Dodaj do ulubionych

Jak długo kwitnie wam storczyk?

11.04.20, 09:13
Zawsze szybko opadają mi kwiaty i mimo starań nie zakwita drugi raz. Teraz kwiaty utrzymują się już drugi miesiąc i wygląda dość świeżo, bardzo chciałabym żeby tym razem przeżył.
Obserwuj wątek
    • sansevieria_di_travesio Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 09:39
      Długo się trzymają, ostatnio 3 miesiące na pewno. Podlewam raz na tydzień po godzinie (albo i kilku, jak zapomnę), raz na miesiąc z odżywką do storczyków (pojedynczą, te w butelkach mi się nie sprawdziły). A Ty jak dbasz o storczyki?
      • sineado Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 10:04
        Ja akurat do storczyków mam pecha, to pierwszy, który tak długo przeżył u mnie. Raz w tygodniu podlewam, nawóz mam akurat uniwersalny. Nadmiar wody ze spodka odlewam.
    • zona_glusia Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 09:46
      Rok i 3 miesiące. Jak kwiaty opadają, wypuszcza nową gałązkę. Nic nie robię specjalnego. Stoi na parapecie od wschodu i jak mi przypomni to lekko podlewam, nie bezpośrednio, tylko do osłonki doniczki.
      • damartyn Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 10:18
        Praktycznie na okrągło cały rok . Dokarmiam je , co drugie podlewanie. W miarę jak poszczególne gałązki tracą powoli kwiaty, nie czekam , aż wypuszczą nowe pędy, obcinam je na krótko przy samej nasadzie ( wbrew wskazówkom zostawiania 2, 3 oczek ). I zazwyczaj już równomiernie z opadaniem kwiatów, idzie nowy pęd albo mam go za kilka dni. Mam różne gatunki i kolory. Storczyki lubią ciepłe i wilgotne powietrze. Jeśli masz za suche mieszkanie -zraszaj je często.
        • 1matka-polka Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 10:35
          Ja nic nie robię że storczykiem oprócz podlewania raz na tydzien, no i co jakieś 10 lat go odmładzam, czyli wykopuję, odcinam wszystkie martwe części i wsadzam do nowej ziemi.
          Storczyk stoi na oknie południowym, a w zimie mamy sucho (40%), bo palimy w kominku.
    • lilia.z.doliny Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 10:44
      o kurcze, nie podlalam.jeszcze suspicious
      kwitnie drugi miesiac
    • mona-taran Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 10:55
      Cztery kwitną praktycznie na okrągło od dwóch lat, jeden dość nowy ma od 3 m-cy te same kwiaty z którymi go kupiłam, a jeden odratowaniec przez ponad rok nie kwitł a jak już go chciałam wyrzucić wypuścił nowy pęd i właśnie rozwija kwiaty.
    • heca7 Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 10:57
      Mam takie storczyki, które u mnie stoją i 6 lat. Kwitną właściwie ciągle. Wypuszczają pęd kwiatowy, na nim kwiaty. Kiedy pierwsze przekwitną, pęd się wydłuża i pojawiają się kolejne pąki. Potem sytuacja powtarza się jeszcze raz lub dwa. Trwa to miesiącami. Czasem od razu pojawia się pęd podwójny. Storczyki trzymam w plastikowych doniczkach, w których były kupione. Wstawiam je z tymi doniczkami do osłonek. I raz w tygodniu wszystkie zanoszę do kuchni. Nalewam im do tych osłonek wodę, odczekuję z pół godziny, odlewam, odsączam żeby nic nie stało na dnie i odstawiam na parapet. Raz w miesiącu wtykam im nawóz w takim małym dozowniczku. Nie obcinam pędów po przekwitniętych kwiatach dopóki ten pęd sam nie uschnie całkiem.
    • jak_matrioszka Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 11:14
      Moje jak długo nie kwitna, to nasyłam na nie dziecko wink Czyli ja wyjeżdżam na wakacje, a dziecie sie roślinami opiekuje. W ten sposób zyskałam powtórne kwitnienie po raz pierwszy... Wróciłam z wakacji i po 2-3 tygodniach przypomniało mi sie, że storczyka trzeba podlać. Ja za doniczke, a on właśnie wypuszcza gałazke kwiatowa a w osłonce wciaż ma wody po pas big_grin Moje dziecie najpierw kwiaty zasusza, a tuż przed moim powrotem zalewa woda po rant doniczki żeby nie było, że sie obijała wink
      • volta2 Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 17:27
        mnie mąż jopał, że nie dbam o storczyka a on w ogóle nie chciał zakwitnąć drugi raz. już go niosłam do śmietnika ale że mam sklerozę to jednak został w domu.
        wracamy z 2 tygodniowych ferii zimowych, w chałupie było zimno, bo kaloryfery obniżyliśmy, wracamy a na oknie kwitnie storczyk.

a mówiłam chłopu, że przelewa i za bardzo dba.
    • magia Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 13:43
      Bardzo długo. Przynajmniej kilkanascie tygodni. Mam kilkanaście storczyków. Pierwsze pędy kwiatowe pojawiają się ok. Grudnia, kończą kwitnienie pod koniec maja, czerwca, zależy od egzemplarza.
      Co roku w podobnej porze.
    • banowanyzaprawde1 Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 14:03
      To zależy ile zażyję Mensilu.
    • majenkir Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 17:53
      A wiecie moze czemu moje storczyki kiedy zakwitaja po raz kolejny, lodyga z kwiatami nigdy nie jest taka dluga jak przy kupnie?
      • magia Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 18:16
        Nie mam pojęcia. U mnie wyrastają często dłuższe. Jeden o żółto zielonych kwiatach miewa łodygi 80. cm.
        • majenkir Re: Jak długo kwitnie wam storczyk? 11.04.20, 18:33
          Przykładowo ten. Oryginalne kwiaty dotykały okna. I tak jest ze wszystkimi 😔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka