05.07.20, 16:21
Zrobilam gar i sie chwale ­čśä
Oraz delektuje...
Jak robicie ?
Dawac przepisy.

P.S.We Wrocku najlepszy byl w barze "Jacek i Agatka".
Uzalezniajacy.
Pragne poznac tajemnice jak sie go przyrzadza, jak ktoras ma pomysl co w nim bylo , to dawajcie !!!!
Obserwuj w─ůtek
    • hexella Re: Chlodnik 05.07.20, 16:55
      we Wroc┼éawiu to akurat pyszny jad┼éam w Vedze, g─Östy od ┼Ťmietany, s┼éodkawy z du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů startych burak├│w. Sama robi─Ö nieco bardziej fit, czyli klasyk - ugotowana, drobno poci─Öta botwina, du┼╝o og├│rk├│w i kopru, troch─Ö octu z wina, s├│l, pieprz, ┼éy┼╝ka miodu i jogurt grecki. Te┼╝ mam dzisiajsmile
    • karme-lowa Re: Chlodnik 05.07.20, 17:58
      konsta-is-me napisała:

      > Zrobilam gar i sie chwale ­čśä
      > Oraz delektuje...
      > Jak robicie ?
      > Dawac przepisy.
      >
      > P.S.We Wrocku najlepszy byl w barze "Jacek i Agatka".
      > Uzalezniajacy.
      > Pragne poznac tajemnice jak sie go przyrzadza, jak ktoras ma pomysl co w nim by
      > lo , to dawajcie !!!!
      Prosz─Ö o przepisÔś║
      • konsta-is-me Re: Chlodnik 05.07.20, 18:10
        Moj jest klasyczny , czyli botwinka/starte buraczki (zamiennie) gotuje w wodzie, czasem dodaje kostke bulionowa albo nie, po ostygnieciu starty ogorek, gesty jogurt/zsiadle mleko, moze byc kropla smietanki.
        Sol, cukier i ocet do smaku i ma byc słodkawo-kwaskowate, wlasnie w tej kolejnosci.
        Akurat dzis nie mialam ale daje z reguly tez starta rzodkiewke -nie za duzo-podkresla smak.
        Koper /jajko -opcjonalnie, jak mam ochote, ale nieobowiazkowe.
    • mia_mia Re: Chlodnik 05.07.20, 18:14
      Nie ma dobrych ch┼éodnik├│w, to danie z definicji niesmaczne ­čśł­čśë
      Oczywi┼Ťcie to m├│j punkt widzenia, ┼╝eby nie by┼éo afery i wiem, ┼╝e wielu ludzi lubi, ale jad┼éam wiele wersji i to jako┼Ť nie moje smaki.
    • em_em71 Re: Chlodnik 05.07.20, 20:26
      Jak lubi─Ö buraki, to niekoniecznie w chlodniku. U mnie w domu to byla ma┼Ťlanka z dodatkiem rzodkiewki, szczypiorku, og├│rka, koperku. Do tego jajko na twardo - polowki lub cwiartki. Taki lubi─Ö najbardziej, na swie┼╝o, ┼╝adnego przechowywania.
    • miriam_73 Re: Chlodnik 05.07.20, 21:05
      Ja robi─Ö tylko z surowym. Poci─Öta botwinka, szczypiorek, koperek, starty zielony og├│rek , rzodkiewka. Jak mi sie chce to robie wywar z burakow, jak nie to bior─Ö koncentrat (np. Krakusa). Plus w proporcji 1/3 smietana, kefir i jogurt naturalny. Zakwaszam cytryn─ů, przyprawiam, ja lubie jeszcze ┼Ťwie┼╝y czosnek do smaku. No i do podania jajko na twardo. Na dob─Ö do lod├│wki, musi sie przegryzc. Jadlam tez kiedys genialny z dodatkiem ogorkow mslosolnych zamiast swiezego, ale szkoda mi tatusiowych ogorkow do zupy smile
    • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:36
      Kopiuj─Ö z forum Kuchnia:
      - CHŁODNIK BUŁGARSKI
      - 4 szkl. kefiru
      - 1 ┼Ťwie┼╝y og├│rek
      - 4 z─ůbki czosnku
      - 2 łyżki oleju słonecznikowego
      - 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
      - łyżka soku z cytryny
      - 2 łyżki koperku
      - sól, biały pieprz

      Kefir sch┼éodzi─ç. Og├│rek obra─ç, przekroi─ç wzd┼éu┼╝ na 4 cz─Ö┼Ťci, oczy┼Ťci─ç z
      pestek,
      cienko pokroi─ç,lekko posoli─ç i odstawi─ç na kilka minut. Czosnek obra─ç,
      posieka─ç
      i rozetrze─ç z ma┼é─ů ilo┼Ťci─ů soli.1/2 skl. zimnej przegotowanej wody zakwasi─ç
      sokiem z cytryny i roztrzepa─ç z kefirem, doda─ç og├│rek, czosnek, koperek,
      pieprz
      i olej.
      Chłodnik podawać posypany orzechanmi, z białym pieczywem.

      CHŁODNIK Z PORÓW 1
      -25 dkg bia┼éych cz─Ö┼Ťci por├│w, 2 du┼╝e ziemniaki, 1 jab┼éko, 3/4 szkl. jogurtu
      naturalnego, 1 łyżka masła, 1 łyżka szczypiorku, sól, pieprz (może być
      ziołowy)

      Pory, ziemniaki i jabłko obrać, pokroić w plasterki. W rondlu stopić masło,
      wrzucić pory, jabłko i ziemniaki, dusić 5 min. na małym ogniu pod
      przykryciem.
      Nast─Öpnie wla─ç 1 litr gor─ůcej wody (albo wywaru z warzyw), posoli─ç i gotowa─ç
      pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Ostudzić, zmiksować (lub przetrzeć
      przez sito). Wymiesza─ç z jogurtem, doprawi─ç pieprzem i sol─ů, wstawi─ç na min.
      1
      godz. do lod├│wki.
      Przed podaniem posypa─ç szczypiorkiem. Podawa─ç z gor─ůcymi grzankami.

      CHŁODNIK Z PORÓW 2
      około 400g porów, 50g masła, 0,5 l rosołu (najlepiej drobiowy) odrobinę soku
      z
      cytryny
      i w─Ödzonego ┼éososia (najlepiej norweskiego) Odcinamy zielone cz─Ö┼Ťci por├│w.
      Bia┼ée cz─Ö┼Ťci oczyszczamy i kroimy w kr─ů┼╝ki, a nast─Öpnie dok┼éadnie myjemy.
      Niewielk─ů cz─Ö┼Ť─ç kr─ů┼╝k├│w odk┼éadamy. W garnku roztapiamy mase┼éko i wrzucamy
      pory,
      ze szczypt─ů soli, aby je zeszkli─ç. Nast─Öpnie wlewamy roso┼éek, na wolnym ogniu
      gotujemy oko┼éo 8 minut do mi─Ökko┼Ťci. Ugotowan─ů zup─Ö miksujemy. Pozosta┼ée
      kr─ů┼╝ki
      por├│w wk┼éadamy do gor─ůcej zupy. Doprawiamy j─ů do smaku sokiem z cytryny i
      sol─ů.
      Wystudzon─ů zup─Ö wk┼éadamy do lod├│wki w celu ca┼ékowitego ozi─Öbienia. Mocno
      oziębiony chłodnik posypujemy cienkimi paskami wędzonego łososia i odłożonymi
      kr─ů┼╝kami por├│w.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 1
      -15 dkg li┼Ťci szczawiu, 1 ┼Ťwie┼╝y og├│rek, 1 szkl. ┼Ťmietany 12%, 1 1/2 l
      zsiadłego mleka (lub
      kefiru), 1 p─Öczek koperku, 1 p─Öczek szczypiorku, 3 jajka, s├│l, pieprz

      Szczaw umy─ç, usun─ů─ç ┼éody┼╝ki, li┼Ťcie posieka─ç i wrzuci─ç do niewielkiej ilo┼Ťci
      wrz─ůtku, gotowa─ç 5 min., odstawic, ostudzi─ç. Og├│rek obra─ç, zetrze─ç na tarce,
      koperek i szczypiorek posieka─ç. Przygotowane sk┼éadniki wraz ze ┼Ťmietan─ů doda─ç
      do zsiad┼éego mleka (kefiru), doprawi─ç pieprzem i sol─ů i zmiksowa─ç (lub ubi─ç
      trzepaczk─ů). Wstawi─ç do lod├│wki na 2 -3 godz. Jajka ugotowa─ç na twardo,
      ostudzic, pokroić w plasterki i przed podaniem dodać do chłodnika. Podawać z
      młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.

      CHŁODNIK SZCZAWIOWY 2
      ok.10-15 dag szczawiu,
      1 p─Öczek szczypiorku, par─Ö listk├│w mi─Öty,
      2 jaja,
      kefir, albo kwa┼Ťne mleko+┼Ťmietana - proporcje wg upodobania, razem ok.4
      szklanek,
      do smaku s├│l, ew.czosnek, szczypta cukru.
      Szczaw parz─Ö, wszystko siekam, jajka w kostk─Ö, zostawiam na troch─Ö, by si─Ö
      smaki "przegryzły w lodówce,

      GAZPACHO 1
      4-5 duzych dojzałych pomidorkow potrzebujesz sparz je i obedrzyj ze skorki i
      zmiksuj, osobno zrob 1 litr bulionu ostudz go i zbierz tłuszczyk bo nie
      potrzebny tu jest zupełnie, do tego duzy ogorek swiezy i papryka pokrojone to
      w
      drobna kosteczke ,wedle uznania dodajesz 1 lub 2 z─ůbki czosnku i mieszasz to
      wszystko ,doprawiasz sola pieprzem ja daje chili bo lubie ostre i odstawiasz
      do
      lodoweczki na drugi dzien jest boski choc u mnie juz wtedy jest go poł. Na
      talerzu posyp szczypiorkiem lub koperkiem a moze wolisz pietruszke....

      GAZPACHO 2
      5 dojrza┼éych pomidor├│w, og├│rek ┼Ťwie┼╝y, po 1 ma┼éej papryce ┼╝├│┼étej,zielonej i
      czerwonej, 1
      czerwona cebula, 2-3 z─ůbki czosnku (wed┼éug uznania), 1 szkl. soku
      pomidorowego,
      1 łyżka octu winnego 6%, 2 łyżki koncentratu pomid., 1 kromka czerstwego
      chleba, 1-2 łyżeczki białego pieprzu, łyżeczka soli, 1 łyżeczka vegety, 1
      łyżka
      oleju, 1 szkl. wystudzonego bulionu [opcjonalnie]

      - papryki pokroi─ç w drobn─ů kosteczk─Ö (mo┼╝na wcze┼Ťniej opiec w piekarniku),
      - pomidory sparzyć, wystudzić, obrać. 2 pokroic w kostkę, a pozostałe
      zmiksowa─ç
      z po┼éow─ů
      pokrojonej papryki, przełozyć do wazy
      - og├│rek obra─ç, przekroi─ç i usun─ů─ç pestki, cz─Ö┼Ť─ç mi─ůszu pokroi─ç w kostk─Ö, a
      cz─Ö┼Ť─ç posieka─ç i
      zmiksowa─ç
      - cebul─Ö i czosnek pokroi─ç w plasterki
      - z chleba odci─ů─ç sk├│rk─Ö, reszt─Ö pokroi─ç
      - zmiksowa─ç cebul─Ö, czosnek, chleb, olej, sok i koncentrat pomidorowy, ocet i
      przyprawy,
      po┼é─ůczy─ç ze zmiksowanymi pomidorami i papryk─ů, doda─ç pokrojone w kostk─Ö
      pomidory, papryk─Ö i og├│rek, wla─ç bulion [ja go dodaj─Ö]. Wstawi─ç do lod├│wki.
      Przed podaniem posypa─ç
      szczypiorkiem lub koperkiem

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI "GAZPACHO"
      -1 kg pomidor├│w;
      -og├│rek;
      -cztery z─ůbki czosnku;
      -cebula;
      -zielona papryka;
      -miękisz z trzech bułek;
      -pięć łyżek oliwy z oliwek;
      -trzy łyżki octu winnego;
      -s├│l, pieprz i inne przyprawy.

      parzymy pomidory wrz─ůtkiem, obieramy je ze sk├│rki, usuwamy pestki i kroimy w
      kostk─Ö. Rozgniatamy czosnek. Reszt─Ö jarzyn obieramy i kroimy w kostk─Ö.
      Wrzucamy
      wszystko do miksera i razem z mi─Ökiszem z bu┼éki (wcze┼Ťniej namoczonym w
      wodzie
      i lekko odci┼Ťni─Ötym) dok┼éadnie miksujemy. Dodajemy oliw─Ö i delikatnie ocet.
      Dolewamy przegotowanej zimnej wody, aby uzyska─ç konsystencj─Ö g─Östej zupy.
      Doprawiamy i jeszcze przez chwil─Ö miksujemy. Wstawiamy na godzin─Ö do lod├│wki
      i
      po tym czasie chłodnik jest gotowy. Możemy podać z grzankami z białego
      pieczywa
      lub dodać do chłodnika bardzo drobno posiekane cebulę, paprykę, ogórka i
      pomidora.

      CHŁODNIK Z JABŁEK
      0.5 l wody, 0.5 l mleka, 150 ml białego wytrawnego wina, 60-80 dkg jabłek, 6-8
      dkg cukru, 5
      dkg rodzynk├│w, 2 dkg m─ůki, cynamon i sok z cytryny do smaku.
      Spos├│b przyrz─ůdzenia:
      Jab┼éka umy─ç, obra─ç, przekraja─ç na p├│┼é, usun─ů─ç gniazda nasienne, pokraja─ç w
      cz─ůstki, doda─ç
      cukier i sproszkowany cynamon, zagotowa─ç. M─ůk─Ö wymiesza─ç z mlekiem, wla─ç do
      jabłek,
      zagotowa─ç, doda─ç op┼éukane rodzynki, wystudzi─ç, po┼é─ůczy─ç z winem, doprawi─ç do
      smaku. Chłodnik wstawić do chłodziarki na kilka godzin. Podawać z biszkoptami
      lub krakersami.

      CH┼üODNIK Z BO─ćWINY
      2 kostki rosołowe (jarzynowe lub drobiowe)
      1 p─Öczek bo─çwiny
      1 burak
      1 p─Öczek szczypioru ( z dymki )
      1 p─Öczek rzodkiewek
      2 og├│rki
      2 jaja na twardo
      1 cytryna
      1/2 p─Öczka kopru
      1/2 l. jogurtu.
      Zagotowa─ç wod─Ö z kostkami roso┼éowymi cukrem i sol─ů. doda─ç po siekan─ů bo─çwin─Ö i
      gotować ok. 10 min. zetrzeć na tarce buraka włożyć na sito i do gara (musi
      odda─ç kolor).wywar doprawiamy do smaku cytryn─ů sol─ů i cukrem ( po wystudzeniu
      cukier i s├│l s┼éabo si─Ö rozpuszczaj─ů), studzimy.dodajemy jogurt, pokrojone
      drobno pozosta┼ée sk┼éadniki i ju┼╝.mo┼╝na doda─ç rozgnieciony z─ůbek czosnku , ale
      nie mo┼╝e on dominowa─ç w smaku.

      CHŁODNIK HISZPAŃSKI
      15 dag migdałów
      1 srednia główka czosnku
      3 łyżki octu winnego
      25 dag czerstwej białej bułki bez skóry
      6 łyżek oliwy
      ki┼Ť─ç winogron

      1. Bu┼éke pokroic w niedu┼╝e kromki, moczy─ç w w odzie ok. 30 min.os─ůczy─ç.
      2. Migda┼éy sparzy─ç wrz─ůtkiem i zdj─ů─ç sk├│rk─Ö.
      3. Czosnek obrać.Migdały i czosnek zmiksować, dodać bułkę, oliwę i ocet -
      zmiksowa─ç. Odstawi─ç na 2 godz. do lod├│wski.
      4. Po wyj─ůciu dola─ç do masy 1,5 l bardzo zminej wody i miesza─ç, a┼╝ ch┼éodnik
      osi─ůgnie konsystencj─Ö p┼éynnego kremu.
      5. Przela─ç do miseczek i w ka┼╝d─ů w┼éo┼╝y─ç kilka obranych ze sk├│rki winogron.

      CHŁODNIK INDYJSKI
      2 soczyste og├│rki, po┼é├│wka ┼Ťwie┼╝ego imbiru, jedna niedu┼╝a zielona papryczka
      chili, cukier, s├│l, ┼Ťmietana, pieprz, mi─Öta

      Dwa soczyste og├│rki pokroi─ç na grube s┼éupki, zetrze─ç po┼é├│wk─Ö ┼Ťwie┼╝ego imbiru.
      Og├│rek obgotowa─ç w wodzie do mi─Ökko┼Ťci, ostudzi─ç, zmiksowa─ç, podczas miksowania
      dodawa─ç 1-2
      kromki chleba, imbir i jedn─ů niedu┼╝─ů zielon─ů papryczk─Ö chili. Przetrze─ç przez
      sito, doprawi─ç cukrem i sol─ů, sch┼éodzi─ç przez dwie godziny. Na talerzu
      udekorowa─ç mocno ubit─ů ┼Ťmietan─ů przypr├│szon─ů ┼Ťwie┼╝o zmielonym pieprzem i
      kilkoma wi├│rkami posiekanej mi─Öty.

      CHŁODNIK PERSKI
      1 l jogurtu, 2-3 ogórki, 3 łyżki rodzynek, 2 jajka na twardo, koperek,
      szczypiorek, 15 dag pieczonej jagni─Öciny pokrojonej w kostk─Ö (dowolnie)

      Rodzynki zala─ç wrz─ůtkiem (albo lepiej gor─ůc─ů herbat─ů) i zosta
      • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:37
        CHŁODNIK PERSKI
        1 l jogurtu, 2-3 ogórki, 3 łyżki rodzynek, 2 jajka na twardo, koperek,
        szczypiorek, 15 dag pieczonej jagni─Öciny pokrojonej w kostk─Ö (dowolnie)

        Rodzynki zala─ç wrz─ůtkiem (albo lepiej gor─ůc─ů herbat─ů) i zostawi─ç a┼╝ sp─Öczniej─ů
        (przynajmniej p├│┼é godziny). Og├│rki obra─ç, przekroi─ç wzd┼éu┼╝ na p├│┼é, usun─ů─ç
        ┼éy┼╝eczk─ů mi─ů┼╝sz z pestkami,
        pokroi─ç w p├│┼éplasterki. W wazie zmiesza─ç trzepaczk─ů jogurt, szklank─Ö wody,
        og├│rki, posiekany koperek i szczypiorek, ods─ůczone rodzynki, posoli─ç i
        popieprzy─ç. Wstawi─ç do lod├│wki. Nie warto piec jagni─Öciny tylko do tego
        ch┼éodnika, ale je┼Ťli zosta┼éo nam jej troch─Ö z wczorajszej kolacji, ch┼éodnik
        b─Ödzie jeszcze bardziej perski i lepszy.

        CHŁODNIK MORELOWO-POMARAŃCZOWY
        5-6 moreli, 4 pomarańcze, 1,5 szklanki białego wina, kilka listków melisy,
        kilka go┼║dzik├│w

        Morele myję, przepoławiam i pozbawiam pestek. Pomarańcze obieram ze skórki i
        kroję w plastry. Owoce wkładam do garnka razem z goździkami, wlewam wodę (tyle,
        ile potrzeba, aby owoce były w niej całkowicie zanurzone) i gotuję pod
        przykryciem pół godziny. Zdejmuję z ognia, studzę, wyjmuję goździki, wlewam
        wino i rozcieram mikserem. Dobrze schładzam, rozlewam do talerzy i dekoruję
        listkami melisy. Czasami zamiast ┼Ťwie┼╝ych moreli u┼╝ywam suszonych ÔÇô wystarczy
        1/2 szklanki.

        CHŁODNIK PIWNY
        4 szklanki jasnego piwa, 40 dag ┼Ťwie┼╝ego zwartego sera twarogowego, 2 ┼éy┼╝ki
        miodu, 2 żółtka, 1 goździk, szczypta cynamonu

        ┼╗├│┼étka utrze─ç z miodem. Piwo zagotowa─ç z przyprawami i zaci─ůgn─ů─ç ┼╝├│┼étkami.
        Podgrzewa─ç, stale mieszaj─ůc, a┼╝ zupa zg─Östnieje (nie gotowa─ç!), a nast─Öpnie
        ostudzi─ç. Ser pokroi─ç w kostk─Ö, roz┼éo┼╝y─ç do talerzy i zala─ç zup─ů.


        CHŁODNIK ŚLIWKOWY Z WINEM
        70 dag w─Ögierek lub innych ┼Ťliwek, 1 szkl. bia┼éego wytrawnego lub p├│┼éwytrawnego
        wina, 12 dag cukru, 4 goździki, 1 kawałek cynamonu (2 cm), 1/3 łyżeczki skórki
        otartej z cytryny, szczypta mielonego kardamonu

        ┼Üliwki umy─ç, przekroi─ç na p├│┼é i usun─ů─ç pestki. Wla─ç do garnka 2,5 szklanki
        wody, w┼éo┼╝y─ç owoce i gotowa─ç do mi─Ökko┼Ťci. Nast─Öpnie przetrze─ç je przez sito.
        Doda─ç cukier, go┼║dziki,
        cynamon, kardamon oraz sk├│rk─Ö z cytryny. Wla─ç 3 szklanki wody, wino, zagotowa─ç
        i ochłodzić. Podawać na zimno z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

        CHŁODNIK TRUSKAWKOWY
        1/2 kg truskawek, 2/3 szklanki cukru pudru, 1 fili┼╝anka s┼éodkiej ┼Ťmietanki

        Owoce umy─ç, os─ůczy─ç, prze┼éo┼╝y─ç do miski, zasypa─ç cukrem, przykry─ç i odstawi─ç na
        3-4 godz. Dola─ç ┼Ťmietank─Ö, wymiesza─ç i wstawi─ç do lod├│wki. Podawa─ç, gdy dobrze
        się schłodzi.

        CHŁODNIK Z BORÓWEK
        1 szklanka borówek, 2,5 szklanki czerwonego wina, 1 pomarańcza, 1/2 szklanki
        przecedzonego soku wyci┼Ťni─Ötego z pomara┼äczy, przecedzony sok wyci┼Ťni─Öty z 1
        niedu┼╝ej cytryny, 1/3 szklanki cassisu (to likier porzeczkowy, mo┼╝na go
        zast─ůpi─ç kilkoma ┼éy┼╝kami syropu z czarnej porzeczki), 2-3 ┼éy┼╝ki cukru, 2
        ga┼é─ůzki mi─Öty

        Pomara┼äcz─Ö obieram ze sk├│rki, dziel─Ö na cz─ůstki, kt├│re obieram z bia┼éej b┼éonki.
        Borówki i listki mięty płuczę. Wszystkie składniki wkładam do garnka i
        podgrzewam. Zanim płyn
        zacznie wrzeć, wyjmuję borówki i kawałki pomarańczy (nie wyrzucam!). Zupę
        zagotowuję, zdejmuję z ognia, studzę. Wyjmuję z niej miętę i schładzam w
        lod├│wce. Przed podaniem dodaj─Ö uprzednio wyj─Öte owoce.

        CHŁODNIK Z JABŁEK I CUKINII
        1 kg cukinii (jak najmniejszych), 2 większe ziemniaki, 1/2 kg zielonych jabłek,
        1 por, 1/2 l wywaru z jarzyn, 1/2 l ma┼Ťlanki, sok z 1/2 cytryny, szczypta
        cynamonu, 1-2 ┼éy┼╝eczki kminku, 4 ┼éy┼╝ki nasion sezamu, 2-3 ga┼é─ůzki melisy do
        przybrania

        Cukinie, ziemniaki, jabłka i por myjemy i osuszamy. Cukinię kroimy w plasterki,
        tak samo bia┼é─ů cz─Ö┼Ť─ç pora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostk─Ö. Jab┼éka kroimy
        w ├│semki. Wszystko razem gotujemy w wywarze z jarzyn pod przykryciem 10 minut.
        Zdejmujemy zup─Ö z ognia,
        studzimy, miksujemy. Mieszamy z ma┼Ťlank─ů i sokiem cytrynowym, doprawiamy sol─ů,
        ┼Ťwie┼╝o
        zmielonym pieprzem, cynamonem, kminkiem. Sezam pra┼╝ymy na teflonowej patelni
        bez tłuszczu i dodajemy do zupy.

        CHŁODNIK Z OWOCÓW LEŚNYCH I TRUSKAWEK
        750 g malin, je┼╝yn, jag├│d oraz truskawek w dowolnych proporcjach, 1 szklanka
        s┼éodkiego, bia┼éego wina, 2 ┼éy┼╝ki cukru, kawa┼éek kory cynamonu, 1/2 l wrz─ůcej
        wody, kartonik ┼Ťmietanki tortowej, 1 ┼éy┼╝ka cukru pudru

        Owoce op┼éuka─ç, os─ůczy─ç, obra─ç z szypu┼éek. Od┼éo┼╝y─ç kilka naj┼éadniejszych. Reszt─Ö
        zala─ç 1/2 l wrz─ůtku, doda─ç cukier, cynamon i gotowa─ç na ma┼éym ogniu 5 min.
        Zdj─ů─ç z ognia, wyj─ů─ç cynamon, przestudzi─ç, zmiksowa─ç. Wla─ç wino, wymiesza─ç i
        wstawi─ç do lod├│wki na 2 godz. Przed podaniem dekorowa─ç na talerzach kleksami z
        ubitej z cukrem pudrem ┼Ťmietany i ca┼éymi owocami.

        CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
        1,5 kg dojrza┼éych pomidor├│w, 4 ┼Ťrednie og├│rki ma┼éosolne, 1 zielony og├│rek, 3
        z─ůbki czosnku, 4 ┼éy┼╝ki oliwy, 3 kromki ciemnego chleba, 1 ┼éy┼╝eczka tabasco,
        ewentualnie kilka li┼Ťci bazylii

        Og├│rki kroimy w kostk─Ö. Sparzone pomidory obieramy ze sk├│rki, kroimy w drobn─ů
        kostk─Ö i wk┼éadamy do wazy. Dodajemy og├│rki, wyci┼Ťni─Öty czosnek, oliw─Ö i
        ewentualnie bazyli─Ö,
        zmiksowan─ů z oliw─ů lub drobno posiekan─ů. Chleb zalewamy 1/2 szklanki bardzo
        zimnej wody i zostawiamy na 15 minut. Zdejmujemy z niego sk├│rk─Ö, a mi─ů┼╝sz
        rozdrabniamy palcami na papk─Ö i dok┼éadamy do wazy z zup─ů. Dodajemy s├│l, pieprz
        i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szklanki wody i wstawiamy do lod├│wki. Przed
        podaniem wk┼éadamy do ka┼╝dego talerza z zup─ů 2 ma┼ée kostki lodu
        • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:39
          CHŁODNIK Z RABARBAREM
          30 dag rabarbaru, 1 pęczek młodej botwinki, 2 szklanki odtłuszczonego rosołu z
          ciel─Öciny, drobiu lub z kostki bulionowej, 4 jajka, 5 cebulek dymek ze
          szczypiorem, 3 ┼éy┼╝ki posiekanego koperku, ┬ż szklanki ┼Ťmietany 18-proc., ┼Ťwie┼╝o
          zmielony pieprz, s├│l

          Rabarbar oczy┼Ťci─ç z w┼é├│kien, umy─ç, pokroi─ç na ma┼ée kawa┼éki i gotowa─ç 15 min w
          2 szklankach lekko posolonej wody. Botwink─Ö oczy┼Ťci─ç, op┼éuka─ç, drobno pokroi─ç,
          zala─ç roso┼éem i gotowa─ç 15 min. Dymk─Ö oczy┼Ťci─ç, umy─ç i drobno pokroi─ç razem ze
          szczypiorem. Ugotowan─ů botwink─Ö po┼é─ůczy─ç z rabarbarem, doda─ç ┼Ťmietan─Ö, dymk─Ö,
          koperek. Ostudzi─ç, wymiesza─ç, przyprawi─ç sol─ů i pieprzem. Jajka ugotowa─ç na
          twardo, ostudzi─ç, obra─ç, pokroi─ç na cz─ůstki, w┼éo┼╝y─ç do talerzy i zala─ç
          chłodnikiem.
          CH┼üODNIK Z ZIELONEGO GROSZKU Z MI─śT─ä
          1/2 kg ┼éuskanego groszku, 1 kapusta peki┼äska, s├│l i ┼Ťwie┼╝o zmielony czarny
          pieprz, 1/4 kostki masła, 2 łyżki posiekanej mięty + kilka listków do
          dekoracji, 3-4 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany

          Mas┼éo topimy w du┼╝ym garnku, dodajemy umyt─ů, osuszon─ů i pokrojon─ů kapust─Ö
          peki┼äsk─ů oraz op┼éukany groszek. Dusimy na ma┼éym ogniu pod przykryciem przez
          mniej wi─Öcej 10 minut, od czasu do czasu mieszaj─ůc. Nast─Öpnie wlewamy 5
          niepełnych szklanek wody,
          doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy ponownie i gotujemy 20 minut. Dokładnie
          miksujemy, dodajemy mi─Öt─Ö, doprawiamy sol─ů i pieprzem, sch┼éadzamy i wstawiamy
          do lod├│wki na co najmniej godzin─Ö. Przed podaniem dekorujemy listkami mi─Öty i
          ┼Ťmietan─ů. Uwaga! Zupa jest ca┼ékiem niez┼éa r├│wnie┼╝ na ciep┼éo. U┼╝ywamy m┼éodego
          groszku (jest drobny i s┼éodkawy), ostatecznie mo┼╝na zast─ůpi─ç go mro┼╝onym, w
          ┼╝adnym wypadku groszkiem z puszki.

          KALIFORNIJSKI CHŁODNIK Z AWOKADO
          2 duże dojrzałe owoce awokado, 1,5 szkl. jogurtu naturalnego, 2 szkl.
          schłodzonego bulionu z
          kurczaka lub z jarzyn, 1 z─ůbek czosnku, sok z 1 cytryny, 2 ┼éy┼╝eczki oregano,
          pieprz biały, natka pietruszki do przybrania
          Owoce awokado przekroi─ç wzd┼éu┼╝, wyj─ů─ç pestk─Ö, wydr─ů┼╝y─ç ┼éy┼╝eczk─ů mi─ů┼╝sz i
          zmiksować go. Dodać wszystkie pozostałe składniki (czosnek uprzednio
          rozetrzeć), dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać
          natk─ů.
          CHŁODNIK SPORTOWY
          0.5 l mleka,
          0.5 l ┼Ťmietanki,
          5-6 żółtek,
          5 dkg czekolady w proszku,
          10 dkg rodzynk├│w, 10 dkg cukru pudru.
          Mleko po┼é─ůczy─ç ze ┼Ťmietan─ů, zagotowa─ç. ┼╗├│┼étka utrze─ç z cukrem i czekolad─ů,
          wlewa─ç powoli gor─ůcy p┼éyn szybko mieszaj─ůc trzepaczk─ů. Naczynie z mas─ů wstawi─ç
          do wi─Ökszego naczynia z gor─ůc─ů wod─ů i podgrzewa─ç, stale mieszaj─ůc a┼╝ ch┼éodnik
          zgęstnieje. Uważać aby woda w naczyniu była bliska wrzenia, ale nie zagotowała
          si─Ö. Ch┼éodnik po┼é─ůczy─ç z op┼éukanymi rodzynkami, doprawi─ç do smaku. Podawa─ç z
          biszkoptami.

          CHŁODNIK WIEJSKI
          1.5 l ma┼Ťlanki,
          250 ml ┼Ťmietany,
          20 dkg twarogowego sera,
          p─Öczek rzodkiewek,
          2 jaja ugotowane na twardo,
          8 dkg cebuli,
          3 dkg masła,
          s├│l,
          cukier do smaku.
          Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wystudzić. Rzodkiewki
          oczy┼Ťci─ç, op┼éuka─ç, zetrze─ç na tarce o du┼╝ych otworach. Ma┼Ťlank─Ö wymiesza─ç ze
          ┼Ťmietan─ů, roztrzepa─ç trzepaczk─ů, doda─ç cebul─Ö, rzodkiewki, pokrajane w cz─ůstki
          jaja oraz pokrajany w kostk─Ö twaro┼╝ek, doprawi─ç do smaku. Podawa─ç z ziemniakami
          z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

          CHŁODNIK SZCZAWIOWY
          0.5 l rosołu,
          1 l zsiadłego mleka,
          250 ml ┼Ťmietany,
          15 dkg szczawiu,
          10 dkg szpinaku,
          2 jajka ugotowane na twardo,
          5 dkg orzechów włoskich bez łupin,
          koperek,
          szczypiorek,
          s├│l,
          cukier do smaku.
          Orzechy sparzy─ç wrz─ůc─ů wod─ů, obra─ç ze sk├│rki, posieka─ç razem z jajami. Szczaw i
          szpinak przebra─ç, usun─ů─ç ogonki li┼Ťciowe, dok┼éadnie op┼éuka─ç, zala─ç roso┼éem,
          ugotowa─ç i przetrze─ç. Mleko po┼é─ůczy─ç ze ┼Ťmietan─ů i przecierem, roztrzepa─ç
          trzepaczk─ů, po┼é─ůczy─ç z jajami, orzechami i posiekan─ů zielenin─ů, doprawi─ç do
          smaku. Podawać z ziemniakami z wody, posypanymi skwarkami ze słoniny.

          CHŁODNIK PODLASKI
          2 - 3 buraczki,
          10 - 15 dkg rabarbaru,
          3 jaja,
          1 og├│rek kiszony,
          koperek,
          0.5 szkl. ┼Ťmietany,
          s├│l,
          pieprz.
          Pokrajać parę łodyg rabarbarowych i gotować w 1 l wody ok. 0.5 h, po czym wodę
          odcedzi─ç do wazy i doda─ç do niej kilka ugotowanych i drobno posiekanych
          czerwonych buraczk├│w, pokrajany w kostk─Ö du┼╝y kwaszony og├│rek, 3 pokrajane jaja
          ugotowane na twardo, par─Ö ┼éy┼╝ek kwa┼Ťnej ┼Ťmietany, siekanego koperku, soli,
          pieprzu do smaku. Postawi─ç na lodzie i wyda─ç dopiero, gdy b─Ödzie zimny.

          CHŁODNIK PO WROCŁAWSKU
          0.5 l soku pomidorowego,
          0.5 l ┼Ťmietany,
          2 jaja ugotowane na twardo,
          szczypiorek,
          koperek,
          s├│l, pieprz i cukier do smaku.
          ┼Ümietan─Ö wymiesza─ç z sokiem pomidorowym, roztrzepa─ç trzepaczk─ů, po┼é─ůczy─ç ze
          zmielonymi jajami i posiekan─ů zielenin─ů, doprawi─ç do smaku.

          CHŁODNIK POLSKI
          Składniki:
          2 buraki ćwikłowe,
          1 jajo,
          1 og├│rek kwaszony lub surowy,
          3 szkl. zsiadłego mleka,
          0.5 szkl. ┼Ťmietany,
          0.5 p─Öczka koperku,
          0.5 p─Öczka szczypiorku,
          0.5 p─Öczka rzodkiewki,
          cukier do smaku.
          Buraki umy─ç, ugotowa─ç, po czym obra─ç i zetrze─ç na tarce jarzynowej. Og├│rki i
          rzodkiewki pokroi─ç w kostk─Ö. Jaja ugotowa─ç na twardo, obra─ç, pokraja─ç w kostk─Ö.
          Szczypiorek i koperek drobno posieka─ç. Wszystkie sk┼éadniki po┼é─ůczy─ç i lekko
          osłodzić.

          CHŁODNIK RYBNY
          1 kg ugotowanych ryb r├│┼╝nych gatunk├│w,
          3 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany,
          2 czerwone buraczki ┼Ťredniej wielko┼Ťci,
          kwaszony og├│rek,
          1 jajko ugotowane na twardo,
          s├│l,
          pieprz,
          1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.
          Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
          Ugotowane ryby obra─ç ze sk├│rki, usun─ů─ç kr─Ögos┼éupy oraz o┼Ťci. Po┼éow─Ö kwasu
          chlebowego lub buraczanego zagotowa─ç z sol─ů i gor─ůcym p┼éynem zala─ç buraczki.
          Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego
          płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i
          na kr├│tko wstawi─ç do lod├│wki. Podawa─ç z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami

          CHŁODNIK KURPIOWSKI
          2 - 3 buraki,
          3 jaja,
          1 og├│rek,
          2 szczypiory,
          1 szkl. ┼Ťmietany kwa┼Ťnej,
          2 łyżki octu,
          s├│l i pieprz.
          Ugotowa─ç kilka czerwonych buraczk├│w, obra─ç i drobno posieka─ç. Ugotowa─ç na
          twardo jaja, pokraja─ç ka┼╝de na 8 cz─Ö┼Ťci. ┼Üwie┼╝y og├│rek pokroi─ç w ma┼ée kostki,
          wzi─ů─ç ┼éy┼╝k─Ö siekanego szczypiorku oraz kwa┼Ťn─ů ┼Ťmietan─Ö i ocet, po czym doda─ç
          około litra zimnej wody i dobrze wszystko rozmieszać. Dodać sól i pieprz do
          smaku, a następnie postawić chłodnik na lód, gdzie ma stać aż do chwili wydania
          go na st├│┼é. Przyst─Öpuj─ůc do tego, po┼éo┼╝y─ç na ka┼╝dym talerzu kawa┼éek lodu
          wielko┼Ťci jaja kurzego i wtedy dopiero la─ç na┼ä ch┼éodnik. Przez podanie szyjek
          rakowych czyni się chłodnik smaczniejszy. W razie braku szczypiorku, można użyć
          drobniutko posiekanej cebuli.
          CHŁODNIK PO GENERALSKU
          1 l zsiadłego mleka,
          250 ml ┼Ťmietany,
          0.5 burak├│w,
          15 dkg mi─Ösa z rak├│w,
          10 dkg migdałów,
          5 dkg szynki,
          koperek,
          natka pietruszki,
          s├│l i cukier do smaku.
          Buraki umy─ç, obra─ç, op┼éuka─ç. Migda┼éy sparzy─ç wrz─ůc─ů wod─ů, obra─ç ze sk├│rki,
          posieka─ç, ob┼éo┼╝y─ç buraki, zawin─ů─ç w foli─Ö i upiec. Nast─Öpnie wystudzi─ç,
          zetrze─ç. Mleko po┼é─ůczy─ç ze ┼Ťmietan─ů, roztrzepa─ç trzepaczk─ů, doda─ç buraki, raki,
          pokrajan─ů w paseczki szynk─Ö i posiekan─ů zielenin─Ö, doprawi─ç do smaku.

          CHŁODNIK MAZOWIECKI
          Li┼Ťcie z 2 - 3 burak├│w ─çwik┼éowych,
          15 - 20 dkg ciel─Öciny,
          1 szkl. kwa┼Ťnej ┼Ťmietany,
          1 szklanka soku z kiszonych og├│rk├│w,
          1 og├│rek kiszony,
          2 - 3 jaja,
          szczypior,
          koperek,
          s├│l,
          pieprz,
          łyżka octu.
          Wzi─ů─ç jednakow─ů ilo┼Ť─ç ┼Ťmietany kwa┼Ťnej i soku og├│rkowego i wymiesza─ç je
          nale┼╝ycie. Ugotowa─ç botwin─Ö z kilku burak├│w w wodzie z ┼éy┼╝k─ů octu, posieka─ç, po
          czym doda─ç do ┼Ťmietany i rozmiesza─ç. Ugotowa─ç kilka jaj na twardo, pokraja─ç w
          ─çwiartki, jeden kwaszony og├│rek pokraja─ç w kostk─Ö, wzi─ů─ç nieco pokrajanej
          drobno zimnej pieczeni ciel─Öcej i doda─ç to wszystko z sol─ů i pieprzem do
          chłodnika. Na ostatek usiekać nieco szczypiorku i koperku i także wsypać na
          chłodnik, który potem należy postawić na lód, gdzie ma stać, aż do wydania go
          na stół.

          CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
          1.5 kg dojrzałych pomidorów,
          4 ┼Ťrednie og├│rki ma┼éosolne,
          1 zielony og├│rek,
          3 z─ůbki czosnku,
          4 łyżki oliwy,
          3 kromki ciemnego chleba,
          1 łyżeczka tabasco,
          kilka li┼Ťci bazylii.

          Og├│rki kroimy w kostk─Ö. Sparzone pomidory obieramy ze sk├│rki, kroimy w drobn─ů
          kostkę i wkładamy do wazy. Dodajemy ogórki, wy
          • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:42
            CHŁODNIK Z POMIDORÓW I OGÓRKÓW MAŁOSOLNYCH
            1.5 kg dojrzałych pomidorów,
            4 ┼Ťrednie og├│rki ma┼éosolne,
            1 zielony og├│rek,
            3 z─ůbki czosnku,
            4 łyżki oliwy,
            3 kromki ciemnego chleba,
            1 łyżeczka tabasco,
            kilka li┼Ťci bazylii.

            Og├│rki kroimy w kostk─Ö. Sparzone pomidory obieramy ze sk├│rki, kroimy w drobn─ů
            kostk─Ö i wk┼éadamy do wazy. Dodajemy og├│rki, wyci┼Ťni─Öty czosnek, oliw─Ö i
            bazyli─Ö, zmiksowan─ů z oliw─ů lub drobno posiekan─ů. Chleb zalewamy 0.5 szkl.
            bardzo zimnej wody i zostawiamy na 15 min. Zdejmujemy z niego sk├│rk─Ö, a mi─ů┼╝sz
            rozdrabniamy palcami na papk─Ö i dok┼éadamy do wazy z zup─ů.
            Dodajemy s├│l, pieprz i tabasco do smaku. Dolewamy 2 szkl. wody i
            wstawiamy do lod├│wki. Przed podaniem wk┼éadamy do ka┼╝dego talerza z zup─ů 2 ma┼ée
            kostki lodu

            CH┼üODNIK Z W─śDZON─ä RYB─ä "

            20 dkg w─Ödzonej ryby,
            1 l kwasu chlebowego,
            2 og├│rki,
            5 rzodkiewek,
            kilka listków sałaty,
            pieprz,
            s├│l.
            Ryb─Ö obra─ç ze sk├│rki, wyj─ů─ç kr─Ögos┼éup oraz o┼Ťci i utrze─ç w misce na
            miazg─Ö. Og├│rki i rzodkiewki pokraja─ç w pi├│rka, li┼Ťcie sa┼éaty drobno poszarpa─ç.
            Przygotowane sk┼éadniki zala─ç och┼éodzonym kwasem, doda├ę troch─Ö pieprzu i soli do
            smaku. Podawa─ç z gotowanymi ziemniakami.
            CHŁODNIK POMIDOROWY
            1 bia┼éa cz─Ö┼Ť─ç pora - pokroi─ç,
            1 duże jabłko - obrać i pokroić
            1 pokrojona cebula
            1 posiekany z─ůbek czosnku,
            80 dkg pokrojonych pomidor├│w,
            s├│l,
            oliwa,
            1 szkl. kefiru,
            1 szkl. ┼Ťmietany,
            gałka muszkatołowa,
            imbir,
            chili,
            szczypiorek,
            natka pietruszki.
            Por, jabłko, cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pomidory i sól, dolać 2.5 szkl.
            wrz─ůtku, gotowa─ç 15 min. Ostudzi─ç, zmiksowa─ç, dola─ç kefir i ┼Ťmietan─Ö, doprawi─ç,
            posypa─ç zielenin─ů.

            CHŁODNIK RUSKI
            0.5 l kwasu chlebowego,
            2 - 3 jaja,
            0.5 l rosołu,
            0.5 l ┼Ťmietany,
            1 og├│rek kiszony,
            10 dkg ciel─Öciny,
            koper,
            s├│l,
            cukier.
            Surowy kwas chlebowy rozprowadzić zimnym rosołem, następnie dodać soli i trochę
            cukru oraz p├│┼é litra ┼Ťmietany i dobrze wszystko wymiesza─ç.
            W końcu dodać łyżkę siekanego koperku, parę posiekanych twardych jaj,
            kwaszonego og├│rka, troch─Ö pieczeni ciel─Öcej pokrajanej w drobn─ů kostk─Ö.
            Postawić w chłodnym miejscu.

            CHŁODNIK SZCZAWIOWY NA SERWATCE
            20 dkg szczawiu,
            3 szkl. serwatki,
            1 szkl. ┼Ťmietany,
            3 ┼éy┼╝ki m─ůki,
            3 - 4 jaja,
            łyżka masła,
            koperek,
            s├│l.
            Serwatk─Ö zagotowa─ç, po czym zag─Ö┼Ťci─ç j─ů m─ůk─ů, rozmieszan─ů ze ┼Ťmietan─ů. Po
            zagotowaniu odstawić. Szczaw opłukać i drobno posiekać, krótko poddusić go we
            w┼éasnym soku z niewielk─ů ilo┼Ťci─ů mas┼éa. Ostudzi─ç. Wymiesza─ç ostudzon─ů i
            zaprawion─ů serwatk─Ö ze szczawiem, osoli─ç do smaku, doda─ç posiekany koperek.
            Ugotować na twardo po jaju na osobę, pokrajać, wrzucić do chłodnika. Chłodnik
            ten mo┼╝na podawa─ç do ziemniak├│w lub zalewa─ç nim gor─ůce jeszcze ziemniaki.
            Podobnie przyrz─ůdzano ch┼éodnik z serwatki z kwasem buraczanym lub sokiem z
            kiszonych og├│rk├│w. Z jaj w├│wczas rezygnowano, a ziemniaki kraszono s┼éonin─ů.


            CHŁODNIK Z MARCHEWKI
            1 kg marchewki,
            2 ziemniaki,
            1 l bulionu warzywnego,
            1 l jogurtu,
            250 ml soku z pomarańczy,
            2 p─Öczki szczypiorku,
            1 łyżeczka pieprzu cayenne,
            1 łyżeczka curry,
            s├│l.
            Marchew i ziemniaki obra─ç, pokroi─ç w kostk─Ö. Zala─ç bulionem i gotowa─ç 10 min.
            pod przykryciem. Zmiksowa─ç, doda─ç sok pomara┼äczowy, doprawi─ç do smaku sol─ů,
            pieprzem i curry. Sch┼éodzi─ç, po┼é─ůczy─ç z jogurtem. Szczypiorek drobno pokroi─ç,
            dodać do chłodnika. Podawać z grzankami.

            CHŁODNIK RYBNY Z CZARNĄ RZODKWIĄ
            1 kg gotowanej lub sma┼╝onej ryby,
            1.5 l kwasu kminkowego lub brzozowego,
            50 dkg czarnej rzodkwi,
            p├│┼é szkl. ┼Ťmietany,
            koper zielony,
            s├│l.
            Czarn─ů rzodkiew zetrze─ç na tarce o du┼╝ych otworach. Misk─Ö z utart─ů rzodkwi─ů
            przykry─ç i kilka razy potrz─ůsn─ů─ç, a┼╝ stanie si─Ö mi─Ökka i prze┼║roczysta.
            Gotowan─ů lub sma┼╝on─ů ryb─Ö pokraja─ç na drobne kawa┼éki, w┼éo┼╝y─ç do wazy, doda─ç
            rzodkiew, zala─ç kwasem kminkowym wymieszanym ze ┼Ťmietan─ů i posypa─ç posiekanym
            zielonym koperkiem. Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami, suto posypanymi
            koperkiem.

            • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:43
              CHŁODNIK
              0.5 l zsiadłego mleka lub kefiru,
              10 dkg buraczków ćwikłowych,
              1 - 2 ┼Ťwie┼╝e og├│rki,
              kilka szczypiork├│w,
              0.5 szkl. ┼Ťmietany,
              1 - 2 jaja,
              koperek,
              s├│l,
              1 l wody.
              Buraczki zetrze─ç na tarce i ugotowa─ç w 1 l wody. Po ugotowanlu wywar przecedzi─ç
              i ostudzi─ç. Doda─ç do niego pokrajane w drobn─ů kostk─Ö og├│rki, a tak┼╝e drobno
              pokrajany koperek i szczypior. Następnie wlać roztrzepane zsiadłe mleko i
              ┼Ťmietan─Ö. Do ka┼╝dej miseczki lub fili┼╝anki w┼éo┼╝y─ç ─çwiartk─Ö ugotowanego na
              twardo jaja, po czym wla─ç zup─Ö. Ch┼éodnik podaje si─Ö z gor─ůcymi ziemniakami.
              Potrawę tę poleca się szczegolnie w czasie upałów.

              CHŁODNIK BŁYSKAWICZNY
              0.5 l kwa┼Ťnego mleka,
              0.25 l wody,
              2 dkg m─ůki,
              0.25 l ┼Ťmietany.
              Mleko zagotowa─ç z wod─ů. Doda─ç ┼Ťmietan─Ö rozm─ůcon─ů z m─ůk─ů i zagotowa─ç razem.
              Ostudzi─ç. Podawa─ç z chlebem lub bu┼éeczk─ů.
              CHŁODNIK CZERWONY
              1 litr kwasu z burak├│w,
              szklanka ┼Ťmietany,
              2 og├│rki,
              sporo zielonego kopru,
              szczypior razem z m┼éod─ů cebul─ů,
              s├│l,
              z─ůbek czosnku,
              4 jajka.
              Pokrojone og├│rki, koper, szczypior razem z m┼éod─ů cebulk─ů wsypa─ç do
              przecedonego, dobrze wychłodzonego kwasu z brokułów, a następnie dodać roztarty
              z sol─ů czosnek, ┼Ťmietan─Ö i wszystko razem wymiesza─ç. Ugotowane na twardo jajka
              w┼éo┼╝y─ç na talerz. Podawa─ç ch┼éodnik ze ┼Ťwie┼╝o ugotowanymi ziemniakami obficie
              posypanymi zielenin─ů.

              CHŁODNIK LITEWSKI I


              Duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,
              2 og├│rki,
              0.5 szkl. posiekanego koperku,
              2 łyżki posiekanego szczypiorku,
              2 jajka ugotowane na twardo,
              2 z─ůbki czosnku,
              6 szkl. kefiru lub naturalnego jogurtu,
              0.5 szkl. kwa┼Ťnej ┼Ťmietany,
              s├│l,
              pieprz.
              Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę.
              W┼éo┼╝y─ç do garnka, zala─ç niedu┼╝─ů ilo┼Ťci─ů wody (ok. 0.5 szkl.) i dusi─ç ok. 10
              min. Odstawi─ç do ostygni─Öcia. Wymiesza─ç z kefirem i ┼Ťmietan─ů, doda─ç zgnieciony
              czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobn─ů kostk─Ö og├│rki, posoli─ç do
              smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
              Je┼Ťli kto┼Ť lubi wersj─Ö bardziej kwa┼Ťn─ů, do gotowanej bo─çwinki doda─ç mo┼╝na gar┼Ť─ç
              li┼Ťci ┼Ťwie┼╝ego szczawiu. W wersji klasycznej do ch┼éodnika dodaje si─Ö obrane
              szyjki rakowe lub kawałki pieczonej cielęciny, piersi z kury czy indyka.

              CHŁODNIK LITEWSKI II


              1 l zsiadłego mleka albo kefiru lub jogurtu,
              250 ml ┼Ťmietany,
              1 l zakwasu buraczanego,
              2 p─Öczki botwinki,
              1 ┼Ťwie┼╝y og├│rek,
              12 szyjek rakowych (mo┼╝na zast─ůpi─ç krewetkami),
              150 g pieczonego kurczaka bez ko┼Ťci,
              1 ugotowane na twardo kurze jajo lub 2 - 4 przepi├│rcze na osob─Ö,
              po 1 p─Öczku szczypiorku oraz koperku i rzodkiewki,
              1 łyżeczka cukru,
              s├│l,
              pieprz.
              Botwink─Ö dok┼éadnie wyp┼éuka─ç i drobno pokroi─ç. Zala─ç 2 szkl. wrz─ůcej, os┼éodzonej
              wody i gotowa─ç. Oczyszczon─ů rzodkiewk─Ö pokroi─ç w plasterki. Kefir lub jogurt
              wymiesza─ç dok┼éadnie ze ┼Ťmietan─ů i zakwasem buraczanym, doda─ç wystudzon─ů
              botwink─Ö, og├│rek, rzodkiewk─Ö, posiekan─ů zielenin─Ö i pokrojonego w paseczki
              pieczonego kurczaka i doprawić do smaku. Chłodnik odstawić na kilka godzin do
              lod├│wki.
              Przekrojone jaja i szyjki rakowe, krewetki lub kurczaka można włożyć do
              chłodnika lub podawać obok. talerza.

              CHŁODNIK MAZURSKI
              0.25 l rosołu,
              zakwas ┼╝ytni,
              li┼Ťcie z 2 - 3 burak├│w,
              0.5 l ┼Ťmietany,
              3 jaja,
              2 og├│rki kiszone,
              koperek.
              Ugotować tęgi rosół, a może on być tak z mięsa wołowego, jak i z cielęciny. Po
              przecedzeniu go dolać zakwasu żytniego tyle, aby smak był winkowaty. Osobno
              ugotowa─ç botwin─Ö burakow─ů z koperkiem, pokraja─ç j─ů drobno i w┼éo┼╝y─ç do wazy.
              Wla─ç na to 0.5 l kwa┼Ťnej ┼Ťmietany, wymiesza─ç. Nast─Öpnie wla─ç 1 szkl. roso┼éu,
              wci─ů┼╝ mieszaj─ůc. W┼éo┼╝y─ç do gor─ůcej zupy ugotowane na twardo i pokrajane na
              ─çwiartki jaja i pokrajane w kostk─Ö og├│rki. Nast─Öpnie za┼Ť postawi─ç waz─Ö na l├│d,
              a gdy dobrze ostygnie - wyda─ç na st├│┼é, k┼éa┼Ť─ç na ka┼╝dy talerzyk kawa┼éek lodu.
              Zamiast zakwasu ┼╝ytniego mo┼╝na u┼╝y─ç kwasu og├│rkowego, kt├│ry si─Ö gotuje chwil─Ö
              wraz z rosołem.

              CHŁODNIK OGÓRKOWY
              1 l kefiru lub jogurtu naturalnego,
              50 dkg og├│rk├│w szklarniowych,
              0.5 p─Öczka szczypiorku,
              0.5 p─Öczka koperku,
              0.5 p─Öczka natki pietruszki,
              3 - 4 z─ůbki czosnku,
              2 łyżki oliwy,
              s├│l,
              pieprz.
              Og├│rki zetrze─ç na tarce o du┼╝ych oczkach, opr├│szy─ç sol─ů i wstawi─ç do lod├│wki na
              ok. 30 min. Szczypiorek, koperek, natk─Ö pietruszki drobno posieka─ç, czosnek
              zmiażdżyć. Ogórki delikatnie odcisnać, przełożyć do wazy. Schłodzony jogurt
              wla─ç do og├│rk├│w, doda─ç zielenin─Ö, czosnek i oliw─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç delikatnie wymiesza─ç.
              Ch┼éodnik doprawi─ç do smaku sol─ů, pieprzem, ozdobi─ç plasterkami swie┼╝ego og├│rka.
              Podawa─ç ze swie┼╝ym pieczywem lub ziemniakami

              CHŁODNIK PO DYREKTORSKU
              0.5 butelki wytrawnego białego wina,
              250 ml ┼Ťmietany,
              80 dkg truskawek,
              15 dkg cukru,
              100 ml likieru Maraschino,
              sok z cytryny i pomarańczy do smaku.
              Truskawki przebrać, opłukać, obrać z szypułek, rozbić w mikserze razem z cukrem
              i ┼Ťmietan─ů. Nast─Öpnie po┼é─ůczy─ç z likierem, sokiem z cytryny i pomara┼äczy oraz
              winem. Podawa─ç z biszkoptami.

              CHŁODNIK OWOCOWY
              0.5 melona,
              15 dkg truskawek (najlepiej swie┼╝e),
              1 mały banan,
              10 dkg ┼Ťwie┼╝ych malin,
              125 ml soku ananasowego,
              375 ml odtłuszczonego jogurtu waniliowego.
              Z melona usun─ů─ç pestki, wydr─ů┼╝y─ç i w┼éo┼╝y─ç do pojemnika miksera razem z obranym
              bananem i truskawkami. Doda─ç sok ananasowy i zmiksowa─ç. Nast─Öpnie doda─ç jogurt
              nadal miksuj─ůc. Przela─ç do miski, wstawi─ç do lod├│wki na 2 h. Przed podaniem
              chłodnik wymieszać, nalać do pucharków i posypać malinami.

              CHŁODNIK POMIDOROWY I
              1 l rosołu,
              2 łyżki przecieru pomidorowego,
              4 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany,
              s├│l i cukier do smaku.
              Z ostudzonego roso┼éu zdj─ů─ç t┼éuszcz lub przecedzi─ç go przez p┼é├│tno. Doda─ç
              przecier lub ┼éy┼╝k─Ö pasty pomidorowej i 4 ┼éy┼╝ki kwa┼Ťnej ┼Ťmietany, szczypt─Ö soli,
              cukier. Wszystko to ubi─ç trzepaczk─ů i postawi─ç na lodzie. Podaje si─Ö w
              fili┼╝ankach bez ┼╝adnych dodatk├│w.

              CHŁODNIK POMIDOROWY II
              1 l zsiadłego mleka,
              250 ml ┼Ťmietany,
              500 g pomidor├│w,
              2 ┼Ťwie┼╝e,
              zielone og├│rki,
              po p─Öczku rzodkiewki,
              pietruszki i koperku,
              s├│l,
              pieprz,
              cukier.
              Pomidory sparzy─ç wrz─ůtkiem, obra─ç i pokroi─ç na ma┼ée cz─ůstki. Og├│rki obra─ç i
              utrze─ç na tarce, je┼╝eli maj─ů du┼╝e pestki, to je usun─ů─ç. Rzodkiewk─Ö r├│wnie┼╝ po
              opłukaniu utrzeć na tarce. Dodawanie jarzyn do chłodników zależy od naszych
              preferencji, niekt├│rzy og├│rki miksuj─ů, lub rozdrabniaj─ů z rzodkiewkami w
              malakserze. Niekt├│rzy wol─ů drobno pokrojone, a jeszcze inni utarte na grubej
              tarce. Cebul─Ö obra─ç i pokroi─ç w drobn─ů kostk─Ö. Zsiad┼ée mleko ubi─ç ze ┼Ťmietan─ů,
              po┼é─ůczy─ç ze wszystkimi jarzynkami i posiekan─ů zielenin─ů, doprawi─ç do smaku

              CHŁODNIK RYBNY
              1 kg ugotowanych ryb r├│┼╝nych gatunk├│w,
              3 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietany,
              2 czerwone buraczki ┼Ťredniej wielko┼Ťci,
              kwaszony og├│rek,
              1 jajko ugotowane na twardo,
              s├│l,
              pieprz,
              1.5 l kwasu chlebowego lub buraczanego.
              Buraki umyć, ugotować w łupinach, obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach.
              Ugotowane ryby obra─ç ze sk├│rki, usun─ů─ç kr─Ögos┼éupy oraz o┼Ťci. Po┼éow─Ö kwasu
              chlebowego lub buraczanego zagotowa─ç z sol─ů i gor─ůcym p┼éynem zala─ç buraczki.
              Ostudzić. Jajko i kwaszony ogórek pokrajać w kostkę, włożyć do przygotowanego
              płynu razem z kawałkami ryb i drobno posiekanym, zielonym koprem. Wymieszać i
              na kr├│tko wstawi─ç do lod├│wki. Podawa─ç z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

              CHŁODNIK Z JABŁEK
              0.5 l wody,
              0.5 l mleka,
              150 ml białego wytrawnego wina,
              60-80 dkg jabłek,
              6-8 dkg cukru, 5 dkg rodzynk├│w,
              2 dkg m─ůki,
              cynamon i sok z cytryny do smaku.
              Jab┼éka umy─ç, obra─ç, przekraja─ç na p├│┼é, usun─ů─ç gniazda nasienne, pokraja─ç w
              cz─ůstki, doda─ç cukier i sproszkowany cynamon, zagotowa─ç. M─ůk─Ö wymiesza─ç z
              mlekiem, wlać do jabłek, zagotować, dodać opłukane rodzynki, wystudzić,
              po┼é─ůczy─ç z winem, doprawi─ç do smaku. Ch┼éodnik wstawi─ç do ch┼éodziarki na kilka
              godzin. Podawa─ç z biszkoptami lub krakersami.
              • kochamruskieileniwe Re: Chlodnik 06.07.20, 12:43
                CHŁODNIK Z MŁODYCH BURAKÓW
                1 litr mleka zsiadłego,
                gar┼Ť─ç m┼éodych burak├│w,
                szklanka kwasu buraczanego,
                4 jajka,
                p─Öczek rzodkiewki,
                p─Öczek szczypioru,
                p─Öczek kopru,
                og├│rek,
                s├│l,
                z─ůbek czosnku.
                M┼éode buraki po oczyszczeniu pokroi─ç razem z li┼Ť─çmi i ugotowa─ç w bardzo ma┼éej
                ilo┼Ťci wody. Po przestudzeniu zala─ç buraki kwasem buraczanym lub, je┼╝eli go nie
                ma pod r─Ök─ů, zakwasi─ç kwasem cytrynowym. Wszystkie zieleniny drobno pokroi─ç,
                czosnek rozetrze─ç z sol─ů, jajka ugotowa─ç na twardo. Przed samym podaniem
                roztrzepać zsiadłe mleko, dodać pozostałe, rozdrobnione składniki potrawy,
                wymiesza─ç. Ch┼éodnik podawa─ç z dodatkiem pieczywa lub ze ┼Ťwie┼╝o ugotowanymi
                ziemniakami czy kasz─ů gryczan─ů ugotowan─ů na sypko.

                CHŁODNIK Z WIŚNI
                1 l wody,
                0.5 l czerwonego wina,
                25 dkg cukru,
                1 kg wi┼Ťni,
                cynamon i go┼║dziki do smaku.
                Wod─Ö zagotowa─ç z cukrem, wystudzi─ç. Wi┼Ťnie umy─ç, zmia┼╝d┼╝y─ç razem z pestkami,
                dodać cynamon i goździki, pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzin. Następnie
                przetrze─ç, wla─ç syrop, zagotowa─ç, wystudzi─ç, po┼é─ůczy─ç z winem, doprawi─ç do
                smaku. Podawa─ç z biszkoptami.

                CHŁODNIK ZIELONY

                10 dkg szczawiu (wypłukać,drobno pokroić),
                10 dkg szpinaku (wypłukać,drobno pokroić),
                1 mała główka sałaty (pokroić w paseczki),
                1 z─ůbek czosnku (posieka─ç),
                natka pietruszki,
                koperek,
                szczypiorek,
                2 łyżki soku z cytryny,
                2 szkl. kefiru,
                5 ┼éy┼╝ek ┼Ťmietany,
                s├│l,
                pieprz,
                4 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek.
                Szczaw i szpinak gotować 2 min. w dwóch szklankach wody, ostudzić. Dodać sałatę
                i czosnek, dola─ç kefir, ┼Ťmietan─Ö i sok cytrynowy. Posypa─ç posiekan─ů zielenin─ů,
                doprawi─ç do smaku. Mo┼╝na ewentualnie doda─ç bazylii lub melisy. Jajka pokroi─ç -
                na talerzu zala─ç zup─ů.

                OGÓRKOWY CHŁODNIK
                1 litr serwatki,
                szklanka ┼Ťmietany,
                2-3 og├│rki,
                du┼╝a gar┼Ť─ç zielonego kopru,
                z─ůbek czosnku,
                s├│l,
                4 jajka.
                Serwatkę z nieprzekwaszonego mleka, dobrze wychłodzić. Ogórki młode można po
                dok┼éadnym wymyciu pokroi─ç w ─çwier─çkr─ů┼╝ki razem ze sk├│rk─ů, mo┼╝na r├│wnie┼╝
                tradycyjnie obra─ç. Koper drobno posieka─ç, a czosnek drobno pokroi─ç i rozetrze─ç
                z sol─ů. Doda─ç do serwatki wszystkie sk┼éadniki ch┼éodnika, wymiesza─ç, przyprawi─ç
                do smaku sol─ů. Jajka ugotowane na twardo pokroi─ç na po┼é├│wki i w┼éo┼╝y─ç ju┼╝ na
                talerze. Podawa─ç ze ┼Ťwie┼╝o ugotowanymi ziemniakami posypanymi zielenin─ů.

                PIKANTNY CHŁODNIK
                1 l kefiru,
                0.5 szkl. g─Östej ┼Ťmietany,
                p─Öczek szczypiorku,
                p─Öczek koperku,
                p─Öczek czerwonych rzodkiewek,
                1 młoda cebulka,
                1 mały ogórek,
                2 czerwone buraki,
                2 jajka ugotowane na twardo,
                ewentualnie kawałek zimnej pieczeni cielęcej.
                Kefir i ┼Ťmietan─Ö wlewamy do emaliowanego garnka, kt├│ry stawiamy w zimnej wodzie
                lub w lodowce. Szczypior i koper drobno siekamy, rzodkiewki kroimy na cienkie
                talarki, cebul─Ö ucieramy na nylonowej tarce, a og├│rek kroimy w drobna kostk─Ö.
                Wszystko wsypujemy do kefiru. Na nylonowej tarce ucieramy na miazg─Ö buraczki i
                sokiem (wyci┼Ťni─Ötym przez gaz─Ö lub lniana ┼Ťciereczk─Ö) zabarwiamy kefir na
                r├│┼╝owy kolor. Je┼Ťli jest to mo┼╝liwe, dodajemy do ch┼éodnika kawa┼éek zimnej
                pieczeni ciel─Öcej pokrojonej z drobn─ů kostk─Ö. Ch┼éodnik powinien naci─ůga─ç
                aromatami nie kr├│cej ni┼╝ godzin─Ö. Dwa jaja na twardo dzielimy na ─çwiartki lub
                ósemki i dodajemy do chłodnika już na talerzach (albo w filiżankach). Podajemy
                mo┼╝liwie zimny. Ch┼éodnik mo┼╝na r├│wnie┼╝ przyrz─ůdza─ç z jogurtu, kwa┼Ťnego mleka i
                ma┼Ťlanki zmieszanej ze ┼Ťmietan─ů (0.75 ma┼Ťlanki i 0.25 ┼Ťmietany

Popularne w─ůtki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si─Ö

Nakarm Pajacyka