Gość: mrW IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.01.03, 03:45 -czy ktos jest w stanie odpowiedziec na te zagadke? - -na mnie nie liczcie - nie podpowiem juz nic wiecej - nie bede katem! -no Wilym!, Arnold! - moze Wy wiecie? -pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marek Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 195.94.208.* 08.01.03, 03:59 Proponuję, by lepiej katowiczanka przeprowadziła się do innego miasta i spróbowała coś o nim dobrego napisać na katowickim forum. Ciekawe czy jej się uda? A może sprzeda wreszcie swoje mieszkanie i wyjedzie do Niemiec. Willi 2 zaproś ją do siebie. Będziecie na pewno mieli dużo czasu i tematów do narzekania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.01.03, 04:05 -proponuje bys sie zatroszczyl o siebie - powaznie! -bo to nie ma nic wspolnego z tematem -dziekuje panu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katowiczanin Zagadka Katowiczanki!!!! IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 30.01.03, 14:44 Opuść moja miasto miła, by mnie Twa twarz nie mdliła!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: *.katowice.msk.pl 08.01.03, 09:44 W tym jest jakiś haczyk.... Może nie ma takiej ulicy w Katowicach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 21:49 Gość portalu: momo napisał(a): > W tym jest jakiś haczyk.... Może nie ma takiej ulicy w Katowicach? Nie stosuje nigdy haczyków ,bo i po co . Ulicę podałam ,żeby nie było wątpliwości o który obiekt mi chodzi.To dosyć reprezentacyjna ulica w Katowicach ,dziwię się ,że jej nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Do gościa o nicku Hajer IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 21:54 Już tak nie wiele zostało Panu do odgadnięcia ,proszę postarać się odpowiedzieć .Literkę R już Pan rozszyfrował ,orły też ,jeszcze tylko ta litera P Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Do Katowiczanki 08.01.03, 22:06 Mam zdjecia budynku Sejmu Slaskiego z lat 1939-45 i nic nie brakuje w dekoracji. Natomiast z tego co pamietam, piastowski orzel w koronie, ktory pozniej zniknal (po wojnie?) zostal odtworzony, dokladnie nie wiem kiedy, ok roku 1990. Jesli chodzi o budynek tzw. Muzeum Slaskiego, bo na pewno nie Slaskiego, co przestanie dziwic, kiedy przypomnimy sobie osobe tego szczura Grazynskiego, ktory wtedy wlasnie zabieral sie za koncowy etap demontazu naszej autonomii, to Niemcy musieli miec jakis powod, zeby ten budynek rozebrac. Moze nie spelnial niemieckich norm, moze nie mial wymaganych pozwolen, niewazne, Niemcy nie niszczyli Katowic, tak jak to po wojnie zrobili Polacy. A jesli chodzi o budownictwo powstale w latach 1922-1939 w moim miescie, to jest ono obecne na licznych pocztowkach wydanych po powrocie do Niemiec w 1939 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Do Katowiczanki IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 22:18 arnold7 napisał: > Mam zdjecia budynku Sejmu Slaskiego z lat 1939-45 i nic nie brakuje w > dekoracji. Natomiast z tego co pamietam, piastowski orzel w koronie, ktory > pozniej zniknal (po wojnie?) zostal odtworzony, dokladnie nie wiem kiedy, ok > roku 1990. > Jesli chodzi o budynek tzw. Muzeum Slaskiego, bo na pewno nie Slaskiego, co > przestanie dziwic, kiedy przypomnimy sobie osobe tego szczura Grazynskiego, > ktory wtedy wlasnie zabieral sie za koncowy etap demontazu naszej autonomii, to > > Niemcy musieli miec jakis powod, zeby ten budynek rozebrac. Moze nie spelnial > niemieckich norm, moze nie mial wymaganych pozwolen, niewazne, Niemcy nie > niszczyli Katowic, tak jak to po wojnie zrobili Polacy. A jesli chodzi o > budownictwo powstale w latach 1922-1939 w moim miescie, to jest ono obecne na > licznych pocztowkach wydanych po powrocie do Niemiec w 1939 roku. __________________ Jeszcze raz proszę Cię Arnold ,przeczytaj dokładnie tekst mojej zagadki,jak chcesz ją rozwiązać ,bo to co napisałeś to nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Do Katowiczanki 08.01.03, 22:55 Pytanie bylo takie: Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi przetrwał ? Czesciowo odpowiedzialem - nowa wladza po 1939 nie burzyla budynkow powstalych w latach 1922-1939, a nawet je promowala na pocztowkach: Regierungsgebäude (to nie RP pra?) i inne z tych lat: www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php?id=91417 Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten sposob. Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Do Arnolda IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.03, 23:09 arnold7 napisał: > Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten sposob. > Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole? Moze uczylem sie histori ze zlych ksiazek, ale cos mi sie obilo o uszy ze ktos podobno wysadzil Zamek Krolewski w Warszawie, nie wspomne o napomknietej juz na forum " precyzyjnej robocie" czyli wysadzaniu budynku za budynkiem . Mozesz mi przypomniec czyim dzielem byly te akcje ? Ktos tez wymiotl polskie muzea i biblioteki ..... ale kurcze...kto to byl? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Re: Do Arnolda IP: 213.186.78.* 08.01.03, 23:16 Mowilem o Krakowie i Katowicach. Pisz na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gryps Re: Do Arnolda IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.03, 23:23 Gość portalu: Arnold napisał(a): > Mowilem o Krakowie i Katowicach. Pisz na temat. O ile wiem zagadka Katowiczanki dotyczyla KATOWIC !!!! Po co u licha piszesz o Krakowie? Krakow jest cacy ,Warszawa jest be? Ale dzieki za pouczenie:))) // Masz argumenty...tylko racji nie masz // Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Do Grypsa IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 23:28 Gość portalu: gryps napisał(a): > Gość portalu: Arnold napisał(a): > > > Mowilem o Krakowie i Katowicach. Pisz na temat. > > O ile wiem zagadka Katowiczanki dotyczyla KATOWIC !!!! > Po co u licha piszesz o Krakowie? > > Krakow jest cacy ,Warszawa jest be? Ale dzieki za pouczenie:))) > > // Masz argumenty...tylko racji nie masz // Arnold uprawia propagandę antypolską na tym forum i jego odpowiedzi zawsze takie będą to znaczy nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re:Do Arnolda IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 23:18 arnold7 napisał: > Pytanie bylo takie: > Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi > przetrwał ? > > Czesciowo odpowiedzialem - nowa wladza po 1939 nie burzyla budynkow powstalych > w latach 1922-1939, a nawet je promowala na pocztowkach: > Regierungsgebäude (to nie RP pra?) i inne z tych lat: > > <a href="www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php? id=914 > 17"target="_blank">www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php? id= > 91417</a> > > Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten sposob. > Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole? > > Wiesz ,dlaczego w Krakowie Niemcy nie niszczyli ,bo nigdy nie wierzyli ,że uda im sie Kraków zaanektować na zawsze i myślę ,że nie mieli te tchórze odwagi zburzyć Wawelu . I to ,że H. Frank zrobił sobie siedzibę na Wawelu ,to po co miał by burzyć ,może kiedyś myślał ,jak sie ztamtąd wyprowadzę ??.. .A Śląsk był przed wojną ich ,i nie mogli ścierpieć ,aby jakiekolwiek symbole polskie tam były.I dlatego zburzyli Muzeum Śląskie bo za dużo pamiątek polskich i symboli tam było i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej zagadce. Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re:Do Arnolda 08.01.03, 23:49 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > arnold7 napisał: > > > Pytanie bylo takie: > > Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi > > przetrwał ? > > > > Czesciowo odpowiedzialem - nowa wladza po 1939 nie burzyla budynkow > powstalych > > w latach 1922-1939, a nawet je promowala na pocztowkach: > > Regierungsgebäude (to nie RP pra?) i inne z tych lat: > > > > <a href="<a href="www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxd > etails.php?"target="_blank">www.bartko-reher- antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetail > s.php?</a> > id=914 > > 17"target="_blank">www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails > .php? > id= > > 91417</a> > > > > Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten spos > ob. > > Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole? > > > > > Wiesz ,dlaczego w Krakowie Niemcy nie niszczyli ,bo nigdy nie wierzyli ,że uda > im sie Kraków zaanektować na zawsze i myślę ,że nie mieli te tchórze odwagi > zburzyć Wawelu . I to ,że H. Frank zrobił sobie siedzibę na Wawelu ,to po co > miał by burzyć ,może kiedyś myślał ,jak sie ztamtąd wyprowadzę ??.. .A Śląsk > był przed wojną ich ,i nie mogli ścierpieć ,aby jakiekolwiek symbole polskie > tam były.I dlatego zburzyli Muzeum Śląskie bo za dużo pamiątek polskich i > symboli tam było i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej > zagadce. A co robily polskie pamiatki na Slasku? Z tego co wiem, to w tym zburzonym budynku tzw. muzeum slaskiego miala byc centralna wystawa uzasadniajaca rozne mity: o powstaniach - ktore byly polska agresja na Slask o powrocie do Macierzy - totalna bzdura o odwiecznej polskosci Slaska - a dlaczego nie Bandenburgii, tak samo prawdziwy mit, pra? I pewnie jeszcze ten budynek nie spelnial surowych, niemieckich norm przeciwpozarowych. "i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej zagadce" Na jakiej podstawie to twierdzisz, Gorolowiczanko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re:Do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 09.01.03, 00:09 sandi1 napisała: > > A co robily polskie pamiatki na Slasku? Z tego co wiem, to w tym zburzonym > budynku tzw. muzeum slaskiego miala byc centralna wystawa uzasadniajaca rozne > mity: > o powstaniach - ktore byly polska agresja na Slask > o powrocie do Macierzy - totalna bzdura > o odwiecznej polskosci Slaska - a dlaczego nie Bandenburgii, tak samo prawdziwy > > mit, pra? > > I pewnie jeszcze ten budynek nie spelnial surowych, niemieckich norm > przeciwpozarowych. > > "i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej > zagadce" > > Na jakiej podstawie to twierdzisz, Gorolowiczanko? > > A co robily polskie pamiatki na Slasku? Trudno, jak nie potrafisz odpowiedzieć sobie na to pytanie widocznie mało znasz historii Śląska ,trzeba się było uczyć jak była na to pora ,a nie zadawać takich pytań teraz.,I nie gadajcie mi o jakiś surowych normach niemieckich ,bo o to w tej zagadce nie chodzi . Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re:Do Sandi1 09.01.03, 00:16 Katowiczanka, wyciep te polskie podrynczniki uod Slonska i niy godej, co go niy rozwalili, bo niy zdonzyli. Gorolskie fanzolynie. Idz spac dzioucha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Do Arnolda IP: trupek:* / 192.168.1.* 09.01.03, 00:29 arnold7 napisał: > Katowiczanka, wyciep te polskie podrynczniki uod Slonska i niy godej, co go niy > > rozwalili, bo niy zdonzyli. Gorolskie fanzolynie. Idz spac dzioucha. Arnold ,kiedy powiedziałam ,że nie zdążyli ? Gorolskie fanzolynie ,dobrze ,a Twoje jest kłamliwe i czyje gorsze jak myślisz? Taką samą radę daję Tobie wyrzuć tę propagandową literaturę antypolską . Odpowiedz Link Zgłoś
willi2 Re:Do Sandi1 09.01.03, 00:17 No to o co w tej zagadce chodzi?? = bom bardzo ciekawy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re:Do Sandi1 09.01.03, 23:26 Wiesz,wydaje mi sie ze musisz zmienic swoj nick na gorolowiczanka bardziej do ciebie pasuje. Jesli chodzi o moja edukacje to niech cie glowa nie boli na nauke nigdy nie jest za pozno i ja radzilabym tobie abys wreszcie zaczela myslec racjonalnie.Otworz oczy i spojrz wkolo ciebie co sie dzieje a nie palaj niechecia do tego co nie polskie.Masz tu poplecznika w osobie Mmw czy cos takiego ale to nie tedy droga .Nalezy isc do przodu a nie cofac sie krok po kroku i twierdzic ze jak ktos ma inne zdanie to robi propagande. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re:Do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 10.01.03, 00:42 sandi1 napisała: > Wiesz,wydaje mi sie ze musisz zmienic swoj nick na gorolowiczanka bardziej do > ciebie pasuje. Jesli chodzi o moja edukacje to niech cie glowa nie boli na > nauke nigdy nie jest za pozno i ja radzilabym tobie abys wreszcie zaczela > myslec racjonalnie.Otworz oczy i spojrz wkolo ciebie co sie dzieje a nie palaj > niechecia do tego co nie polskie.Masz tu poplecznika w osobie Mmw czy cos > takiego ale to nie tedy droga .Nalezy isc do przodu a nie cofac sie krok po > kroku i twierdzic ze jak ktos ma inne zdanie to robi propagande. To nie ja Ciebie pytałam ,co robiły polskie pamiątki na Śląsku ,tylko Ty mnie . Miałm Ci odpowiedzieć ,że przyfrunęły .O moje racjonalne myślenie się nie martw .Tak samo mogę powiedzieć o Tobie ,że pałasz niechęcią do wszystkiego co polskie. Jak się nie umie pisać na temat ,to wymyśla się dla mnie nowe nicki .Już kiedyś pisałam ,że nie zmienię go ,tylko dlatego ,że tak ktoś chce . Odpowiedz Link Zgłoś
silesius Re:Do Sandi1 10.01.03, 01:04 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Tak samo mogę powiedzieć o Tobie ,że pałasz niechęcią do wszystkiego > co polskie... Dodaj: ...i nie na swoim miejscu. Silesius Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re:Do Sandi1 IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 10.01.03, 00:51 sandi1 napisała: > Wiesz,wydaje mi sie ze musisz zmienic swoj nick na gorolowiczanka bardziej do > ciebie pasuje. Jesli chodzi o moja edukacje to niech cie glowa nie boli na > nauke nigdy nie jest za pozno i ja radzilabym tobie abys wreszcie zaczela > myslec racjonalnie.Otworz oczy i spojrz wkolo ciebie co sie dzieje a nie palaj > niechecia do tego co nie polskie.Masz tu poplecznika w osobie Mmw czy cos > takiego ale to nie tedy droga .Nalezy isc do przodu a nie cofac sie krok po > kroku i twierdzic ze jak ktos ma inne zdanie to robi propagande. -podobno nie jestes ze Slonska, to co sie wydzierasz "szafo" - z wyboru??? -z wyboru to se mozesz wybrac starego lub bogatego za meza - rozumiesz??? -tys chyba nie je zbyt bogato edukowana, co? Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re:Do Sandi1 10.01.03, 08:29 Gość portalu: mrW napisał(a): > -podobno nie jestes ze Slonska, to co sie wydzierasz "szafo" - z wyboru??? > -z wyboru to se mozesz wybrac starego lub bogatego za meza - rozumiesz??? > -tys chyba nie je zbyt bogato edukowana, co? mrw czy jak ci tam ja wiem kim jestem, natomiast ty nie wiesz kim ty jestes bladzisz, szukasz ale nie potrafisz sie zdecydowac. Zal mi takich ludzi, no ale coz, moze w tym roku znajdziesz swoje miejsce. U boku Gorolowiczanki. Przytuli Cie, ogrzeje, ukoi twoje moralne niepokoje - szeptajac wieczorem do ucha "mrw kochny, Slask nie byl, nie jest i nigdy nie bedzie nimicki" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 08:35 sandi (one) napisz prosze posta bez zameldowania ..jednego prosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandi1 Re: prosba.. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 10:36 Chcesz mnie namierzyc? Prosze bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 10:43 co rozumiesz pod "namierzyc"? Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re: prosba.. 10.01.03, 10:59 Tak sobie napisalam, zeby pustego postu nie wysylac. Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re: prosba.. 10.01.03, 10:53 Gość portalu: sandi1 napisał(a): > Chcesz mnie namierzyc? Prosze bardzo. Zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 10:57 sandi1 napisała: > Zadowolony? Milalem popasc w ekstaze? Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re: prosba.. 10.01.03, 11:05 Ja tam jestem zadowolona. Zbliza sie weekend. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 11:16 Ja nie za bardzo... to bedzie (niestety) bardzo pracowity weekend dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 09.01.03, 22:03 -Wilym!?.., w Tobie ostatnia nadzieja, prosze Cie daj nam wszystkim odetchnac i podaj prawidlowa odpowiedz na pytanie Katowiczanki - badz czlowiekiem no! -mnie tez to nurtuje?!..., o co tu chodzi? -pytalem, szukalem i nie wiem!, a chcialbym! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 20:00 Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitlera. Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolicą Górnego Śląska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 13.01.03, 20:08 slezan napisał: > Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitlera. > Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolicą > Górnego Śląska. -chopie kochony!, wirsz cos Ty zrobiol?! - chyba lodgadles ta zagadka! -Tyra czekomy na eksperta, mom na mysli Katowiczanke -pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 20:14 slezan napisał: > Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitlera. > Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolicą > Górnego Śląska. No to teraz Katowiczanka musisz dotrzymac slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 13.01.03, 20:36 arnold7 napisał: > slezan napisał: > > > Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitle > ra. > > Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolic > ą > > Górnego Śląska. > > No to teraz Katowiczanka musisz dotrzymac slowa. -jak bys Ty na to pytanie odpowiedzial to pewnie by chciala byc honorowa, ale poniewaz ani Ty, ani Wilym, ani ja, a ni inni, ktorzy byli w to pytanie zaangazowani nie odpowiedzieli!, dlatego uwazam, ze sprawa jest zamknieta i osoba ta jest uniewinniona - czyz bym byl nie ferr?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 20:56 Moje pytanie brzmiało nie co znajdowało się w tym budynku za Hitlera ,ale dlaczego ,ten budynek noszący tak wyraźne ślady polskości RP-Rzeczpospolita Polska i orły nie został po wejściu Niemców zniszczony tak jak to zrobili z Muzeum Śląskim . Takiej odpowiedzi nie usłyszłam od Ślezana i Arnolda .Otrzymałam natomiast już część odpowiedzi od Hajera ,ale to jeszcze nie całość . PS .a tak przy okazji w lipcu 1922r. Katowice zostały stolicą autonomicznego Wojewódstwa Ślaskiego ,czy to jest jakiś błąd ,bo Ślezan mówi ,że dopiero za Hitlera Katowice stały się stolicą . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 21:17 Województwo śląskie nie obejmowało całego Górnego Śląska, ale tylko jego wschodnią część. Hitler połączył je z rejencją opolską i przywrócił wcześniej przez siebie zresztą zlikwidowaną Provinz Oberschlesien, tyle, że tym razem ze stolicą w Katowicach, a nie w Opolu. Hitlerowcy skuli z gmachu sejmu śląskiego polksie godło. Natomiast orły we fryzie to nie orły polskie, ale rzymskie (do tej samej symboliki odwoływał się Adolf). Skrót RP odnosił się do pojęcia Res Publica. A naziści nie zburzyli budynku, bo byli praktyczni, a potrzebowali publicznego gmachu. Istniejący nadawał się idealnie, nawet przypominał nieco architekturę III Rzeszy. Muzeum na nic im nie było potrzebne, poza tym jego gmach był nowoczesny, a sztukę awangardową uznano w III Rzeszy za zdegenerowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 21:57 slezan napisał: > Województwo śląskie nie obejmowało całego Górnego Śląska, ale tylko jego > wschodnią część. Hitler połączył je z rejencją opolską i przywrócił wcześniej > przez siebie zresztą zlikwidowaną Provinz Oberschlesien, tyle, że tym razem ze > stolicą w Katowicach, a nie w Opolu. > Hitlerowcy skuli z gmachu sejmu śląskiego polksie godło. Natomiast orły we > fryzie to nie orły polskie, ale rzymskie (do tej samej symboliki odwoływał się > Adolf). Skrót RP odnosił się do pojęcia Res Publica. A naziści nie zburzyli > budynku, bo byli praktyczni, a potrzebowali publicznego gmachu. Istniejący > nadawał się idealnie, nawet przypominał nieco architekturę III Rzeszy. Muzeum > na nic im nie było potrzebne, poza tym jego gmach był nowoczesny, a sztukę > awangardową uznano w III Rzeszy za zdegenerowaną. __________________________________________ Coś Ci się pomieszało, RP zawsze było i mam nadzieję będzie skrótem dla naszego Państwa ( ja wiem było 45lat PRL jak byliśmy pod butem ruskim ) Byli praktyczni a zburzyli nowopostawiony budynek Muzeum .Nie tak dawno ktoś tu opowiadał ,że dlatego ponieważ nie odpowiadał surowym normom niemieckim ,ty mówisz ,że ze względu na nowoczesność. Ciekawa jestem kto jeszcze i w jaki sposób będzie usprsawiedliwiał zburzenie Muzeum Śląskiego przez Niemców . Jaką część śląska obejmowało województwo śląskie to wiem ,taką na jaką pozwoliły powstania i Plebiscyt . I tylko przez przypadek Katowice zostały miastem wojewódzkim . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 22:12 RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We fryzie katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i odnosi się do pojęcia łacińskiego. Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie Landesmuseum było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji w sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim. I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to musiałabyś się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na Śląsku władze polskie (np. Świerklaniec). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 22:38 slezan napisał: > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We fryzie > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i odnosi > się do pojęcia łacińskiego. > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie Landesmuseum > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji w > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim. > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to musiałabyś > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na Śląsku > władze polskie (np. Świerklaniec) __________________________________________ Zapewniam Cię ,że wiem skąd ten skrót pochodzi (wyobraź sobie że się uczyłam łaciny ) ,ale na tym gmachu oznaczał nazwę naszego Państwa .Uwierz mi . A więc za dużo było by placówek muzealnych ,powiadasz i musieli się z nadmiarem rozprawić ? Przecież zagadka jest wyrażnie sprecyzowana ,dlaczego zahaczasz o Świerklaniec .O Zamek królewski w Warszawie już pytał gość o nicku gryps ,więc się nie będę powtarzać (przeczytaj go poprawi Ci to humor ) Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 23:03 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > slezan napisał: > > > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem > > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We > fryzie > > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i > odnosi > > się do pojęcia łacińskiego. > > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie > Landesmuseum > > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji > w > > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim. > > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to > musiałabyś > > > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na > Śląsku > > władze polskie (np. Świerklaniec) > __________________________________________ > Zapewniam Cię ,że wiem skąd ten skrót pochodzi (wyobraź sobie że się uczyłam > łaciny ) ,ale na tym gmachu oznaczał nazwę naszego Państwa .Uwierz mi . > A więc za dużo było by placówek muzealnych ,powiadasz i musieli się z > nadmiarem rozprawić ? > Przecież zagadka jest wyrażnie sprecyzowana ,dlaczego zahaczasz o > Świerklaniec .O Zamek królewski w Warszawie już pytał gość o nicku gryps ,więc > się nie będę powtarzać (przeczytaj go poprawi Ci to humor ) A skąd wiesz co oznaczał na tym gmachu? Bo to, że odnosił się do państwa polskiego to nie oznacza jeszcze, że był to skrót nazwy polskiej. Co drugie państwo pod słońcem odwołuje się do rzymskiej symboliki. A muzeum w Katowicach w momencie wyburzenia nie zostało jeszcze otwarte, to po pierwsze. Po drugie jego zbiory były dla nazistów zupełnie bezużyteczne, miały bowiem według koncepcji Grażyńskiego dowodzić polskości Śląska. Co do zagadki - jak domyślam się jej rozwiązaniem jest anegdota. Ale rzeczywistość była zapewne bardziej prozaiczna - naziści nie rozebrali gmachu, bo był im potrzebny dla ich urzędasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 23:28 A skąd wiesz co oznaczał na tym gmachu? Bo to, że odnosił się do państwa polskiego to nie oznacza jeszcze, że był to skrót nazwy polskiej. Co drugie państwo pod słońcem odwołuje się do rzymskiej symboliki. A muzeum w Katowicach w momencie wyburzenia nie zostało jeszcze otwarte, to po pierwsze. Po drugie jego zbiory były dla nazistów zupełnie bezużyteczne, miały bowiem według koncepcji Grażyńskiego dowodzić polskości Śląska. Co do zagadki - jak domyślam się jej rozwiązaniem jest anegdota. Ale rzeczywistość była zapewne bardziej prozaiczna - naziści nie rozebrali gmachu, bo był im potrzebny dla ich urzędasów. Za kogo Ty mnie masz ,że piszesz takie rzeczy . To , "że odnosił się do Panstwa polskiego ,to nie oznacza ,że był to skrót nazwy polskiej " ,to co możej ruskiej ,francuskiej ,hiszpańskiej .Wiele słów ma pochodzenie łacińskie ,ale to nie oznacza ,że nasze państwo nie jest jednoznacznie określone . RP ,to państwo Polskie dla przypomnienia niektórym . Dobrze się domyślasz ,że to anegdota ,,że to nie jest nigdzie zapisane ,ale w każdej anegdocie jest ziarno prawdy . Co do bezużyteczności ,to tak się tego nie określa .Muzeum dowodziło polskości Śląska i było to niewygodne dla Niemców .A wręcz im przypominało by ,że nie są u siebie ,gdyby tyle pamiątek polskich musieli oglądać . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Re do ślezana 13.01.03, 23:37 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > A skąd wiesz co oznaczał na tym gmachu? Bo to, że odnosił się do państwa > polskiego to nie oznacza jeszcze, że był to skrót nazwy polskiej. Co drugie > państwo pod słońcem odwołuje się do rzymskiej symboliki. > A muzeum w Katowicach w momencie wyburzenia nie zostało jeszcze otwarte, to po > pierwsze. Po drugie jego zbiory były dla nazistów zupełnie bezużyteczne, miały > bowiem według koncepcji Grażyńskiego dowodzić polskości Śląska. > Co do zagadki - jak domyślam się jej rozwiązaniem jest anegdota. Ale > rzeczywistość była zapewne bardziej prozaiczna - naziści nie rozebrali gmachu, > bo był im potrzebny dla ich urzędasów. > > Za kogo Ty mnie masz ,że piszesz takie rzeczy . > To , "że odnosił się do Panstwa polskiego ,to nie oznacza ,że był to skrót > nazwy polskiej " ,to co możej ruskiej ,francuskiej ,hiszpańskiej .Wiele słów > ma pochodzenie łacińskie ,ale to nie oznacza ,że nasze państwo nie jest > jednoznacznie określone . RP ,to państwo Polskie dla przypomnienia niektórym . > Dobrze się domyślasz ,że to anegdota ,,że to nie jest nigdzie zapisane ,ale w > każdej anegdocie jest ziarno prawdy . > Co do bezużyteczności ,to tak się tego nie określa .Muzeum dowodziło polskości > Śląska i było to niewygodne dla Niemców .A wręcz im przypominało by ,że nie > są u siebie ,gdyby tyle pamiątek polskich musieli oglądać . A Ty w kółko swoje. RP to skrót zarówno od Res Publica jak i od Rzeczpospolita, co oznacza w grucie rzeczy to samo. Jednak jeżeli umieszcza się go wśród rzymskich symboli to skojarzenie z pojęciem łacińskim jest zupełnie naturalne. Muzeum miało dowodzić polskości Śląska, a nie dowodziło, bo tego nie dało się zrobić w sposób przekonujący przy pomocy ekspozycji muzealnej. Gdyby Nimecy oglądali zbory muzeum to paradoksalnie przekonaliby się, że są jak najbnardziej u siebie - zabytki sztuki średniowiecznej nie różnią się zasadniczo od obiektów z innych regionów Europy Środkowej, a galeria malarstwa polskiego została w całości importowana spoza Śląska, gdzie po prostu czegoś takiego jak polskie malarstwo przed 1922 r. nie było. Można się o tym przekonać odwiedzając dziś muzeum przy Al. Korfantego. Tzw. kultura wysoka na Śląsku przez wieki wykazywała ścisłe związki z kulturą niemieckiego obszaru językowego i choćbyś bardzo chciała to tego już nie zmienisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: Re do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:17 Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Śląskie > Katowice Poniedziałek, 13 stycznia 2003 Piszesz : A Ty w kółko swoje. RP to skrót zarówno od Res Publica jak i od Rzeczpospolita, co oznacza w grucie rzeczy to samo. Jednak jeżeli umieszcza się go wśród rzymskich symboli to skojarzenie z pojęciem łacińskim jest zupełnie naturalne. Muzeum miało dowodzić polskości Śląska, a nie dowodziło, bo tego nie dało się zrobić w sposób przekonujący przy pomocy ekspozycji muzealnej. Gdyby Nimecy oglądali zbory muzeum to paradoksalnie przekonaliby się, że są jak najbnardziej u siebie - zabytki sztuki średniowiecznej nie różnią się zasadniczo od obiektów z innych regionów Europy Środkowej, a galeria malarstwa polskiego została w całości importowana spoza Śląska, gdzie po prostu czegoś takiego jak polskie malarstwo przed 1922 r. nie było. Można się o tym przekonać odwiedzając dziś muzeum przy Al. Korfantego. Tzw. kultura wysoka na Śląsku przez wieki wykazywała ścisłe związki z kulturą niemieckiego obszaru językowego i choćbyś bardzo chciała to tego już nie zmienisz. Muszę bo nie czytasz dokładnie co pisze RP ,to nie skrót od Rzeczypospolita ,ale od "Rzeczypospolita POlSKA " ,a Res Publika ,to nie Polska . Już się tam Niemcom symbole rzymskie z polskimi nie pomyliły by i raz dwa wysadzili by taki symbol polskości . Piszesz ,że gdyby Niemcy obejrzeli te zbiory to przekonali by się że są u siebie ,a kto im bronił obejrzeć ,a może obejrzeli iwłaśnie bardzo się zdenerwowali ,że wysadzili budynek . Zdarzało mi się tu na tym forum ,czytać ,że nazwisko Wybicki ,to prawie to samo co Wysocki ,bo też na Wy i nie powinnam się takich głupot czepiać . A mnie się wydaje,że Ty za bardzo przyczepiłeś się do symboli rzymskich na Śląsku . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Re do slenzana IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:38 -symbole starej rzeszy niemieckiej nie pochodza z staro rzymskich symboli - ciekaw jestem czy wiesz z kad pochodza? -Ty jako Niemiecki Slonzak powinienes o tym wiedziec skod pochodzi tzw."sfastyka"? -jestem ciekaw czy "Wy" wiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 13.01.03, 22:42 slezan napisał: > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We fryzie > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i odnosi > się do pojęcia łacińskiego. > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie Landesmuseum > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji w > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim. > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to musiałabyś > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na Śląsku > władze polskie (np. Świerklaniec). -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladze polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz jakie!!!!!, bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz zrozumiec, ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!! -teraz jestem wsciekly!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 22:51 Gość portalu: mrW napisał(a): > slezan napisał: > > > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem > > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We > fryzie > > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i > odnosi > > się do pojęcia łacińskiego. > > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie > Landesmuseum > > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji > w > > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim. > > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to > musiałabyś > > > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na > Śląsku > > władze polskie (np. Świerklaniec). > > -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladze > polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz jakie!!!!!, > bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz zrozumiec, > ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!! > -teraz jestem wsciekly!!!!! Moment, moment. Sowieci nie decydowli o tym, by coś burzyć na Śląsku (poza tym co sami spalili jak tu wkraczali). W konkretnym przypadku Świerklańca decyzję podjął wojewoda Ziętek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 23:04 Gość portalu: mrW napisał(a): > slezan napisał: > > > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem > > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We > fryzie > > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i > odnosi > > się do pojęcia łacińskiego. > > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie > Landesmuseum > > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji > w > > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim. > > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to > musiałabyś > > > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na > Śląsku > > władze polskie (np. Świerklaniec). > > -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladze > polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz jakie!!!!!, > bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz zrozumiec, > ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!! > -teraz jestem wsciekly!!!!! Ślezan uważa mnie pewnie za komunistkę i takie teksty mi posyła ,ale na forum trudno udowodnić ,że się nie jest np garbatym .I prawdę piszesz Kolego ,on przegina .Najlepsze lata jakie spotkały Katowice to właśnie za rządów Polski ,ale Polski, nie komuny .tj od 1922roku do 1939. To najowocniejszy okres w historii Katowic . W 1924 roku siedzibę miały tu 53 banki ,8 zagranicznych przedstawicielstw dyplomatycznych ,kilka dyrekcji miezynarodowych koncernów ,w 1925 powstała Diecezja Katowicka .Przed 1922 były Katowice prowincjonalnym miastem . I tylko dzięki temu ,że Bytom został w 1922 roku po tamtej stronie zostały Katowice stolicą województwa ślaskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: do mrW 13.01.03, 23:12 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Gość portalu: mrW napisał(a): > > > slezan napisał: > > > > > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrót > em > > > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. > We > > fryzie > > > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami > i > > odnosi > > > się do pojęcia łacińskiego. > > > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie > > Landesmuseum > > > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy o > kazji > > w > > > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim > . > > > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to > > musiałabyś > > > > > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały > na > > Śląsku > > > władze polskie (np. Świerklaniec). > > > > -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladz > e > > polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz > jakie!!!!!, > > bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz > zrozumiec, > > ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!! > > -teraz jestem wsciekly!!!!! > > Ślezan uważa mnie pewnie za komunistkę i takie teksty mi posyła ,ale na forum > trudno udowodnić ,że się nie jest np garbatym .I prawdę piszesz Kolego ,on > przegina .Najlepsze lata jakie spotkały Katowice to właśnie za rządów > Polski ,ale Polski, nie komuny .tj od 1922roku do 1939. To najowocniejszy > okres w historii Katowic . W 1924 roku siedzibę miały tu 53 banki ,8 > zagranicznych przedstawicielstw dyplomatycznych ,kilka dyrekcji > miezynarodowych koncernów ,w 1925 powstała Diecezja Katowicka .Przed 1922 były > Katowice prowincjonalnym miastem . I tylko dzięki temu ,że Bytom został w 1922 > roku po tamtej stronie zostały Katowice stolicą województwa ślaskiego . Mało wiesz o historii Katowic. Najbardziej dynamiczny rozwój miasta to okres ok. 1860-1914. Wtedy powstała cała infrastruktura. W okresie 1922-1939 budowano głównie gmachy publiczne. Natomiast zakładane wówczas już nie tak liczne jak wcześniej osiedla robotnicze miały niższy standard niż te z początki wieku. Polecam lekturę wspomnień Oscara Klausmanna, opublikowanych parę lat temu w polskim tłumaczeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: do mrW 13.01.03, 23:45 Slezan ma racje. Mam ta ksiazke w domu i juz ja tu cytowalem. Po rozerwaniu Gornego Slaska czesc zachodnia zaczela sie rozwijac, efektywnosc przemyslu szybko przewyzszyla ta po oderwanej stronie, a Slazacy na wschodnim Gornym Slasku szybko dowiedzieli sie, ze nie maja tu nic do gadania. Szczytem awansu bylo dla Slazaka stanowisko zawiadowcy na stacji pod Bialymstokiem. Banda zlodzieji sprowadzona przez Grazynskiego rozpoczela kolonialna eksploatacje w stylu obecnego Lapinskiego czy Pola. Niszczono miejscowych przedsiebiorcow absurdalnymi karami nakladanymi przez gorolskich urzedasow. Demontaz autonomii, rozpoczety po przyjezdzie Grazynskiego zostalby zakonczony w latach 40-tych. Docelowo ta katastorofa miala byc przypieczetowana likwidacja woj. slaskiego i przylaczeniem go do Malopolski. W szkolnictwie obowiazywala bezwzgledna polonizacja. Faszyzujaca sanacja niszczyla wszelkie przejawy prawdziwej slaskosci czy jakiejkolwiek nostalgii za dawnym porzadkiem. Poczytajmy tekst przytoczony przez Silesiusa: www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=423&w=4218380 Czy dziwi kogos nieklamany entuzjazm Slazakow witajacych wojska niemieckie wkraczajace do Katowic we wrzesniu 1939 roku? Czy ktos ma moze zdjecia spieprzajacych stad wczesniej gorolskich polonizatorow czekajacych na pociag na dworcu w Katowicach? Ciemnota i zaklamanie organizatorow corocznych obchodow tzw. powrotu czesci Slaska do macierzy w 1922 r. robi wrazenie bardzo niesmacznego przedstawienia. Pyrsk - Arnold Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do Was!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:18 -Arnold?!.., wiem ze jestes oczytanym mlodzianem typu Wilym a moze i lepszym i duzo wiesz!, ale jednak nie jestes w tej chwili zapewnic Wszystkich na tym forum, ze historia byla nieznosna - moze to uklady miedzy ludzkie niszcza caly ten uklad na dzien dzisiejszy Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: do Was!!!!!! 14.01.03, 00:25 Nie negujac twojego w tym udzialu musze powiedziec, ze tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do Was!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:57 -mylisz sie!!!, ja nie hanbie ludzi!!!!!, tak jak ty tego dokonujesz!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 23:53 Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigury, dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z Giszowcem ,Nikiszowcem. Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 , Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katowice zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic - gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć . Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: do ślezana 14.01.03, 00:12 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigury, > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z > Giszowcem ,Nikiszowcem. Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 , > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katowice > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic - > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć . Dlaczego przekrecasz nick Slezana? To, o czym piszesz, powstalo za kase wypracowana w autonomicznym woj. Slaskim celem zabezpieczenia potrzeb gorolskich urzedasow naplywajacych glownie z Malopolski. Niemala czesc wypracowanego zysku szla na potrzeby zacofanej Polski. W/g wzoru ktory znajdziesz w temacie "autonomia dla Slaska" Jak na to nie spojrzec, Slazacy mieli z tego wielkie G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do Arnolda - Hanba! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:38 arnold7 napisał: > Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > > > Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigu > ry, > > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z > > Giszowcem ,Nikiszowcem. Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 , > > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katow > ice > > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic - > > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć . > > Dlaczego przekrecasz nick Slezana? > > To, o czym piszesz, powstalo za kase wypracowana w autonomicznym woj. Slaskim > celem zabezpieczenia potrzeb gorolskich urzedasow naplywajacych glownie z > Malopolski. Niemala czesc wypracowanego zysku szla na potrzeby zacofanej Polski > . > W/g wzoru ktory znajdziesz w temacie "autonomia dla Slaska" > Jak na to nie spojrzec, Slazacy mieli z tego wielkie G. -nie ma znaczenia gdzie szlo!, wg ciebie moze na zacofana Polske?!, a teraz tacy jak ty dostaja dlugie zeby i ostre jezyki bo dostali wyksztalcenie i dach nad glowa!, a do tego mamy wolnosc slowa - szczegolnie na tym forum GW, qwa jak jestes taki madry to otwoz stowazyszenie dla dzieci bezdomnych a nie pierdol o Autonomi, bo jak do tego dojdzie to jestem pewny, ze to samo bedzie!, i te dzieci beda zas czekac! - chopie Autonomie chcecie robic a zaplecze sie pali, qwa ludzie mom dosc!!!!!, i Wy sie nazywacie Slazacy?!, no nie moge!!!!, zjecie wlasne dusze i wyrwiecie kazde serce by tylko sie dostac na ten najwyzszy fotel! - mowie Wam HANBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -nie rzucim ziemi skad nasz Rod! Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re: Hanba 14.01.03, 00:47 MrW czy jak ci tam czytam i pekam ze smiechu . Twoj rod z Londynu. Nie rzucim ziemi... Jasne , Bravo. Nie bedzie emigrant plul nam w twarz. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: Hanba IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:01 sandi1 napisała: > MrW czy jak ci tam czytam i pekam ze smiechu . Twoj rod z Londynu. Nie rzucim > ziemi... Jasne , Bravo. Nie bedzie emigrant plul nam w twarz. > Amen. -to pekaj ciotka!, dobranoc gorolko! - jak wytrzezwiejesz to pogadamy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:22 -poczytaj o rejonie zwanym "DAB" w K-cach, najstarszej dzielnicy - i nikt mi nie powie bo z tamtad pochodze!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:58 Gość portalu: mrW napisał(a): > -poczytaj o rejonie zwanym "DAB" w K-cach, najstarszej dzielnicy - i nikt mi > nie powie bo z tamtad pochodze!!!!!! Dąb jest najstarszą Dzielnicą wymienioną już w 1299r. Przez kilkaset lat należał do klasztoru Bożogrobców w Miechowicach i był częśćią parafi chorzowskiej. Często będąc w Chorzowie przejeżdżam przez Dąb,a teraz będzie mi się przypominał mój kolega z forum ,bo chyba mogę tak o Tobie mówić :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:08 -jasne ze tak!, Ty tez jestes znakomita, nieugieta, inteligetna kobieta! i wiem, ze dazysz do tego samego co i My(koledzy), do dobra Slonska i reszty Swiata! - reszte mozna, sorry powiem brzydko - olac! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: do ślezana 14.01.03, 00:23 Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigury, > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z > Giszowcem ,Nikiszowcem. Owe dzielnice mieszkaniowe, o których piszesz bynajmniej ni były dzielnicami robotniczymi, lecz urzędniczymi. Urzędnicy przed 1922 r. nie mieszkali gorzej. > Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 , > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katowice > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic - > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć . No to porównajmy osiągnięcia - do roku 1922 powstały: - siatka ulic w zasadzie na surowym korzeniu - cała zabudowa centrum wzdłuż obecnych ulic: 3 Maja, Warszawskiej, Pocztowej, Kościuszki, części Korfantego, Francuskiej, Mickiewicza - teatr, hotele (na dawnym rynku i w obecnej siedzibie Muzeum Śl), szpitale (pierwszy na ul. Francuskiej - wszystkie większe zakłady przemysłowe funkcjonujące po 1922 r. - kościoły: ewangelicki, Mariacki, Piotra i Pawła - okazała synagoga - skzoły: obecne licea Mickiweicza, Skłodowskiej, szkola w której mieści się obecnie Akademia Muzyczna, ta, w której jest wydzial UŚ na Jagiellońskiej - komunikacja tramwajowa - linia kolejowa i dworzec - kanalizacja, elektryfikacja - z tego co pamiętam nie dokonano jedynie satysfakcjonującej gazyfikacji To tylko część osiągnięć sprzed 1922, ale i tak wystarczy z nawiązką, by obalić tezę o największym rozwoju miasta w latach 1922-1939 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:44 slezan napisał: > Gość portalu: katowiczanka napisał(a): > > > Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigu > ry, > > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z > > Giszowcem ,Nikiszowcem. > > Owe dzielnice mieszkaniowe, o których piszesz bynajmniej ni były dzielnicami > robotniczymi, lecz urzędniczymi. Urzędnicy przed 1922 r. nie mieszkali gorzej. > > > Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 , > > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katow > ice > > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic - > > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć . > > No to porównajmy osiągnięcia - do roku 1922 powstały: > - siatka ulic w zasadzie na surowym korzeniu > - cała zabudowa centrum wzdłuż obecnych ulic: 3 Maja, Warszawskiej, Pocztowej, > Kościuszki, części Korfantego, Francuskiej, Mickiewicza > - teatr, hotele (na dawnym rynku i w obecnej siedzibie Muzeum Śl), szpitale > (pierwszy na ul. Francuskiej > - wszystkie większe zakłady przemysłowe funkcjonujące po 1922 r. > - kościoły: ewangelicki, Mariacki, Piotra i Pawła > - okazała synagoga > - skzoły: obecne licea Mickiweicza, Skłodowskiej, szkola w której mieści się > obecnie Akademia Muzyczna, ta, w której jest wydzial UŚ na Jagiellońskiej > - komunikacja tramwajowa > - linia kolejowa i dworzec > - kanalizacja, elektryfikacja > - z tego co pamiętam nie dokonano jedynie satysfakcjonującej gazyfikacji > > To tylko część osiągnięć sprzed 1922, ale i tak wystarczy z nawiązką, by obalić > > tezę o największym rozwoju miasta w latach 1922-1939 Tak przyznaję Ci rację Katowice najbardziej rozwinęły się w latach 1860 do 1914 ,a potem tylko degradacja . Jeszcze tylko małe sprostowanie .Budynek UŚ na Jagiellońskiej to Gmach Urzędów Niezespolonych z 1936.,chyba ,że chodzi jeszcze o jakiś inny . Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Do katowiczanki i mrw 14.01.03, 10:31 Jak brak argumentów to trzeba przekręcać wypowiedzi adwersarzy? Nigdzie nie pisałem o degradacji Katowic w latach 1922-1939, ale o tym, że nieprawdą jest, jakoby był to okres najwiekszej prosperity dla miasta. Budynek Urzędów Niezespolonych znajduje się na pl. Sejmu Śląskiego, a nie na ul. Jagiellońskiej. Na Jagiellońskiej jest wydział biologii - w budynku dawnej niemieckiej szkoły. Co do dekoracji gmachu Sejmu Śląskiego, powtarzam ponownie - polskie godło zostało skute. Przywrócono je po 1989. Orły we fryzie są rzymskie. Obok nich pojawiają się rózgi liktorskie - to też polski symbol? Możesz na ten temat przeczytać w książce "Przestrzeń, architektura, malarstwo. Wybrane zagadnienia sztuki górnośląskiej". Do mrw istotna uwaga - naziści nawiązywali tak do symboliki starogermańskiej jak i rzymskiej. Orzeł III Rzeszy stylizowany jest na orła rzymskiego, a pozdrowienie wyciagnięciem prawej ręki ma podobną genezę. A określenie mianem niemieckiego Ślązaka zarezerwuj dla innych. Nie uważam go bynajmniej za obraźliwe, ale nie odpowiada ono mojej tożsamości. To, że nie mam klapek na oczach i dostrzegam, że w państwie niemieckim Śląsk rozwijał si lepiej niż w polskim nie świadczy o tym, że identyfikuję się z jakąś nacją. I jeszcze sprawa Muzeum Śląskiego - decyzja o jego wyburzeniu zpadła zapewne już przed wkroczeniem wojsk niemieckich do Katowic. Muzeum zostało bowiem pomyślane jako pomnik polskości o wyraźnie antyniemieckiej wymowie - burząc gmach hitlerowcy, jak już napisałem, w sposób symboliczny rozprawiali się z dziedzictwem międzywojennym w polskiej części Górnego Śląska. Polacy postępowali podobnie - np. w latach trzydziestych namiętnie niszczyli dawne wieże Bismarcka. Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re: do katowiczanki 14.01.03, 00:40 Przed nieszczesnym przylaczeniem Katowic do Polski budowalo sie tu przemysl i infrastrukture dla jego rozwoju. Po 1922 roku budowano infrastrukture dla gorolskich urzedasow. W Niemczech sie pracuje, w Polsce urzeduje. Czyz tak nie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:49 sandi1 napisała: > Przed nieszczesnym przylaczeniem Katowic do Polski budowalo sie tu przemysl i > infrastrukture dla jego rozwoju. Po 1922 roku budowano infrastrukture dla > gorolskich urzedasow. W Niemczech sie pracuje, w Polsce urzeduje. Czyz tak nie > jest? Masz recht ,tak jest .Zadowolona ? Odpowiedz Link Zgłoś
sandi1 Re: do Katowiczanki 14.01.03, 00:55 Ciesze sie, ze zrozumialas o co chodzi. Sandi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowiczanka Re: do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 01:04 sandi1 napisała: > Ciesze sie, ze zrozumialas o co chodzi. > > Sandi _____________________________________ Ty natomiast widzę ,że nie zrozumiałaś . Katowiczanka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do jak jej tam sen..1 IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:20 sandi1 napisała: > Przed nieszczesnym przylaczeniem Katowic do Polski budowalo sie tu przemysl i > infrastrukture dla jego rozwoju. Po 1922 roku budowano infrastrukture dla > gorolskich urzedasow. W Niemczech sie pracuje, w Polsce urzeduje. Czyz tak nie > jest? -sluchaj no gorolko ino dobrze!, te infrastrukture nie budowali tylko Niemcy! -poczytaj! troche i zobaczysz, kto np. w K-cach sie wslawil i w okregu g. slonskim sie wslawil w wdrazanie nowych technologi i budowal nowe huty i fabryki - ty mosz klapy na loczach babo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrW Re: do Was!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:08 -to czy znam historie czy nie nie ma w tej chwili zadnego znaczenia!, znaczenie ma dla mnie pozycja i sila mojej ojczyzny!, poniewaz jestem rodzonym Slozakiem to jest Ona pierwasza a pozniej jej przynaleznosc!, poniewaz tak mnie w domu nauczono - nienawisc do najwiekszego i podstepnego wroga czym sa Niemcy z lat 30-tych dlatego tez tak bedzie!, bo nie sadze by mnie moi ukochani rodzice oklamali - rodzeni Slazacy! -jezeli Wy (Slezan, Arnold, Silesius, Wilym, i inni) macie inne zdanie to musicie albo to zrozumiec, albo pomyslec o co tu idzie, albo sie zastanowic nad tym do czego i po co dazycie? -mamy XXI Wiek ostatnia wojna skonczyla sie ponad 55-lat temu! -jezeli nie potraficie sie z tym pogodzic no to nie ma o czym gadac!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katowice Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 168.143.123.* 02.02.03, 17:15 o czym ta dyskusja?? Odpowiedz Link Zgłoś