grrrrw 05.05.20, 12:17 W laboratorium szpitalnym biorą 200 zł. W aptekach i necie są do kupienia rózne testy w rożnej cenie. Jaki kupic i zrobić samodzielnie (lub zlecić), żeby było wiarygodnie i nie przepłacić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leni6 Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:24 Nic nie wiem na temat tych testów z apteki, ale proponuję poszukać tańszego laboratorium, w granicach 70-100 zł powinno dac się coś znaleźć. Sprawdziłam że diagnostyka w Warszawie wykonuje za niecałe 70 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:26 U mnie w wiejskiej przychodni 50 zł. Wchodzisz, płacisz, robisz, wychodzisz. Testom aptecznym nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
chabry.polne Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:32 Nie ufam żadnym testom aptecznym, (no może za wyjątkiem testu ciążowego ) które można wykonać samodzielnie w domu. Najbardziej wiarygodne to badanie z krwi w laboratorium. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:33 ale te testy są rożnych rodzajów. Jakieś 1,25 OH . Co to jest ? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:34 200zł? Wow. U mnie w Niemczech u lekarza kosztuje tylko 30 euro, czyli przy obecnym kursie poniżej 140 zł. A z apteki to jak? Krew z paluszka? Da się to w ogóle przy wit. D? Byłabym sceptyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
grrrrw Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:41 Za test "witamina D" biorą 55 zł. A za "witamina D 1,25 OH" - 200 zł Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:31 Potrzebujesz tego pierwszego, wynik świadczy o zawartości witaminy d3 w organizmie. Ten drugi służy do szczegółowej diagnostyki zaburzeń gospodarki wapniowej, nie jest lepszy niż ten pierwszy, tylko zupełnie inny. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:49 A nie możesz lekarza poprosić o skierowanie? Ja mam badany na NFZ Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: test na witaminę D 05.05.20, 12:55 On-line? Kiedy składałam zamówienie na receptę, była opcja recepta, skierowanie itd (ja korzystałam z recepty) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:35 To poczekaj. Jeżeli masz podejrzenia, że masz niski poziom, a to bardzo prawdopodobne po zimie, to bierz około 4 tys. jednostek dziennie.Tym sobie nie zaszkodzisz. Resztę przez słońce, a poziom sprawdzisz sobie jesienią. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:32 Jeszcze niedawno lekarze rodzinni nie mogli zlecać takich badań na NFZ, zmieniło się coś? Mógł endokrynolog albo ginekolog. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:35 Mnie lekarz powiedział, ze witaminę D nie jest refundowane nawet dla dziwci. Nawet jeśli masz abonament w prywatnej placówce, za D trza bulic i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:52 Miałam robione 2 razy na NFZ mam skierowanie na 3 (obawiam się, że może straciło ważność - na razie nie mam tak pilnej potrzeby badania, żeby się pchać do przychodni. Skierowanie od specjalisty jeżlei to ma jakieś znaczenie Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: test na witaminę D 05.05.20, 14:27 Tak, ma to "jakieś" znaczenie. W POZ nie ma możliwości badania D3. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: test na witaminę D 05.05.20, 14:41 No cóż, jeżeli nie ma powazniejszych kłopotów zdrowotnych, tylko przypuszczenie, że możemy miec niedobór to można albo zrobic badania prywatnie albo brać to co jest rekomendowane dla naszej strefy klimatycznej, przefiltrowane przez nasz tryb życia (inne potrzeby będzie miał dwudziestoletni wypasacz owiec i 60 letnia urzędniczka w duzym miescie) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: test na witaminę D 05.05.20, 16:27 Mam abonament w sieciówce. Nigdy nie płaciłam za badanie D3 ani dla siebie ani dla dzieci, jeśli miałam skierowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
mava Re: test na witaminę D 05.05.20, 17:35 pakiety są rózne. Ja, przy pakiecie comfort, nie mam refundowanego tego akurat badania, testów alergicznych też nie, chociaz wszystkie inne (podstawowe) tak. W komercyjnym labie kosztuje 65 zł i jest to mniej niż w "mojej" sieciówce (powyżej stówy). Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: test na witaminę D 05.05.20, 20:18 Nieprawda. Zależy od abonamentu. Ja nie płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:33 Ile? W moim laboratorium 50 pln. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: test na witaminę D 05.05.20, 13:59 Nam wystawiał skierowanie alergolog. Nastolatek miał za mało, miał brać przez zimę 2000, po konsultacji telefonicznej utrzymane 2000 na czas wiosny i lata, bo nastolatek w domu siedzi Nie wiem, ile kosztuje. Ja bym brała sama. Gdzieś czytałam, że w naszej szerokości geograficznej duża większość ma niedobory, a zwłaszcza po zimie. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: test na witaminę D 05.05.20, 14:04 diagnostyka bierze chyba koło 50 zł Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty_x Re: test na witaminę D 05.05.20, 15:30 W kontekście doniesień, że brak niedoborów zabezpiecza przed ciężkim przebiegiem Covid chcesz się przebadać? Odpowiedz Link Zgłoś
beverlyja90210 Re: test na witaminę D 05.05.20, 16:12 Szczerze? To ja bym sobie sama zapodała dawkę 3-4 tys przez dwa tygodnie później po 2 tys i słońce a badała po lecie poziom. Odpowiedz Link Zgłoś