steficzka 23.02.20, 21:58 Mąż wyjechał na tydzień, dlatego postanowiłam urządzić festiwal sałatek. Dość ze schabowymi, dość z mielonymi!!! Będziemy zajadać z córką że hoho. Szukam i inspiracji.Podajcie proszę przepisy na wasze ulubione sałatki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
steficzka Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:07 Znam te sałatki. Myślałam że czymś mnie zaskoczycie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:10 To moje ulubione, ale proszę: makaron kokardki, kurczak w kostkę podsmażony, suszone pomidory, pestki słonecznika podprażone, kiełki słonecznika, zielone pesto Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 23:20 Ewbal, zamiast pesto znam wersję z serem pleśniowym typu gorgonzola, wszystko na ciepło, więc ser roztapia się z lekka i jest pycha... Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:26 A skąd my mamy wiedzieć, które znasz? Miały być ulubione. Ale ok, jak nie cezar to rukola z fetą i truskawkami albo tabbouleh (może inaczej się pisze, nie wiem). Poza tym przeważnie wrzucam do sałatki to, co mam pod ręką: halloumi, wędzonego łososia, kukurydzę, fasolę... I lubię też salatki obiadowo-kolacyjne, czyli bez liści, a bardziej treściwe, z makaronem lub ryżem. Moja ulubiona to makaron, pomidory drobno pokrojone, groszek, cebula i sos jogurtowo-majonezowy z dużą ilością curry. Oraz tradycyjna, jarzynowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fil.lo Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:18 Grecka, kuskus z burakiem, fetą i pietruszką, ciecierzyca z dynią, fetą i pietruszką (+czosnkowy winegret). Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:24 Uprzedzam, że równie kaloryczna, co pyszna : szynka, np. konserwowa, żółty ser, ananas z puszki, kukurydza, majonez. To, co się da pokroić w kostkę, wymieszać, doprawić do smaku Odpowiedz Link Zgłoś
ewbal Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:25 Sałata, pomidorki koktajlowe, grillowany kurczak, pomarańcza, pestki dyni, sos jak do cezara Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 22:45 Grecka z porządną fetą i oliwkami a zaraz po miks sałat rzodkiewka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, jogurt, doprawiasz czym chcesz, Odpowiedz Link Zgłoś
stavros2002 Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 23:45 Grecka o tej porze roku to jakaś pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 23:20 Na cieplo: na rukole kladziesz pokrojone pieczone buraki i podsmazony serek kozi, polewasz oliwa z oliwek zmieszana z miodem i musztarda, posypujesz platkami migdalow (albo pestkami dyni). Pieczona dynia, awokado, feta, oliwa z oliwek Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 23:21 Filet z kurczaka obsmażony i w kostkę, feta, oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula w piórka, rukola i winegret. Pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 23:32 Sałata lodowa, kurczak curry, orzechy włoskie, do tego dość kwaśny winegret. Bardzo lubię 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: Festiwal sałatek :-) 23.02.20, 23:41 Kocham wszystko, co jest z halloumi. Robiłam kiedyś taką z ananasem chwilę podsmażanym, ale już nie pamiętam reszty składników. Oprócz tego: kuskus, cieciorka, rodzynki, kolendra, pomidor, wszystko skropione sokiem z limonki lub cytryny, z dużą ilością przypraw orientalnych. Sycąca bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 00:00 - Surowy kalafior, czosnek, jogurt, sol, pieprz - Gotowany brokul, pomidor, ser feta, majonez, jogurt, sol, pieprz, - Salatka jarzynowa tradycyjna z dodatkiem curry Odpowiedz Link Zgłoś
buuenos Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 00:10 1. Szpinak,pare kleksow zurawiny,,upieczony, albo usmazony boczek na chrupiaco,uprazone migdaly, sos jogurtowy z odrobina czosnku. 2. Mix salat + mango+czerwona cebula+pomidory+pestki granatu+kozi ser ( opcja 2 kozi ser w bekonie krotko podsmarzony)+vinaigrette na bazie malin. 3.Surimi+drobno pokrojona czerwona cebula+ koper+ majonez ketrzynski badz kielecki. Podawane na krakersach. 4.Makaronowa: Pomidory koktajlowe,pokrojone oliwki, tymian, oliwa z oliwek,zielone pesto,kulki mizzarelli,makaron np swiderki albo rurki, dwie garscie rukoli, swiezo zmielony pieprz. 5.Przeglad lodowki: Bierzesz co masz,nie patrzysz na przepisy ,kreujesz nowe smaki Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 07:03 -Sałatka wybitnie aromatyczna -Fasolka szparagowa z pomidorkami i fetą -sałatka szopska Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 07:12 nie wiem dlaczego nadal linki wklejane z URL nie są aktywne (moderacjo??? może czas ruszyć ty ..., znaczy "się") więc inaczej - ugotuj.to/ugotuj/64135290/salatka+wybitnie+aromatyczna/p/ -www.kwestiasmaku.com/przepis/fasolka-szparagowa-z-pomidorkami-i-feta -www.kwestiasmaku.com/przepis/salatka-szopska Odpowiedz Link Zgłoś
czekoladazkremem Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 07:15 Kurczak wędzony, pomidorki koktajlowe, kawałek dobrego sera żółtego, cebulka czerwona, trzy jajka. Plus sosik. Mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 12:21 A la foul - jogurt naturalny/grecki, tahina, pieprz, sól, ogórki kiszone/kiszona rzodkiew, pomidory, dużo natki pietruszki i do wyboru jedno z typu bobik/bób/biała fasolka/cieciorka. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 12:22 Czerwona, zielona, żółta papryka w kostkę, oliwki czarne, czerwona cebula, feta. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 12:23 Ogórki zielone, dużo czarnuszki, sos sól+pieprz+ksylitol+sok cytrynowy+oliwa Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 13:34 Oprócz tych, które już zostały wymienione - różne sałaty (w tym jakaś bardziej gorzka, może być rukola), różne sery pokrojone w kostkę, marynowane gruszki, orzechy włoskie. Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 14:06 - podgotowany brokuł+feta+ kukurydza+jogurt z czosnkiem i łyżką majonezu - tuńczyk w sosie własnym (2 puszki), ogórki kiszone (6 szt.), groszek (puszka), kukurydza (puszka), jajko (2 szt.), majonez - paluszki surimini, por, jajko, kukurydza, ananas, jogurt naturalny Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Festiwal sałatek :-) 24.02.20, 19:46 Roszponka, na to.wiórki czerwonej cebuli, mozarella w kostkę, czarne oliwki w krążki, mandarynki w plastry, posolić, popieprzyć, oliwa, orzechy włoskie na wierzch i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś