Dodaj do ulubionych

Testy, testy

16.04.20, 11:20
I kaszląca dozorczyni w moim bloku. Tak się dziś z kobietą zagadalam. Na kaszel zwolnienia nie dostanie, innych objawów chorobowych brak, do pracy przyjść musi - ma to w umowie o pracę.
I tak sobie myślę, że każda pracująca osoba, która zmuszona jest do kontaktu z innymi (kurierze, sprzedawcy, służba zdrowia osoby pracujące korzystające z komunikacji publicznej) powinni mieć dostęp do bezpłatnych testów. Dla dobra ogółu -. nie własnego. Sama nie wiem co bym zrobiła gdybym teraz miała tylko kaszel. A tez korzystam z komunikacji miejskiej.
Ale to by już wymagało sporych nakładów z budżetu. Łatwiej nakazać obywatelom zakup maseczek.
Taka dozorczyni, pracująca u nas na pół etatu nie kupi sobie testu bo on kosztuje połowę jej wypłaty. Kupi sobie fervex i heja - problemu nie ma. A zaraza się szerzy.

Czy teraz lekarze dają na telefon zwolnienia każdemu choćby na katar? Pytam bo nie wiem.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 11:24
      O jakim kupowaniu testów mówisz?

Zagadałaś się z obca kaszlącą kobietą, która nie miała robionych testów????

Adekwatny nick
      • milka_milka Re: Testy, testy 16.04.20, 11:29
        A Ty uciekasz z krzykiem?
        To się robi coraz bardziej chore. I nie myślę o COVID.
        • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 11:38
          Tak, a potem oblewam się litrem spirytusu.

POGAWĘDKI z obcą kaszlącą osobą jest zachowaniem..niemądrym. Delikatnie mówiąc.
          • milka_milka Re: Testy, testy 16.04.20, 11:59
            Ale wiesz, że wiele osób przechodzi COVID bezobjawowo. Więc idąc Twoim tokiem myślenia, pogawędki z kimkolwiek są niemądre.
            • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 12:08
              Nie - mój tok myślenia jest taki, że nie ucinasz sobie pogaduszek z kaszlącą obcą osobą, bo prawdopodobieństwo, że ma jakiegoś wirusa/bakterię (też nieciekawe z dzisiejszym dostępem do lekarza) jest wielokrotnie wyższe niż przeciętna.

Inne są zachowania profilaktyczne w ciemno , na zasadzie, że każdy może być nosicielem, inne w stosunku do osoby chorej (na cokolwiek skoro niezbadana a kaszląca). Inaczej na przykład powinien być zabezpieczony personel szpitala, inaczej osoba udająca się na zakupy.

p.s. Uprzedzam - nie, nie uważam, że do rozmowy z kaszlącą osobą każdy powinien błyskawicznie sie przebierać w podręczny kombinzeon ochronny. Wystarczy, że sobie nie ucina pogawędek.
      • arwena_11 Re: Testy, testy 16.04.20, 12:25
        Na warszawskim Ursynowie można sobie zrobić test odpłatnie - ok 550 zł. Namiot firmy diagnozującej staną na parkinu Ratusza. Bezpłatnie robią dla służb medycznych.
        Wszystko w porozumieniu z sanepidem.
        www.polsatnews.pl/wiadomosc/2020-04-15/komercyjne-testy-na-koronawirusa-w-warszawie-badaniu-poddalo-sie-ponad-150-chetnych/
        • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 12:51
          O dzięki. Czy gdzieś jest twarda wiedza na temat tych testów (kto je opracował, co dokładnie badają)?
        • joanna_poz Re: Testy, testy 16.04.20, 12:53
          tak samo w Poznaniu

epoznan.pl/news-news-104887-w_poznaniu_mozna_zrobic_prywatnie_test_na_koronawirusa_nie_wychodzac_z_samochodu
          • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 13:03
            Krótki research doprowadził mnie - nie wiem czy słusznie - do firmy diagnostyka 24 , która w swojej ofercie ma 4 różne testy na koronawirusa- nie podają ceny, więc nie wiadomo czy cena z mobilnego centrum obejmuje wszyskie 4 badania czy tylko jedno z nich.
            • arwena_11 Re: Testy, testy 16.04.20, 13:09
              Najlepiej zadzwonić do nich. Cena pokrywa się z tym co gdzieś w mediach mówili o kosztach
              • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 13:13
                Tylko ciekawe czy to te cztery testy czy tylko jeden z nich, który uznali za najważniejszy lub najekonomiczniejszy z ich punktu widzenia.
                • maeve_binchy Re: Testy, testy 16.04.20, 13:43
                  To test pcr
                  • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 14:18
                    taka jest oferta diagnostyki:

Koronavirus SARS-CoV-2:

-przeciwciała IgG półilosciowo (Euroimmun)

-przeciwciała IgA półilościowo (Euroimmun)

-przeciwciała IgM półilosciowo (Snibe)

-przeciwciała IgG i IgA półilościowo (Euroimmun)

• taki-sobie-nick Re: Testy, testy 17.04.20, 00:45
          Ale wątek jest o tym, że kobiety na to NIE STAĆ.
      • feliz_madre Re: Testy, testy 16.04.20, 12:33
        chococaffe napisała:

> Zagadałaś się z obca kaszlącą kobietą, która nie miała robionych testów????

Nie znam osobiście nikogo, kto miał robiony test, za to mnóstwo moich znajomych kaszle. Kaszel to nie tylko korona, to może być astma, alergia, przeziębienie, zapalenie gardła, podrażnienie chemikaliami, zakrztuszenie się śliną, choroba seca, pasożyty, chore zatoki, kaszel palacza i pewnie jeszcze parę innych powodów.
        • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 12:47
          Z kontekstu nie wynika, że to była astma czy zakrztuszenie.
        • niktmadry Re: Testy, testy 16.04.20, 12:54
          Dokładnie tak. Nie wiem co to był za kaszel, nie mam korona paniki ale uwazam, że pracownik mający kontakt z klientem i lekkie objawy przeziębienia powinien mieć możliwość zrobienia testu, żeby wiedziec czy może swobodnie pracować czy ma siedzieć w domu. Pani o której pisałam takiej możliwości nie ma a istnieje ryzyko, że zaraza dalej wbrew własnej woli.
          • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 13:02
            To że nie ma testów to jedna sprawa, a unikanie "pogawędek" z obcymi kaszlącymi osoba mi to nie panika - to podstawy.
            • niktmadry Re: Testy, testy 16.04.20, 13:10
              Moim zdaniem to jest panika ale masz prawo do własnego zdania.

Pytanie co zrobić z np. kaszlacym kasjerem gdy innych objawów kwalifikujących go do L4 brak a czlowiek do do pracy iść musi.
              • chococaffe Re: Testy, testy 16.04.20, 13:16
                Na mnie nakasłał ktoś na ulicy, nawet ust nie zasłonił, trudno nie powieszę się. Nie mam wpływu na wszystko. Jednak świadome "pogawędki" z kaszlącymi obcymi osobami (kaszel niezdiagnozowany) jest po prostu głupie. A potem płacz "ojej, co mam zrobić, iśc do lekarza czy nie, dziecko mi kaszle i ma temperaturę"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka