Dodaj do ulubionych

Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczyły!

08.07.20, 09:31
Wątek luźno nawiązuje do koronawirusa.

W styczniu miałam gwałtowną infekcję, wypisz wymaluj korona, trzy dni i byłam już zdrowa ale przez parę godzin myślałam, że umieram wink No i z tą charakterystyczną niby dla korony utratą węchu i smaku...

Czytałam, że wiele z was miało podobne przejścia na poczatku roku i teraz o utratę węchu się rozchodzi...

Smak niby wrócił ale węch w sumie nie, mam wrażenie, że czuję połowę tego co kiedyś i zaczyna mi to na prawdę przeszkadzać, perfum nie czuję, lipy nie czuję, bzu nie czuła. Tj niby czuję ale bardzo słabo. Życie bez węchu smutne jest.

Pytanie - czy ktoś z was tak miał? Czy powinnam iść do lekarza czy mnie wyśmieje? Czy da się to wyleczyć?
Obserwuj wątek
    • pieknyksiaze Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 09:43
      Nie da sie wyleczyc. Musisz z tym zyc.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 09:47
      Przy praktycznie każdej infekcji dróg górnych oddechowych masz utratę węchu, smaku.
      Mialam tak kilkukrotnie.
      • madami Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 09:47
        przez pół roku???
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 16:25
          Jak nie możesz doleczyczyć zatok to i pół roku.
          • madami Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 21:20
            Ale z moimi zatokami wszystko ok
      • potworia116 Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 10:27
        Przy żadnej z licznych infekcji nie zdarzyło mi się to, co w marcu. Nieporównywalne i nie do pomylenia.
    • 35wcieniu Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 10:23
      Moja matka miała, wróciło po ponad roku.

Pytania o to czy lekarz wyśmieje nawet nie skomentuje.
    • anahera Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 12:29
      Doswiadczylam tego w 2014r, zanikl mi wech nagle, przy okazji grypy, i przez kilka miesiecy nie czulam nic, zero. Potem zaczal sie pojawiac sporadycznie, powiedzialabym ze kilka lat zajelo nim wrocil stale. Dzis mam wrecz szczegolnie wyczulony, naleze np. do nielicznych osob ktore czuja na wech cukrzyce zarowno u ludzi jak u zwierzat, tak samo niektore zmiany hormonalne.
      • madami Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 13:49
        pocieszasz wink chciałabym aby wrócił...
      • majenkir Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 15:59
        anahera napisał(a):
        > naleze np. do nielicznych osob ktore czuja na wech cukrzyce zarowno u ludzi jak u zwierzat,

Serio?? czyli czujesz wysoki cukier i niski tez? opowiedz jak to jest
        • anahera Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 16:23
          Tylko wysoki. Nie wiem jak to opisac, to jest bardzo specyficzny zapach, slodki ale nie podobny do niczego innego. Przydaje mi sie to teraz bo niedlugo bede wetem, a od razu wiem ktoremu psu trzeba sprawdzic cukier. Odrozniam tez na wech odchody kocie od psich, krowie od konskich, zarowno mocz jak i fekalia. Super talent po prostu 🤣🤣
          • banicazarbuzem Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 17:30
            To jest ciekawe.
            Wiem o czym piszesz, bo mam podobnie.
            Przy chemioterapii straciłam węch, długo nie wracał, i nagle wrócił ale z ogromną nadwrażliwością i tak już mam ponad 10 lat😂🤔
          • majenkir Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 18:21
            Haha, dr Dolittle niech sie schowa wink
          • myelegans Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 18:25
            zapach acetonu, mam znajomych, z dzieckiem cukrzykiem i maja psa wytresowanego na alarmowanie wysokiego cukru.

Anahera, nie zazdroszcze, pamietam jak w ciazy mialam wyczulony wech i nie bylo to przyjemne. zapachy/smrody uderzaly ze zwiekszona aktywnoscia
            • anahera Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 18:32
              Aceton...troche tak, podobnie, ale nie taki mocno chemiczny jak w zmywaczu do paznokci, slodszy i ciezszy a zarazem delikatniejszy jakby.

Z tym nawalem zapachow to sie przyzwyczailam ale jak ide glodna na spacer to przezywam tortury bo czuje cudze obiadki z domow.

A jak stracilam wtedy wech to akurat bylam w Bangkoku, kto byl to wie jak tam specyficznie pachnie, nie czulam nic, nawet tego fetoru tylnych alejek i kanalow.
              • myelegans Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 18:35
                No to ciekawe, zapach acetonu to chyba jest bardziej wyrazny przy zaniedbanej cukrzycy. Kiedys zaczelam diete Atkinsa, to tez wprowadza w stan przedcukrzycowy, przy ilosci bialka, ktore sie spozywa i nie moglam, bo caly czas mialam przykry, acetonowo-chemiczny posmak w paszczy.
              • erzulie Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 21:58
                Może powinnaś zostać sommelierką wink
            • symallka Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 22:53
              Odpowiednio szkolone psy alarmują HIPOGLIKEMIĘ (inaczej niedocukrzenie) a nie HIPERGLIKEMIE (inaczej przecukrzenie).
              • majenkir Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 09.07.20, 00:21
                Alarmuja jedno i drugie smile.

A do tego powyzej - aceton to czuja wszyscy, wiec to zadna sztuka wink
    • majenkir Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 15:56
      Czekaj az przejdzie wink. Ja tez aktualnie nie mam wechu ani smaku, nie pierwszy raz w zyciu, wiec sie nie martwie, ze to korona. Najdluzej nie mialam okolo roku, pamietam jaka radosc byla jak wrocilo big_grin.
      • madami Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 21:21
        ja po raz pierwszy....
    • ritual2019 Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 16:04
      Mialam tak przelom marca/kwietnia, uczucie bardzo dziwne bo nigdy wczesniej mi sie nie zdarzylo, do tego jakby lekka infekcja zatok, lekki bol glowy ale calosc czulo sie inaczej . Moj wech wrocil calkowicie po 4 dniach. Czytalam ze u niektorych to moze trwac kilka miesiecy a bywa ze nie wraca.
    • beata.1968 Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 16:18
      Ja miałam całkowitą utratę węchu i smaku w lutym b.r. nie czułam zapachu nawet najmocniejszych perfum , zupełnie nic . W smaku wszystkie napoje smakowały jak woda o jedzeniu nawet nie wspomnę . Trwało ok 8- 10 dni węch i smak wracały powoli stopniowo. Byłam mega szczęśliwa jak poczułam znowu że piję kawę a nie gorącą wodę.
      • asia.sthm Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 08.07.20, 23:03
        A zrobilas test na corone? Moze juz masz to swinstwo za soba.

Moja znajoma po przechorowaniu covida19 dlugo cierpiala na zanik smaku wechu. Upila sie na babskim spotkaniu bo wydawalo jej sie ze pije wode.
    • ana119 Re: Utrata węchu - pytanie do tych co doświadczy 09.07.20, 08:00
      Znajomej po infekcji węch nie wrócił, minęło kilka lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka