Dodaj do ulubionych

Prezenty dla facetów - wieczny problem

28.01.20, 10:12
Wiem, że Gwiazdka za nami, ale są jeszcze imieniny, urodziny, no na przestrzeni roku się trochę tego zbiera.
I nie chodzi mi o tych bliskich, ale tych trochę dalszych, jakichś wujków, mężów przyjaciółek, itp. Takich, dla których prezenty nie mają być jakieś osobiste, ani drogie. W dodatku ci "moi" nie czytają, a po latach obdarowywania zaczyna mi brakować pomysłów, no bo ileż razy można dawać dobry alkohol lub gadżety do wina, piwa itp.
Drobiazgi do samochodu? Ale jakie, żeby to miało sens?
Co dajecie w takich sytuacjach?
A panowie, z czego się cieszycie, choć trochę wink ?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:18
      Ja swojemu lubemu kupiłam na urodziny perfumy i bilet na mecz Juventus-Inter dla niego i jego synów. Ucieszą się na pewno, cała trójka smile
      • thank_you Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:19
        mona-taran, czy mogę zostać twoim chłopakiem?
        • mona-taran Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:21
          Zapytam męża 🤔
          • thank_you Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:25
            Niech mąż pomacha Ronaldo z pozdrowieniami ode mnie. On będzie wiedział o kogo chodzi. wink
      • kosmos_pierzasty Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:21
        Fajnie, tyle że ja wujkowi piąta woda po kisielu, ani mężowi koleżanki nie kupię ani perfum, anie drogich biletów, a akurat zbliżają mi się dwie okazje tego typu. Dlatego pytałam o prezenty nie dla naszych facetów, a cudzych lub ewentualnie niczyich wink
        • mona-taran Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:25
          A to zależy czy ci niczyi mają jakieś zainteresowania o których wiesz? Jak nie, to niestety zostają te bezpieczne prezenty pt " butelka czegoś dobrego" I można jeszcze podpytać koleżankę co tam mąż lubi.
          Ew. bilet na jakiś lokalny mecz 😉
          • kosmos_pierzasty Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:26
            No właśnie o takie "bezpieczne", niezobowiązujące mi chodzi. Pomysły mi się kończą uncertain
        • mooi Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 16:53
          wujkowi "piata woda po kisielu" jestes zobowiazana/y do dania czegokolwiek innego, niz kwiaty? czekoladki? koniak?
          Zreszta...Mój mąz każdego roku dostaje jakiegos wypasionego łiskacza (albo na imieniny, albo urodziny, albo pod drzewko), bo jest miłośnikiem i jakos nie narzeka. Alkohole maja to do siebie, ze rzadko dotrwaja do kolejnej okazji więc...
          Oprócz tego dostaje też czasem cygara, bo tez lubi. Albo kawę bo jest kawoszem. Sam by sobie takich "prezentów" nie zrobil bo szkoda by mu było kasy a tak, to ma!
          Właśnie takie "meskie" prezenty sa niezobowiazujace, czy raczej - postrzegane jako uniwersalne. Każde inne (np. bilety) juz takie nie są.
          Ja sama zreszta też nie miałabym za złe, jesli dostałabym od ciebie po raz dziesiąty np. szampana z wyzszej półki bo akurat ten trunek lubie.
      • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:24
        Zrobilabyś też taki prezent dla dalekiego wujka czy męża koleżanki? wink

Bo chyba tego dotyczyło pytanie.
    • triss_merigold6 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:22
      Nic. W życiu nie wpadłam na pomysł dawania prezentów mężom przyjaciółek.
      Odnośnie do bliskich facetów: w tym roku syn dostał pod choinkę m.in. skarpetki czym symbolicznie dołączył do świata dorosłych mężczyzn.
      • kosmos_pierzasty Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:24
        triss_merigold6 napisała:

> Nic. W życiu nie wpadłam na pomysł dawania prezentów mężom przyjaciółek.

Jak idziesz na urodziny czy imieniny, to też nic?
        W takim układzie u nas jest inny zwyczaj.
    • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:25
      Voucher do kawiarni (zwykle sieciówki mają)?
      • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:26
        albo do kina (dla 2 osób)
        • kosmos_pierzasty Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:27
          Fajne smile
        • igge Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 18:16
          Chciałam to właśnie napisać. Karta podarunkowa kino lub drożej teatr ( 2 osoby). Słodycze dobre. Alkohol. Książka. Kosmetyki.
          Gadżet rowerowy dla rowerzysty. Jakaś czapka/ portfel/męska torebka mała/ własnoręczny tort/ zestaw herbat/ kubki/ poszewki śmieszne na ulubiony jasiek/ poduszka fajna/ kocyk/ zestaw zabawek dla psa😉, z którym solenizant się lubi bawić.
          Generalnie wszystko, co przyjdzie mi do głowy i tak, ja też obdarowywuję męża przyjaciółki, o ile pamiętam, nawet jak nie wyprawia imienin. Jak zapomnę i prezentu nie ma - to też nie ma problemu. I rzeczywiście wymyśleć prezent dla faceta jest trudniej ale wiem, że radość/ przyjemność/ niespodzianka jest i przy okazji ja mam frajdę.
    • thank_you Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:26
      No ja pozostaję w takich klimatach przy dobrej wódce. Najbliższym dorzucam do kosza jakieś ekstra przetwory.
      • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:06
        Tzw domowe przetwory extra ( w ładnym słoiczku) też moim zdaniem fajne.
    • manon.lescaut4 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:27
      Jakieś fajne spodnie- sorry nie mogłam się powstrzymaćsmile
      • kosmos_pierzasty Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:29
        big_grin
      • daniela34 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:31
        Niech Cię dunder świśnie! Zaraz się tu przywlecze Sama-Wiesz-Kto
        • manon.lescaut4 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:40
          Tak czy tak go przywlecze...
        • ultimate.strike Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 12:38
          Nie chce mi sieę, szkoda czasu na wredotę.
    • bergamotka77 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:41
      A ja nie kupuje prezentów piątym wodom po kisielu bo u nich nie bywam, u mężów przyjaciółek tez nie smile U nas nie ma zwyczaju obchodzenia urodzin w gronie znajomych raczej każdy rodzinnie je spędza a spotykamy się bez okazji czy przy okazji imprez dzieci - chyba ze jakieś okrągłe imprezy typu 40-tka. Bliskim mężczyznom czyli maz syn ojciec brat kupuje np. perfumy albo ładny sweter, jakiś sportowy gadżet czy element garderoby, np. gogle narciarskie, rekawice, ew.portfel czy książkę.
      • 35wcieniu Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:45
        Czyli nie znasz odpowiedzi na pytanie ale musiałaś zaznaczyć teren. tongue_out
        • sundace46 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:07
          35wcieniu napisał(a):

> Czyli nie znasz odpowiedzi na pytanie ale musiałaś zaznaczyć teren. tongue_out
          >
          A co, jesteś zdziwiona? big_grin Ona z reguły nie ma nic do powiedzenia w temacie.
          • mona-taran Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:09
            Ej, ja też odpowiedziałam od czapy.. czy to oznaka zbergamocenia? 😬
            • bergamotka77 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:17
              mona nie martw się do ciebie się nie przywala niezależnie co napiszesz. wszak księżniczki trzymają się razem 😂
              • mona-taran Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:19
                Ufff 😇👸
            • aerra Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 20:43
              No, tak jakby trochę.
              Weź jakieś witaminy czy coś.
            • mikams75 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 20:47
              zbergamocenie - jakie piekne slowo! big_grin
          • bergamotka77 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:15
            sundace46 napisał(a):

> 35wcieniu napisał(a):
            >
            > > Czyli nie znasz odpowiedzi na pytanie ale musiałaś zaznaczyć teren. tongue_out
            > >
            > A co, jesteś zdziwiona? big_grin Ona z reguły nie ma nic do powiedzenia w temacie.

już zaczepiasz? A sama nie dodałas nic na temat tylko się przypieprzasz do innych. Ja przynajmniej podałam pomysły.
            • sundace46 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:29
              bergamotka77 napisała:

> sundace46 napisał(a):
              >
              > > 35wcieniu napisał(a):
              > >
              > > > Czyli nie znasz odpowiedzi na pytanie ale musiałaś zaznaczyć teren.
              > tongue_out
              > > >
              > > A co, jesteś zdziwiona? big_grin Ona z reguły nie ma nic do powiedzenia w temac
              > ie.
              >
              >Ja przynajmniej podałam pomysły.
              >
              >
              Jasne pomysły nijak mające się do zapytania autorki wątku big_grin big_grin big_grin
        • bergamotka77 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:19
          35wcieniu napisał(a):

> Czyli nie znasz odpowiedzi na pytanie ale musiałaś zaznaczyć teren. tongue_out
          >

ty za to znasz jedna i właściwa odpowiedz - alkohol 😂Nie dziwie się bo większość twoich wypowiedzi na trzeźwo nie moze być pisana.
    • 35wcieniu Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 10:48
      Alkohol. Nie sądzę żeby była mnogość innych pomysłów, bo jeżeli chodzi o prezent, który nie ma być osobisty, to z facetami jest ciężko. Koleżanka z pracy raz przyniosła szefowi na urodziny kwiatka w doniczce, człowiek wpadł w osłupienie. big_grin
      • aerra Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 12:28
        A jak ktoś niepijący?
        • aankaa Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 20:40
          będzie miał do poczęstowania gości
          • aerra Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 20:46
            Nie. Niepijący z zasady alkoholem nie częstuje.
            Mój ojciec np.
            Owszem, jest chyba jeden jedyny niepijący w rodzinie, ale wiadomo, że na imieninach/czymkolwiek u niego alkoholu nie będzie.
            Wszyscy znajomi wiedzą, że nie pije i nie toleruje, więc dawanie mu alkoholu to jak dawanie np. mi - kawy (mnie sam zapach kawy odrzuca, fuj).
    • mikams75 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:08
      troche mi brakuje logiki - jak sie bywa u tych ludzi z roznych okazji to sa bliskimi znajomymi, jak dalsi to nie bardzo sa okazje, zeby wreczac prezenty a jesli juz to klasyka czyli alkohol.
      • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:12
        Nie wystarczy u kogos bywać raz na jakiś czas aby ta osoba stała się bliska na tyle, że (1) dobrze znamy jej potrzeby, gust, plany (2) chcemy przekraczać granice ceny (i nie chodzi o skąpstwo tylko dobre maniery i wrażliwość)
        • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:13
          p.s. a są sytuacje kiedy ten upominek jednak wypada przynieść.
    • swiecaca Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:24
      jak wiem, że pije, to alkohol.
      większe wyzwanie jest jak osoba nie tyka alkoholu. jak idę na urodziny do kogoś to raczej go trochę znam, więc bardziej pod konkretną osobę.
      • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:30
        Z tym znaniem to różnie bywa, zwłaszcza jak nie ma czestej relacji na luzie. Co z tego , że wiesz, że np Kazia zbiera granatową procelanę, jeżeli 3 misiące wczesniej Kazia stwierdziła, ze rzyga granatem i zmienia zastawę na białą. I nie ogłosiła tego na FB wink

Oczywiście takie sytuacje mogą się zdarzyć nawet wśród najbliższych, ale jednak ryzyko mniejsze.
      • sundace46 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:34
        Poza alkoholem, ew. karnetem/biletem na jakiś mecz, może koncert, jeżeli to fan jakiejś muzyki, może być np. karta podarunkowa do jakiegoś sklepu tematycznego jeżeli wiesz, że solenizant/jubilat się czymś interesuje, coś go pasjonuje.
        Jeżeli wiesz, że pan lubi coś jeść, ew. dobra kawę, kup zestaw przysmaków, które lub, ew. kilka porcji dobrej ziarnistej lub mielonej kawy/herbaty....
        A jak totalnie nic o człowieku nie wiesz, to jednak zostaje ten alkohol. Sztampowe, nudne, ale bezpieczne.
        • chococaffe Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:39
          Eventim ma karty podarunkowe na koncerty (przez nich 'zarządzane, co jest ograniczeniem oferty, ale nie gatunku muzyki)
    • gulcia77 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 11:43
      Wczorqj była u mnie imprezka - gośćmi było m.in. dwóch kumpli, na których urodzinach nie mogliśmy być. Obaj dostali fajne długopisy.
    • daniela34 Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 13:05
      Jestem zapraszana na urodziny męża przyjaciółki i przez kilka dobrych lat miałam podobne problemy. Kupowałam: spinki do mankietów, gadżety do wina, oczywiście alkohol, karafkę, kieliszki, jakiś tam wymarzony brelok do kluczy, długopis, wizytownik itd. Od paru lat na szczęście prezenty są składkowe i większe od całej grupy zaproszonych znajomych. Teraz przybył mi za to 18-latek, który ma wszystko. I to jest dopiero problem prezentowy.
      • igge Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 18:26
        No, ja na szczęście obdarowywuję zazwyczaj osoby, które są bardzo oszczędne ( wręcz skąpią na siebie czasami) i nie mają wszystkiego i cieszą się z drobiazgów, z pamięci nawet.
        To ułatwia i uprzyjemnia mi obdarowywanie.
    • ga-ti Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 20:27
      O mamusiu, mnie też się zaraz spodnie na prezent kupowane przypomniały, aż na nick spojrzałam wink
      Dorzucę jeszcze jeśli mężczyzna ma ogródek to sadzonkę jakąś, krzaczek, cebule kwiatowe, iglaczek albo leżaczek wink
      • aankaa Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 20:42
        najnowszy model sekatora/podkaszarki/... big_grin
    • netlii Re: Prezenty dla facetów - wieczny problem 28.01.20, 21:27
      Zależy co delikwenta cieszy.
      Dla przykładu jeden z wujków oznajmił, że w sumie interesuje go Japonia, w dalszej perspektywie chciałby odwiedzić i już pojawiło się pole do prezentów od przewodnika po Japonii w formie drukowanej po zamówienie sushi z restauracji.
      Zawsze sprawdzi się coś neutralnego z garderoby z cyklu t-shirt albo nawet zwykła czapka i szalik na zimę.
      Itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka