02.04.20, 21:25
Wyjaśnijcie mi, bo chyba coś przeoczyłam. Czy mogę iść do sklepu po sam jogurt, albo po lody , albo piwo?
Czy tylko po konieczne , duże zakupy? I gdzie to jest wyjaśnione ?
Nie to, ze chcę latać po każdą rzecz osobno, ale jestem ciekawa, ponieważ spotkałam się z wypowiedzią, że tylko to drugie.
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Zakupy 02.04.20, 21:33
      Ja podjechałem dzisiaj po 2 piwa.

Swoją drogą, kto ma weryfikować co i ile kupujesz?
    • angazetka Re: Zakupy 02.04.20, 21:35
      LOL. Nie, nie ma żadnych tego rodzaju obostrzeń. Po prostu chodzenie teraz po duże zakupy jest logiczniejsze, to tyle.
    • milamala Re: Zakupy 02.04.20, 21:37
      To ustawa przewidziala co mozna kupic w supermarkecie?
    • malia Re: Zakupy 02.04.20, 21:38
      Ja to gdzieś przed chwilą przeczytałam, zaraz poszukam
      • malia Re: Zakupy 02.04.20, 21:41
        "Rzecznik komendanta głównego Policji podkreślił jednak, że obecnie policjanci będą rygorystyczniej podchodzić do sprawdzania, czy biegając lub spacerując "rzeczywiście zaspokajamy nasze potrzeby życiowe". - I czy to jest np. wyjście do sklepu, gdzie rzeczywiście chcemy zrobić zakupy, żeby przygotować obiad (…), czy też ktoś chce wyjść i sobie kupić zdrapkę, czy też kupić alkohol, bo akurat mu go zabrakło - powiedział insp. Ciarka."
        • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.04.20, 21:44
          czy biegając lub spacerując "rzeczywiście zaspokajamy nasze potrzeby życiowe

Do moich ewidentnych potrzeb życiowych należy sól do kąpieli o zapachu sosny. Terapeutyczna, traktuję ją jak paralek. I weź to wytłumacz policji.
        • angazetka Re: Zakupy 02.04.20, 21:44
          No to już jest nadgorliwość.
          • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 21:51
            Nie To nie jest nadgorliwosc
            Ludzie do pobliskiego warzywniaka przychodzą 4x dzuennie- Bo blisko
            • malia Re: Zakupy 02.04.20, 22:05
              Ale napisałaś , że mogę sobie codziennie do apteki chodzić, też mam niedaleko. A mąż mój też może codziennie? I wszyscy sąsiedzi z ulicy? A przede wszystkim, kto i jak to sprawdzi?
              • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:09
                Pewnie nikt tego nie sprawdzi
                Może po prostu je zamkną
                Tam też pracują ludzie ktorych można zarazić
                I wtedy będzie spokoj
                • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:09
                  Jeśli człowiek nie rozumie prostego przesłania- wychodź jak musisz
                  To pomoże tobie i wszystkim dookola
            • angazetka Re: Zakupy 02.04.20, 22:05
              Serio, zgadzamy się na to, by policjant, BEZ ŻADNEJ PODSTAWY PRAWNEJ, pytał nas o to, po co idziemy do sklepu? To chore.
        • julita165 Re: Zakupy 02.04.20, 22:35
          O zesz...zapomnialam dzis kupic winko na weekend, wybieram sie jutro. Na wszelki wypadek kupie tez z paczke makaronu 😁
          • droch Re: Zakupy 02.04.20, 22:39
            Jeśli to białe wino, lepiej kup ryż. Powiesz, że będzie risotto smile
    • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 21:41
      Możesz nawet do apteki chodzić codziennie wyrzucić 1 lek przeterminiwany( wolno chodzić do apteki)
      Po prostu to świadczy o twoim ........eeee nieodpowiedzialnisci?( niech będzie taki przymiotnik)
      • malia Re: Zakupy 02.04.20, 21:43
        Nie o nieodpowiedzialność chodzi, a już z pewnością nie moją. Tylko o to, czy zakazy są do końca przemyślane, czy to tylko takie gadanie dla samego gadania.
        • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 21:47
          Tak- wg.mnie dobrze przemyślane
          Wychodz gdy musisz
          Ty jesteś lekarzem?Dobrze kojarzę?
          • angazetka Re: Zakupy 02.04.20, 21:50
            Dobrze przemyślane. Aktualny polski rząd.
            Wybierz jedno.
            • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 21:54
              Wiesz - mam to gdzieś
              Codziennie widzę po co ludzie wychodzą
              BO MOGA
              Bo zwyczajnie im się nudzi
              Nie ma to nic wspólnego w zaspokajaniu niezbędnych potrzeb (oczywiście czy też są- wZDECYDIWANEJ mniejszości)
              • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 21:54
                Oczywiście tacy też są
              • milka_milka Re: Zakupy 02.04.20, 22:07
                Wyjście na spacer, bieganie czy zwykle zaczerpnięcie powietrza to jest zaspokojenie podstawowych potrzeb. To, że tak nie jest, mogą twierdzić tylko ludzie, którzy z natury nie lubią wychodzić z domu. Można się zmusić, tylko po co, jeżeli cześć obecnych zakazów jest absurdalna.
                • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:12
                  Zależy
                  Jeśli mieszkasz w domku jednorodzinnym _ to oczywiście tak
                  Sytuacja się zmienia jeśli masz blok, windę, klatka schodowa
                  Oczywiście, że można zachować ostrożność- ale to dotyczy ludzi świadomych
                  W ograniczeniach chodzi o minimalizacja zagrożeń
              • malia Re: Zakupy 02.04.20, 22:10
                Przecież nie chodzi o samą poradę by ludzie jeździli do sklepu rzadko i mieli przemyślane zakupy, tylko o samo SPRAWDZANIE tego i ewentualne karanie.
                Jeśli coś jest karalne, to powinno mieć dokładnie określone zasady chyba, nie? Czy co dwa dni jest akurat? Czy może co trzy? a jak kupię jeden chleb, to lepiej niż lody czy nie? Bo jak wisi widmo kary, to chciałabym wiedzieć
                • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:14
                  Dramat
                  Czy tylko Polacy mają takie kretynskie rozkminy?
                  Spytaj Włochów co o tym sądzą.
                  • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.04.20, 22:37
                    Weź się uspokój.

Poza tym nie żadne "rozkminy", tylko sądzę, że mieszkańcy wszystkich krajów mają tego typu zastanawiają się nad takimi sprawami.
                    • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:42
                      Pewnie
                      Włosi też uważali, że lepiej iść po 1 wino
                      Jutro kupi się cos do niego
                • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:15
                  Rozwala system
                  Chodź codziennie po 1 papierosa
                  Wolno
                  Współczuję tylko tym biednym ekspedientkom
                  • malia Re: Zakupy 02.04.20, 22:23
                    Heh, ty serio nie jesteś w stanie zrozumieć o czym piszę big_grin
                    To jeszcze raz - jak i według jakich zasad będzie karał pan policjant. Pytam, czy będzie karał według tego, co mu się w tej chwili wydaje, czy ma jakieś dokładne wytyczne. A jak nie ma, to czemu o karaniu mówi?
                    • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:40
                      Alez rozumiem. He he.Wg mnie to jest nie do zweryfikowania. Zawsze znajdzie się inteligentny inaczej cwaniaczek , któremu się wydaje, że rozwali system.Będzie tłumaczył, że to 1 jajko to dla umierającej babci jedyne lekarstwo
                      Nie rozumie jeden z drugim , że robi na złość tylko sobie( bo w ten sposób ten koszmar będzie trwał dłużej)Zakażonych ( tych np.tylko " prątkujących" )jest coraz wiecej .Nie wiedząc, że jesteś chory- zarazasz dalej
                      Rządzący popełniają jeden błąd- wydaje im się, że tłumacząc i pokazując błędy i innych - my zrozumiemy
                      Otóż nie zrozumiemy
                      • droch Re: Zakupy 02.04.20, 22:59
                        Dopóki nie zrozumiesz, skąd pochodzi większość zakażeń, to będziesz wierzyć w to, co piszesz.
                        Niestety, doposażyć personel ochrony zdrowia rządowi PiS jest znacznie trudniej niż wydawać kolejne zakazy, wątpliwe z prawnego i logicznego punktu widzenia.
                        • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 23:18
                          Większość zakażeń pochodzi od......czlowieka
      • taki-sobie-nick Re: Zakupy 02.04.20, 22:14
        To jest RZECZOWNIK!
        • 1unia4 Re: Zakupy 02.04.20, 22:16
          Oczywiście- przepraszam
    • laaisa Re: Zakupy 02.04.20, 21:45
      Godz 19.17. Seniorka przede mną stoi z jedną butelką pepsi.
      • bominka Re: Zakupy 02.04.20, 22:10
        Wskazane jest robienie większych zakupów. Wejście po pieczywo albo 2 rzeczy jest karane. 2 dni temu koleś dostał w sklepie mandat za 500 zl
        • droch Re: Zakupy 02.04.20, 22:13
          Już widzę, że go przyjął..
        • milka_milka Re: Zakupy 02.04.20, 22:29
          Na podstawie czego? Jakiego przepisu? Bo o ile wiem, nie ma przepisu, który zakazuje mi kupienia w sklepie dwóch rzeczy.
          • droch Re: Zakupy 02.04.20, 22:34
            Ja nawet nie znam przepisu, na podstawie którego milicja może zaglądać do torby z zakupami...
    • mikams75 Re: Zakupy 02.04.20, 22:32
      jak juz sobie postoisz pod sklepem, to zrobisz wieksze zakupy, bo po byle jedne lody, to nie warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka