Dodaj do ulubionych

Obtarcia - sandałki

13.06.20, 17:22
Lato, upał i... zaczęło się sad Masakrycznie poobcierały mnie sandałki. Na dodatek mam ich sporo i każde obcierają w innym miejscu wink Jestem zaopatrzona w plastry wszelakie, nawet one nie zawsze pomagają, bo potrafią się zsunąć. Co tu zrobić, przecież nie będę chodziła w skarpetkach do sandałków... Obecna moda na noszenie butów sportowych latem nie przemawia do mnie.
Macie jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:28
      Kupić takie, które nie obcierają? Noszę sportowe, z szerokimi paskami, żeby uniknąć problemu z obcieraniem.
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:32
        Wiesz, kłopot w tym, że kupując trudno przewidzieć, że będą obcierały wink
        • asia.sthm Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:39
          > kupując trudno przewidzieć, że będą obcierały

wystarczy dac sie nabrac pare razy i juz potem czlowiek dokladnie wie, ktore beda obcieraly.
          Nie zamawiac z internetu tylko przymierzac, przymierzac oba i zrobic spacerek w sklepie. Kilka tanecznych krokow tez.
          • gama2003 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:51
            Z przykrością donosze, że wszystkie najcudowniejsze i mięciutkie buty udawały takie w sklepie. Działalność ludożerczą zaczynały później, niektóre wcale nie przy pierwszej okazji.
            • nuclearwinter Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:07
              I u mnie też tak jest. Co gorsza - potrafiły się w końcu uspokoić i zostać ukochanymi butami, potem iść do szafy na sezon zimowy a w kolejnym sezonie letnim zaczynać się robić krwiożerczymi harpiami od nowa. To chyba z moimi stopami jest coś nie tak jednak.
              • ponis1990 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 19:54
                U mnie tak samo. w sklepie wszystko cacy, po domu cacy, jak wyjdę masakra. Potem jest ok po kilku razach najcześciej. A czasem jest tak, że obedrą mnie stare buty...
                • jak_matrioszka Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 21:29
                  Takie podstepne buty, to chyba każdy ma tongue_out Za to mnie kiedyś buty w druga strone zaskoczyły. Potrzebowałam jasne szpilki, a czasu ani ochoty chodzić i mierzyć nie miałam. Kupiłam pierwsze jakie mi kolorem odpowiadały, chociaż ledwo w nich pieć kroków po sklepie dałam rade zrobić (potrzebne mi były "do siedzenia, dlatego wziełam). Nastepnego dnia założyłam i stał sie cud! Chodziło sie w nich jak w kapciach, w życiu tak wygodnych butów na obcasie nie miałam smile
    • lukrecja46 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:34
      Kiedyś w aptece kupiłam sztyft. Smarowało się nim miejsca szczególnie narażone na obtarcia i naprawdę działał.
      Niestety nie pamiętam nazwy ale jak popytasz to może znajdziesz.
      • m_incubo Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:58
        Chyba wystarczy zwykły antyperspirant.
      • agonyaunt Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 01:02
        Pewnie Compeed smile
    • asia.sthm Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:35
      Wszystkie? Kupujesz sandalki wedlug jakies fatalnego kryterium.
      Kazde sandalki, ktore robia krzywde nadaja sie na smietnik.
      Jesli zas masz wybitnie niesandalkowe stopy nos w lecie szmaciaki z lufcikami.
    • alpepe Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:36
      Jeden pomysł to sandały z małą ilością pasków, rzemieni, etc. Drugi pomysł to na początku dać się obetrzeć, nosić z plastrami, a potem cieszyć, że się skóra przyzwyczaiła.
      • asia.sthm Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:44
        > na początku dać się obetrzeć,..>

Gruba przesada. To musialyby byc buty Manolo Blahnik.....ale te nigdy nie obcieraja big_grin
        • memphis90 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 19:44
          A ja czytałam, że one właśnie koszmarnie masakrują stopy, no ale to "manolosy ".. Coś jak leżanka bodajże corbusiera, bardzo niewygodna i za 30 tysi, ale liczy się dizajn!
          • asia.sthm Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 20:34
            > koszmarnie masakrują stopy,

te cienkie paseczki na zabojczych obcasach z cala pewnoscia - manolo sandalki bywaja na plaskich i takim ewentualnie pozwolilabym sie obetrzec jak juz bym wybulila majatek. Innym obcieraczom nigdy nie daje drugiej szansy. Kiedys wrocilam do domu boso wyrzuciwszy krwiozercze sandaly do kosza na przystanku. Zeby miec pewnosc ze juz nigdy, po zagojeniu, nie dac sie wrobic.
        • alpepe Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 19:49
          Ja tak mam ze wszystkimi sandałami, wybieram takie z małą ilością pasków, wygodne, a i tak gdzieś tam się robią obtarcia. Wystarczy, że się zagoi i mogę śmigać. Pełne buty, nawet w upał, mnie za to nie obcierają, choć noszę na gołe stopy.
    • jak_matrioszka Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 17:46
      Jak każde obcieraja w innym miejscu, to noś na zmiane, tak żeby codziennie inne miejsce odpoczeło.
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:08
        Na razie tak robię 😀
    • leni6 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:02
      Kupić wygodne sandały, prawdopodobnie będą dużo kosztować.
      • eliszka25 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:06
        A jak obcierają wygodne, drogie, skórzane sandały, to co? Kupić niewygodne?
      • elenelda Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:33
        Poproszę o propozycję. Moje stopy ucierpiały w tym roku od nowych Birkenstocków. Zawsze tak mam z nowymi butami.
    • bergamotka77 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:05
      Lilia jak ja cie dobrze rozumiem wink Ja kupuję gumowe typu melisski albo tylko z paskiem między palcami. Poza tym japonki i klapki wchodzą w grę choć i te mnie ostatnio obzarly sad
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:05
        Gumowe czy skórzane, sandały, klapki - wszystko, co na gołą stopę ociera straszliwie...
        • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:06
          * obciera
    • eliszka25 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:05
      Mam ten sam problem z sandałami, a właściwie miałam. Kilka lat temu odkryłam w dosenbachu (w Polsce deichmann) specjalny spray przeciwko obcieraniu. Przed założeniem sandałów spryskuję sobie stopy tym sprayem, czekam parę sekund żeby wyschło i potem mogę chodzić w sandałach wiele godzin. Od tamtej pory obcierające sandały przestały być moim problemem.
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:04
        To ciekawe, zapytam w sklepie, dzięki
    • bergamotka77 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:08
      Bo one obcieraja tylko jak jest upał - gdy w chłodzie w sklepie mierzysz to są idealne wink
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:03
        To fakt 😁
    • yuka12 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:16
      Sandały sportowe/trekkingowe. Nie wyglądają pięknie, ale są wygodne. Obuwie sportowe letnie, dobre jakościowo kroksy. Sprej zapobiegający obtarciom. I jak najmniej cienkich pasków, rzemyków, koralików i sprzączek.
      Ps. Miałam obtarcia nawet od japonek (na palcach).
      • chicarica Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 20:49
        Kroksy oryginalne właśnie mnie obtarły. Wyjaśniam: tak, kupiłam sobie crocsy, wyłącznie dlatego, że były we flamingi.
        • asia.sthm Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 21:01
          > były we flamingi.

a wiesz co oznaczaja flamingi ?

ja nie bede swintuszyc bo to porzadne jest forum big_grin
    • ewa_2009 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:47
      Po latach walki wiem już, sandały o jakim kształcie uobcierają mnie najbardziej. I takich unikam, choćby były najpiękniejsze.
    • m_incubo Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 18:57
      Sandałki powiadasz. Może są za małe.
      W sensie na twoje stópki?
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:00
        Daj spokój. W języku polskim istnieją zdrobnienia czy Ci sie to podoba czy nie. Ale dobrze. Nie kupuje SANDAŁÓW za małych na moje STOPY. Moze byc? 😉
    • hrabina_niczyja Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 20:32
      Kup talk do stóp. Możesz jeszcze rozciągnąć te paski w sandałach, stopa latem puchnie i stąd obtarcia.
    • aagnes Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 20:40
      Wiem, rozumiem, sama zakładałam wątki o niewygodnych sandalach z blaganiem o propozycję innych. I znalazłam jedyne co nie pożera mi stopy to sandaly crocs, mam trzecie z rzędu, każde one fason i one nie masakruja stopy. Co gorsza moja córka lat 12 rozmiar 37/38 zaczęła mieć to samo, w tym sezonie dwie pary poszły na śmietnik, kupilam klasyczne klapy crocs i też ja uwieraja ☹ mamy coś ze stopami nie tak
      • asia.sthm Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 20:48
        Juz pisalam , jedyny ratunek to dobre szmaciaki z lufcikami. Ja tez mam stopki jak ksiezniczka na grochu i wiem co buty potrafia zrobic z czlowiekiem.
    • chicarica Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 20:52
      liliawodna222 napisał(a):

> Obecna moda na no
      > szenie butów sportowych latem nie przemawia do mnie.
      > Macie jakieś pomysły?

Ja mam pomysł. Mianowicie: niech zacznie przemawiać. Tak po prostu.
      Cały świat obecnie lata w butach sportowych wiosna, lato, jesień, zima.
      • liliawodna222 Re: Obtarcia - sandałki 13.06.20, 23:57
        W takich butach jest mi po prostu gorąco.
        • snakelilith Re: Obtarcia - sandałki 14.06.20, 00:33
          Ja mam stopy takie jak ty i z dwojga złego wolę trochę się przegrzać, niż zostawiać krwawe ślady na ulicy.
          Istnieją sportowe buty z przewiewną siateczką, takie do biegania, do tego króciutkie skarpetki i przynajmniej nogi mam całe, choć pięta czasem nawet w sportowych ucierpi. Dwa lata temu kupiłam sobie prawie nie obcierające sandały marki Clarks, ale prawie, bo jednak z przodu mnie obcierają. Dobrze, że nauczona doświadczeniem mam zakładając sandały zawsze pocięty plaster i takie silikonowe poduszeczki z drogerii, które można podkleić pod ocierający kawałek sandała, choć te silikony nie zawsze się długo trzymają.
          Ale to nie jest drogie i nieraz uratowałp mnie przed chodzeniem po mieście na boso:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka