Dodaj do ulubionych

Lupa do czytania

13.01.20, 22:59
Dla matki szukam, lubi czytać a coraz jej trudniej. Ma dużą zaćmę w jednym oku i krótkowzroczność w drugim. Jest zapisana w kolejce na operację ale do tego jeszcze parę miesięcy. Najlepiej chyba prostokątna, duża, ze światłem led czy lepiej bez? Możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:12
      O, ja się dołączam.

A propos rodzicielki, książki drukowane dużymi literami już sprawdzałaś?
      • milva24 Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:22
        A wiesz, że o tym nie pomyślałam? Jakoś duże litery kojarzyły mi się z książkami dla dzieci do nauki czytania.
        • taki-sobie-nick Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:23
          Ja o nich wiem też zupełnym przypadkiem. Nie mam pojęcia, jakie tytuły w ten sposób wydano.
          • magrathh Re: Lupa do czytania 14.01.20, 13:12
            Tutaj np. są takie tytuły w wielkimi literami Tekst linku
            I chyba jeszcze Prószyński ma serię Duże Litery, moja mama z takich korzystała.
        • l.waniliowa Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:25
          Może po prostu czytnik?
          • mooi Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:37
            albo audiobooki.
            A zacme to operuje sie na Slowacji albo w Czechach, "od ręki".
            • milva24 Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:47
              Chyba musiałabym matkę związać i zawieźć siłą do tych Czech. Ledwo w Polsce udało się ją zawlec do lekarza.
          • milva24 Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:47
            Czytnik nie wchodzi w grę.
    • mdro Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:39
      Jeśli macie fundusze, to polecam czytnik e-booków. Moja mama też ma duże problemy z oczami i czytnik ją ratuje (np. całe "Księgi Jakubowe" cięgiem przeczytała wink). To oczywiście nietania impreza, bo prócz urządzenia trzeba nabyć i książki w innej postaci niż dotychczas, ale naprawdę zupełnie inny komfort czytania (a fajne książki daje się upolować i po 15-20 zł, tylko trzeba śledzić okazje).
      • milva24 Re: Lupa do czytania 13.01.20, 23:54
        Mogłabym jej kupić czytnik ale tego nie ogarnie. Nawet smsów nie umie wysyłać.
        • kokosowy15 Re: Lupa do czytania 14.01.20, 11:32
          Wpisz "soczewka fresnela do czytania". Powinien pokazać się sklep Emako. Pl. Są tam lupy A4 stolików, wygodne do położenia książki.
        • mdro Re: Lupa do czytania 14.01.20, 12:21
          "Mogłabym jej kupić czytnik ale tego nie ogarnie. Nawet smsów nie umie wysyłać"

A nie możesz od kogoś pożyczyć do wypróbowania? Czytnik wydaje się był łatwiejszy w obsłudze od telefonu (jeśli ktoś wgra i uporządkuje pliki), zwłaszcza taki prostszy, bez dotykowego ekranu.

Ale te lupy wyszukanie przez kokosowego też fajne, może dla mamy zamówię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka