Dodaj do ulubionych

Wulkan Yellowstone - kwiecień?

25.03.20, 10:56
W tym straszno-smiesznym wątku porozmawiajmy o takim scenariuszu. Ktoś coś? Jak USA się na to przygotowuję, skoro najprawdopodobniej i tak kaldera wybuchnie za naszego życia? Jak bardzo spadną temperatury w Europie po wybuchu? Czy tylko preppersi przeżyją, czy zwykły szary człowiek również ma szansę? Czy to już tylko głód, ludobójstwa i koniec nas czeka? A może to po prostu news na zasadzie: 2020 stóp killing us? Zapraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:02
      Sugerujesz, że poniższy obrazek to jednak będzie dotyczył maja/czerwca?

https://img.joemonster.org/images/vad/img_51064/fef2380d9c0547a21f7d7faffe631605.jpg
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:06
        Według np. jbzd.pl - raczej tak smile)
    • bib24 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:05
      yellowstone ludzie nie przeżyją.więc miejmy nadzieję, że się wstrzyma chociaż do września.
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:08
        Podobno - oczywiście dane mam superwiarygodne heheh... - pół Stanów nie przeżyje, reszta świata przeżyje, ale ochłodzenie klimatu i pyły wulkaniczne spowodują lawinę zdarzeń, która doprowadzi do wyniszczenia ludzkości. Ale nie do zera.
    • tarantinka Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:12
      Myślałam ze to wątek turystyczny, jakaś wycieczka w kwietniu i prośba o ocenę czy się uda😃 Możesz przybliżyć ciemnej kobiecie o co chodzi z tym wulkanem?
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:18
        Pamiętasz film 2012? No to początek ma być taki jak tam. Pod parkiem narodowym Yellowstone jest gigantyczny wulkan, który wybucha bardzo rzadko - ostatnio bodajże 600 tys lat temu. Ma wybuchnąć za naszego życia, a podobno właśnie zaczęły się pojawiać wstrząsy. I teraz pytanie, czy to news na zasadzie: ach ten 2020, co miesiąc zabija w inny sposób, czy okrutna prawda. Daleko mi do trolla, od razu zaznaczam, mam malutkie dziecko i całe życie się bałam, żeby nie zajść w ciążę podczas wojny (no taka trauma po lekcjach historii). A tu nadchodzi 2020.
        • alicia033 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:38
          dariawerbowy napisał(a):

> całe życie się bałam, żeby nie zajść w ciążę podczas wojny (no taka trauma po lekcjach historii). A tu nadchodzi 2020.

lubisz, to się bój.
          • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:44
            No kur... Ręce opadają.
            • princy-mincy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 12:16
              No ale ona ma racje- po co sie bac cale zycie na zapas?
      • bib24 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:21
        to jest największy wulkan na świecie i jego wybuch zabije ludzkość, z prostego powodu, będzie ciemno, zimno i żarcie się skończy.
      • malia Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 12:02
        Superwulkan Yellowstone to obniżenie terenu pod którym znajduje się coś w rodzaju zbiornika magmy, średnica tego to ok 70 km. Gdyby to wybuchło jako wulkan, a zanosi się na to od dawna, to obniżenie będzie kraterem wulkanu czyli tym zagłębieniem na szczycie stożka wulkanicznego. I zmiecie olbrzymi teren z powierzchni Ziemi.
        Ten zbiornik mamy to mniej więcej taki jak na obrazku poniżej.
        https://s.redefine.pl/file/o2/redefine/cp/o9/o9kor6wce8kbmp6hjckrc23n91ipkttc.jpg
    • princy-mincy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:14
      O wybuchu wulkanu mowi sie juz od kilkudziesieciu lat.
      Kiedys nawet podobno w czasie zimnej wojny Rosjanie rozwazali zrzut bomby na wulkan i zaglade Ameryki ale wyszlo im, ze zabiliby tym i siebie posrednio. Czy to prawda- nie wiem, ale czytalam w paru miejscach, choc rownie dobrze to moze byc tylko teoria spiskowa.
      • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 16:00
        Cały czas o tym mówią. Mają system odwetowy tzw. martwej ręki, nazywa się toto Perymetr (o ile dobrze zapamiętałem). System automatycznie aktywuje wszystkie rakiety w sytuacji, gdy system dowodzenia nie działa, stanowisko dowodzenia zniszczone itd. Mówi się, że Yellowstone jest na celowniku.
    • bei Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:19
      Są pomysły by ochłodzić wulkan, kwestia ponad trzech miliardów dolarów...powinnismy zrobić zrzutkę, chociaż USA powinni mieć taką sumę🧐

businessinsider.com.pl/superwulkan-yellowstone-zagraza-ludzkosci/v5jmg4d
      • bywszy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:35
        bei napisała:

> Są pomysły by ochłodzić wulkan, kwestia ponad trzech miliardów dolarów...powinn
        > ismy zrobić zrzutkę, chociaż USA powinni mieć taką sumę🧐
        >
        > businessinsider.com.pl/superwulkan-yellowstone-zagraza-ludzkosci/v5jmg4d

Tekstu jeszcze nie czytałem, ale na pewno nie pomyliłaś kwoty??? shock

Trzy miliardy dolarów to jest śmiech na sali, ciche pierdnięcie.
        Jeden bombowiec B-2 kosztuje dwa (miliardy dolarów, po ichniemu: $2,000,000,000).
        • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 16:14
          No i przestali je zamawiać, takie drogie.
          Ale fakt, 3 miliardy dolarów to dla nich tyle co nic. Minimalne przestawienie ustawień komputerów FED.
          • bywszy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 16:33
            buldog2 napisał:

> No i przestali je zamawiać, takie drogie.

Kupić by jakoś kupili. Ale są zbyt drogie, żeby ich używać (w sensie: ryzykować utratę).

> Ale fakt, 3 miliardy dolarów to dla nich tyle co nic. Minimalne przestawienie u
            > stawień komputerów FED.

Susznie i naukowo.
            Właśnie wytrzepują 2 biliony ($2,000,000,000,000) na walkę z koroną i jej skutkami. A to wciąż jest baaardzo daleko od we're all gonna die.
    • mika_p Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:26
      A może tłumacze kalendarza Majów pomylili 12 z 20 (może jest podobnie jak angielskim, twenty i twelve) i koniec świata ma być 2020, a nie 2012?
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:28
        Są i takie memy.
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:30
        www.antyradio.pl/News/NASA-ostrzega-W-strone-Ziemi-pedzi-asteroida-Koniec-swiata-moze-nastapic-29-kwietnia-2020-39951
      • ortolann Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 14:48
        No i git. To wtedy pokażę środkowy palec bankowi, w którym mamy kredyt. big_grin
    • tanebo2.0 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 11:49
      Pamiętaj jeszcze o Betelgeze i o tym że Sagitarius A zwiększa aktywność... Drogie Panie. Ponieważ mam wiedzę w tym zakresie żadne z powyższych się nie stanie - mogę was o tym zapewnić. A ten mit że wybuchnie za naszego życia to fejk dziennikarski.
      • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 16:16
        Jaką możesz "mieć wiedzę", że się nie stanie?
        Co najwyżej możesz przestać używać "naukawego" żargonu i powiedzieć "nie wiem". Nikt nie wie.
        • tanebo2.0 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 20:30
          Bo studiowałem geologię. Wulkany zanim wybuchną dają wiele znaków ostrzegawczych. Zauważylibyśmy, wierz mi.
          • lot_w_kosmos Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 20:33
            Dziękuję. Lubię cię.
          • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 23:39
            Kilka lat temu (w 2015 albo 2016) czytałem opinie fachowców na temat. W kwestii Yellowstone zdania były podzielone.
          • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 00:32
            chrome-extension://ecabifbgmdmgdllomnfinbmaellmclnh/data/reader/index.html?id=1036&url=https%3A%2F%2Fmaxpark.com%2Fcommunity%2F4057%2Fcontent%2F5904436

I nie opowiadaj więcej tych głupstw.
            • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 00:32
              maxpark.com/community/4057/content/5904436
              • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 01:03
                Wybrałem opinię najbardziej stonowaną, nie alarmistyczną. Ludzie którzy pół życia zajmują się wulkanami (chyba najrzadsza profesja na świecie) nie wiedzą. Ty natomiast wiesz.

Pewność siebie i wypowiadanych opinii jest dobrym wskaźnikiem ignorancji.
                • tanebo2.0 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 01:18
                  Czy ty cfzytałeś ten tekst? Jasno i wyraźnie naukowiec twierdzi że zabrane dane wskazują że eksplozja nie nastąpi. Tylko tępe debile w takiej sytuacji które skończyły najwyżej podstawówkę szukają podtekstów.
                • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 01:18
                  A tu:
                  geocenter.info/article/yellowstone-tochka-nevozvrata-projdena

opinia całkiem jednoznaczna. Wyrażona nie przez ludzi, którzy mieli kontakt z geologią, ale specjalistów w temacie. Jednoznaczna, choć nie określająca szczegółów odnośnie czasu itp.
                  • tanebo2.0 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 05:58
                    O czm ty do mnie piszesz? Jakich specjalistów? To jest stronka, zresztą nie wiadomo albo wiadomo dlaczego po rosyjsku, założona bóg jeden przez kogo. To nie jest Nature albo American Sciencist. Też mogę założyć sobie taką i udawać specjalistę od ginekoligi. Więc te fake newsy i bzdury możesz sobie w odbyt wsadzić!!!!
                    • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 07:26
                      Nie. To nie jest taka stronka, to jeden z najbardziej uznanych portali, przede wszystkich na Zachodzie (poważniejsza, niż rozreklamowany Slon). W danej sprawie wypowiada się specjalista, profesor RAN, w sposób bardzo zrównowazony.
                      Kolejny tekst jest dodatkowo podparty decyzjami samych badaczy (nie Rosjan). Opublikowany na portalu specjalistycznym. Dodam, w całej masie zagadnień z wielu powodów (oddzielna dyskusja) rosyjskie źródła uważane są za najbardziej miarodajne i spośród dostępnych. Oczywiście, nie będące tubą władzy.
                      • tanebo2.0 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 07:52
                        Przestań bredzić! Pierwszy tekst wyraźnie wskazuje że nie ma danych które mogłyby wskazywać na erupcję. Drugi to jakieś bajki. Idź się leczyć synek!
                        • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 10:56
                          Nie przeczytałeś, czy nie zrozumiałeś?
                          Napisałem, że brak przesłanek na to, by stawiać tezę o wybuchu, jak też jej zaprzeczenie.
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 06:55
        Fajnie smile to bardzo się cieszę smile
    • malia Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 12:05
      O, a jeszcze San Andreas czeka
    • olena.s Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 12:08
      "skoro najprawdopodobniej i tak kaldera wybuchnie za naszego życia? "
      Bzdura na kółkach.
    • janja11 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 12:10
      no to było bardzo nie w porządku, jeśli po tym całym dziadowskim syfie, wywalił yellowstone.
      Nie ma takiej opcji.
      • anika772 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 12:12
        Wolę żeby zagłada ludzkości przyszła z rąk natury (wulkan, asteroida, wirus...) niż ludzkich (wojna atomowa, broń biologiczna)
        • janja11 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 14:29
          anika772 napisała:

> Wolę żeby zagłada ludzkości przyszła z rąk natury (wulkan, asteroida, wirus...)
          > niż ludzkich (wojna atomowa, broń biologiczna)

Człowiek to największy szkodnik na tej planecie. Nie będzie żadnych meteorytów, czy kosmicznych katastrof. Sami wszystko spieprzymy. Szkoda.
        • etata Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 20:17
          "Wolę żeby zagłada ludzkości przyszła z rąk natury (wulkan, asteroida, wirus...) niż ludzkich (wojna atomowa, broń biologiczna)

Na szczęście dzisiaj miałem inny dylemat – żona zapytała mnie, czy wolę sznycelki czy naleśniki z budyniem i śliwkamismile
          • alpepe Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 10:45
            Naleśniki z budyniem i śliwkami... Nawet nie chcę sobie tego wyobrażać.
            • mayaalex Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 17:44
              A ja bym sprobowala smile
              • etata Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 18:00
                Bardzo smaczne i zdrowesmile Jeszcze lepsze z budyniem waniliowym i brzoskwiniamismile
    • szafireczek Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 14:24
      Ja bym stawiała, że te wstrząsy to popłuczyny podziemnych prób jądrowych...co zarazem nie oznacza, że nie mogą być jednym z impulsów...czyli, wiele zależy od ludzi...
      • bi_scotti Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 14:37
        A tak na powaznie to polecam poczytanie/poogladanie stories z 1959 roku (teraz chyba wiekszosc ma czas na takie rozrywki) - wtedy Yellowstone doswiaczylo powaznego earthquake, np. tu:www.yellowstonepark.com/park/yellowstone-earthquake-of-1959 takie basic info. Jest chyba nawet film dla dzieci/mlodziezy o dzielnych scouts, ktorzy tam wtedy biwakowali i jakas rodzine ratowali. Taki old-fashion American film smile Yellowstone piekne jest i definitely warte odwiedzin wiec nalezy trzymac kciuki tongue_out zeby jeszcze pare setek/tysiecy lat sobie potrwalo OK wink Cheers.
        • szafireczek Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 14:57
          Dziękismile
          Otóż to, oby przetrwał, bo inaczej pozostanie tylko Yogi z Jellystone...tylko komu będzie wtedy kradł jedzenie?smile

• kryzys_wieku_sredniego Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 14:56
      Nie wiem ale się zachwycam ciszą.
      Wiecie, że prawie w ogóle samoloty nie latają!
      Wczoraj stałam 15 min o 23h i normalnie to kilka leci tych na pułapie 12000 i z 2 podchodzi do lądowania, a teraz pusto.
      W melancholii zachwyciły mnie ostatnie chwile Ziemi, ehhhh.
      • szafireczek Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 15:01
        Nie wiem, czy to nie cisza przed burzą i nie lepiej jest słyszeć dźwięk rejsowych samolotów, niż lotniczego pogotowia ratunkowego, a takie niestety kursuje...Za to jutro ma wylądować samolot ze sprzętem medycznym z Chin...smile
      • bi_scotti Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 15:53
        kryzys_wieku_sredniego napisał(a):

> Wiecie, że prawie w ogóle samoloty nie latają!
        > Wczoraj stałam 15 min o 23h i normalnie to kilka leci tych na pułapie 12000 i z
        > 2 podchodzi do lądowania, a teraz pusto.

To ja mam odwrotnie smile Patrze na te nieliczne przelatujace, mysle "o, WestJet jeszcze lata na wschod" albo "hmmm, Air Canada wraca pewnie z Europy, bo to ta godzina …" i ogarnia mnie nostalgia, tesknota za tymi jakze niedawnymi dniami gdy ladowaly na Pearson co iles tam seconds w okreslonych porach … Ale ja zawsze kochalam patrzec na samoloty wiec moze dlatego teraz mi ich brak smile Czekam, czekam na moment, dzien kiedy znow beda co chwila! I wiem, ze zanieczyszczaja, ze Greta sie teraz cieszy tongue_out ale duszyczka poplakuje, ze niebo takie puste, ta moja paskudniejsza, not-environment-friendly duszyczka wink Cheers.
    • ga-ti Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 15:58
      E tam, zwykle takie katastrofy to tylko w Stanach, podobnie jak kosmicie, do Europy nie lecą. Gorszy, jak się okazało jest podstępny wirus.
      Mówisz, że się ochłodzi, hm no to już nie bardzo. Ale zaraz, przecież się ociepla. No to jak w końcu będzie?
      A film 2012 zainspirował nas do zakupu terenowego auta wink
      • bi_scotti Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 16:06
        ga-ti napisała:

> E tam, zwykle takie katastrofy to tylko w Stanach,

A Meteoryt Tunguski? Nie wywoluj Kosmity z Obcej Galaktyki wink

https://i.pinimg.com/originals/d3/cb/1e/d3cb1e8d536473c6724346a98afd5ee6.png
      • buldog2 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 16:21
        Jeśli poważnie, to kupcie terenowe auto na gaz z drewma (holzgas) plus napęd elektryczny na baterie słoneczne.
        Jakby co, o benzynie zapomnij.
    • maadzik3 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 16:15
      Ja tam uważam, że: w kwietniu w Ziemię pieprznie asteroida, w maju wybuchnie Yellowstone, w czerwcu poprawi Wezuwiusz, w lipcu będzie potężne trzęsienie ziemi i tsunami, w sierpniu wylądują kosmici a nieustraszony rząd 1 września otworzy szkoły dla dziatwy bo czymże jest powyższe wobec bohaterstwa naszych.... (wstawić co kto lubi)

Kto da więcej?
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 20:09
        No 1 września to chyba jeszcze Niemcy na Polskę czy jakoś tak.
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 20:11
        A tak serio to w wakacje będzie plaga komarów.
    • majenkir Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 19:47
      Ludzie, przestancie juz...
      www.forbes.com/sites/robinandrews/2020/03/23/is-yellowstone-about-to-erupt-heres-how-to-find-out/#591be23d3bf5

Wirus sie juz Wam znudzil?
      • dariawerbowy Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 25.03.20, 20:08
        Fajne, dzięki smile) Właśnie nie znudził, a zaczyna ryć beret smile
        • gosiablo Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 08:34
          Ja też mam takie wrażenie, że najbardziej strzeżoną tajemnicą jest to, że koronawirus największe szkody robi w układzie nerwowym, a nie oddechowym i krążenia. Ze szczególnym uwzględnieniem jednostki centralnej czyli mózgu. Obawiam się że jeśli w płucach pozostawia trwałe ślady to z głową może być podobnie.
    • gazdzina Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 10:06
      Żeby dodać nieco emocji mogę dorzucić dwa europejskie superwulkany: Laacher See i Pola Flegrejskie. Mieszkam niedaleko Laacher See. To jest jezioro w kraterze wulkanu. Kilka lat temu (bodaj w 2012) czytałam, że naukowcy odkryli uwalniający się z dna dwutlenek węgla, co może oznaczać, że wulkan powoli się budzi. Jak bardzo powoli - zobaczymy (albo i nie) wink
      • asia_i_p Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 16:38
        O tym Laacher See był fajny miniserial.
        • maadzik3 Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 18:22
          daj namiary. uwielbiam takie tematy
          • asia_i_p Re: Wulkan Yellowstone - kwiecień? 26.03.20, 18:52
            Wulkan (Vulkan), niemiecki z 2009. Jednak nie miniserial tylko film dwuczęściowy, 2x1,5 godziny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka