Dodaj do ulubionych

Respiratory

16.03.20, 19:47
W wywiadzie tv minister zdrowia podal, ze na chorych czeka 10000 lozek szpitalnych i 700 respiratorow. Jeszcze niedawno chwalili sie ze maja 10000 dostepnych w PL.

Zamiast kitrac sie po mieszkaniach spieszcie sie lapac koronowirusa, respiratory szybko sie skoncza 😂
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Respiratory 16.03.20, 19:49
      Jakiś nonsens, z tymi respiratorami. Mam nadzieję.
      • alicia033 Re: Respiratory 16.03.20, 19:55
        buldog2 napisał:

>Mam nadzieję.

aha, w PowerPoincie dorobią.
        • buldog2 Re: Respiratory 16.03.20, 21:48
          Właśnie się czegoś dowiedziałem. Jeśli chodzi o respiratory, to dopiero w tej chwili chcą kupić u Philipsa jakąś większą (2000? - nie pamiętam) ilość. Z tym, że nie wiadomo (mój rozmówca nie wie), czy chodzi o prawdziwe (intubacja, kontrola mieszanki itd.) respiratory, czy o jaką w miarę szczelną maskę, przez które idzie powietrze zmieszane z tlenem "na oko".

700 respiratorów, to śmieszna czy raczej żałosna ilość. W jednym dużym szpitalu może być kilkadziesiąt.
          Ale zbulwersowała mnie zrzutka "Posiłek dla lekarza":
          zrzutka.pl/t3e3ec

W wielu szpitalach lekarze zarabiają ponad 10 razy tyle, co pielęgniarki, co stanowi obrazę człowieka i skandal na skalę co najmniej europejską - to że pielęgniarka nie zarabia nawet 10% tego, co lekarz z podobnym stażem, mam na myśli.
          • ms.piggy Re: Respiratory 16.03.20, 22:18
            "Posiłek dla lekarza" jest dla całego personelu, nawet dzielą się z pacjentami
            tak przynajmniej jest w szpitalu gdzie pracuje mój partner, lokale gastronomiczne dostarczają swoje dania do szpitali i możesz byc spokojna, lekarze nie wpierdzielają pizzy czy ciast, a reszta patrzy!
            • buldog2 Re: Respiratory 16.03.20, 23:20
              Jak tylko pielęgniarka będzie zarabiać w Polsce taką samą część wynagrodzenia lekarza, będzie ją stać na to, żeby się wyżywić, bez łaski. I powiem Ci, nie jest to 10 czy 20, ani nawet 30% wynagrodzenia lekarzy.
              Pewien człowiek z jednego z uniwersytetów medycznych, który środowisko elit jak mało kto, powiedział mi, że są trzy najbardziej amoralne zawody/środowiska w Polsce: polityków, prawników i lekarzy.
              Podobnych szczerych opinii znam wiele więcej. Wybitny lekarz z jednego z najbardziej znanych warszawskich instytutów powiedział mi, że jego koledzy (z zawodu) to jeden drugiemu by poderżnął gardło, tylko na zewnątrz nawet nie śmie się z tym wychylić (solidarność). A prawie przy mnie (ok. 3 m ode mnie) pewien profesor zerwał pacjentowi opaskę na aorcie i oskarżył o to anestezjologa.
              Inny świetny anestezjolog (w tv reprezentował lekarzy) powiedział mi, że się zastanawia czy nie porzucić zawodu i nie reprezentować w sądzie pacjentów. Ale, powiedział, musiałby się wynieść z miasta, zamieszkać w warownej rezydencji i bać się o własne życie. On powiedział, że w Polsce ani jedna operacja nie jest prowadzona zgodnie z przepisami. Może przesadzał, że ani jedna...
              Moógłbym tak opowiadać, że hej. O zakupach Owsiaka też można wiele powiedzieć. Owsiak na wielu krzyczy, ale nikomu jeszcze nie wytoczył procesu o zniesławienie. Gdyby tak przyjrzeć się zakupom od strony merytorycznej... można doszukać się zakupu Juliana dla szpitala dziecięcego, i odrzucenie oferty z wentylatorem do 100 oddechów na minutę i trybami wentylacji takimi, jakie ma Cato. A ta firma która to sprzedała, napisała w innym przetargu, że Julian ma częstotliwości 140 (a ma 30 kilka), a to kłamstwo potwierdził konsultant krajowy prof. Gaszyński.
              Ja środowisko znam, bardzo dobrze znam, z różnych stron...
              • memphis90 Re: Respiratory 17.03.20, 10:50
                Nawet w takiej sytuacji nie potrafisz się powstrzymać od szczujni...?
                • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 11:22
                  Znaczy lepsze jest zakłamanie sytuacji.
                  I zachowanie patologii (tu mógłbym długo) i żeby pielęgniarka zarabiała 10% tego co lekarz. A taka pielęgniarka anestezjologiczna z doświadczeniem umie tyle, co lekarz z solidną praktyką.
                  A jak się komu nie podoba, że o prywatnym gabinecie lekarz mówi "badam zdrowych" (żeby zarobić), a "jak widzę, że ktoś jest chory, to odsyłam do szpitala". Wszystko legalnie.
                  Rozumiem.
                  • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 11:46
                    To opowiem, w jaki sposób próbowano mi zamącić w głowie pulsoksymetrem. Wczoraj.
                    Bo lekarz ma pulsoksymetr, który mierzy (jakie uczone określenie, nie do pojęcia dla maluczkich) poziom utlenowania, a ty głupku siedź cicho. Ale już o zasadzie działania paramagnetycznego sensora tlenu nie słyszał (anestezjolog też rzadko który słyszał), to się nie mądrzył.
                    Znajomego z żoną w ten sam sposób chcieli potraktować w gabinecie rtg z mammografem. Nacięli się, bo znajomy był głównym konstruktorem w Farum, później serwisantem GE, a w końcu importerem sprzętu rtg, w swojej klasie rzeczywiście najlepszego na świecie, o czym też można długo. Wiesz czym różni się lampa do mammografu od zwykłej? Te tłuki nie tylko nie wiedziały, ale nawet nie słyszały o różnicach. Ani o zasadach BHP, obowiązujących w pomieszczeniu ze sprzętem rtg.

A mnie opowiadali, że też mają tor 12-bitowy (tak jak Hiris), bo na obrazie 10 bitów, a jeszcze na kliszy literki (czarne - białe) i to są dwa dodatkowe bity. No, tu na ich obronę jest to, że tak im powiedział sprzedawca z Toshiby,. Trafił swój na swego.
          • snakelilith Re: Respiratory 16.03.20, 22:30
            Kto dziś sprzeda Polsce respiratory, jak wszędzie są one potrzebne? Tysiące respiratorów produkuje właśnie niemiecka firma na zamówienie niemieckiego rzędu. Pracują na cztery zmiany. Wątpię jednak, że pójdą one do Polski.
            • buldog2 Re: Respiratory 16.03.20, 23:50
              No rozmawiają z Philipsem i innymi (inny sprzęt pomocniczy przy ostrej niewydolności oddechowej dorosłych). Jutro może dowiem się więcej, dziś już późno.
            • szalona-matematyczka Re: Respiratory 18.03.20, 08:59
              Duze szpitale niemieckie (wiem ktore konkretnie ale nie bede ppdawac nazwy) juz 2 tygodnie dokupily nowe respiratory. Jeden znany mi duzy szpital niemiecki dokupil wlasnie 2000 respiratorow. Powtarzam: to tylko ten jeden szpital a kupil 2000 respiratorow. Pewnie inne szpitale niemieckie tez dokupuja, ale tu nie.mam info jaka ilosc itp. Kiedy wiec slysze, ze cala Polska ma dokupic te 2000 respiratorow (tak podaje buldog) to mysle, ze , no coz,, bardzo jest mi przykro, ze podatki Polakow sa tak marnotrawione. Bo Polacy placa wysokie podatki, tylko rzadzacy kupuja za nie "koraliki", zamiast imwestowac w takie obszary jak sluzba zdrowia, nauka ,.przemysl itp.
              • szalona-matematyczka Re: Respiratory 18.03.20, 09:01
                *inwestowac
    • snakelilith Re: Respiratory 16.03.20, 22:27
      No to dużo szczęścia życzę. uncertain Włochy miały 5 tys. łóżek intensywnej opieki, czytaj respiratorów. Niemcy mają 30 tys. A potem teorie spiskowe, że Niemcy mają tak mało zgonów, bo coś mają, co innym nie dają.
      • ginger.ale Re: Respiratory 16.03.20, 23:40
        Polska na 10 tys. (Anglicy 5tys.), z czego 700 przeznaczyli na oddziały koronawirusowe. Reszta pewnie w użyciu...
    • ajriszka Re: Respiratory 16.03.20, 22:31
      Zgroza.
    • nikita1906 Re: Respiratory 16.03.20, 22:35
      Owsiak ze swoimi milionami na koncie z naszej polskiej ŚOP mógłby tu chyba zadziałać ale jakoś dziwnie cicho...tak jakoś od 5 lat
      • bib24 Re: Respiratory 16.03.20, 22:45
        no chyba sobie jaja robisz. za organizację służby zdrowia odpowiada rząd a nie owsiak.
      • woman_in_love Re: Respiratory 16.03.20, 22:52
        TVPiS ze swoimi 2 MILIARDAMI na kontach z naszych polskich podatków mógłby tu chyba zadziałać ale jakoś dziwnie cicho... i tak jakoś od 5 lat i przez następne 5
      • livia.kalina Re: Respiratory 16.03.20, 22:57
        Owsiak jak Owsiak- Rydzyk to miliarder, który mógłby uratować jakieś życie ludzkie ale nie jest tym zainteresowany.
        • bib24 Re: Respiratory 17.03.20, 08:42
          livia.kalina napisała:

> Owsiak jak Owsiak- Rydzyk to miliarder, który mógłby uratować jakieś życie ludz
          > kie ale nie jest tym zainteresowany.
          >

albo kościół mógłby raz w historii coś dać. a nie tylko brać i brać.
      • bei Re: Respiratory 16.03.20, 22:58
        Wcale nie cicho!!! Pisał do ministra zdrowia, i minister Szumowski jest w kontakcie i ma podać ile i jakich do których szpitali, tylko musi konsultować ro z dyrektorami.
      • rekreativa Re: Respiratory 16.03.20, 23:07
        Caritas mógłby coś zrobić, ale jakoś dziwnie cicho...
        • snajper55 Re: Respiratory 16.03.20, 23:55
          rekreativa napisała:

> Caritas mógłby coś zrobić, ale jakoś dziwnie cicho...

Caritas ma sprzęt, ale wypożycza go za kasę. A kupili go za pieniądze zebrane od ludzi. Piękny biznes.

S.
        • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 00:07
          Nie chcę skłamać, z pamięci powiem tylko, że Caritas chyba 90% zebranych pieniędzy przeznacza na własne cele. Czy 80, nie pamiętam. Taka to organizacja charytatywna.
          • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 00:51
            Poprawka.
            ...na własne cele.
            Powinno być:
            na własne potrzeby. Znaczy, dla siebie.
        • znowu.to.samo Re: Respiratory 17.03.20, 17:41
          Rydzyk.może wreszcie wspomóc swoją armię.
      • ginger.ale Re: Respiratory 16.03.20, 23:37
        nikita1906 napisała:

> Owsiak ze swoimi milionami na koncie z naszej polskiej ŚOP mógłby tu chyba zadz
        > iałać ale jakoś dziwnie cicho...tak jakoś od 5 lat

Za to głośno było o 2 mld!!! na TVP. Może umierającym włącza chociaż Koronę Królów, bo na coronawirusa nie pomoże!
      • olena.s Re: Respiratory 16.03.20, 23:51
        Pewnie czerwony krzyż by się mógł dołożyć, gdyby go prawica nie okradła.
        • snajper55 Re: Respiratory 16.03.20, 23:52
          olena.s napisała:

> Pewnie czerwony krzyż by się mógł dołożyć, gdyby go prawica nie okradła.

To nie prawica, to narodowi socjaliści.

S.
          • olena.s Re: Respiratory 16.03.20, 23:58
            Słusznie.
    • double-facepalm Re: Respiratory 16.03.20, 22:37
      Możesz sobie kupić koncentrator tlenu jak się boisz ze się udusisz
      • znowu.to.samo Re: Respiratory 16.03.20, 23:20
        Uuuu nietanio. I czy faktycznie pomoże
        • buldog2 Re: Respiratory 16.03.20, 23:56
          2000 to drogo?
          Albo wynajęcie za 150-200 zł miesięcznie?
          Respiratora nie zastąpi, ale czasem pomóc może (nie znam się na tym, żeby wchodzić w szczegóły).
          • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 14:48
            Powodzenia z szybkim wynajęciem. Koło 3k trzeba wydać.
            • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 14:50
              Osoba ze starszego pokolenia z rodziny meza parę lat śpi "pod maską" z powody bezdechu, chyba jakieś dopłaty / ulgi miała przy kupnie osobistego (niska emerytura)
              • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 23:18
                Ale w przypadku bezdechu (kiedy człowiek nie oddycha) maska nie pomoże. Potrzebny np. monitor bezdechu. A może warto kupić jakiś prosty używany EKG? Za ok. 3k można kupić używany super defibrylator z odwróconą fazą i EKG. O wiele bezpieczniejszy i bardziej pewny, niż nowa chińszczyzna. Chcesz, to powiem, gdzie kupić (chyba ta firma jeszcze istnieje).
            • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 17:33
              Nieprawda, żeby nie powiedzieć mocniej, bo sprawa poważna.
              Przedwczoraj poszukałem znajomemu i z miejsca wynajął: 150 zł brutto na miesiąc, wydajność chyba 4 l na minutę przy koncentracji tlenu 90-95%. Droższe modele 180-200 zł/miesiąc. Wypożyczalnia Patronus w Szczyrku, tel. całodobowy 795 078 048
              To nie reklama, to falsyfikacja poświadczenia nieprawdy przez rozmówcę.
              • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 19:28
                Bezterminowa umowa?
                • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 19:29
                  I rozumiem ze znajomy zdrowiusienki, bez wskazań medycznych a nie np pacjent z rakiem płuc.
                  • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 22:13
                    Jego żona, niewielkie problemy (astma czy coś takiego), które mogłyby stać się istotne w przypadku załapania wirusa. Tylko dlatego ten wynajem, żadnych warunków odnośnie wynajmujących, gdybym chciał się pobawić, też by wynajęli. Natomiast widzę problem zachowania pożądanego składu mieszanki podawanej do płuc. Ci też mają i wynajmują pulsoksymetry, co już jest kretynizmem, bo widziałem reklamy, pulsoksymetr do kupienia po ok. 100 zł. A sam pulsoksymetr nie wystarcza, jeśli robić porządnie. Na własny użytek mają coś innego, sami nie wiedzą (!) co, prawdopodobnie czujnik taki jak w monitoringu w aparacie do znieczulenia.
                    • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 22:26
                      Tylko ze maja dość ograniczona liczbe, sekundy po podaniu przez Ciebie nr tel dowiadywalam się. w sumie jestem wdzięczna bo w dalszej rodzinie jest ktoś z grupy ryzyka. I były ostatnie dwa wolne, ew. nowa dostawa pod koniec tyg. Zaś z kupnem nowego od reki jest problem.
                      • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 22:29
                        *pisalam o koncentratorach
                      • snajper55 Re: Respiratory 17.03.20, 22:33
                        double-facepalm napisała:

> Zaś z kupnem nowego od reki jest problem.

No nie wiem, ja widzę pełno ofert. Na przykład: novamed.pl/respiratory/

S.
              • snajper55 Re: Respiratory 17.03.20, 22:26
                buldog2 napisał:

> Nieprawda, żeby nie powiedzieć mocniej, bo sprawa poważna.
                > Przedwczoraj poszukałem znajomemu i z miejsca wynajął: 150 zł brutto na miesiąc
                > , wydajność chyba 4 l na minutę przy koncentracji tlenu 90-95%. Droższe modele
                > 180-200 zł/miesiąc. Wypożyczalnia Patronus w Szczyrku, tel. całodobowy 795 078
                > 048
                > To nie reklama, to falsyfikacja poświadczenia nieprawdy przez rozmówcę.

Ale to nie jest respirator, tylko koncentrator tlenu.

S.
                • double-facepalm Re: Respiratory 17.03.20, 22:30
                  To jest gałązka odnośnie koncentratorów, dla osób z problemami kardio- i oddechowymi naraz to jest jednak jakieś wyjście.
                • buldog2 Re: Respiratory 17.03.20, 23:01
                  Przecież we wpisach wyżej widać, że w tym miejscu mowa o koncentratorach tlenu.
    • bananananas Re: Respiratory 16.03.20, 23:18
      nie no, te 700 to są przyznane dla tworzonych oddziałow zakaźnych. W ogóle w Polsce jest 10 000 i te będą pewnie sukcesywnie przesuwane do leczenia wirusa.
    • disco-ball Re: Respiratory 16.03.20, 23:34
      Ja tez słyszałam o tych 10tys i zastanawiałam się, ile z nich jest w ogóle dostępnych.
      • ginger.ale Re: Respiratory 16.03.20, 23:38
        Teraz to co najmniej 700...
    • hanusinamama Re: Respiratory 16.03.20, 23:46
      Ale wiesz ze jest masa innych chorych ktorzy tych respiratowrów potrzebują. Maja zabrac wszystkie respiratory i dać tylko tym chorym na corona??
    • aga_wer Re: Respiratory 17.03.20, 23:11
      No bo w Polsce na OIT to tylko leczą Covid pod respirarorem? Nie odłączą teraz pacjentów z innymi jednostkami chorobowymi ani nie powiedzą że teraz nikogo nie przyjmujemy bo czekamy na pacjenta z koronawirusem. Wołoska ma 30 stanowisk OIT, zakaźny ma 6
      • leann32 Re: Respiratory 18.03.20, 00:04
        W Polce w uzyciu jest niemal 70% dostepnych respiratorow. Jedt ich tyle bo nawet z marginesem zapas starczal na pacjentow.
        Czyli mamy w realu wolnych 3 tysiace.
        Alw nie to jest problemem. Problem to brak personelu. Respirator trzeb umiec obslugiwac a maly blad kosztuje zycie pacjenta bo zle ustawiony bardziej szkodzi niz pomaga.
        • buldog2 Re: Respiratory 18.03.20, 00:14
          Każda pielęgniarka anestezjologiczna potrafi obsłużyć respirator. Czy mały błąd może kosztować życie - mocno wątpię.
          Podaj przykład małego błędu, który może kosztować życie pacjenta.
          • buldog2 Re: Respiratory 18.03.20, 00:18
            Wielu trybów wentylacji nie znają sami lekarze.
            Tak samo lekarze, lekarze radiolodzy (!), w ogromnej masie nie potrafią posługiwać się trybami obrazowania USG, poza najprostszymi. Wiem od tych, którzy ich tego uczą big_grin
            Sam byłem na szkoleniu, podczas którego lekarze nie potrafili odróżnić ampera od volta i wata. Już tam nie mówię o innych... big_grin Na sali było koło setki.
          • aga_wer Re: Respiratory 18.03.20, 08:45
            Anestezj.tak. A ile takich jest?

www.pielegniarki.info.pl/article/view/id/10677

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka