Dodaj do ulubionych

Zamknięcie szkół

10.03.20, 15:21
Dziecko powyżej 8 lat.
Zasilek opiekuńczy nue przysluguje, ok ale czas wolny na opiekę tak?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 15:47
      ???
    • kamin Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 17:06
      Masz na myśli urlop bezpłatny?
    • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 17:10
      Urlop
      gp24.pl/co-przysluguje-rodzicom-gdy-pracownik-lub-jego-dziecko-zostana-poddani-kwarantannie-z-powodu-podejrzenia-koronawirusa/ar/c1-14844804
      • stavros2002 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 17:15
        Zamknięte szkoły to nie kwarantanna.
      • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:23
        ale w tym co linkujesz jest nie że urlop, tylko że zasiłek opiekuńczy:
        "ubezpieczonemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem w wieku do lat 8 przysługuje dodatkowy zasiłek opiekuńczy. Będzie tak sytuacji, gdy związku ze zwalczaniem zakażenia wirusem i rozprzestrzeniania się choroby zakaźnej, nastąpi zamknięcie żłobka, klubu dziecięcego, przedszkola lub szkoły. Nie może on być z dłuższy niż 14 dni."
        • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:00
          Faktycznie, doczytałam ile ma lat dziecko autorki- rzeczywiście urlop raczej.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 18:38
      Jak ci udzieli pracodawca to możesz wziąć bezpłatny urlop czy normalny, możesz zatrudnić opiekunkę, możesz zabrać do pracy jak możesz, możesz zostawić w domu - jak rozgarnięty to przeżyje.
      Widzisz masz 5 wyjść.
      Podziękuj!
      • magdzialena78 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:21
        Czyli z założenia np 9 latek ma zostac sam w donu?
        Zakladajac ze pracodawca nie udzieli urlopu.
        • slonko1335 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:30
          Niestety tak.
        • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:36
          Sorry, ale dlaczego nie? 9 latek widzi co się dzieje. Ma telefon komórkowy i mniemam, ze umie sie nim posługiwać. 15 minutowa rozmowa , że nie wolno otwierać obcym drzwi, ze nie wolno wychodzić z domu itd wystarcza. Dziecko będzie dumne, ze jest taaakie dorosłe. Ryzykujesz, że:
          - spędzi czas przed laptopem, telewizorem itd
          - w kuchni zastaniesz bałagan, bo samodzielnie zrobi sobie cos do jedzenia i będzie dumne z osiagnięć
          - będzie odrywało Cię od pracy i dzwoniło kilka razy dziennie.
          Koniec.
          • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:38
            No przez pierwsze dni pewnie spoko, po tygodniu przestanie być już tak interesująco dla dziecka, po 2 tygodniach sama bym zwariowała, a zanosi się na dłużej... UW zawiesił zajęcia na miesiąc..
            • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:44
              Wiesz, czasem bywa tak, że jest mniej interesująco. Nie róbmy z dzieci kalek. Widzą co się dzieje. Trzeba rozmawiać, ale nie straszyć, trzeba przygotować na sytuację, w której będzie musiało wykazać sie dorosłością. W sytuacjach ekstremalnych , a z taką mamy do czynienia, dzieci są bardziej dojrzałe niz nam się wydaje.
              • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:49
                Nie wiem, jeszcze nie byłam w takiej sytuacji że dziecko jest w pełni sił, zupełnie zdrowe i nie ma długotrwałego braku kontaktu z rówieśnikami i możliwości wyjścia do kina, na plac zabaw, czy figloparku - liczyć na rozsądek 9latka? Proszę cię... U mnie po 2 dniach góra jest jojczenie "nudzi mi się...". Szczerze to obawiam się co będzie po 2 tygodniach, o miesiącu nie wspominając - przypominam że chodzi o zdrowe dzieci, a nie chorujące, którym i tak nic się nie chce.
                • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:55
                  Nikt z nas nie był w takiej sytuacji ( epidemia, zagrożenie zdrowia/życia bardzo, bardzo wielu ludzi). Tym nie mniej wbrew woli znaleźliśmy się w niej wszyscy włacznie z 9 latkami. Może porówanie nie jest najszczęśliwsze, ale w czasie działąń wojennych dzieci 8-9 letnie , które też nie miały podobnych doświadczeń musiały wykazać się rozsądkiem i dojrzałością.
                  To jest egzamin z dojrzałości i dzieci i rodziców.
                  Szczerze mówiąc nie rozumiem "nudzi mi się". Nie słyszałam tego z ust syna, choć czasem zabijanie nudy było kosztowne także w sensie finansowym. Ale ad rem. Wierzę w mądrość dzieci jeśli sytuacja zostanie im w sposób rozsądny nakreslona i przedstawiona- bez straszenia, ale i lekceważenia groźnej sytuacji.
                • biszkopty35 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:06
                  agnstep napisała:

> Nie wiem, jeszcze nie byłam w takiej sytuacji że dziecko jest w pełni sił, zupe
                  > łnie zdrowe i nie ma długotrwałego braku kontaktu z rówieśnikami i możliwości w
                  > yjścia do kina, na plac zabaw, czy figloparku - liczyć na rozsądek 9latka? Pros
                  > zę cię... U mnie po 2 dniach góra jest jojczenie "nudzi mi się...". Szczerze to
                  > obawiam się co będzie po 2 tygodniach, o miesiącu nie wspominając - przypomina
                  > m że chodzi o zdrowe dzieci, a nie chorujące, którym i tak nic się nie chce.

Trwoga ogarnia. Czy Twój syn jest analfabetą? Piśmienni zawsze znajdowali rozrywkę w lekturze.
                  • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:07
                    Serio - 9latek przez 2 tygodnie? Na jakim świecie ty żyjesz? Poza tym może to nie analfabetyzm, ale orzeczenie o ks ma, co powoduje że wychowywanie jest nieco trudniejsze
                    • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:16
                      Dzieci w czasie wojen, klęsk zywiołowych, trzęsienia ziemi, suszy, powodzi muszą sobie radzić. Radziły sobie dzieci w Powstaniu, wywiezione na Syberię czy do obozów. Nie przesadzaj.
                      • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:22
                        Zasadniczo umierały.
                        • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:30
                          Niekoniecznie. Gdyby tak było moi rodzice nie przeżyliby wojny.
                        • lily_evans11 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:39
                          W samo sedno, triss.
                          I też myślę, że zdrowemu, energicznemu dziecku spedzającemu po 9 godzin dziennie samotnie w domu przez ileś dni w końcu odwali i wyjdzie gdzieś. Albo zapomni się i kogoś wpuści. Itp. Itd.
                          Granica 8 lat jest trochę za niska.
                          • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:27
                            3 mce w chinach juz siedza. Ile ksiazek w tym czasie dziecko ematki przeczyta!
                          • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:20
                            Jeżeli 8 latek ma wyjaśniona sytuację, a ma , bo mówi się o tym wszędzie i powiedziane, że "nie" to jesli nie jest niepełnosprawny umysłowo lub wychowywany a właściwie niewychowywany to NIE wyjdzie.
                            • lily_evans11 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 21:37
                              Będąc starsza o ponad rok pewnego razu wyszłam ze strachu, bo taka była sytuacja, i w ogóle nie zamknęłam drzwi, zostały otwarte na oścież.
                              • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 17:18
                                no i np - glupi wiek jak na to zeby zostawiac na cale dnie w domu - zapewne odpowiednik mirca wciaz istnieje wystarczy ze ktos sie zakrzatnie udajac rowiesnika i wybada gdziez dzieciak sam siedzi o przyjdzie sie pobawic dla towarzystwa....
                      • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:19
                        A te co nie daly rady umieraly. Slaby przyklad bo zero jedynkowy
                    • biszkopty35 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:16
                      Żyjemy na tym samym świecie. Są książki. Naucz go czytać książki, czytając mu.
                    • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:25
                      Mój syn mając 9 lat siedział sam w domu jak ja byłam w pracy, nie było problemu. Jakby musiał to 2 tygodnie też wytrzymałby. Fakt, że dzwonił do mnie do pracy, ja też dzwoniłam, ale bez przesady to już duże dziecko, ja mu zawsze mówiłam że ma dzwonić, ewentualnie sąsiadkę o pomoc poprosić, ale nigdy nie było potrzeby fatygowania jej, wróć............ raz nie mógł drzwi zamknąć i poprosił o pomoc.
                      Teraz ma 11 lat i czasami na chwilę zostaje z 3 letnim bratem jak muszę np zrobić zakupy a młodszy jest przeziębiony.
                      Najwyżej przedawkuje telewizje, narobi bałaganu,
                      • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:32
                        Bo to jest normalne wychowanie dziecka. Tak, czasem jest bałagan, czasem za dużo telewizji.
                        • anatewka11 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:00
                          Moje dzieci musiały się zmierzyć z dorosłością po śmierci taty w wieku 9 i 12 lat. Nie miałam innego wyjścia i zostawały same w domu raz w tygodniu na noc i dwa razy w miesiącu dodatkowo na 24 h. Oczywiście nie od razu. Do dyspozycji były zaprzyjaźnione sąsiadki. Czasami nie ma innego wyjścia chociaż nikt tego nie chce.
                          • noemi29 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:04
                            anatewka11 napisała:

> Moje dzieci musiały się zmierzyć z dorosłością po śmierci taty w wieku 9 i 12 l
                            > at. Nie miałam innego wyjścia i zostawały same w domu raz w tygodniu na noc i d
                            > wa razy w miesiącu dodatkowo na 24 h. Oczywiście nie od razu. Do dyspozycji by
                            > ły zaprzyjaźnione sąsiadki. Czasami nie ma innego wyjścia chociaż nikt tego ni
                            > e chce.
                            >
                            Ale były razem, we dwoje, a mój jest jedynak. Do tego ekstrawertyczny. Gdyby miał towarzystwo starsze od siebie o 3 lata, to skakałby z radości, że szkoła zamknięta .
          • pierwszykot Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:12
            Ja jestem z pokolenia ktore w tym wieku chodziło z kluczem na szyismile jak zapomnialam to dzwoniłam od sąsiadki do mamy do pracy. Jak mogła przyjść to przyszła otworzyć jak nie to nie raz u sąsiadki siedziałam albo na klatce ( jak sąsiadki nie bylo). Jak się domyślacie szybko się nauczyłam że klucza się nie zapominasmile 8 latek spokojnie da radę sam w domu.
            • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:24
              Ja tez bylam dzieckiem z kluczem. Byl u nas pawlacz w domu gdzie rodzice trzymali prezenty. Jak bylam sama w domu to zawsze bralam stolki z kuchni, ustawialam jeden na drugim wlazilam na to i trzepalam sobie ten pawlacz zeby zobaczyc czy juz sie jakies prezenty pojawily. Ani razu nie spadlam.
            • vodyanoi Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:27
              Ja też jestem z tego pokolenia.
              Mój kolega Rafał poszedł po szkole nad rzekę. Spadł ze skarpy i się utopił. Miał 8 lat.
              Moi koledzy z innej szkoły (chodziłam z nimi do przedszkola) - Paweł i Maciek, w wieku 7 lat postanowili bawić się w przebieganie przed samochodami. Zabawa trwała tygodniami. Ale pewnego dnia wyskoczyli tak, że.... Przed samiutką szkołą to w dodatku było.

Mój własny mąż, odpowiedzialny, młody, dziewięcioletni człowiek, zapomniał raz kluczy i postanowił wejść do domu przez balkon kolegi. Skończyło się dwiema złamanymi nogami.

Tak więc - niektórzy przeżyli w zdrowiu, niektórzy w chorobie, a niektórzy nie przeżyli, bo mieli durne pomysły. I jak patrzę na obecny ośmiolatków, to oczywiście - jednych zostawię samych (swoją córkę mogłam zostawić, jak miała 5 lat), drugich samych na jakieś 2-3 godziny, a innych... A innych ewentualnie można spisać na straty, prawda?
    • szeptucha.z.malucha Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:36
      Ale do 14 lat jest zasiłek opiekuńczy. Zawsze w razie choroby dziecka dostawałam. Powyżej 14 max 14 dni w roku.
      • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:39
        Taa pod warunkiem że dziecko jest chore, a to dotyczy dzieci zdrowych - czyli 8 lat maks.
        • zazou1980 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:47
          Ok, ale to jest tylko 14 dni, chodzi mi o dzieci do 8 lat, a co jesli placowki beda zamkniete dluzej? Tak z 10 tygodni? Co wtedy robic z dziecmi?
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:51
            Kamień do szyi i nad Odrę (mam 2 km)
            • zazou1980 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:22
              Szybciej bedzie nad Wisle, bo mam 500m w linii prostej 😆
          • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:51
            Rodzice 8,5 latków mają problem już teraz w zasadzie więc to o czym piszesz to są na razie jakieś kosmiczne perspektywy - po prostu dołączą do grona rodziców, którzy mają prze.... bo oczywiście za dzieci w domach nikt nie weźmie odpowiedzialności, a jak coś zmalują to winni będą rodzice
            • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:02
              Powtarzam, czy Wasze dzieci są aż tak nieogarnięte, że nie mozna im niczego wytłumaczyć? Czy nie mają komórek?
              Nie wdając się w szczegóły miałam sytuację, w której kilka razy w miesiącu musiałam zostawić na 2-3 godziny ( także w nocy, a właściwie głównie w nocy) 5-6-7-8-9 letniego syna. Nie było komórek. A właściwie były tylko po za moim zasięgiem finansowym.
              Syn wiedział, że może obudzić się i nikogo w domu nie będzie.
              Raz rozpruł poduszke i cały pokój był w piórach. Zahartowany w dzieciństwie, zaprocentowało to później.
              • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:06
                Gratuluję syna, serio. Mam natomiast poważne obawy co do mojego dziecka jak przetrwa minimum 2 tygodnie w domu bez kontaktu z rówieśnikami i możliwości wyjścia gdzieś (dziecko mam z orzeczeniem o ks, co też ma swoje konsekwencje w codziennym życiu)
                • daniela34 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:36
                  agnstep napisała:

Dziiecko mam z orzeczeniem o ks, co też ma swoje konsekwencje w codzie
                  > nnym

Na marginesie- w wątku o tym, że nie umiesz wychować córki (Twoje słowa, ja tak nie twierdzę) chyba zapomniałaś wspomnieć że dziecko ma KS. A to akurat mogło być istotne.
                  • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:42
                    Wiesz psycholog tyle razy starała się wtłoczyć mi do głowy "że nie wszystkie problemy można zwalić na przyczynę orzeczenia", że sama zaczęłam podświadomie ten aspekt pomijać w radzeniu sobie z trudnościami - a problem jest, przyznaję, ale przez te 9 lat nauczyłam się dostosowywać i jakoś z nim żyć.
                    • daniela34 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:51
                      agnstep napisała:

> Wiesz psycholog tyle razy starała się wtłoczyć mi do głowy "że nie wszystkie pr
                      > oblemy można zwalić na przyczynę orzeczenia

To na pewno prawda. Nie wszystkie. Ale jednocześnie w tym wątku sama piszesz, że może inne dziecko by zostało samo, ale twoje ma KS, więc... czyli jednak uważasz, że przyczyna KS ma wpływ na zachowanie dziecka
                    • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:24
                      To bez problemu dostaniesz zwolnienie na opiekę nad dzieckiem szczególnej troski ( bez ironii).
              • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:07
                To nieodpowiedzialne. Byłaś do tego stopnia samotną matką? Dramat, ale chyba można było jakąś babcię ogarnąć czy coś.uncertain
                • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:18
                  Nie, nie byłam samotną matką. Mój mąż po wypadku samochodowym nie prowadził auta. Kilka razy w miesiącu musiałam zawieść go bo dyżurował pod telefonem.
                  • koktajlowe Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:19
                    "zawieść"

Zawieźć, bo zawozić 😉
                  • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:23
                    Taksówki albo samochód służbowy. Jak czyjaś obecność jest absolutnie niezbędna to wysyłają samochód służbowy.
                    • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:28
                      Raz przysłali karetkę 5 razy nie. Na nocne taksówki nie do końca było nas stać. Takie czasy. Przyjęlismy taką opcję , ryczałt samochodowy itd. Nic się nie stało. Nie wychowalismy dziecka - płatka sniegu. Kilka razy musiał sobie radzić w trudnych sytuacjach zyciowych i mniemam, że zahartowanie w dzieciństwie bardzo mu pomogło.
                  • kamin Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:36
                    Duża nieodpowiedzialność. I pisze to radośnie pani, która w zaprowadzeniu do przedsxkola dziecka z lekkim katarkiem, bez temperatury widzi wielki problem (w czasach przed korono dla jasności).
                    • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:38
                      Bo to troll.
                      • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:39
                        Serio?
                    • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:39
                      Tak. Owszem. Nie zostawiałam noworodka.
                      Nie zostawiałam niemowlęcia. Zostawiałam rozumne dziecko.
              • koktajlowe Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:12
                "miałam sytuację, w której kilka razy w miesiącu musiałam zostawić na 2-3 godziny ( także w nocy, a właściwie głównie w nocy) 5-6-7-8-9 letniego syna"

Wspaniale, gratulacje.
                Tylko mu tu nie mówimy o sporadycznym zostawieniu dziecka na 3-4 godziny, ale o 8-9 latkach zostawianych w domu bez opieki np. na 9-10 godzin (8 godzin pracy plus dojazd) przez np. miesiąc codziennie.
                • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:27
                  Nie o to chodzi czy to bezpieczne czy nie. Chociaz oczywiscie wypadki w domu rowniez sie zdazaja. Jak ma sie spokojne dziecko to spoko jak ma sie dziecko z wyobraznia to gorzej. Bardziej chodzi o to ze normalna ematka z dzieckiem w czterech scianach (a wiec z zajeciem) szybko popada w depresje. A co dopiero dzieciak ktory bedzie ogladal 8h telewizje a jak rodzice juz po 8h wroca bedzie spragniony kontaktu z drugim czlowiekiem.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:25
                    Jest telefon, są koledzy on line ( w tej samej sytuacji). Większość dzieci bez powodu siedzi przy kompie ( dorosli zreszta też).
              • kryzys_wieku_sredniego Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:22
                Tak, syn nigdy nie był w domu sam dłużej niż 20 min, nawet do szkoły pod szafkę każe się odprowadzać, zapewne ma jakieś zaburzenia społeczne ale w kontaktach z rówieśnikami tego nie widać wręcz jest przebojowy, może tylko "boi dupa" z niego, to widać, na przedstawieniach jest cichy, mówi półgłosem no taki typ ... w każdej klasie jest kilkoro takich dzieci tak jak tych wygadanych i wszystko wiedzących, chcących ciągle dyskutować z doroslymi.
                Czy syn by sobie poradził cały dzień sam w domu, może nie dostałby zawału wolę nie sprawdzać teraz.

• krypteia Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:48
                lwica_24 napisała:

> Nie wdając się w szczegóły miałam sytuację, w której kilka razy w miesiącu musi
                > ałam zostawić na 2-3 godziny ( także w nocy, a właściwie głównie w nocy) 5-6-7-
                > 8-9 letniego syna. Nie było komórek. A właściwie były tylko po za moim zasięgie
                > m finansowym.
                > Syn wiedział, że może obudzić się i nikogo w domu nie będzie.

Zastanawialiście się co by się stalo z tym pięciolatkiem którego zostawiliscie w nocy na 3 godziny gdybyście oboje zginęłi w wypadku podczas gdy odwozilas męża do pracy?
                To było skrajnie nieodpowiedzialne!!!

• lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:51
                  Myślę, że zajęliby się nim moi rodzice, bo pewnie policja by ich poinformowała, ze zginęlismy w wypadku. Ale oboje zyjemy.
            • mama0208 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:36
              Zostawianie dziecka 9-letniego samego w domu jest niezgodne z przepisami. Kiedyś dostałam opieprz od znajomego policjanta któremu pochwaliłam się jaki to mój syn jest samodzielny.
              • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:39
                W Polsce nie jest niezgodne. Nie sugeruj się przepisami amerykańskimi czy brytyjskimi.
                • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:42
                  W Polsce nie jest niezgodne dopóki coś się nie stanie, a jak dzieciak dajmy na to spali pół mieszkania, to jak sądzisz kto będzie winny? Epidemia?
                  • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:47
                    Wtedy oczywiście odpowiadają rodzice.
                    • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:52
                      No więc co mi z tego, że "w Polsce nie jest niezgodne"? Wychodzi praktycznie na to samo.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:52
                    Chryste, czy dzieci są tak głupie, ze spalą pół mieszkania? No chyba te, które nigdy nie były wychowywane.
                    • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:29
                      Wystarczy ze podczas twojej nieobecnosci zapali sie zostawiona w kontakcie ladowarka. Oczekujesz od 9 latka ze ugasi pozar czy ze bedzie sie ewakulowal i wezwie pomoc?
                      • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:26
                        Otworzy drzwi, ucieknie. Nie może być zamknięty. Musi byc nauczony ( bez strachu) co ma robić.
                        Ładowarka może się i zapalić gdy wszyscy mocno spia. To ekstrema.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 20:49
        I nagle całe szkoły się rozchorują ...
        Błagam, czytałam dzisiaj tę ustawę z początku marca, w rozdziale czy art. dotyczącym opieki jest odeslanie do ustawy z 99' art chyba 12, gdzie jest mowa o dzieciach do lat 8 i nie więcej niż 14 dniach płatnych.
        Także ta która urodziła za peło i ma na nieszczęście 8 latka na stanie niech spier....
    • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:14
      No właśnie tak się przy okazji zastanawiam - u nas w klasie część dzieci z orzeczeniami o ks z różnych przyczyn, głównie zespół Aspergera i parę innych problemów - rodzice pracują, część z nich z racji zawodu ma marne szanse na pracę zdalną/nagły urlop bezpłatny na tyle czasu/nie mają dziadków/niani. Co z takimi dziećmi? Znam je i ciężko to widzę, aby przebywały bez opieki przez tyle czasu (umówmy się, że wkrótce płatne nianie to będzie towar mocno deficytowy)
      • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:25
        Jak by musieli to by przebywali. Czy dzieci w czasie wojen, klęsk zywiołowych itd ktos pyta czy mają ochotę zostać same w domu i czy się przypadkiem nie nudzą?
        • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:28
          dzieci w czasie wojen, klęsk zywiołowych itd - te pozbawione opieki umierają
          • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:37
            Nie! Stryj przeżył wywiezienie na Syberię. Miał 11 lat i pracował!!!!!! Tak. Do tego zajmował się chorą matką.
            Moja mama przeżyła Powstanie Warszawskie , przez kilka dni była pod opieką obcych ludzi. Przeżyła też obóz w Pruszkowie.
            Ojciec przeżył holokaust. Starczy?
            • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:40
              A jednak statystyki dotyczące Syberii, powstań i obozów są dużo mniej optymistyczne
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:46
                Tak umierali ludzie w każdym wieku.
                • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:49
                  No pewnie, bo większość dzieci nie dojechała na tę Syberię i zmarła jeszcze w pociągu.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:50
                    Ludzie umierali i w większości nie były to dzieci tylko osoby w starszym wieku. Wiem to od świadków.
            • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:33
              Powiedz to 2 milionom dzieci ktore zginely na roznych wojnach w ciagu istatniej dekady. No po prostu zle wychowane!
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:28
                Niczego nie rozumiesz. Gdy trzeba się przystosować to dziecko się przystosuje. Natomiast na wybuch bomby atomowej ( przykład, może byc tsuami, itd) nikt niema wpływu.
                • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 20:01
                  jaki wybuch bomby atomowej z ostatniej dekady?
        • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:28
          W czasie wojen i klęsk żywiołowych jednostki "nieprzystosowane" ginęły przy pierwszej możliwej okazji. Nie dramatyzuj bardzo cię proszę bo epidemia koronawirusa a wojna/klęska żywiołowa to jednak na szczęście dwie różne rzeczy
          • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:42
            Zobaczymy. Sytuacja jest bardziej niż poważna. Bardzo jestem ciekawa co powiesz jak zaczną się pierwsze zgony. I nigdy nie wiemy czy przez czyjąś niefrasobliwość i głupote tudziez egoizm nie będzie to dotyczyło twojej rodziny ( czego absolutnie nie zyczę).
            • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:44
              Jeśli będzie dotyczyło to obawiam się że w pierwszej kolejności zaraza zostanie przywleczona z kościoła gdzie seniorki z mojego rodu ochoczo biegają niemal codziennie i nie da się im wytłumaczyć żeby odpuściły bo "ksiądz dobrodziej kazał się jeszcze więcej modlić, więc chodzę i modlę się za wasze zdrowie". Naprawdę uwierz mi że szkoła jako źródło zakażeń jest w obecnej sytuacji najmniejszym problemem
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:48
                A skąd te informacje? Podaj wiarygodne źródło.
                Seniorzy z mojego rodu do kościoła nie chodzą, księdza nie słuchają, nie modla sie.... Tak więc nie wszyscy przywlekają infekcję z kościoła.
                • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:50
                  Gratuluję. Ja piszę o swojej rodzinie. Jakie chcesz źródło - telefon do matki? Jak widzisz każdy ma różne doświadczenia i czego to dowodzi? Niczego
            • angazetka Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:57
              Litości. Ludzie co roku umierają też na zwykłą grypę. Nie histeryzujmy z tymi "pierwszym zgonami".
      • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:34
        Idziesz do pediatry i mówisz jak jest: nie masz z kim zostawić niepełnosprawnego dziecka. Jak nie trafisz na kanalię to dostaniesz ten tydzień, dwa zwolnienia "na katar".
        • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:36
          Orzeczenie o ks nie oznacza że dziecko jest niepełnosprawne - powiem więcej, nie jest.
          • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:42
            Jest niepełnosprawne w systemie edukacji. Jeśli rozwijałoby się tak jak rówieśnicy to nie miałabyś problemu żeby zostawić go samego w domu.

Ja Ci tylko podpowiadam co zrobić. Możesz też kręcić nosem i dalej załamywać ręce. Niektórzy ludzie tak mają, że wolą roztrząsać problem zamiast po prostu poszukać rozwiązania. Bardzo popularna postawa na forum.
            • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:46
              A jednak sporo ludzi ma problem żeby zostawić 9-letnie "zdrowe" dzieci same w domu na dwa tygodnie. Wbrew temu co twierdzą niektórzy na forum
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:49
                Przecież popołudniami i w nocy będziesz chyba w domu.
                • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:51
                  No pewnie - i to magicznie rozwiązuje wszystkie problemy - zwłaszcza w nocy gdy dzieci śpią.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:53
                    Jak szukasz problemów to je znajdziesz.
              • thank_you Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:58
                Omg, to sobie puszczaj swoje dziecko. Ja swojego nie puszczę nawet gdy jeszcze szkoła czynna i do tego za szkole place. Wasz wybór, moj wybór. Proste.
              • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:59
                Ale ty go nie zostawiasz samego na dwa tygodnie, bez przesady, przedstawiłaś to tak jakby dzieciak 9 letni miał się całkowicie sam ogarnąć przez ten okres.
                Praca trwa 8 godzin, z dojazdami będzie 9. Jak rano do pracy wychodzisz to dzieciak jeszcze śpi, robisz śniadania, jak się obudzi zje jest już 10-11, potem jakiś przygotowany wcześniej przez rodziców film, książka i już jest 16 i za chwilę rodzice przychodzą.
                • leni6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 23:11
                  Bo każdy 9 latek będzie przez 5-6 godzin siedział przy filmie/książce.
                  • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 23:16
                    Harmonijnie rozwijające się dziecka znajdzie sobie zajęcie na te 5 godzin, nawet jakby to miało znaczyć oglądanie tylko telewizji, albo gadanie przez skaypa z kolegą/babcią czy kto tam jest dla niego fajny.
                    Dziecko z deficytem może będzie miało problemy, ale ja cały czas piszę o uczniu zdrowym, bez obciążeń.
                  • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 00:10
                    A co zrobi? Podpali mieszkanie? Wyskoczy przez okno? Zgwałci sąsiadkę? Zaprosi tabor Cyganów na tańce i popijawę?
                    • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:04
                      No ja bym np poszla na podworko w tym wieku. Skoczyla do kolezanek. Poszla polazic. Serio bys siedziala w chacie? Czego matka nie widzi tym sie nie martwi.
                      Ale z drugiej strony nie mialam cartoon network
                      • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:15
                        Wyobraź sobie, ze sa dzieci, ktorym mozna powiedziec, ze: nie dotykamy, dezynfekujemy ręce i często je myjemy, nie idziemy do kina, rezygnujemy ze spotkań towarzyskich, nie idziemy na plac Zabaw, bo jest koronawirus, ktory wszak nam zapewne nic nie zrobi ale moZe byc niebezpieczny dla innych. I to dziecko SŁUCHA oraz ROZUMIE i DOSTOSOWUJE sie do wytycznych wyznaczonych przez rodzicow.
                      • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:32
                        Ja tak. Jezeli rodzice by mi wytłumaczyli w sposób racjonalny. Co więcej mój brat, który był zasze z piekła rodem ( dziś miałby ze sto orzeczeń z ADHD na czele) tez by siedział w domu. Rodzice mieliby tylko trochę sprzatania ( razem z nami) i pewnie jakieś straty finansowe.
                    • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:20
                      No to sa właśnie efekty. Ja bym zostawiła swojego prawie 8-latka. Trudno, pewnie zostałabym dom zasypany kartkami, w wannie eksperymenty z mojej maseczki bankietowej i soli do kąpieli, rekordy w forzie horizon na xboxie, niedojedzony kasze na śniadanie i nietknięty obiad, obejrzane grizzly i lemingi w ilości 20 odcinków, samochód z poduszek, piec baz w każdym pokoju ale... poradziłby sobie i domu by nie spalił, bo nie mam syna debila, ktory musi po kryjomu bawić sie zapałkami.
                      • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:32
                        D o k ł a d n i e!
                      • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 20:03
                        gorzej jakby eksperymentem wanne zapchal i zalal sasiadow
                        • thank_you Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 20:21
                          Ze nie zauważyłby ze woda z wanny sie wylewa? Moj na takie okoliczności ma okulary korygujące wzrok.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:30
                    Nie. Poczyta, cos zje, pogra(!) na kompie, pogada przez skyp'a/telefon z kolega w tej samej sytuacji, zadzwoni z 5 razy do rodziców do pracy, nabałagani. Część z tych dzieci ma rodzeństwo, pokłócą się, pograją a będą taaaacy dorośli.
                    • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 19:57
                      Nie raz, i nie dwa zostawiałam 8-9 letnie dziecko na kilka h samo w domu. Co robiła? Obdzwoniła dziadków, koleżanki, jakieś książki, komputer. Miała przykaz by nikomu nie otwierać drzwi, bo my mamy klucze, i samej nigdzie nie wychodzić.

Wychodzi na to, że mam genialne dziecko, które można zostawić samo w domu i się nie potnie marchewką.
                      • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:06
                        No dobra. U nas wiesci ze od srody zamykaja szkoly. Do 3 kwietnia, piatek. A od 5 dzieci zaczynaja ferie wielkanocne bo tu wielki tydzien to wielki tydzien. 5 tygodni laby do szkolki dziecko wraca 15 kwietnia. Miesiac wolnego
                        • little_fish Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:17
                          O, a dopiero były teksty, że Polska panikuje, a inni żyją normalnie... 😉
                          Ciekawe, jak długo u nas potrwa to zamknięcie. Obawiam się, że dwutygodniowy termin został podany, żeby nie budzić paniki
                          • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:21
                            U nas tak sie sklada ze wielki tydzien jest wielkim tygodniem wiec wolne ferie wielkanocne zaczynaja sie 5 kwietnia. Wiec z rozmachem wolne od srody do 3 kwietnia... plus ferie do 15ego... w sumie ma to sens
                            • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:21
                              Na obrone moge powiedziec ze szkola bedzie dzialac tylko mamy dzieci nie przyprowadzac (lekcji nie bedzie) tylko ten kto musi.
                              • little_fish Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:25
                                U nas po tygodniu wszyscy by musieli....
                                Mam obawy, że u nas też do świąt dociągną. Chyba, że sytuacja faktycznie się jakoś unormuje
        • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 20:02
          sek w tym ze dziecko z ks nie musi byc niepelnosprawne w rozumieniu zusowo-zasilkowym. to sie zupelnie inaczej zalatwia - brak legitymacji nie ma niepelnosprawnosci.
    • smillla Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:38
      W Czechach właśnie zamknęli.
      • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:58
        A przedszkola dalej działają - gdzie tu logika?
        • mum2004 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:04
          No nie wiem, jak zamkną szkoły to chyba przedszkola też...
          • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:18
            To poczytaj u źródła - w przedszkolach nie widzą problemu - ciekawe dlaczego? (pytanie retoryczne)
        • smillla Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:32
          W przedszkolach zwykle przebywa jednocześnie 100-150 dzieci, które siedzą oddzielone w 25 osobowych grupach.
          W szkołach zwykle przebywa jednocześnie po 1000 i więcej dzieci, które ciągle wędrują z pracowni do pracowni, a także na stołówkę, i w ten sposób wszystkie stykają się że wszystakimi.
          Logika jest oczywista. I godna uznania.
          • mum2004 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:37
            Eeee w naszym przedszkolu dzieci jest ponad 200 i kontaktują się ciągle- sale gimnastyczne, szatnie, dyżury w grupach. Nie przekonuje mnie ta logika. Może raczej chodzi o trudności w opiece domowej nad przedszkolakami. Zamknięcie samych szkół, bez zamykania przedszkoli, kościołów nic nie da.
            • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:02
              Z tego co zrozumiałam pod terminem "zamknięcie szkół" kryje się zamknięcie wszystkich szkół, szpitali i żłobków.
              • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:02
                *przedszkoli
                • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:08
                  To sobie chyba dopowiedziałaś: "Zakaz na razie nie obejmuje przedszkoli."
                  zwrot.cz/2020/03/zakaz-imprez-zamkniete-szkoly-w-republice-czeskiej/
    • snakelilith Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:38
      Boże, co za głupi pomysł. Ktoś może mi wyjaśnić co ma dać zamykanie szkół? Przecież te dzieci i tak się zarażą. A w między czasie matki będą musiały brać zwolnienia, więc kuleje ta część gospodarki, gdzie zatrudnione są kobiety. Także służba zdrowia. Albo dzieci będą podrzucane do dziadków, akurat do tych, którzy nie powinni mieć ze względu na swoje bezpieczeństwo kontaktu z dziećmi. Strzał w stopę.
      • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:41
        Dokładnie.
        Zdrowiej byłoby wyjaśnić dziadkom, żeby siedzieli na dupie zamiast modlić się o zdrówko w kościółkach, a potem jeździć przez pół miasta na bazarek, żeby macać pomidorki tańsze o 50 groszy.
        • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:45
          Wyobraź sobie, że są dziadkowie, którzy nie chodzą do kościoła, nie muszą kupowac pomidorów o 50 groszy tańszych ( stać je na całkiem drogie), a czasem muszą (!) się gdzieś ruszyć.
          • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:49
            Wiem, że tacy są. I nie, nie muszą się nigdzie ruszać, najwyżej do sklepiku pod blok <a nawet i nie to, mogą poprosić o zrobienie zakupów>. Posiedzą sobie, odpoczną, pooglądają telewizję, okna pomyją etc.
            • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:55
              Niekoniecznie. Mój Ojciec super senior codziennie wychodzi na krótki bo krótki, ale spacer.
              • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:01
                Jak posiedzi w domu nic mu nie będzie. Na balkon niech idzie.
                • thank_you Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:07
                  Spacerować mozna. Nawet cały dzień niech sobie po parku spaceruje.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:35
                    Ojciec jest super seniorem. Jego spacer trwa 20 minut bo więcej nie daje rady. Dałam jego przykład. Sa też ludzie, którzy nie mają balkonów, ale w tym momencie dyskusja zaczyna się na poziomie przedszkola. Niech się bawi łopatka skoro nie ma kubełka.
      • smillla Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:55
        Dzieci potrafią bezobjawowo łazić z wirusem i zarażać przez 4 tygodnie. Stlaczanie ich to produkcja armii nosicieli wirusa, nierozpoznawalnych i często nieświadomych,, aktywnie podróżujących komunikacją, w najbardziej zatłoczonych porach, najmniej rozsądnych w kwestiach ostrożności epidemiologicznej. Dzieci w szkołach czasie epidemi korona wirusa to produakcja broni biologicznej przeciwko własnym obywatelom. Amen.
        • nickbezznaczenia Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:57
          Tez tak sądzę.
          A w szkołach pracują ludzie w różnym wieku też.
        • snakelilith Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:01
          Ale zrozum, że w żaden sposób nie uchronisz dziecka przed zarażeniem. Musiałabyś go zamnkąć na cztery spusty w domowej kwarantannie, a i tak ty możesz przynieść wirusa do domu. Dla dzieci ten wirus nie jest groźny. Więc niech się zarażają teraz, na początku. I szybko zdrowieją siedząc w szkole, a izolować należy starych i chorych, a nie podrzucać im dzieciaki, bo mama i tata boją się, że w razie dłuższej niebecności stracą pracę. Jeszcze nie zrozumiałaś, że epidemii nie da się powstrzymać?
          • thank_you Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:06
            Teraz juz nie, ale mozna ja ograniczyć - zobacz co robi Izrael.
          • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:31
            Zamykanie szkół w wypadku takie epidemii jak ta NIE ma na celu ochrony dzieci, tylko ochronę innych (!) osób w populacji na danym terenie i spowolnienie tempa w jakim wirus się rozprzestrzenia. Napisałam więcej poniżej.
            • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:36
              Ci inni - czyli ludzie 60+, będący w grupie ryzyka - powinni siedzieć w domu, to tańsze i mniej uciążliwe niż zamykanie placówek i wyrzucanie tysięcy osób na zwolnienia i urlopy.
              • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:40
                Triss, proszę zacytuj treść rozporządzenia, które zapewni to, co napisałaś smile
                • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:51
                  A weź...
                  Staruszkom ktoś mógłby dobitnie wytłumaczyć, że pan bozia się nie obrazi jeśli wysłuchają mszy w radio zamiast ślinić elementy wyposażenia kościoła, i że mie umrą od poczekania na zrobione zakupy (zamiast osobistej rundy po lidlu).
                  • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:02
                    Tym kimś powinien być pan ksiunc, ale póki co zwołują pielgrzymki i więcej modłów na odgonienie wirusa, jest obok wątek.
                  • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:44
                    Triss masz kolejna obsesję senior=katol. W swoim długim zyciu widziałąm mojego Ojca w kościele może 5-6 razy z okazji jakichś pogrzebów. Ostatni raz był tam kilkanaście lat temu na pogrzebie żony kolegi.
                    W naszym srodowisku pogrzeby są z reguły świeckie. Dziiwne prawda?
                    A , zapomniałam, gdy był młodszy zwiedzalismy kościoły, ale to chyba się nie liczy.
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:37
                Wyobraź sobie, że wiele osób 60+ jest czynnych zawodowo. Grubo ponad połowa pediatrów jest w tym własnie wieku, sporo nauczycieli, liczne pielęgniarki itd.
                • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 10:11
                  Moi rodzice pracują, choć w każdej chwili mogliby przejść na emeryturę. W pracy mają kontakt z masą ludzi, m.in. z młodszymi kolegami, którzy wrócili z nart w IT.

Też mnie cholernie drażni retoryka o seniorach, którzy sami są winni zarażeniom, bo liżą figury w kościołach (?!). Rozumiem, że tak sobie radzą ze strachem przed zarażeniem ematki, które same już nie są najmłodsze.
                  • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 10:14
                    Moze same maja takich rodzicow. wink
            • mum2004 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:46
              Zgadzam się, niestety bardzo trudno nauczyć dzieci dokładnej higieny - nie dotykanie twarzy, klamek, kichania w rękaw itp. Obserwuję przedszkolaki i nie ma co mówić- rozniosą wszystko. Ale i szkolniaki niewiele lepiej - mimo że jest żel nikt go nie stosuje.
              Jednak dorośli ludzie teoretycznie powinni lepiej sobie radzić z higieną. I np odpuścić msze, komunie. Albo działamy solidarnie albo nie.
              Bo rodzice i uczniowie się poświęcą a dziadkowie i tak polecą się zarażać w kościele. Albo wszyscy na miesiąc zamykamy wszystko albo nikt.
              • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:53
                Dokładnie - inaczej dzieci dłuuuuugooo posiedzą w domach a i tak niewiele to pomoże.
          • smillla Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:41
            Jesteś jak zwolennicy ospa party.
            Lekko szermujesz zdrowiem i życiem dzieci.Cudzych. Z astmami, alergiami, oslabionych z różnych przyczyn.
            To może daj przykład pozytecznosci powszechnego sybkiego przechorowanoa korona wirusa, udaj się do zakażnego, zaraż się - a potem zalecają innym taką drogę.
            Uwielbiam takich cwaniaków, którzy wymagają od innych ryzyka i heroizmu, a sami zawsze mają sytuację wyjątkową, która ich zwalnia że spełniania wylosowanych wymagań.
            • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:00
              Co bardziej logicznie myślący próbują tylko wytłumaczyć że przy sposobie rozprzestrzeniania wirusa skupienie się na dzieciach w szkołach, a pozostawienie otwartych innych skupisk ludzkich nic nie da. Ale oczywiście możesz wierzyć że to rozwiąże wszystkie problemy - pogadamy za jakiś czas, kiedy mimo zamkniętych szkół chorych i tak przybędzie i zaczną niestety umierać.
              • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:21
                Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie da "nic"?
                Nie spowoduje, że wirus przestanie istnieć, ale spowolni jego roznoszenie. TAK, spowolni. Czy warto? Liczba wolnych respiratorów jest w kraju m/w stała, już pisałam, że rzecz idzie nie o to, żeby zamiast 10 000 zachorował 1 000, tylko o to, żeby te 10 000 nie zachorowało na raz, a rozłożyło się na wiele miesięcy, bo wtedy będą przez wiele miesięcy po trochę pojawiać się w szpitalach, i będzie można im pomóc.

Ja oczywiście, jeśli chcemy ograniczyć zachorowania seniorów, jestem za zamknięciem kościołów od zaraz, ale powiedz mi: kto to zrobi? Tak realnie, kto i jakim rozporządzeniem?
                Czekam na pomysły big_grinbig_grinbig_grin
          • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:36
            Powstrzymac nie. Mozna ja ograniczyć. Mozna chronic najsłabszych.
          • mama303 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 22:09
            snakelilith napisała:

> Ale zrozum, że w żaden sposób nie uchronisz dziecka przed zarażeniem. Musiałaby
            > ś go zamnkąć na cztery spusty w domowej kwarantannie

no i najlepiej byloby te dzieci izolowac właśnie bosa nosicielami
        • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:04
          I wystarczy jeden taki dzieciak, który do szkoły wirusa przyniesie, przekaże kolegom, którzy również bezobjawowo będą przechodzić i wrócą oni do domów i pozarażają pozostałych domowników.
          W szkole podstawowej syna jest 1500 uczniów + nauczyciele oraz pozostała kadra, to jest masowe zgromadzenie.
          • snakelilith Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:34
            Ty ciągle nie rozumiesz. Nie uchronisz dziecka przed wirusem. Ani dorosłych, którzy z dziećmi mają kontakt. Dlatego należy izolować chorych i starych, a nie paraliżować życie społeczne z powodu choroby, która dla młodych i zdrowych nie stanowi większego problemu. Dzieci powinny być w ciągu dnia w szkole, w kontrolowanym miejscu, a nie szwendać się po świecie. Rodzice tych dzieciaków bowiem nie upilnują, bo rodzice muszą pracować.
            • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:36
              Seniorów też nie upilnują, a ci dopiero włóczą się komunikacją po całym mieście.
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:41
                Masz obsesję na punkcie seniorów. Wyobraź sobie, że są sytuacje, w których starszy człowiek musi wyjść. I należą do nich ( pierwsze z brzegu dotyczące mojego Ojca).
                - awaria aparatu słuchowego ( musi go używać, żeby mieć kontakt ze światem)
                - naprawa okularów ( tak się złożyło, że odmówiły współpracy)
                - przedłużenie karty parkingowej ( koperty) termin ekspiruje a trzeba ja złożyć osobiście.
                Sąsiad złąmał protezę- musiał iść do dentysty.
                Ktos tam miał wizyte u specjalisty, na którą czekał ponad pół roku.
            • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:49
              To ty chyba ciągle nie rozumiesz.
              Dzieci się wzajemnie zarażają i przenoszą wirusa do swoich rodzin, bo same chorują w większości bezobjawowo. Ale ty wiesz lepiej jak jest niż włodarze innych państw.
              Dlaczego zakazano imprez masowych? bo są to skupiska ludzi, w szkole na przerwie masz to samo, wiec to jest niekonsekwencja naszych wladz.
              • droch Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:54
                > Dlaczego zakazano imprez masowych?

Zależy, oczywiście, od $$$. Mecze LM we Włoszech wciąż nie zostały odwołane.
                • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 23:00
                  Ale będą odbywać się bez kibiców, więc jest to ograniczenie o 99, 9% wielkości zgromadzenia, które już masowym zgromadzeniem nie będzie.
                  Poza tym włosi to chyba nie najlepszy przykład do naśladowania.
            • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:41
              Ludzie nie rozumieja ze i tak raczej ten wirus ich nie ominie. Obecnie jedyny problem to zeby to rozlozyc w czasie zeby nasz system opieki zdrowotnej sobie poradzil. Temu sluzy wlasnie zamykanie szkol skupiska dzieci to wylagarnie zarazy. Dla wszystkich lepiej jak nam sie krzywa splaszczy.
              • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:44
                Pytanie tylko na ile? Bo 2 tygodnie moim zdaniem niewiele zmienią a przy miesiącu i więcej zacznie się robić bardzo nieciekawie
              • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:49
                Niech seniorzy siedzą na dupie i poddadzą się autokwarantannie zamiast włóczyć po kościołach, bazarach i przychodniach. To oni powinni być izolowani, a nie dzieci i młodzież.
            • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:34
              ALE jest kolosalna różnica, czy będzie 10 000 zachorowań w jeden miesiąc, czy przez 10 miesięcy zachoruje po 1000 osób. Jaki mamy system ochrony zdrowia chyba nie muszę tłumaczyć, a nawet gdyby był super, to gdzieś jest granica, której nie wytrzyma. Ta "ochrona" przed wirusem ma nie tyle na celu, żeby nie zachorowano wcale, bo w to nikt rozsądny nie wierzy, tylko żeby nie było nagle 10x tyle ludzi wymagających respiratora, ile jest respiratorów w całym kraju.
            • paniusiapobuleczki Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:00
              Snake czy chciałabyś być pięćdzisięcioletnią nauczycielką zarażoną przez wesołego zdrowego nosiciela?
              • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:02
                W Niemczech 50 to nowe 20. Sama młodzież.

Nie wiedzieć czemu w Polsce rówieśnicy snake przechodzą zarażenie koronawirusem ciężko i lądują pod respiratorem.
              • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:23
                Pytaniw czy chcialaby byc wlascicielem szkoly przedszkola do ktorego dzwonia rodzice z pytaniem czy w zwiazku z tym ze dzieci nie chodza trzeba placic. Albo czy za jedzenie trzeba placic? A za zajecia dodatkowe? A dlaczego? Rodzicem ktory bedzie musial placic mimo ze dzieciak bedzie w domu bo nie da sie juz tego odkrecic. Rodzicem ktory bedzie placic za nianie. Ile w HGK dzieci juz w domu siedza? 3 mce? Kto jest gotow placic za szkole do ktorej dziecko nie chodzi przez 3 mce?
                • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:38
                  Ja płace za szkole i to niemała kasę i syn od wczoraj nie chodzi. Siedzi w domu i właśnie robi angielski. Tak, wole zaplacic za szkole, do której dziecko nie chodzi niz narażać swoją rodzine (cała rodzine) na chorobę.
      • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:28
        Ja mogę wyjaśnić: dzieci, choć o tym się głośno nie wrzeszczy, są głównym rozsadnikiem chorób wirusowych w społeczeństwie. Nie jest to dziwne: są nie do opanowania jeśli chodzi o prawdziwe przestrzeganie higieny (izolowanie się od innych osób), są energiczne i wszędobylskie, mają bliski kontakt ze sobą na wzajem i z członkami rodziny znacznie częściej niż ktoś dorosły.
        Uwaga: są badania, że śmiertelność na grypę wśród seniorów spada znacznie lepiej po wyszczepieniu populacji dzieci w danym terenie, niż... po wyszczepieniu samych seniorów (sic!).

Oczywiście argument, że co matki mają zrobić jest realny, ale z punktu widzenia opanowania rozprzestrzeniania się wirusa, to szkoły trzeba było zamknąć JUŻ DAWNO.
        • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:49
          Największym rozsadnikiem są teraz kościoły, komunikacja miejska, sklepy i centra handlowe - jakoś nikt się nie pali żeby je zamykać, w związku z czym inne działania nic nie dadzą.
          • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:04
            Nie mów hop.
            • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:06
              Ależ ja nie mam nic przeciwko - ale bądźmy konsekwetni - albo wszystkie "rozsadniki", albo zamknięcie szkół nic nie da. Przekonają się o tym jak mimo zamknięcia przybędzie kilkadziesiąt przypadków - co najmniej
          • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:05
            Wielu się pali, żeby zamykać kościoły, ale to nie są ani ci, co tam łażą, ani ci, co tam rządzą i zgarniają tacę.
            Sklepów całkiem nie zamkniesz, bo system dostaw do domu jest niewydolny (sprawdzałam- w 5 głównych sklepach spożywczych online najbliższe terminy dostaw za tydzień i więcej).
            Jak sobie wyobrażasz "zamknięcie" komunikacji miejskiej??? 0_0 Nie wiem czy odcięcie prądu zrobiłoby większe wrażenie.
            • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:08
              Ale bez tego działania są pozorowane - nie wiem czy to rozumiesz?
              • mum2004 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:15
                Dokładnie. Poza tym skoro faktycznie mamy chronić staruszków - niech oni też z czegoś zrezygnują.
                • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:50
                  Mamy chronić społeczeństwo. Tak, starsi ludzie, których zwykle wyemancypowana emama nienawidzi, są bardziej narażeni, ale w grupie ryzyka są i osoby młodsze , chore, leczone np. onkologicznie.
            • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:30
              Ależ ja nie mówię o dostawach online. Po prostu starsi ludzie mogą czekać aż zakupy zrobi im ktoś z rodziny.
              • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:13
                Moja matka ma taką rodzinę: mnie, mojego męża, mojego syna (pierwsze gospodarstwo domowe), moją córkę (drugie gospodarstwo domowe). My wszyscy mamy katar, kaszel, itd, babcia jest zdrowa smile
                I tu sprawa kto komu i skąd powinien przynieść zakupy, a kto siedzieć na de się pokomplikowała...
                • mum2004 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:19
                  Na katar i kaszel jeszcze nikt nie umarł. Mylisz pojęcia.
                  • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:23
                    Z jakiej zapomnianej i niewyniesionej aż do marca choinki spadłaś?
          • paniusiapobuleczki Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:10
            I szkoły.
        • smillla Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:52
          Dzięki za ten głos, bo przeraża mnie ignorancja ludzi, którzy kierują się powierzchownymi obserwacjami nie dążąc do wiedzy na dany temat.
          Widzą raznego zyjacego aktywnie 12 latka a nie wiedzą, że w tym czasie przez wiele tygodni sprzedaje on wirusa całemu otoczeniu. X razy liczniejszemu niż w sytuacji, gdyby pozostawał w domu.
          Ludzie, odrobina biologii i matmy, a zwłaszcza statystyki, nikomu jeszcze nie zaszkodziła...
          • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:57
            Naprawdę wierzysz że przez te wiele tygodni utrzymasz zdrowe dziecko w domu?
            • little_fish Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:09
              Jak się zaraza rozprzestrzeni to i tak będą musiały siedzieć. W Chinach to już zdaje się 3 miesiące....
            • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 19:44
              Tak, dziecko zdrowe, także psychicznie, w tym wieku naprawdę duzo rozumie. Rozumie także to, ze znalazło się w stuacji ekstremalnej, takiej jakiej nie doświadczyło ani ono ani rodzice ani większość dziadków. I jesli dziecku wytłumaczy sie dlaczego ma siedzieć w domu - zostanie.
            • ninanos Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 15:51
              Serio? Dzieci potrafią się dostosować, naprawdę, nie rób z 10-12 latków idiotów nic nie rozumiejących. To jest tylko kwestia odpowiedniego wytłumaczenia dziecku i zdrowe dziecko bez problemu ogarnie temat.
    • bei Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:42
      Na razie nie zamkną szkół ( słyszałam fragment orędzia).
      • iberka Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:45
        Przecież w Poznaniu zamknięte na 2 tygodnie.
        U nas narazie tylko odwołali wszelkie wyjścia,wyjazdy, zebrania z rodzicami
        • nimaletko Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:49
          Dokładnie, prezydent i jego orędzie nie mają nic do tego. Decyzje podejmowane są na poziomie miast. Trzaskowski już rozważa zamknięcie szkół w Warszawie.
          • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:52
            A potem będzie żebrał o kasę z rezerwy celowej na wydłużenie roku szkolnego?
            • smillla Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:56
              A żebrał po strajku?
              • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:03
                A zamknięcie szkół z okazji strajku było decyzją samorządu czy może związków zawodowych w sporze zbiorowym z pracodawcą?
              • little_fish Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:04
                A wydłużono rok szkolny po strajku?
                • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:04
                  Nie było do tego podstaw. Strajku, w razie gdybyś nie zauważyła, nie organizowały organy prowadzące szkołę.
                  • little_fish Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 23:07
                    Zauważyłam wyobraź sobie, dlatego nie rozumiem analogii
                    smillla Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:56
                    A żebrał po strajku?
            • asia_i_p Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:10
              Bez przesady, ile tej kasy jest potrzebne do wydłużenia roku szkolnego? Przecież jeżeli teraz wszyscy by siedzieli w domach, to nauczyciele mieliby płacone jak za urlop (a może i mniej, podejrzewam, że dostawałabym gołą podstawę bez średniej urlopowej za nadgodziny), zużycie prądu i wody by spadło do poziomu wakacyjnego. Problemem są wyłącznie pracownicy techniczni, bo świństwem byłoby im wmawiać, że mają w tej chwili urlop, ale technicznych nie jest wielu, u nas w szkole cztery panie sprzątające i trzech panów woźnych/ konserwatorów. I problemem jest przesunięcie egzaminów.
              • little_fish Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:36
                Skoro w urlop (wakacje) miałabym pracować to teraz oczekiwałabym jednak normalnej urlopowej pensji
                • asia_i_p Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:32
                  Jeśli nawet, to mimo wszystko wypłacają ci ją teraz, a wtedy nie wypłacają w wakacje. To jest przesunięcie dwóch tygodni, a nie dodanie dwóch tygodni. Na ogrzewaniu i prądzie mogą wręcz zaoszczędzić.
      • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 21:56
        Prezydent jedno, a MEN drugie:
        wyborcza.pl/7,75398,25775432,koronawirus-przerywa-lekcje-i-wyklady-men-rozwazamy-ogolnopolskie.html#nowaZajawkaGlownaMT

Po tym jak go wkręcili z Kurskim nie wierzyłabym w ani jedno zapewnienie z orędzia.
        • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:04
          Nie będzie zamknięcia szkół, na szczęście.
          wiadomosci.wp.pl/koronawirus-w-polsce-minister-zdrowia-poinformowal-o-stanie-chorych-6487509934294657a
          • kropkacom Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:11
            U nas tez nikt się nie spodziewał, że zamkną.
            • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:17
              Mam nadzieję, że ta histeria opadnie.
              • lauren6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:23
                Histeria to się jeść nie zaczęła.
          • nimaletko Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:21
            Daj spokój, przecież to żadna gwarancja.
            Jutro może nie zamkną, ale co będzie za kilka dni?
            A nawet jak nie zamkną w całym kraju, to mogą zamknąć w kilku miastach jednocześnie, tak jak w Poznaniu.
            Lepiej założyć, że kiedyś w końcu zamkną i zacząć opracowywać plan A, B i C...

A w ogóle to polecam oglądać konferencje prasowe, bo artykuły w necie, które niby mają te konferencje streszczać, przeinaczają sens niektórych wypowiedzi - niby nieznacznie, ale jednak...
          • malia Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:21
            Poczekaj góra dwa tygodnie, zamkną
            • smillla Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:55
              Też tak obstawiam.
          • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:24
            To jest stan na dzisiaj, co będzie jutro, za trzy dni czy za tydzień teraz nikt tego nie przewidzi.
            Kolejne kraje zamykają szkoły, Polska tez zamknie jak przypadków będzie przybywać.
          • agnieszka2008 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:30
            W moim mieście szkoły zamknęli
    • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:16
      Czesi jakoś nie mieli takich rozkim i od jutra szkoły zamknięte. No, sorry ale zdrowie i życie ważniejsze od paru głupich lekcji...😐
      • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:18
        Czesi to malutki kraik i zamknięcie szkół, przedszkoli i żłobków nie wyrzuca automatycznie na zwolnienia setek tysięcy osób.
        • kropkacom Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:24
          Dobre big_grin Może tobie nie robi różnicy ile wyrzuca ale zaręczam, że tu robi różnicę. Radzę jednak nie zaklinać rzeczywistości.
          • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:28
            Obawiam się, że pod wpływem histerycznych pojękiwań zamkną placówki dla dzieci, natomiast seniorzy będą wciąż łazić po kościółkach, marketach i przychodniach dla rozrywki.
            • kamin Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:51
              Przynajmniej nie będą odbierać wnuków ze szkół i przedszkoli
            • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:27
              Powiem ci tak -odnośnie tłumów w kościele-moi Rodzice-wierzący, przestali chodzić na msze , uczestniczą w niej za pomocą tv. Strzeżonego Pan Bóg strzeże. Czyli da się przekonać starszych co do unikania tłumów...😉
        • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:28
          Ale bezsens, przecież ilość rodziców, którzy pójdą na opiekę nad dzieckiem będzie proporcjonalnie w stosunku do polski czy innego kraju.
      • nimaletko Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:25
        Tylko, że to nie o lekcje chodzi, a o masowe zwolnienia na opiekę nad dziećmi młodszymi plus problem co zrobić z dziećmi, które się na nie nie łapią, a nadal są dość małe.

A to wszystko i tak jest bez sensu skoro np kościoły będą nadal otwarte.
        • agnstep Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:27
          Dokładnie
          • kropkacom Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:28
            No cóż, bywa i będzie bywało. Teraz jest najlepszy czas aby się przygotować.
        • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:52
          Trudno siła wyższa...A tu wychodzi takie polskie , po co coś robić, przeciwdziałać , przecież i tak nic to nie da i jakoś to będzie.
          I niech to , ale kościół powinien zrobić tak jak we Włoszech:msze odwołane. Trudno siła wyższa...
          • ninanos Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 22:56
            Też tak uważam.
            Teraz trochę stracimy, ale stracimy dużo więcej jak wirus niekontrolowany urośnie do takich rozmiarów jak we Włoszech. Poza tym śmiem wątpić czy nasze szpitale i kadra medyczna jest przygotowana na taką ewentualność.
          • nimaletko Re: Zamknięcie szkół 10.03.20, 23:01
            Nie wiem gdzie Ty widzisz tę gremialną postawę "jakoś to będzie" - może u kilku osób.
            Większość jednak pisze, bardzo logicznie, że zamykanie szkół nic nie da, jeśli nie zostaną zamknięte także inne miejsca, w których jednocześnie przebywa mnóstwo osób, w tym kościoły.
            Półśrodki nic tu nie dadzą.
            • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:29
              No wiesz, do kościoła chodzisz , ze tak powiem z własnej inicjatywy. Wyżej pisałam, moi rodzice są za zasadą :strzeżonego Pan Bóg strzeże. 😐
              • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:33
                Ale miło by było, gdyby Kościół-mając na względzie właśnie osoby starsze-zawiesił wszelkie uroczystości. Myślę, że na tej decyzji, by zaplusował...😉
                Gdzieś w jakim wątku czytałam, ze wielu wirus jest na rękę :pogrzeby/ zus-mniej emerytur/NFZ-mniej starszych chorowitych /...😕
                • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:00
                  Przeciez w kosciele wierza ze choroby to kara boska i na niewinnego nie trafilo. Wystarczy sie modlic. Zreszta wzorem Jezusa nalezy brac na klate co Pan zsyla. Gdzie twoja wiara???
                  • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:10
                    Moja wiara poparta jest w/w mottemsmirktrzeżonego Pan Bóg strzeże, ale nie o mnie tu się rozchodzi, tylko o osoby starsze. Zresztą je mam baardzo niską odporność, i czy korona/czy inna grypa po prostu nie łażę w miejsca ludzkich skupisk...🙄
                  • mum2004 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:16
                    To po co w takim razie zamykać szkoły?
                    • scarlett74 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:19
                      Poczytaj sobie, dlaczego wirus rozprzestrzenił się we Włoszech, będziesz miała odpowiedź.😉
      • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:59
        To dlaczego przedszkola nadal działają?
    • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 06:43
      A tymczasem chińscy naukowcy odkryli, że koronawirus w powietrzu w zamkniętej przestrzeni utrzymuje się 30 minut, a na powierzchniach w temp. 37 stopni może przetrwać 2-3 dni (to tyle w temacie dla osób które wierzą, że wiosna/lato coś zmienią). Zgodnie z tymi danymi powinno się całkowicie zakazać przemieszczania w przestrzeniach publicznych - co za różnica jak szkoła będzie zamknięta, skoro wszyscy pozarażają się w najbliższym sklepie i dlaczego sprzedawcy mają się narażać? wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,25774310,naukowcy-z-chin-koronawirus-moze-unosic-sie-w-powietrzu-nawet.html#a=351&c=163&t=14&g=b&s=BoxNewsImg2
      • bei Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:02
        Wczoraj mia mia zalinkowała ten artykuł, i zaraz w tej samej minucie poleciał na oślą.

Popełniamy błędy Włochów.

www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,25776794,zatrzymajcie-wszystko-prosza-wlosi-ale-lamia-zalecenia.html#s=BoxOpImg3

U nas tez wystapily dziwne zapalenia płuc przed ogłoszeniem oficjalnych zakażeń nowym wirusem.

Nasz rząd to jeszcze działa, bo np w Szwecji jeszcze wczoraj skarżono się, ze nic. W Niemczech ( Berlin) tez jeszcze bez obostrzeń.
      • anorektycznazdzira Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:38
        Nie rozumiem jak można było wierzyć, że wiosna i lato (ocieplenie) coś zmieni, skoro szczyt epidemii poza Chinami był w Iranie, we Włoszech i w Korei- ewidentnie nie dlatego, że mieli ostrą zimę... suspicious
        • bywszy Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 21:31
          anorektycznazdzira napisała:

> Nie rozumiem jak można było wierzyć, że wiosna i lato (ocieplenie) coś zmieni,
          > skoro szczyt epidemii poza Chinami był w Iranie, we Włoszech i w Korei- ewident
          > nie nie dlatego, że mieli ostrą zimę... suspicious

Nie mamy szczepionki, nie mamy kuracji, przebieg choroby i szanse wyleczenia zależą od ogólnego stanu zdrowia osób zarażonych. A ten podlega pewnym sezonowym wahaniom.

W ciepłej połowie roku ogólny stan zdrowia ogółu jest ogólnie lepszy.

Oczywiście zdarzają się ekstremalne upały, są alergicy, etc.
          Ale w kategoriach globalnych jest jednak lepiej.
    • amsterdama Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:07
      Martwicie się, że dzieci będą się same w domu nudzić? Moje dzieci zostały poinstruowane jak mają się zachować i przeżyć przez kilka tygodni same na wypadek, gdybyśmy któregoś dnia oboje z mężem nie mogli wrócić ze szpitali do domu. Ryczą od kilku dni, bo się boją, że rodzice się zarażą od pacjentów i umrą. Ograniczenie kontaktów- w tym odwołanie lekcji -uważam za dobry pomysł.
      • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:13
        Ok, tylko na ile? Bo jakoś nikt nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Dotąd przy epidemiach zamykano szkoły na góra 2 tygodnie. Moim zdaniem przy tych kryteriach nawet miesiąc to będzie za mało. Więc ile? Co najmniej na rok aż wynajdą szczepionki?
        • amsterdama Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:14
          Tyle, ile będzie trzeba.
          • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:47
            Aha czyli obstawiam że jakiś rok biorąc pod uwagę czas potrzebny na wprowadzenie szczepionki.
            Serio uważasz, że to realne?
            • bei Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:34
              Padały już informacje, ze w kwietniu może być dostępna- mówił znajomy lekarz, ale w sieci takiej wiadomości nie znalazłam.
      • triss_merigold6 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:34
        Może zamiast straszyć dzieci należało je uspokoić i zapewnić opiekę.
        • amsterdama Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:41
          Dlaczego straszyć? Dzieci muszą być przygotowane. Mam nagle - np. jutro rano zadzwonić i powiedzieć „ a kuku”, nie wracam? Opieki nie załatwię, dziadkowie sami wymagają opieki, ciocie też spakowane na wypadek konieczności zamieszkania w szpitalu. Sąsiadki, kiedy się dowiedzą, że rodzina miała jakikolwiek kontakt z wirusem, będą omijać szerokim łukiem nasz dom.
          • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 09:47
            Przypuszczm, że gdyby rzeczona sytuacja miala miejsce, gdy mój syn jbył w podobnym wieku, dostałby instrukcję postępowania na wypadek konieczności pozostania w domu bez opieki i na tym by sie skończyło. Mniemam, że przeżyłby jakiś czas jedząc to co jest w lodówce.
            • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 11:05
              Bedziesz miala okazje przetestowac. 2 tygodnie dostali
              • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 19:47
                Chyba jednak nie. Mój syn jest dorosły a na dodatek mieszka w Niemczech.
                • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:08
                  Czyli nie wiem a sie wypowiem
                  • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:12
                    Napisala ichi, która przed tym problemem nie stoi. 😂
                    • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:14
                      Stoje przed problemem siedzenia z dzieckiem w domu miesiac. uncertain bez kolegow tv (bo nie moze ogladac z racji na zaburzenie) bez atrakcji. Dziwisz mi sie zem srednio zachwycona?
                      • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:16
                        Z plusow - polski program kulal ostatnio wiec przerobie co mamy w plecy. Yay miesiac zabawy w szkole...
                      • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:19
                        Zapomniałam, ze to ematka - tu nie jezdzi sie na pogrzeb matki i cierpi sie, gdy w obliczu pandemii trzeba zostac z własnym dzieckiem w domu i zorganizować mu czas.
                        • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 20:42
                          Tak bo moje dziecko nie z tych co sie samo soba zajmie przez 8h przez miesiac.
                          • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 21:22
                            No to napisz postulat do swojego rzadu co robi koronawirus w Twoim kraju.
                          • lwica_24 Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 19:43
                            To może będzie to okazja, żeby to i owo dziecku wytłumaczyć i nauczyć zajmowania się sobą. Przyda się.
      • agnstep Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 07:52
        Z tego co wiem to poniżej 18 roku życia nie można samemu mieszkać, więc tak jakby twoimi dziećmi zajmie się pogotowie opiekuńcze, jeśli naprawdę nikogo nie będzie.
        • berdebul Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 10:01
          I w jaki sposób to pogotowie opiekuńcze się dowie? Dopóki nie spalą chaty, albo nie będą szukać jedzenia na zewnątrz, to nikt się nie zainteresuje. Zakupy opłacone, można podesłać, internet w szpitalach jest.
    • agnieszka2008 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 08:19
      U nas już szkoły zamknięte
      • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 10:09
        Patrząc po tym wątku - nie da sie. Nic sie nie da. Niech wirus ma sie na zdrowie. smile Izrael juz dawno bedzie sie śmiał a my w tym czasie bedziemy miec apokalipsę. Bo u nas sie nie da.

Ku..., co za naród.
    • daniela34 Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 10:44
      No i mamy decyzję. Szkoły zamknięte.
    • 71tosia Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 11:20
      dzecmi zaopiekuja sie w wiekszosci dziadkowie, w ten sposob Morawiecki chce starsze osoby przed nosicielami- dziecmi chronic wink
      • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 11:25
        Nie, to rodziców sprawa kto ich dziećmi się zaopiekuje.
        • ichi51e Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 11:31
          No nie dziadkowie jak juz wiemy. Studenci maja wolne. W sumie dobry moment zeby wziac urlop i pojechac gdzies gdzie bezpiecznie na wakacje. Bilety tanie. Gruzja?
          • thank_you Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 11:34
            Tak, koniecznie, ciekawe ile osób bezobjawowych wyniesie się na wypoczynek do państw, które problemu jeszcze nie miało, ale będzie mieć. Słyszałaś o czymś takim jak odpowiedzialność społeczna?
          • przepio Re: Zamknięcie szkół 12.03.20, 19:46
            ichi51e napisała:

> . Gruzja?
            >
            Moja siostra właśnie odwołuje 2 tygodniową Gruzję z Armenia na początku kwietnia.
      • little_fish Re: Zamknięcie szkół 11.03.20, 11:34
        Ale jeśli nawet dziećmi opiekować się będą dziadkowie, to te dzieci nie będą mieć tylu kontaktów i okazji do zarażenia. A bardzo często ci dyspozycyjni dziadkowie opiekują się wnukami oo szkole/przedszkolu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka