Dodaj do ulubionych

Gdzie znaleźć partnera

03.07.20, 18:32
Jestem już nie najmłodsza (prawie 40 na karku), po rozwodzie i chętnie znalazłabym drugą połówkę smile
I tu się zaczynają schody.... mam pracę w której wychodzę do ludzi, ale tu pustki i brak perspektyw (99% zajęta, 1% geje). Portale randkowe - próbowałam, ale nikogo sensownego nie udało mi się poznać (w sumie najczęściej po 1-2 rozmowach okazywało się, że nie mamy o czym rozmawiać, a ja nie dam się namówić na seks randkę).
Jestem szczupła, niebrzydka, mam pracę, poukładane życie, ale nie mam szczęścia do miłości.
Może macie jakieś fajne patenty na znalezienie partnera i może pocieszycie, że w tym wieku da się jeszcze kogoś poznać, zanim z żalu zacznę się czołgać w kierunku cmentarza.
Mam wrażenie, że jeżeli się nie wyszło na studiach za mąż "do grobowej deski" to potem perspektywy marne.
Obserwuj wątek
    • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:38
      Moim zdaniem najlepiej "robiąc rzeczy" - czyli robiąc coś, co sprawia nam frajdę, w gronie innych ludzi o podobnych zainteresowaniach. Może być sport, działalność społeczna, kultura. Raz, że wtedy znajomość rozwija się bardziej naturalnie, z mniejszą presją, dwa, że jest dużo wspólnych tematów, trzy - że ci potencjalni panowie już zostali odsiani spośród kanapowców.
      • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:40
        Cztery - to też motywuje do spróbowania nowych aktywności smile
      • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:36
        Znakomita rada. Mnie frajdę sprawia spanie.
        • mae224 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:45
          Ale szukasz kogoś? bo o tym jest wątek.
      • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:37
        Dlaczego kanapowcy są źli? Liczy się tylko fizkultura?
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:48
          Nie wiem, ale po tym jak się nie mogłam doprosić o trochę czasu dla rodziny, wolę mieć już kanapowca.
          • ponis1990 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 05:18
            Ja mam kanapowca ze zrywami na aktywność, ale sama jestem podobna, więc luz;p A rada z poznawaniem kogoś ,,podczas czegoś nowego" niegłupia
          • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 12:22
            Ale tak, zgadzam się z trampkami w kwiatki, że jednocześnie zwiększa się szansa trafienia na ten specyficzny typ, który zawsze będzie miał coś ważniejszego (ratowanie świata, wyprawa sportowa) niż poświęcanie czasu i uwagi partnerce.
            • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:03
              Tu już nawet nie o mnie chodzi, a o dziecko, o czas na wizytę u rodziców, o to, żeby miał raz na dekadę parę dni na jakiś remont, żeby też pozwolił człowiekowi się pobyczyć chwilę oraz towarzyszył podczas czyjegoś ślubu czy pogrzebu. Mój były mąż był ze mną tylko na kilku rodzinnych imprezach w całym życiu. Wolał mnie wysłać ze swoim kolegą niż zrezygnować ze wspinaczki na przykład.
              Odkąd mam małe dziecko doceniam facetów domowych, co to dywan odkurzą, kran naprawią, raz na pół roku wybiorą się z partnerką do Ikei czy innej Castoramy, znajdą czas na pielęgnowanie ogrodu oraz złożą wizytę babci.
              • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:17
                Czyli się w gruncie rzeczy się zgadzamy, tyle że ja (być może mylnie) zakładam, że typ, który lubi tę symboliczną kanapę, lubi ją na tyle, że może mu się nie chcieć robić tych rzeczy, które wymieniłaś.
                • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 06.07.20, 23:38
                  A nie, to zwykły leń wtedy jest big_grin
        • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 12:07
          No właśnie nie chodzi tylko o fizkulturę, tylko o JAKIEKOLWIEK zainteresowania, wykraczające poza "po pracy jem, kładę się na kanapie i oglądam tv" - i tak całe życie.
          • swiecaca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 12:20
            ale jeśli kobieta tak lubi to nie będzie zadowolona z pasjonata
            • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 12:25
              Racja.
              Tylko wtedy ciężko doprowadzić, by osoby na swoich kanapach miały szansę się spotkać, więc chyba wówczas rzeczywiście zostaje internet.
              • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:04
                Normalnie. Siadasz na kanapie, wciągasz czipsy, odpalasz neta. W tle leci "seks w wielkim mieście" czy inne "żony holiłudu" a ty przesuwasz palcem to w lewo, to w prawo wink
      • maly_fiolek Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:14
        > działalność społeczna, kultura
        widziałaś tam niesparowanego faceta - nie geja???
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:05
          Ja za to widziałam mnóstwo mężów i ojców dzieciom jak najbardziej otwartych na nowe znajomości.
          Tak, że ten.
          • m_incubo Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:31
            Na szczęście nie byli to mężowie ematek smile
        • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:09
          maly_fiolek napisała:

> > działalność społeczna, kultura
          > widziałaś tam niesparowanego faceta - nie geja???

Niejednego smile
    • alpepe Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:43
      Portale randkowe, cóż, czasem trzeba odsiać morze plew, by znaleźć perłę, ale to jak w życiu.
    • odnawialna Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:47
      mam odczucie jakbym czytała już taki post, nawet z tym określeniem "czołgać do cmentarza" - deja vu?
      • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:51
        To po prostu często spotykana kwestia, a czołganie się w kierunku cmentarza widziałam tu co najmniej kilka jak nie kilkanaście razy w wątkach z rodzaju "czy po czterdziestce wypada nosić długie, rozpuszczone włosy".
        • azja001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:04
          Nic na co warto czekać nie przychodzi ot tak. Ja jak już czułam że jestem gotowa na nowy związek to rozglądałam się nieco w swoim otoczeniu ale niestety i praca taka że ciężko poznawać nowych ludzi, po pracy zmęczenie i brak czasu. Znajomi ciągle ci sami i żadnej nowej aktywności nie zaczęłam jakoś oprócz kręgli ale tam nikogo ciekawego jakoś nie było. Jednocześnie próbowałam na portalu ale nie zakładałam że tam kogoś poznam. Po prostu uznałam to za dobry sposób na zwiększenie szans na to. No i udało się po 6 mcach oczywiście po kilku nieudanych randkach, do których podchodziłam na luzie i z humorem. Jestem uparta, jak czegoś chcę to nie odpuszczam i chyba dlatego nie zniechęcałam się porażkami i nie brałam tego do siebie.
          Od prawie roku spotykam się z kimś kto świetnie pasuje do mnie i intelektualnie i fizycznie. Radzę próbować do skutku i nie zrażać się jak coś od razu się nie udaje
        • znowu.to.samo Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:48
          A wypada?😆
          • ponis1990 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 05:20
            Aleee skąd, bo wtedy właśnie należy już ,,czołgać sie powoli w stronę cmentarza" xD
      • krisdevalnor Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:17
        Ja od kilku dni mam wrazenie, ze niektore watki czytalam juz dawno, dawno temu i ze teraz ktos odnawia dokladnie te same wpisy pod nowymi nickami.
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:49
          Może niektóre sprawy pozostają niezmienne. Tak jak kwestia typu "czy ktoś zaszedł w ciążę w pierwszym cyklu". Ludzi z takimi problemami są po prostu całe pęczki.
      • daniela34 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:36
        Wątek moze i się powtarza, alr czołganie w kierunku cmentarza to kwestia ze starego dowcipu z czasów wyścigu zbrojeń.
        "Co należy robić w razie wybuchu bomby atomowej?
        Położyć się na podłodze, przykryć prześcieradłem i powoli czołgać w kierunku najbliższego cmentarza.
        Dlaczego powoli?
        Żeby nie wzbudzać paniki."

Tekst jest na tyle dobry, że ludzie go często wykorzystują.
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:06
          I nawet jest to śmieszne 😂
    • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:56
      No coz, jesli masz prace w ktorej wychodzisz do ludzi i trafiasz tylko ma zajetych albo homoseksulanych a na portalach rankowych po 1-2 rozmowach juz nie masz o czym rozmawiac itd to zastanow sie co z toba nie tak.
      • alpepe Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:04
        W punkt.
      • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:04
        Dlaczego akurat z nią? Gdyby potencjalny amant chciał z tobą rozmawiać o fizyce jądrowej, jeśli ty akurat wiesz o niej tyle, że istnieje to uznałabys, że jest z tobą coś nie tak?
        • alpepe Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:26
          Na portalach są profile, widocznie ona wybiera tak, że ci ludzie po drugiej stronie są dla niej jednak nieinteresujący.
      • milupaa Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 14:25
        Co za bzdury. Z nią zapewne wszystko jest tak jak trzeba. Taki dziś mamy świat, taka rzeczywistość. Poza tym Polska jest specyficzna, jezdzilam trochę po swiecie i ludzie w wielu krajach są bardziej otwarci na znajomości, faceci nie boją się podrywać kobiet i mówić komplementy nawet obcym spotykanym na ulicy! U nas to.praktycznie się nie zdarza. A ludzie w pewnym wieku robią się bardziej zdystansowani i nie zawierają znajomości tak.łatwo jak.nastolatki. Poza tym robi się człowiek wymagający bo ma pewne doświadczenie życiowe. Moim zdaniem warto szukać wszędzie, z nastawieniem na "szukać". Książę na białym koniu sam nie przyjedzie pod twoje drzwi.
        • maly_fiolek Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:18
          W Polsce to chyba tylko budowlańcy potrafią powiedzieć coś miłego obcej kobiecie smile.
          • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:26
            Oj tam.oj tam, cudze chwalicie.... Akurat w Niemczech tez Niemcy nie sa wylewni na tyle,by podrywac na ulicy, szczegolnie w wieku 30+. Wyjatek to Arabowie itp.
          • marta.graca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:01
            Powiedzenie obcej kobiecie, że ma fajną d...to nie jest coś miłego 🙂
            • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 17:57
              marta.graca napisała:

> Powiedzenie obcej kobiecie, że ma fajną d...to nie jest coś miłego 🙂
              >
              Może dla małego fiołka jest to nie tylko komplement, ale i wyraz najwyższego uznania.
            • maly_fiolek Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 19:06
              Nie zdarzyły mi się nigdy chamskie teksty. Serio.
              Nie wiem gdzie o tym czytałaś, ale faceci jak chcą poderwać to nie obrażają. Jak odmówisz to inna sprawa, niestety uncertain.
              • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 19:20
                Potwierdzam. Podrywy na ulicy mojej skromnej osoby zawsze były fajne i kulturalne. Jakie to miłe uczucie widzieć ten błysk w oku u obcego faceta....
              • marta.graca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 20:53
                Nigdy nie podrywali mnie budowlańcy, ale też spotykałam się z nimi tylko na gruncie zawodowym.
                • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 21:01
                  Jacy budowlańcy? Przecież to nie jest podryw. Ja pisałam o gościach, którzy chcieli się umówić, bo gdzieś mnie wypatrzyli. Całkiem fajnie potrafili zagadać. W jednym takim nawet bardzo się zakochałam, bo od razu też mi się spodobał (niestety tu nie było happy endu).
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:10
          Kurde, to prawda. Byłam podrywana w wielu miejscach na świecie, do tego był to podryw w pełni kulturalny i z klasą, a nie żadne "fajna dupa z twarzy".
          A w Polsce... Łojezu. W Polsce zdarzało mi się być podrywaną albo po chamsku albo wcale. Poza jakimiś wyjątkami gdzie kolega mi nagle po latach znajomości miłość wyznawał ni stąd ni zowąd, to w Polsce podrywali mnie tylko obcokrajowcy. Mówię o okresie 30 plus.
          • simply_z Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 21:41
            no niestety, tak to u nas wyglada. Albo chamski podryw, albo żadenwink
    • etata Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 18:56
      Możesz też śledzić uważnie forum emama, co jakiś czas pojawiają się tu wolni panowiesmile
      • marta.graca Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:10
        Aż tak źle jej życzysz? smile
        • etata Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:29
          "Aż tak źle jej życzysz? smile"

W przypływie natchnienia napiszę – miłość jest najlepszą lekarką duszysmile
          • rosapulchra-0 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:38
            Szczególnie ta niespełniona.
      • alicia033 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:01
        etata napisał:

> Możesz też śledzić uważnie forum emama, co jakiś czas pojawiają się tu wolni panowiesmile

faceci, piszący na tym forum to akurat są odpady atomowe, niezdolni nawet do załapania, że to forum dla KOBIET.
        • tanebo001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:33
          Ależ ja jestem tak naprawdę lesbijką.
          • rosapulchra-0 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:39
            Dodaj też, że dziewicą.
        • etata Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:35
          "faceci, piszący na tym forum to akurat są odpady atomowe, niezdolni nawet do załapania, że to forum dla KOBIET."

Udowodnij, cwaniaku, że jesteś kobietą.
      • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:14
        Weź, bo jeszcze wpadnie w szpony rikiego.

Ja tam sobie bardzo ceniłam swatanie przez znajomych. Dobrze im to wychodziło.
        • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:26
          I to jest super. Znajomi znają obie strony i wiedzą, że co prawda Jasiu piękny jak marzenie, ale mąż z niego byłby taki jak z Casanovy pustelnik. Za to Antek, urody dość przeciętnej, bardzo zyskuje przy bliższym poznaniu.
        • black_halo Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 17:09
          Co Ty, u rikiego nie ma szans, riki gustuje w lolitkach w okolicach 15 roku zycia.

no_easy_way_out albo tanebo tongue_out Obaj ogarnieci, prace maja, wygladowo calkiem calkiem tongue_out Na plus zaliczam, ze zaden nie wyslal zdiecia swojego pindola big_grin
          • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 22:26
            Potwierdzam, widziałam, normalne chłopaki.
            Do wzięcia.
        • etata Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 17:48
          "Ja tam sobie bardzo ceniłam swatanie przez znajomych".

Też mi się to podoba - i bezpieczniej, i skuteczniej. Bo taki portal randkowy kojarzy mi się z rosyjską ruletkąsmile
    • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:02
      Nie zrażaj się do portali i uzbroj w cierpliwość. Dokładnie studiuj profile, staraj się czytać między wierszami, w ten sposób zmniejszysz liczbę rozczarowań. Naprawdę nie musisz iść na randkę z każdym kto cię na nią zaprasza smile.
      I nie daj sobie wmówić, że jesteś wybredna, szukasz ideału i przez to jesteś sama. Internet pełen jest przeraźliwie smutnych wyznań kobiet, które chciały sobie i otoczeniu udowodnić, że takie nie są i teraz męczą się w niesatysfakcjonujących związkach.
      Dobrze by też było dopuścić myśl, że może nie uda się nikogo znaleźć na stałe i że wcale twoje życie nie musi z tego powodu zamienić się w koszmar, co jest wciąż powszechnym przekonaniem.
    • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:11
      Na pewno nie portale randkowe czy dyskoteki, jesli nie szukasz tylko na seks. Generalnie polecam ci z wlasnego doswiadczenia: kluby sportowe typu jakies wspinaczki wysokogorskie czy rowery czy strzelanie. Mnostwo samotnych mezczyzn bardzo dobrej jakosci (wysportowani, poukladane w glowie, z charakterem, dobrym zawodem). Tam jest malo kobiet, zas nadwyzka mezczyzn. I to mezczyzn pierwszej klasy!!! Wlasciwie nie masz zbyt duzej konkurencji, wiec jesli tylko jestes poukladana, masz szczupla sylwetke, lubisz sport (lub umiesz dobrze to udawac, hehe) to bedziesz oblegana przez ciacha. Ja juz pierwszego dnia kursu wpadlam w oko mojemu obecnemu ciachu, na trzecim kursie zaprosil mnie na kawe, na 4-tym oficjalnie na randke. Musial byc szybki, bo inne ciacha robily podchody i on to widzial. Pamietaj, to musza byc "meskie" kursy z nadwyzka facetow. Zadne kursy tanca czy wieczory poetyckie, tu jest nadwyzka kobiet, wiec faceci zbyt rozpieszczeni a poza tym wg mnie nie pierwszej jakosci.
      • zlota.ptaszyna Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:19
        A to ciekawe myślałam że takie kursy właśnie są oblegane przez kobiety które myślą że znajdą tam swoją drugą połówkę- moja znajoma się zapisała na taki Żeglarski i było 90% kobietwink
        • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:34
          Może z tego samego powodu na salsie bywa 70% facetów.
          • alicia033 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:03
            21mada napisała:

> Może z tego samego powodu na salsie bywa 70% facetów.

gdzie konkretnie?
          • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:50
            21mada napisała:

> Może z tego samego powodu na salsie bywa 70% facetów.

Chyba tej z burrito lub z czipsami.
            • majenkir Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:16
              big_grinbig_grin
        • simply_z Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:15
          w klubach rowerowych tak samowink.
      • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:28
        >lubisz sport (lub umiesz dobrze to udawac, hehe)
        Ty tak serio? 😕 Udawać coś żeby przypodobać się facetowi? A później już całe życie ma udawać czy wyznać że poszła na kurs w celu wyrwania faceta?
        Zresztą sportowiec to żaden materiał na partnera - całe weekendy będzie się wspinał albo strzelał z wiatrówki.
        • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:34
          Sportowiec to nie material na partnera???? Dla mnie jak najbardziej. Ja lubie sport. I z dziecmi lubie tez sie poruszac. To jest super material na partnera, o wiele lepszy niz jakis kanapowiec czy pseudointeligencik ze skolioza.
          • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:40
            Intelektualista też może ćwiczyć żeby dbać o swoje ciało - jak najbardziej. Ale jeśli to jakiś zapalony taternik czy inny strzelec i będzie tak chciał spędzać każdą wolną chwilę to ja podziękuję. A jeszcze radzisz autorce żeby udawała że lubi jakiś męski sport. Ma spędzić życie na udawaniu?
            • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:04
              Ale skad pomysl, ze mezczyzna chodzacy 2 razy w tygodniu na kurs salonfähig zyje tylko wspinaczka??????? Zapewniam cie, ze oni pracuja (nie, nie jako taternik), ze lubia i poczytac, pojsc do teatru. Ale maja jednak lepsze ciala niz pseudointelektualisci i lepszy charakter .
              • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:05
                *na kurs wspinaczki
                • simply_z Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:17
                  to prawda. Najlepsze ciała mają wspinacze. ładnie, równomiernie wyrzeźbione.
                  • ponis1990 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 05:25
                    Taternictwo jest spoko, łaziłabym smile Tylko właśnie, po co udawać, ze sie cos lubi, potem cieżko sie wyplątać.
                  • majenkir Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:18
                    simply_z napisała:
                    >Najlepsze ciała mają wspinacze. ładnie, równomiernie wyrzeźbione.

Ale ci wyrzezbieni nie chodza na kursy dla poczatkujacych wink
                    • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:27
                      Ale sa tam np. nauczycielami albo trzymajacymi linki.....
                      • majenkir Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:39
                        Podejrzewam, ze ci to sie raczej umawiaja z 20-tkami...
                    • simply_z Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 21:38
                      ale to nie tylko kursy przecież..można zapisać się później do jakiegos klubu ,wyjazdy itd.
                • rosapulchra-0 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:44
                  Trafił ci się jakiś desperat jak ślepej kurze ziarno i teraz swoje wrażenia przelewasz na cały ogół.
      • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:41
        szalona-matematyczka napisała:

> Na pewno nie portale randkowe

A ja znalazlam na portalu randkowym, mialam profil ok 2 tygodni, on tez tak mniej wiecej wiec niedlugo. Jestesmy razem juz ponad rok, mieszkamy razem, jest swietnym facetem. Kilka moich blizszych i dalszych kolezanek tez tez tak znalazlo facetow.
      • morgen_stern Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:45

> Na pewno nie portale randkowe czy dyskoteki, jesli nie szukasz tylko na seks

Eee tam, nigdy nie miałam problemu z wyłuskaniem sensownego faceta na portalach, fakt, że trzeba do tego wytrwałości i cierpliwości, bo świrów, żonatych i nudziarzy tam zatrzęsienie. Nawet męża znalazłam i nie był to portal dla dam, wiec w tej kwestii uznaję, że nie ma rzeczy niemożliwych.
        • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:06
          Pewnie,ale to robota dla wytrwalych i mlodszych niz 40.
          • morgen_stern Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:09
            Ale ja właśnie znalazłam po czterdziestce 😉
          • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:46

> Pewnie,ale to robota dla wytrwalych i mlodszych niz 40.

Jestem po 40-tce I wystarczyly 2 tygodnie
            • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:28
              Widocznie nie jestes wybredna.
              • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:17
                Ależ jej powiedziałaś, matkoboska.

A to trzeba być wybredną?
                Bo mi na przykład matka wiecznie zarzucała, że nie jestem i nie byłam nigdy wybredna. Że "stać mnie na więcej". Tylko wiesz, mogłabym tak sobie do usranej śmierci wybrzydzać, zamiast tego spędzam miło czas z przyjemnym człowiekiem.
                Coś za coś.
              • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:21

> Widocznie nie jestes wybredna.

Co znaczy wybredna, trafilam na fajengo faceta bo jestem fajna. Zdaje tez sobie sprawe z tego ze nie jestem idealna i ze idealow nie ma. Ci ktorzy szukaja idealu i sa wybredni szukaja latami i nie znajduja. Nie kazdy nadaje sie do zwiazku, moze lepiej czasem zdac sobie z tego sprawe i darowac szukanie.
              • morgen_stern Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:56
                Kwaśne winogrona, co? 😀 Gdybym była na Twoim poziomie odpowiedziałabym, że widocznie nikt sensowny cię nie chciał, ale po co?
      • bywalec.hoteli Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:49
        akurat trochę bawiłem się wspinaczką - dużo pięknych, młodych, wolnych, szczupłych i wysportowanych kobiet smile
      • nieeznaajoomaa Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 08:04
        A na jakim kursie byłaś konkretnie?
        • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 08:41
          Kroju i szycia?
    • zlota.ptaszyna Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:17
      Ale nie napisałaś czy masz dzieci a przecież to jest podstawowe kryterium w określeniu twoiCh szans na rynku matrymonialnym
      • mae224 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:50
        Po 40??
    • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:25
      Po pierwsze zmień sposób myślenia. Nie ma żadnych drugich połówek. Teraz to zresztą liczysz chyba na trzecią połówkę, bo drugą już miałaś?
      Każdy człowiek to odrębny byt i nie stanowi niczyjej połówki ani własności. Nawet po ślubie.
      Dlaczego od razu szukasz kogoś na stałe, do związku, do grobowej deski? Czy koniecznie musisz być "związana"? I uwiązana? Brakuje ci uczucia uwiązania? Jak spotkasz kogoś fajnego to po prostu żyj i ciesz się chwilą.
      Zapisz się na lekcje salsy (tam też o dziwo bywa nadwyżka facetów) albo na kurs rosyjskiego - coś co ciebie naprawdę interesuje. Jeśli jesteś szczupła to stoisz niestety na przegranej pozycji (sadząc z lektury forum), ale może trafi ci się jakiś dziwak, który woli szczupłe. Najlepiej byłoby jednak gdybyś przytyła kilkanaście kilogramów - panowie szaleją na punkcie takich bujnych kształtów w rozmiarze 44.
      • alpepe Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:28
        Maddzia, coś dziewczę taka cięta na emamunie? Są amatorzy i na czaple i na łabędzice.
        • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:30
          Ja cięta? Po prostu z lektury forum wynika że grubsze forumki mają większe powodzenie.
          • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:35
            ??? Ematki chyba mialy goraczke... Oczywiscie, ze mezczyzni wola szczuplutkie, zgrabne kobiety.
            • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:47
              Tak mogłoby się wydawać, gdyby kierować się niemiarodajnym doświadczeniem z reala. Jednak lektura forum temu przeczy.
              • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:11
                Faceci przede wszystkim nie lubią desperatek. I w tym chyba tkwił twój problem, nie w wadze czy rozmiarze.
                • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:29
                  Lubia i desperatki, ale nie grube.😜
                  • chatgris01 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:49
                    Mada twierdzi, że nie jest gruba cool
          • qwirkle Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:39
            21mada napisała:

> Ja cięta? Po prostu z lektury forum wynika że grubsze forumki mają większe powo
            > dzenie.

I najlepszym przykładem jest gruba z księgowości. wink
            • 21mada Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:43
              Dlatego tłumaczę autorce że nie ma większych szans bo każdy facet i tak poleci na grubą.
              • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:10
                Cos w tym jest. U mnie w pracy o 12 wszyscy mezczyzni nas opuszczaja i pedem biegna do grubej Helgi ze stolowki. Mowia jej zawsze z usmiechem "dzien dobry" , oblizuja sie lapczywie i nawet placa 8€ za sznycla z przypalonymi ziemniakami!!!!!
                • ponis1990 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 05:28
                  big_grin big_grin big_grin
      • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:38
        Kurs rosyjskiego to tez potwierdzam. Ja chodzilam na taki kurs, chociaz w Niemczech. Duzo mezczyzn, tez dobrej jakosci i lubiacych Slowianki, hehe.
      • melissa_melisson Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:52
        Nie szukam faceta, żeby się na nim uwiesić i spędzać z nim każdą chwilę. Mimo wszystko cenię sobie własne życie, hobby i niezależność. Ale miło by było z kimś porozmawiać, wyjść do kina, restauracji, na spacer.
        Z tą połówką to było takie potoczne powiedzenie.
        • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:12
          Nie tlumacz sie. Po prostu chcesz zwiazku (na razie nie sprecyzowalas czy z obraczki lub wspolnym mieszkaniem i nie musisz precyzowac), ale nie chcesz byc jedno- czy wielorazowa darmowa prostytuta czy innym pogotowiem seksualnym.
          • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:44
            Darmowa prostytutka to sie jakby wyklucza, ale miniejsza z tym.
            Ludzie tez potrzebuja seksu i nic w tym zlego nie ma. Uprawianie casual sex nie majac stalego partnera nie czyni z kobiety prostytutki. Kobiety maja potrzeby seksualne tak jak mezczyzni I potrzebe ich zaspokajania niekoniecznie wirbratorem.
            • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 15:26
              Prostytutka to taka, ktora uprawia seks za cos: za pieniadze, za naprawe kranu, za sukienke 😉czy za obietnice malzenstwa.
              • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 18:03
                Za obietnice malzenstwa...a to jeszcze takie istnieja? Obiecaj ze sie ze mna ozenisz to sie bede z toba pieprzyc. Na jakim ty swiecie zyjesz?
                Kobiety uprawiaja seks dla przyjemnosci tak jak mezczyzni a nie wymieniaja to na uslugi czy obietnice. Ty tak robisz?
    • melissa_melisson Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 19:51
      A jakie portale randkowe polecacie? Może szukałam na nieodpowiednich?
      • azja001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:02
        Nazwa portalu nie ma chyba znaczenia, chodzi bardziej o to, żebyś wiedziała kogo szukasz i umiała interesujące cię osoby rozpoznać. Nie baw się w długie rozmowy, jeśli ktoś Cię zainteresuje to postaraj się szybko umówić bo dopiero rozmowa live weryfikuje czy jest chemia czy nie ma.
        • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:13
          I wypij troche melisy przed spotkaniem z panem.😁
    • katriel Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 20:36
      > najczęściej po 1-2 rozmowach okazywało się, że nie mamy o czym rozmawiać, a ja nie dam się namówić na seks randkę

Ale wiesz, że istnieją sposoby spędzania czasu, które nie polegają ani na rozmawianiu, ani na seksie?
      Można grać w szachy albo w scrabble, uprawiać marsze na orientację, trenować sztuki walki albo taniec towarzyski, śpiewać w chórze, działać w trójce klasowej albo w partii politycznej, uczyć się języków i jeszcze milion innych rzeczy. A wymieniałam tylko takie, które z natury robi się raczej z kimś niż samemu.
      Nie każdy lubi rozmawiać z nieznajomymi. Być może ty akurat nie lubisz, ale jak już kogoś poznasz przy okazji robienia czegoś innego, to potem chętnie porozmawiasz?

• marta.graca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 09:14
        Ale rozmowy i seks to ( moim zdaniem) dwa najważniejsze filary związku. Szachy czy nauka języków to można praktykować nawet z kolegą, związek to o wiele więcej.
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:19
          Kiedyś też tak myślałam.
          Dziś wystarczą mi żarty i seks.
          Jestem strasznie ciekawa co powiem za dziesięć lat.
          • marta.graca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:23
            Żarty mieszczą się u nas w kategorii rozmowy smile
    • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:09
      Niensjmlodsza?! Prawie czterdziestka? Bycz pliz... jesteś młoda.
      Patent mam taki ze jak szukasz to nie znajdziesz. To się dzieje przypadkiem. I zawsze w najmniej oczekiwanym momencie.
      • liliawodna222 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:40
        just_shelly napisała:

> Patent mam taki ze jak szukasz to nie znajdziesz. To się dzieje przypadkiem. I
        > zawsze w najmniej oczekiwanym momencie.
        >
        Potwierdzam wink
      • milupaa Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 14:34
        Nie prawda!. Też kiedyś tak.myślałam i straciłam wiele lat życia na czekanie aż ktoś mnie znajdzie. Dopiero gdy zaczęłam aktywnie szukać to zaczęłam bywać w prawdziwych związkach. Co.prawda i tak źle się skończyło póki co, bo ostatni 7 letni już za mną...
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:20
          Ale przynajmniej był. Jak byś tak czekała na okazję to byś być może do dzisiaj jeszcze pielęgnowała swoje dziewictwo.
      • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:01
        just_shelly napisała:

I zawsze w najmniej oczekiwanym momencie.
        >
        >
        Tak, w romantycznych filmach. W zyciu tak sie nie dzieje.
        • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:07
          Owszem, dzieje. Ale rzadko.
          • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:34
            Na tyle rzadko ze mozna przyjac ze sie nie dzieje i nie doradzac tego sposobu.
            • black_halo Re: Gdzie znaleźć partnera 11.07.20, 12:42
              Dzieje sie czesciej niz sie ludziom wydaje ale zwykle nie widzimy, ze zycie zeslalo nam kogos specjalnego.
        • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 11:30
          Tak, ja pamiętam, że swoje ideały spotykałam w najmniej oczekiwanym momencie. Tak to zwykle bywało.
          Ale że miałam wtedy tłuste włosy, gumowce, brudne spodnie i nieświeży oddech, i akurat wracałam na przykład z grzybów, to jakoś nic z tego nie wychodziło i ideał dryfował w kierunku piękności w zwiewnej sukience.
          Więc no.
    • 7katipo Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:38
      Ja to bym się wolała dowiedzieć, gdzie/jak ZGUBIĆ partnera... 😉🤭
    • ewa_2009 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:45
      Jak masz szczęście, to poderwiesz faceta w poczekalni u dentysty (albo samego dentystę). Jak nie masz, to nawet na "bezludnej" wyspie z 20 facetami, nie znajdziesz tego właściwego.
      • azja001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:53
        Szczęściu trzeba pomóc
        • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 21:54
          Nie. Szczęściu nie należy przeszkadzać big_grin
          • azja001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:03
            Przeszkadzamy biernie czekając ciągle w tym samym środowisku. Szanse że spotkam w poczekalni u dentysty właściwego dla siebie partnera gdy jesteśmy w średnim wieku są niewielkie.
            • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:13
              Nie zgodzę się. Jasne, nie powinno się ograniczać ale jeśli ktoś jest introwertykiem to kurs salsy wśród obcych, bez partnera jawić mu się może jako koszmar. I nie dziwie się. Zreszta w takim miejscu przeważają kryptogeje.
              Jak najbardziej wierze w poczekalnie, kolejki w kasie, stacje benzynowe, przystanki tramwajowe, opery 🙊, kina, parkingi, płace zabaw, zebrania szkolne, szkolenia, spacery z psem itp itd.
              • azja001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 22:25
                Introwertyk który nie pójdzie na kurs tańca zagada w kolejce po bilety? Takie rzeczy to może w czasach studenckich gdy większość jest wolna, bez zobowiązań i uprzedzeń.
                Mnie chłopak w tramwaju próbował poderwać i zaprosić na sylwestra i miałam wtedy 20 lat. Koło 40 trzeba już dać komuś znać że jest się zainteresowanym. Portale mają ten plus że są tam osoby poszukujące, wszyscy są tego świadomi, jedni szukają seksu inni związku, wiadomo. Kwestia rozmowy. Ale są i tacy którzy uważają takie miejsca za źródło tylko problemów więc niech szukają w kinach i poczekalniach. Może się uda
                • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:02
                  Nie zagada, ale odpowiednio zagadany jeśli jest chemia to da radę.
                  Z doświadczenia pisze.
                • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:02
                  I nie, nie zgodzę się ze trzeba wysyłać jakieś sygnały.
                  • tanebo001 Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:27
                    Z punktu widzenia faceta - trzeba. Do takich co nie dają uderzają tacy którym wystarczy że ma piersi i nie śmierdzi. Czyli miłośnicy ONS.
                    • black_halo Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:46
                      Musze sie z Toba zgodzic. Faceci, ktorzy sami zagduja do kobiet to zwykle faceci oblatani z kobietami, ktorzy generalnie chca raczej seksu niz zwiazku. Wiec jesli sie spelnia jakies tam podstawowe kryteria atracyjnosci tego pana to tak, on podejdzie, zbajeruje bo potrafi, pouprawiacie seks jeden albo wiecej razy, apotem znajdzie sobie nowy obiekt.

Z wiekiem zauwazam, ze faceci boja sie tak samo jak kobiety wiec jak sie spotka takiego, ktory jest naprawde fajny to warto dac mu do zrozumienia, ze powinien nas poderwac. Inaczej szansa na naprawde fajny zwiazek moze prejsc kolo nosa i mozna sobie pluc w brode przez reszte zycia.
                      • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:54
                        Sto na sto, black halo.
                        U nas jest masa facetów, którzy w życiu nie zrobią pierwszego kroku. Maaaasa. Wszyscy moi faceci, poza jednym, mówili "w życiu bym pierwszy do ciebie nie uderzył".
                        • tanebo001 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:58
                          10000:10000 trzeba choćby takich sygnałów jak bawienie się włosami...
                          • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 11:17
                            O Jezu, takich sygnałów to nie wysyłałam. Matkoboska, bawienie włosami to jakieś filmowe kuriozum. Ja jestem jednak prosta w obsłudze i walę prosto z mostu o co mi chodzi.
                          • m_incubo Re: Gdzie znaleźć partnera 09.07.20, 16:20
                            W życiu nie bawiłam się włosami, litości...
                        • black_halo Re: Gdzie znaleźć partnera 09.07.20, 16:11
                          trampki-w-kwiatki napisała:

> Sto na sto, black halo.
                          > U nas jest masa facetów, którzy w życiu nie zrobią pierwszego kroku. Maaaasa. W
                          > szyscy moi faceci, poza jednym, mówili "w życiu bym pierwszy do ciebie nie uder
                          > zył".

Dokladnie, ja meza tez sama musialam zachecic. Nie, ze sie nie podobalam ale po prostu uwazal, ze nie mial zadnych szans.
                      • m_incubo Re: Gdzie znaleźć partnera 09.07.20, 16:20
                        Sorry, nikt normalny, ani facet ani kobieta, nie "boi się" zagadać. A zwłaszcza z wiekiem.
                        Ja raczej obserwuję, że jak ktoś boi się nawet zagadać, to jest to dopiero początek dziwnych zachowań, taka nieśmiałość jest normalna wyłącznie u nastolatków, i to dość wczesnych.
                        • black_halo Re: Gdzie znaleźć partnera 09.07.20, 16:28
                          Niesmialosc jest normalna w kazdym wieku. I tu nie chodzi o zagadanie, zagadanie to zaden problem dla wiekszosci osob. Problemem moze byc przeniesienie relacji na glebszy poziom. Niektorzy nie potrafia.
                • maly_fiolek Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:26
                  Ubiór sporo mówi o człowieku, jeśli ubierasz się na szarą zakonnicę to znikasz.
                  Faceci to wzrokowcy, szybko zauważą wielki dekolt krzyczący 'niech mnie ktoś przytuli'? Do tego skąpszą sukienkę, koniecznie w jaskrawych kolorach smile.
              • m_incubo Re: Gdzie znaleźć partnera 03.07.20, 23:22
                Chyba ostatnio szukałaś partnera jeszcze w czasach liceum. Poczekalnie, przystanki..?
                Pewnie, może się zdarzyć, ale generalnie w pewnym wieku, gdy ma się za sobą rozwód, w pakiecie dzieci i z grubsza poukładane życie, pracę i stałe grono znajomych, to czekanie, aż w kolejce do kasy w Biedrze pojawi się twój potencjalny nowy facet i zagada to strategia skazana na porażkę.
                • just_shelly Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 08:18
                  Nigdy nie szukałam 🤷‍♀️ Sami się napataczali 🤷‍♀️
                  • m_incubo Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:24
                    No ok, dlatego pytam, kiedy ostatnio.
                    Bo 20 lat temu też mi się faceci napataczali sami, 90 % z nich nie dotarło do etapu związku, bo nawet wtedy potrzeba (mi) było do związku czegoś więcej niż totalnej losowości. Całkiem inaczej wygląda to 20-30 lat później, gdy człowiek wraca na rynek w drugiej turze, najczęściej "z odzysku".
                • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:35
                  Zwlashcza w czasach korony to ten pomysl z zaczepianiem ludzi w kolejce czy poczekalni jest naprawde ....(az mi slow zabraklo)😵
      • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:52
        Ha! Ja mam dentystkę! A w poczekalni siedzi po jednej osobie albo nikogo nie ma.

Dwudziestu facetów to stanowczo za mało, by znaleźć właściwego.
      • mae224 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:54
        Szczęście? Urok, pewność siebie, uśmiech i mniej więcej określony realny plan na zycie.
    • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 01:52
      Kiedyś to swatki były. Może by znowu wprowadzić?

ps. kandydat na prezydenta wydziera się
      • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 07:51
        Ślub od pierwszego wejrzenia działa na tej zasadzie a wszyscy zbulwersowani jakby to ten format odkrył małżeństwo aranżowane.
        Uważam, że instytucja swatki jest więcej niż pożądana w czasach gdy niezmiennie chcemy z kimś iść przez życie, ale nie godzimy się na to by iść z pierwszym, który się zgodził.
        Tylko, że musi to być swatka z prawdziwego zdarzenia, znająca psychologię i to nie podręcznikową oraz umiejąca patrzeć ponad schemat "uwielbiasz kiełbasę? Cudownie, to umówie cię z producentem wędlin" co, na marginesie, wpasowuje się w rady typu "jesteś szczupła to zapisz się do klubu wspinaczkowego". Taka swatka porozmawia chwilę z panem, który ma wypasiony profil na portalu i już wie, że to ściema, bo koleżanka wsparła go z opisem, w którym ostro pofantazjowala.
        • mae224 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 08:54
          Naprawdę wierzysz, że związek to tylko "psychologia"? Bo ja jakoś skłaniam się w kierunku "biologia". Swatka w XXI wieku? 🤣Nie, dziękuję, sama określam swoje preferencje.
          • marta.graca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 09:12
            Biologia i chemia to tylko na początku, później już szara rzeczywistość smile
            • mae224 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 09:26
              No taaak, wtedy można zwalać na swatkę, jak coś przestanie grać.
              • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 12:57
                Swatka do niczego nie zmusza, tylko przedstawia propozycję. Jeśli poznana w ten sposób para nie przypadnie sobie do gustu to swatka szuka dalej.
                Czy poszukując mieszkania przez agencję kupujesz pierwsze, które zobaczysz obojętnie czy się z nim zgrywasz czy nie?
                Kontrakt ze swatką nie jest cyrografem.
        • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 11:29
          Idea swatki sprawdza się dobrze w tych społeczeństwach i kulturach, gdzie związek (z założenia długoterminowy) jest rozumiany przede wszystkim jako pewien twór organizacyjny, istniejący w celu stworzenia stabilnej, w miarę bezkonfliktowej rodziny o sprawnej logistyce dnia codziennego, a koncepcja miłości romantycznej jest gdzieś na dalszym planie (swoją drogą mieszanie porządków: małżeństwo i miłość romantyczna to w kulturze relatywnie nowe zjawisko).
          Jeżeli przyjmiemy, że tradycyjne biuro matrymonialne to kontynuacja instytucji swatki, to okazuje się, że korzystają z niej nie tylko niecyfrowi emeryci, ale też np. mocno zamożni klienci i klientki, którzy mają wyraźnie sprecyzowane potrzeby i oczekiwania, a mało czasu na chodzenie na x randek i selekcjonowanie samemu (był kiedyś o tym reportaż na wyborczej).
          • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 12:44
            Dobra swatka, nie taka stereotypowa jak stara Dominikowa w "Chłopach", która miała w oczach tylko morgi Boryny, gdy zaczynała myśleć o skojarzeniu pary (ludzi, którzy się nie znali), pozwalała się młodym spotkać i patrzyła, czy podobają się sobie fizycznie (do tego wystarczyło jedno spotkanie). I te skojarzone tak pary, u których był pociąg, były zadowolone przez lata. Kojarzono również ludzi, którzy już się gdzieś we wsi czy na zabawach wypatrzyli. Jeżeli jednak przeważały inne względy (np.namowy rodziców, żeby połączyć pola, bo blisko siebie leżały), a ludzi od siebie odrzucało, to albo się przyzwyczajali i racjonalizowali swoją sytuację, albo żyli razem i miewali kochanków (bardziej mężczyzna, bo kontrola społeczna była dla kobiet większa). To mit, że kojarzono bez pewnego elementu romantycznego, że tak to ujmę.
            • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 13:16
              Ja akurat znam relatywnie dobrze jedną z kultur (historycznie nieagrarnych) gdzie swatanie jest nadal praktykowane i to z kolei polega na przedstawieniu profilu jakiegoś kandydata/kandydatki i kilku spotkań, na których ustala się istotne dla życia rodzinnego kwestie (tj. porównuje poglądy na różne sprawy) i jednocześnie weryfikuje, czy dana osoba nam się w ogóle fizycznie podoba. Jednocześnie zadaniem swatki jest tak kojarzyć ludzi, by nie próbować swatać osób o diametralnie różnych zasobach (materialnych, "urodziwych", intelektualnych itd.).
              Odnośnie jeszcze do tego, co napisałaś powyżej - ma tutaj chyba znaczenie, na ile w danej kulturze ma się w ogóle szansę spotkać płeć przeciwną. W kulturze, do której się odnoszę, u podstaw leży założenie, że stwarzanie okazji do powstania spontanicznego "elementu romantycznego" może skutkować dokonywaniem nieracjonalnych wyborów.

I żeby była jasność - nie jestem fanką tak silnej kontroli społecznej, natomiast uważam, że nie do końca jest jednoznacznie opresywna jak zwykło się uważać "oczami zachodu" i dla wielu osób w pewnych okolicznościach jest zdecydowanie korzystna.
              Podobnie jak z dobieraniem się na sposób zachodni - dla części ludzi jest to wyzwalające, dla innych opresywne (mogę wybrać z nieskończonej liczby partnerów i relatywnie łatwo zmienić/zostać zmienioną na kogoś innego).
              • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 13:18
                *(materialnych, "urodowych", intelektualnych itd.).
              • swiecaca Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 14:21
                gdzie tak jest?
              • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:23
                Ja pisałam o polskiej wsi, w sumie jeszcze nie tak dawno korzystano ze swatki. Ale pokutuje przekonanie, że swatanie to była straszna rzecz, wbrew woli młodych, na siłę i skutkowało związkami jak ten Zosi i Skiby w "Wołyniu".
                • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:07
                  Bo często była jako, że wtedy nie patrzono na to czy się para zgrywa ze sobą tylko na to co się ugra ekonomicznie. Łączono więc pola/majątki, a ładna dziewczyna bez posagu musiała wyjść za starszego wiekiem gospodarza, który sobie ją kupował i tym samym zdejmował kłopot z głowy jej rodzinie. A gdy jeszcze zechciał ta rodzine jakoś wspomóc to już wszyscy oni byli pewni, że Pana Boga za nogi złapali.
                  Dziewczę mogło oczy za swoim Janeczkiem wyplakiwac, ale robiło co ociec z matula nakazali. Czasem się para dogadywała i małżeństwo było udane, czasem nie i sobie to jeszcze na łożu śmierci wypominano (sama słyszałam takie opowieści).
                  Czyli w sumie identycznie jak w przypadku małżeństw zawieranych z motywów romantycznych. Mało kto nie zna pary, która pobrała się z wielkiej miłości a rozstała w wielkiej nienawiści nie mówiąc o tym, że sam tego doświadczył.
                  A co do Skiby i Zosi to scene w której wyraźnie było widać, że ta para spokojnie by się dogadała smile.
                  • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:40
                    Owszem, była ta sugestia, że by się dogadali. Ale dopiero, gdy wydarzyło się wieeeeeele innych rzeczy (nie będę spamować), a poza tym - poczucie zagrożenia zbliża.
                    • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:42
                      Słabo pamiętam ten film - czy Skiba to ten bogaty gospodarz, za którego Zosia wyszła?
                      • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:45
                        Tak, sołtys Maciej Skiba. Przekupił ojca Zosi morgami i inwentarzem.
                        • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:46
                          A Zośki potrzebował "do dzieci i do roboty"....
                          • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:00
                            A nieoczekiwanie stała się dla niego kimś więcej niż wyrobnikiem.
                            • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:09
                              On się chyba w niej zakochał od razu, a ona - wiadomo. Ale w tamtych czasach kobieta na wsi musiała pracować (harować), a on miał największe gospodarstwo.
                    • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:10
                      jolie napisała:

> Owszem, była ta sugestia, że by się dogadali. Ale dopiero, gdy wydarzyło się wi
                      > eeeeeele innych rzeczy (nie będę spamować), a poza tym - poczucie zagrożenia zb
                      > liża.
                      Zbliża też masa innych rzeczy, te sławetne biurowe romanse znikąd się nie biorą a widziałam ich dużo, również takie, które skończyły się ślubem.
                      Zosia poszła za Macieja (tak to ujął fantastyczny Jacek Braciak), bo zadecydował o tym jej ojciec, który wierzył, iż podejmuje najlepszą z możliwych decyzję. I patrząc obiektywnie miał rację, bo realia były takie a nie inne.
                      Czy Zosia byłaby szczęśliwa gdyby wyszła za ukochanego? Może tak, może nie, trudno powiedzieć, czy szare życie by tego uczucia ostro nie zweryfikowało.
                      Powiedzenie, że kiedy bieda wchodzi drzwiami to miłość wychodzi oknami sprawdza się i w dzisiejszych czasach.
                      • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 19:10
                        Uwaga, SPAM!!!!

Zgadzam się, z Petro klepałaby biedę (chyba że rodzice bardzo by jej pomogli), widać to było po jego chacie, w której mieszkał z matką, siostrą i zwierzętami. Osłodą byłby seks, który z Maciejem wyglądał jednak strasznie (ale to z wiadomych względów, kochała innego i spała już z ukochanym). Ale może ona z Maciejem mieliby szansę, gdyby nie (wiadomo co), bo Maciej po wywózce i ucieczce też się zmienił, a był na swój sposób męski- silny, decyzyjny i opiekuńczy (i oczywiście zamożny). No i nie było już teściowej, która jej dogadywała. A Jacek Braciak za rolę ojca powinien dostać Oskara, zagrał go rewelacyjnie, nie grał, on był wołyńskim chłopem. W scenie, gdy rodzice(a właściwie ojciec) mówią Zosi o ożenku widać, że matka ma inne zdanie niż ojciec, ale nie ma nic do gadania.
                        • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 07:59
                          Bo też i matka wiele do gadania nie miała i nawet by jej do głowy nie przyszło, żeby mieć. Wszelkie wyjątki tylko potwierdzały regułę.
                          Co do Braciaka to jest aktorem totalnym smile. Nie widziałam ani jednej jego roli, w której zazgrzytalaby fałszywa nuta , nigdy też nie widziałam aby grał na jedno kopyto.
                        • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:16
                          >Uwaga, SPAM!!!!

Nie wiem, dlaczego użyłam słowa spam, chodziło o SPOJLER.....

Tak, Braciak jest aktorem totalnym, z epizodu zrobi perełkę, całkowicie wtapia się w postać - w scenach w "Wołyniu", jak dla mnie, zjadał nawet Jakubika (a ten uchodzi za bardzo dobrego aktora, ale dla mnie jest jednak mocno manieryczny). Przecież ten ojciec Zosi nawet ruchy miał doskonale - przy negocjacjach ze Skibą jak przepijał setkę i i obcierał usta obrusem, mistrzostwo. Miewa słabsze momenty, ale nie jest ich wiele.
                          • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:27
                            jolie napisała:

> >Uwaga, SPAM!!!!
                            >
                            > Nie wiem, dlaczego użyłam słowa spam, chodziło o SPOJLER.....
                            >
                            > Tak, Braciak jest aktorem totalnym, z epizodu zrobi perełkę, całkowicie wtapia
                            > się w postać - w scenach w "Wołyniu", jak dla mnie, zjadał nawet Jakubika (a t
                            > en uchodzi za bardzo dobrego aktora, ale dla mnie jest jednak mocno manieryczny
                            > ). Przecież ten ojciec Zosi nawet ruchy miał doskonale - przy negocjacjach ze S
                            > kibą jak przepijał setkę i i obcierał usta obrusem, mistrzostwo. Miewa słabsze
                            > momenty, ale nie jest ich wiele.

Zaintrygowalas mnie na maksa - gdzie te słabsze momenty miał?
                            • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:33
                              Nie podobał mi się jako ten Przemko(?) w tvn-owskiej telenoweli. Za gruba kreska. Ok, mógł sobie robić jaja, a płacić rachunki trzeba, ale to było imo dziwne. Piszę o swoich odczuciach, bo ludziom się chyba podobał.
                              • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 12:49
                                Pszemko, zdaje się, już nie pamiętam. Nie znosiłam tego serialu, ale widziałam Braciaka w tej roli, bo wspoldomownik oglądał i wołał mnie gdy ten się pojawiał. Uważam, że był świetny właśnie w tym przerysowaniu, które natrzasalo się z tego jak mały Jaś wyobraża sobie geja działającego w świecie mody.
                                Reszta aktorów ginęła przy nim kompletnie.
                                • teliszon Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 14:35
                                  Ostatni spektakl ogladany na żywo, Wstyd w Powszechnym.
                                  Braciak był rewelacyjny.
                                  Scena w Baraku,tylko czterech aktorów,żadne wybitne dzieło teatralne,ale prawdziwy talent sprawia,że długo nie zapominasz.
                                • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 15:26
                                  Może Pszemko, nie śledziłam dokładnie tego serialu, bo byłam fanką oryginału "Betty la fea"😀 i nie chciałam się denerwować. Ja uważam, że przeszarżował. I nie było w tym lekkości. To był jego pomysł na rolę, ale ja tego nie kupiłam.
            • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 22:47
              Zaraz, zaraz, ale ludzik miał na myśli element romantyczny jako uczucie do tego jedynego. UCZUCIE, dodam, a ty piszesz o pociągu.
          • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 23:13
            No, to ja poproszę. Won z miłością romantyczną, partner ma wytrzymać ze mną, a ja z nim, a związek ma być stabilny i długoterminowy. Mamy się lubić, rozumieć i lecieć na siebie.
            • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:01
              Nie załapałam: dlaczego wzajemne lubienie się, rozumienie i atrakcyjność fizyczna wykluczają uczucia romantyczne?
              • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:17
                Ja też nie do końca rozumiem, to elementy uczucia jak dla mnie.
                • ludzikmichelin4245 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 08:28
                  Chyba chodzi o różnicę koncepcji pomiędzy wielką, gorącą miłością a "letnią" sympatią.
                  • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:29
                    >różnicę koncepcji pomiędzy wielką, gorącą miłością a "letnią" sympatią.

To różnica koncepcji ale też różnica osobowości. Ja miałam zawsze krótki lont i letniość oznaczała, że gość mnie nie kręci (albo fizycznie, albo osobowościowo). Musiałam być nakręcona, żeby faceta brać w ogóle pod uwagę i widzieć jego zaangażowanie. Głupia w sumie i rozczarowująca życiowo strategia, ale ja zawsze byłam niecierpliwa (niby nad tym pracuję, bla, bla, średnio mi wychodzi). A czekać musiałam na wiele rzeczy. Jedynie nie na ciąże.
                  • taki-sobie-nick Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 21:48
                    Ludzik, ty pięknie tłumaczysz!
              • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:04
                Nie wykluczają. Tu chyba chodzi o to, że burza namiętności i romantycznej miłości potrafi jednak minąć albo roztrzaskać się o prozę życia, a wtedy człowiek zostaje z niczym. A taki związek oparty na tym co powyżej ma szansę przetrwać mniej uszkodzony przez życiowe sztormy. Przynajmniej tak to zrozumiałam.
                • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:20
                  To fakt, że burza namiętności przemija jak każda burza za wyjątkiem tych na Jowiszu wink, co nie znaczy, że sama namiętność nie może pozostać, tyle, że bez burzowego komponentu.
                  Zauważyłam przewijający się motyw ustania namiętności w zderzeniu z prozą życia (notabene nie wszyscy mają identyczną definicję tejże prozy), nie wiem właśnie jak to de facto wygląda.
                  • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 11:24
                    To wygląda tak, że na przykład odechciewa ci się seksu, gdy dziecko płacze od 17 do 7 rano, potem zasypia a ty jedziesz na szmacie, ogarniasz dom i oddzwaniasz na telefony klientów. A Twój partner twierdzi, że jesteś oziębła i go już nie kochasz.
                    Albo kochaliście jak dziki gdy byliście studentami, ale gdy po trzech latach bezrobocia, mieszkania kątem u rodziny i spłacania kredytów studenckich stać was jedynie na bułkę poznańską z mortadelą i nie ma szansy na to, że kiedykolwiek wyprawcie ślub i będziecie mieli dziecko, to z wichrów namiętności zostają już tylko wiatry po mortadeli.
                    • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 13:15
                      Pierwsza historia to dowód na mega wujowatosc partnera. Ja bym tego nie podciągała pod prozę życia, żeby się nie okazało, że jest nią również dzielenie życia z czynnym alkoholikiem.
                      O, a ta druga historia mieści się w kategorii "gdy bieda wchodzi drzwiami, miłość wychodzi oknami".
                      Szlag, nie mogę dłużej tego analizować, to zbyt smutne.

• trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 22:11
                        To strasznie smutne. Przeżyłam w życiu rzeczy analogiczne do tych historii i dlatego uważam, że trzeba mieć dużo szczęścia, by przeżyć miłość, która przetrwa długie lata. I że trwałość związku zależy nie tylko od nas, ale i od losu. Bo jak los napierdziela w nas szitem całymi latami, to nawet wielka miłość nie pomoże.
                        Chyba jestem starą i zgorzkniałą babą.
                        • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 06.07.20, 08:51
                          >trwałość związku zależy nie tylko od nas, ale i od losu.

Niestety. Tak jest. Choć znam pozytywne przykłady ludzi, którzy są razem w straszliwych okolicznościach, ale jakim kosztem, to tylko oni wiedzą. Uważam, że ciosy losu mogą zabić każde uczucie.
    • hrabina_niczyja Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 11:56
      Internet. Trudno, takie czasy, a w zasadzie to może i dobre, bo wiele ułatwia. Większość ludzi w tym wieku jest już zajęta, więc poznanie kogoś w realu to nie takie hop siup. Nie zniechęcaj się, bo to bez sensu. Jeden, drugi okazał się nie tym czego szukasz, ale jest jeszcze 20tu innych. Przecież nie musisz umawiać się z każdym. Nie klei się rozmowa, trudno, z innym może być zupełnie inaczej. Od pół roku spotykam się z facetem poznanym w necie. Nie narzekam. Potraktuj te portale rozrywkowo, a może uda się kogoś poznać.
    • majenkir Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:34
      Wg mnie tylko portale (i przesiewaj ziarno od plew). Jak jestes w okolicach 40-tki, to marne szanse, ze Cie ktos zagada na ulicy. A te wszystkie kursty tanca czy wspinaczki? Emama za duzo sie romansow Hallmark naogladala big_grin, stracisz czas i pieniadze, a i tak nikogo nie znajdziesz.
      • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:39
        Kiedy ostatnio szukalas kogos na zwiazek na portalu?
        • majenkir Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:44
          Nigdy. Chodzilam za to na nieskonczone randki w ciemno i inne nieprzyjemnosci big_grin. I 80% tych facetow, z ktorymi tracilam czas teraz odrzucilabym w pare sekund w domu, lezac sobie pod kocykiem. A tak trzeba bylo sie ubrac, umalowac, pojechac... strata czasu imo. Acha, na kurs tanca tez kiedys poszlam z kolezankami. I musialysmy tanczyc ze soba wink, bo chlopakow nie bylo.
          • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:12
            Oj racja 😄
          • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:18
            No wlasnie, majen, wlasnie. Widac,ze nie masz zupelnie pojecia a wymadrzasz sie jakbys wszystkie rozumy zjadla.
    • zla.m Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:37
      Przestać szukać, a skupić się na robieniu tego, co się lubi. Ale nie jako strategia, tylko tak wewnętrznie się poukładać, przyjąć do wiadomości, że teraz nikogo nie mam i może tak będzie dłużej i zacząć żyć tak, żeby było fajnie tobie. Nie kierować się kalkulacjami w stylu: tu chodzą fajni faceci, bo co ci z tego że wyhaczysz wspinacza, jak potem będziesz się całe życie z tą wspinaczką męczyć. Zresztą, w tym środowisku, które znam akurat na ścianki chodzi mniej więcej po równo obu płci, no i są to przede wszystkim jednak ludzie raczej młodsi, jakbyś miała "prawie 30 na karku", to pewnie bym się z tą radą zgodziła.

PS
      Kiedyś w Anglii poznałam parę, na oko oboje po 70 i ona powiedziała o nim "my new boyfriend", więc wszystko się zdarza smile
      • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 15:40
        Jakbym taka strategie przyjela to bym byla nadal bezdzietna dziewica a chlopa to bym jedynie w TV widziala.
        • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 16:23
          Znam mężatki które jakby co wink, to męża w ogóle nie szukały, sam się przypaletal jak z warzywniaka wracały i tak się już ostał smile. Przy czym ja pamiętam zupełnie inną wersję zdarzeń wink.
          • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 19:12
            Ale to zupelnie jak ematki😀!
            • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:35
              No fakt, też tu były wypowiedzi, że siedziała se spokojnie w kącie i myślała o hafcie krzyżykowym ewentualnie o tym, jak powstrzymać globalne ocieplenie i dlatego właśnie wypatrzył ją cudowny facet, którym w ogóle nie była zainteresowana, no ale on taki zakochany, tak prosił, tak zabiegał...
              • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:38
                I jeszcze jedno - zawsze na luuuuuuzie, bo jak ci nie zależy, to znajdziesz męski ideał... Taka nagroda od losu za brak oczekiwań.
                • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 13:26
                  jolie napisała:

> I jeszcze jedno - zawsze na luuuuuuzie, bo jak ci nie zależy, to znajdziesz męs
                  > ki ideał... Taka nagroda od losu za brak oczekiwań.
                  Hahaha, dokładnie tak. W ogóle nie myśleć o ewentualnym partnerze, zająć się karierą i ratowaniem świata co spowoduje wydzielanie niebiańskich fluidów, które wyczuje tylko ten ideał, w wyniku czego przybędzie jak po sznurku.
                  Co do braku oczekiwań to rozczulały mnie takie deklaracje w wydaniu niektórych uczestników ŚOPW - "ach, ja się w ogóle nie denerwuję, bo nie mam absolutnie żadnych oczekiwań". Późniejsze wydarzenia wskazywały jednak na to, że oczekiwania były i to bardzo skonkretyzowane.
                  • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 15:13
                    No j jeszcze luz w podejściu do związków- ale co ja piszę, jakich związków? Po co związek, chodzi tylko o seks. I dopiero jak facet spotka taką wyluzowaną, to się zakocha bidulek, bo "nie czuje presji deklarowania się". A przychodzi co do czego i jak tylko facet od seksu wolny to bardzo szybko się go zagospodarowuje na wyłączność w swoim mieszkaniu.
                    • pani_tau Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 17:11
                      A przecież, byłabym zapomniała - propagowanie seksu bez zobowiązań jako wyznacznik bycia nowoczesną, silną i niezależną kobietą. Problem w tym, że sporo kobiet w ogóle się w tym nie odnajduje, ale grają w to, bo boją się, że zostaną uznane za ograniczone prowincjuszki.
                      • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 22:22
                        Jak grają a się nie nadają, to są same sobie winne. Ale jeśli spotykają się bez zobowiązań, a los podrzuca im dłuższy związek, to czemuż ach czemuż mają rezygnować z takiej okazji, jeśli mają ochotę skorzystać? Bo jakaś ematka uważa, że jak się chciało fuck friendować, to należy czynić to do końca życia? Bez sensu.
                        • jolie Re: Gdzie znaleźć partnera 06.07.20, 08:09
                          Spotykanie się bez zobowiązań, fwb wg forum wyklucza wyłączność. Czyli fuck friendów może być kilku, oni też mogą mieć kilka partnerek. Ja bym się bała o zdrowie i wiele znanych mi kobiet również. Czysto pragmatycznie wolałabym mieć jednego i sprawdzonego. Ale dopuszczam, że są kobiety, które się nie boją i nie przeszkadzają im inne sekspartnerki (choć nie znam osobiście takich). Spotykanie się na seks z wolnym facetem tylko niemówienie głośno jak w liceum "a teraz chodzimy ze sobą" to imo zwyczajny początek relacji. Czy coś z tego wyjdzie na dłużej, czy nie, to już inna para kaloszy. Jak któraś ze stron kłamie, to nie wyjdzie. Zatem chyba problem w definicji wyrażenia 'bez zobowiązań' i jej interpretacji. I jeszcze kwestia etapu w życiu - ja po rozwodzie, z dziećmi i życiowym kieratem ostatnie czego bym chciała od nowego chłopa to jakieś deklaracje, wyznania, śluby i planowanie nowych dzieci. Miłe spędzanie czasu w łóżku i na co dzień by wystarczyło. Bez innych osób w tle. A to jest de facto związek. Oczywiście to wersja na tzw. dobre, bo na złe, to nie wiem, co by było. Możliwe, że gość by się ulotnił. Zatem to żaden wyczyn i nowoczesność nie chcieć zobowiązań w tej sytuacji. Ale gdybym była wolna, planowała dzieci (nawet jako już dojrzała kobieta), to wymagania, kryteria poszukiwania byłyby jednak inne niż tylko miłe spędzanie czasu. I to też rozumiem.
                          • trampki-w-kwiatki Re: Gdzie znaleźć partnera 06.07.20, 23:37
                            No, teraz się z tobą zgodzę.
          • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:20
            No wlasnie,zazwyczaj otoczenie pamketa inna wersje zdarzen niz lansuje pani: wiec nie, ze on ja zobaczyl w warzywniaku i 1000 lat ja blagal o reke, tylko ...(wstaw inne).
            • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:21
              *pamieta
    • feel_good_inc Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 18:33
      Może zacznij od jakiejś terapii? Bo jeżeli wszyscy, na których zwracasz uwagę, to jakieś nieogary, zajęci albo geje, to może z kryteriami wyboru jest coś nie tak?
      • melissa_melisson Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 21:08
        A gdzie napisałam, że zwracam uwagę? Stwierdzam fakt, że zajęci albo geje.
        Na portale jak wiać brakło mi cierpliwości wink
        • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 09:25
          Bo wiekszosc facetow jest zajeta tak jak wiekszosc kobiet w tym przedziale wiekowym. Portale sa dobre bo tam glownie sa wolni. Nie wiem jakie u ciebie sa dostepne ale moze wybieraj te ktore maja lepsze opinie.
          Jednak nie jest az trudno znalezc faceta fajnego, kazdy ma jakies kryteria ale z tym tez nie mozna przesadzac bo ktos fajny zone oznacza idealny. Ty tez nie jestes idealna. W zyciu nie jest jak w romantycznych filmach zwlaszcza komediach.
          • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:22
            Na portalach sa glownie wolni????😁
            • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:40

> Na portalach sa glownie wolni????😁

Owszem, glownie wolni.
              • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 15:24
                Wolni to (wiekszosc z nich) jest od swierzba i HIV.
                • ritual2019 Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 18:06

> Wolni to (wiekszosc z nich) jest od swierzba i HIV.

Zarazilas sie? Cos ci mocno nie wyszlo na portalach randkowych ze takie bzdury piszesz?
                  Sa tam rozni ludzie, jedni szukaja seksu, inni nie wiedza czego a jeszcze inni zwiazku.
                  • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 20:48
                    Nawet nie rozumiesz ironii.😩
          • znowu.to.samo Re: Gdzie znaleźć partnera 11.07.20, 10:39
            Sztuka polega na tym by znaleźć osobnika z jak najmniejszą ilością wad.

I to prawda, faceci wcale albo bardzo rzadko zachowują się jak bohaterowie romansów, niestety.
      • hrabina_niczyja Re: Gdzie znaleźć partnera 04.07.20, 22:00
        Może sama idź na terapię. Sorry, ale sugerowanie terapii komuś kto szuka faceta mając 40 lat, doświadczenia i oczekiwania, bo trafia na zajętych, gdzie większość w tym wieku jest zajętych albo facetów totalnie od czapy, których wcale nie jest tak mało to jakieś kuriozum. A autorka niech znajdzie cierpliwość i spokojnie sobie czasami pyknie paluszkiem w internetach. Co ci szkodzi?
        • szalona-matematyczka Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 10:23
          100/100
    • zuleyka.z.talgaru Re: Gdzie znaleźć partnera 05.07.20, 14:27
      Można się poznać, tylko po co od razu planować z tą osobą życie? Lepiej tak bez zobowiązań.
    • mava12 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.09.24, 11:08
      >mam pracę w której wychodzę do ludzi, ale tu pustki i brak perspektyw (99% zajęta, 1% geje).

ale przecież piszesz, ze jestes rozwiedziona. To gdzie jest twój mąż, również rozwiedziony, i inni rozwiedzeni? no tez gdzieś funkcjonuje, jak pewnie i inni rozwiedzeni faceci. Te 99% zajętych to chyba przesada. Chyba że w jakims wyjątkowo katolickim środowisku pracujesz, choć tu też różnie bywa
      • alpepe Re: Gdzie znaleźć partnera 04.09.24, 11:11
        to stary wątek, wykopała spamerka z biura matrymonialnego
    • demono2004 Re: Gdzie znaleźć partnera 04.09.24, 11:50
      Szczerze? W tym wieku to raczej ciężko bo mało ktory pan, jest normalny. Na ogół to panowie szukający odskoczni od drugiej połówki.
    • bywalec.hoteli Re: Gdzie znaleźć partnera 04.09.24, 15:45
      Chyba musisz szukać wśród panów z odzysku?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka