Dodaj do ulubionych

Zwolnienie.

02.04.20, 18:28
Mam dwoje małych dzieci. Mam CHAD. Dostałam świadczenie z ZUS. W związku z wirusem odwołano badanie orzecznika,które mogło mi to świadczenie przedłużyć o 6 miesięcy. Od lutego nie dostaję pieniędzy. Dziś wylali mnie z pracy. Nie mam pracy, nie mam świadczenia. Nie mam okresu wypowiedzenia bo śmiałam zachorować. Tak tylko...
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:33
      Przykro mi. Serio nie na innej możliwości przedłużenia zwolnienia? Masz męża? Partnera? Kogoś do pomocy?
    • lilia.z.doliny Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:33
      jezu, przeczytalam: nie mam okresu i faktycznie mnie zmrozilo
      przytulam
      zaraz pewnie nasze prawniczki cos sensownie doradza, trzymaj sie
    • meduza321 [...] 02.04.20, 18:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • alicia033 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:39
        czy moderacja mogłaby wyciąć tę ...
        • bywszy Re: Zwolnienie. 02.04.20, 21:27
          alicia033 napisała:

> czy moderacja mogłaby wyciąć tę ...

Uwaga, zakańczam:

... dętystkę stomatologiczną? suspicious

Co wygrałę? smile
      • crnadpa Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:41
        1.Szanowny pracodawco, jestem zajebis.a. Będę pracować za czterech, ale dopiero jak mi przedszkole otworzą.
        2.Ja również dziękuję.
    • angazetka Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:38
      Och. Strasznie mi przykro.
      Masz jakieś wsparcie?
      • crnadpa Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:16
        Mam męża, który pracuje w innym kraju i planuje rozwód bo jestem 'p.erdolnięta'. Nawet nie dzwonię, że mnie zwolnili. Nie wiem co mam zrobić. Teraz nie mam nawet nikogo kto chociaż godzinę zaopiekuje się dziećmi. Po co im taka matka. Beznadzieja a nie matka.
        • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:26
          zasilek dla bezr.jej wyplaca chyba 30dni po zarejestrowaniu. Psychiatra wystawia zaswiadczenie wstecz.
          Najpierw wejdz w te linki i sprawdz co mozesz, bo moze cos jest zalezne od jakiegos terminu, ktory tylko Ty znasz, wiec trudno tu Ci jednoznacznie doradzic.smile
          ps ciesz sie, ze mezulek sie ujawnil ze swoimi ocenami Twojej osoby. Nie bedzie watpliwosci, ze nie ma co ratowac z tego malzenstwa.
        • daniela34 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:27
          Spokojnie, powoli. Zadzwoń do prawnika, wyślij mu maila, podaj daty, załącz dokumenty. Niewykluczone, że jednak świadczenie Ci się należy, nie znam dat więc nie chcę ci pisać, że na pewno.
          • crnadpa Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:44
            Świadczenie skończyło się 1 marca. Od stycznia czekam na termin do orzecznika. W Zuzie powiedzieli " Proszę czekać, mamy 60 dni". Później wirus i brak możliwości połączenia z ZUSem. Pracodawca ze zrozumieniem powiedział,że czekamy na orzeczenie i że mam wziąć L4 by usprawiedliwić nieobecność. Wzięłam i dostałam dzisiaj list z wypowiedzeniem bez okresu wypowiedzenia. Dzieci ubezpieczone na mnie. Przedszkole nie działa, męza nie ma. Dzieci w wieku 4 lat.
            • akseinga1975 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:49
              Masz 2 tygodnie na zalatwienie zwolnieni od lekarza. Do tego czasu od rozwiazania umow podlegasz ubezpieczeniu.
              • crnadpa Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:55
                Myślałam, że od zwolnienia mam 30 dni ubezpieczenia. Nie brałam teraz L4 bo myślałam, że to nie ma już znaczenia, poprosiłam tylko o leki.
                • daniela34 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 21:16
                  Jak z wypowiedzeniem bez wypowiedzenia? Rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia? Jaka przyczyna podana? Przecież piszesz, że miałaś L4?
                  • crnadpa Re: Zwolnienie. 02.04.20, 21:19
                    Miałam 6 miesięcy świadczenia rehabilitacyjnego.
                    • bergamotka77 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 21:24
                      Aha czyli nie pracujesz już chwile... Nie znam się na prawie pracy ale walcz o wysokie alimenty choć jak małżonek prysnął za granice to może być ciężko. A rodzice, rodzina? Pomoga w razie czego?
                      • georgia.guidestones Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:46
                        mozesz napisac jakich ty masz fajnych, i jak to beznadziejnie sie zlozylo ze ktos takich super nie ma, c'mon Berga!
                    • daniela34 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 21:28
                      A, dobra, czyli z powodu niezawinionej nieobecności w pracy. Ok. Na moje oko (ubezpieczenia społeczne i prawo pracy to średnio moja działka) powinnaś dostać świadczenie skoro wniosek był złożony przed i czekałaś na komisję. Ale dzwoń do ZUS
                  • bergamotka77 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 21:21
                    no właśnie. Można zwolnić bez wypowiedzenia? No i co z tym mężem się zadziało? Alimenty chociaż płaci?
                    • georgia.guidestones Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:47
                      widzialas alimenty bez chocby sepracji itp, berga, ic skont przylazlas.
                      • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 23:14
                        szkoda, ze Cie zwolnil, bo zasilek opiek. na dziecko takze ten dodatkowy przysluguje osobom pracujacym, zleceniobiorcom i tym z DG z tego, co wiem. nawet, gdy placi go firma to finansuje Fund.Ubezp.Spolecznych, wiec firmy to chyba nie kosztuje. Dodatkowy zasilek opiek. na dzieci mozna brac od 14.03.
                        Najpierw sie dowiedz o to przedluzenie swiadczenia od razu rano.
                        • georgia.guidestones Re: Zwolnienie. 02.04.20, 23:44
                          elka1i2 napisała:

> szkoda, ze Cie zwolnil, bo zasilek opiek. na dziecko takze ten dodatkowy przysl
                          > uguje osobom pracujacym, zleceniobiorcom i tym z DG z tego, co wiem. nawet, gdy
                          > placi go firma to finansuje Fund.Ubezp.Spolecznych, wiec firmy to chyba nie ko
                          > sztuje. Dodatkowy zasilek opiek. na dzieci mozna brac od 14.03.
                          > Najpierw sie dowiedz o to przedluzenie swiadczenia od razu rano.
                          mozna tez pisac przez pue, ale najlpiej w godz poznowieczornych. w "roboczogodzinach" serwery padaja z przeciazenia.
                      • panna.nasturcja Re: Zwolnienie. 02.04.20, 23:23
                        Oczywiście, że tak.
                        I wniosek o zaspokojenie potrzeb rodziny z natychmiastową wykonalnością, to rozpatrują błyskawicznie.
                        Żadnego rozwodu do tego nie trzeba.
                • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:07
                  od zwolnienia z pracy ma sie 30dni ubezp.zdrowotnego. Swiad.reh.mozna pobierac max.12mies. Teraz tak: skoro wirus szaleje on pewnie i tak mial ochote Cie zwolnic. Jakbys popracowala 60dni od przyjscia po swiadczeniu i rozchorowala sie na co innego to bys miala placone za zwolnienie lek. Tutaj powinny byc przepisy przejsciowe dla takich przypadkow, jak Twoj .... Nie doczytalam sie ich jeszcze.
                  • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:15
                    pokrecilam: jesli chorujesz na jedna chorobe to po 182dniach choroby musialabys miec 60dni prerwy, zeby znow moc miec placone za zwolnienie. Jesli natomiast chorowalas te 182dni a cos to wystarczy 1 dzien przerwy i zwolnienie lek.jest platne o ile rozchorujesz sie na co innego. Podejrzewam, ze pracod.Twoj "ukochany"tak Cie poinstruowal, aby nie musial placic Ci za kolejne zwolnienie.
                    • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:18
                      natomiast co do swiadczenia reh.i procedur w ZUZie to trzeba zbadac sprawe, bo tu tez pewnie zalezy ile czasu sie to pobieralo.
                      • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:33
                        jesli ubezpieczony rozchoruje sie w ciagu 14dni od ustania zatrudnienia i choroba trwa nieprzerwanie 30dni to ma placone. Ale tutaj pewnie powinien byc choc 1 dzien miedzy zwolnieniami. Jak bys sie teraz rozlozyla na p.grype to Twoj byly szef mialby problem z glowy, bo nie on by placil.
    • swiezynka77 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:43
      spróbuj zadzwonić do rzecznika praw pacjenta, może coś doradzą. nie powinno być tak że z powodu braku badania nie przedłużą ci świadczenia.
      • kosmos_pierzasty Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:47
        A nie wszedł w ogóle jakiś przepis, że świadczenia przedłużają z automatu?
        • kosmos_pierzasty Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:47
          Odnalazłam:
          www.money.pl/gospodarka/tarcza-antykryzysowa-a-renty-i-zasilki-zus-swiadczenia-beda-wyplacane-wstecznie-6493424991099009a.html
          • georgia.guidestones Re: Zwolnienie. 02.04.20, 19:53
            zalezy kiedy jej sie skonczylo, pisala o lutym
    • gaskama Re: Zwolnienie. 02.04.20, 18:46
      Swierzynka dobrze radzi. Skontaktuj się z rzecznikiem praw pacjenta. Musi być jakieś wyjście.
      • alicia033 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 19:00
        a co ma rzecznik praw pacjenta do ZUS?
        NIE MA ŻADNEGO WYJŚCIA NA TERAZ.
        Jak autorka wątku doczeka momentu gdy zus ruszy z komisjami orzeczniczymi (zawieszonymi aktualnie) i przyjdzie jej kolej, to może wstecznie otrzyma świadczenie zdrowotne. Jak uzna, że jej się nie należało (bardzo prawdopodone przy działaniu zusu), to na żadne pieniądze liczyć nie może. Na dziś żadne pieniądze się jej nie należą.
    • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 19:12
      jesli teraz sie rozchorujesz to musisz byc chora min.30dni, zeby zaplacono Ci zasilek (jesli mialam ubezpieczenie chorobowe przy zleceiu, bo przy uoprace sie ma). Nie dziekuj. Licze, ze karma do mnie wroci.
    • agonyaunt Re: Zwolnienie. 02.04.20, 19:49
      Dzwoń do ZUS-u i składaj dokumenty: kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,25832011,koronawirus-zus-przedluzy-prawo-do-zasilku-bez-komisji.html
      • agonyaunt Re: Zwolnienie. 02.04.20, 19:54
        A, i sprawdź czy nie przysługuje Ci zasiłek dla bezrobotnych.
    • daniela34 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 19:56
      Od momentu podpisania specustawy możesz dostać zasiłek bez orzecznika.
      A jeśli potrzebujesz pomocy prawnika- w każdym powiecie są bezpłatne porady prawne, teraz są udzielane zdalnie i telefonicznie. Zadzwoń, zarejestruj się od razu jutro.
    • mika71 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 20:11
      Sprawdź czy świadczenie z powodu obecnej sytuacji nie zostało przedłużone (tu artykuł - nie wiem czy Ci to pomoże)
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/954277?fbclid=IwAR1j6frzVaoGSh9tUDktdH5MZvo6VU73LIn8l0BEWVMNLHgoSTX4YU7UctQ
      Ewentualnie zadzwoń tutaj i się poradź
      www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/940594?fbclid=IwAR0y1Oowbg3LdeGhjcAnCD3q4f0Prbfm-dLDr9QtJ3_zMJGEJidF5VwR1Ic
      Dziewczyny są na czasie więc powinny Ci pomóc

• barbibarbi Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:39
      Oni teraz odwołują wizyty, ale najczęściej rozpatrują zaocznie na podstawie złożonych dokumentów. I jeszcze jest chyba obecnie coś takiego, jak przedłużenie świadczenia o 3 mce. Zadzwoń do Zus i się dowiesz.
      • elka1i2 Re: Zwolnienie. 02.04.20, 22:45
        tylko zacznij dzwonic godzine albo pol przed wlaczeniem infolinii z 2 telefonow, bo normalnie jest sie 560ym w kolejce przez te sytuacje.
    • samawsnach Re: Zwolnienie. 02.04.20, 23:56
      Crnadpa, czy ty czegoś potrzebujesz, tak na już? Masz kogoś bliskiego obok siebie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka