Dodaj do ulubionych

Igraszki z diabłem AD2020

14.01.20, 19:41
Jak nie oglądam TV (żadnej), to wczoraj zrobiłam wyjątek. Oglądałyście nową wersję tej sztuki? (Tak wiem, emama TVPis nie ogląda, ale może któraś zrobiła wyjątek?).
Jednak jestem inż. Mamoń. Lubię, to co znam. Wolę starszą wersję. O ile "starzy aktorzy" dali radę (Dymna, Trela), to młodzi no cóż... Dykcja, dykcja i jeszcze raz dykcja uncertain
Jeszcze Sarka-Farka , jak dla mnie ok, choć nie przepadam za tym aktorem (D.Gnatowski).
No i Anioł nogi nie zwichnął...

Wolałam starszą wersję.
A Wy - oglądałyście? Jakie opinie?

Obserwuj wątek
    • takamania Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 19:46
      Księżniczka z obecnej wersji dużo gorzej niż Wrzesińska i dlaczego miała strój jak z taniej dyskoteki ? No i tej drugiej z Zawadzką też trudno było konkurować. Reszta nam się podobała. Może poza ostatnia piosenką ale taniec diabłów już tak 😃
      • pani07 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 19:56
        Podobał mi się Trela i p.A Dymna, mniej aktorki, p.Wrzesińska i Zawadzka były znacznie lepszymi aktorkami.
        Bardzo lubię jednak starszą wersję, prostsza niż w nowej wersji dekoracja, ale aktorstwo wielkie.
      • kochamruskieileniwe Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 19:56
        Dla mnie Marcin Kabat był w tej wersji przyciężki. Bez finezji. Kociniak lepiej zagrał (według mnie). Może miał wprawę po Franku Dolasie smile
      • ajr27 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:21
        Księżniczka fatalna!
        Scenografia tak sobie.
        Muzyka dramat.
        Ci panowie diabli z nowego pokolenia są do bani- tęsknię za urokiem osobistym M. Kociniaka.
        Jedyne, co się broni, to gra Mariana Dziędziela.
        Też jestem 100% Mamoń😀
    • viridiana73 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 19:57
      Jestem na tak😜
      Sarka Farka kapitalny, Marcin poprawny, Solfernus lepszy, a na pewno bardziej sexy niż stary. Disperanda mi się podobała, choć aktorka wykreowała zupełnie inną postać, taką współczesną. Tylko przy tej współczesnej królewnie.z kolei Kasi jakby trochę brakowało ikry.
      To był chyba inny, nowszy przekład, prawda?
      • pani07 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:01
        Nowszy, ale "siedzi" we mnie ta starsza wersja, którą kilka razy widziałam.
    • paskudek1 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:00
      Cholera, nie wiedziałem że będzie. Można to gdzieś obejrzeć? Kocham Igraszki z diabłem i z samej ciekawości obejrzę
      • pani07 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:12
        paskudek1 napisała:

> Cholera, nie wiedziałem że będzie. Można to gdzieś obejrzeć? Kocham Igraszki z
        > diabłem i z samej ciekawości obejrzę
        >

O, np. tutaj:
        Tekst linku
        • paskudek1 Re: Igraszki z diabłem AD2020 15.01.20, 08:23
          Dzięki
    • arwena_11 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:03
      W połowie przerwałam i sobie obejrzałam to gloria.tv/post/6EAJF44mA2U41gh6eJuGHfUUv

Jednak co klasyka to klasyka.

I masz rację - chyba zapomniano w szkołach aktorskich o dykcji. Przecież ich ciężko zrozumieć.
    • iza232 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:16
      Ja też nie wiedziałam, że będzie sad szkoda.
      • pani07 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:18
        Wrzuciłam wyżej namiary na vod.tvp.pl
        Mam zaraz obejrzeć wersję "Mistrza i Małgorzaty", bo też mają.
        • iwles Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 22:45
          Po rosyjskim serialu, juz zadna wersja Mistrza i Małgorzaty nie bedzie dobra 😉
    • ana119 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:20
      Mnie się podobało. Nie porównuję do klasyki bo inne czasy były. Marcin mnie ujął, królewna i Musiał dali radę. Dymna, Trela i Dzięgiel mega klasa
    • huexido Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:25
      Niestety spostrzegłam się o 22:00, więc późno. Muszę oglądnąć całe, bo w sumie ciężko ocenić po końcówce dla mnie niestety drętwej :-\ Szkoda, igraszki z 79 roku były fantastyczne. I tak, pierwszy raz od kilkunastu miesięcy oglądałam publiczną wink
    • maniaczytania Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:38
      Ja muszę obejrzeć jeszcze raz i pewnie będzie mi się już wtedy podobać po całości wink
      Nowej brakuje trochę tempa i lekkości, ale stara dla mnie za bardzo przerysowana. Nowe diabły bardzo fajne, Kasia też może być.
      Uwspółcześnienie niektórych elementów dla mnie też na tak.
      • viridiana73 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:40
        Prawda? Marcin już nie pali fajki, tylko jara szlugi😊
        Drzwi do piekła otwierane zdalnie mnie urzekły.
      • kochamruskieileniwe Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:47
        No właśnie - lekkości i pewnej finezji w tej nowej wersji brakuje mi bardzo.
        To przerysowanie starej wersji jest właśnie dla mnie urocze.
    • iberka Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 20:54
      Uwielbiam starszą wersję - tej nie zdzierżyłam
    • anika772 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 21:53
      Nie widziałam nowej, a starą uwielbiam!
      Muszę sobie obejrzeć w weekend.
    • takamania Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 22:04
      Na TVP kultura teraz Zapomniany diabeł..
      • maj18-98 Re: Igraszki z diabłem AD2020 14.01.20, 22:56
        Obejrzałam, Sarka Farka bardzo fajny, Musiał nadspodziewanie dobry, może dlatego ze warunki zewnętrzne doskonałe dla tej roli. Kabat bardzo słaby jak dla mnie, pustelnik niezły, Solfernus i Lucyfer bardzo mi się podobali ale diabły we młynie już nie. Najbardziej rozczarowały mnie królewna, Kasia i anioł -to miał być on! Dymna jest w tej roli dla mnie jakaś taka niewyraźna, nie przebiła Kociniaka. Sztuka zdaje się w innym przekładzie bo mi kilku cytatów zabrakło: lecimy, panie anioł, a Kasia mówi, że Izydor ma kuku na muniu, za mąż to bym się i przeszła....Piosenka na koniec to nieporozumienie. Dobra, Mamoniowa jestem.
        Miałam kiedyś wydanie bajek Jana Drdy, był tam Zapomniany Diabeł i przejmująca opowieść o Kwiecie Paproci i jeszcze inne, niepowtarzalne historie, miałam a potem chciałam się dobrem podzielić, pożyczyłam i już nie odzyskałam.
        • takamania Re: Igraszki z diabłem AD2020 15.01.20, 08:22
          No i jestem też teraz fanką " Zapomnianego diabła". Ale Gajos i Peszek zgarnęli większość przedstawienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka