Dodaj do ulubionych

Przerażająca ilość plastiku

06.05.20, 11:17
Przeraża mnie i szokuje ilość plastiku, która zostanie po tej cholernej epidemii. W każdym sklepie zmuszają do założenia takich koszmarnych cienkich foliowych rękawiczek, które nie natychmiast dra. Nie wystarczy zdezynfekowac rąk żelem. Raz mnie ochroniarz gonił przez pół sklepu. Noszę teraz swoje lateksowe, które dezynfekuje i używam ponownie ale takich ludzi jest promil.
A powiedzcie mi jaka ochronę to daje?
Maski na głowie, pod brodą, a tymi łapami w rękawiczkach dotykają telefonu, papierosa itp. No bez sensu zupełnie.
Przecież już teraz jest ogromny problem z plastikiem, w przyszłości będzie katastrofa 😕
Obserwuj wątek
    • fil.lo Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 11:27
      Ale za to zużywamy o wiele mniej kubków do kawy, słomek i plastikowych kufli.
      • ajaksiowa Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 11:39
        Też mam swoje rękawiczki które myję po każdym użyciu
      • dyzurny_troll_forum Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 11:50
        fil.lo napisała:

> Ale za to zużywamy o wiele mniej kubków do kawy, słomek i plastikowych kufli.

Mniej plastykowych kufli!? Właśnie więcej!
        Cała sprzedaż piwka z okna idzie w plastiku zamiast w szkle.
        I będzie tak jeszcze długooooo.....
        • fil.lo Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:04
          To fakt, ale na razie nie ma chyba za bardzo gdzie tego wypić? Ogródki knajpiane póki co zamknięte, masowych imprez brak.
    • hungaria Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 11:42
      Dokładnie o tym samym dziś myślałam. Na początku z bólem serca parę razy wzięłam rękawiczki zrywki (zresztą ochroniarz pilnował), ale potem przestałam - dokładnie dezynfekuję ręce wystawionym żelem, nikt do tej pory nie robił mi z tego powodu problemów. I generalnie nie widzę sensu tego nakazu, a koszt dla środowiska jest ogromny. Obserwacje z ostatnich dni: ktoś włazi do sklepu w rękawiczkach swoich, jak się domyślam w drodze zdążył już dotknąć różnych klamek (choćby tej na drzwiach wejściowych), powierzchni itp. Po wejściu nie dezynfekuje rękawiczek żelem, bierze koszyk i lezie przebierać w jogurtach, owocach, pieczywie.
      Albo ktoś maca rękawiczki niezdezynfekowanymi rękami - jeśli dotknął wcześniej czegoś felernego, w tym momencie przenosi wirusa na folię i teren sklepu.
      Takich ludzi jest całkiem sporo i w tym momencie zakładanie rękawiczek mija się z celem i stwarza złudne poczucie bezpieczeństwa. A koszt dla środowiska ogromny. Mam nadzieję, że to wycofają, bo jak mamy produkować tyle plastiku do momentu wejścia szczepionki, to w oceanie zamiast ryb będą pływać tylko te zrywki.
      • tiszantul Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:45
        "Dokładnie o tym samym dziś myślałam. Na początku z bólem serca parę razy wzięłam rękawiczki zrywki (zresztą ochroniarz pilnował), ale potem przestałam - dokładnie dezynfekuję ręce wystawionym żelem"

No i fajnie. Po półtora miesiąca już fioł ekologiczny wygrywa z fiołem epidemicznym. Szybko poszło jak na podobno "kryzys największy od stu lat". A to forum ematka, gdzie przerażenie wirusem było największe w kraju
        • stavros2002 Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:59
          Rozumiem, że monitorujesz poziom przerażanie w całym kraju, tituszka?
    • szmytka1 Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 11:52
      u mnie nie zmuszają do rękawiczek, wystarczy popsikać płynem
    • chococaffe Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:29
      przypuszczam, że mniejsza niż zwykle tylko lepiej widaćwink
      • glanaber Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:31
        Nie, nie mniejsza. Po prostu problem skażenia środowiska plastikiem przestał być modny
        • chococaffe Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:39
          Jakieś twarde dane?
    • leni6 Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 12:41
      Nie koniecznie będzie katastrofa, stworzono już bakterie rozkładające plastik. Równie dobrze za ileś lat problem może być odwrotny tzn takie bakterie przestaną być pod kontrolą i beda zjadać wszystko na ich drodze.
      • cauliflowerpl Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 13:00
        Wchodzisz do oceanu z dmuchanym kołem, a te raz-dwa - wpiep**ają Ci koło jak mole ubraniowe big_grin
        Problem jest poważny, sama jestem ekologiczny freak, ale tak mi się skojarzyło.
        • stavros2002 Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 13:04
          Ładne hiszpańskie określenie na dziwaka.
      • fragile_f Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 16:01
        Tak, tylko przy rozkladzie plastiku uwalnia sie co2..
    • jolie Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 13:06
      Ja mam identyczne odczucia - w moim najbliższym spożywczaku bułki, które zawsze kupowałam, pakując do swojej torebki, teraz są popakowane w folię. Inne produkty też. Masa rękawiczek jednorazowych, masek. I żeby to jeszcze coś dawało...
      • homohominilupus Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 13:28
        No właśnie, nic nie daje, jedynie, jak ktoś tu napisał, daje złudne poczucie bezpieczeństwa. Bezsens tego wszystkiego mnie dobija.
        • jolie Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 13:43
          No właśnie i za tę fikcję zapłaci środowisko (choć z drugiej strony brak ruchu lotniczego jest proekologiczny).
    • trampki-w-kwiatki Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 13:29
      Od początku pandemii mam to samo przykre odczucie.
      Zrywki jak zrywki.
      Ileż produkuje się i wyrzuca odzieży ochronnej. Tony!
    • przepio Re: Przerażająca ilość plastiku 06.05.20, 14:00
      Też o tym myślę. I też zaczęłam używać powtórnie rękawiczki, po prostu je piorę i zakładam raz jeszcze.
      Ilość plastiku mnie przeraża. Sama widzę ile go mam w domu. Staram się ograniczać, ale pojedynczy powrót ze sklepu powoduje mój ból głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka