Dodaj do ulubionych

opieka nad seniorem - rada potrzebna

• ursula.iguaran Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 09:38
      Tak tylko głośno myślę.
      Może dało by radę przeprowadzić was lub tatę bliżej? Żebyś mogła w każdej chwili wpaść do taty i sprawdzić czy wszystko jest w porządku, ale jednoczesnie z nim nie mieszkać? Można nawet wtedy kamerkę ustawić żeby był podgląd na tatę. Tata prawdopodobnie będzie coraz mniej sprawny i coraz więcej czasu spędzał w łóżku. Wpadałabyś wtedy dać mu kolację i leki wieczorem, czy pomóc się wykąpać ale nie siedziałabyś u niego zabawiając go - od tego byłby opiekun przedpołudniowy. Ja taki pomysł mam na opiekę moich seniorów jak przyjdzie na to czas.
      W ten sposób zajmowała się swoją mamą staruszką teściowa. Babinka mieszkała do końca sama a trójka dzieci do niej dochodziła. Ale dwójka z dzieci mieszkała za ścianą więc mogli sobie na to pozwolić. No i oni nie mieli zatrudnionego opiekuna.
    • mamtrzykotyidwa Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:20
      A opcja dziennego domu pomocy, są też państwowe, może koszt by był mniejszy niż drugi opiekun, i może wtedy ten by zamieszkał i w nocy pilnował, jeśli by miał w dzień ileś godzin wolnych.
      Albo zabrać do siebie, na dzień odwozić do klubu, a wieczorem opiekun na parę godzin do ogarnięcia, spaceru, położenia spać.
      • gajmal Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:39
        Miałam napisać to samo. Na dzień znaleźć tacie dom opieki państwowy z rehabilitacją, opiekuna zatrudnić, żeby rano zawiózł tam tatę, a po południu odebrał i został z nim do zaśnięcia. A na noc ustalić z lekarzem jakie leki wyciszające podać tacie, żeby sobie krzywdy nie zrobił i spał spokojnie
        • gajmal Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:42
          W mojej okolicy to się nazywa: Zakład/ośrodek rehabilitacji leczniczej dziennej
    • hanusinamama Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:51
      Szukaj domu opieki. Serio. Za 4 tysiace z hakiem znajdziesz sensowny.
      Przeciez oddanie seniora do takiego domu to nie jest porzucenie. Jest zaopiekowany, dostępny lekarz, pielegniarka...a ty jezdzisz na wizyty.
      Takie relacje są zdrowsze, bo nie jesteś obciązona trudną i wyczerpującą opieką, która odbija się na tych relacjach.
      • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 12:58
        Albo opieka z zamieszkaniem, jeśli w domu seniora jest pokój.
    • irma223 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:08
      DPSy publiczne nie sa wcale takie najgorsze. A nawet bywają całkiem dobre. Mają swoje standardy, wymagania, procedury, jednostki nadrzędne etc. DPSy kościelne - zależy, jak trafisz, ale też bywają dobre, a o miejsca w niektórych ludzie się wręcz "biją".
      DPSy prywatne, z drogimi opłatami, ślicznymi zdjęciami, zachęcającymi stronami internetowymi i folderami, pięknymi ogrodami i nowoczesnymi budynkami - tutaj bym była bardzo ostrożna.
      Wszelkie afery, jakie dotychczas były, dotyczyły prywatnych DPSów, ewentualnie kościelnych lub podszywających się pod kościelne.
      Zwykłe publiczne DPSy afery, jak na razie, omijają.
    • 3-mamuska Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:17
      Opiekun dotąd wydawał się otwarty na opcje z zamieszkaniem , ale zaczyna przebąkiwac, że senior jest bardzo absorbujący i ciezko będzie mu zaakceptować zero przestrzeni dla siebie jeśli zamieszkają razem.

Serio wpadłaś na taki idotyzmy pomysł żeby ktoś pracował 24/7?

Znaleść druga osobę ,nie brać seniora do siebie, a wymienić się z opiekunami. Ten stały drugi na pół etatu a resztę rodzina.
      No 3 noce w tygodniu drugi opiekun, 4 noce rodzina. Tak aby finansowo nie wykończyć rodziny.
      Bo nie widmo jak długo to potrwa, więc pożyczka odpada.

Albo DPS.
      • triss_merigold6 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 16.02.22, 13:29
        Co Ty bredzisz... Jak najbardziej możliwa jest opieka z zamieszkaniem i opiekunki zmieniają się co 3-4 tygodnie.
    • evee1 Re: opieka nad seniorem - rada potrzebna 17.02.22, 03:22
      I znowu stary watek sad
      Ale swoja droga ciekawa jestem jak sobie esparanza poradzila z tym problemem. Nie wiem czy jeszcz tu pisuje i pod jakim nickiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka