Dodaj do ulubionych

ESim - Internet - USA?

22.01.25, 11:31
Zielona jestem w temacie, więc pytam. Korzystacie? Sprawdza się? Zastanawiam się, co lepsze - aplikacja czy może zakup esim konkretnej firmy GSM w Polsce? Może ktoś może coś doradzić?
Obserwuj wątek
    • aga_sama Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 12:03
      airialo śmigało. Ale bez możliwości dzwonienia, tylko internet.
      • gorzka.gorycz Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 13:15
        A przez WhatsApp, Viber ew. Messenger można wtedy dzwonić?
        • falcon_eye Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 13:59
          Tak. Aplikacje takie jak WhatsApp, Messenger itp. "dzwonią" przez internet. To nie jest klasyczne połączenie komórkowe.
          Mając esim możesz dzwonić przez te aplikacje (wtedy wykorzystujesz transfer danych z esim) lub klasycznie (i wtedy płacisz roamingową stawkę za połączenie).
          Ja korzystam z esim Maya. Działa bez zarzutu. Łatwa konfiguracja na tel. z androidem. Trzeba tylko pamiętać żeby wyłączyć transfer danych w roamingu na twojej podstawowej karcie sim.
          No i nie każdy telefon obsługuje eSIM - to już musisz sprawdzić w specyfikacji swojego tel.
    • una_mujer Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 15:20
      Esim Airalo jest ok, tylko sprawdź zasięg, bo może się okazać, że tam, gdzie będziesz, akurat nie mają - np. w Yellowstone...
    • smoczy_plomien Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 16:37
      Ja nie mam esima w telefonie, więc przy każdym wyjeździe kupuję nowy starter Plus/Plush i kupuję Pakiet Transatlantycki za 20zł, w którym jest 1GB internetu. Na moich wyjazdach o długości do tygodnia zużywam ok. 300-400MB. Nie wiem, dokąd jedziesz, ale w NY wifi jest niemal w każdym sklepie + hot spoty na ulicy. Do tego jak zapiszesz sobie mapkę Google Maps w telefonie, to naprawdę niewiele tego internetu potrzeba.
      • smoczy_plomien Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 16:37
        albo Euroatlantycki, mogę mylić nazwy
    • przepio Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 16:48
      Mogę się podpiąć? Wyjazd do Omanu, a nie mam możliwości zainstalowania esim
      • lady.madrugada Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 17:03
        W Omanie na lotnisku możesz kupić kartę sim i na miejscu wyjmą Twoją i włożą tamtejszą. Twoją zabezpieczą pozostałościami po tej nowej 😉

Jeśli na lotnisku nie będzie na to czasu to kartę kupisz bez problemu „na mieście”.
      • kk345 Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 17:45
        W Omanie kup lokalny starter na internet, tak jest najtaniej i najprościej
        • przepio Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 22:15
          Dzięki
    • a23a23 Re: ESim - Internet - USA? 22.01.25, 18:17
      Używałam airalo, działało bez problemu. Ale tylko internet, więc dzwoniłam przez aplikacje (whatsup lub signal).

Jeśli potrzebujesz rozmawiać to jest też wifi calling, który polega mniej więcej na tym, że jeżeli jesteś w zasięgu wifi, to możesz dzwonić ze swojej normalnej karty, rozmówcy wyświetla się Twój zwykły numer, połączenie jest przekazywane przez internet, a płaci się jak za połączenie w kraju (czyli najczęściej się nie płaci). Trochę tego używałam w stanach, ale miałam zbyt małe poczucie kontroli nad tym czy na pewno dzwonię przez wifi, a nie roaming (niby wyświetla się inna ikonka, ale nie ma możliwości np. zablokowania pol roamingowych). Ale działało, nie zapłaciłam ani grosza więcej niż gdybym rozmawiała z polski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka