05.07.20, 16:21
Zrobilam gar i sie chwale 😄
Oraz delektuje...
Jak robicie ?
Dawac przepisy.

P.S.We Wrocku najlepszy byl w barze "Jacek i Agatka".
Uzalezniajacy.
Pragne poznac tajemnice jak sie go przyrzadza, jak ktoras ma pomysl co w nim bylo , to dawajcie !!!!
Obserwuj wątek
    • hexella Re: Chlodnik 05.07.20, 16:55
      we Wrocławiu to akurat pyszny jadłam w Vedze, gęsty od śmietany, słodkawy z dużą ilością startych buraków. Sama robię nieco bardziej fit, czyli klasyk - ugotowana, drobno pocięta botwina, dużo ogórków i kopru, trochę octu z wina, sól, pieprz, łyżka miodu i jogurt grecki. Też mam dzisiajsmile
    • karme-lowa Re: Chlodnik 05.07.20, 17:58
      konsta-is-me napisała:

      > Zrobilam gar i sie chwale 😄
      > Oraz delektuje...
      > Jak robicie ?
      > Dawac przepisy.
      >
      > P.S.We Wrocku najlepszy byl w barze "Jacek i Agatka".
      > Uzalezniajacy.
      > Pragne poznac tajemnice jak sie go przyrzadza, jak ktoras ma pomysl co w nim by
      > lo , to dawajcie !!!!
      Proszę o przepis☺
      • konsta-is-me Re: Chlodnik 05.07.20, 18:10
        Moj jest klasyczny , czyli botwinka/starte buraczki (zamiennie) gotuje w wodzie, czasem dodaje kostke bulionowa albo nie, po ostygnieciu starty ogorek, gesty jogurt/zsiadle mleko, moze byc kropla smietanki.
        Sol, cukier i ocet do smaku i ma byc słodkawo-kwaskowate, wlasnie w tej kolejnosci.
        Akurat dzis nie mialam ale daje z reguly tez starta rzodkiewke -nie za duzo-podkresla smak.
        Koper /jajko -opcjonalnie, jak mam ochote, ale nieobowiazkowe.
    • mia_mia Re: Chlodnik 05.07.20, 18:14
      Nie ma dobrych chłodników, to danie z definicji niesmaczne 😈😉
      Oczywiście to mój punkt widzenia, żeby nie było afery i wiem, że wielu ludzi lubi, ale jadłam wiele wersji i to jakoś nie moje smaki.
    • em_em71 Re: Chlodnik 05.07.20, 20:26
      Jak lubię buraki, to niekoniecznie w chlodniku. U mnie w domu to byla maślanka z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku, ogórka, koperku. Do tego jajko na twardo - polowki lub cwiartki. Taki lubię najbardziej, na swieżo, żadnego przechowywania.
    • miriam_73 Re: Chlodnik 05.07.20, 21:05
      Ja robię tylko z surowym. Pocięta botwinka, szczypiorek, koperek, starty zielony ogórek , rzodkiewka. Jak mi sie chce to robie wywar z burakow, jak nie to biorę koncentrat (np. Krakusa). Plus w proporcji 1/3 smietana, kefir i jogurt naturalny. Zakwaszam cytryną, przyprawiam, ja lubie jeszcze świeży czosnek do smaku. No i do podania jajko na twardo. Na dobę do lodówki, musi sie przegryzc. Jadlam tez kiedys genialny z dodatkiem ogorkow mslosolnych zamiast swiezego, ale szkoda mi tatusiowych ogorkow do zupy smile
    • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:36
      Kopiuję z forum Kuchnia:
      - CHŁODNIK BUŁGARSKI
      - 4 szkl. kefiru
      - 1 świeży ogórek
      - 4 ząbki czosnku
      - 2 łyżki oleju słonecznikowego
      - 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
      - łyżka soku z cytryny
      - 2 łyżki koperku
      - sól, biały pieprz

      Kefir schłodzić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z
      pestek,
      cienko pokroić,lekko posolić i odstawić na kilka minut. Czosnek obrać,
      posiekać
      i rozetrzeć z małą ilością soli.1/2 skl. zimnej przegotowanej wody zakwasić
      sokiem z cytryny i roztrzepać z kefirem, dodać ogórek, czosnek, koperek,
      pieprz
      i olej.
      Chłodnik podawać posypany orzechanmi, z białym pieczywem.

      CHŁODNIK Z PORÓW 1
      -25 dkg białych części porów, 2 duże ziemniaki, 1 jabłko, 3/4 szkl. jogurtu
      naturalnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, pieprz (może być
      ziołowy)

      Pory, ziemniaki i jabłko obrać, pokroić w plasterki. W rondlu stopić masło,
      wrzucić pory, jabłko i ziemniaki, dusić 5 min. na małym ogniu pod
      przykryciem.
      Następnie wlać 1 litr gorącej wody (albo wywaru z warzyw), posolić i gotować
      pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Ostudzić, zmiksować (lub przetrzeć
      przez sito). Wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem i solą, wstawić na min.
      1
      godz. do lodówki.
      Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Podawać z gorącymi grzankami.

      CHŁODNIK Z PORÓW 2
      około 400g porów, 50g masła, 0,5 l rosołu (najlepiej drobiowy) odrobinę soku
      z
      cytryny
      i wędzonego łososia (najlepiej norweskiego) Odcinamy zielone części porów.
      Białe części oczyszczamy i kroimy w krążki, a następnie dokładnie myjemy.
      Niewielką część krążków odkładamy. W garnku roztapiamy masełko i wrzucamy
      pory,
      ze szczyptą soli, aby je zeszklić. Następnie wlewamy rosołek, na wolnym ogniu
      gotujemy około 8 minut do miękkości. Ugotowaną zupę miksujemy. Pozostałe
      krążki
      porów wkładamy do gorącej zupy. Doprawiamy ją do smaku sokiem z cytryny i
      solą.
      Wystudzoną zupę wkładamy do lodówki w celu całkowitego oziębienia. Mocno
      oziębiony chłodnik posypujemy cienkimi paskami wędzonego łososia i odłożonymi
      krążkami porów.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 1
      -15 dkg liści szczawiu, 1 świeży ogórek, 1 szkl. śmietany 12%, 1 1/2 l
      zsiadłego mleka (lub
      kefiru), 1 pęczek koperku, 1 pęczek szczypiorku, 3 jajka, sól, pieprz

      Szczaw umyć, usunąć łodyżki, liście posiekać i wrzucić do niewielkiej ilości
      wrzątku, gotować 5 min., odstawic, ostudzić. Ogórek obrać, zetrzeć na tarce,
      koperek i szczypiorek posiekać. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodać
      do zsiadłego mleka (kefiru), doprawić pieprzem i solą i zmiksować (lub ubić
      trzepaczką). Wstawić do lodówki na 2 -3 godz. Jajka ugotować na twardo,
      ostudzic, pokroić w plasterki i przed podaniem dodać do chłodnika. Podawać z
      młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 2
      ok.10-15 dag szczawiu,
      1 pęczek szczypiorku, parę listków mięty,
      2 jaja,
      kefir, albo kwaśne mleko+śmietana - proporcje wg upodobania, razem ok.4
      szklanek,
      do smaku sól, ew.czosnek, szczypta cukru.
      Szczaw parzę, wszystko siekam, jajka w kostkę, zostawiam na trochę, by się
      smaki "przegryzły w lodówce,

      GAZPACHO 1
      4-5 duzych dojzałych pomidorkow potrzebujesz sparz je i obedrzyj ze skorki i
      zmiksuj, osobno zrob 1 litr bulionu ostudz go i zbierz tłuszczyk bo nie
      potrzebny tu jest zupełnie, do tego duzy ogorek swiezy i papryka pokrojone to
      w
      drobna kosteczke ,wedle uznania dodajesz 1 lub 2 ząbki czosnku i mieszasz to
      wszystko ,doprawiasz sola pieprzem ja daje chili bo lubie ostre i odstawiasz
      do
      lodoweczki na drugi dzien jest boski choc u mnie juz wtedy jest go poł. Na
      talerzu posyp szczypiorkiem lub koperkiem a moze wolisz pietruszke....

      GAZPACHO 2
      5 dojrzałych pomidorów, ogórek świeży, po 1 małej papryce żółtej,zielonej i
      czerwonej, 1
      czerwona cebula, 2-3 ząbki czosnku (według uznania), 1 szkl. soku
      pomidorowego,
      1 łyżka octu winnego 6%, 2 łyżki koncentratu pomid., 1 kromka czerstwego
      chleba, 1-2 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczka soli, 1 łyżeczka vegety, 1
      łyżka
      oleju, 1 szkl. wystudzonego bulionu [opcjonalnie]

      - papryki pokroić w drobną kosteczkę (można wcześniej opiec w piekarniku),
      - pomidory sparzyć, wystudzić, obrać. 2 pokroic w kostkę, a pozostałe
      zmiksować
      z połową
      pokrojonej papryki, przełozyć do wazy
      - ogórek obrać, przekroić i usunąć pestki, część miąszu pokroić w kostkę, a
      część posiekać i
      zmiksować
      - cebulę i czosnek pokroić w plasterki
      - z chleba odciąć skórkę, resztę pokroić
      - zmiksować cebulę, czosnek, chleb, olej, sok i koncentrat pomidorowy, ocet i
      przyprawy,
      połączyć ze zmiksowanymi pomidorami i papryką, dodać pokrojone w kostkę
      pomidory, paprykę i ogórek, wlać bulion [ja go dodaję]. Wstawić do lodówki.
      Przed podaniem posypać
      szczypiorkiem lub koperkiem

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI "GAZPACHO"
      -1 kg pomidorów;
      -ogórek;
      -cztery ząbki czosnku;
      -cebula;
      -zielona papryka;
      -miękisz z trzech bułek;
      -pięć łyżek oliwy z oliwek;
      -trzy łyżki octu winnego;
      -sól, pieprz i inne przyprawy.

      parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy je ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w
      kostkę. Rozgniatamy czosnek. Resztę jarzyn obieramy i kroimy w kostkę.
      Wrzucamy
      wszystko do miksera i razem z miękiszem z bułki (wcześniej namoczonym w
      wodzie
      i lekko odciśniętym) dokładnie miksujemy. Dodajemy oliwę i delikatnie ocet.
      Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej zupy.
      Doprawiamy i jeszcze przez chwilę miksujemy. Wstawiamy na godzinę do lodówki
      i
      po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego
      pieczywa
      lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i
      pomidora.

      CHŁODNIK Z JABŁEK
      0.5 l wody, 0.5 l mleka, 150 ml białego wytrawnego wina, 60-80 dkg jabłek, 6-8
      dkg cukru, 5
      dkg rodzynków, 2 dkg mąki, cynamon i sok z cytryny do smaku.
      Sposób przyrządzenia:
      Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w
      cząstki, dodać
      cukier i sproszkowany cynamon, zagotować. Mąkę wymieszać z mlekiem, wlać do
      jabłek,
      zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić, połączyć z winem, doprawić do
      smaku. Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka godzin. Podawać z biszkoptami
      lub krakersami.

      CHŁODNIK Z BOĆWINY
      2 kostki rosołowe (jarzynowe lub drobiowe)
      1 pęczek boćwiny
      1 burak
      1 pęczek szczypioru ( z dymki )
      1 pęczek rzodkiewek
      2 ogórki
      2 jaja na twardo
      1 cytryna
      1/2 pęczka kopru
      1/2 l. jogurtu.
      Zagotować wodę z kostkami rosołowymi cukrem i solą. dodać po siekaną boćwinę i
      gotować ok. 10 min. zetrzeć na tarce buraka włożyć na sito i do gara (musi
      oddać kolor).wywar doprawiamy do smaku cytryną solą i cukrem ( po wystudzeniu
      cukier i sól słabo się rozpuszczają), studzimy.dodajemy jogurt, pokrojone
      drobno pozostałe składniki i już.można dodać rozgnieciony ząbek czosnku , ale
      nie może on dominować w smaku.

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI
      15 dag migdałów
      1 srednia główka czosnku
      3 łyżki octu winnego
      25 dag czerstwej białej bułki bez skóry
      6 łyżek oliwy
      kiść winogron

      1. Bułke pokroic w nieduże kromki, moczyć w w odzie ok. 30 min.osączyć.
      2. Migdały sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę.
      3. Czosnek obrać.Migdały i czosnek zmiksować, dodać bułkę, oliwę i ocet -
      zmiksować. Odstawić na 2 godz. do lodówski.
      4. Po wyjąciu dolać do masy 1,5 l bardzo zminej wody i mieszać, aż chłodnik
      osiągnie konsystencję płynnego kremu.
      5. Przelać do miseczek i w każdą włożyć kilka obranych ze skórki winogron.

      CHŁODNIK INDYJSKI
      2 soczyste ogórki, połówka świeżego imbiru, jedna nieduża zielona papryczka
      chili, cukier, sól, śmietana, pieprz, mięta

      Dwa soczyste ogórki pokroić na grube słupki, zetrzeć połówkę świeżego imbiru.
      Ogórek obgotować w wodzie do miękkości, ostudzić, zmiksować, podczas miksowania
      dodawać 1-2
      kromki chleba, imbir i jedną niedużą zieloną papryczkę chili. Przetrzeć przez
      sito, doprawić cukrem i solą, schłodzić przez dwie godziny. Na talerzu
      udekorować mocno ubitą śmietaną przyprószoną świeżo zmielonym pieprzem i
      kilkoma wiórkami posiekanej mięty.

      CHŁODNIK PERSKI
      1 l jogurtu, 2-3 ogórki, 3 łyżki rodzynek, 2 jajka na twardo, koperek,
      szczypiorek, 15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę (dowolnie)

      Rodzynki zalać wrzątkiem (albo lepiej gorącą herbatą) i zosta
      • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:37
        CHŁODNIK PERSKI
        1 l jogurtu, 2-3 ogórki, 3 łyżki rodzynek, 2 jajka na twardo, koperek,
        szczypiorek, 15 dag pieczonej jagnięciny pokrojonej w kostkę (dowolnie)

        Rodzynki zalać wrzątkiem (albo lepiej gorącą herbatą) i zostawić aż spęcznieją
        (przynajmniej pół godziny). Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć
        łyżeczką miąższ z pestkami,
        pokroić w półplasterki. W wazie zmieszać trzepaczką jogurt, szklankę wody,
        ogórki, posiekany koperek i szczypiorek, odsączone rodzynki, posolić i
        popieprzyć. Wstawić do lodówki. Nie warto piec jagnięciny tylko do tego
        chłodnika, ale jeśli zostało nam jej trochę z wczorajszej kolacji, chłodnik
        będzie jeszcze bardziej perski i lepszy.

        CHŁODNIK MORELOWO-POMARAŃCZOWY
        5-6 moreli, 4 pomarańcze, 1,5 szklanki białego wina, kilka listków melisy,
        kilka goździków

        Morele myję, przepoławiam i pozbawiam pestek. Pomarańcze obieram ze skórki i
        kroję w plastry. Owoce wkładam do garnka razem z goździkami, wlewam wodę (tyle,
        ile potrzeba, aby owoce były w niej całkowicie zanurzone) i gotuję pod
        przykryciem pół godziny. Zdejmuję z ognia, studzę, wyjmuję goździki, wlewam
        wino i rozcieram mikserem. Dobrze schładzam, rozlewam do talerzy i dekoruję
        listkami melisy. Czasami zamiast świeżych moreli używam suszonych – wystarczy
        1/2 szklanki.

        CHŁODNIK PIWNY
        4 szklanki jasnego piwa, 40 dag świeżego zwartego sera twarogowego, 2 łyżki
        miodu, 2 żółtka, 1 goździk, szczypta cynamonu

        Żółtka utrzeć z miodem. Piwo zagotować z przyprawami i zaciągnąć żółtkami.
        Podgrzewać, stale mieszając, aż zupa zgęstnieje (nie gotować!), a następnie
        ostudzić. Ser pokroić w kostkę, rozłożyć do talerzy i zalać zupą.


        CHŁODNIK ŚLIWKOWY Z WINEM
        70 dag węgierek lub innych śliwek, 1 szkl. białego wytrawnego lub półwytrawnego
        wina, 12 dag cukru, 4 goździki, 1 kawałek cynamonu (2 cm), 1/3 łyżeczki skórki
        otartej z cytryny, szczypta mielonego kardamonu

        Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Wlać do garnka 2,5 szklanki
        wody, włożyć owoce i gotować do miękkości. Następnie przetrzeć je przez sito.
        Dodać cukier, goździki,
        cynamon, kardamon oraz skórkę z cytryny. Wlać 3 szklanki wody, wino, zagotować
        i ochłodzić. Podawać na zimno z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

        CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
        1/2 kg truskawek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 filiżanka słodkiej śmietanki

        Owoce umyć, osączyć, przełożyć do miski, zasypać cukrem, przykryć i odstawić na
        3-4 godz. Dolać śmietankę, wymieszać i wstawić do lodówki. Podawać, gdy dobrze
        się schłodzi.

        CHŁODNIK Z BORÓWEK
        1 szklanka borówek, 2,5 szklanki czerwonego wina, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki
        przecedzonego soku wyciśniętego z pomarańczy, przecedzony sok wyciśnięty z 1
        niedużej cytryny, 1/3 szklanki cassisu (to likier porzeczkowy, można go
        zastąpić kilkoma łyżkami syropu z czarnej porzeczki), 2-3 łyżki cukru, 2
        gałązki mięty

        Pomarańczę obieram ze skórki, dzielę na cząstki, które obieram z białej błonki.
        Borówki i listki mięty płuczę. Wszystkie składniki wkładam do garnka i
        podgrzewam. Zanim płyn
        zacznie wrzeć, wyjmuję borówki i kawałki pomarańczy (nie wyrzucam!). Zupę
        zagotowuję, zdejmuję z ognia, studzę. Wyjmuję z niej miętę i schładzam w
        lodówce. Przed podaniem dodaję uprzednio wyjęte owoce.

        CHŁODNIK Z JABŁEK I CUKINII
        1 kg cukinii (jak najmniejszych), 2 większe ziemniaki, 1/2 kg zielonych jabłek,
        1 por, 1/2 l wywaru z jarzyn, 1/2 l maślanki, sok z 1/2 cytryny, szczypta
        cynamonu, 1-2 łyżeczki kminku, 4 łyżki nasion sezamu, 2-3 gałązki melisy do
        przybrania

        Cukinie, ziemniaki, jabłka i por myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki,
        tak samo białą część pora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Jabłka kroimy
        w ósemki. Wszystko razem gotujemy w wywarze z jarzyn pod przykryciem 10 minut.
        Zdejmujemy zupę z ognia,
        studzimy, miksujemy. Mieszamy z maślanką i sokiem cytrynowym, doprawiamy solą,
        świeżo
        zmielonym pieprzem, cynamonem, kminkiem. Sezam prażymy na teflonowej patelni
        bez tłuszczu i dodajemy do zupy.

        CHŁODNIK Z OWOCÓW LEŚNYCH I TRUSKAWEK
        750 g malin, jeżyn, jagód oraz truskawek w dowolnych proporcjach, 1 szklanka
        słodkiego, białego wina, 2 łyżki cukru, kawałek kory cynamonu, 1/2 l wrzącej
        wody, kartonik śmietanki tortowej, 1 łyżka cukru pudru

        Owoce opłukać, osączyć, obrać z szypułek. Odłożyć kilka najładniejszych. Resztę
        zalać 1/2 l wrzątku, dodać cukier, cynamon i gotować na małym ogniu 5 min.
        Zdjąć z ognia, wyjąć cynamon, przestudzić, zmiksować. Wlać wino, wymieszać i
        wstawić do lodówki na 2 godz. Przed podaniem dekorować na talerzach kleksami z
        ubitej z cukrem pudrem śmietany i całymi owocami.

        CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
        1,5 kg dojrzałych pomidorów, 4 średnie ogórki małosolne, 1 zielony ogórek, 3
        ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 3 kromki ciemnego chleba, 1 łyżeczka tabasco,
        ewentualnie kilka liści bazylii

        Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną
        kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i
        ewentualnie bazylię,
        zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną. Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo
        zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ
        rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą. Dodajemy sól, pieprz
        i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lodówki. Przed
        podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe kostki lodu
        • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:39
          CHŁODNIK Z RABARBAREM
          30 dag rabarbaru, 1 pęczek młodej botwinki, 2 szklanki odtłuszczonego rosołu z
          cielęciny, drobiu lub z kostki bulionowej, 4 jajka, 5 cebulek dymek ze
          szczypiorem, 3 łyżki posiekanego koperku, ¾ szklanki śmietany 18-proc., świeżo
          zmielony pieprz, sól

          Rabarbar oczyścić z włókien, umyć, pokroić na małe kawałki i gotować 15 min w
          2 szklankach lekko posolonej wody. Botwinkę oczyścić, opłukać, drobno pokroić,
          zalać rosołem i gotować 15 min. Dymkę oczyścić, umyć i drobno pokroić razem ze
          szczypiorem. Ugotowaną botwinkę połączyć z rabarbarem, dodać śmietanę, dymkę,
          koperek. Ostudzić, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na
          twardo, ostudzić, obrać, pokroić na cząstki, włożyć do talerzy i zalać
          chłodnikiem.
          CHŁODNIK Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ
          1/2 kg łuskanego groszku, 1 kapusta pekińska, sól i świeżo zmielony czarny
          pieprz, 1/4 kostki masła, 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do
          dekoracji, 3-4 łyżki śmietany

          Masło topimy w dużym garnku, dodajemy umytą, osuszoną i pokrojoną kapustę
          pekińską oraz opłukany groszek. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez
          mniej więcej 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy 5
          niepełnych szklanek wody,
          doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy ponownie i gotujemy 20 minut. Dokładnie
          miksujemy, dodajemy miętę, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy i wstawiamy
          do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i
          śmietaną. Uwaga! Zupa jest całkiem niezła również na ciepło. Używamy młodego
          groszku (jest drobny i słodkawy), ostatecznie można zastąpić go mrożonym, w
          żadnym wypadku groszkiem z puszki.

          KALIFORNIJSKI CHŁODNIK Z AWOKADO
          2 duże dojrzałe owoce awokado, 1,5 szkl. jogurtu naturalnego, 2 szkl.
          schłodzonego bulionu z
          kurczaka lub z jarzyn, 1 ząbek czosnku, sok z 1 cytryny, 2 łyżeczki oregano,
          pieprz biały, natka pietruszki do przybrania
          Owoce awokado przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę, wydrążyć łyżeczką miąższ i
          zmiksować go. Dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek uprzednio
          rozetrzeć), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać
          natką.
          CHŁODNIK SPORTOWY
          0.5 l mleka,
          0.5 l śmietanki,
          5-6 żółtek,
          5 dkg czekolady w proszku,
          10 dkg rodzynków, 10 dkg cukru pudru.
          Mleko połączyć ze śmietaną, zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i czekoladą,
          wlewać powoli gorący płyn szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z masą wstawić
          do większego naczynia z gorącą wodą i podgrzewać, stale mieszając aż chłodnik
          zgęstnieje. Uważać aby woda w naczyniu była bliska wrzenia, ale nie zagotowała
          się. Chłodnik połączyć z opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku. Podawać z
          biszkoptami.

          CHŁODNIK WIEJSKI
          1.5 l maślanki,
          250 ml śmietany,
          20 dkg twarogowego sera,
          pęczek rzodkiewek,
          2 jaja ugotowane na twardo,
          8 dkg cebuli,
          3 dkg masła,
          sól,
          cukier do smaku.
          Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić. Rzodkiewki
          oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Maślankę wymieszać ze
          śmietaną, roztrzepać trzepaczką, dodać cebulę, rzodkiewki, pokrajane w cząstki
          jaja oraz pokrajany w kostkę twarożek, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami
          z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

          CHŁODNIK SZCZAWIOWY
          0.5 l rosołu,
          1 l zsiadłego mleka,
          250 ml śmietany,
          15 dkg szczawiu,
          10 dkg szpinaku,
          2 jajka ugotowane na twardo,
          5 dkg orzechów włoskich bez łupin,
          koperek,
          szczypiorek,
          sól,
          cukier do smaku.
          Orzechy sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać razem z jajami. Szczaw i
          szpinak przebrać, usunąć ogonki liściowe, dokładnie opłukać, zalać rosołem,
          ugotować i przetrzeć. Mleko połączyć ze śmietaną i przecierem, roztrzepać
          trzepaczką, połączyć z jajami, orzechami i posiekaną zieleniną, doprawić do
          smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny.

          CHŁODNIK PODLASKI
          2 - 3 buraczki,
          10 - 15 dkg rabarbaru,
          3 jaja,
          1 ogórek kiszony,
          koperek,
          0.5 szkl. śmietany,
          sól,
          pieprz.
          Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w 1 l wody ok. 0.5 h, po czym wodę
          odcedzić do wazy i dodać do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych
          czerwonych buraczków, pokrajany w kostkę duży kwaszony ogórek, 3 pokrajane jaja
          ugotowane na twardo, parę łyżek kwaśnej śmietany, siekanego koperku, soli,
          pieprzu do smaku. Postawić na lodzie i wydać dopiero, gdy będzie zimny.

          CHŁODNIK PO WROCŁAWSKU
          0.5 l soku pomidorowego,
          0.5 l śmietany,
          2 jaja ugotowane na twardo,
          szczypiorek,
          koperek,
          sól, pieprz i cukier do smaku.
          Śmietanę wymieszać z sokiem pomidorowym, roztrzepać trzepaczką, połączyć ze
          zmielonymi jajami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku.

          CHŁODNIK POLSKI
          Składniki:
          2 buraki ćwikłowe,
          1 jajo,
          1 ogórek kwaszony lub surowy,
          3 szkl. zsiadłego mleka,
          0.5 szkl. śmietany,
          0.5 pęczka koperku,
          0.5 pęczka szczypiorku,
          0.5 pęczka rzodkiewki,
          cukier do smaku.
          Buraki umyć, ugotować, po czym obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Ogórki i
          rzodkiewki pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo, obrać, pokrajać w kostkę.
          Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i lekko
          osłodzić.

          CHŁODNIK RYBNY
          1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków,
          3 łyżki śmietany,
          2 czerwone buraczki średniej wielkości,
          kwaszony ogórek,
          1 jajko ugotowane na twardo,
          sól,
          pieprz,
          1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.
          Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
          Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości. Połowę kwasu
          chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki.
          Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego
          płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i
          na krótko wstawić do lodówki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami

          CHŁODNIK KURPIOWSKI
          2 - 3 buraki,
          3 jaja,
          1 ogórek,
          2 szczypiory,
          1 szkl. śmietany kwaśnej,
          2 łyżki octu,
          sól i pieprz.
          Ugotować kilka czerwonych buraczków, obrać i drobno posiekać. Ugotować na
          twardo jaja, pokrajać każde na 8 części. Świeży ogórek pokroić w małe kostki,
          wziąć łyżkę siekanego szczypiorku oraz kwaśną śmietanę i ocet, po czym dodać
          około litra zimnej wody i dobrze wszystko rozmieszać. Dodać sól i pieprz do
          smaku, a następnie postawić chłodnik na lód, gdzie ma stać aż do chwili wydania
          go na stół. Przystępując do tego, położyć na każdym talerzu kawałek lodu
          wielkości jaja kurzego i wtedy dopiero lać nań chłodnik. Przez podanie szyjek
          rakowych czyni się chłodnik smaczniejszy. W razie braku szczypiorku, można użyć
          drobniutko posiekanej cebuli.
          CHŁODNIK PO GENERALSKU
          1 l zsiadłego mleka,
          250 ml śmietany,
          0.5 buraków,
          15 dkg mięsa z raków,
          10 dkg migdałów,
          5 dkg szynki,
          koperek,
          natka pietruszki,
          sól i cukier do smaku.
          Buraki umyć, obrać, opłukać. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki,
          posiekać, obłożyć buraki, zawinąć w folię i upiec. Następnie wystudzić,
          zetrzeć. Mleko połączyć ze śmietaną, roztrzepać trzepaczką, dodać buraki, raki,
          pokrajaną w paseczki szynkę i posiekaną zieleninę, doprawić do smaku.

          CHŁODNIK MAZOWIECKI
          Liście z 2 - 3 buraków ćwikłowych,
          15 - 20 dkg cielęciny,
          1 szkl. kwaśnej śmietany,
          1 szklanka soku z kiszonych ogórków,
          1 ogórek kiszony,
          2 - 3 jaja,
          szczypior,
          koperek,
          sól,
          pieprz,
          łyżka octu.
          Wziąć jednakową ilość śmietany kwaśnej i soku ogórkowego i wymieszać je
          należycie. Ugotować botwinę z kilku buraków w wodzie z łyżką octu, posiekać, po
          czym dodać do śmietany i rozmieszać. Ugotować kilka jaj na twardo, pokrajać w
          ćwiartki, jeden kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, wziąć nieco pokrajanej
          drobno zimnej pieczeni cielęcej i dodać to wszystko z solą i pieprzem do
          chłodnika. Na ostatek usiekać nieco szczypiorku i koperku i także wsypać na
          chłodnik, który potem należy postawić na lód, gdzie ma stać, aż do wydania go
          na stół.

          CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
          1.5 kg dojrzałych pomidorów,
          4 średnie ogórki małosolne,
          1 zielony ogórek,
          3 ząbki czosnku,
          4 łyżki oliwy,
          3 kromki ciemnego chleba,
          1 łyżeczka tabasco,
          kilka liści bazylii.

          Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną
          kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wy
          • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:42
            CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
            1.5 kg dojrzałych pomidorów,
            4 średnie ogórki małosolne,
            1 zielony ogórek,
            3 ząbki czosnku,
            4 łyżki oliwy,
            3 kromki ciemnego chleba,
            1 łyżeczka tabasco,
            kilka liści bazylii.

            Ogórki kroimy w kostkę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną
            kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wyciśnięty czosnek, oliwę i
            bazylię, zmiksowaną z oliwą lub drobno posiekaną. Chleb zalewamy 0.5 szkl.
            bardzo zimnej wody i zostawiamy na 15 min. Zdejmujemy z niego skórkę, a miąższ
            rozdrabniamy palcami na papkę i dokładamy do wazy z zupą.
            Dodajemy sól, pieprz i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szkl. wody i
            wstawiamy do lodówki. Przed podaniem wkładamy do każdego talerza z zupą 2 małe
            kostki lodu

            CHŁODNIK Z WĘDZONĄ RYBĄ "

            20 dkg wędzonej ryby,
            1 l kwasu chlebowego,
            2 ogórki,
            5 rzodkiewek,
            kilka listków sałaty,
            pieprz,
            sól.
            Rybę obrać ze skórki, wyjąć kręgosłup oraz ości i utrzeć w misce na
            miazgę. Ogórki i rzodkiewki pokrajać w piórka, liście sałaty drobno poszarpać.
            Przygotowane składniki zalać ochłodzonym kwasem, dodaé trochę pieprzu i soli do
            smaku. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
            CHŁODNIK POMIDOROWY
            1 biała część pora - pokroić,
            1 duże jabłko - obrać i pokroić
            1 pokrojona cebula
            1 posiekany ząbek czosnku,
            80 dkg pokrojonych pomidorów,
            sól,
            oliwa,
            1 szkl. kefiru,
            1 szkl. śmietany,
            gałka muszkatołowa,
            imbir,
            chili,
            szczypiorek,
            natka pietruszki.
            Por, jabłko, cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pomidory i sól, dolać 2.5 szkl.
            wrzątku, gotować 15 min. Ostudzić, zmiksować, dolać kefir i śmietanę, doprawić,
            posypać zieleniną.

            CHŁODNIK RUSKI
            0.5 l kwasu chlebowego,
            2 - 3 jaja,
            0.5 l rosołu,
            0.5 l śmietany,
            1 ogórek kiszony,
            10 dkg cielęciny,
            koper,
            sól,
            cukier.
            Surowy kwas chlebowy rozprowadzić zimnym rosołem, następnie dodać soli i trochę
            cukru oraz pół litra śmietany i dobrze wszystko wymieszać.
            W końcu dodać łyżkę siekanego koperku, parę posiekanych twardych jaj,
            kwaszonego ogórka, trochę pieczeni cielęcej pokrajanej w drobną kostkę.
            Postawić w chłodnym miejscu.

            CHŁODNIK SZCZAWIOWY NA SERWATCE
            20 dkg szczawiu,
            3 szkl. serwatki,
            1 szkl. śmietany,
            3 łyżki mąki,
            3 - 4 jaja,
            łyżka masła,
            koperek,
            sól.
            Serwatkę zagotować, po czym zagęścić ją mąką, rozmieszaną ze śmietaną. Po
            zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we
            własnym soku z niewielką ilością masła. Ostudzić. Wymieszać ostudzoną i
            zaprawioną serwatkę ze szczawiem, osolić do smaku, dodać posiekany koperek.
            Ugotować na twardo po jaju na osobę, pokrajać, wrzucić do chłodnika. Chłodnik
            ten można podawać do ziemniaków lub zalewać nim gorące jeszcze ziemniaki.
            Podobnie przyrządzano chłodnik z serwatki z kwasem buraczanym lub sokiem z
            kiszonych ogórków. Z jaj wówczas rezygnowano, a ziemniaki kraszono słoniną.


            CHŁODNIK Z MARCHEWKI
            1 kg marchewki,
            2 ziemniaki,
            1 l bulionu warzywnego,
            1 l jogurtu,
            250 ml soku z pomarańczy,
            2 pęczki szczypiorku,
            1 łyżeczka pieprzu cayenne,
            1 łyżeczka curry,
            sól.
            Marchew i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem i gotować 10 min.
            pod przykryciem. Zmiksować, dodać sok pomarańczowy, doprawić do smaku solą,
            pieprzem i curry. Schłodzić, połączyć z jogurtem. Szczypiorek drobno pokroić,
            dodać do chłodnika. Podawać z grzankami.

            CHŁODNIK RYBNY Z CZARNĄ RZODKWIĄ
            1 kg gotowanej lub smażonej ryby,
            1.5 l kwasu kminkowego lub brzozowego,
            50 dkg czarnej rzodkwi,
            pół szkl. śmietany,
            koper zielony,
            sól.
            Czarną rzodkiew zetrzeć na tarce o dużych otworach. Miskę z utartą rzodkwią
            przykryć i kilka razy potrząsnąć, aż stanie się miękka i przeźroczysta.
            Gotowaną lub smażoną rybę pokrajać na drobne kawałki, włożyć do wazy, dodać
            rzodkiew, zalać kwasem kminkowym wymieszanym ze śmietaną i posypać posiekanym
            zielonym koperkiem. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami, suto posypanymi
            koperkiem.

            • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:43
              CHŁODNIK
              0.5 l zsiadłego mleka lub kefiru,
              10 dkg buraczków ćwikłowych,
              1 - 2 świeże ogórki,
              kilka szczypiorków,
              0.5 szkl. śmietany,
              1 - 2 jaja,
              koperek,
              sól,
              1 l wody.
              Buraczki zetrzeć na tarce i ugotować w 1 l wody. Po ugotowanlu wywar przecedzić
              i ostudzić. Dodać do niego pokrajane w drobną kostkę ogórki, a także drobno
              pokrajany koperek i szczypior. Następnie wlać roztrzepane zsiadłe mleko i
              śmietanę. Do każdej miseczki lub filiżanki włożyć ćwiartkę ugotowanego na
              twardo jaja, po czym wlać zupę. Chłodnik podaje się z gorącymi ziemniakami.
              Potrawę tę poleca się szczegolnie w czasie upałów.

              CHŁODNIK BŁYSKAWICZNY
              0.5 l kwaśnego mleka,
              0.25 l wody,
              2 dkg mąki,
              0.25 l śmietany.
              Mleko zagotować z wodą. Dodać śmietanę rozmąconą z mąką i zagotować razem.
              Ostudzić. Podawać z chlebem lub bułeczką.
              CHŁODNIK CZERWONY
              1 litr kwasu z buraków,
              szklanka śmietany,
              2 ogórki,
              sporo zielonego kopru,
              szczypior razem z młodą cebulą,
              sól,
              ząbek czosnku,
              4 jajka.
              Pokrojone ogórki, koper, szczypior razem z młodą cebulką wsypać do
              przecedonego, dobrze wychłodzonego kwasu z brokułów, a następnie dodać roztarty
              z solą czosnek, śmietanę i wszystko razem wymieszać. Ugotowane na twardo jajka
              włożyć na talerz. Podawać chłodnik ze świeżo ugotowanymi ziemniakami obficie
              posypanymi zieleniną.

              CHŁODNIK LITEWSKI I


              Duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
              2 ogórki,
              0.5 szkl. posiekanego koperku,
              2 łyżki posiekanego szczypiorku,
              2 jajka ugotowane na twardo,
              2 ząbki czosnku,
              6 szkl. kefiru lub naturalnego jogurtu,
              0.5 szkl. kwaśnej śmietany,
              sól,
              pieprz.
              Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę.
              Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. 0.5 szkl.) i dusić ok. 10
              min. Odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony
              czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki, posolić do
              smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
              Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej boćwinki dodać można garść
              liści świeżego szczawiu. W wersji klasycznej do chłodnika dodaje się obrane
              szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.

              CHŁODNIK LITEWSKI II


              1 l zsiadłego mleka albo kefiru lub jogurtu,
              250 ml śmietany,
              1 l zakwasu buraczanego,
              2 pęczki botwinki,
              1 świeży ogórek,
              12 szyjek rakowych (można zastąpić krewetkami),
              150 g pieczonego kurczaka bez kości,
              1 ugotowane na twardo kurze jajo lub 2 - 4 przepiórcze na osobę,
              po 1 pęczku szczypiorku oraz koperku i rzodkiewki,
              1 łyżeczka cukru,
              sól,
              pieprz.
              Botwinkę dokładnie wypłukać i drobno pokroić. Zalać 2 szkl. wrzącej, osłodzonej
              wody i gotować. Oczyszczoną rzodkiewkę pokroić w plasterki. Kefir lub jogurt
              wymieszać dokładnie ze śmietaną i zakwasem buraczanym, dodać wystudzoną
              botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, posiekaną zieleninę i pokrojonego w paseczki
              pieczonego kurczaka i doprawić do smaku. Chłodnik odstawić na kilka godzin do
              lodówki.
              Przekrojone jaja i szyjki rakowe, krewetki lub kurczaka można włożyć do
              chłodnika lub podawać obok. talerza.

              CHŁODNIK MAZURSKI
              0.25 l rosołu,
              zakwas żytni,
              liście z 2 - 3 buraków,
              0.5 l śmietany,
              3 jaja,
              2 ogórki kiszone,
              koperek.
              Ugotować tęgi rosół, a może on być tak z mięsa wołowego, jak i z cielęciny. Po
              przecedzeniu go dolać zakwasu żytniego tyle, aby smak był winkowaty. Osobno
              ugotować botwinę burakową z koperkiem, pokrajać ją drobno i włożyć do wazy.
              Wlać na to 0.5 l kwaśnej śmietany, wymieszać. Następnie wlać 1 szkl. rosołu,
              wciąż mieszając. Włożyć do gorącej zupy ugotowane na twardo i pokrajane na
              ćwiartki jaja i pokrajane w kostkę ogórki. Następnie zaś postawić wazę na lód,
              a gdy dobrze ostygnie - wydać na stół, kłaść na każdy talerzyk kawałek lodu.
              Zamiast zakwasu żytniego można użyć kwasu ogórkowego, który się gotuje chwilę
              wraz z rosołem.

              CHŁODNIK OGÓRKOWY
              1 l kefiru lub jogurtu naturalnego,
              50 dkg ogórków szklarniowych,
              0.5 pęczka szczypiorku,
              0.5 pęczka koperku,
              0.5 pęczka natki pietruszki,
              3 - 4 ząbki czosnku,
              2 łyżki oliwy,
              sól,
              pieprz.
              Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, oprószyć solą i wstawić do lodówki na
              ok. 30 min. Szczypiorek, koperek, natkę pietruszki drobno posiekać, czosnek
              zmiażdżyć. Ogórki delikatnie odcisnać, przełożyć do wazy. Schłodzony jogurt
              wlać do ogórków, dodać zieleninę, czosnek i oliwę. Całość delikatnie wymieszać.
              Chłodnik doprawić do smaku solą, pieprzem, ozdobić plasterkami swieżego ogórka.
              Podawać ze swieżym pieczywem lub ziemniakami

              CHŁODNIK PO DYREKTORSKU
              0.5 butelki wytrawnego białego wina,
              250 ml śmietany,
              80 dkg truskawek,
              15 dkg cukru,
              100 ml likieru Maraschino,
              sok z cytryny i pomarańczy do smaku.
              Truskawki przebrać, opłukać, obrać z szypułek, rozbić w mikserze razem z cukrem
              i śmietaną. Następnie połączyć z likierem, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz
              winem. Podawać z biszkoptami.

              CHŁODNIK OWOCOWY
              0.5 melona,
              15 dkg truskawek (najlepiej swieże),
              1 mały banan,
              10 dkg świeżych malin,
              125 ml soku ananasowego,
              375 ml odtłuszczonego jogurtu waniliowego.
              Z melona usunąć pestki, wydrążyć i włożyć do pojemnika miksera razem z obranym
              bananem i truskawkami. Dodać sok ananasowy i zmiksować. Następnie dodać jogurt
              nadal miksując. Przelać do miski, wstawić do lodówki na 2 h. Przed podaniem
              chłodnik wymieszać, nalać do pucharków i posypać malinami.

              CHŁODNIK POMIDOROWY I
              1 l rosołu,
              2 łyżki przecieru pomidorowego,
              4 łyżki śmietany,
              sól i cukier do smaku.
              Z ostudzonego rosołu zdjąć tłuszcz lub przecedzić go przez płótno. Dodać
              przecier lub łyżkę pasty pomidorowej i 4 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli,
              cukier. Wszystko to ubić trzepaczką i postawić na lodzie. Podaje się w
              filiżankach bez żadnych dodatków.

              CHŁODNIK POMIDOROWY II
              1 l zsiadłego mleka,
              250 ml śmietany,
              500 g pomidorów,
              2 świeże,
              zielone ogórki,
              po pęczku rzodkiewki,
              pietruszki i koperku,
              sól,
              pieprz,
              cukier.
              Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na małe cząstki. Ogórki obrać i
              utrzeć na tarce, jeżeli mają duże pestki, to je usunąć. Rzodkiewkę również po
              opłukaniu utrzeć na tarce. Dodawanie jarzyn do chłodników zależy od naszych
              preferencji, niektórzy ogórki miksują, lub rozdrabniają z rzodkiewkami w
              malakserze. Niektórzy wolą drobno pokrojone, a jeszcze inni utarte na grubej
              tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zsiadłe mleko ubić ze śmietaną,
              połączyć ze wszystkimi jarzynkami i posiekaną zieleniną, doprawić do smaku

              CHŁODNIK RYBNY
              1 kg ugotowanych ryb różnych gatunków,
              3 łyżki śmietany,
              2 czerwone buraczki średniej wielkości,
              kwaszony ogórek,
              1 jajko ugotowane na twardo,
              sól,
              pieprz,
              1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.
              Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
              Ugotowane ryby obrać ze skórki, usunąć kręgosłupy oraz ości. Połowę kwasu
              chlebowego lub buraczanego zagotować z solą i gorącym płynem zalać buraczki.
              Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego
              płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i
              na krótko wstawić do lodówki. Podawać z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

              CHŁODNIK Z JABŁEK
              0.5 l wody,
              0.5 l mleka,
              150 ml białego wytrawnego wina,
              60-80 dkg jabłek,
              6-8 dkg cukru, 5 dkg rodzynków,
              2 dkg mąki,
              cynamon i sok z cytryny do smaku.
              Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w
              cząstki, dodać cukier i sproszkowany cynamon, zagotować. Mąkę wymieszać z
              mlekiem, wlać do jabłek, zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić,
              połączyć z winem, doprawić do smaku. Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka
              godzin. Podawać z biszkoptami lub krakersami.
              • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:43
                CHŁODNIK Z MŁODYCH BURAKÓW
                1 litr mleka zsiadłego,
                garść młodych buraków,
                szklanka kwasu buraczanego,
                4 jajka,
                pęczek rzodkiewki,
                pęczek szczypioru,
                pęczek kopru,
                ogórek,
                sól,
                ząbek czosnku.
                Młode buraki po oczyszczeniu pokroić razem z liśćmi i ugotować w bardzo małej
                ilości wody. Po przestudzeniu zalać buraki kwasem buraczanym lub, jeżeli go nie
                ma pod ręką, zakwasić kwasem cytrynowym. Wszystkie zieleniny drobno pokroić,
                czosnek rozetrzeć z solą, jajka ugotować na twardo. Przed samym podaniem
                roztrzepać zsiadłe mleko, dodać pozostałe, rozdrobnione składniki potrawy,
                wymieszać. Chłodnik podawać z dodatkiem pieczywa lub ze świeżo ugotowanymi
                ziemniakami czy kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

                CHŁODNIK Z WIŚNI
                1 l wody,
                0.5 l czerwonego wina,
                25 dkg cukru,
                1 kg wiśni,
                cynamon i goździki do smaku.
                Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Wiśnie umyć, zmiażdżyć razem z pestkami,
                dodać cynamon i goździki, pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie
                przetrzeć, wlać syrop, zagotować, wystudzić, połączyć z winem, doprawić do
                smaku. Podawać z biszkoptami.

                CHŁODNIK ZIELONY

                10 dkg szczawiu (wypłukać,drobno pokroić),
                10 dkg szpinaku (wypłukać,drobno pokroić),
                1 mała główka sałaty (pokroić w paseczki),
                1 ząbek czosnku (posiekać),
                natka pietruszki,
                koperek,
                szczypiorek,
                2 łyżki soku z cytryny,
                2 szkl. kefiru,
                5 łyżek śmietany,
                sól,
                pieprz,
                4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek.
                Szczaw i szpinak gotować 2 min. w dwóch szklankach wody, ostudzić. Dodać sałatę
                i czosnek, dolać kefir, śmietanę i sok cytrynowy. Posypać posiekaną zieleniną,
                doprawić do smaku. Można ewentualnie dodać bazylii lub melisy. Jajka pokroić -
                na talerzu zalać zupą.

                OGÓRKOWY CHŁODNIK
                1 litr serwatki,
                szklanka śmietany,
                2-3 ogórki,
                duża garść zielonego kopru,
                ząbek czosnku,
                sól,
                4 jajka.
                Serwatkę z nieprzekwaszonego mleka, dobrze wychłodzić. Ogórki młode można po
                dokładnym wymyciu pokroić w ćwierćkrążki razem ze skórką, można również
                tradycyjnie obrać. Koper drobno posiekać, a czosnek drobno pokroić i rozetrzeć
                z solą. Dodać do serwatki wszystkie składniki chłodnika, wymieszać, przyprawić
                do smaku solą. Jajka ugotowane na twardo pokroić na połówki i włożyć już na
                talerze. Podawać ze świeżo ugotowanymi ziemniakami posypanymi zieleniną.

                PIKANTNY CHŁODNIK
                1 l kefiru,
                0.5 szkl. gęstej śmietany,
                pęczek szczypiorku,
                pęczek koperku,
                pęczek czerwonych rzodkiewek,
                1 młoda cebulka,
                1 mały ogórek,
                2 czerwone buraki,
                2 jajka ugotowane na twardo,
                ewentualnie kawałek zimnej pieczeni cielęcej.
                Kefir i śmietanę wlewamy do emaliowanego garnka, który stawiamy w zimnej wodzie
                lub w lodowce. Szczypior i koper drobno siekamy, rzodkiewki kroimy na cienkie
                talarki, cebulę ucieramy na nylonowej tarce, a ogórek kroimy w drobna kostkę.
                Wszystko wsypujemy do kefiru. Na nylonowej tarce ucieramy na miazgę buraczki i
                sokiem (wyciśniętym przez gazę lub lniana ściereczkę) zabarwiamy kefir na
                różowy kolor. Jeśli jest to możliwe, dodajemy do chłodnika kawałek zimnej
                pieczeni cielęcej pokrojonej z drobną kostkę. Chłodnik powinien naciągać
                aromatami nie krócej niż godzinę. Dwa jaja na twardo dzielimy na ćwiartki lub
                ósemki i dodajemy do chłodnika już na talerzach (albo w filiżankach). Podajemy
                możliwie zimny. Chłodnik można również przyrządzać z jogurtu, kwaśnego mleka i
                maślanki zmieszanej ze śmietaną (0.75 maślanki i 0.25 śmietany

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka