelikowe i to w zasadzie czasem w męża aucie - duże auto z segmentu F na poddupniku.
                      Ale w niedziele jechaliśmy tym męża autem w piątkę na kolacje i to był dramat. Temu za ciasno, ta się rozpycha, ten chce się oprzeć o tą. Spojrzeliśmy na siebie i zdecydowanie stwierdziliśmy, ze kolejne będzie również siedmioosobowe.
                      A ty trzy foteliki i żonę golfem wozisz i się chwalisz 🙃
                      Albo wyśmiewasz ze mieszkam w szeregowcu, po czym kilka postów dalej piszesz ze tez się zastanawiasz 🤦‍♀️
                      Już to pisałam - tworzylibyscie z Berdżi cudna pare.
                      Wiesz, czytajac te twoje wątki o tym, czego nie kupisz i gdzie nie polecisz, zawsze mam w uszach piosenkę z tekstem: „zamki na piasku gdy pełno w szkle... poranna witaj zmiano, to życie Twe”.
                      🥺
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:22
                        Nie, chodziło mi o to, ze masz piętro w szeregowcy w miejscowości na zadupiu z daleka od poznania czyli albo lubon albo Dąbrówka itp
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:27
                          Bo lepiej mieć 50 metrowe mieszkanie w wielkiej płycie na najgorszym poznańskim blokowisku 🤦‍♀️
                          Stary - Riki Cię doskonale w tym wątku podsumował. Sam widzisz - są tu osoby szukające, kupujące, podróżujące, ale co najwazniejsze - robiące to naprawdę, a nie w postach na forum.
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:29
                        U mnie w volkswagenie przynajmniej nie śmierdzi bąkami Meksykanina który wżeral masę guacamole ani gazem LPG, który zajmuje miejsce koła zapasowego. Posiadanie nowego auta to przyjemność i następny bedzie większy od golfa oczywiście nowy. Karawanem 7 miejscowym to sobie mogą jezdzic takie modeleczki co złapały pierwszego i drugiego męża na kasę.
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:34
                          Przeczysz sam sobie - lecę na kasę i próbowałam uwieść ciebie? 🙃
                          O modeleczkach (dzięki za komplement) niestety zawsze mogłeś tylko pomarzyć.
                          Doceń w końcu swoją kobietę i skup się na niej. Dała się złapać na twoje „zabiorę cię tam, kupie ci to”, to chociaż byś z nią pogadał, a nie brandzlowal się swoim wyobrażeniem mnie.
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:38
                            W przeciwieństwie do ciebie ona sama ma równie dobre wykształcenie co ja i sama zarabia konkretna kasę wiec nie musiała lecieć na kasę jak ty. W świecie modellingu głównie o dzianych gosci leci czyż nie?
                            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:43
                              Bywalec - mój mąż i ja mamy wykształcenie dokładnie takie samo. Mój mąż był gołodupcem jak się poznaliśmy. I bardzo się z tego faktu cieszę, ponieważ nikt nie może mi zarzucić, ze kiedykolwiek leciałam na kasę. Był czas, ze to ja zarabiałam więcej. Do wszystkiego doszedł sam. Bo zamiast siedzieć na ematce, pracuje na to, żeby rodzina miała komfort. A ja go w tym wspieram.
                              Co i tobie proponuje zacząć robić. Żegnam czule.
                            • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:46

> W przeciwieństwie do ciebie ona sama ma równie dobre wykształcenie co ja i sama
                              > zarabia konkretna kasę wiec nie musiała lecieć na kasę jak ty.

Buhahahahaaaa.... No to się dobraliście. Tylko jakim cudem siedzicie z trójką dzieci w ciasnym kurniku na blokowisku, to tyllko święty Homobonus wie. big_grin
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 22:33
              Gdybym była tobą, to uwierz, ze poinformowalabym forum o różnych smaczkach....
              a trochę ich jest 🤭
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:24
                A informowałas męża, ze próbowałaś mnie mailowo uwieść i wysylalas swoje zdjęcia a ja się nie dałem i wszystkie te maile wyrzuciłem do kosza i teraz jesteś zła bo Cie olalem?
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:29
                  😂 OJP
                  • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 10:29
                    pani-nick napisała:

> 😂 OJP

Boże, co ja paCZę?! 😂😂😂 Nasza forumowa klasa wyższa to w dodatku gość, któremu raz uprzejmie się odkłonisz, a on zaraz zaczyna opowiadać, że mu chciałaś do łóżka wleźć? 😂 Ale kyrk 😂😂😂
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 13:10
                      🤷‍♀️😁
                • szafireczek Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:42
                  smilesmilesmile
        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 01.01.20, 23:47
          >A jak z mieszkańcami tego bliźniaka od komornika?

A co ma być? Mieszkasz z nimi albo kupujesz im mieszkanie, luzik generalnie big_grin
      • alpepe do lidek0 02.01.20, 17:48
        lidek0 napisała:

> Da się, moi sąsiedzi kupili połowę bliźniaka, od komornika, za mniej niż 1/2 wa
        > rtości nieruchomości. Nie musieli nawet wiele inwestować w remont
        >
        Mogłabyś mi napisać, jakim cudem oni to kupili? Generalnie są dwie licytacje i jakoś żadnej nie mogę powiązać z niższą kwotą.
        • pani-nick Re: do lidek0 02.01.20, 18:20
          Dokładnie - najpierw 3/4, a w drugiej 2/3 ale nie 1/2 🤦‍♀️
        • frequenter.light Re: do lidek0 02.01.20, 18:53
          "pół bliźniaka" to po prostu chyba jeden z 2 bliźniaków, o to zapewne chodziło Lidkowi
          • pani-nick Re: do lidek0 02.01.20, 19:29
            🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
            • kk345 Re: do lidek0 02.01.20, 20:29
              No weź, fachowic dom kupuje, słuchaj z podziwem i sie ucz
    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 10:38
      Czy ktos ma jeszcze jakieś konstruktywne rady?
    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 17:32
      Czyli nie taka ematka bogata jak się maluje smile
      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 17:38
        Grunt, ze mamy tu ciebie z twoimi bejmami.
    • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 18:46
      Przezabawny wątek 😀
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 18:52
        A TY masz doświadczenia?
        • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 19:35
          Mi tam dobrze w domu na poznańskich przedmieściach gdzie i szkoła i przedszkola i dzieciak dojedzie PKP w 12 min do centrum😉
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 19:46
            gdzie? smile
            • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 19:50
              Ciebie interesuje dom w mieście, a nie tam oplotki 3 km od wielkiego miasta😉
              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 19:53
                smile)) poza tym jakoś mi tu nie pasujesz...
              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 19:54
                W sensie to do bywalca było oczywiście smile
                • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 19:56
                  Prawda😀
              • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:00
                nie no, może zmienię zdanie.
                • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:03
                  Nie, bo ja tu mieszkam...
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:13
                    W Dąbrówce? smile
                    • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:15
                      Idź się lecz - chyba certus ma 10 % rabatu na kartę dużej rodziny 😘 niech ci się na coś przyda
                    • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 02.01.20, 20:17
                      Zostan przy swoich wielkich marzeniach o domu w mieście smile

• auksencja15 Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 15:31
      A ja chętnie poczytam, bo mam podobne rozterki ostatnio smile
    • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 17:35
      Matko, koleś, o co Ci w ogóle chodzi? Chyba tylko o pitolenie 3 po 3.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 17:41
        To do mnie?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 17:57
          Tak, do Ciebie. Przecież to już jest naprawdę żałosne.
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.01.20, 19:20
            Żałosne to jest twoje wchodzenie do wątku i marudzenie. Zapraszam do opuszczenia wątku.
    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 12.01.20, 00:19
      A może ktoś ma jeszcze jakieś porady z doświadczenia? smile
    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 12.01.20, 22:05
      Na razie widzę, że jest dużo wielopoziomowych szeregówek na działkach 200-400 m kw: piwnica, parter, piętro i drugie piętro. Ceny około 600-800. Zdarzają się nawet na Sołaczu. Co ematka sądzi o takowych?
      • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 12.01.20, 22:12

> Na razie widzę, że jest dużo wielopoziomowych szeregówek na działkach 200-400 m
        > kw: piwnica, parter, piętro i drugie piętro. Ceny około 600-800. Zdarzają się
        > nawet na Sołaczu. Co ematka sądzi o takowych?

No przecież to zależy od tego, czego konkretnie potrzebujesz- jaki tam jest rozkład pomieszczeń, ile kasy trzeba włożyć, żeby dom był do zamieszkania i tak dalej. Ile ma powierzchni mieszkalnej taka szeregówka, jaka jest powierzchnia sypialni, kuchni - żeby się nie okazało, że schody, kotłownia i skosy nie zajmują tej nadwyżki (wobec powierzchni mieszkania) metrażu.
        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 13.01.20, 08:56
          a ty z poznania pochodzisz?
          • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 13.01.20, 09:16

> a ty z poznania pochodzisz?

Już lecę pokazywać akt urodzenia i świadectwo zameldowania 😂
            • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 13.01.20, 14:03
              nic ci nie każę pokazywać, po prostu kojarzyłem cię z warszawą, ale widzę, że się w poznańskim wątku udzielasz, głównie żeby mnie strollować, ale jakąś tam wiedzę na temat poznania wykazujesz (Sołacz)
              • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 13.01.20, 14:23

widzę, że się w poznańskim wątku udzielasz, głównie żeby mnie strollować,

Dobrze się czujesz? Pisanie w wątku o kupnie domu, na jakie parametry zwracać uwagę, to trollowanie?

ale jakąś tam wiedzę na temat poznania wykazujesz (Sołacz)

Ómarłam i nie rzyję big_grin Jeśli w ten sposób identyfikujesz ekspertów od czegokolwiek, to wróżę spore problemy z zakupem jakiegokolwiek sensownego domu. Choć w sumie od pewnego momentu zaczynam się zgadzać z tymi, które całe te twoje wątki o kupowaniu domu uważają za trolling. bo to już nawet fantazjowanie nie jest.
                • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 11:23
                  Dlaczego mnie obrażasz i atakujesz personalnie?
                  - z Netykiety : "Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców."
                  - z regulaminu: "10.3. Niedopuszczalne jest umieszczanie przez Użytkowników na stronach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc. Niedopuszczalne jest również umieszczanie na stronach Forum.gazeta.pl oraz w komentarzach pod artykułami treści uznanych powszechnie za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe (w tym zawierających wulgaryzmy, treści którymi obraża się rozmówców lub atakuje ich personalnie, podszywa się pod inne osoby, treści stanowiących spam)."

Pytanie : kto skasuje wpisy moderatorki naruszająca w/w?
                  • riki_i Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 12:05
                    Bywalec, uspokój się. Jasno widać z tych Twoich wątków, że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, niż Ty cokolwiek kupisz. Mitrężysz czas osób na forum.
                    • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 12:17
                      Riki, weź się odczep, ile ty pierdzieliłeśsz trzy po trzy o kobietach a mnie się uczepiłeś jak rzep psiego ogona.
                      • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 12:23
                        Ojojoj, osobisty atak na rikusia? No jak to tak wypominać mu pierniczenie o kobietach? I to zaraz po żalach wypłakiwanych na temat niesprawiedliwości forumowej? Czy regulamin ma działać tylko, gdy bywalec czuje się nadepnięty na ogon? big_grin
                      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 16:29
                        Riki chociaż ciekawie pisze. Chamsko, ale interesująco.
                        • frequenter.light [...] 14.01.20, 18:20
                        • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 19:13
                          Trudno się nie zgodzić. O większą nudę niż wpisy autorstwa hotelowego, to faktycznie trudno. big_grin
                        • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 15.01.20, 09:00
                          chamsko ale interesująco - to coś jak "mały, ale wariat" albo "łobuz kocha najmocniej"
                          • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 15.01.20, 15:16

> chamsko ale interesująco - to coś jak "mały, ale wariat" albo "łobuz kocha najm
                            > ocniej"

Istnieją mężczyźni, którzy wprawdzie nie mają prawie żadnych zalet, ale przynajmniej potrafią od czasu do czasu rozbawić do śmiechu. Ty nawet tego nie masz.
                  • snakelilith Re: Jak kupić dom w mieście? 14.01.20, 12:14
                    Nikt. Jej wpisy nie naruszają regulaminu. Ty masz za to problemy z rozumieniem ojczystego języka i z zdefiniowniem treści niezgodnych z regulaminem. Szukaj ich przede wszystkim u siebie.
    • tarantinka Re: Jak kupić dom w mieście? 21.01.20, 11:57
      Trzeba mieć dużo czasu i gotówkę. Im mniej dom czy coś „musi” mieć tym lepiej. Szukasz okazji, okazja niejedno ma imię. Ideałów nie ma, jeśli są to inni tez to widzą i te domy, mieszkania są drogie. Okazja to zwykle właściciel, który potrzebuje pilnie sprzedać. To ważne, żeby spotkać się z nim bez pośrednika i wyczuć na ile jest zdeterminowany. Jak już masz taką okazje to możesz ją sprzedać i szukać dalej. A tak poza tym to nie jest dobry czas na kupowanie.
      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 21.01.20, 12:05
        Czemu to nie jest dobry czas na kupowanie? Mam wrażenie, że podrożały głównie mieszkania bo na tyle stać zwykłego człowieka z kredytem oraz inwestorzy kupują na wynajem. Natomiast domy to jednak wyższa półka cenowa niedostępna dla mas oraz nie interesująca inwestorów.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 17:16
          jezycka39.pl/m56/ Masz big_grin nie dziękuj big_grin
          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 17:23
            Jezyce bez zieleni za to z menelstwem, smogiem, hałasem? Nie, dzięki
            • iwoniaw Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 18:16

> Jezyce bez zieleni

Przed chwilą przeszkadzały ci "stare drzewa" jako wymagające zbytniego zachodu (cokolwiek by to miało znaczyć) i czyniące dzielnicę "ciemną" - może się na coś zdecyduj?
              • minniemouse Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 23:30
                w tym największy jest ambaras ze on sam nie wie czego chce. a do tego jak widać jest bezradny jak dziecko...
                • frequenter.light [...] 23.01.20, 09:42
                  • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 23.01.20, 09:49
                    Niestety dla Ciebie - nie durne.
                    • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 23.01.20, 09:58
                      niestety dla niego - też bardziej zaradnewink
                      • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 23.01.20, 10:14
                        smile
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 23.01.20, 11:09
                        ani zaradne ani mądre. Zaradne i mądre inaczej
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 23.01.20, 13:36
                          Tak se tłumacz
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 24.01.20, 10:00
                        nie wiem czy szeregówka w dąbrówce to wyraz zaradności smile
                        • joanna_poz Re: Jak kupić dom w mieście? 24.01.20, 10:11
                          napisz coś lepiej, jakie dobre oceny miałes na studiach, bo dawno tego nie podkreslałeś i jak Ci wygodnie na 50 metrach w 3 pokojach, ktore tak zaradnie kupilessmile
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 24.01.20, 15:49
                            Dobre oceny domów nie kupują (choć pomagają zdobyć fundusze na domy).
                          • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 03.02.20, 23:03
                            Bardzo dobre nawet smile
                        • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 24.01.20, 13:07
                          A kilka mieszkań na wynajem?...
        • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 17:41
          >Natomiast domy to jednak wyższa półka cenowa niedostępna dla mas oraz nie interesująca inwestorów.

Płaczę...big_grin
          Józek, zupełnie zapomniałeś, ze w tym wcieleniu szukasz taniego domku w cenie większego mieszkania poza centrum, bo na duże mieszkanie w centrum brak budżetu??? Rób sobie notatki, chłopie, bo się gubiszbig_grin
          • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 18:22
            A to nie bywalec?
            • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 18:26
              W rzeczy samej!
              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 18:27
                Obecnie bywa na gratka.pl wink Grecos i Tui mu się chwilowo opatrzyły wink
                • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 20:19
                  www.olx.pl/oferta/dzialka-rod-strzeszyn-CID3-IDBACIX.html#9ec2aca71c big_grin w swoim budżecie to i da radę zrobić przybudówkę dla progenitury. big_grin
                  • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 20:28
                    Lubisz trollowac?
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 21:02
                      Nie bardziej od Ciebie.
                      • frequenter.light Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 21:30
                        No to klapsik.
                  • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 21:18
                    Hłe hłe smile)) idealne dopełnienie wizerunku wink kanapa wręcz stworzona dla bywalców...
            • kk345 Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 20:26
              >A to nie bywalec?

Bywalec, ale poziom jojczenia i mielenie w kółko tego samego, z całkowitą impregnacją na dialog, są tak charakterystyczne dla józka, ze jestem pewna, ze to jego kolejne wcielenie.
              • pani-nick Re: Jak kupić dom w mieście? 22.01.20, 21:19
                Kurcze ja się obawiam, ze bywalec niestety jest prawdziwy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka