aaa-aaa-pl 14.04.20, 12:50 Obozy, kolonie( lato)- najprawdopodobniej nie odbędą się.Szkoda mi tych dzieci.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga66 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:32 a mi dziadków, którzy zostaną zmuszeni do opieki nad wnukami Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:35 emama nie odda dziecka dziadkom pod opiekę, bez obaw Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:06 A jak to się zmusza dziadków do opieki? Łańcuch na szyję i ciągniesz czy co? Pada tekst- jak nie popilnujesz to cię ....No włąsnie, co? Tak, z ciekawości pytam- mój starszy zostaje w domu sam, młodsza będzie w pkolu albo będe nadal pracować z domu w ostateczności- dziadków zdolnych do opieki nie posiadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:31 Moich nie muszę zmuszać, sami się zawsze chętnie zajmują. Taka karma, ja też siedziałam w wakacje z dziadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:36 Jakich dziadkow, dziadkowie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:37 W realu w którym żyję cała masa dzieci nie jeździła na obozy i kolonie z braku kasy. I żyją. nikomu nie zal tych dzieci. Teraz wielkie halo, bo raz w zyciu dzieci klasy sredniej i wyzszej nie wyjada w wakacje... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:52 W realu w którym żyję cała masa dzieci nie jeździła na obozy i kolonie z braku kasy. I żyją. nikomu nie zal tych dzieci. Sosnowiec? Bałuty w Łodzi? Wyjazdy dzieci klasy średniej to pensje dla instruktorów, wychowawców kolonijnych, kucharek, zaopatrzeniowców, właścicieli obiektów, ratowników, sprzedawców badziewia w miejscowościach wypoczynkowych, pilotów wycieczek etc. Mam nadzieję, że rozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:36 jezu, jakie wy jesteście odklejone od rzeczywistosci w tej stolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:40 Mam rodzinę w różnych częściach Polski, dzieci jeżdżą na obozy, kolonie, z rodzicami na wczasy. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:44 Midweek znam dzieci rodzin zamoznych i niezamoznych, zazwyczaj w kazdej gdzies jadą. te co nie jadą to mamusia i tatus na chronicznym bezrobociu z powodu lenia wzrodzonego. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:53 ...albo samotna matka, ktora zarabia do sredniej krajowej i ma na utrzymaniu mieszkanie w kredycie i dziecko. Albo rodzice z jednym niepelnosprawnym dzieckiem, rehabilitacja ktorego pozera cala wolna gotowke. Albo mlode malzenstwo na dorobku, kazdy grosz w wykonczenie M2 zeby godnie zyc na codzień. Albo ci z DG ktorej slabo idzie, ale zal zamknąć bo ciagke maja nadzieję ze interes chwyci... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 20:36 W mojej rodzinie ejst niezamozna rodzina z bardzo chorym dzieckiem. Co roku fundujemy jemu turnus rehabilitacyjny a dziewczyne kolonie. W tym roku ani turnusu dla niego ani kolonii dla niej. Znam samotne matki ktore dzieci wysla na kolonie. Tak pewnie muszą bardzo pasa zaciskać. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:42 Ja nie jestem ze stolicy. Znam mase ludzi dla ktorych taki wyjazd (jako opiekun) to czesto realny zarobek. U mnie w szkole polkolonie kosztuja 140 zł i duzo dzieci idzie, bo rodzice w tym czasie pracują. Halo tu Ziemia!! Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:48 a co ma opiekun i jego zarobek do sytuacji, w ktorej rodzicow na ten oboz nie stac? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 20:36 A to ze ci opiekunowie tez maja dzieci, z tej pracy ich utrzymują. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:47 Czyli nie zrozumiałaś. Szkoda, bo w sumie zostało to dość obrazowo wyjaśnione. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:53 Sosnowiec i Łódź w całości siedzi w domu a cała Warszawa wyjeżdża.... I to kilka raz, wszak wakacje długie. W sumie to niektórym w klapaczkach na oczach musi być do twarzy, więc nie zdejmują. Żal wszystkich teraz, dzieciaków również. Ale temat i decyzje mnie nie dziwią kompletnie i od pierwszego dnia epidemii w Polsce chyba większość się z tym liczyła. A nie, że ktoś klaśnie trzy razy w Warszawie i wirus zniknie. Problem mają wszyscy, większość w wielu aspektach życia. Sporo osób w każdym aspekcie. A tu głos pańci z Warszawy ( szczęściem nie wszystkie są takie), pełen wyższości bo ona ze sfer podróżujących. Dzieci bez wakacji wytrzymają, oby w zdrowiu. Przyjdzie czas to sobie rekompensują i znów spędzą lato atrakcyjniej niż biedota zabawna. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:59 triss_merigold6 napisała: > W realu w którym żyję cała masa dzieci nie jeździła na obozy i kolonie z bra > ku kasy. I żyją. nikomu nie zal tych dzieci. > Sosnowiec? Bałuty w Łodzi? > Wyjazdy dzieci klasy średniej to pensje dla instruktorów, wychowawców kolonijny > ch, kucharek, zaopatrzeniowców, właścicieli obiektów, ratowników, sprzedawców b > adziewia w miejscowościach wypoczynkowych, pilotów wycieczek etc. Mam nadzieję, > że rozumiesz. Wychowawca na koloniach zarabia pieniądze, aby móc swoje dzieci wysłać na kolonie. Gdyby nie bylo kolonii miałby tyle samo kasy, tylko nie musiałby opiekować się cudzymi bachorami. S. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 16:00 Mnie jeszcze bardziej rozwala halo o fryzjerów. Wszędzie podawani jako pierwsi do otwierania i ratowania biznesów. Nie wiem, jak Wy ale mnie to wpienia niemozebnie. Stu bezobjawowych fryzjerów przykładowo zarazi kilkaset osób, itd. Klienci mają być 2 m od siebie a fryzjer chyba nożyczki na wysięgnikach. W drugiej ręce kij z grzebieniem. Serio ten naród nie ma w tej chwili ważniejszych tematów niż kołtun na głowie ? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 22:03 Ty siedź sobie w chałupie, będą do tych fryzjerów mniejsze kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 21:39 Bez przesady sa tozne opcje rowniez dla niezamoznych TPD np Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:41 A kogo to obchodzi? Chyba tylko nawiedzone świruski, które naczytały się durnowatych poradników i wychowują dzieci na egoistycznych konsumentów. Kryzys dobrze zrobi na głowę dzieciom, jeżeli chociaż raz w życiu z przyczyn wyższych, nie będą mogły spełnić swoich zachcianek. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:44 Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, prawda? Założę się, że nigdy nie byłaś na obozie harcerskim, czy innych koloniach. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:43 Przeicez ona tak pier...oli od dobrych 2 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:38 Zachcianek? Ależ dzieci bardzo chętnie spedza wakacje przyspawane do konsoli i komorki. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:44 aaa-aaa-pl napisał: > Obozy, kolonie( lato)- najprawdopodobniej nie odbędą się.Szkoda mi tych dzieci. Ponieważ? Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:12 Ponieważ sytuacja jest nadal niepewna i nie wiadomo jak długo taka będzie Ponieważ obozy i kolonie dopina sie na ostatni guzik trochę wcześniej niż dzień przed wyjazdem- wpłata, okreslenie ilości dzieci, etc Nikt przy zdrowych zmysłach nie wpłaci teraz pieniędzy , zeby usłyszeć 30.06 że do konca wakacji obowiązuje zakaz organizowania wyjazdów powyżej 5 osób, dajmy na to Trener syna już powiedział, ze obóz planowany na 2 połowe sierpnie raczej się nie odbędzie Z pwoodów jak wyżej oraz część rodziców jest do tyłu z kasa w wyniku zaistniałej sytuacji (jak mam jest fryzjerem a tata stomatologiem, to trochę im dochody spadły jednak). Jezeli na obóz mialo jechac 50 dzieci a 30 nie będzie na to stać, to albo 20 zapłaci duuużo więcej (bo kadra taka sama), albo się ten obóz odwołuje bo się nie kalkuluje To w sumie dość logiczne Część osób będzie się bać, itd, itd Nie zaryzykuje trener wpłaty sporej zaliczki w takiej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:45 Zaoszczędzimy na obozach i tyle. Potrafimy zorganizować dzieciom zastępczą rozrywkę wyjazdową. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:56 To jak jesteś bezrobotną utrzymanką. Ja mam 26 dni urlopu i nie mogę go wybrać w całości w wakacje, bo mi nic nie zostanie na nagłe wypadki. Syn jest za mały żeby siedzieć w domu sam. Pozostaje wywieść go do prababci i ciotek emerytek. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:17 Mnie jest bardzo szkoda dzieci, szczegolnie tych mieszkających w duzych miastach, jak np. moj syn.Dla niego miesięczny oboz w lesie nad jeziorem to wspaniala przygoda. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 21:33 Bierzesz syna, jedziecie nad jezioro. To nie to samo, ale nie można mieć wszystkiego. A towarzystwo jakieś znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 22:12 Ja też, bo nie będzie zadowolony ale skoro nie będzie półkolonii to do pracy przez miesiąc nie będzie ze mną chodził. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:56 Moje dziecko prosi, zeby ci przekazać, zeby ci jej nie bylo szkoda. Nie znosi tego typu wakacyjnej rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:18 Bez przesady, nie wszystkie jeździły, niektóre po prostu nie przepadały. Nawet te super sytuowane. Bardziej żal rodziców, którzy mają w perspektywie wiele tygodni wakacji i za mało urlopu, żeby zaopiekować się wciąż niesamodzielnymi dziećmi . Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:35 I w związku z tym wszystkim dzieciom upierdolimy po równo, jeszcze niech utrzymają zakaz przemieszczania się dla wszystkich i będzie sprawiedliwie, czego wam życzę jako mieszkanka domu z ogrodem w wiosce w lesie ! Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:38 Nie życzę nikomu, żeby mu cokolwiek upier... Niemniej w braku oferty kolonijnej widzę o wiele większy problem dla rodziców niż dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:28 Mi jest szkoda nastolatków. Siedzą uwiązani w domach a potem nawet z rówieśnikami nie pojadą. Jeszcze się łudzę że obozy będą tylko może z ograniczeniami ilościowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 17:09 Mi też. Moje dzieci to młode nastolatki. Zamknięci w domu sami całymi dniami. Córka ma fajną szkołę, więc przynajmniej zajęcia wymuszają organizację czasu. Syn chodzi do beznadziejnej SP i zostawiony jest sam sobie z zadaniami domowymi przesyłanymi @. Mimo że nastolat z różnymi pomysłami i miłością do konsoli, to na szczęście jakoś sam się ogarnia. Niech żyją social media, przynajmniej mają kontakt z rówieśnikami. My jako rodzice dla naszych dzieci czasu niestety mamy niewiele, oboje z mężem pracujemy zawodowo, obecnie ponadnormatywnie (niektórzy współpracownicy na zasiłkach na dzieci do lat 8, a pracy dużo) oraz opiekujemy się rodzinnymi seniorami. Jeśli tak mają wyglądać najbliższe miesiące to współczuję zarówno sobie, jak i swoim dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś