Dodaj do ulubionych

Obozy, kolonie.

14.04.20, 12:50
Obozy, kolonie( lato)- najprawdopodobniej nie odbędą się.Szkoda mi tych dzieci....
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 12:54
      Mi bardziej tych rodziców smile
    • inga66 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:32
      a mi dziadków, którzy zostaną zmuszeni do opieki nad wnukami
      • bo_ob Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:35
        emama nie odda dziecka dziadkom pod opiekę, bez obaw
      • kornelia_sowa Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:06
        A jak to się zmusza dziadków do opieki?

Łańcuch na szyję i ciągniesz czy co? Pada tekst- jak nie popilnujesz to cię ....No włąsnie, co?

Tak, z ciekawości pytam- mój starszy zostaje w domu sam, młodsza będzie w pkolu albo będe nadal pracować z domu w ostateczności- dziadków zdolnych do opieki nie posiadamy.
        • kamin Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:31
          Moich nie muszę zmuszać, sami się zawsze chętnie zajmują.
          Taka karma, ja też siedziałam w wakacje z dziadkami.
      • memphis90 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:36
        Jakich dziadkow, dziadkowie pracują.
    • fitfood1664 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:34
      a mi szkoda słów big_grin
      • bo_ob Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:35
        ;- )
    • mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:37
      W realu w którym żyję cała masa dzieci nie jeździła na obozy i kolonie z braku kasy. I żyją. nikomu nie zal tych dzieci. Teraz wielkie halo, bo raz w zyciu dzieci klasy sredniej i wyzszej nie wyjada w wakacje...
      • triss_merigold6 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:52
        W realu w którym żyję cała masa dzieci nie jeździła na obozy i kolonie z braku kasy. I żyją. nikomu nie zal tych dzieci.
        Sosnowiec? Bałuty w Łodzi?
        Wyjazdy dzieci klasy średniej to pensje dla instruktorów, wychowawców kolonijnych, kucharek, zaopatrzeniowców, właścicieli obiektów, ratowników, sprzedawców badziewia w miejscowościach wypoczynkowych, pilotów wycieczek etc. Mam nadzieję, że rozumiesz.
        • mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:36
          jezu, jakie wy jesteście odklejone od rzeczywistosci w tej stolicy...
          • triss_merigold6 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:40
            Mam rodzinę w różnych częściach Polski, dzieci jeżdżą na obozy, kolonie, z rodzicami na wczasy.
            • mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:41
              to cudownie.
              • hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:44
                Midweek znam dzieci rodzin zamoznych i niezamoznych, zazwyczaj w kazdej gdzies jadą. te co nie jadą to mamusia i tatus na chronicznym bezrobociu z powodu lenia wzrodzonego.
                • mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:53
                  ...albo samotna matka, ktora zarabia do sredniej krajowej i ma na utrzymaniu mieszkanie w kredycie i dziecko. Albo rodzice z jednym niepelnosprawnym dzieckiem, rehabilitacja ktorego pozera cala wolna gotowke. Albo mlode malzenstwo na dorobku, kazdy grosz w wykonczenie M2 zeby godnie zyc na codzień. Albo ci z DG ktorej slabo idzie, ale zal zamknąć bo ciagke maja nadzieję ze interes chwyci...
                  • hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 20:36
                    W mojej rodzinie ejst niezamozna rodzina z bardzo chorym dzieckiem. Co roku fundujemy jemu turnus rehabilitacyjny a dziewczyne kolonie. W tym roku ani turnusu dla niego ani kolonii dla niej. Znam samotne matki ktore dzieci wysla na kolonie. Tak pewnie muszą bardzo pasa zaciskać.
          • hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:42
            Ja nie jestem ze stolicy. Znam mase ludzi dla ktorych taki wyjazd (jako opiekun) to czesto realny zarobek. U mnie w szkole polkolonie kosztuja 140 zł i duzo dzieci idzie, bo rodzice w tym czasie pracują. Halo tu Ziemia!!
            • mid.week Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:48
              a co ma opiekun i jego zarobek do sytuacji, w ktorej rodzicow na ten oboz nie stac?
              • hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 20:36
                A to ze ci opiekunowie tez maja dzieci, z tej pracy ich utrzymują.
          • gaskama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:47
            Czyli nie zrozumiałaś. Szkoda, bo w sumie zostało to dość obrazowo wyjaśnione.
        • gama2003 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:53
          Sosnowiec i Łódź w całości siedzi w domu a cała Warszawa wyjeżdża....
          I to kilka raz, wszak wakacje długie.
          W sumie to niektórym w klapaczkach na oczach musi być do twarzy, więc nie zdejmują.

Żal wszystkich teraz, dzieciaków również. Ale temat i decyzje mnie nie dziwią kompletnie i od pierwszego dnia epidemii w Polsce chyba większość się z tym liczyła.
          A nie, że ktoś klaśnie trzy razy w Warszawie i wirus zniknie.
          Problem mają wszyscy, większość w wielu aspektach życia. Sporo osób w każdym aspekcie.

A tu głos pańci z Warszawy ( szczęściem nie wszystkie są takie), pełen wyższości bo ona ze sfer podróżujących.
          Dzieci bez wakacji wytrzymają, oby w zdrowiu. Przyjdzie czas to sobie rekompensują i znów spędzą lato atrakcyjniej niż biedota zabawna.
          • taki-sobie-nick Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 21:32
            Co to jest zabawna biedota?
        • snajper55 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:59
          triss_merigold6 napisała:

> W realu w którym żyję cała masa dzieci nie jeździła na obozy i kolonie z bra
          > ku kasy. I żyją. nikomu nie zal tych dzieci.

> Sosnowiec? Bałuty w Łodzi?
          > Wyjazdy dzieci klasy średniej to pensje dla instruktorów, wychowawców kolonijny
          > ch, kucharek, zaopatrzeniowców, właścicieli obiektów, ratowników, sprzedawców b
          > adziewia w miejscowościach wypoczynkowych, pilotów wycieczek etc. Mam nadzieję,
          > że rozumiesz.

Wychowawca na koloniach zarabia pieniądze, aby móc swoje dzieci wysłać na kolonie. Gdyby nie bylo kolonii miałby tyle samo kasy, tylko nie musiałby opiekować się cudzymi bachorami.

S.
      • gama2003 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 16:00
        Mnie jeszcze bardziej rozwala halo o fryzjerów. Wszędzie podawani jako pierwsi do otwierania i ratowania biznesów. Nie wiem, jak Wy ale mnie to wpienia niemozebnie. Stu bezobjawowych fryzjerów przykładowo zarazi kilkaset osób, itd. Klienci mają być 2 m od siebie a fryzjer chyba nożyczki na wysięgnikach. W drugiej ręce kij z grzebieniem.
        Serio ten naród nie ma w tej chwili ważniejszych tematów niż kołtun na głowie ?
        • taki-sobie-nick Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 22:03
          Ty siedź sobie w chałupie, będą do tych fryzjerów mniejsze kolejki. tongue_out
      • ichi51e Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 21:39
        Bez przesady sa tozne opcje rowniez dla niezamoznych TPD np
    • woman_in_love Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:41
      A kogo to obchodzi? Chyba tylko nawiedzone świruski, które naczytały się durnowatych poradników i wychowują dzieci na egoistycznych konsumentów. Kryzys dobrze zrobi na głowę dzieciom, jeżeli chociaż raz w życiu z przyczyn wyższych, nie będą mogły spełnić swoich zachcianek.
      • kanna Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:44
        Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz, prawda?
        Założę się, że nigdy nie byłaś na obozie harcerskim, czy innych koloniach.
        • woman_in_love Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:57
          jak to nie! ale nie co roku
        • hanusinamama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:43
          Przeicez ona tak pier...oli od dobrych 2 tygodni.
          • gaskama Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:48
            Eee, nie, znacznie dłużej.
      • memphis90 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:38
        Zachcianek? Ależ dzieci bardzo chętnie spedza wakacje przyspawane do konsoli i komorki.
    • 45rtg Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:44
      aaa-aaa-pl napisał:

> Obozy, kolonie( lato)- najprawdopodobniej nie odbędą się.Szkoda mi tych dzieci.

Ponieważ?
      • kornelia_sowa Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:12
        Ponieważ sytuacja jest nadal niepewna i nie wiadomo jak długo taka będzie
        Ponieważ obozy i kolonie dopina sie na ostatni guzik trochę wcześniej niż dzień przed wyjazdem- wpłata, okreslenie ilości dzieci, etc
        Nikt przy zdrowych zmysłach nie wpłaci teraz pieniędzy , zeby usłyszeć 30.06 że do konca wakacji obowiązuje zakaz organizowania wyjazdów powyżej 5 osób, dajmy na to

Trener syna już powiedział, ze obóz planowany na 2 połowe sierpnie raczej się nie odbędzie
        Z pwoodów jak wyżej
        oraz
        część rodziców jest do tyłu z kasa w wyniku zaistniałej sytuacji (jak mam jest fryzjerem a tata stomatologiem, to trochę im dochody spadły jednak).
        Jezeli na obóz mialo jechac 50 dzieci a 30 nie będzie na to stać, to albo 20 zapłaci duuużo więcej (bo kadra taka sama), albo się ten obóz odwołuje bo się nie kalkuluje

To w sumie dość logiczne

Część osób będzie się bać, itd, itd

Nie zaryzykuje trener wpłaty sporej zaliczki w takiej sytuacji
    • tol8 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:45
      Zaoszczędzimy na obozach i tyle. Potrafimy zorganizować dzieciom zastępczą rozrywkę wyjazdową.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:56
        To jak jesteś bezrobotną utrzymanką.
        Ja mam 26 dni urlopu i nie mogę go wybrać w całości w wakacje, bo mi nic nie zostanie na nagłe wypadki.
        Syn jest za mały żeby siedzieć w domu sam.
        Pozostaje wywieść go do prababci i ciotek emerytek.
        • grey_delphinum Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:17
          Mnie jest bardzo szkoda dzieci, szczegolnie tych mieszkających w duzych miastach, jak np. moj syn.Dla niego miesięczny oboz w lesie nad jeziorem to wspaniala przygoda.
          • taki-sobie-nick Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 21:33
            Bierzesz syna, jedziecie nad jezioro. To nie to samo, ale nie można mieć wszystkiego. A towarzystwo jakieś znajdzie.
        • auksencja15 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:03
          Współczuje dziecku
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 22:12
            Ja też, bo nie będzie zadowolony ale skoro nie będzie półkolonii to do pracy przez miesiąc nie będzie ze mną chodził.
    • koko8 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 13:56
      Moje dziecko prosi, zeby ci przekazać, zeby ci jej nie bylo szkoda. Nie znosi tego typu wakacyjnej rozrywki.
    • lily_evans11 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:18
      Bez przesady, nie wszystkie jeździły, niektóre po prostu nie przepadały. Nawet te super sytuowane. Bardziej żal rodziców, którzy mają w perspektywie wiele tygodni wakacji i za mało urlopu, żeby zaopiekować się wciąż niesamodzielnymi dziećmi sad.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:35
        I w związku z tym wszystkim dzieciom upierdolimy po równo, jeszcze niech utrzymają zakaz przemieszczania się dla wszystkich i będzie sprawiedliwie, czego wam życzę jako mieszkanka domu z ogrodem w wiosce w lesie !
        • lily_evans11 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 14:38
          Nie życzę nikomu, żeby mu cokolwiek upier...
          Niemniej w braku oferty kolonijnej widzę o wiele większy problem dla rodziców niż dla dzieci.
    • alba27 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 15:28
      Mi jest szkoda nastolatków. Siedzą uwiązani w domach a potem nawet z rówieśnikami nie pojadą. Jeszcze się łudzę że obozy będą tylko może z ograniczeniami ilościowymi.
      • mamamisi2005 Re: Obozy, kolonie. 14.04.20, 17:09
        Mi też. Moje dzieci to młode nastolatki. Zamknięci w domu sami całymi dniami. Córka ma fajną szkołę, więc przynajmniej zajęcia wymuszają organizację czasu. Syn chodzi do beznadziejnej SP i zostawiony jest sam sobie z zadaniami domowymi przesyłanymi @. Mimo że nastolat z różnymi pomysłami i miłością do konsoli, to na szczęście jakoś sam się ogarnia. Niech żyją social media, przynajmniej mają kontakt z rówieśnikami. My jako rodzice dla naszych dzieci czasu niestety mamy niewiele, oboje z mężem pracujemy zawodowo, obecnie ponadnormatywnie (niektórzy współpracownicy na zasiłkach na dzieci do lat 8, a pracy dużo) oraz opiekujemy się rodzinnymi seniorami.
        Jeśli tak mają wyglądać najbliższe miesiące to współczuję zarówno sobie, jak i swoim dzieciom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka