default Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:08 Na pewno coś z grupy ras pierwotnych - pies faraona, podenco z Ibizy, ewentualnie basenji. Albo charta afrykańskiego azawakh. Tego ostatniego parę lat temu prawie juz miałam kupić... ale się opanowałam Kota to żadnego nie mam wymarzonego. Mam dachowce, jeśli kiedykolwiek jeszcze jakieś bede miała to pewnie tez dachowce- przybłedy, sama z siebie raczej kota sobie nie wezmę. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 21:12 Piesio - Welsh Corgi Pembroke - umaszczenie dowolne, kot - duży, puchaty i dynamiczny podlizuch, może być łakomczuch...z rasowych podoba mi się MC i Ragdollek, chociaż bengalski lobuz też fajny...albo turecki van...za charakter! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 21:46 Corgi są re-we-la-cyj-ne!! Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Gdybyscie mogly wybrac 18.02.20, 02:30 Default-pracowalam w hotelu dla psow u kobiety, ktora hodowala podenco. Sliczne byly, fakt...ale nie przywiazywaly sie do czlowieka. Po pol roku inne psy rozpoznawaly mnie z daleka, tulily sie, lizaly. Pondenco traktowaly cie jak kot: podsuwasz miche i obslugujesz. Do wlascicielki tez tak samo. Nigdy nie widzialam ani jednego z chyba szostki, ktora jej zostala po czasamch wystawowych, ktora by sie zachowywala normalnie jak pies, bez dystansu. Wykasowalam wszystkie zdjecia z wyjatkiem tego, na pamiatke. Odpowiedz Link Zgłoś
kiszona_kapusta Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:14 Pies to leonberger a kotek ragdoll Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:21 Niebieski lub biszkoptowy Brytyjczyk, a z psów Pomeranian. Kot odpada, bo alergia, pies odpada, bo panicznie się boję Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:22 Pomeraniana to raczej trudno się bać Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:25 Boję się każdego.....wszak każdy może ugryźć Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:22 Z kotów gepard, bo łatwo się oswaja. Z psów zawsze chciałam doga. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:43 błękitnego! ale z praktycznego punktu widzenia raczej miec nie będę. Często wyjeżdzam to raz, a po dugie zbyt się ślinią Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 06:42 O, to tak jak ja! Błękitny dog niemiecki marzy mi się od dziecka. Ale też zbyt dużo mnie nie ma. Poza tym podobno chorują 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 06:58 Zawsze, ale to zawsze podobały mi się błękitne dogi. Jakies dwadziescia kilka lat temu widziałam cudny obrazek. Było to w Sztokholmie, więc , jak mniemam był to Szwed. Wysoki, blondyn - ale nie biały szwedzki blond, a taki złoty. Opalony typowo wodniacką opalenizną. Zreszta po włosach tez było widać, że to taki rozjaśniony słońcem wodniacki blond (Zeglarze, winsurferzy maja taki charakterystyczny wygląd - no widać, że na wodzie spędzają mnóstwo czasu). Sylwetka wysportowana - wszystko na swoim miejscu w odpowiednich proporcjach Był w granatowym swetrze, takim troche lużnym, dzinasach. Przy nodze miał psa - właśnie doga . Błękitnego. No razem wyglądali obłędnie. Nie mogłam sie napatrzeć. Aż zawróciła ze swojego kierunku i kawałek za nimi poszłam, by podziwiać tą cudną parę. Obaj poruszali sie podobnie. Z gracją Matko. Co to był za widok! Odpowiedz Link Zgłoś
umi Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:25 Z psowatych wilk Ewentualnie hybryda, ale nie z hodowli, koniecznie naturalny wypadek matki natury. Z kotowatych gepard, na drugim miejscu tygrys, zbik lub manul. Nie wiem, czy to sie lapie w kategorie psa i kota, ale mialo byc dowolnie. W praktyce zawsze mi sie trafiaja mieszance i pewnie tak juz pozostanie, ktos to musi przygarniac a i tak jest nadmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 21:09 Manul przypomina mi opowieść, o staruszeczce z Syberii chyba, która przygarnęła zabiedzonego kotka i tak razem mieszkali, przyszedł włamywacz i kot (jak się okazało manul) spuścił panu srogie bęcki. Odpowiedz Link Zgłoś
bukietlisci Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:26 pies: bullterier, chart irlandzki, jużak, mastif angielski, dlaczego? bo zawsze chciałam, a los zsyłał coś innego. oraz sznaucer olbrzym - uwielbiam te psy. ale olbrzymy- miniatury i średniaki to zupełnie inna bajka. koty: czarny dachowiec - mam. ideał kota. oprócz tego chciałabym bardzo .... a nie, nie chciałabym. mam ideał. a mam mniej idealne, więc porównanie jest Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:26 Pies- Jack Russel Terrier; odpowiada mi wyglądem i temperamentem. Kot- Ragdoll, przepiękny pieszczoch. Odpowiedz Link Zgłoś
miss_fahrenheit Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:39 Pies - cavalier Kot - rosyjski niebieski Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:47 Mam mopsa - przypadek - jest to cudowna klucha, uwielbiam ją, po prostu kocham moją psią córeczkę. Półtora roku temu odszedł mój psi synek - sznaucer miniatura, który był jedyny i tylko on przez 8 lat i też to moja rasa (później pojawił się ludzki synek i właśnie psia córeczka). A kota ... hmmmm ... kotów nie kocham i są mi obojętne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 20:54 A kota ... hmmmm ... kotów nie kocham i są mi obojętne. to ja mam tak z psami Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 21:17 Od godziny próbuję sobie wyobrazić jaką rasę bym wybrała, gdybym MUSIAŁA mieć psa. I nie potrafię. Zupełnie nie moja bajka, cudze są fajne, własnego nie chcę za żadne skarby. Kota: snowshoe. Mam coś takiego wymieszanego właśnie i to jest kochana, przeinteligentna wariatka. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 21:39 nigdy juz nie kupie ani rasowego psa, ani kota, ale gdybym miala wybierac to koty Devon rex lub Sfinks kanadyjski. Pies - posokowiec/gonczy/wyzel/jamnik/ogar. Krotkowlosy i klapciatouszny Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 21:41 Pies - tylko Staffordshire bullterrier. Odpowiedz Link Zgłoś
unaluna Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 22:20 Border collie albo basset. Kota nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 22:46 Wyzla. Nigdy nie mialam psa alw wszystkie znane mi wyzly byly super. Moze jeszcze jamnika szorstkowlosego, tez mam dobre doswiadczenia Beagle i west highland white terrier tez mi sie podobaja. Kota - najlepiej czarnego. Lubie krotkowlose i ze szczuplymi pyszcZkami, brytyjczyki mi sie nie podobaja, biale koty tez nie, moze byc szary albo szylkretowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gdybyscie mogly wybrac 13.02.20, 22:56 Rase to nie..ale zawsze chciałam miec rudego kota, takie cynamonowego...przybłakały sie do tej pory: szary, 2 czarne... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 01:24 wszystko jeszcze przed Toba... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 01:51 German shepherd albo Collie. Kot? No way … nie lubie kotow, boje sie kotow … hmmm … gdybym juz musiala (!!!) miec to tego takiego Siberian Hypoallergenic mocno kudlatego. Ale to naprawde pod przymusem Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 15:37 Ja do psów nie nie mam...ale juz sobie domu bez kota nie wyobrażam. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 05:26 niebezpieczne pytanie OBOK owczarka niemieckiego bylby: nowifunland, mastiff staroangielski, pomeranian, border colie kot - moze byc zamiast kota jeszcze jeden pomeranian? Odpowiedz Link Zgłoś
ewiedzma Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 07:15 Pies: boston terier. Kot: devon rex. Przy czym najukochanszy pies, jakiego miałam był owczarkiem szkockim, długowłosym collie, a kot: czarnym dachowcem. Jednak pomimo jakichśtam preferencji rasowych, nie mam zamiaru kupować żadnego zwierzęcia. Za dużo fajnych stworkow czeka w schroniskach. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 07:29 Owczarek kaukaski. W dzieciństwie miałam cudowną sukę kaukazicę, żaden kolejny pies nie dorównywał jej inteligencją, czułością i... rozmiarem :p Na kotach się kompletnie nie znam, ale na pewno nie sfinks. One mają coś pod kopułą poprzestawiane i głaska się je dziwnie :p Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 07:31 Kot: Maine Coon albo norweski leśny Pies: berneński pies pasterski i owczarek podhalański Do tego poproszę chałupę w Beskidzie, samochód 4x4 i taki dochód, żebym mogła spędzać czas ze zwierzakami zamiast chodzić do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 07:43 Border collie! W latach 80' XX wieku (ale to brzmi) za sąsiadkę miałam prostytutkę ! I ona miała psa. Był to najmądrzejszy, najcudowniejszy pies pod słońcem. To był pies, który jednym spojrzeniem umiał wyrazić wszystko. Misiek większość czasu błąkał się samopas. Uznał, że do jego obowiązkow należy towarzyszenie mi i mojemu bratu w drodze do szkoły. Odprowadzał mnie, brata, a potem ilekroć wychodziłam ze szkoły, juz na mnie czekał. Tak samo robił z bratem. Wychodziliśmy i wracaliśmy o różnych porach, a on był. I nie to, że cały dzień się kręcił w okolicach szkoły. Po odprowadzeniu mnie np. do domu, odwracał się i biegł kłusem do szkoły, bo brat akurat tego dnia kończył lekcje godzinę po mnie, itd. Gdy miało się przejść przez ulicę, rozglądał się i dopiero jak uznawał, że droga jest bezpieczna , "pozwalał" nam przejść. Gdy usiłowaliśmy wejść wcześniej, popiskiwał i zagradzał nam drogę. Gdy mama prosiła mnie, abym zawołała brata na obiad, wołałam Miska i mówiłam : "Przyprowadź X". Pies natychmiast wykonywał zadanie. Wszyscy wokół go znali i lubili. Myśleliśmy, że to taki piękny kundelek. Dopiero po wielu latach zorientowaliśmy się, że to był rasowy border collie. Może rodowodu nie miał, ale ewidentnie był to border. Skąd sąsiadka miała takie cudow latach 80' ? Ponoć dostała go w ramach rozliczeń od jakiegos klienta Maine Coon, ragdoll. Obecnie mam dwa - koty rasy europejskiej. Same się do nas wprowadziły Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 08:16 Fajna historia. Border collie to pies pasterski i zaganiający - uznał Was za swoje stado i pilnował Pies pasterski to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 08:17 Tak, to prawda, wiele osob ktore nie znaja sie na rasach psow, mysla, ze border collie to taki ladny kundel Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 08:13 Nie wzięłabym psa rasy myśliwskiej. Bardziej odpowiadają mi pasterskie. Najfajniejsze wydają mi się małe psy, kundelki, zwłaszcza takie rude, do lisków podobne. A jeśli chodzi o kota, to chciałabym takiego, który będzie lubił się przytulić, położyć się obok/na mnie na kanapie (na rasach kotów się nie znam). Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Gdybyscie mogly wybrac 14.02.20, 17:01 >>>>małe psy, kundelki, zwłaszcza takie rude, do lisków podobne. Takie ? Odpowiedz Link Zgłoś