Dodaj do ulubionych

Rekonstrukcja rządu

20.07.20, 08:23
Jak jest umotywowana przez PiS? Czyżby ktoś się nie sprawdził.
Tak sobie myślę że tacy ministrowie będący na stanowisku kilka miesięcy w porywach do 1,5 roku nie zdążą nawet dobrze poznać swojej roboty. Jak to może być efektywne?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 08:33
      Szczerze? To nawet lepiej jak minister się nie wtrąca, nie ma rewolucyjnych wizji i podpisuje, co mu przygotują merytoryczni.
      • trillian Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 09:40
        Z doświadczenia wiem doskonale jak to działa, że robotę wykonuje instytucja a nie polityk na jej czele. No ale po coś ten minister przecież jest, jakąś inicjatywę zawsze ma, na spotkaniach reprezentuje coś co zna od 2 miesięcy a za kolejne pół roku to będzie już ktoś inny.
        Jaki to ma sens?
        • triss_merigold6 Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:09
          Dostaje szczegółową instrukcję, sama takie przygotowywalam, a na spotkania robocze zabiera kogoś z departamentu, który wnosi uwagi albo w ogóle idzie tylko ktoś z departamentu. Na Komisję Prawniczą chodzi prawnik + merytoryczny.
          • trillian Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:28
            Pisałam już że wiem jak się to technicznie odbywa (i tak, wiem że pracujesz w ministerstwie, wszyscy wiedzą). Chodziło mi o uzasadnienie dla takich częstych zmian.
            • triss_merigold6 Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:31
              Nikt nie chce tej roboty na dłużej? To dobra trampolina, żeby się zerwać do zarządu banku, na pełnomocnika PRM czy za granicę. Teraz szukają kogokolwiek na stanowisko Czaputowicza, na zmianę Waszcza szukali prawie rok, bo nikt nie chciał.
            • morekac Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:42
              > Chodziło mi o uzasadnienie dla takich częstych zmian.

Trzeba nagrodzić innych wiernych towarzyszy. Albo to kwestia rozgrywek różnych frakcji.
              A miało być spokojnie i stabilnie, gdy prezydentem zostanie Duda. Żadnych tarć i wszyscy mieli się kochać jak gołąbki.
              • triss_merigold6 Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:47
                Ojp, nie rozumiecie, że co chwilę ktoś chce się wymiksować z tej fuchy?
      • alicia033 Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:34
        triss_merigold6 napisała:

> i podpisuje, co mu przygotują merytoryczni.

merytoryczni, taaaaaaa
        Merytorycznych z ministerstw dawno wywiało.
      • iwles Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 23:55
        triss_merigold6 napisała:

> Szczerze? To nawet lepiej jak minister się nie wtrąca, nie ma rewolucyjnych wiz
        > ji i podpisuje, co mu przygotują merytoryczni.

"Merytoryczni" to mogą co najwyżej przygotowac pod wzdgledem technicznym, a nie tresci. Co ma zawierac uchwala, jest od pieciu lat pomyslem jednej osoby- Kaczynskiego.
        A i tak tworzą buble, mimo tych "merytorycznych", ktore sami w nieskonczonosc poprawiaja, a i tak na koncu wychodzi bubel.
        Ot fachowcy "merytoryczni".
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 08:34
      No właśnie o to chodzi, o rozmycie i powiedzialnosci, o każdy ma szansę na koryto+ i odprawę.
    • malia Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 09:59
      Oooo pan prezes to wytłumaczył już. Ze politycy mają po 50 lat i nie mogą czekać w nieskończoność, muszą mieć szansę się wykazać. No, taka szybka zmiana przy korycie, teraz jedni jedli, teraz zmiana i drudzy
      • trillian Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 10:27
        Tak wprost się przyznał że o to chodzi? smile
    • malia Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 11:38
      Tak sobie jeszcze myślę, że tak całkiem bez celu to ten Kurski w dniu ślubu z kwiatkami i Kaczyńskim na Wawel nie latał
    • szafireczek Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 11:56
      Jest umotywowana zmianą formuły funkcjonowania ministerstw - do tej pory było podejście silosowe, czyli dawniej nazywane - funkcjonalnym (termin z XIX wieku, więc brzmiał przestarzale i zastąpiono go silosem), próbowano przejść na zadaniowe, ale - no, nie wyszło...więc nowe otwarcie...łączenie przez podział i kumulację zadańsmile tzn. zadania nie znikają, więc ktoś je będzie wykonywał, z tym, że jak wynika z doniesień, po części - nie ten, który do tej pory...
      • bywalec.hoteli Re: Rekonstrukcja rządu 20.07.20, 23:19
        Hehe smile
      • taki-sobie-nick Re: Rekonstrukcja rządu 21.07.20, 00:09
        "Funkcjonalny" to naprawe takie przestarzałe słowo? Bo określenie "podejście silosowe", czyli "podejściev spichlerzowe" nic by mi nie mówiło, gdybym się z nim nagle zetknęła.
    • taki-sobie-nick Re: Rekonstrukcja rządu 21.07.20, 00:10
      Zmiana na stołku być musi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka