Dodaj do ulubionych

Pisia szkoła

04.04.20, 10:43
Pisi rząd zamiast inwestować, a miał na to czas, w rozwój cyfryzacji w szkołach przeznaczył pieniądze na deformę oswiaty. O wszystkich perturbacjach około defermacyjnych pisalismy juz tysiące razy, ale nikomu do głowy nie przyszło że za kilka miesięcy przyjdzie nam wszystkim ( także tym, którzy nie mają w najbliższej rodzinie dzieci w wieku szkolnym i nauczycieli) zmierzyć sie z potężnym wyzwaniem.
Nauka na odległośc, przez internet, czy szkoła telewizyjna.
Juz pół wieku temu były w TV programy dla szkół i przedszkoli. Było rewelacyjne Domowe Przedszkole, były lekcje z historii, biologii, geografii. Wczesniej czarno białe bo kolorowy telewizor był rarytasem ( wiem, ze niektórym to sie wydaje niemożliwe).
Pomysł więc dobry, wykonanie pisie.
Dobór nauczycieli dramatyczny ( a szkoda, bo wśród pedagogów sa liczni bardzo dobrzy, którzy mogliby przeprowadzić znakomite lekcje). Błąd, błędem pogania.
Słynne juz gniazdo, w którym nauczycielka myli obwód ze średnicą jest kwintesencją tego co pis zrobił z polskiej szkoły.
Chemiczka sama nie wie o czym mówi. Myli podstawowe pojęcia, jest niedouczona.
Nie, nie jest to hejt to stwierdzenie bulwersujących faktów. Po prostu takie jednostki są w polskich szkołach ( obok naprawdę świetnych nauczycieli) a co jest jeszcze gorsze wygrywają konkursy na prowadzenie lekcji osoby najbardziej niekompetentne.
Nie wierzę, że nie udałoby sie znaleźć nauczycieli artystów, ale ci... nie chcą być twarzą pisiej telewizji.
Tak po ludzku to żal mi tych nauczycieli. Dali plamę. Pokazali jak bardzo są niekompetentni i zrobili fatalną robote dla całego środowiska.
Znając tendencje do uogólniania poszło w eter jakimi to nieukami sa nauczyciele.
Ale naprawdę najbardziej żal mi dzieci.
- wygaszanie gimnazjów
- stałe zmiany programów i podstaw programowych
- odejście wielu dobrych nauczycieli
- wydłuzona podstawówka
- podwójny rocznik
- pisowscy ministrowie ( i kuratorzy), którzy widzą tylko interes polityczny a nie dzieci i młodziez
- niedofinansowana szkoła
- a teraz- wiadomo.
Pytanie czy wrzucając pisowska kartkę w wyborach parlamentarnych i prezydenckich za 500+ warto fundować taki los dzieciom i młodziezy.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Pisia szkoła 04.04.20, 10:46
      Mnóstwo osób głosujących na PiS, lub z pisem związanych nie posyła dzieci do państwowych szkół. big_grin Więc ich to nie dotyczy.
      • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 10:57
        Deforma oświaty dotknęła i szkoły niepubliczne. Z tym, że na pis głosują w znakomitej większości ludzie, którzy dali się kupić za 500+ i ich dzieci nie są uczniami szkół za które trzeba płacić.
        • sza.aliczek Re: Pisia szkoła 04.04.20, 11:09
          Myknęła ji przez głowę myśl, że celowo wybrano takie niedojdy, by jeszcze bardziej zohydzić nauczycieli.
          • paskudek1 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 11:19
            Z tego co czytałam to było tak że z dnia na dzień szukali chętnych do prowadzenia lekcji, potem im nie zapewniono praktycznie ŻADNYCH pomocy naukowych, dydaktycznych poza to nieszczęsnymi tablicami w studio. Nagrania leciały jedne za drugim taśmowo, bez czasu na poprawki czy duble. Do tego FATALNA realizacja, brak zbliżeń, sensownego montażu. A to już do licha nie jest wina nauczycielek jak je filmują, jak je pokazują.
            Paradoksalnie widać że nauczyciele nawet własnym kosztem, kosztem własnego komfortu będą próbowali przeprowadzić lekcję bo ktoś powiedział że TRZEBA. Chyba przedstawiciel każdego innego zawdou po prostu by wyszedł ze studia gdyby mu zaproponowno pracę w takich warunkach.
            Oczywiście nie usprawiedliwia to koszmarnych błędów merytorycznych. Ale za realizację projektu odpowiada TVP I TO ONI SĄ WINNI
            • sza.aliczek Re: Pisia szkoła 04.04.20, 11:26
              Też czytałam. Nie usprawiedliwia to nauczycielek, to jasne. Wiedzę trzeba mieć. Temat musiał być im znany przynajmniej dzień przed. Nic ich nie usprawiedliwia jeśli chodzi o tzw. "średnicę". : )
              Ale szydzenie, publiczny komentarz oceniający pracę wszystkich jak leci, właśnie się odbywa i to kolejny już raz. Mało który zawód jest aż tak publicznie prześwietlany.
            • morekac Re: Pisia szkoła 04.04.20, 13:10
              >Nie usprawiedliwia to nauczycielek, to jasne.

Ale tym bardziej nie usprawiedliwia TVP. Na litość boską - czy tam jest jakiś nadzór merytoryczny nad programami edukacyjnymi? Kurfa, dostali 2 miliardy na realizację misji, a nie potrafią zrobić przyzwoitego programu edukacyjnego. Oni programy misyjne chcieli robić dla jakiejś Afryki Środkowej, gdzie jest spore prawdopodobieństwo, że nikt nie zna polskiego?
          • janja11 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:34
            sza.aliczek napisała:

> Myknęła ji przez głowę myśl, że celowo wybrano takie niedojdy, by jeszcze bardz
            > iej zohydzić nauczycieli.

Nie, nie. Wybrano pisie towarzyszki, które teraz użalają się jak to zostały skrzywdzone, bo one się tak starały i nie rozumieją dlaczego celem takiego hejtu się stały.

Do towarzyszy z TVPis niech pretensje i żale kierują.
            I do siebie, bo się podjęły czegoś, na czym kompletnie się nie znają.

Jakoś nie mam wątpliwości, że gdyby nie medialna burza, pani Joanna z białostockiej solidarności, dalej naprzykrzałaby się w TVPis szkoła i byłaby pewna, że świetnie sobie radzi.

Tremę to miała pani od gniazda i jej mi szkoda.

Pani Joanna i druga parzysta koleżanka to zwykłe związkowe tupeciary i ich mi zupełnie nie szkoda.

• sza.aliczek Re: Pisia szkoła 04.04.20, 20:12
              a widzisz, to tego nie wiedziałam, choć w sumie nie trudno było przypuścić ...
        • berdebul Re: Pisia szkoła 04.04.20, 13:15
          W zupełnie innym stopniu, niż publiczne. Nikt, kto płaci za szkołę, często grube tysiące nie będzie posyłał dziecka na drugą zmianę, lub do świetlicy upchniętej w piwnicy. Podobnie z liczebnością klas.
        • tiszantul Re: Pisia szkoła 04.04.20, 13:19
          "Z tym, że na pis głosują w znakomitej większości ludzie, którzy dali się kupić za 500+"

Opozycja jak widać do dzisiaj nie wie, z kim przegrała i dlaczego przegrała. A że dodatkowo gawędy o ludziach kupionych za 500+ to gwarancja, ze opozycja nie wróci do władzy? Kto by się przejmował
          • iwles Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:22

Teraz juz wiemy, z kim przegralismy: z haslem wyborczym "Po trupach".
          • demodee Re: Pisia szkoła 04.04.20, 18:52
            > "Z tym, że na pis głosują w znakomitej większości ludzie, którzy dali się kupić za 500+"

Nie rozumiem tego zdania. Jesteśmy na forum ematka, czyli prawie każda forumowiczka pobiera 500+. A jednak większość tu popiera opozycję. Czyli:

1. Na forum ematka piszą bezdzietne, które nie pobierają 500+,
            2. Piszą dzietne, które zrezygnowały z 500+,
            3. Piszą, że popierają opozycję, ale naprawdę głosują na PIS, żeby nie utracić 500+,
            4. Jednak nie każdy, kto pobiera 500+ głosuje na PIS.

Która z odpowiedzi jest poprawna?
            • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 19:36
              A kilka odpowiedzi jest możliwych?
              Piszą osoby, które nie mają dzieci i/lub mają dzieci dorosłe.
              Popierają PiS .
              Biorą 500+, nie głosują na PiS, bo skoro PiS daje to lepiej , zeby na ich dzieci niż kota prezesa.
              • demodee Re: Pisia szkoła 04.04.20, 20:07
                Zastanawiamy się nad sensem zdania:

"na pis głosują w znakomitej większości ludzie, którzy dali się kupić za 500+".

Z tego zdania wynika, że (w większości) na opozycję głosują ludzie, którzy nie pobierają 500+. Ciekawe, ile ematek nie pobiera 500+.
                • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 20:31
                  Wszystkie pobieramy 500+. To rekompensata za:
                  1) rozwalanie szkolnictwa - i konieczność zapewnienia korepetycji / szkół prywatnych
                  2) rozwalanie służby zdrowia - i konieczność wizyt prywatnych
                  3) a także za inflację - którą wywołało 500+

I w związku z powyższym nie popieramy PiS, to wiemy że długoterminowo to 500+ g..o nam da, a nie jakieś zyski. Natomiast durny suweren głosujący na PiS nie uświadamia sobie jeszcze tego.
                  • demodee Re: Pisia szkoła 04.04.20, 20:57
                    > Wszystkie pobieramy 500+
                    > I w związku z powyższym nie popieramy PiS, to wiemy że długoterminowo to 500+ g..o nam da, a nie jakieś zyski.

Czyli ematka pobiera te brudne pieniądze, "daje się kupić", ale czuje wyższość moralną, bo na PIS nie głosuje.

Może szlachetniej byłoby zrzec się tych 500+ i pozostać niewątpliwie nieprzekupną?
                    • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 21:06
                      Dlaczego miałabym pogardzic MOIMI pieniędzmi? Tym dodatkiem drożyznowym?
                      • demodee Re: Pisia szkoła 05.04.20, 14:06
                        > Dlaczego miałabym pogardzic MOIMI pieniędzmi?
                        Ale to podobno są pieniądze, które PIS rzucił suwerenowi, żeby kupić jego głosy. I to nie są TWOJE pieniądze, tylko pieniądze z podatków czyli wspólne. TWOIMI stają się w momencie, gdy zostały Ci przyznane na mocy ustawy. Tej ustawy, którą uchwalił PIS, bo wtedy akurat miał większość w parlamencie.
                    • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 21:14
                      Nie dajemy się kupić, bo nie głosujemy na PiS. To jedynie rekompensata i to nawet nie całkowita za żałosne rządy PiS.
                    • iwles Re: Pisia szkoła 05.04.20, 08:35

A oddasz mi ceny sprzed wprowadzenia 500+?
                    • janja11 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 08:57
                      demodee napisała:

>
                      > Czyli ematka pobiera te brudne pieniądze, "daje się kupić", ale czuje wyższość
                      > moralną, bo na PIS nie głosuje.
                      >
                      > Może szlachetniej byłoby zrzec się tych 500+ i pozostać niewątpliwie nieprzekup
                      > ną?

E matka to płaci to 500+.
                      Takie munrości jak to "PiS wam to daje" to sobie zostaw dla pisiego suwerena.
                      500+ to są pieniądze z naszych podatków.
                      Pierwszym i największym beneficjentem 500+ jest pisia arystokracja. Suwerenowi rzuca się ochłapy z pisigo stołu.
                      500+ to nasze pieniądze przywłaszczone przez PiS.
                      • demodee Re: Pisia szkoła 05.04.20, 13:38
                        > Pierwszym i największym beneficjentem 500+ jest pisia arystokracja
                        Myślałam, że największym beneficjentem 500+ są rodziny wielodzietne, bez względu na preferencje wyborcze.

> Suwerenowi rzuca się ochłapy z pisigo stołu.
                        Jakby to były "ochłapy", to ludzie by masowo rezygnowali z 500+. A tymczasem nawet bogaci pobierają ten dodatek, mimo początkowych nawoływań PISu, żeby bogaci dobrowolnie rezygnowali.

> 500+ to nasze pieniądze przywłaszczone przez PiS.
                        Tylko członkowie PISu dostają 500+?
                        • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 13:49
                          Pis zdemolował wszystko co dało się zniszczyć. Rzucił 500+. Ta kasa poszła albo na flaszkę ( tu program powinien się nazywać flaszka+), albo wśród ludzi świadomych i myslących na zajęcia dodatkowe ( bo w zdemolowanej szkole trudno liczyć, ze np nauka angielskiego będzie skuteczna), albo na dołożenie do czesnego w szkole niepublicznej, albo na żłobek/przedszkole niepubliczne, bo w publicznym nie ma miejsca, albo na gimnastyke korekcyjną, bo czeka się nie wiadomo jak długo. Jasne?
                          • demodee Re: Pisia szkoła 05.04.20, 14:13
                            > Jasne?
                            Jasne. Rodzice dostali 500 PLN miesięcznie na każde dziecko, bez konieczności tłumaczenia, na co te pieniądze wydali i przedstawiania jakichkolwiek faktur. Jedni wydali na dodatkowe zajęcia z angielskiego, inni na przedszkole, inni, niestety, wydali na alkohol (np. niektóre ematki).

Jako stara panna - szczerze zazdroszczę, bo też bym chciała dostawać co miesiąc pięć stów od współobywateli. A co mi tam, nawet cztery stówy bym wzięła i nie pluła na tego, kto mi te pieniądze przyznał. Albo - jeśli by to był ktoś, kogo bm nienawidziła, to bym pluła. Ale wtedy kasy bym od takiego oplutego nie brała...
                • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 10:59
                  Jestem matką. Dorosłego dziecka, ale matką. Nie pobieram 500+.
            • iwles Re: Pisia szkoła 04.04.20, 22:31

Zle myslisz. Jest odwrotnie:
              Nie kazdy kto dostaje 500+ popiera pis, ale
              Kazdy kto glosuje na pis, popiera 500+.
    • ichi51e Re: Pisia szkoła 04.04.20, 11:38
      Tak bo 4 lata temu to w szkole po prostu super bylo big_grin a jacy nauczyciele ho ho! Nauka online hulala az milo a kazdy uczen mial nie tylko komputer ale i tablet na ktorym rozwiazywal testy do kangura. Dzieci z usmiechem chodzily do szkoly - kazde przypadki znecania sie byly ucinane w zarodku - ba w ogole ich nie bylo! Szkoky zapewnialy dzieciom podreczniki i pomoce naukowe.
      Polskie szkolnictwo bylo wzorem dla swiata
      • grey_delphinum Re: Pisia szkoła 04.04.20, 11:50
        5 lat temu miałam córkę w gimmszjum, tetaz mam syna w 7 klasie - tamta szkola to byl cud, miod i orzeszki w porownaniu do pisowskiej podstawowki, wiec Ichi nie fanzol o rym, ze wtedy bylo zle.
        • ichi51e Re: Pisia szkoła 04.04.20, 12:27
          A w latach 80tych jak bylo super!
          • iwles Re: Pisia szkoła 04.04.20, 12:55

Nie sądzisz, ze powinnismy isc do przodu, a my cofnęliśmy się o dobrych kilkanaście lat?
            • georgia.guidestones Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:28
              Jak nie więcej niż kilkanaście.
      • tiszantul Re: Pisia szkoła 04.04.20, 13:22
        "Tak bo 4 lata temu to w szkole po prostu super bylo a jacy nauczyciele ho ho! Nauka online hulala az milo a kazdy uczen mial nie tylko komputer ale i tablet na ktorym rozwiazywal testy do kangura."

Nie bądźmy tak krytyczni wobec opozycji. Wystarczy przypomnieć, ze rząd Donalda Tuska zapewnił każdemu uczniowi laptop:

www.wprost.pl/130664/od-wrzesnia-laptop-dla-kazdego-ucznia.html
    • 1unia4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 12:38
      Jesteś lekarzem?
      I masz czas bez przerwy siedzieć na forum?
      • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:06
        Mam. Wyobraź sobie, że nie pracuję 24 godziny na dobe, ze do poniedziałku mam przerwę w pracy(!), ze tak jak większość ludzi ( a może nawet w większym stopniu) jestem w izolacji, że interesuja mnie rózne sprawy wazkie społecznie, ...
        • 1unia4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:49
          Nie ' - większość ludzi chodzi do pracy
        • taniarada I piszesz be na PIS 04.04.20, 20:14
          lwica_24 napisała:

> Mam. Wyobraź sobie, że nie pracuję 24 godziny na dobe, ze do poniedziałku mam p
          > rzerwę w pracy(!), ze tak jak większość ludzi ( a może nawet w większym stopniu
          > ) jestem w izolacji, że interesuja mnie rózne sprawy wazkie społecznie, ...
          Za to ci płacą ? Dziw nad dziwy.
          • lwica_24 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 11:04
            Nie, płacą mi za to, żebym w poniedziałek rano poszła do jedengo ze szpitali i prowadziła kilku a może kilkunastu chorych. Będę to robiła przepełniona lękiem, bo środki ochrony osobistej mam zdecydowanie niewystarczające i kupione za własne pieniądze. Jak dotąd nikt nie robił mi testu, bo moze lepiej nie wiedzieć czy jestem pozytywna czy nie. Chronie się jak mogę. Dziw nad dziwy?
            • 1unia4 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 13:00
              Mnóstwo ludzi pracuje wśród ludzi
              Apteki są nadal czynne- tam też przychodzą chorzy ludzie
              Kurierzy jeżdżą na potęgę- Bo my musimy zamówić cokolwiek itp
              My wszyscy się boimy
              My wszyscy nie pracujemy 24/ h
              • lwica_24 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 13:28
                Zgoda, ale ci ludzie maja zabezpieczenia. Widziałam dziś przyłbice kasjerek w Auchant, o których pracownicy szpitali moga tylko pomarzyć.
                • 1unia4 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 16:34
                  Moi znajomi którzy pracują w szpitalu są zaopatrzeni w przylbice
                  Pozostali-" teleporady
                  • 1unia4 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 16:35
                    Ps
                    Nie widziałam ani jednego kuriera w przylbicy
                    • janja11 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 16:37
                      Oczywiście. Wy w pisie widzicie tylko to co prezes pokaże.
                      • lwica_24 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 17:28
                        Przyłbice mamy prywatne, jeżeli udało nam się kupic. Wszystkie kasjerki w Auchan są wyposażone w przyłbice.
                        • 1unia4 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 20:10
                          Teraz
                          Sprzedawczyni mają od niedawna
                          Wcześniej nie było żadnej ochrony
                          W aptekach dopiero teraz pojawiły się szyby
                          Wcześniej nic nie było
                          Kurierzy nadal nic
                          Teraz też do szpitali docierają zakupione przez państwo środki ochrony
                          To się dzieje dopiero teraz( wszędzie)
                          • paskudek1 Re: I piszesz be na PIS 06.04.20, 08:45
                            Ale MAJĄ ochronę a pielęgniarki i lekarze nie zawsze. I żebyś się zapluła to ja bardziej wierzę lwicy niż tobie i ministrom na konferencji prasowej. Bo ten rząd jeszcze ani razu od 2015 roku prawdy nie powiedział. I pisząc TEN RZĄD mam na myśli rząd PiS żebyś mi nie zaczęła bredzić że ta ekipa nie rządzi aż tak długo.
                            • 1unia4 Re: I piszesz be na PIS 06.04.20, 09:44
                              Ja sie nie zapluwam
                              Rządzi tylko PIS.Wiem gdzie pracuje. Wiem gdzie pracuje moja rodzina i co mają na wyposażeniu
                              • paskudek1 Re: I piszesz be na PIS 06.04.20, 09:47
                                No to przyjmij do wiadomości że być może twoja rodzina to nie cała służba zdrowia??
                      • 1unia4 Re: I piszesz be na PIS 05.04.20, 20:10
                        Nie prezes- widzę co ma moja rodzina
    • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 12:40
      O szkole zdalnej było wiadomo od 3 tygodni. Bez problemu można było przygotować to dobrze. Ja bym zarządziła tym 1000 razy lepiej i bardziej profesjonalnie:

• zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 13:53
      wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/kulisy-realizacji-szkoly-z-tvp-nauczycielki-mowia-ze-same-musialy-wszystko-wymyslic/d1r8jje

Te kobiety zostały wytypowane. Zgodzily sie ze strachu przed utrata pracy. Nagrywanie miało miejsce na kolanie i najwyraźniej bez wynagrodzenia. Od tv to dostaly jedynie faka.
      • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 13:58
        Tak państwo pis traktuje nauczycieli, personel medyczny, sędziów....
      • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:08
        Wytłumaczę ci to: nazistowscy żołnierze bali się sądu, nazistowscy strażnicy w obozach bali się kary śmierci, nazistowskie matki i córki i bały się utraty pracy i wysyłały synów i mężów na front.
        Każdy się boi, ale trzeba powiedzieć kiedyś NIE.

A to co teraz gadają to bzdura. Minister MEN, pan Piontkowski, pracował wcześniej jako nauczyciel w Białymstoku i już bardzo dobrze wie, kto go popiera i kto mu tam jest wierny.
        • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:18
          Gdyby to było takie proste nie byłoby ofiar i oprawców. Poza tym nie wiesz ile one miały do stracenia mówiąc NIE
          • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:24
            Ta, jasne. Trzeba było wziąć zwolnienie lekarskie a nie się płaszczyć przed władzą.
          • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:08
            Tak, a jak już jesteśmy przy ofiarach i oprawcach to jeśli szef- czytaj inteligent z Żoliborza każe im zabijac antypis to też to zrobią?
          • bigzaganiacz Re: Pisia szkoła 05.04.20, 13:50
            . Poza tym nie wiesz ile one miały do stracenia mówiąc NIE

No faktycznie ich pisi protektorzy powiedzieli by zawiedlismy sie na was towarzyszko
          • iwles Re: Pisia szkoła 05.04.20, 14:35
            zielona4 napisała:

> Gdyby to było takie proste nie byłoby ofiar i oprawców. Poza tym nie wiesz ile
            > one miały do stracenia mówiąc NIE

Wiemy: 250 zl za 25 minut pracy.
      • zosia_1 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:09
        Z artykułu wynika, że liczyły na to, że tvp podyktuje im co mają mówić, a ponieważ nie powiedzieli, to panie bez wsparcia tvp nie odróżniają średnicy od obwodu. Nikt przecież nie śmieję się z tych pań jeśli mowa o sposobie realizacji programu, bo wiadomo, że to działka tvp, ale podstawowa wiedzą meroryczna jak wyżej na poziomie podstawówki to jednak nauczyciel powinien mieć opanowane. Np. Nauczycielka, która pisze, że - razy + daje plus. Zgroza po prostu
        • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:16
          Zjadł je stres, szybkie tempo przygotowywania odcinkow i dogrywki na ktore nie miały pomysłu. Tu sie nie ma co pastwic nad kobietami, które bały sie utraty dochodu, ale nad traktowaniem przez pisich pewnych grup społecznych arogancko i przedmiotowo.
          • aqua48 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:21
            zielona4 napisała:

>Tu sie nie ma co pastwic nad kobietami, które bały sie utraty do
            > chodu, ale nad traktowaniem przez pisich pewnych grup społecznych arogancko i
            > przedmiotowo.

Tak je potraktowano jak na to pozwoliły. To dorosłe osoby, nie 15 latki. Nauczycielki, które mają obowiązek wymagać i od innych i od siebie.
            • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:30
              Ja nie zrozumiem twojego przekazu, a ty mojego.
              • aqua48 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:40
                zielona4 napisała:

> Ja nie zrozumiem twojego przekazu, a ty mojego.

Nie rozumiesz tego, że dorosły człowiek potraktowany arogancko i przedmiotowo ma nie tylko prawo ale i obowiązek moralny żeby się temu głośno sprzeciwić?
                Nie rozumiesz, że popieranie walącego się systemu i łatanie dziur klejem roślinnym tylko niepotrzebnie przedłuża jego trwanie?
                • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:47
                  Podejrzewam, ze nie wiesz co to moralny obowiązek. Papa!
                  • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:19
                    Ja też nie wiem, więc nas oświeć.
                    Czy w analogicznej sytuacji owe panie miałyby moralny obowiązek pastwić się nad ludźmi, mordować ich, znęcać się? To juz przestaje byc zabawne.
                    • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 16:38
                      Po prostu: uległość spowodowana strachem jest nie dopełnieniem moralnego obowiązku, a osoby dajace się zastraszyć sa pozbawione kręgosłupa moralnego.
                      • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 16:40
                        Zgoda. Pełna zgoda. Tylko jak się to ma do robienia kardynalnych błędów, do braku elementarnej wiedzy?
          • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:17
            Stres może zjeść, może być lekcja nudna, prowadzona w sposób nieciekawy, ale NIE może zawierać elementarnych błędów merytorycznych, bo to dyskwalifikuje prowadzącego.
            • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:24
              "NIE może zawierać elementarnych błędów merytorycznych"
              dlaczego? jesteśmy tylko ludzmi

i jak to człowiek, jeden jest mniej, drugi bardziej wyrozumiały
              • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:28
                Moga być pomyłki, bo jesteśmy ludźmi. Dobry obyczaj nakazuje je sprostować, ale nie mozna nie miec podstawowej wiedzy. Przysłowiowe mylenie, i to wielokrotne, obwodu ze srednicą dyskwalifikuje tę panią jako nauczyciela. Czy chcąc kupic siatke na ogrodzenie ogródka też będzie mierzyła .... no własnie bok(i), przekątna, a może przekątna nazwie średnica. Boże jest jakaś granica absurdu. Te osoby mają matury i wyższe wykształcenie.
                • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:33
                  lecisz w zaparte big_grin juz nawet nie czytam wszystkiego o tej najmojszej prawdzie
              • iwles Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:45

No to wyobraz sobie, ze masz na studiach wykladowce, ktory przekazuje wiedze z merytorycznymi bledami.
                Ty tak nauczona, robisz te same bledy w pracy. Po czym szef wywala cie z pracy.

Cieszysz sie, prawda?
                • zosia_1 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 13:07
                  Szef go nie wywali, bo będzie po tych samych studiach z tą samą wiedzą, więc się nie zorientuje, że coś nie gra😉
                  • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 13:29
                    Niekoniecznie. Ale nawet jeżeli to czy jest to przyzwolenie na nieuctwo?
                    • zosia_1 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 13:54
                      Oczywiście, że nie.
                      • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 14:31
                        Chyba jednak tak. Czy nie razi Cię, że w programach TVPis szkola aż roi sie od błędów?
        • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:16
          Powiem tak- mozna miec tremę, można nie mieć czasu na przygotowanie sie do lekcji, mozna popełniac niezgrabności językowe, mozna coś powtarzać, mozna się peszyć, ale NIE mozna robić kardynalnych błędów , bo te wynikają z niewiedzy.
        • hanusinamama Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:54
          A wiesz jak to sie robi normalnie: nagrywa sie odcinek, siadaja wszyscy (pani wystepująca tez) i minuta po minucie sie omawia co jest dobrze co jest źle. Zeby m.in. nauczyć sie jak mowić do kamery, jak sie poruszać, jak stawać. Ale biorac pod uwage ze za kamera nie wiem ktos stał (nagrywane jest tragicznie) to widać w TVP nie ma juz kompetentnych ludzi.
      • aqua48 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:18
        zielona4 napisała:

> Te kobiety zostały wytypowane. Zgodzily sie ze strachu przed utrata pracy. Nagr
        > ywanie miało miejsce na kolanie i najwyraźniej bez wynagrodzenia. Od tv to dos
        > taly jedynie faka.

Przykro, ale zapłaciły za swoją decyzję. Złą decyzję dorosłych osób. Bo nie można zwolnić nauczyciela który odmawia wystąpienia w tv na podstawie odmowy w uczestnictwie w tym czego nie ma w swoich obowiązkach. I nawet zgadzając się na nakręcenie takich lekcji panie miały OBOWIĄZEK zapoznać się z warunkami i jeśli te (jak piszą same - brak materiałów oraz wglądu w nakręcony materiał)by nie były odpowiednie albo wynegocjować nowe warunki albo ponownie - podjąć decyzję o rezygnacji w tym cyrku.
        Jakby dyrektor kazał im fikać na rurze w cekinowych kalesonach, to też by fikały? Z obawy przed zwolnieniem?
        • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:21
          Masz rację. To widac takie ofiary losu i maja to na co zasłużyły.
          • aqua48 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:23
            zielona4 napisała:

> To widac takie ofiary losu i maja to na co zasłużyły.

Na falę hejtu nie zasłużyły, bo nikt na to nie zasługuje, ale na pewno poniosły bardzo bolesne konsekwencje swoich decyzji. I być może będzie to nauczka dla innych.
            • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:28
              ukarac to powinno się kogoś innego, nie te kobiety. Poza tym nie od dzis wiadomo jakim chorym systemem jest szkolnictwo.
              • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:29
                trzeba było nie kolaborować z pisią TVP
                • hanusinamama Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:56
                  Jakos facet od muzyki kolaborował i wyszło naprawde dobrze...juz sie rozpudziłaś i popłynełaś. Słowa kolaboracja chyba tez nie kumasz.
              • aqua48 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:33
                zielona4 napisała:

> nie od dzis wiadomo jakim chorym systemem jest szkolnictwo.

Nie istniej taki twór jak "chore szkolnictwo". To są ludzie. I ludzie decydują czy brać w źle zarządzanych systemach udział uprawomocniając ich istnienie, czy nie.
                • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:38
                  pewnie, życie jest przecież takie proste!
                  • aqua48 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:42
                    zielona4 napisała:

> pewnie, życie jest przecież takie proste!

Nie, życie wcale nie jest proste. Ale jeśli ktoś chce by było łatwe to może się nieźle przejechać. CBDU.
                  • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:42
                    tak, akurat to jest proste:
                    1) panie są pisowskimi i związkowymi działaczkami,
                    2) które zamiast - jak każdy uczciwy człowiek - zbojkotować TVPiS,
                    3) to poszły tam się lansować,
                    4) licząc na nagrodę od swojego kumpla z Białegostoku, pana Piontkowskiego, który chwilowo jest ministrem MEN
                  • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:24
                    Nikt tu nie usiłuje udowodnić, że życie jest proste, ale są błędy, których robic nie wolno.
              • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:23
                To są dwie rózne rzeczy - chore szkolnictwo po deformie i absolutny, niedopuszczalny brak wiedzy. Jestem tolerancyjna- mozna się pomylic, mozna czegos nie wiedzieć, mozna powiedzieć, że się nie pamięta, ze się sprawdzi, ale są rzeczy elementarne- nawet człowiek zestresowany wie, że 2+2=4
          • woman_in_love Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:28
            Tak, tak i przypadkiem pochodzą z Białegostoku (Brunatnegostoku?), skąd jest i minister MEN.
            Jasne, że to ofiary a nie cwaniary którym obiecano sutą nagrodę big_grin.
        • zosia_1 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:23
          Dokładnie 1000/10.
      • hanusinamama Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:51
        Tez czytałam ze one miały to tak przedstawione ze muszą. Nikt im nie mowił, ze to oferta pracy. Na poczatku dzwonili pytali...ze ludzie domawiali to zaczeli inaczej przedstawiać sytuacje.
        • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 16:43
          Czasem ludzie ze strachu przed utratą pracy wykonują wszelkie polecenia dyrektora. Sytuacja z boku wygląda tak, że zostały potraktowane przedmiotowo. Nie wiemy jak same byśmy sie zachowały w identycznej sytuacji oraz ile z logicznego myślenia zablokowałby nam strach.
          • janja11 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 16:51
            zielona4 napisała:

> Czasem ludzie ze strachu przed utratą pracy wykonują wszelkie polecenia dyrekto
            > ra. Sytuacja z boku wygląda tak, że zostały potraktowane przedmiotowo. Nie wiem
            > y jak same byśmy sie zachowały w identycznej sytuacji oraz ile z logicznego myś
            > lenia zablokowałby nam strach.

Gdyby nie medialna burza, "parzyste" dalej występowałyby w TVPis szkoła żenadzie i były pewne, że super sobie dają radę.
            One nie przepraszają za głupoty, które plotły, tylko się oburzają, że ktoś śmie o tych głupotach głośno mówić.
          • georgia.guidestones Re: Pisia szkoła 04.04.20, 16:53
            Dosyc dobre wytłumaczenie, zwłaszcza ze i tak to byly prawdopodobnie osoby będące dowodem na selekcję ostro negatywna w zawodzie. a jedyna alternatywa dla nich byłby pewnie magazyn amazonu plus relokacja.
            • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 16:55
              To że ktoś nie wierzy w siebie, nie oznacza, ze jest bezwartościowy. Często jest wręcz na odwrót.

"Dosyc dobre wytłumaczenie, zwłaszcza ze i tak to byly prawdopodobnie osoby będące dowodem na selekcję ostro negatywna w zawodzie. a jedyna alternatywa dla nich byłby pewnie magazyn amazonu plus relokacja. "
              • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 19:44
                Tu nie chodzi o to czy panie w siebie wierzą czy nie. One nie mają elementarnej wiedzy. A to nie wiąże się ani ze stresem, ani z brakiem czasu na przygotowanie lekcji, ani z tym czy w siebie wierzą czy nie.
                I, powtarzam, błędy moga zdarzyć sie każdemu - literówka, pobłądzenie w szczegółach, błąd rachunkowy, ale NIC nie usprawiedliwia brak elementarnej wiedzy i to ze swojej dziedziny.
                Muzyk musi wiedzieć co to jest nuta a co półnuta.
                Biolog czym jest komórka.
                Polonista - przydawka.
                Tu wiedzy na tym poziomie zabrakło.
                I to jest kompromitacja. Nie stres, nie cokolwiek innego, ale brak podstawowej wiedzy.
          • lwica_24 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 19:39
            Nie popieram tego, ale na litość faraona odpowiedz mi na następujące pytanie: czy lek przed utratą pracy ma jakis związek z brakiem elementarnej wiedzy. Wiedzy na poziomie 4 klasy.
    • tanebo2.0 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:42
      dadhero.pl/286139,nauczycielka-ze-szkoly-tvp-o-kulisach-powstawania-programu-i-hejcie
      • zielona4 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:51
        Juz o tym bylo. Doszłyśmy do wspólnej konkluzji, ze nawet jeśli do pracy zostały zmuszone, to na hejt zasłużyły przez sam fakt , ze sa życiowo słabe. (ironia)
        • tanebo2.0 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:58
          Jak 99,999% ludzi...
        • hanusinamama Re: Pisia szkoła 04.04.20, 15:52
          Nie wiem czy ktokolwiek zasługuje na hejt...
    • janja11 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:50
      Jeszcze raz to napiszę.
      Absolutnie nie wzrusz mnie historia bidnej pani Joanny, słynnej parzystej (tak się złożyło, że również działaczki j solidarności).

To TVPis niech zgłasza żale i pretensje.

Jakoś nie mam wątpliwości, że gdyby nie medialna burza, pani Joanna i druga parzysta koleżanka , nadal naprzykrzałyby się w TVPis szkoła i były przekonane, że świetnie sobie radzą.

Tremę to miała pani od gniazda i jej mi szkoda.

Pani Joanna i druga parzysta to typowe związkowe tupeciary.

• janja11 Re: Pisia szkoła 04.04.20, 14:52
        * Do TVPis niech zgłasza żale i pretensje.
        • taniarada Re: Pisia szkoła 04.04.20, 20:25
          janja11 napisał(a):

> * Do TVPis niech zgłasza żale i pretensje.
          W jednym poście nie umiesz się wysłowić ,a krytykujesz nauczycielki .Ciekawe jak ty byś się zachował /ła przed kamerami.Zresztą lwica hejtuje wszystko co jest związane z PIS.Siema.
          • janja11 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 08:31
            Tak ojcze dyrektorze. Kolaboracja PIS i arystokracji KK jest powszechnie znana. Koryto i chciwość was połączyły.
            Tak jesteście zajęci rozgrzeszaniem pisiej patologii, że nie zauważyliście, że sami zostaliście w tych swoich posiadłościach.
            Żmijowe plemię .
          • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 11:05
            Nie hejtuje tylko krytykuje. Widzisz róznicę?
    • taniarada Re: Pisia szkoła 04.04.20, 19:48
      Pisia szkoła. Pisie lecznictwo. Ładnie hejtujesz w tych ciężkich czasach.
      • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 11:09
        Tak, jest to pisia szkoła. Szkoła, która szkodzi wizerunkowi tysięcy mądrych, dobrych i zaangażowanych nauczycieli. Pisia organizacja, która wrzuciła te osoby na głeboką wodę bez wsparcia i pomocy.
        Pisia mentalność "Alleluja i do przodu", "po trupach - dosłownie- do celu".
        Pisie lecznictwo, które jest zupełnie nieprzygotowane i nie zapewnia pracownikom środków ochrony osobistej a pacjentom elementarnego bezpieczeństwa.
        Pisia telewizja wzięta żywcem z lat osiemdziesiątych i grająca propagandę sukcesów.
        Pisie przekupstwo suwerena, który kupuje głos tu i teraz nie mysląc co będzie zaraz.
        Tak, pisie państwo, które jest juz na krawędzi.
    • te_de_ka Re: Pisia szkoła 04.04.20, 20:11
      lwica_24 napisała:

> Pytanie czy wrzucając pisowska kartkę w wyborach parlamentarnych i prezydenckic
      > h za 500+ warto fundować taki los dzieciom i młodziezy.

Pytanie brzmi, jaka jest programowa propozycja partii opozycyjnych odnośnie edukacji. Czy któraś z partii będzie potrafiła sformułować przed następnymi wyborami parlamentarnymi przemyślany, postępowy i spójny program ratowania i reformy edukacji i przekonać do niego głosujących?
      • taniarada Jaki program partii opozycyjnych ? 04.04.20, 20:19
        te_de_ka napisał(a):

> lwica_24 napisała:
        >
        > > Pytanie czy wrzucając pisowska kartkę w wyborach parlamentarnych i prezyd
        > enckic
        > > h za 500+ warto fundować taki los dzieciom i młodziezy.
        >
        > Pytanie brzmi, jaka jest programowa propozycja partii opozycyjnych odnośnie edu
        > kacji. Czy któraś z partii będzie potrafiła sformułować przed następnymi wybora
        > mi parlamentarnymi przemyślany, postępowy i spójny program ratowania i reformy
        > edukacji i przekonać do niego głosujących?
        Narzekać na PIS.Jaki program kandydatów na prezydenta.Ośmieszać aktualnego prezydenta.Taki program KO .Żenada .
        • lwica_24 Re: Jaki program partii opozycyjnych ? 05.04.20, 11:17
          A co ten prezydent dobrego zrobił? Jaką decyzję podjął samodzielnie nie słuchając swojego szefa z Nowogrodzkiej? Czyim jest prezydentem - wszystkich Polaków czy Pisu? Tak pani prezydentowa, która miala usta zamknięte, gdy mówiło się w czasach przed zarazą o waznych społecznie sprawach ( strajk nauczycieli, prawa kobiet, in vitro, aborcja, uchodźcy, ochrona środowiska) nagle je otworzyła. Z bezpiecznej odległości Pałacu Namiestnikowskiego ( dla pisowskiego suwerena wyjaśniam to budynaek na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie, w którym jest siedziaba prezydenta) szczerzyła zeby do zgromadzonych( zbitych) w sali uczniów. Zaiste uczuciwe to i moralne.
          • lwica_24 Re: Jaki program partii opozycyjnych ? 05.04.20, 11:18
            P.S. Jest ponoc nauczycielka języka niemieckiego. Jesli taka dobra i mądra to może stanęłaby przed kamerą i poprowadziła lekcje. Byłoby to cos pozytecznego . Jedyna dobra rzecz w tej kadencji.
            • aqua48 Re: Jaki program partii opozycyjnych ? 05.04.20, 12:17
              lwica_24 napisała:

> P.S. Jest ponoc nauczycielka języka niemieckiego. Jesli taka dobra i mądra to
              > może stanęłaby przed kamerą i poprowadziła lekcje. Byłoby to cos pozytecznego .
              > Jedyna dobra rzecz w tej kadencji.

Lwico popieram Cię w 100%
              Dodam że prezydentowa jest podobno porządną, dobrą merytorycznie nauczycielką. Cóż, przez całą kadencję męża konsekwentnie uczy swoich byłych wychowanków i cały naród jedynie jak marnować kolejne okazje żeby zrobić coś dobrego.
            • janja11 Re: Jaki program partii opozycyjnych ? 05.04.20, 12:23
              lwica_24 napisała:

> P.S. Jest ponoc nauczycielka języka niemieckiego. Jesli taka dobra i mądra to
              > może stanęłaby przed kamerą i poprowadziła lekcje. Byłoby to cos pozytecznego .
              > Jedyna dobra rzecz w tej kadencji.

Ach prezydentowa jest zajęta robieniem kartek świątecznych, aby ucieszyć i wesprzeć lekarzy , pielęgniarki i ratowników medycznych.
              Uznała, ze tego właśnie najbardziej teraz potrzebują.

No, radości nie będzie końca jak taką kartkę teraz dostaną.
              • lwica_24 Re: Jaki program partii opozycyjnych ? 05.04.20, 13:31
                Myślę, że prezydentowa jeżeli juz musi zająć się rękodziełem ( nie wiem czy się na tym zna czy nie, osobiście wolałabym widzieć ja jako nauczycielke niemieckiego) niech się zajmie szyciem maseczek. My nie potrzebujemy kartek, potrzebujemy masek!!!!!!
      • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 11:12
        Były gimnazja. Rodziły się w bólach, ale sprawdziły się. Pis je zniszczył. Zniszczył lepsze lub gorsze podstawy programowe, zniszczył nauczycieli, zniszczył moralność, zniszczył wiarę ( nie, nie w Boga, w uczciwość). Teraz każda partia, która wygrałaby wybory musi zacząć od naprawiania a to przypomina sprzątanie stajni Augiasza ( o ile pisii suweren wie co to oznacza).
      • iwles Re: Pisia szkoła 05.04.20, 14:38

Te de ka, wlasnie udowodniles, ze tvp jest rządowa.
        Dobre i to, ze wreszcie do was dotarlo.
      • janja11 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 14:43
        Wystarczy, że TVP pokazała jaki pomysł na edukację naszych dzieci ma PiS.

PROGRAM EDUKACJI PIS =NIEKOMPETENCJA +BYLEJAKOŚĆ

tego się nie odzobaczy.

Gorzej zrujnować edukacji niż PiS się nie da.

Hołownia zatrudnił jako doradcę najlepszego nauczyciela w Polsce. Człowieka, który jest nominowany do tytułu najlepszego nauczyciela na świecie.

PiS zatrudnia partyjne miernoty, których szczytem osiągnięć jest TVP szkoła.
        • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 15:00
          100% racja. Czy pamietacie Domowe Przedszkole ( to było dawno jeszcze w TVP nie mylic z TVPis), był też program Mama i ja ( dla dzieci w wieku przed przedszkolnym). Ja pamiętam, bo wychował się na tych audycjach mój syn. Wychodziło tez pisemko Domowe Przedszkole.
          Programy prowadzili nauczyciele- było troche gimnastyki, trochę baśni i bajek, dzieci rysowały, lepiły, tańczyły, Przemycono sporo wiedzy z dziedziny przyrody ozywionej i nieozywionej, muzyki, a nawet historii. Program trzymał poziom. Sama ogladałam go z przyjemnością.
          Można? Mozna, tylko trzeba coś umieć i chcieć.
          • aqua48 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 15:50
            Domowe Przedszkole było super, podobnie jak inne programy dla dzieci np. "Ciuchcia", które rodziców też bawiły poprzez treści odpowiednie dla dzieci z zabawnymi podtekstami dla dorosłych smile Można było je oglądać z dzieckiem nie nudząc się, ale bawiąc razem.
            • lwica_24 Re: Pisia szkoła 05.04.20, 17:29
              Oj Ciuchcia - zapomniałam. Takich programów było mnóstwo, ale jak cos było fajne i kształcące to dlaczego tego nie zniszczyć?
            • te_de_ka Re: Pisia szkoła 05.04.20, 17:44
              Tak, była jeszcze Sonda, jak Szymon Kobyliński węgielkiem na wizji działał i przy okazji bajał, to siedzialam z rozdziawioną buzią pełną zachwytu i z wrazenia dech mi zapieralo, gdy Raczek dyskutował z Kałużyńskim też się nie szło po herbatkę do kuchni, a Adam Słodowy właśnie zszedł z tego świata. To se ne vrati. Dziś w sieci są całe rzesze Słodowych, uczelnie udostępniają swoje zasoby, są platformy typu TED, Raczek dalej recenzuje filmy na swoim kanale yt, są cale kanały z filmikami do nauki jak thesimplyclub czy in a nutshell. Telewizje potrafią kupować formaty typu Taniec z Gwiazdami czy Mastershef, niech zaplacą za serwisy typu in a nutshell dodadzą polskie tłumaczenie i puszczają dzieciakom w tv. Agata Duda na wizji, nawet jeśli by się zdecydowała przemówić, zaserwuje nam co najwyżej lekcje w bismarckowskiej i archaicznej formule.

Do matury w tym roku ma przystąpić rocznik 2001 - to jest stuprocentowe pokolenie I-Generation, koronawirus uwolnił ich od archaicznej szkoly, ja bym chciala, żeby juz nie musieli do niej wracać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka