Dodaj do ulubionych

ZD i miesiączka

17.06.20, 13:51
Czy ktoś spotkała się z tym, że lekarz podjął się zatrzymania miesiączkowania u ponad 25letniej kobiety z zespołem downa?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 13:57
      a co rozumiesz przez "zatrzymanie miesiączkowania"?
    • snakelilith Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 14:01
      Ale jak zatrzymanie miesiączkowania? Chodzi może o hormonalną antykoncepcję, w wyniku której miesiączka się praktycznie nie pokazuje? Ludzie z ZD uprawiają czasem seks, a zwykle nie mają warunków i możliwości na dzieci.
      • kamire12 Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 14:15
        dziewczyna ma 30 lat, objawy demencji, schorowanych rodzicow, całymi dniami w domu. sexu nie uprawia. bo nawet nie chce wychodzić. menstruacja nie jest jej do niczego potrzebna, a nie ogarnia tego coraz bardziej.
        podobno da się jakimiś zastrzykami zatrzymać, nie wiem ? chodzi o to,żeby krwawienia nie było.
        • ajaksiowa Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 14:24
          Wątpi€ żeby na forum ktoś się tego podjął😔😔
        • snakelilith Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 14:28
          Owszem, istnieje antykoncepcja w postaci hormonalnego zastrzyku działającego trzy miesiące. Ponieważ jest to zastrzyk gestagenowy miesiączka praktycznie znika, ale całkowitą gwarancją braku krwawień to nie jest. Mogą być, ale z reguły coś w rodzaju plamień. Ale ta metoda nie jest bez działań ubocznych i trzeba co trzy miesiące powtarzać. Podobno taką formę antykoncepcji wiele kobiet znosi najgorzej (w porównaniu do pigułki). Zwykła pigułka brana bez przerwy te może zatrzymać krwawienie, ale o codziennym braniu trzeba pamiętać.
          Wszystkie metody zatrzymania miesiączki u młodej kobiety ingerują w status hormonalny więc mają przeciwskazania zdrowotne i mogą mieć wpływ na samopoczucie oraz długoterminowo zdrowie. Wymagają też kontroli lekarskich.
          • mama-ola Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 17:30
            Jeśli mowa o Depo Provera, to ja brałam bez skutków ubocznych. Było to z 15 lat temu, potem się nie interesowałam, więc nie wiem, czy jeszcze istnieje. Najlepsza anty ever. Tani jak barszcz zastrzyk i 3 m-ce luz. A nie, był jeden skutek: jak skończyłam brać (po 3 z rzędu) okres wrócił mi po 9 miesiącach dopiero.
            • szmytka1 Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 18:02
              Istnieje. Nie wiem pod jaka nazwa, ale jak ide do mojej przychodni to rejestratorka regularnie mnie na ten zastrzyk namawia. Sama stosuje i tak zachwala pacjentkom. A moze nie chce sie jej recept wypisywac wink
        • kanna Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 23:41
          Mirena
    • pani_tau Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 17:23
      Pigułka antykoncepcyjna przyjmowana bez przerwy. Tu lekarz musi dobrać specyfik pod względem hormonalnym. Korzyść podwójna: brak miesiączki i zabezpieczenie przed ciążą, co jest jak najbardziej realnym zagrożeniem w przypadku kobiety upośledzonej umysłowo.
      • 35wcieniu Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 17:31
        Częściej stosuje się w formie zastrzyku bo codzienne regularne branie pigułek bywa w przypadku takich osób problematyczne. Ale owszem, i tak się zdarza, zależy od przypadku. Osoba o której mowa w wątku jest przecież chyba pod opieką lekarzy? Co oni na to?
      • sol_13 Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 17:56
        Może zapominać o tabletkach. Mirena? Na 5 lat, okresów brak praktycznie. Koszt jednorazowy ok 1000 pln. Tylko nie wiem czy dla tekiej osoby założenie nie będzie traumą😐
    • asia-loi Przeczytaj to 17.06.20, 18:30
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114871,22001186,ginekolog-w-tvp-o-tym-ze-jest-wrogiem-menstruacji-kobieta.html
      • asia-loi Re: Przeczytaj to 17.06.20, 18:33
        W innym artykule ten ginekolog powiedział tak:
        "Naprawdę jest wiele sposobów, dla kobiet w każdym wieku, żeby pozbyć się miesiączek, a na pewno obfitych miesiączek koniecznie, bo to już jest proces chorobowy i trzeba go leczyć (...) Są też takie sposoby, że jeżeli panie już skończyły rodność, to można im usunąć śluzówkę macicy, tak zwaną termoablację zrobić i też nie miesiączkują. Jest wiele, wiele sposobów – dodał."

zdrowie.wprost.pl/uroda/10061979/Ekspert-w-TVP2-mowi-o-menstruacji-Jestem-wrogiem-miesiaczki-Kobieta-bez-niej-jest-luksusowa.html
    • livia.kalina Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 20:41
      Jeśli znasz kogoś, kto potrzebuje porady seks edukatora specjalizującego się w pracy z osobami z niepełnosprawnością intelektualną to poleć im dr Izabelę Fornalik. Namiary będą w necie. Albo kontakt z kimś z Pontona. Doktor Fornalik jeździ po Całej Polsce jak jest taka potrzeba.
    • ida_listopadowa Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 21:19
      Jeszcze jest opcja implant. Wszczepia sie taki implat wielkoscinpolowy zapalki pod skore na ramieniu, akcja trwa chwile. Koszt 1000 zl, dziala 5 lat, jakby cos, w kazdej chwili mozna wyjac. Miesiaczka sie zatrzymuje, u niektorych osob lekkie plamiebie moze byc czasem.
      Koszt w przeliczeniu na miesiac bardzo konkurencyjny.
    • katie3001 Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 22:05
      A nie lepsza by byla sterylizacja? Nie byloby potrzeby faszerowania hormobami
      • snakelilith Re: ZD i miesiączka 17.06.20, 23:35
        Sterylizacja nie zatrzymuje przecież miesiączek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka