ekasia 25.10.04, 03:03 Czy ktoś może mi pomóc? Wygrałam aukcje, w której sprzedawcza akceptuje formę płatności personal check. Na czym to polega? Czy jest bezpieczne? I co ja mam zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evee1 Re: EBAY 25.10.04, 03:26 ekasia napisała: > Czy ktoś może mi pomóc? Wygrałam aukcje, w której sprzedawcza akceptuje formę > płatności personal check. Na czym to polega? Czy jest bezpieczne? I co ja mam > zrobić? To znaczy, ze mozesz mu wyslac czek personalny ze swojego banku. Zazwyczaj w banku mozna sobie otworzyc konto czekowe, albo inne konto do ktorego dostaje sie ksiazeczke czekowa i tymi czekami mozna placic. Ale jezeli taki czek wysylasz komus, to ta osoba musi miec mozliwosc go spieniezyc lub wplacic na swoje konto (nie wszystkie czeki mozna spieniezyc) i takie czeki musza byc honorowane przez bank tej osoby. Nie wiem gdzie mieszka ta osoba, ale jezeli to ebay, to pewnie nie w Polsce, chociaz moze sie myle. Jezeli mieszka poza Polska, to na 99.99% moge powiedziec, ze czek Twojego banku nie bedzie honorowany przez bank tego kogos. Musisz w takim razie poprosic w swoim banku o wsytawienie czeku bankierskiego (chyba tak to sie nazywa w Polsce) tzw. bank cheque. To jest czek imienny, wystawiany na konkretna suma w walucie jaka jest potrzebna (euro, dolary, funty itd). Za taki czek trzeba zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
ekasia Re: EBAY 25.10.04, 23:10 Wielkie dzięki. Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś