Dodaj do ulubionych

Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem

03.04.20, 02:28
weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,25835944,ikonowicz-raz-czy-dwa-uslyszalem-komunista-ale-nie-od-ludzi.html#s=BoxOpImg6
To jest współczesny św. Franciszek z Asyżu. Wielki szacun dla tego człowieka, a nie dla adwokatów bogatych.
Obserwuj wątek
    • bigzaganiacz Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 03:07
      To glupi komuch
      • ajaksiowa Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 06:59
        Ja bym powiedziała,,postać kontrowersyjna,,☝
        • mava Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 03:07
          >Ja bym powiedziała,,postać kontrowersyjna,,☝

albo populista...moze...
      • 7katipo Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 08:04
        I leń co się w życiu pracą nie skalał.
        • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 18:50
          Robi min. tłumaczenia i ekspertyzy prawne.
    • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 06:59
      Przecież to maoista...
      • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 07:08
        Nie wiem, jaką ideologię dokładnie wyznaje. Jest jednak dobrym człowiekiem.
        • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 07:34
          Dobry to byłby gdyby dawał z własnych a nie cudzych. Jestem za dystrybucją pkb ale państwo nie składa się wyłącznie z biednych...
          • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 18:51
            A dlaczego uważasz, że on daje z cudzych?
            • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 18:53
              A na czyj koszt mieliby mieszkać niepłacący lokatorzy, których on broni?
              Przecież nie na koszt p. Ikonowicza
    • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 07:54
      Powiedz to ludziom, którzy nie mogą dostać się do własnych mieszkań bo wynajęli je bandytom niepłacącym czynszu, których broni ten pan.
      • stasi1 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 09:01
        Skoro wynajeli je innym znaczy że nie były im potrzebne. Skoro nie były im potrzebne to teraz zasiedlają je ci którym są potrzebne. Proste i ,,sprawiedliwe"
        • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 09:06
          Wynajęli je dla pieniędzy z wynajmu. Pan Ikonowicz zamiast walczyć o "prawa" biednych do własności innych, zamozniejszych osób, powinien raczej skorzystać ze swoich możliwości zarobkowych, kupić kilka mieszkan, udostępniać je potrzrbujacym i płacić za nich rachunki, wtedy byłby "święty", teraz jest tylko obrońca złodziei.
          • stasi1 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:37
            Ciekawe jakie są możliwości zarobkowe Ikonowicza? Ale i tak podejrzewam że mniej osobom by ,,pomógł" niż teraz pomaga
            • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 21:04
              Ale by pomagał za swoje
              • stasi1 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 08:09
                Pomagać za swoje jest gorzej niż pomagać za cudze., więc pewnie nie ma takich zapędów.
        • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:52
          Jeżeli Polski nie stać (a nie stać) na wielki plan budowy mieszkań czynszowych, to jedynym rozwiązaniem jest najem prywatny. Niemniej tu musi być równowaga miedzy prawami obu stron, i nie będę popierała gostka, który chce cudze długi i (ewentualne) obowiązki państwa przerzucić na barki prywatnego inwestora.
          • stasi1 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 09:06
            Myślisz że naprawdę nie stać? Likwidujemy całkowicie nie rentowne górnictwo, rolnicy płacą realny KRUS(w sumie mam kilkoro znajomych co są rolnikami a żyją lepiej niż ja), likwidujemy przywileje dla kleru i w ciągu 10 lat mamy problem mieszkań rozwiązany
            • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 09:30
              Zgadzam się.
              A jeśli zweryfikuje się obecnych posiadaczy lokali komunalnych, co zaowocuje odzyskaniem sporej ilości lokali, to nawet w 5 lat.
              W tym momencie problem braków spychany jest na barki prywatnych właścicieli, a to jest najgorsze
              • stasi1 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 20:52
                O widzisz, jakiś wiceminister sprawiedliwości chwalił się że ma dom pod Wawą(w ościennej gminie) a od miasta ma komunalne, dostał je w spadku
    • netlii Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 08:28
      Dobrze chociaż, że bidulka Gesslerowa dokarmia wink
    • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 09:26
      i_m.norwood.3 napisał:

> To jest współczesny św. Franciszek z Asyżu. Wielki szacun dla tego człowieka, a
      > nie dla adwokatów bogatych.

Jest to niewątpliwie prawdziwy lewicowiec. Śmieszy mnie to, że tow. Kwaśniewski żyjący wraz z rodziną jak ruski oligarcha ma na tym forum stado obrończyń (o czym niedawno się przekonałem), za to postać Ikonowicza w najlepszym razie powoduje jedynie grymas niechęci.
      • triss_merigold6 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 09:35
        Hm... on tę lewicowość w wersji dwudziestowiecznej Międzynarodówki Socjalistycznej (rewolucja nie, podział dóbr w kapitalizmie tak) traktuje zupełnie serio i dlatego jest creepy. Zatrzymał się w czasie.
        Poza tym, każdy od razu ma wizję takiego sąsiada i no, nie, dzięki.
        • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 09:55
          Mam jego książeczkę pod tytułem "Pracy i chleba", owszem, prezentuje idee dziewiętnastowieczne. Natomiast chodziło mi o to, że jest konsekwentny w swoich poglądach i przekłada je również do sfery prywatnej. Czyli jest dość autentyczny w tym co robi. To u polityków rzadkie, najczęściej prezentują oni oceany hipokryzji i ogólnego zakłamania. Ikonowicz sprawia wrażenie, że autentycznie wierzy w to, co robi. Co do oceny skutków jego działania, to jednak czym innym jest walka z czyścicielami kamienic, czy pomoc w kontaktach z samorządem, a czym innym ochrona lokatora - cwaniaka, który u bogatej ematki wynajął mieszkanie na wynajem, a teraz nie płaci i nie chce się wynieść. Jednak ja nie słyszałem, żeby Ikonowicz interweniował w takich sprawach po stronie cwaniaka. On się specjalizuje w ludziach na totalnym dnie.
          • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:13
            Ależ interweniował, w jednym z programów dosc emocjonalnie bronił pani Wietnamki okupujacej i dewastujacej mieszkanie małżeństwa, które z powodu problemów finansowych wynajelo swoja własność.
            Z pewnością to nie jedyna jego tego typu "interwencja".
            • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:28
              Nie znam sprawy i konkretnymi działaniami Ikonowicza się zbytnio nie interesuję. Jeśli tak było, no to słabo.
              • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:32
                Było w tv, więc raczej nie ma szans, żeby ktoś się pod niego podszywal.
                Właśnie takie konkretne działania pokazują jaką on jest osobą...
          • iwles Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:16

To moze wiesz o co chodzilo z pania, ktora ma 200 000 zl dlugow, a Ikonowicz jej powiedzial, ze ma sie niczym nie przejmowac, nic jej nie zabiora, bo nic nie ma ?
          • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:10
            "Natomiast chodziło mi o to, że jest konsekwentny w swoich poglądach"

Nie. Jest hipokrytą, który w swoim czasie sprzedał swoje przekonania dla iluzorycznych zysków politycznych.
            • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:03
              Chodzi Ci o posłowanie z list SLD? Jakby to... jak na polityka, to jest to przewinienie wagi piórkowej.
              • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 23:56
                Jasne, tylko nie wtedy, gdy się pluje na tych, co "zdradzili" i zarzeka, że samemu to nigdy nigdy w żaden układ z komunistami się nie wejdzie - to "nigdy" trwało niecałe trzy lata. I gdy przy tym cały czas roztacza wokół siebie aurę bezkompromisowego ideowca. To jest właśnie hipokryzja.
                • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 09:56
                  Ty go nie lubisz, bo on nie lubi PO. Wolałabyś już Kiszczaka od Ikonowicza.
                  • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 11:14
                    Za twoje urojenia na mój temat trudno mi odpowiadać, ale skup się przez chwilę i spróbuj przyswoić prosty fakt - to twój idol Ikonowicz wolał "Kiszczaka", nie ja.
                    • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 09:21
                      Piotr Ikonowicz był działaczem opozycji w PRL.
                      • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 09:39
                        A. Dlaczego uznałeś za właściwe mi to zakomunikować? Uważasz, że nie mam tej wiedzy? big_grinbig_grinbig_grin
                        B. Jaki ma to związek z czymkolwiek?
                        • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 10:52
                          Bo niby bliżej mu do Kiszczaka. A to PO mocno osadzona w postkomunizmie jest bliższa Kiszczakowi.
                          • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:18
                            Biedny człowieczku, myśleć nie umiałeś nigdy, czytać też się oduczyłeś? Pomijając brednie, które wypisujesz, to zrozum jedno - to twój idol Ikonowicz, który w końcu lat 80. wykrzykiwał o zdrajcach, co się z komuną dogadali, na początku lat 90. sam wszedł z postkomuną w sojusz tak ścisły, że startował z ich list. Tego dotyczyła moja wypowiedź - nb. kierowana do Rikiego, który zna tamte realia i w odróżnieniu od ciebie był w stanie pojąć, o co chodzi. Co ma do tego PO i twoje fantasmagorie?
                      • maslova Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 10:21
                        Morawiecki też był 🤥
                        • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:21
                          "Morawiecki też był"

A nie, Ikonowicz działał całkiem realnie i zasługi polityczne ma o wiele większe niż urojone rzucanie butelkami z benzyną Morawieckiego (nb. nic specjalnie dziwnego, jest znacznie starszy).
                          • maslova Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:30
                            Ależ oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę, natomiast wrzutka Józka o tym, że ktoś był działaczem opozycji w PRL powoduje tylko wzruszenie ramion, bo sam fakt bycia opozycjonistą jeszcze niczego nie dowodzi. A w takim kontekście Józek przytoczył ten fakt z życia Ikonowicza.
                            • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:47
                              To Mdro twierdzi, że Ikonowiczowi blisko do Kiszczaka.
                              • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:04
                                Abstrahując od tego, czy stwierdzenie "Ikonowiczowi blisko do Kiszczaka" jest zgodne z faktami oraz od tego, jaka jest moja na ten temat opinia - nic takiego nie twierdziłam. Jak zwykle nie rozumiesz słowa pisanego, może więc w końcu darujesz sobie komentowanie rozmów ludzi to potrafiących?
      • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 09:51
        Kwaśniewski przynajmniej nie udaje świętego na cudzy koszt
        • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:02
          No ale przyznasz, że jako wzór lewicowca Kwaśniewski jest jednak dość niewiarygodny.
          • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:07
            Nie uważam Kwaśniewskiego za wzór lewicowca, ani też nie odczuwam potrzeby "posiadania" takiego wzoru ☺
          • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:16
            Autentyczność polityków to mit przewodni kmiotów. Autentyczny czyli jaki? Robiący to co mówi? To najgorszy polityk. Polityk ma być śliski. Ma kraść dzieciom cukierki gdy ich nie głaszcze. Dlaczego? Bo po pierwsze polityka to zawieranie kompromisów. Z ludźmi o zupełnie innych poglądach. To także nie rezygnowanie z żadnego pomysłu. Polityk taki Ikonowicz to tragedia dla państwa...
            • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:25
              I tak, i nie. Nie słyszałem, aby Ikonowicz kiedykolwiek wyrażał chęci zostania np. ministrem spraw zagranicznych, gdzie dwulicowość, kręcenie i umiejętności intrygowania są w cenie. Natomiast jako ministra do spraw socjalnych twierdzę, że ludzie chcieli by mieć właśnie kogoś takiego jak Ikonowicz.
              • bigzaganiacz Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 21:12
                ie. Natomiast jako ministra do spraw socjalnych twierdzę, że ludzie chcieli by mieć właśnie kogoś takiego jak Ikonowicz.

Rysiu qurwa nie ran
                W ire zostal ministrem od mirszkan taki wlasnie pojebany kretyn kimunista
                Swoim debilstwem i ochrona"biednych" doprowadzil do wielokrotnie wiekszego kryzysu mieszkaniowegi niz kiedykolwiek byl na wolnym rynku

To czego chca glupi ludzie zazwyczaj bardzo szybko obraca sie przeciwko nim
                • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:01
                  Ja wcale nie powiedziałem, że on byłby dobrym ministrem. Powiedziałem, że podobałby się ludziom w tej roli.
                  • bigzaganiacz Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:40
                    To podobal by sie przez trzy miesiace
                    Potem bylby na tarczy do darta w kazdym pubie
                  • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 12:54
                    Jak widać po wyborach na Ukrainie ludzie to debile a na kartach wyborczych powinien być test na IQ
    • droch Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:24
      Wiesz, ile są warte jego poglądy? Trzy dni - tyle wytrzymał w pudle, następnie grzecznie zapłacił grzywnę.
      • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 10:30
        Eee, no tutaj to bym się nie czepiał. Jaki sens ma długie siedzenie w pudle? Zademonstrował co chciał i starczy.
        • droch Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:12
          Ale przecież zapowiadał, że nie zapłaci, nawet jeśli miałby pójść do więzienia...
          • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:06
            Ten młody gniewny od warszawskich ruchów miejskich też zapowiadał, że pójdzie do więzienia za obrazę córki ex-ministra Ćwiąkalskiego, a potem grzecznie poprosił Andrzeja Dudę o ułaskawienie.
            • mava Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 03:14
              iiii? co to ma do rzeczy?
              • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 11:36
                Każdy stara się jak może wymigać od pierdla, coby tam wcześniej buńczucznie nie opowiadał.
    • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 19:58
      Widzę, że lewicowość ematek kończy się na popieraniu małżeństw homoseksualnych i aborcji na życzenie.
      • iwles Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:09

Ja wiem Jozek, ze ty bylbys szczesliwy, gdyby lokator, ktoremu wynająłes mieszkanie, nie placil, ani tobie, ani czynsz, ani media. Narobil tym samym dlugow na kiladziesiat tysiecy, ktore, wg prawa, spadaja na ciebie.
        I nie masz prawa takiej osoby eksmitowac, a jak probujesz, to przychodzi Franciszek z Asyzu i po dupie dostajesz ty.
      • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:14
        Niemal niczyja lewicowosc nie sięga aż tak daleko jak utrzymywanie obcych ludzi. Zapewniam Cię, że gdybyś miał mieszkanie na wynajem i nieplacacych pasożytów w nim, to Tobie także by przeszła 😀
        Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, w 99,99% przypadków 😁
        • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:08
          Ok, ale z tego wywiadu zalinkowanego przez Józka wynika, że akurat Ikonowicz wziął do siebie do domu obcych ludzi i trzy lata z nimi mieszkał.
          • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:28
            Ale to była jego decyzja, problem w tym, że najwyraźniej oczekuje, ale że inni będą postępowac podobnie i próbuje narzucać innym swoją wizję.
            W Polsce jest chora ochrona "praw" lokatora, a ten pan jest jednym z jej odrazajacych symboli.
            • riki_i Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:32
              No ale są też środki zaradcze. Ja stosuję najem okazjonalny.
              • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:42
                Ja też.
                Ale to nie zmienia faktu, że PI jest szkodnikiem i obrońca pasożytów zerujacych na innych osobach
      • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:53
        To jest liberalizm, nie lewicowość, koleś. Pamiętaj, że Stalin (a za nim wczesny PRL) zakazywał przerywania ciąży. Zliberalizowano ustawę dopiero jak szlag trafił Soso i zapanowała odwilż.
        • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 23:38
          W III Rzeszy aborcja też była zakazana a przecież Hitler gardził amerykańskim kapitalizmem...
          • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 00:50
            Bo podział idzie inaczej niż przez lewo - prawo.
            • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 09:57
              Ja o tym zawsze mówiłem, że ten tradycyjny podział lewo prawo jest nieaktualny.
              • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 09:58
                Zwłaszcza jak lewicę i prawicę mamy definiować pod względem gospodarczym.
      • volta2 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 12:05
        i jeszcze na emigrantach

zobacz, olenka smaruje, że polski nie stac na mieszkania socjalne (tu i teraz, dla obecnych obywateli) za to mamy przyjąć dzicz i dać im gdzieś mieszkać - nooo, na to nas stać, wiadomo, że czarny kwiat rwie się do roboty i za wynajęcie mieszkania olenki będzie płacił i komercyjną cenę i terminowo. państwo nie będzie mieć tu nic do roboty... a no i unia da nam wincyj kasy na ten cel.
        • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 12:15
          Tak, też to zauważyłam
          • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:19
            Olena zaraz napisze, że przecież trzeba dodatkowych ludzi do pracy. Ja już pisałem, że nie przeszkadza mi tu Wietnamczyk, Ukrainiec i wiele zniosę, ale nie analfabetów bez dokumentów. Przyjmujmy tych co chcemy, którzy są dla na wartościowi, a nie cwanych nielegalnych imigrantów, z relokacji. Gwałciciel z Rimini nie dostał zgody na azyl, ale jakiś debil dał mu zgodę na pobyt humanitarny. Następnie ten bezczelny cwel dalej walczył o azyl, bo sobie w tej tępej makówce zakodował że status uchodźcy mu się tak po prostu należy. Powinni zwyrola wyrzucić do morza i kazać płynąć o własnych siłach do swojej Afryki. Ten kto mu dał ten pieprzony pobyt humanitarny jest odpowiedzialny za gwałt tak samo, jak ten śmierdzący cwel obsikany. Powinien być z helipoktera na skały zrzucony.
            • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:52
              Jeśli Europa dalej będzie przyjmować nielegalsów z Łodzi, to będzie to zbrodnia. W dobie pandemii powinni się skupić na swoich obywatelach. Jeśli Grecja dalej będzie nękana przez najazd obcych nierobów, to nie zdziwię się że wprowadzi tak skonstruowany stan wojenny, że pozwoli im on strzelać z ostrej do niechcianych przybyszy próbujących się nielegalnie przez grecką granicę.
              • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:58
                Nie będzie, kryzys na to nie pozwoli. Wielu "humanitarnych" dotąd Europejczykow obudzi się gdy zaczna liczyc jak ogromne pieniądze są wydawane na utrzymanie tych ludzi, pieniądze, które mogłyby być przeznaczone na wieksza pomoc dla Europejczykow, którzy nie z własnej winy stracili pracę i mają problemy finansowe
                • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:03
                  Oby było tak jak piszesz. Bo w dzisiejszej sytuacji polityka otwartych drzwi to będzie straszliwa zbrodnia. Niech statki lekarzy bez granic zawracają do Afryki z tym swoimi rozbitkami, a od Europy się odpie*****
                  • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:06
                    Grecja zamknęła drzwi.
                    • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:16
                      Nataszka dostała już spazmów z tego powodu?
                      • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:19
                        Ta idiotka chyba zniknęła z forum kilka lat temu , a co wróciła pod innym nickiem?
                        • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:22
                          Nie wiem, pod jakim nickiem wróciła.
            • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:03
              Muszę się zgodzić, w takich sytuacjach gdy imigrant popełnia przestępstwo urzędnik, który dał mu azyl lub innego rodzaju zgodę na pobyt powinien być sadzony jako wspolwinny podobnie jak idioci z organizacji pomagających "uchodzcom".
              Gwalciciele z Rimini powinni odbywać karę w swoich ojczyznach bez prawa wjazdu do Europy do końca ich życia. Chociaż nie sądzę aby więzienie w Kongo gwarantowalo długie życie 😀
              • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:05
                Oczywiście gwałciciel karę sobie we Włoszech odbywa. Może ten wirus jednak wywoła w ludziach pewne refleksje i ocali europejską cywilizację.
            • volta2 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 17:19
              no nie wiem, czy do pracy będą potrzebni, bo ponoć prognozy są na 15% bezrobocie.
              nie w polsce tylko ogólnie, więc nasi wrócą z robót co ponoć w skandynawii już któras migrantka donosi, się dzieje

obserwuję obrazki z włoch, czy kwiat narodu afrykańskiego do walki z wirusem się rzucił, bo to lekarze podobno byli, albo w formie wolontariatu chociaż ale prasa nie donosi, żeby o rasizm nie być posądzona, no i nie wiem...
            • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:14
              A nie, teraz mamy pandemię, różne rzeczy się zmienią choć - co cię pewnie zmusi do rozważań - gdyby ta nasza pandemia na razie bardziej niszcząca dla gospodarki niż dla ludzkości rozhulała się na dobre, to warto może przypomnieć, że po zarazie połowy XIV wieku bardzo wzrósł popyt i cena na ludzką pracę.... Za to spadł na grunty i rzeczy. W ciągu kolejnego półwiecza w Europie nastąpiło powtórne zalesienie - nie mieli kim obrabiać pól i zarosły samosiejką na długie dekady.
              Więc gdyby wirus wybił znaczącą część populacji osób starych i w późno-średnim wieku, to zejdzie nacisk z ZUS i przy założeniu automatyzacji na teraz nie potrzebowalibyśmy mas imigrantów - przez kilkanaście co najmniej lat. Jeżeli zaś ukatrupiłby ludzi w późno-młodym i średnim wieku, to potrzebowalibyśmy ich tak samo jak dotąd - lub nawet bardziej.
              • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:26
                Co nie znaczy, że ci imigranci to mają być nielegalne przybłędy bez dokumentów płynące tu na pontonach jak zaraza.
                • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:44
                  Jeżeli będą - jak wiele na to wskazuje - krytycznie potrzebni, to będą to tacy emigranci jakich kraj, jakim staje się Polska, będzie miał szansę pozyskać.
                  Mówienie o ludziach "przybłędy" i "zaraza" jest zaś charakterystycznym dla ciebie chamstwem.
                  Oraz skrajną głupotą - wszyscy tu jesteśmy również potomkami przybłędów.
                  • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:54
                    Cywilizacja nas doprowadziła do tego, że mamy państwa i swoje granice. Mamy prawo wybierać logo chcemy, a kogo nie. W biednych krajach postsowieckich będzie w razie czego wystarczająco chętnych do pracy w Polsce.
                    • sumire Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:58
                      Jakie to jest żenujące i smutne, że ty każdy swój wątek sprowadzasz albo do pieprzenia o puszczalskich sukach, albo do pieprzenia o polskich granicach i imigrantach. Teraz masz dobrą okazję, żeby zacząć trochę wiecej czytać, horyzonty by ci się poszerzyły. Chociaż ty chyba lubisz mieć ciasne.
                    • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 19:20
                      Słusznie ci zarzucono, że nie pojmujesz słowa pisanego. Naprawdę masz maturę? Ad rem, to jest jak z babkami, do tanga trzeba dwojga. Możesz sobie wybierać i inni mogą wybierać.
                      Jeżeli ktoś lub coś jest bardzo potrzebny, to rośnie cena/koszt pozyskania tego czegoś. Ty możesz sobie chcieć "wybierać" a grupa, do której sobie swoje pełne wyższości emocje kierujesz może ci pokazać soczystego faka i wybrać Australię czy Niemcy. Albo władza danego kraju może ci pokazać jeszcze większego palca i jak za komuny zwyczajnie zamknąć szczelnie granice. Nadal więc mówię: "Jeżeli będą - jak wiele na to wskazuje - krytycznie potrzebni, to będą to tacy emigranci jakich kraj, jakim staje się Polska, będzie miał szansę pozyskać". Prosta kwestia runku, Watsonie.
                      • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 19:26
                        Rynku, nie "runku". Czyli popytu i podaży.
                  • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 19:04
                    Lepiej ich nie "pozyskiwać" wcale niż przyjmować beneficjentów socjalu
        • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:12
          Na to Olence nigdy nie szkoda pieniędzy. Niech Polak się trawą żywi, ale analfabetów z Afryki hojnie ugościc trzeba.
          • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:34
            Na imigrantów z Afryki jest jeden sposób - milion takich jak ty powołać do wojska i wysłać na wojnę do Afryki żeby zaprowadzić tam spokój.
            • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:49
              Mam wyższe wykształcenie, więc uniknąłem zasadniczej służby. A teraz ja i Ty jesteśmy już za starzy do zasadniczego poboru. Nie mówię o wojnie u nas, tu na miejscu.
              • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:19
                Odwracasz kota ogonem. Co myślisz o wysłaniu tam wojska?
                • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:23
                  Wolałbym, żeby żaden Polak za Afrykę nie zginął.
              • mdro Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 17:59
                "Mam wyższe wykształcenie"

Osobiście bardzo wątpię, na maturze sprawdzają umiejętność czytania ze zrozumieniem oraz elementy logiki. No chyba że cierpisz na jakieś choroby powodujące degenerację funkcji poznawczych...
            • sofia_87 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:35
              W Afryce jest ponad miliard ludzi, chyba mogą sami zaprowadzić tam porządek?
              Po co wysyłać kogoś z innych kontynentów?
            • volta2 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 17:21
              afryka sama musi sobie spokój wypracować, no chyba że rasistowsko będziesz twierdził, że nie są do tego zdolni sami z siebie?
        • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 18:07
          Cóż, żaba - skoro od chwała Bogu 30 lat ani pisiarze, ani postkomuna, ani chadecja nie zbudowały komunałek, a każdy kolejny pomysł - TBS i cała reszta - okazywał się mały, krzywy i dalece niewystarczający, skoro przy okazji pis rozgruził całość kasy, to nie wydaje mi się nadużyciem stwierdzenie, że Polski na wielki plan komunałek nie stać, i stoimy na tym, co zrobią prywatni inwestorzy.
          A skoro tak, to rolą państwa jest zapewnienie stabilnych warunków właścicielom i najemcom, tak, żeby jedni nie martwili się o bezpieczeństwo, a drudzy o święty spokój.
      • lauren6 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 12:49
        Lewicowość to coś więcej niż pomówienia niewinnych ludzi z czego słynie twój ulubieniec Śpiewak.
        • sumire Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:17
          Dokładnie tak.
          Śpiewak to w ogóle dość paskudny koniunkturalista, u którego wierność ideom skończyła się, gdy trzeba było grzywnę zapłacić i szybciutko przytulił się do PiS. Śmieszny typ.
          • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:21
            Może wie, że nieidealny PiS jest z punktu widzenia lewicowca lepszy niż śmierdząca Platforma.
            • sumire Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:27
              Nie, jest po prostu miękką fają, która najpierw obrzuciła kogoś guanem licząc, że się przyklei, a potem konsekwencji tego nie chciała przyjąć na klatę i latała z płaczem do prezydenta.
              Nie dziwi mnie wcale, że taki typ cieszy się twoją sympatią. Ten sam poziom konformizmu i zero odwagi cywilnej.
              • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:59
                Barbara Nowacka co poszła do KO to jest lewica autentyczna, tak?
                • lauren6 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:18
                  I chyba na tym lepiej wyszła niż Śpiewak czy Guział przytulający się do PISu.
    • angazetka Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:05
      Józek, jesteś cholernie niewiarygodny z tym zwrotem lewicowym. To aż boli.
      • buldog2 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:19
        Jakże to? Jest wiarygodny, przecież to PISowiec, postbolszewik.
      • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:37
        Ja jestem wielkim fanem wielu rozwiązań lewicowych. Zresztą niektórzy tutaj uważają, że jestem narodowym bolszewikiem. Ja panów Ikonowicza i Śpiewaka bardzo szanuję. Za to nie mam szacunku do niby lewicowej posłanki Wielgus, która to głosowała przeciwko minimalnej stawce godzinowej.
        • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 20:49
          Nie, na bolszewika to ty nie masz jaj.
          Jesteś zwykłym drobnomieszczańskim narodowym socjalistą. Narodowo-Socjalistyczna Partia Pracy. NSPP. Dodaj tylko Deutsche i masz NSDAP.
          Nie masz też mózgu żeby znaleźć odpowiedź, kto miałby za to wszystko płacić i z czego. Bo te polskie milionerzyny i celebryciny starczyłyby z rabunku góra na miesiąc.
          • buldog2 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:54
            Ja widziałbym go prędzej w organizacji Roehma. Oni byli jeszcze bardziej tacy jak piszesz.
          • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 23:34
            No jeszcze nazwij mnie naziolem big_grin
            • alaveda Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 23:46
              Nie, jesteś przegrywem i klaunem.
            • olena.s Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 00:51
              Cóż, sam odpowiadasz za swoje ciągoty.
              • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 09:59
                Jako zwolennik państwa narodowego podlanego lewicowym sosem zbliżam się do Hitlera?
                • tanebo2.0 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 13:01
                  Przecież to esencja faszyzmu
    • milamala Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 22:37
      Bardzo ciekawy czlowiek. Warty poznania. Jak sadze. Kiedys mialam go za oszoloma, bo nigdy go nie sluchalam. Byl w koncu oszolomem. Az kiedys powiedzial cos co mnie zaskoczylo madroscia spojrzenia na sprawe bezrobocia i zmienilam do niego stosunek diametralnie. Ale to nie jest czlowiek na to forum.
      • i_m.norwood.3 Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 23:35
        Tak samo Jan Śpiewak jest tu pogardzany.
        • milamala Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 03.04.20, 23:49
          i_m.norwood.3 napisał:

> Tak samo Jan Śpiewak jest tu pogardzany.

Nie znam, przyjrze sie mu. Mlody chlopak. A co do pogardy, to pogarda u niektorych forumowych nickow to nobilitacja dla pogardzanego.
          • mava Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 04.04.20, 03:18
            .>A co do pogardy, to pogarda u niektorych forumowych nickow to nobilitacja dla pogardzanego.

i dlatego najlepiej przenieśc się na bardziej przyjazne forum, gdzie nikt nikim (tobą, wami) nie bedzie pogardzał. Nie ma sensu umartwiac sie na tym "nieprzyjaznym" forum...zachęcam do #wyPAD
            Pa pa
            • milamala Re: Świetny wywiad z Piotr Ikonowiczem 05.04.20, 14:39
              mava napisała:

> i dlatego najlepiej przenieśc się na bardziej przyjazne forum, gdzie nikt nikim
              > (tobą, wami) nie bedzie pogardzał. Nie ma sensu umartwiac sie na tym "nieprzy
              > jaznym" forum...zachęcam do #wyPAD

Ja ciebie tez zachecam, choc w istocie jest mi o obojetne czy sobie wypadniesz czy nie. Nawet cie nie kojarze i pewnie nie skojarze. Pewnie da sie ciebie skojarzyc jak wiekszosc nie po wyrazistych konkretnych pogladach tylko po chamskich odzwykach.
              Poza tym nie przejmuj sie, nie umartwiam sie, posrod chlamu, zawsze znajde sobie pare cennych wskazowek, rad, pogladow. Co duzo mnie uczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka