czerwonylucjan 22.05.20, 15:40 Jaki polecacie? Plesn jest na plycie pilsniowej pod szafka kuchenna - byla zalewana woda. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thea19 Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:48 polecam wymianę spleśniałej płyty Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:51 Zwykły ocet 10%. Ale płyta po zalaniu, skoro pokryła się pleśnią, to i pewnie wybrzuszyła - lepiej chyba wymienić... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:54 Plesnie lubia niskie ph wiec nie wiem jak ocet mialby pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:01 Ocet to kwas. Szorujesz płytę wodą z nawet szarym mydłem, suszysz i potem przecierasz octem. Niskie pH nadaje jej aktywność bakteriobójczą, rozumiem że chodzi o to, by pleśń nie powracała... Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:14 Plesn to nie bakterie... Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:24 Wiem, ze grzyb, ocet jest też grzybobójczy, ale nie będę wymieniać całej listy, bo to nie referat, ale jak już tak pryncypialnie podchodzisz - pleśń sama w sobie też nie jest szkodliwa, tylko jej toksyczne odpady powstające wskutek przemiany materii. Poza tym było "jaki polecacie" - na przyszłość uściślij "jaki polecacie i koniecznie uzasadnijcie swoje rekomendację" - o ile ktoś się zdecyduje, będzie łatwiej odpisać..... Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 15:58 Wymyj wodą rozcieńczoną z domestosem w stosunku 1:1. Zniknie ale jeżeli pleśń jest w płycie to po czasie się rozrośnie z powrotem. Jednak doraźnie da radę. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:23 W Leroyu kupiłam rewelacyjny środek - nazywa się toto Spray Pleśniobójczy firmy Pufas. Generalnie w tych wielkich sklepach są profesjonalne środki dla remonciarzy, więc najlepiej zapytaj fachowca w dziale chemicznym. Ja bym płytę wymieniła, sama stosowałam na efekty zwilgocenia łazienki. Odpowiedz Link Zgłoś
ylgu Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:24 Umyj wybielaczem , a jeśli płyta była dość mocno zalana to może lepiej będzie ja wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
pasquda77 Re: Srodek przeciw plesni 22.05.20, 16:35 Pufas tylko i wyłącznie, śmierdzi strasznie, ale grzyb znika w oczach, od pół roku bez powrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś