Dodaj do ulubionych

Lepiej uśpić.

05.01.20, 21:24
Będę się żalić. Uratowaliśmy znalezione małe,otrute kocie dzieci. W rozmowie z moim b. bogatym bratem cieszyłam się, że kotki są już prawie zdrowe i wspomniałam, że mam do zapłacenia rachunek na 3 tysiące. Usłyszałam: "lepiej uśpić". Już chyba wiem czemu ja nigdy nie będę bogata. Przykre.
Obserwuj wątek
    • marusia_ogoniok_102 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 21:31
      Niech się goni razem ze swoimi pieniędzmi.
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 21:36
        Wspomniałam trochę celowo. Byłam ciekawa czy raz w życiu mi pomoże bo wie, że znacznie a nawet bardzo znacznie mi się pogorszyło i 3 tysiaki to dla mnie teraz bardzo dużo na extra wydatki. Koleżanka z minimalną mówi do mnie "pomogę maleństwu" a mój brat milioner mówi "lepiej uśpić". Nie mogę tego przetrawić.
        • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:11
          Jak sie jest milionerem to ludzie caly czas ci przylaza narzekaja ze wszystko drogie. Niestety
          • prezent_urodzinowy Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:38
            Ale to jego siostra jest....
            • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:47
              Jak Dziadek wymagał całodobowej opieki to też grosika nie dorzucił. Wtedy nawet nie wspomniałam ile to kosztuje (4,5 tys. miesięcznie) a brat nigdy nie zapytał. Taki typ.
              • berdebul Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:56
                Trzeba było z brata zedrzeć. To nie kwestia dobrego serduszka, tylko obowiązek rodziny, żeby opłacić opiekę, lub zorganizować.
                • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:03
                  No tak sobie pomyślałam, ze sam zaproponuje pomoc. Nie zaproponował. Nie prosiłam.
                  • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:04
                    Moze go trzeba nauczyc dawac. On chyba umie tylko brac od bliskich. Moze trzeba mu wprost zakomunikowac, ze to nie dziala tylko w jedna strone.
                    • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:07
                      Tylko nie na zasadzie, uratowałam kotki, tu numer do przelewu
                      • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:16
                        No nie, to to jest szczyt braku kultury.
              • thea19 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:57
                i sama płaciłaś co miesiąc te 4,5tys?
          • lily_evans11 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 07:42
            I to znaczy, że trzeba własną rodzinę z buta potraktować? No bez jaj. Tym bardziej ze nie przymiarki się o nic dla siebie.
            Z moich doświadczeń z tzw. zamoznymi, im więcej kasy, tym więcej egoizmu i buractwa. Znam osoby o średnich dochodach, które potrafią pomagać potrzebującym, bogaci mają to w dudzie.
        • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:35
          Zaraz zaraz. Jesteś dorosła i sama zdecydowałaś czy ciebie stać na leczenie kotków czy nie. Uznałaś, że stać, więc dlaczego oczekujesz od brata pomocy? Mnie by nie było stać i tyle. Jego też może nie być. Naprawdę żal o to, że wybrałaś kotki zamiast niezbędnych wydatków na rodzinę, może dzieci jest śmieszny.
          • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:36
            Następna nie umie czytać.
            • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:40
              Umie umie. Wydałas 3 tysie, teraz masz problem finansowy i oczekujesz, że brat ci sfinansuje twoje dobre serduszko.
              • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:19
                Czyli czytać umiesz, to już coś. Szkoda, że z rozumieniem gorzej. Pomidorowa wydała 3 koła POMIMO problemów finansowych. Nie myl okoliczności z przyczynami. Poza tym ja tam nie widze żadnych oczekiwań wobec brata, jedynie chęć poddania go kolejnemu testowi, pewnie w celu ugruntowania i tak kiepskiej opinii o nim.
                • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:22
                  To niech się teraz pomidorowa nie żali, że brat testu nie zdał. Nie musiał.
                  • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:41
                    Ty hrabino jak cie najdzie, to się użalasz na forum nad sobą i swoim przegranym życiem. I ok forum jest dla każdego. Autorka ma takie samo pełne prawo przedstawić swoje rozgoryczenie postawą brata.

A pomidorowazrozgotowanymryzem to osoba z gatunku tych, dzięki którym jest jeszcze jakaś nadzieja, że świat zasiedlają również porządni ludzie. Brawo dla ciebie autorko za to co zrobiłaś dla tych kociaków. A ten kto im to zrobił niech smaży się w piekle.
                    A brat no cóż jak to mówią fortuna kołem się toczy może i kiedyś ktoś powie, że nie opłaca się go leczyć...
                    • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:47
                      Tylko wątek jest o tym, że zły brat nie chce pokryć kosztów pomocy zwierzakom. Pomidorowa uratowała, ale jest niezadowolona, że na swój koszt.
                      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:21
                        A wladcą pierścieni był Frodo.
                      • annajustyna Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:14
                        Brat superdobrze sytuowany, gwoli ścisłości.
                      • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:27
                        Nie, nie o tym. O tym, że im mentalnie tak bardzo nie po drodze. Ale pewnie uderz w stół...
                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:15
                      Ale nie idę do mojej rodziny czy znajomych i nie oczekuję, że mnie wespra grosikiem. I z chwilami nostalgii też do nich nie latam za każdym razem, bo jestem zdrowa na umyśle i nie będę truć ludziom, że przez 5 minut mi się smutno zrobiło. A moje życie nie jest przegrane!
                      • sundace46 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 07:44
                        hrabina_niczyja napisała:

> Ale nie idę do mojej rodziny czy znajomych i nie oczekuję, że mnie wespra grosi
                        > kiem.

Nie, tylko swoje nieustające żale wylewasz na forum, przed obcymi ludźmi.
                      • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:28
                        Tobie trucie smutno zajęło o wiele więcej czasu i cię tu tabuny tuliły. Amnezja??? Każdy ma swoje wartości i priorytety.
                • cosmetic.wipes Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:26
                  fitfood1664 napisał(a):

> P
                  > oza tym ja tam nie widze żadnych oczekiwań wobec brata,

Jednak to ty masz problem z czytaniem, bo pomidorowa napisala:

"Byłam ciekawa czy raz w życiu mi pomoże"
                  • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:43
                    Oraz „ Wspomniałam trochę celowo. Byłam ciekawa czy raz w życiu mi pomoże bo wie, że znacznie a nawet bardzo znacznie mi się pogorszyło i 3 tysiaki to dla mnie teraz bardzo dużo na extra wydatki. ”
                    • sasanka4321 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:53
                      Ja w ogole nie widze nic zlego w postawie brata. Widzialabym, gdyby powiedzial: "Po co te kotki wyciagalas, mogly sobie tam lezec i zdychac, co kogo obchodzi kotek, i to ze go boli." Ale tak nie powiedzial. Jego zdaniem rozsadniej byloby wziac te kotki do weterynarza i weterynarz by je uspil. Tez nie za darmo oczywiscie. I kotki by nie cierpialy. On patrzy na to pragmatycznie. Schroniska pelne kotkow. Smietniki pelne kotkow. Kto wie, jaki bedzie los tych uratowanych. Moze im to cale uratowanie tylko dodac cierpien w przyszlosci. A jak nie im, to innym, ktore nie zostana wziete ze schroniska, bo ktos, kto by je wzial, wezmie kotki od autorki watku, a na wiecej kotkow nie bedzie mial ani czasu ani mozliwosci. Kotek nie ma raczej samoswiadomosci, ktora kaze mu cierpiec z tego powodu, ze juz mu sie zycie konczy i nie zdazyl zrobic tego, co chcial. Zyje albo nie zyje. I tyle.
                      • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:30
                        Czyli też byś wolała, żeby zdechły w krzakach? Często przechodzisz obojętnie obok cierpienia?
                    • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:29
                      Każdy widzi co chce widzieć.
        • 3-mamuska Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:00
          pomidorowazrozgotowanymryzem napisała:

> Wspomniałam trochę celowo. Byłam ciekawa czy raz w życiu mi pomoże bo wie, że z
          > nacznie a nawet bardzo znacznie mi się pogorszyło i 3 tysiaki to dla mnie teraz
          > bardzo dużo na extra wydatki. Koleżanka z minimalną mówi do mnie "pomogę maleń
          > stwu" a mój brat milioner mówi "lepiej uśpić". Nie mogę tego przetrawić.

Wiesz czasem to nie kwestia pieniędzy.
          Choć brat PENWIE dlatego jest bogaty.
          Kwestia tego ze potem takie kocie musi żyć mieć dom. Ile psów takich kalekich ratują ,gdzie potem problem bo moczu czy kału nie trzyma. Pieluchy czy zasikane podłogi.
          Szanse na dom prawie żadne wiec zbierają kasę i zbierają na utrzymanie w hotelikach.
          A za ta sama kasę można by uratować i znaleść domu takim które są i maja szanse na pełne zdrowie.
          I domy.
          • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:05
            Ale te kotki są zdrowe. Wiem kiedy trzeba sie poddać. Wierz mi na słowo, przerabiałam zwierzęce dramaty.
        • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:31
          znacznie a nawet bardzo znacznie mi się pogorszyło i 3 tysiaki to dla mnie teraz bardzo dużo na extra wydatki.

masz dzieci ?
    • tiszantul Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 21:33
      I tak jesteś dość zamożna. Już to widzę, jak dziecko ematki nie pojedzie na zimowisko, bo mama ratowała kotki
      • ultimate.strike Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:40
        Ty byś utopiła?
    • berdebul Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 21:46
      Racjonalne. Tysiące kociaków gnije w schroniskach i umiera po krzakach, dla wielu lepsze byłoby humanitarne uśpienie, bo większość nigdy nie znajdzie domu.
      Powinny się rodzic tylko zwierzęta chciane, na które jest lista chętnych, wszystkie pozostałe należy kastrować zanim powiększa pulę kocich (psich) nieszczęść.
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 21:57
        Powinny. Ale tak nie jest. Mój brat pewnie by ich nawet z tych "krzaków" nie wyjął. Ja wyjęłam. Lekarz dał szansę. Przeżyły. 3 małe kocie życia. Jak nie ma szans to nie ma. Ale tu chodzi o 3 tysiaki vs uśpienie. Mój brat woli tysiaki w kieszeni. Ja bym nie mogła spać.
        • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:01
          PS Rozumiem, że można mieć zwierzaki w d. Rozumiem. Ludzie są różni. Ale kurde mać,że mam takiego brata to tego przetrawić nie mogę. Tak tylko się żalę bo mi przykro.
          • novembre Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:05
            Co będzie dalej z kociakami? Znajdziesz im domy, weźmiesz do siebie? Bo jeśli schronisko, to rzeczywiście, lepiej było od razu uśpić, niestety ;/
            • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:14
              Tak, znajdę im domy. Są u mnie. Żeby uśpić to trzeba takiego kociaka do lekarza dostarczyć. Mój brat by ich pewnie minął nawet nie udając, że nie widzi. Mi chodzi tylko o to, ze to mój brat. Rozumiecie? Przykro mi zwyczajnie.
              • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:22
                Ja rozumiem. Niestety czasem rodzeństwo się od siebie oddala, jak u ciebie. Przerabiam, to wiem.
          • raczek47 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:08
            Jest racjonalny, dlatego jest milionerem jak piszesz.

• manala Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:09
            No nie bardzo rozumiem...Liczyłaś, że brat to sfinansuje i dlatego ci przykro?
            • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:11
              Nie. Jest mi przykro, że powiedział co powiedział.
              • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:13
                Pewnie bo mial powiedziec „ja zaplace” chcialas ratowac to co sie teraz obrazasz ze brat nie chce za to placic?
                • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:20
                  Nie umiesz czytać czy udajesz? Na nikogo się nie obrażam.
                • marusia_ogoniok_102 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:24
                  Może fajnie by było jakby powiedział: "Brawo siostra, dobrze zrobiłaś"? Wiesz, taki pomysł w ramach, no... bycia człowiekiem?
                  • tiszantul Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:29
                    Mógł powiedzieć, przecież to nic nie kosztuje. Najwyraźniej nie chciał
                  • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:35
                    Mógł powiedzieć "fajnie że przeżyły" . Jakby powiedział "fajnie,że przeżyły, dorzucę ci 2 stówki" to padłabym z wrażenia wink
        • hasty Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:05
          Jesteś Wielka!
        • thea19 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:18
          i dlatego jest bogaty
          • marusia_ogoniok_102 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:23
            I niech się tym bogactwem udławi, on i jemu podobni.
            Autorko, masz wielkie serce. Mam nadzieję, że kocięta urosną zdrowe i znajdziesz im wspaniałe, ciepłe domy. A takim dzbaństwem się nie przejmuj.
            • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:32
              Znajdę im najlepsze domy. Tak jak innym wcześniej. A te,których nikt nie chce (stare lub niepełnosprawne - do uśpienia wink bo bez nogi lub oka) zostają u mnie na zawsze.
            • thea19 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:32
              nie udławi się, będzie dalej sobie żyć w bogactwie, tak to już jest. Kotów w tym roku nad wyraz urodzaj, ciężko znaleźć im dom, sama szukam dla 2 takich kociaków (zdrowych, wykastrowanych, zaszczepionych) od miesięcy i nic.
              • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:23
                Bo wiesz jak to działa, jak i u dzieci. Każdy chce maleństwo. Bez sensu.
                • thea19 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:36
                  ale one też młode bo z zeszłego roku, tyle, że nie słodkie maluszki a już podrostki, kotka o gabarytach dorosłego kota. Wiadomo też jakie są z charakteru i doinwestowane weterynaryjnie. I co? I nic. Czarnych kotów nikt nie chce, nawet jako maluszków.
                  • annajustyna Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:38
                    Gdybym miała mieć kota, to bardzo chętnie czarnego.
                    • gryzelda71 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:52
                      Chcesz? Na wieś gdzie mam letnia chatę w w maju przyplątała się kotka w ciąży. Chwilę była, zjadła i tyle. W czerwcu jak już tam regularnie bywaliśmy zaczęła przychodzić. Karmiąca. Solidnie dokarmialismy. W sierpniu pojawiła się w towarzystwie 4 dzieci. Trzy czarne jeden jak wiskas z reklamy. Ona oswojona, kociaki ot nad miska dają się podrapać i nas się nie boją. Ona już wysterylizowana, chłopaki na wiosnę wyłapiemy i też ciachniemy. Co trzy dni jeżdżę i dokarmiam, mają dziurę żeby do szopki wejść. Piękne, dorodne, sierść błyszcząca. Jak chcesz...big_grin
                    • thea19 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:05
                      proszę - kota czarna jak smoła, kot czarnobrązowy z białymi gwiazdkami, palcami i ostatnio wąsami. Chętnych przez pół roku miałam 2 osoby - jedna kobieta z drugiego końca Pl, która nigdy kota nie miała ale urzekł ją opis, i facet, na widok którego kotka przerażona rzuciła się do ucieczki i porwała mi bluzkę a ona absolutnie nie boi się obcych.
                      • sza.aliczek Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 21:09
                        : )
                        Moja "Dziewczynka"! - identyczną przygarnęłam ( z matką i trójką rodzeństwa; latem matkę niestety musiałam uśpić, białaczka). Mam dwa czarne i dwa szarobure. Dziewuszka też ma plamkę na brzuchu : )
              • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:59
                Oczywiście, że się nie udławi, za to autorka skończy jak Violetta Villas.
        • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:48
          Moze nie o " tysiaki" mu chodzi ?
    • umi Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:28
      A brat ma jakies zabezpieczenie na wypadek udaru czy jakiegos zdarzenia losowego? Bo wiesz, z takim podejsciem to on w kazdej chwili moze sie stac takim kotem w ktorego nie warto bedzie inwestowac. Jesli jego rodzina tez jest taka racjonalna, to w pewnym momencie moze sie nie oplacac utrzymywac "starego" przy zyciu, czy sie nim opiekowac. I lepiej sie bedzie pozbyc problemu. Albo gdzies, gdzie eutanazja legalna, albo upchnac warzywo gdzie najtaniej.
      • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:38
        Pewnie ma wieksze niz my wszyscy jak miioner
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:40
        Gdzie najtaniej? U siostry wink Odpukać! Tfu tfu.
    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:39
      Jak jestem prozwierzeca to w życiu bym nie wydała 3 tysi na ratowanie znalezionych kotków. Na własnego zwierza tak i nawet wydałam, jak nie więcej. Zanioslabym do weta i tyle. Może poinformowała jakąś fundację czy nie przejmie opieki, w tym finansowej. Ale więcej nie ma mowy.
      • bergamotka77 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:51
        Też bym nie wydała. Masz zła finansową sytuację i wydajesz kasę na bezdomne kotki? To dość nieodpowiedzialne. Trzeba było do fundacji zawieźć czy zrobić zbiórkę publiczną na ten cel.
        • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:02
          Kazdy ma swoje priorytety. Ostatecznie to jest jej kasa i rozliczanie kogos z jego wlasnych pieniedzy to chyba nie jest dobre.
          • gryzelda71 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:11
            Za to brata rozliczać już można o go oceniać.
            • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:14
              Ja nie ocenialam.
            • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:17
              Ja nie rozliczam. Mi jest przykro, że ma takie podejście. Nie, że powiedział "fajnie, że żyją" a nie dał grosza. Rozumiesz?
              • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:20
                Nie wiem jak to napisac. Trzecie podejscie moje. Moze byc nielogicznie. Nie musi bratu chodzic o kase a o to ze im mniej takich bezpanskich zwierzat tym lepiej. Rozumiesz co mam na mysli?
              • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:21
                A czego sie spodziewalas po kims kto palcem nie kiwnal gdy ty opiekowalas sie i placilas rachunki za leczenie krewnego? Myslalas ze kotki go bardziej rusza? Ten typ tak ma wyczul ze ladnie byloby wyskoczyc z kasy wiec na dzien dobry sprzedal ci kopniaka
              • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:33
                Następne chętne do zarządzania nie swoją kasą. Dobrze postąpiłaś, twoje pieniądze, twoje priorytety. Niech sie chowają zdrowo kocie brzdące. Raz znalazłam dwa małe biedaki na parkingu. Zaropiałe, brzuszki wydęte, pewnie zarobaczone na maksa. Na szczęście jeden telefon do odpowiedniego stowarzyszenia i ktoś się nimi zaopiekował.
                • profes79 Re: Lepiej uśpić. 09.01.20, 09:02
                  No właśnie autorka jest chętna do zarządzania nie swoją kasą. Bo brat bogaty to może rzucić trzy koła ot tak.
          • cosmetic.wipes Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:14
            Jeśli ma wspólnotę majątkową i dzieci, to nie jest tylko jej kasa. To jest kasa RODZINY.
            • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:18
              Dajcie spokoj co wy jakis urzad skarbowy jestescie.
              • cosmetic.wipes Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:30
                jola-kotka napisała:

> Dajcie spokoj co wy jakis urzad skarbowy jestescie.

My nie, ale autorka najwyraźniej tak. Gdyby chodziło tylko o słowa brata, to nie wspominałaby o jego sytuacji finansowej, nieprawdaż?
                • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:33
                  Wspomniałam bo jak ktoś ma minimum to myśli inaczej. 3 tysiące?! KOSMOS.To jest trochę tak jakbym powiedziała, że zamiast dać 30 groszy wolałabym uśpić.
                  • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:37
                    Nie mam minimum, a jednak dla mnie kosmos. To samo powiedziałam przyjaciółce, która zaczęła manie zbierania bezdomnych kotków, a na koniec okazało się, że wydała na nie cała wypłatę i ojciec musi jej dać jeść, bo nie ma.
                    • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:38
                      No i co z tego ze musial jej dac bo nie miala na jedzenie? Ostatecznienie przepila tylko wydala na zaierzeta. Dramatu nie widze.
                      • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:43
                        Nie no wcale. Żaden dramat, że ojciec z emerytury 1100 zł musiał jeszcze za stara krowę opłacić rachunki, dać jej na bilet, kupić leki i nakarmić, bo sobie na kotki wydała, a mogła przepić. Przy czym wszystkie te kotki przyniosła mu do chałupy i szukała kolejnych.
                        • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 22:21
                          Ojciec przez to nie umarl a koty zyja dla mnie bilans na plus.
                  • taki-sobie-nick Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:41
                    Tak, oczywiście, ci okropni z minimum, pozbawieni ludzkich odruchów. Gdybyś miała minimum, myślałabyś jak oni. Nie wstydź się, napisz, ile zarabiasz.
                    • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:44
                      Nie zrozumiałaś, jej nie chodziło o to, że ci z minimum są okropni, tylko o porównanie proporcji sumy.
                      • taki-sobie-nick Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:59
                        OK. Tekst w formie, jaką wybrała pomidorowa, faktycznie jest dla mnie niezrozumiały. Rozmijamy się językowo.

• sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:50
                      taki-sobie-nick napisała:

> Tak, oczywiście, ci okropni z minimum, pozbawieni ludzkich odruchów. Gdybyś mia
                      > ła minimum, myślałabyś jak oni. Nie wstydź się, napisz, ile zarabiasz.

To jednak prawda, że 70 procent społeczeństwa nie rozumie tego co czyta.
                      • taki-sobie-nick Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:58
                        Czego nie zrozumiałam? Bądź uprzejma wyjaśnić.

Odnośnie innego wpisu: człowiek, który śmiał nie leczyć kota, sam nie ma być leczony? Fioła masz.
                  • cosmetic.wipes Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:46
                    Ale dlaczego tobie się wydaje, że jak ktoś ma więcej niż ty, to 3 tysie są dla niego groszami?
                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:17
                      Właśnie 😀
                    • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:13
                      No wlasnie. Skad podejscie ze jak ktos ma miliony to 3k dla niego to jak splunac? Brat pewnie umie liczyc i wie ze za 3k i bogaty i biedny kupia tyle samo
          • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:25
            Brat jej przeciez nie rozliczal tylko zasugerowal ze jak to takie koszty to lepiej uspic.
            Watkodajka sama napisala ze zaczela temat bo liczyla ze sie dorzuci. Dziwna sytuacja odwiedzam kolezanke/siostre ta mi zaczyna gledzic ze uratowala kotki i ze ma 3k do zaplacenia. No fajnie ze uratowala ale przyznam sie ze sama bym nie wpadla zeby powiedziec „wez dwie stowki na te kotki lzej ci bedzie”
            • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:16
              A empatia, to taka zupa z Azji? wink
              • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:35
                A moze paradoksalnie ichi ma racje i cos w tym jest? suspicious Moze ten brat ma jakiegos Aspergera czy cos i po prostu nie zalapal o co chodzi? Kiedys nie diagnozowali...
                • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:27
                  Każdy brak pomyślunku można wytłumaczyć ZA? Dorosły człowiek, który nie klepie biedy, wiec ma wszelkie narzędzia dostępne - diagnozy, terapie, literaturę etc - mógłby się troszkę postarać i popracować nad sobą. Bo łańcuch skojarzeń: opieka nad dziadkiem = koszty, jest do ogarnięcia, nawet dla kogoś z za.
                  • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:40
                    A jaki jest łańcuch skojarzeń między potrzebuje pomocy= nie proszę o nią, ale mam focha że ktoś się nie domyslil?
                    • rexona_sport Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:06
                      No i nawet jakbym miała pomagać będąc bogatym bratem to raczej sfinansowałabym na przykład semestr studiów biedniejszej kuzynce niż dała siostrze na ratowanie kotków z ulicy, szczególnie ze siostra nie skontaktowała się z zadna fundacja, widać kotki musza być jej wyłącznym dziełem i jej własnym dobrym uczynkiem - No to jak chce to niech ma.
                      Inny by zainwestował chociażby w naukę języka dla dziecka, dasz takiej „dobroczynnej” i kaska ulotni się przy pierwszym piesku na ulicy (których to piesków jest pełno i serio, nie tedy droga żeby spieniężyć nawet i mieszkanie na uratowanie może setki kotków spośród dziesiątek tysięcy nieszczęść).
      • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:47
        A kto ci każe? Nie to jest przedmiotem wątku.
        • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:51
          sylwik7 napisała:

> A kto ci każe? Nie to jest przedmiotem wątku.

Nie wiem czemu tutaj się podpięło. To było do hrabiny.
          • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:18
            Nikt. A nawet jakby mi kazano jak temu bratu to też bym nie dała.
            • rosapulchra-0 Re: Lepiej uśpić. 09.01.20, 09:51
              Przecież nikt temu bratu nie kazał niczego.
    • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:45
      Prawde mowiac 3 tysiace za leczenie trzrech zwierzat to jeszcze nie astronomiczna suma. Brat no coz. Kazdy ma prawo do swojego zdania. Pytanie co dalej zrobisz z tymi kotami?
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 22:52
        Co? Karmię, podaję leki, głaszczę i szukam domków. Możesz mi pomóc jak chcesz. Popytać dobrych, znajomych ludzi smile Leczone są w Twoim mieście .
        • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:00
          A to popytam chetnie czy ktos nie chce kota. Ja mam kotke . Ale czemu pytasz " co?" Bo nie rozumiem.
          • aankaa Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:07
            Pytanie co dalej zrobisz z tymi kotami?
            pewnie odpowiada na Twoje pytania
          • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:12
            Co- co zrobię. Dziękuję z góry za pomoc. 2 chłopaków i dziewczynka. Wszystkie testy ujemne. Teraz jeszcze przed sterylką bo jeszcze za małe + zbierają siły do narkozy. Buraski.
            • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:16
              Mam pania ktora chciala kota drugiego ale to w Gryficach takze jakby co mozna zawiezc. Zapytam ja jutro.
              • aankaa Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:22
                ze Szczecina do Gryfic to można beretem dorzucić, pytaj Jola smile
                • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:40
                  Beret na 100 km tongue_out
                  zbierają siły do narkozy - trochę poczekam w takim razie, bo pierwsza sterylka nie zalezy tyle od sił co wieku kota . Najlepiej ją przeprowadzić jak koty mają ok 12 m-cy- wtedy są gotowe nie tylko zdrowotnie i fizycznie ale tez behawioralnie
                  Więc skoro jesteś tak odpowiedzialna że przy znacznie , bardzo znacznie pogorszonej sytuacji finansowej wydałaś 3 tys żeby ratowac kociaki i przed wydaniem do innego domu chcesz je wysterylizowac-to bujaj się z nimi jeszcze przez rok. Pamiętaj też żeby w swojej odpowiedzialności znależć jak najlepszy dom a nie dom znajomej jolki paczki
                  • thea19 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:00
                    ja tam sterylizowałam jak miały pół roku żeby kot nie zaczął znaczyć a kotka rui nie dostała i przychówku nie było. Będą najwyżej trochę wyższe. Sterylizacja u mnie jak i wielu gminach w Pl bezpłatna.
                    • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:21
                      Niech będzie że i pół roku a niech tam. Pół roku będzie utrzymywała trzy koty mimo , że poniesione początkowe koszty znacznie, bardzo znacznie pogorszyły jej życie- jej i jej dzieci

p.s. ja też nie płaciłam za sterylkę kotów ale moje były ze schroniska -sterylka była gwarantowana jako ząłcznik w akcie adopcji
                      • rexona_sport Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:42
                        No i pytanie co autorka zrobi jak jutro przy drodze znajdzie kolejne kociaki wymagające trzech tysi
                      • thea19 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 22:13
                        ponoć można już po skończeniu 3mcy, moje to podrzutki, ja wcale kotów nie chciałam. Dwa znalazły dom (ruda kotka, ponoć rzadkość i bura) a tych nikt nie chce.
                        • wapaha Re: Lepiej uśpić. 09.01.20, 09:54
                          Ty, no można
                          Ale co to za sztuka uratowac kocie życia, och, ach, pikające serduszko a potem zrobić sterylkę jak najszybciej i kota na wydanie. A że będzie miał problemy zdrowotne i emocjonalne to już nieważne
                          • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 10.01.20, 16:31
                            Nie rozumiem czemu ma mieć problemy emocjonalne i zdrowotne. Po sterylce? Po wydaniu? Czy o co chodzi?
                • milva24 Re: Lepiej uśpić. 09.01.20, 08:51
                  Z Gryfinem Ci się chyba pomyliło.
    • taki-sobie-nick Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:01
      Już chyba wiem czemu ja nigdy nie będę bogata.

?
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:14
        Bo dzielę się jak mogę. Dzieci, Kotki, Pieski, WOŚP . Nie umiem olać.
        • cosmetic.wipes Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:31
          Nie musisz olewac, wystarczy wybierać.
          • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:35
            Siebie.
        • taki-sobie-nick Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:26
          Dorosłych brakuje. Sugerujesz, że bogactwo się bierze z niedzielenia się? Tak to nie działa.
    • aankaa Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:05
      cóż, trafił Ci się brat...
      • verdana Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:16
        Wolałabym mieć świadomość, ze uratowałam trzy małe kotki, niż być milionerką. Serio.
        • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:20
          Piona!
        • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:20
          Będąc milionerką mogłabyś uratować trzy małe, ludzkie dzieci, czy nie czułabyś się z tym dobrze?
          • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:22
            Proszę się nie czepiać gramatyki, zapomniałam zaznaczyć, że to zamierzone
          • marusia_ogoniok_102 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:26
            Oooo, już przylazła pierwsza od "a czemu nie na ludzkie dzieci". Bo ludzkich dzieci zazwyczaj nie znajduje się otrutych w krzakach, zostawionych na śmierć, przynajmniej w tej części świata. A jak się znajduje, to natychmiast znajduje się mnóstwo chętnych do "noszenia", "przytulania" na oddziale, mnóstwo sponsorów... przynajmniej dopóki to niemowlak, bo jak podrośnie i zacznie sprawiać problemy to nagle już nie jest "ludzkie dziecko", tylko "ten problemowy bachor", z którym dzieciątko ematki nie będzie do klasy chodzić.
            • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:37
              Każdy ma swoje priorytety, dla niektórych to kotki dla innych dzieci albo lasy deszczowe. Po co to wartościować? Chcesz pomóc to poproś ją o numer konta i przelej 3.000 albo ile możesz, a najlepiej przygarnij jedno ze zwierząt, zamiast narzekać na brata czy inne osoby, co cię nic nie kosztuje.
          • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:30
            MOGŁABYŚ wink
          • umi Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:58
            Mia, raczej nie. To nie jest tak, ze jak ktos ma pieniadze, to nie da na kota a da na dzieci. Tzn moze czasem tak. Ale czesciej jest tak, ze:
            - na kota nie da bo po co, tyle jest potrzebujacych zdrowych, to te mozna uspic
            - na ciezko chore dziecko nie da, bo po co na sile podtrzymywac przy zyciu osoy z np. chorym sercem, i tak by umarly, terapia niepewna, po co na sile meczyc, niech umra
            - na lzej chore nie da, bo od tego jest panstwo, instytucje, zreszta, to nie jest astronomiczna suma, jak ludzie sie decyduja na dizecko, to chyba wiedza, ze choruje?
            - na dorosla chora/starsza osobe tez nie da, bo jak nie ma to widac byla leniwa i nie pracowala, on pracowal, czmu ma sie dzielic z darmozjadem.
            Jak ktos nie daje, to nie daje, niezaleznie od statusu. Ci co pomagaja czesto gesto sami nie sa dobrze sytuowani, po prostu maja inny system wartosci.
            • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:04
              Nie da się pomóc wszystkim, nawet jeśli ktoś jest milionerem, łatwiej jest pomagać jeśli samemu wybiera się cel
              • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:20
                Tak, ale ja nie o tym. Wiekszosc ludzi (mam nadzieje, ze nadal to jest wiekszosc) jednak rusza czyjes nieszczescie. I o ile rusza, to jakos tam pomagaja, na wlasne sily. Jak ich nie stac, to nie maja z czego pomoc.
                Ale jest taki typ ludzi, ktory jest chorobliwie skapy. I niezaleznie od tego ile maja, to nie wydadza ani grosza poki nie musza. Ten brat jest raczej po prostu tym typem. Nie musi dawac na porzucone koty, ale zyczenie im smierci to juz lekka przesada. Koty by uspil, bo tanio. Niektorzy po prostu widza tylko siebie. Zaskakujaco, kiedy sami maja problemy, jakims cudem juz pomocy oczekuja.
                • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:32
                  Jeśli te kociaki nie znajdą domu, to lepiej byłoby dla nich zostać uśpionym.
                  • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:42
                    Lepiej by dla nich bylo gdyby nie zostaly otrute. Czlowiek sp.przy sprawe, inny czlowiek naprawil. Zdrowe, male kotki maja szanse na normlany dom. Jakby je uspili to by nie mialy. Skoro autorce watku chcialo sie je ratowac i jej sie udalo, to moze i dom im znajdzie. Mozliwe, ze kazdy z tych kotow bedzie wielka radoscia dla nowych wlascicieli, moze dla jakiegos dziecka najlepszym przyjacielem albo dla kogos starszego glownym towarzystwem. Po co to od razu przekreslac?
                    • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:46
                      Oby tak było, tylko po co mieszać w to brata?
                      • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:01
                        Bo to brat, nie obcy facet? Bo moze ona go wspiera i jak sama potrzebuje wsparcia, liczyla na wzajemnosc i sie przeliczyla?
                        Napisalam to juz nizej - zalezy jakie w danej rodzinie sa relacje.
            • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:14
              Jest jeszcze opcja, że ktoś pomaga, ale w granicach rozsądku.
              Czyli wspiera schronisko/jakąś inną organizację, nakarmi głodnego, ale nie wyda kilku tysięcy na bezpańskie zwierzę.
              Czyn może i chwalebny, ale zwyczajnie głupi.
              • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:18
                Dla Ciebie głupi. Dla mojego brata też. Dla mnie ratowanie życia nie jest, nie bylo i nie będzie głupie. Dobranoc.
                • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:20
                  To pomidorowa ratuj i ratujesz, ale nie masz prawa oceniać innych, dla których wydanie takiej kwoty jest bezsensem. A to czynisz.
                  • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:27

> To pomidorowa ratuj i ratujesz, ale nie masz prawa oceniać innych, dla których
                    > wydanie takiej kwoty jest bezsensem. A to czynisz.

I oczekiwać, że się dorzucą, a jak nie, to foch.
                  • aankaa Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:29

> To pomidorowa ratuj i ratujesz, ale nie masz prawa oceniać innych, dla których wydanie takiej kwoty jest bezsensem. A to czynisz.

odezwała się tak, która nie ocenia innych big_grin
                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:40
                      Tylko ja nie idę do tych innych i nie wymuszam na nich zmiany życia, poglądów czy finansowania moich fanaberi.
                  • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:31
                    Nie oceniam. Piszę tylko że mi przykro ,że mój rodzony, jedyny brat należy do tej grupy.
                    • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:34
                      Oceniasz i to negatywnie.
                    • sasanka4321 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:22
                      Popatrz na to tak - Ty nie chcesz, zeby Twoj brat dal kilka stow na kotki, ale na Ciebie. Gdyby mialo to byc na kotki, to pytalabys go przed poniesieniem wydatkow. Ale kotki sa juz zaplacone. W tej sytuacji to jest tak, jakbys mu powiedziala: "Sluchaj, moglbys mnie wesprzec, bo nie mam kompletnie pieniedzy, wydalam 3 tys na kotki, ktore znalazlam pod plotem, wiec teraz brakuje mi na zycie." Nie do konca mu sie dziwie, ze widzi sytuacje tak, jak ja widzi. Ja bym kotki ratowala tylko wtedy, jesli wiedzialabym, ze mam komu je dac. W przeciwnym razie zawiozlabym je do uspienia.
                • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:27
                  Ratowanie życia jest dobre, oczekiwanie pokrycia rachunków za to przez innych jest niepoważne.
          • mysiulek08 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:40
            ludzkie dzieci? nigdy, koty zawsze i patrzac na to co sie wydarzylo gdy nie majac za wiele uratowalismy kilka kocich zyc, warto bylo ratowac te koty, nie dzieci
          • lily_evans11 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 07:48
            Ale ten brat nie ratuje nikogo, nawet koszty opieki nad własnym dziadkiem olał, więc o co kaman...
        • marusia_ogoniok_102 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:23
          O to to.
        • privoa Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:30
          verdana napisała:

> Wolałabym mieć świadomość, ze uratowałam trzy małe kotki, niż być milionerką. Serio.

Współczuję osobowości*.

* Chyba, że Ty jedna z tych, co bogato wyszła za mąż lub z bogatego domu, ciężką pracą rączek nie skalała, a przejmuje się jakimiś sierściuchami... Wtedy zazdroszczę. Też bym tak chciała. Niestety, w mojej rodzinie się nie przelewało, a z ostatnim bogatym facetem zerwałam rok temu.
          • rosapulchra-0 Re: Lepiej uśpić. 09.01.20, 10:24
            Privoa, zdaje się, że nie wiesz kim jest verdana i w związku z tym twój post jest bez sensu.
        • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:40
          verdana napisała:

> Wolałabym mieć świadomość, ze uratowałam trzy małe kotki, niż być milionerką. S
          > erio.

Tjaaa, jasne. Zwłaszcza jakbyś te 3000 do domu przyniosła i musiała za to opłacić rachunki, kupić jedzenie i ubrania dla dzieci. Na pewno byś spała głodna, ale z poczuciem dobrego uczynku.
          • rosapulchra-0 Re: Lepiej uśpić. 10.01.20, 10:46
            Hrabino, wydatek 3 tys. PLN w żaden sposób nie nadwyrężył domowego budżetu autorki wątku. Te 3 tys. PLN to była nadwyżka, a nie pieniądze przeznaczone na domowe rachunki, jedzenie czy ubrania dla siebie lub dzieci.
    • privoa Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:28
      Łooo matko i córko... 3 tysi to bym nie dała nia za kilka ale za całe milion koteczków i pieseczków. Sorry, wolę dobrą, jakościową garderobę na zimę i parę tankowań. Ale Twoja wiadomość jest optymistyczna: może kiedyś będę bogata.
      • fitfood1664 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:36
        Bo nie pomagasz ? Uwierz, nie wystarczy big_grin
        • korag100 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:51
          W moim wątku wszystkie zgodnie pisały, że jestem ..... bo zostawiłam psa spać na dworze choć mógł w budynku gospodarczym gdzie ma posłanie. W tym te wszystkie pisza lepiej uśpić bo 3k. Ja moim psom kupuje 2 do 3 kg mięsa dziennie. Witaminy szczepienia itd. Wszystkie że schronisk lub znajdowane. Chyba to nie ja jestem ......
          • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:19
            Nikt nie pisze zelepiej uspic. Taniej owszem. Nie ma tez nic zlego w proszeniu o wsparcie gdy czlowiekowi brak bo wydal na koty (i tu sugestia dla watkodajki - zrob zrzutke szybciej te 200 zbierzesz niz od brata a mize jeszcze dom znajda) problematyczne jest obrazanie sie o to ze ktos nie dzieli naszych pogladow moralnych. Brat nic zlego nie zrobil tylko wyrazil zdanie sprzeczne z ideologia watkodajki co ja zranili do miesa bo jak JEJ WLASNY brat moze miec inna (czytaj oczywiscie zerowa) moralnosc?
            • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:20
              *czym
    • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:48
      Cieszę się, że kotki wyzdrowiały.
      Współczuję brata. Ale o pieniądze za opiekę nad Waszym wspólnym dziadkiem to powinnaś była się jednak upomnieć.
    • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 05.01.20, 23:55
      O rany.
      Czasem naprawdę należy kierować się rozsądkiem, a nie porywami serca. Twój brat miał rację.
      I śmiem twierdzić, że zdecydowana większość osób głaszczących cię czule po główce w tym wątku, sama w życiu nie wydałaby 3 tysięcy na znalezionego kota.
      • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:05
        Tysiac. Te koty sa trzy, stad taka suma. Wet troche pazerny wedlug mnie (chyba, ze cale leczenie jakies szczegolnie astronomicznie drogie), znam wielu takich, ktorzy nie sepia na zwierzakach wzietych z ulicy.
        Jakby nie mogla sobie pozwolic na uratowanie tych kotow, to chociazby stanela na glowie, nie zapewnilaby im ratunku. Skoro dala rade, to widocznie jest to w jej mozliwosciach.
        Po co dos.rywac? Ja bym zalozyla szkole w Afryce gdyby mnie bylo stac. Nie stac mnie i nie moge sobie na to pozwolic chociaz bym stanela na glowie, co nie znaczy ze jak komus by cos takiego sie udalo, to mam mu dos.rywac ze ma wieksze mozliwosci i nie marnuje ich na byle g. tylko pcha swiat do przodu.
        • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:19
          No właśnie w tym sęk, ze czasem porywają się ludzie, których NIE stać.
          Moja babcia miała taką sąsiadkę, która autentycznie głodowała, bo wszystkie pieniądze jakie miała wydawała na żarcie dla bezdomnych kotów. Sąsiedzi czasem wspomogli ją obiadem, ale nikt nie będzie kobiety na stałe żywił i utrzymywał, bo ma inne priorytety.
          Czasem trzeba znać umiar.
          • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:37
            Chorobliwy altruista jest szkodliwy, zgadzam sie. To drugi biegun do chorobliwego sknery, przesada jest zawsze zla.
            Z tym, ze pewnie wielu ludzi i sporo zwierzakow zawdziecza czy to zycie czy zdrowie takim osobom, ktore nie patrzyly tylko na siebie. I nie ma im co tego wytykac o ile nie dzialaja na wlasna szkode. Tak na prawde, gdyby nam sie wszystkim chcialo (jako obywatelom danego kraju czy nawet kontynentu) duzo zla po prostu by sie nie dzialo, bo jak nie jeden to drugi by pomogl, a potem sam dostal pomoc (w idelnym ukladzie). Wielu ludziom sie nie chce pomoc. Albo im szkoda pieniedzy. Sa albo chciwi albo leniwi - przynajmniej dopoki sami nie maja problemow, bo jak maja to jest kwik na pol internetu. Mnie raczej o cos takiego chodzi.
        • gryzelda71 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:59
          Brat nieczuły, wet pazerny. Hmmmm
      • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:37
        Wiesz, ja zbieram dzikie zwierzaki z okolicy, leczę, rehabilituję, jak trzeba odkarmiam na butli. Nie ich wina, że ktoś im rozjechał matkę, urodziły się zbyt późno i przed zimą nie przytyły, czy złapały jakaś chorobę. Winą człowieka jest, że środowisko życia im się skurczyło.
        • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:43
          Ależ nie ma nic złego w pomocy zwierzakom. Nie ma też nic zlego w przygarnieciu szczeniaka czy kociaka i podawania mu butli, żeby przeżył. Natomiast złe jest wyplukanie się z ostatniego grosza i oczekiwanie od innych, że sfinansuja nasza pomoc, a jak nie chcą to nazwać ich złymi ludźmi i strzelić focha.
          • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:48
            Bądź tak miła i nie dopisuj historii. Ze strzelaniem focha
            , oczekiwaniami i ostatnim groszem odjeżdżasz i to bardzo.
            • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:53
              znacznie a nawet bardzo znacznie mi się pogorszyło i 3 tysiaki to dla mnie teraz bardzo dużo na extra wydatki.

Ale kurde mać,że mam takiego brata to tego przetrawić nie mogę. Tak tylko się żalę bo mi przykro

To jest was dwie? Zwykle się to określa jako schizofrenia.
              • pomidorowazrozgotowanymryzem [...] 06.01.20, 00:59
                Treść postu jest niedostępna.
                • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:11
                  A to może zamiast wyzywać ludzi od durni zacznij pisać tak, żeby cię rozumieli. Bo jak na razie to wyprodukowałaś mądry wątek na temat tego, że wydałas 3 koła na kotki, które było na ekstra wydatki, teraz jest ci ciężko, a brat milioner nawet 200 zł nie dorzucił i teraz przetrawić nie możesz. Może wtedy durni ludzie zaczną rozumieć o co ci chodzi, a nie umiesz napisać.
                  • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:19
                    Wszyscy inni zrozumieli, tylko Ty masz problem i rzucasz się jak wesz, oraz Ichi, która ewidentne nie kuma pewnych kodów społecznych.
                    Extra wydatki, to coś ponad kredyt/utrzymanie domu/jedzenie, kasa przeznaczona na przyjemności. Gdyby mi siostra powiedziała, że zapłaciła kwotę X za leczenie kotów, a miałabym świadomość, że kiepsko u niej z kasą, to bym się dorzuciła, albo chociaż zaproponowała. Przy pełnej świadomości, że w drugą stronę to nie działa.
                    Tez jest mi przykro, że nie mogę liczyć na rodzeństwo. Lajf.
                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:28
                      Jak wesz? Coraz lepszy rynsztok w każdym wątku. Więc droga niewszoło, która wszystko rozumie. Skoro autorka kasę miała ekstra, coś ponad, coś na zasadzie konto oszczędnościowe na wakacje i wydała ja na koty to teraz nie pojedzie na wakacje. A ja bym siostrze powiedziała dokładnie jak ten brat. Gdyby mi powiedziała że teraz nie ma kasy na jedzenie, a ja bym mogła to bym jej zakupy na drugi dzień przywiozła. I to by było tyle. Dorosły człowiek powinien już ogarniać czy woli jeść czy ratować kotki.
                      • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:34
                        To teraz ogarnij, dlaczego siedzisz sama w sylwestra, a inni się bawią wśród rodziny/przyjaciół.
                        • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:45
                          Akurat jak nie lubię hrabiny, to tu pojechałaś grubo poniżej pasa.
                          Akurat większość ludzi bawiących się z małżonkami i rodziną, uznałaby autorkę wątku za wariatkę.
                          • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:54
                            Dorosła osoba, która wydała własne pieniądze jest wariatką? Nie ukradła, nie głodzi dzieci/męża/nie wiem z kim mieszka, najwyżej nie kupi sobie ekstra torebki.
                            Brat postąpił słabo, gdzieś u góry drzewka jest post, o opiece nad dziadkiem. Tez się nie domyślił, że opieka jest płatna i powinien ją współfinansować.
                            • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:02
                              Dorosła osoba zanim cokolwiek zrobi, wyda to się zastanawia czy ją na to stać. Skoro dorosła osoba zdecydowała, że pomoże kotom, ale nie kupi torebki to wyłącznie sprawa tej osoby. Natomiast nie ma prawa oczekiwać, że brat jej ten brak torebki w jakiś sposób zrekompensuje. Co do opieki nad dziadkiem to dorosła osoba bierze brata na stronę, mówi mu jak jest i przedstawia konkretną kwotę jaka jest potrzebna, żeby sobie z opieką nad dziadkiem poradzić i mówi wprost, że aktualnie sobie nie radzi i finansowo nie wydoła. Nie wierzę i nie uwierzę, że w przypadku kiedy ta dorosła osoba nie ma na opiekę nad dziadkiem brat wypiąłby tyłek. Po prostu słowa nie mówiła,wiec nie kumam teraz żali, że nie pomógł.
                              • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:07
                                Brat, a nie obcy człowiek. Przynajmniej minimalnie zorientowany w finansach rodziny. Zwykłym, ludzkim odruchem byłoby zapytanie jaki jest koszt opieki i dorzucenie połowy/więcej jeżeli dysproporcja zarobków jest ogromna.
                                • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:18
                                  Nie, brat nie ma obowiązku znać finansów rodziny i wróżyć z fusów. Nie ma też obowiązku lecieć z pomocą od razu, bo autorka pikajace serduszko ma i wszystkim musi pomagać. Przy czym pomaga, zwija się w sobie i wypluwa finansowo i jest oburzona, że ludzie nie reagują i nie lecą z pomocą, o którą wcale nie prosi tylko dlatego, że według niej ich stać. Dziadek to w pierwszej lini miał jeszcze dzieci do opieki. A skoro nawet tak się ułożyło, że spadło wszystko na wnuki to właśnie z bratem, bliska osoba się siada i ustala organizacje i koszty opieki. Ale to jest Zosia Samosia co wylatuje przed szereg i ona wszystko sama i z nikim nie ustali, a potem się dziwi. To, że ktoś ma pieniądze nie oznacza, że można go traktować jak bankomat, który wszedł do domu, zobaczył i wypluł kilka stówek. Jak się chciało zaopiekować dziadkiem i chciało wsparcia przy dziadku to trzeba było najpierw policzyć koszty, ocenić na co mnie stać i czego oczekuje od brata. A potem z nim ustalić czy mój pomysł opieki jest spoko i dla niego i na ile ma pomóc.
                                  • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:21
                                    Pewnie, należało przeliczyć i dojść do wniosku, że najtaniej będzie dziadka wystawić pod las. Czysty pragmatyzm. smile
                                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:31
                                      Tak, oczywiście. Na pewno by jeszcze tego dziadka do drzewa przywiązał. Ja ci tłumacze, że jak się samemu nie jest w stanie czegoś zrobić to się zwraca o pomoc. Konkretną pomoc, czyli słuchaj chce wziąść dziadka do siebie, ale pracuję, mam dzieci, nie dam rady sama. Opiekunka kosztuje tyle i tyle, nie stać mnie, żeby samej pokryć koszty,wiec jakbyś dorzucił tyle i tyle to już by grało. Podobnie później słuchaj lekarz zmienił leki, te są droższe, dorzuć parę groszy. Dorośli ludzie tak załatwiają sprawy, ale jak widać ty wolisz bawić się w podchody i zamiast coś zrozumieć paparać się w moim sylwestrze.
                                      • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:39
                                        Przecież napisała, że dała radę. Z kotami podobnie. Nie było wiec powodu, żeby (jak to zgrabnie ujęłaś) zwracać się o pomoc.
                                        Jest jej przykro, że jest sama i nie może liczyć na spontaniczną pomoc, której należałoby oczekiwać od bliskich ludzi.
                                        • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:46
                                          W przypadku niezawinionego głodu-tak, w przypadku fanaberii, to nadużycie.
                                • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:18
                                  Chyba kpisz.
                                • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:50
                                  A moim zdaniem jesli autorka liczyla na pomoc to mogla to wprost powiedziec. Nie zrobila tego wiec tak naprawde nie wiemy czy by jej nie pomogl. Facet dostal info ze uratowala koty i ma zaplacic 3 tysiace. Prozby o pomoc nie bylo . Dla mnie to wyrazna roznica. A ze uratowala to bardzo dobrze zrobila i zaznaczam ze zrobila to za wlasne pieniadze wiedz wywody np. Hrabiny to jakas paranoja. Niech kazdy liczy wlasne pieniadze.
                          • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 10.01.20, 16:39
                            Serio? Jak jeden mąż? Naprawdę ludzie są różni.
                        • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:49
                          Bynajmniej nie z powodu tego, że nie otwieram portfela na gwizdek, żeby sobie ludzi kupić i nie siedzieć samej. O ludzi w moim otoczeniu się nie martw, są i nie muszę im za to placic.
                        • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:52
                          Ale jak widać Berdebul ty otwierasz mimo, że wzajemności nie ma, a i tak jest ci przykro, że na rodzeństwo liczyć nie możesz. To ja już wolę siedzieć sama z pełnym portfelem niż sama z pustym i jęczeć, że znikąd pomocy.
                          • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:57
                            Sama, z pełnym portfelem i tryskająca jadem na forum, przy okazji rozkminiająca z kim sypia/gdzie mieszka jakaś obca małolata. big_grin Brzmisz jak super szczęśliwa, spełniona osoba!

Otwieram portfel i dom dla kogo chcę, to mój wybór. Nie wiem, gdzie widzisz jęczenie. To jest po prostu fakt. Na moją siostrę nikt nie może liczyć, nie czuję się specjalnie wybrana.
                            • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:01
                              Dla kogo chcę, to kluczowe.
                            • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:06
                              Wiec nie pluj się, że ja również otwieram dla kogo chce i siostra ratująca kotki nie będzie priorytetem. Tym bardziej spier... z wypocinami o moim sylwestrze, który kotkom i tak nie pomoże.
                              • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:08
                                Jak się okazało, w sylwestra nie było komu otwierać. tongue_out Pewnie z powodu czarującej osobowości i wyszukanego słownictwa.
                                • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:20
                                  Akurat byś się zdziwiła ile osób by mi otworzyła jakbym nawet z rozpruta kieszenią przyszła i jeszcze chciała na takse. Cóż, dla ciebie nizanane skoro nawet miłość rodzeństwa kupować musisz.
                                  • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:23
                                    Ty nie miałaś komu otwierać, bo nikt nie chciał przyjść.
                                    W przeciwieństwie do Ciebie, nie mylę pieniędzy z miłością.
                                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:24
                                      Fakt, nie zapraszałam to i na imprezę nie przyszli.
                        • black.emma Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 22:02
                          Mówiłaś coś o wszach?
              • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:00
                Moze chodzi o to, ze od rodziny oczekuje sie jednak innego zrozumienia niz od obcych. Obcy maja w dudzie co dla nas wazne, rodzina juz nie koniecznie. Koty byly dla niej wazne, dla brata kilka setek to nic, wiec mogla oczekiwac zrozumienia dla tego, co jest dla niej wazne. Patrzac w taki spsob, moze byc rozczarowana.
                Chociaz tu duzo zalezy od relacji w danej rodzinie. Co innego rodzenstwo, ktore sie nawzajem wspiera, co innego takie ktore drze koty albo jest sobie obce.
                • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:05
                  Jeśli są blisko to oczywistością jest telefon do brata czy wesprze.
                • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:10
                  No jednak nie. Podpisuję się pod kimś, kto wyżej już napisał, że przecież brat nie powiedział, że trzeba je było zostawić w krzakach żeby zdechły, tylko, że wydanie takiej kwoty było lekkomyślne i to nie dosłownie, a w grzeczny sposób.
                  Od rodziny można oczekiwać, że wspomoże cię w biedzie, a nie że będzie finansować twoje fanaberie.
                  • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:21
                    Zalezy jaka rodzina. Prezenty swiateczne to u niektorych tez fanaberie, wiec ja mam rodzine 100% patologiczna, a sama jestem glowna patologia, bo zawsze sie staram dac w prezencie cos, o czym wiem, ze dana osoba marzy. Wiec finansuje fanaberie suspicious
                    • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:35
                      Prezenty świąteczne daje się z okazji świąt, to po pierwsze. Po drugie, są dobrowolne i wybrane przez darującego, a nie wymuszone. Naprawdę nie widzisz różnicy?
                      I ja prezent wymarzony bym dała, ale jednak nie wspierała w szkodliwych zachowaniach. Jeżeli wiem, ze siostra nie dojada, bo całe pieniądze wydaje na bezdomne zwierzęta, to nie mam zamiaru się dorzucać i utwierdzać ją w psychozie.
                      • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:40
                        I żeby nie było, wszystkie moje koty, a w życiu ich trochę miałam, były uratowanymi ze śmietnika znajdami. Ratowałam też dzikie zwierzęta, odchowałam osierocone jeże, zajączka, łabędzia ze złamanym skrzydłem, ale jednak w granicach rozsądku.
                        Uważam, że w przypadku osoby niezbyt bogatej, to co zrobiła autorka, to zwykły odklep i panie utwierdzające ją w tym szaleństwie wyrządzają jej szkodę, zwłaszcza, że większość z nich by tyle na kota ze śmietnika w życiu nie wydała.
                        • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:47
                          Gdyby faktycznie nie dojadala i zamieniala dom w kociarnie to wtedy tak, postawienie sie w takiej sytuacji jest logiczne. Bo w ten sposob chce sie bliska osobe wycignac z tego w co wsikla wbrew logice.
                          Ale jesli zwyczajnie jest gorzej sytuowana, zal jej sie zrobilo tych kotow i wie jak im pomoc (plus w duzej czesci jej wyszlo) to juz wtedy nie. Zwlaszcza jesli kogos stac na taka pomoc - bo tez co innego wymagac, zeby ktos z rodziny oddal nam 1/3 pensji w imie naszej lekkomyslnosci, a co innego kiedy ktos wiecej wydaje na jeden wieczor w restauracji.
                          To juz sa szczegoly, nie wiadomo w sumie do konca ktora sytuacja pasuje do pomidorowej.
                          • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:54
                            Otóż to.
                            W sumie ciekawa jestem punktu widzenia brata, ale jednak obiektywnie w realnym świecie te 3 tysiące, to naprawdę duża suma i tyle.
                            • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:59
                              Zależy od realiów. Ojciec mojej koleżanki, jak zobaczył że córka planuje kupić używane autko, to wyłożył kasę na nówkę. Jeżeli brat Autorki jest milionerem, to wypadało się dorzucić. Do opieki nad dziadkiem tym bardziej.
                              • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:05
                                O pomoc przy dziadku nie poprosiła, nawet się nie zająknęła, brat mógł nie wiedzieć ile to kosztuje i że autorce nie starcza.
                                • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:10
                                  Bardzo nie lubię społecznego przyzwolenia, na wdupiemanie przez facetów. To nie jest rozkoszne, kiedy facet nie wie do jakiej klasy chodzi dziecko, odprowadza je do złego przedszkola, nie myśli o aspekcie finansowym opieki nad krewnym, prezenty i opiekę ma organizować żona, bo wiadomo facet nie ma głowy do takich spraw. 🙄
                                  • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:23
                                    A skąd pomysł, że facet nie wie albo nie myśli o czymś? Nie wiem w jakiej rodzinie się wychowałaś, ale zwykle ludzie w rodzinach siadają i rozmawiają między sobą na ile i w jaki sposób ktoś może pomóc i WSPÓLNIE, słowo klucz tobie nie znane wspólnie ustalają jak ta opieka będzie wyglądała, kto za co może zapłacić, a kto ma więcej czasu i może doglądać chorego.
                                  • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:24
                                    No sorry, co ma jedno do drugiego?
                                    Już były tu wątki o pokoleniu naszych rodziców z kategorii "domyśl się". Jak widać przenosi się to na kolejne pokolenia.
                                    No sorry, ale ja mam w doopie domysły. Oczekuję komunikacji wprost. Skoro ktoś czegoś ode mnie oczekuje, to niech to wyartykułuje. Na focha z powodu "bo się nie domyśliłaś" odpowiem soczystym spier..j
                                    • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:29
                                      Brat nie jest upośledzony, więc on mógł rozpocząć rozmowę. Wygodniej było udawać, ze tematu nie ma, bo może ktoś coś mógłby chcieć.
                                      • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:34
                                        Oczywiście, bo to on poleciał, zapakowal sobie dziadka do chaty, zatrudnił opiekunkę i teraz ma problem. Zrobiła to siostra i zanim to zrobiła powinna swoją wizję przedstawić bratu. Wspólny dziadek to nie tylko do wspólnego dzielenia kosztów ale również wspólnego zaplanowania tej opieki.
                                        • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:41
                                          I w czasie ustalania kto, co, kiedy, jak i czy po równo, dziadek będzie zajmował się sobą sam. big_grin Ktoś musiał być dorosły i wziąć na klatę, że dziadek potrzebuje natychmiastowej opieki.
                                          • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:44
                                            Takie ustalenie to trwa 10 minut. To nie konklawe.
                                          • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:32
                                            Ja tylko zauwaze ze watpliwe jest zeby dla osoba ktora 3k na koty splukalo wydawala miesiac w miesiac 4.5k na dziadka. I zauwazmy ze watkodajka nic takiego nie napisala. Napisala „miesieczny koszt to bylo 4.5 a brat nie dal ani grosza” dziadek pewnie mial emeryture etc Info o dziadku bylo zeby podkreslic ze brat sknera.
                                      • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:36
                                        Skoro autorka chciała, to trzeba było powiedzieć, a nie yebnąć focha bo ktoś się nie domyślił. W końcu to było w jej interesie.
                                        • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:40
                                          Gdzie widzisz focha? Jest jej przykro, o czym napisała na forum. Następnie otrzepała się i poszła zająć kotami. Nie mamy wpływu, na fakt posiadania rodzeństwa.
                                          • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:48
                                            Mamy wpływ na swój aparat gębowy. Gdyby autorka oczekiwała od brata wkładu w opiekę nad dziadkiem, a ten kazał się walić, to owszem. W opisanym przypadku brat mógł nawet nie wiedzieć, że takie oczekiwania są.
                                          • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:52
                                            Niektórym z twoim sposobem myślenia wiecznie będzie przykro. Podobnie jak mojej matce i ciotce, której też się wydawało, że raptem bracia im zaczną w myślach czytać w sprawie opieki nad moją babcia, a ich matka. Jakbyśmy my, dzieci tych dwóch domyśl się nie zadzwonili do wujków i nie powiedzieli co i jak to też by siedziały królewny płaczki. Te stare to jeszcze jako tako mogę zrozumieć, ale mojej kuzynki zaledwie parę lat starszej, typowej domyśl się już ogarnąć nie mogę. Po ostatnim wypluciu żali i sytuacji, w których inni, w tym ja powinni się domyśleć pozostało mi powiedzieć pod nosem spier.. i uzac, że ten typ będzie zawał przeżywał, a nie powie i będzie wymagał od innych, żeby się domyslili, że umiera.
                                • lily_evans11 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 07:50
                                  Ta... bardzo wygodnie jest "nie wiedzieć " takich rzeczy.
                                  • ajaksiowa Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 07:59
                                    Pomidorówko,kłaniam Ci się nisko👍👍
                              • ichi51e Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:27
                                Moze sie nie znam bo jak wyzej sugerowalas nie czaje kodow kulturowych, ale widze pewna roznice miedzy finansowaniem przez ojca a przez brata.0
                            • umi Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 02:01
                              A ja jestem serio ciekawa, czy ten brat nie jest jakis ZA i spolka. Tu jest za malo informacji, ale ciekawi mnie, czy gdyby autorka mu powiedziala po mesku i konkretnie czego jej potrzeba, to czy nadal by ja olewal. W sumie o bledy komunikacyjne rozchodzi sie bardzo czesto i czesto ludzie przekreslaja sie nawzajem z powodu nieporozumien.
                • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:13
                  Sama napisała, że milioner nawet 200 zł nie dał. I że teraz jej ciężko. No ludzie jakie zrozumienie?
                  • mia_mia Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:18
                    Milionerowi można zaglądać do kieszeni?
                    • hrabina_niczyja Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:30
                      Autorka właśnie to czyni.
                • cosmetic.wipes Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:08
                  umi napisała:

> dla brata kilka setek to nic,

Skąd wiesz?

Pikające serduszka zawsze mają takie lajtowe podejscie do cudzych pieniędzy?
            • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 00:59
              Przecież sama napisałaś, że nie stać cię na taki wydatek. Jak jesteś sama, to pal licho, ale jak masz rodzinę w postaci męża i dzieci, to jest działanie na szkodę rodziny.
        • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:44
          berdebul - i Twoje pomaganie jest mimo tego, że znacznie a nawet bardzo znacznie pogarsza ci się sytuacja życiowa ?
          • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:41
            Zbyt prywatne pytanie. smile Opieka społeczna mi nie dopłaca.
            • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:59
              Prywatne ?
      • mysiulek08 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:42
        wydalam o wiele, wiele wiecej i nadal wydaje
    • mysiulek08 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 01:49
      Rozumiem, ze jest Ci przykro, domyslam sie, ze nawet nie chodzilo o kase, tylko o inne podejscie do tego co robisz. Siostra mojej mamuski to taki Twoj brat, przykre to bylo niestety.

Z drugiej strony ostatnio wet przy leczeniu naszego jednego rudasa mocno sugerowal uspienie, bo koszty leczenia, ktore albo sie powiedzie albo nie, beda bardzo wysokie, tak sie martwil o nasza kase. Kot przezyl dzieki naszj determinacji, koszty, coz, o wiele wieksze niz przy Twoich kociakach

ps

zaloz moze jakas zbiorke? widze, ze sporo takich prywatych cos tam uzbiera.
      • abasia0 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 07:31
        Po pierwsze, szacunek dla Ciebie i tego co zrobiłaś. Ty musiałaś wydać kasę, czasem można pomóc bez wydawania , tylko dobre chęci wystarczą ale dla niektórych to i tak zbyt wiele wysiłku.

Po drugie, mam brata w podobnym typie, nie milionera ale skąpca. I jeśli mógł , ciągnął pomoc, może nie materialną ale dość konkretnie pozwalająca mu oszczędzać. Do czasu. Niedawno musiałam isc do szpitala, wiedział o tym. Nawet nie zadzwonił.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:43
      3 tysiaki za leczenie kociaków?
      Trochę medialna kwota.
      No chyba, że to w Chinach, gdzie usługi wet. są droższe niż opieka nad ludźmi.
      Ogólnie nie swoje zwierzęta ratuję wioząc do znajomych wetów współpracujących z moją gminą i dzwonie od razu do odpowiedniej osoby, że znalazłam, że zawiozłam.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:49
        Apropo kosztów to najwięcej za leczenie mojego psiaka za jedną chorobę to zapłaciłam okoł tysiaka. W ciągu jego 14 lat życia to z 7 tysi na weta poszły, ale on był wyjątkowo ciężko chorych na "bolibrzuszek".
        • berdebul Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:42
          Wystarczy złamana łapa, albo zaawansowany koci katar + trutka i pęka tysiak. A kotów było więcej niż jeden.
        • thea19 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:57
          zrób psu rezonans albo tomograf
      • blanus2202 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:35
        Gdy wzięliśmy kota ze stowarzyszenia i po 3 dniach wyszła panleukopenia to kot trafił na tydzień do zwierzęcej kliniki w innym mieście. Koszt leczenia TEJ choroby to około 2000zl.

Panleukopenia to taka menda gdzie śmiertelność wśród kociąt to ponad 90%.
        Mimo, że te 2k to dla nas duża kwota nie wyobrażam sobie , że postąpiłabym inaczej. Kot przeżył.
        • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 08.01.20, 21:37
          blanus2202 napisała:

> Gdy wzięliśmy kota ze stowarzyszenia i po 3 dniach wyszła panleukopenia to kot
          > trafił na tydzień do zwierzęcej kliniki w innym mieście. Koszt leczenia TEJ cho
          > roby to około 2000zl.
          > .
          > Mimo, że te 2k to dla nas duża kwota nie wyobrażam sobie , że postąpiłabym inac
          > zej. Kot przeżył.

Dziękismile
    • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 09:47
      Masz dzieci ?
      • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:40
        wapaha napisała:

> Masz dzieci ?

Dobre pytanie.
        • sumire Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:48
          Oho. "Bezdzietna stara cat lady" za 3...2...1...
          • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:59
            Raczej, że jeżeli ma, to dla nich nieszczęście.
          • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:03
            Absolutnie nie miałam tego na myśli

Bardziej to czy podejmując taką decyzję że znacznie, bardzo znacznie pogorszyło to jej sytuację życiową - oznacza, że sama zdecydowała za siebie i pomogła czy też serduszko zapikało, wyskoczyło z 3 tys + ciąg dalszy ( chce trzymać koty do momenty sterylizacji czyli ok 12 mcy) czy też zachowała się jak idiotka krótko mówiąc, która wyskakuje z kasy i pogarsza tym samym sytuacje dzieci.
            Za dzieci jest odpowiedzialna i to jest jej zas.rany obowiązek jako matki.
            Za 3 bezdomne kociaki- nie
            • nangaparbat3 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:11
              >>Za dzieci jest odpowiedzialna i to jest jej zas.rany obowiązek jako matki.
              >>Za 3 bezdomne kociaki- nie

Naprawdę nie jest odpowiedzialna za trzy dogorywające istoty, które spotyka na swej drodze?
              Tak po prostu przejść - i nic? I potem - nic nie czuć prócz spokoju sumienia?
              Rozumiem osoby, które nie chcą się podjąć pomocy, że z różnych powodów je to przerasta - ale jednak aż tak proste to nie jest.
              • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:22
                W pierwszej kolejności matka jest odpowiedzialna za swoje dzieci
                Za bezdomne koty nie jest odpowiedzialna- ani prawnie, ani finansowo. Ewentualnie moralnie
                • verdana Re: Lepiej uśpić. 10.01.20, 16:48
                  Odpowiedzialność za dzieci to nie tylko zapewnienie im dobrego obiadu i zajęć dodatkowych. To także nauka, ze czasem z czegoś się rezygnuje, aby ratować małe, umierające zwierzę. Mam wrażenie, że to jest właśnie odpowiedzialność. Tylko trudniejsza.
                  • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 10.01.20, 16:51
                    Verdana, szacun.
                    Pięknie to podsumowałaś.
              • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:24
                Czy choć jedna osoba napisała, że powinna je zostawić w krzakach? Już nie dopisuj sobie.
                Kluczowe jest znać w tej pomocy umiar. Mając kiepską sytuację i dzieci na utrzymaniu powinna zgłosić te koty do jakiejś fundacji albo humanitarnie uśpić.
                • sasanka4321 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:32
                  > Mając kiepską sytuację i dzieci na utrzymaniu powinna zgłosić te koty do jakiejś fundacji albo humanitarnie uśpić.<

Mowienie autorce co 'powinna' zrobic jest rownie absurdalne jak zarzuty autorki wzgledem jej brata, co 'powinien" odpowiedzec na jej tekst, ile pieniedzy 'powinien' jej dac, i w ogole na co 'powinien' wydawac wlasne pieniadze.
                  • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:52
                    No wybacz, ale człowiek mający dzieci ma przede wszystkim obowiązki wobec tych dzieci.
                    Osoba samotna niech i nawet głoduje , jej wybór, co najwyżej można popukać się w czoło.
              • gryzelda71 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:46
                W kazdym mieście jest jakaś organizacja pomagająca w takich wypadkach. Ogarną weta, zbiórkę kasy. Ale trzeba się z nimi skontaktować.
        • wapaha Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:44
          Dobra, napisała. Ma dzieci. I wcale to nie odbywa się ich kosztem. I to ostatni wpis
          A wszyscy są źli

<diabelski chichot>
    • lauren6 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:52
      O boru, przecież to jest ten sam troll, który ze 3 dni temu pisał o oddawaniu psa za 500 zł.

Ematkom musiał detektor paść skoro napłodziły już ponad 200 postów w tym wątku.
      • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:15
        Nie, autorka wątku jest od dość dawna na forum.
      • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:19
        Serio?
        Nawet jeżeli, to takich nierozsądnych osób, żeby nie powiedzieć dosadniej, nie brakuje. A najlepsze jest to, że głaszczące po główce pikające serduszka same by kosztem własnych dzieci nigdy tyle nie wydały. Pamiętajmy, że osoba pomagająca sama jest w złej sytuacji finansowej.
    • 18lipcowa3 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 10:52
      W życiu bym nie wydała 3 tysi na obce otrute koty.
      • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:09
        Ciebie to akurat nikt by o to nie posądził big_grin
        • 18lipcowa3 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:37
          Ciesze się że nie jestem posądzana o lekkomyślność
          • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 13:39
            O empatię też nie.
    • nangaparbat3 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:23
      Z bratem coś nie halo i to się ujawniło w historii z dziadkiem.
      Co do tej drugiej, z kotkami (chwała Ci, naprawdę jesteś wielka), to sprawa nie jest taka oczywista, chociaż doskonale rozumiem, że Ci przykro.
      • pomidorowazrozgotowanymryzem Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:42
        To mój ostatni post na tym forum. Teraz już wiem czemu ten świat nigdy się nie zmieni. Kotki pousypiać, na Owsiaka dać 5 zeta.
        Napiszę tylko,że mam dzieci, mają się dobrze i nic nie odbywa się ich kosztem. Pracuję po to by miały wszystko. Jeśli mogę komuś pomóc to to robię. Mam nadzieję, że moje dzieci wyrosną na dobrych ludzi.
        Z dedykacją na dziś, pożegnalnie: youtu.be/wTjLZwpmufw
        • nangaparbat3 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 11:59
          Nie wiem, jakie są Twoje dochody, ale popatrz na to wszystko z punktu widzenia osoby, która ciężko pracując, będąc wykształconą, zarabia miesięcznie te 3000.
        • gryzelda71 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 12:12
          A już byłaś dobra panią a tu taki wpis.
        • paskudek1 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 15:47
          Twój problem. Szczerze to przeczytałam wszystko i kompletnie nie rozumiem twojego focha na brata i obrazy majestatu. Zdecydowałaś o SWOICH wydatkach. A brat był po prostu peagmatuxzny. Co do tych mitucznuch milionów to uważaj bo może się okazać że g... no wiesz o finansach brata.
          I tak jak pisze hrabina, najprostszą droga do uniknięcia rozczarowań jest prosta artykułach swoich oczekiwań. Wobec wszystkich. A to że ktoś nie pochwała twojego stylu wydawania pieniędzy ie oznacza że zjada małe kotki na śniadanie a staruszków usypia
        • sylwik7 Re: Lepiej uśpić. 08.01.20, 21:43
          Pomidorowa proszę nie trać jeszcze całkiem wiary w świat. Nie jesteś sama ze swoja wrażliwością i empatią. Niestety to forum, a właściwie ta jego bardziej agresywna i sfrustrowana część raczej cię nie zrozumie. Ja rozumiem.
    • nessy Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:40
      Ludzie , którzy mają dużo pieniędzy, wbrew pozorom nie są zbyt skłonni do pomocy.
      Twój brat taki właśnie jest .
      • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 14:55
        A może mają, bo ich nie rozpieprzają na prawo i lewo.
        • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 15:01
          Znam bogatego człowieka, który co prawda nie rozpieprza pieniędzy na prawo i lewo, ale na znalezione koty (ich leczenie i utrzymanie) wydał już dobre parędziesiąt tysi (w euro) tylko w ciągu ostatnich 10 lat.
          Dobrze, że istnieją tacy ludzie.
          • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 15:36
            Skoro nadal jest bogaty, to znaczy, że nie wydaje ponad możliwości, jak autorka tego wątku i dając na koty, nie daje na co innego. Kwestia wyboru.
            Gdyby zaczął rozdawać kasę każdemu, kto go poprosi, to szybko przestałby być bogaty.
            • rexona_sport Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:22
              Trzy tysie to na przykład mega wypasiony obóz żeglarski dla dziecka jeśli jest w wieku szkolnym-nastolatkowym
        • nessy Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 19:37
          Spróbuj takiego poprosić o pomoc a zobaczysz, czy się jej w ogóle doczekasz.
          • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:13
            Że tak skopiuję to, co napisałam wyżej
            Gdyby zaczął rozdawać kasę każdemu, kto go poprosi, to szybko przestałby być bogaty.
            Już samo rozliczanie obcego człowieka w tym wątku "powinien zapłacić, bo dla niego, to drobniaki" o czymś świadczy. Bogaci ludzie dostają takich próśb na pęczki. A to, że pan zarabia 30, czy nawet 300 tysięcy miesięcznie, nie znaczy, że nie zna wartości pieniądza i ma prawo nie chcieć wydawać ich lekkomyślnie.
      • paskudek1 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 15:52
        A mnie życie nauczyło że ci co mają pieniądze to często mają je kosztem cholernie ciężkiej pracy ponadto nie mają jej tak duuużo jakby się moo np mnie wydawać. I nie mam prawa oceniać na co ktoś chce a na co nie chce wydawać pieniędzy. Nawet moja rodzona siostra.
        • rexona_sport Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 19:43
          Szczególnie słabo brzmi powiedzenie „on bogaty, dla niego 3 tys to jak dla mnie 30 groszy” - otóż nie, 3 tysiące to są zawsze trzy tysiące i wydawanie ich Ot tak bo po drodze były bezdomne kotki prowadzi w prostej drodze do braku środków i zdolności jakiejkolwiek dalszej pomocy. Myśle ze brat autorki ma niezle pojęcie na temat jej zdolności zarządzania finansami i dostosowuje swoją chęć dzielenia się pieniędzmi tak żeby nie było marnowania. A już samo podejście „wspomniałam bratu ze wydałam 3 tysie ostatnio a on nie wyciągnął natychmiast portfela - przykro mi” to jakiś kosmos
          • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 19:53
            rexona_sport napisał(a):

> A już samo podejście „wspomni
            > ałam bratu ze wydałam 3 tysie ostatnio a on nie wyciągnął natychmiast portfela
            > - przykro mi” to jakiś kosmos

Ciekawe, że widzisz głownie takie podejście, od razu myślisz o pieniądzach. W poście autorki zauważyłam, że jej najbardziej przykro za to "lepiej uśpić" (też by mi było przykro, mógł się powstrzymać od takiego bezdusznego komentarza).
            • rexona_sport Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:12
              Hm ciekawe skąd spojrzenie na sprawę przez pryzmat pieniędzy. Opis brata - bogaty, opis kotków - było drogo a nam się pogorszyło finansowo, dodatkowy kontekst: płaciłam na dziadka 4,5 tysia a brat nie dał - kto by się nie domyślił ze autorce chodziło o wsparcie emocjonalne. „Usłyszałam lepiej było uśpić” to bardzo okrojona wersja, ciężko powiedzieć w jaki sposób brat to wyartykułował.

Z moim bratem pożyczaliśmy sobie różne kwoty, czasami zwrotnie czasami bezzwrotnie. Zawsze oczekiwania były wyartykułowane paszczowo. Ustalenia co do wydatków na rodziców tez są uzgadniane wspólnie - trzeba załatwić rodzicom nowe auto, co sądzisz o tym? A nie kupuje akurat w tym momencie kiedy chce takie auto jak uważam i później obrabiam bratu dupe ze mi nie przelał niepytany kasy za ten mój pomysł.
              • scarlett74 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:41
                Masz rację reksona. Wątkodajka, myśli, że ludzie czytają w myślach. Tak trudno porozmawiać z bratem ( chociażby w kwestii opieki nad dziadkiem), otworzyć w końcu paszczę , a nie jęczeć i obrabiać bratu doopę na forum, ze taki sknera. Bardzo niefajne zachowanie...🤢
                Brat to nie duch święty, niby skąd miał wiedzieć, że wątkodajka w sprawie dziadka oczekuje wsparcia, skoro ta nawet się na ten temat nie zająknęła...
                BTW, opieka nad dziadkiem chyba nie jest kwestią wnuków, tylko dzieci, chyba, że watkodajka maiła w zamian coś zapisane, albo wyjątkowo mocno była z dziadkiem związana...😉
                • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 21:06
                  No właśnie żeby się nie okazało, że dziadek był jakimś np. emerytowanym mundurowym i autorka sama nie dopłacała, bo miał wysoką emeryturę, albo zostawił jej w spadku mieszkanie.
                  • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 21:08
                    Już nie dopisujcie alternatywnych wersji.
            • cruella_demon Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:15
              To ciekawe, bo sama autorka co chwilę podkreśla jak to jej ciężko, leczenie drogie a brat bogaty i kutwa, bo nawet 2 stówek nie dał.
              • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:18
                No jak na własnego dziadka nie dał, to kutwa niewątpliwy.
        • scarlett74 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 19:48
          W pełni się pod podpisuję ...Gdyby mąż mi powiedział , że jego siostra chce 3 tys ma chore kotki, to bym ją wyśmiała😂. Jak najbardziej pomoc w razie choroby/rehabilitacji, ale spełnianie zachcianek szwagierki, no way.
          • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 19:56
            O, już się rozwija alternatywna wersja ematki big_grin
            Gdzie ona napisała, że powiedziała bratu, żeby jej dał 3 tys. na chore kotki? Hamujcie trochę...
            • rexona_sport Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:20
              Jak to gdzie, przecież na samym początku autorka mówi ze specjalnie wspomniała o tym bratu żeby zobaczyć czy chociaż raz się poczuje do pomocy finansowej i właśnie żal jej ze nie dał.
              • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:24
                Wzmianka bratu, że się ma wydatek, to nie jest otwarte żądanie od niego pieniędzy.
            • sasanka4321 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:28
              >Gdzie ona napisała, że powiedziała bratu, żeby jej dał 3 tys. na chore kotki? Hamujcie trochę...<

Gdyby powiedziala, to ten watek bylby jednak troche mnie kuriozalny, niz jest...
              Ona mu nic nie powiedziala, ale on sam powinien sie domyslec, i dac jej jakies pieniadze.
              Nie na kotki, bo kotki juz zaplacone, ale brat zna jej sytuacje finansowa, wiec kiedy sie dowiedzial, ile autorka wydala na kotki, to powinien wiedziec, ze ja co prawda bylo na to stac (jak wiemy nikt nie bedzie mimo tego wydatku chodzil glodny, dziecku autorki tez niczego nie brakuje), ale nie ma teraz pieniedzy na nieoczekiwane wydatki (gdyby taki wydatek sie wydarzyl). No i brat powinien sobie to wszystko przeliczyc w glowie, i dac autorce watku jakies pieniadze na te przyszle, ewentualne, nieoczekiwane wydatki...
              • chatgris01 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:37
                Zapomniałaś o dziadku. Chyba, że uważasz, że to było w porządku?
              • taki-sobie-nick Re: Lepiej uśpić. 07.01.20, 01:37
                Nie na kotki, bo kotki juz zaplacone, ale brat zna jej sytuacje finansowa

Ona też ją zna, więc wiedziała, co ryzykuje, opłacając leczenie kotków.
          • scarlett74 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:35
            Pomidorowa napisała: "mam do zapłacenia rachunek na 3 tysiące . Usłyszałam: "lepiej uśpić"."
            Goopi brat, nie domyślił się że ma wyłożyć te trzy tysiaki...😉
    • agrypina6 Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 20:52
      Skoro brat nie dał pieniędzy na chorego dziadka to skąd Ci wpadło do głowy, że da na chore kotki?
      • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 06.01.20, 22:26
        Gdyby uslyszal " daj" na dziadka czy na koty to moze by dal ale nie uslyszal mial sie domyslec. Takze sory ale wieszacie psy na czlowieku a dowodow ze jest zly nie ma.
        • berdebul Re: Lepiej uśpić. 08.01.20, 23:48
          A trzeba mówić „daj”? Dla mnie bardziej naturalnie wyszłoby „Ziuta, powiedz ile trzeba, przecież to nasz dziadek”.
          • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 09.01.20, 06:56
            Facetowi czesto trzeba wprost. No jakos tak to juz jest smile.
    • jola-kotka Re: Lepiej uśpić. 08.01.20, 21:12
      Odezwij sie autorko jak bedzie mozna juz zawiezc kota do Gryfic.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka