Dodaj do ulubionych

Srodek przeciw plesni

22.05.20, 15:40
Jaki polecacie? Plesn jest na plycie pilsniowej pod szafka kuchenna - byla zalewana woda.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:48
      polecam wymianę spleśniałej płyty
    • szafireczek Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:51
      Zwykły ocet 10%. Ale płyta po zalaniu, skoro pokryła się pleśnią, to i pewnie wybrzuszyła - lepiej chyba wymienić...
      • czerwonylucjan Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:54
        Plesnie lubia niskie ph wiec nie wiem jak ocet mialby pomoc.
        • szafireczek Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:01
          Ocet to kwas. Szorujesz płytę wodą z nawet szarym mydłem, suszysz i potem przecierasz octem. Niskie pH nadaje jej aktywność bakteriobójczą, rozumiem że chodzi o to, by pleśń nie powracała...
          • czerwonylucjan Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:14
            Plesn to nie bakterie...
            • szafireczek Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:24
              Wiem, ze grzyb, ocet jest też grzybobójczy, ale nie będę wymieniać całej listy, bo to nie referat, ale jak już tak pryncypialnie podchodzisz - pleśń sama w sobie też nie jest szkodliwa, tylko jej toksyczne odpady powstające wskutek przemiany materii.
              Poza tym było "jaki polecacie" - na przyszłość uściślij "jaki polecacie i koniecznie uzasadnijcie swoje rekomendację" - o ile ktoś się zdecyduje, będzie łatwiej odpisać.....

• schiraz Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:58
      Wymyj wodą rozcieńczoną z domestosem w stosunku 1:1. Zniknie ale jeżeli pleśń jest w płycie to po czasie się rozrośnie z powrotem. Jednak doraźnie da radę.
    • olena.s Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:23
      W Leroyu kupiłam rewelacyjny środek - nazywa się toto Spray Pleśniobójczy firmy Pufas. Generalnie w tych wielkich sklepach są profesjonalne środki dla remonciarzy, więc najlepiej zapytaj fachowca w dziale chemicznym.
      Ja bym płytę wymieniła, sama stosowałam na efekty zwilgocenia łazienki.
    • ylgu Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:24
      Umyj wybielaczem , a jeśli płyta była dość mocno zalana to może lepiej będzie ja wymienić.
      • pasquda77 Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:35
        Pufas tylko i wyłącznie, śmierdzi strasznie, ale grzyb znika w oczach, od pół roku bez powrotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka