hanusinamama 11.03.20, 14:50 W kościołach, na mszach ma być śpiwane "Od powietrza, głodu, ognia i wojny wybaw nas Panie". NO to jestesmy uratowani. Episkopat nam załatwił ochronę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stavros2002 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 14:53 Ale to chyba sprawa wierzących co i gdzie śpiewają? Dużo myślisz o Bogu? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 14:57 o bogu pewnie nic nie myśli, natomiast o sytuacjach zwiekszających możliwość roznoszenia wirusa sporo. Jak się zamkniecie w tych swoich kościołach i nie będziecie stanowić zagrożenia epidemiologicznego dla normalnych ludzi, to nikt z nas o was i o waszym bogu słowa juz nie powie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:01 "Ale to chyba sprawa wierzących co i gdzie śpiewają?" Nie, w sytuacji zagrożenia pandemią zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:05 A wiesz, że każde otworzenie buzi, nieważne czy do puszczenia wiązki czy odśpiewania pieśni, to wypuszczenie poważnej porcji potencjalnych wirusów, które 30 minut będą sobie lewitować, a na wiele dni siądą w kościelnych ławkach? Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:07 Niech sobie śpiewają, co chcą. W domach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:41 NIe to odpowiedz episkopatu a'propos odwołania mszy bo moga stwarzać niebzpieczeństwo roznoszenia wirusa. No nie będa bi=o wierni zaspiewaja i bedzie ok....przypominam ze episkopat odwoałał swoje posiedzienie (biskupi ryzykowac nie będę). Głupie barany...a nie owieczki boże moga isc na rzeź. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 21:31 NIech sobie śpiewają ale każdy u siebie w domu, imprezy masowe - odwołane, instytucja rozrywkowe i kulturalne - zamknięte, szkoly i przedszkola - zamknięte, wyże uczelnie - zamknięte. Co robi KK? Jeszcze więcej zgromadzeń! A co niech się wirus szerzy a ludzie padaja... Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 21:55 madami napisała: > ... Co robi KK? Jeszcze więcej zgromadzeń! A co niech się > wirus szerzy a ludzie padaja... Novit enim Dominus qui sunt eius. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:03 Powinni zamknąć kościoły. Przecież starsi ludzie sa w strefie największego ryzyka. Papież nie może nic zrobic? Nienormalna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:07 Papież się izoluje od tłumów czy jest izolowany, bo jest zaawansowany wiekiem, a nie dlatego, że się boi o te tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:41 NO biskupi tez swoj zjazd odwołali ale mszy nie odwałają Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 23:34 hanusinamama napisała: > NO biskupi tez swoj zjazd odwołali ale mszy nie odwałają Bo na tych zjazdach nie ma tacy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 16:46 Zyjemy w chorej rzeczywistości. Jak oni chcą zatrzymac tego wirusa, biorac pod uwagę polskie kościoły... Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy Oni onym nierówni... :P 11.03.20, 22:14 afro.ninja napisała: > Zyjemy w chorej rzeczywistości. Jak oni chcą zatrzymac tego wirusa, biorac pod > uwagę polskie kościoły... Oni_ZUS - raczej nie chcą zatrzymać wirusa. Jak trochę podziała, może nie zbankrutują. Oni_PiS raczej chcą zatrzymać - głębokie zmiany w strukturze demograficznej elektoratu mogą ich zmuszać do otwartego fałszowania wyborów. Oni_katoKler - niezależnie od liczby ofiar śmiertelnych (n.b. ktoś przecież zarabia na pogrzebach ) nie mogą sobie pozwolić, aby trzoda poczuła, że można tak po prostu nie pójść do bożnicy, nie zapłacić, i... nic. Nic! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 15:13 Wybaw od powietrza....? Mówisz - masz, powiedział Bóg i zesłał koronawirusa... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 17:02 Przecież to "powietrze" w tej modlitwie oznacza własnie zarazę... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 18:06 To jest skrót od "morowe powietrze". Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 07:39 Od dziecka ta fraza mnie najpierw dziwila, potem niwzmiernie bawiła. "Boże, Boże, nie od powietrza, powietrza to mi nie zabieraj!" Takie kościelne kwiatki jak "Anaszpan" i "Nasza Nacudja". Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 18:59 Poinieważ nabijanie się z czyjejś religii to chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 19:47 gdzie tu widzisz nabijanie się? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 19:50 Przez godzinę raczyłaś zapomnieć kontekst? lot_w_kosmos napisała: > Nie śmiej się z tego. alicia033 napisała: >ponieważ? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 05:47 i znowu ci peron odjechał, triismegistos Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 19:50 Gdzie ja ci sie z religii nabijam?? To powiedział ważny Pan na wysokim koscielnym stanowisku a'propos zagrożenia w kosciele...przecież to byłoby smieszne gdyby nie było straszne. Dodam ze biskupi odwołali swoje spotkanie ze strachu przed wirusem. Ale wierni niech lezą do koscioła i daja na tace w intencji zdrowia.... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 04:45 Eh... odnoga wątku jest krótka, ale widzę, że kontekst umyka. lot_w_kosmos napisała: > Nie śmiej się z tego. alicia033 napisała: >ponieważ? Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 21:34 triismegistos napisała: > Poinieważ nabijanie się z czyjejś religii to chamstwo. > nabijanie się z czyjejś ciemnoty i głupoty to nasze prawo i nie, nie chodzi o kwestie religijne, które mnie ani ziębią ani grzeją chodzi o niebezpieczeństwo rozprzestrzeniania się niebezpiecznego wirusa, wszyscy się izolują i podporządkowują wytycznym tylko nie KK a to już śmiertelne niebezpieczeństwo dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 05:30 Leczcie się. Sklepy, i nie tylko te z jedzeniem i papierem toaletowym pełne ludzi, knajpy pełne ludzi, ale nagle największym nośnikiem zarazy są kościoły. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 23:36 triismegistos napisała: > Poinieważ nabijanie się z czyjejś religii to chamstwo. A nabijać się z kogoś, kto wierzy w krasnoludki jest OK? S. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 06:48 Krasnoludki czy trupy z postępującymi zmianami albo kreatywna statystyka, żadna różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 19:49 Alez to jest nie tyle śmieszne co straszne. Za chwile wielkanoc...bedziemy mieli wybuch epidemii jak nie pozamykają. Modlic sie mozna w domu, msze transmitować w TV i radio. Odpowiedz Link Zgłoś
malamaja7 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 19:51 Ale wtedy taca będzie pusta... Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 21:35 Może część społeczeństwama choć odrobinkę mózgu i nie przyjdzie do kościołów, masakra, na ci kretyni jeszcze zachęcają i podburzają zamiast po prostu zamknąć kościoły i już Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 21:49 madami napisała: > Może część społeczeństwama choć odrobinkę mózgu i nie przyjdzie do kościołów, m > asakra, na ci kretyni jeszcze zachęcają i podburzają zamiast po prostu zamknąć > kościoły i już Moje starsze sąsiadki jak latały 3 razy dziennie, tak samo latają. Mam przystanek koło kościoła i widzę te tłumy staruszek. Wychodzę rano do pracy, sąsiadka też wychodzi, wracam - ona drepta, wychodzę wieczorem że śmieciami - ona leci na wieczorną mszę. Nic nie daje tłumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 22:23 zmuś ich, żeby nie śpiewali. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 22:39 Przecież tu nie chodzi o śpiewanie😞 Chodzi o unikanie wszelkich skupisk. Wirusem już jako społeczeństwo zostaliśmy doświadczeni. Kościół powinien nakazać wiernym izolację, modlitwę i śpiewy w domach. Czyż nie powinniśmy dbać o swoje zdrowie i nie postępować ryzykownie? Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 22:45 post startowy był o śpiewach. sklepy są już zamykane? poczty? komunikacja nie kursuje? dla niektórych (wiem, trudno to zrozumieć) kościół to coś nawet ważniejszego. jak będzie zakaz chodzenia gdziekolwiek, to wtedy oczywiście do kościoła też nie. póki co, kościół jest otwarty tak samo, jak autobus komunikacji publicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 23:10 Wiem. Znam tą perspektywę, choć nie chcę za wiele pisać osobiście w tym temacie. A jednak uważam, ze duchowni powinni wziąć odpowiedzialność, zaopiekować wiernych w inny sposób niż zgromadzenia zbiorowe. Do sklepu po chleb trzeba pójść, nie ma wyjścia. Można oddelegowac jednego członka rodziny, który załatwi sprawę szybko, unikając zbliżania się do innych ludzi. Na mszę na ogół idzie się całą rodziną. W ławkach siedzi sie blisko innych ludzi, do tego dochodzą modlitwy, śpiewy. Spędza sie tam min.kilkadziesiąt minut. Przyjmuje się komunię. Dla mnie to sytuacja nieporównywalna do sklepu i konieczności zakupu chleba czy leku w aptece. W poście startowym zwrócono moim zdaniem uwagę na paradoks. Ja osobiście uważam, że dobrze,że księża deklarują modlitwy w intencjach związanych z epidemią. Natomiast równocześnie zachęcają do zgromadzeń publicznych- w trosce o wiernych, dla których jak sama piszesz niezwykle ważne są te zgromadzenia, byłoby powiedzenie im: zamykamy kościoły i będziemy sie tam za Was modlić. Możecie włączyć się odmawiając xyz, uczestnicząc z nami duchowo. To przykład, wierzę, że mozna znaleźć inne mądre rozwiązania. Chrześcijanie od początków byli gotowi ginąć za wiarę. Jednak teraz to nie jest konieczne do jej przetrwania- można przeczekać ten trudny czas w izolacji, modląc się w małych grupach rodzinnych, przecież to Boga można zwracać się wszędzie. Ja taką decyzję podjęłam i uważam ją za słuszną. I mam naprawdę duże poczucie żalu wobec biskupów, że nie podejmują decyzji, które mogłyby bardziej chronić wiernych. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 23:12 Bez mszy przezyjesz...bez chleba juz nie. Myślenie nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 23:31 Nie da sie zamrozic calego zycia. Ale znaj proporcje. Nikt nie bedzie jezdzil komunikacja, jesli nie musi. Do sklepu po to, aby zrobic potrzebne zakupy. A pojscie do kosciola, sorry, ale nie jest pierwsza podstawowa potrzeba czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 05:28 Lol. Centra handowe pełne ludzi. Tak, wiem, nowa torebka to gadżet niezbędny w czasie kwarantanny. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 23:11 Tak śpiewy mi przeszkadzają... Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 22:36 Jest już decyzja, ze2 meczety w Polsce mają być zamknięte. Nie wiem na co czeka kościół. Mam nadzieję, że biskupi się opamietają lub przyjdzie jakis nakaz z Watykanu. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 22:42 Nie daj się nabierać. Chodzi o szybsze zgarnięcie zasiłków pogrzebowych. Przy dzisiejszej inflacji mogą być wkrótce niewiele warte. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Nic nam nie grozi!!! 11.03.20, 22:47 Cos mi sie wydaje, ze po Wielkanocy w Polsce bedzie jak we Wloszech, wiec chyba moj letni wyjazd do Pl. nie dojdzie do skutku. Mam tylko nadzieje, ze jak ludzie zaczna masowo umierac to najpierw beda to ci , ktorzy do tych kosciolach przesiadywali. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 04:59 hanusinamama napisała: > > W kościołach, na mszach ma być śpiwane "Od powietrza, głodu, ognia i wojny wyba > w nas Panie". > NO to jestesmy uratowani. Episkopat nam załatwił ochronę. > Ale od wirusa nie.....nic z tego...nie pomoże.. Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 05:20 "Od powietrza", to znaczy właśnie od krążącej w nim zarazy... U mnie w dzielnicy dezynfekują centrum handlowe, bo to części biurowej była osoba z korona - zgłosił to Pan z sali spotkań Świadków Jehowy. Obok ma siedzibę spółdzielnia - na 2 tyg. zamknęli jej biuro, "praca zdalna", wszelkie sprawy mieszkańców, w tym usterki, będą załatwiane za min.2 tyg. Tam oprócz sklepów, sali ŚJ i biur jest m.in.szkola muzyczna dla dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Nic nam nie grozi!!! 12.03.20, 05:23 Vide zarażona osoba przychodzącą na swój obrzadek stanowi zagrożenie dla innych..Tu akurat dla po pobratymców i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś