Dodaj do ulubionych

Zagadka Katowiczanki!!!!

IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.01.03, 03:45
-czy ktos jest w stanie odpowiedziec na te zagadke?
-
-na mnie nie liczcie - nie podpowiem juz nic wiecej - nie bede katem!
-no Wilym!, Arnold! - moze Wy wiecie?
-pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Marek Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 195.94.208.* 08.01.03, 03:59
      Proponuję, by lepiej katowiczanka przeprowadziła się do innego miasta i
      spróbowała coś o nim dobrego napisać na katowickim forum. Ciekawe czy jej się
      uda? A może sprzeda wreszcie swoje mieszkanie i wyjedzie do Niemiec.
      Willi 2 zaproś ją do siebie. Będziecie na pewno mieli dużo czasu i tematów do
      narzekania.
      • Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 08.01.03, 04:05
        -proponuje bys sie zatroszczyl o siebie - powaznie!
        -bo to nie ma nic wspolnego z tematem
        -dziekuje panu!
      • Gość: Katowiczanin Zagadka Katowiczanki!!!! IP: *.mt.polsl.gliwice.pl 30.01.03, 14:44
        Opuść moja miasto miła, by mnie Twa twarz nie mdliła!!!
    • Gość: momo Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: *.katowice.msk.pl 08.01.03, 09:44
      W tym jest jakiś haczyk.... Może nie ma takiej ulicy w Katowicach?
      • Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 21:49
        Gość portalu: momo napisał(a):

> W tym jest jakiś haczyk.... Może nie ma takiej ulicy w Katowicach?

Nie stosuje nigdy haczyków ,bo i po co .
        Ulicę podałam ,żeby nie było wątpliwości o który obiekt mi chodzi.To dosyć
        reprezentacyjna ulica w Katowicach ,dziwię się ,że jej nie znasz.
    • Gość: katowiczanka Re: Do gościa o nicku Hajer IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 21:54
      Już tak nie wiele zostało Panu do odgadnięcia ,proszę postarać się
      odpowiedzieć .Literkę R już Pan rozszyfrował ,orły też ,jeszcze tylko ta
      litera P
      • arnold7 Do Katowiczanki 08.01.03, 22:06
        Mam zdjecia budynku Sejmu Slaskiego z lat 1939-45 i nic nie brakuje w
        dekoracji. Natomiast z tego co pamietam, piastowski orzel w koronie, ktory
        pozniej zniknal (po wojnie?) zostal odtworzony, dokladnie nie wiem kiedy, ok
        roku 1990.
        Jesli chodzi o budynek tzw. Muzeum Slaskiego, bo na pewno nie Slaskiego, co
        przestanie dziwic, kiedy przypomnimy sobie osobe tego szczura Grazynskiego,
        ktory wtedy wlasnie zabieral sie za koncowy etap demontazu naszej autonomii, to
        Niemcy musieli miec jakis powod, zeby ten budynek rozebrac. Moze nie spelnial
        niemieckich norm, moze nie mial wymaganych pozwolen, niewazne, Niemcy nie
        niszczyli Katowic, tak jak to po wojnie zrobili Polacy. A jesli chodzi o
        budownictwo powstale w latach 1922-1939 w moim miescie, to jest ono obecne na
        licznych pocztowkach wydanych po powrocie do Niemiec w 1939 roku.
        • Gość: katowiczanka Re: Do Katowiczanki IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 22:18
          arnold7 napisał:

> Mam zdjecia budynku Sejmu Slaskiego z lat 1939-45 i nic nie brakuje w
          > dekoracji. Natomiast z tego co pamietam, piastowski orzel w koronie, ktory
          > pozniej zniknal (po wojnie?) zostal odtworzony, dokladnie nie wiem kiedy, ok
          > roku 1990.
          > Jesli chodzi o budynek tzw. Muzeum Slaskiego, bo na pewno nie Slaskiego, co
          > przestanie dziwic, kiedy przypomnimy sobie osobe tego szczura Grazynskiego,
          > ktory wtedy wlasnie zabieral sie za koncowy etap demontazu naszej autonomii,
          to
          >
          > Niemcy musieli miec jakis powod, zeby ten budynek rozebrac. Moze nie
          spelnial
          > niemieckich norm, moze nie mial wymaganych pozwolen, niewazne, Niemcy nie
          > niszczyli Katowic, tak jak to po wojnie zrobili Polacy. A jesli chodzi o
          > budownictwo powstale w latach 1922-1939 w moim miescie, to jest ono obecne
          na
          > licznych pocztowkach wydanych po powrocie do Niemiec w 1939 roku.

Jeszcze raz proszę Cię Arnold ,przeczytaj dokładnie tekst mojej zagadki,jak
          chcesz ją rozwiązać ,bo to co napisałeś to nie na temat.
          • arnold7 Re: Do Katowiczanki 08.01.03, 22:55
            Pytanie bylo takie:
            Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi
            przetrwał ?

Czesciowo odpowiedzialem - nowa wladza po 1939 nie burzyla budynkow powstalych
            w latach 1922-1939, a nawet je promowala na pocztowkach:
            Regierungsgebäude (to nie RP pra?) i inne z tych lat:

www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php?id=91417

Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten sposob.
            Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole?

• Gość: gryps Do Arnolda IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.03, 23:09
              arnold7 napisał:

> Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten sposob.

> Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole?

Moze uczylem sie histori ze zlych ksiazek, ale cos mi sie obilo o uszy
              ze ktos podobno wysadzil Zamek Krolewski w Warszawie,
              nie wspomne o napomknietej juz na forum " precyzyjnej robocie" czyli
              wysadzaniu budynku za budynkiem .
              Mozesz mi przypomniec czyim dzielem byly te akcje ?
              Ktos tez wymiotl polskie muzea i biblioteki ..... ale kurcze...kto to byl?

• Gość: Arnold Re: Do Arnolda IP: 213.186.78.* 08.01.03, 23:16
                Mowilem o Krakowie i Katowicach. Pisz na temat.
                • Gość: gryps Re: Do Arnolda IP: *.dip.t-dialin.net 08.01.03, 23:23
                  Gość portalu: Arnold napisał(a):

> Mowilem o Krakowie i Katowicach. Pisz na temat.

O ile wiem zagadka Katowiczanki dotyczyla KATOWIC !!!!
                  Po co u licha piszesz o Krakowie?

Krakow jest cacy ,Warszawa jest be? Ale dzieki za pouczenie:)))

// Masz argumenty...tylko racji nie masz //
                  • Gość: katowiczanka Re: Do Grypsa IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 23:28
                    Gość portalu: gryps napisał(a):

> Gość portalu: Arnold napisał(a):
                    >
                    > > Mowilem o Krakowie i Katowicach. Pisz na temat.
                    >
                    > O ile wiem zagadka Katowiczanki dotyczyla KATOWIC !!!!
                    > Po co u licha piszesz o Krakowie?
                    >
                    > Krakow jest cacy ,Warszawa jest be? Ale dzieki za pouczenie:)))
                    >
                    > // Masz argumenty...tylko racji nie masz //

Arnold uprawia propagandę antypolską na tym forum i jego odpowiedzi zawsze
                    takie będą to znaczy nie na temat.
            • Gość: katowiczanka Re:Do Arnolda IP: trupek:* / 192.168.1.* 08.01.03, 23:18
              arnold7 napisał:

> Pytanie bylo takie:
              > Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi
              > przetrwał ?
              >
              > Czesciowo odpowiedzialem - nowa wladza po 1939 nie burzyla budynkow
              powstalych
              > w latach 1922-1939, a nawet je promowala na pocztowkach:
              > Regierungsgebäude (to nie RP pra?) i inne z tych lat:
              >
              > <a href="www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php?
              id=914
              > 17"target="_blank">www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php?
              id=
              > 91417</a>
              >
              > Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten sposob.
              > Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole?
              >
              >
              Wiesz ,dlaczego w Krakowie Niemcy nie niszczyli ,bo nigdy nie wierzyli ,że uda
              im sie Kraków zaanektować na zawsze i myślę ,że nie mieli te tchórze odwagi
              zburzyć Wawelu . I to ,że H. Frank zrobił sobie siedzibę na Wawelu ,to po co
              miał by burzyć ,może kiedyś myślał ,jak sie ztamtąd wyprowadzę ??.. .A Śląsk
              był przed wojną ich ,i nie mogli ścierpieć ,aby jakiekolwiek symbole polskie
              tam były.I dlatego zburzyli Muzeum Śląskie bo za dużo pamiątek polskich i
              symboli tam było i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej
              zagadce.
              • sandi1 Re:Do Arnolda 08.01.03, 23:49
                Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> arnold7 napisał:
                >
                > > Pytanie bylo takie:
                > > Dlaczego ten budynek z symbolami polskimi
                > > przetrwał ?
                > >
                > > Czesciowo odpowiedzialem - nowa wladza po 1939 nie burzyla budynkow
                > powstalych
                > > w latach 1922-1939, a nawet je promowala na pocztowkach:
                > > Regierungsgebäude (to nie RP pra?) i inne z tych lat:
                > >
                > > <a href="<a href="www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxd
                > etails.php?"target="_blank">www.bartko-reher-
                antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetail
                > s.php?</a>
                > id=914
                > > 17"target="_blank">www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails
                > .php?
                > id=
                > > 91417</a>
                > >
                > > Kto burzylby takie budynki? Tylko Polacy wykazali sie na Slasku w ten spos
                > ob.
                > > Czy w Krakowie nazisci niszczyli polskie symbole?
                > >
                > >
                > Wiesz ,dlaczego w Krakowie Niemcy nie niszczyli ,bo nigdy nie wierzyli ,że
                uda
                > im sie Kraków zaanektować na zawsze i myślę ,że nie mieli te tchórze odwagi
                > zburzyć Wawelu . I to ,że H. Frank zrobił sobie siedzibę na Wawelu ,to po co
                > miał by burzyć ,może kiedyś myślał ,jak sie ztamtąd wyprowadzę ??.. .A Śląsk
                > był przed wojną ich ,i nie mogli ścierpieć ,aby jakiekolwiek symbole polskie
                > tam były.I dlatego zburzyli Muzeum Śląskie bo za dużo pamiątek polskich i
                > symboli tam było i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej
                > zagadce.

A co robily polskie pamiatki na Slasku? Z tego co wiem, to w tym zburzonym
                budynku tzw. muzeum slaskiego miala byc centralna wystawa uzasadniajaca rozne
                mity:
                o powstaniach - ktore byly polska agresja na Slask
                o powrocie do Macierzy - totalna bzdura
                o odwiecznej polskosci Slaska - a dlaczego nie Bandenburgii, tak samo prawdziwy
                mit, pra?

I pewnie jeszcze ten budynek nie spelnial surowych, niemieckich norm
                przeciwpozarowych.

"i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej
                zagadce"

Na jakiej podstawie to twierdzisz, Gorolowiczanko?

• arnold7 Re:Do Sandi 08.01.03, 23:52
                  Sandi, jestes lekiem na cale zlo!
                • Gość: katowiczanka Re:Do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 09.01.03, 00:09
                  sandi1 napisała:

>
                  > A co robily polskie pamiatki na Slasku? Z tego co wiem, to w tym zburzonym
                  > budynku tzw. muzeum slaskiego miala byc centralna wystawa uzasadniajaca
                  rozne
                  > mity:
                  > o powstaniach - ktore byly polska agresja na Slask
                  > o powrocie do Macierzy - totalna bzdura
                  > o odwiecznej polskosci Slaska - a dlaczego nie Bandenburgii, tak samo
                  prawdziwy
                  >
                  > mit, pra?
                  >
                  > I pewnie jeszcze ten budynek nie spelnial surowych, niemieckich norm
                  > przeciwpozarowych.
                  >
                  > "i to samo stało by się z budynkiem o który pytam a mojej
                  > zagadce"
                  >
                  > Na jakiej podstawie to twierdzisz, Gorolowiczanko?
                  >
                  >
                  A co robily polskie pamiatki na Slasku? Trudno, jak nie potrafisz
                  odpowiedzieć sobie na to pytanie widocznie mało znasz historii Śląska ,trzeba
                  się było uczyć jak była na to pora ,a nie zadawać takich pytań teraz.,I nie
                  gadajcie mi o jakiś surowych normach niemieckich ,bo o to w tej zagadce nie
                  chodzi .
                  • arnold7 Re:Do Sandi1 09.01.03, 00:16
                    Katowiczanka, wyciep te polskie podrynczniki uod Slonska i niy godej, co go niy
                    rozwalili, bo niy zdonzyli. Gorolskie fanzolynie. Idz spac dzioucha.
                    • Gość: katowiczanka Do Arnolda IP: trupek:* / 192.168.1.* 09.01.03, 00:29
                      arnold7 napisał:

> Katowiczanka, wyciep te polskie podrynczniki uod Slonska i niy godej, co go
                      niy
                      >
                      > rozwalili, bo niy zdonzyli. Gorolskie fanzolynie. Idz spac dzioucha.

Arnold ,kiedy powiedziałam ,że nie zdążyli ?
                      Gorolskie fanzolynie ,dobrze ,a Twoje jest kłamliwe i czyje gorsze jak
                      myślisz?
                      Taką samą radę daję Tobie wyrzuć tę propagandową literaturę antypolską .
                  • willi2 Re:Do Sandi1 09.01.03, 00:17
                    No to o co w tej zagadce chodzi?? = bom bardzo ciekawy
                    :))
                  • sandi1 Re:Do Sandi1 09.01.03, 23:26
                    Wiesz,wydaje mi sie ze musisz zmienic swoj nick na gorolowiczanka bardziej do
                    ciebie pasuje. Jesli chodzi o moja edukacje to niech cie glowa nie boli na
                    nauke nigdy nie jest za pozno i ja radzilabym tobie abys wreszcie zaczela
                    myslec racjonalnie.Otworz oczy i spojrz wkolo ciebie co sie dzieje a nie palaj
                    niechecia do tego co nie polskie.Masz tu poplecznika w osobie Mmw czy cos
                    takiego ale to nie tedy droga .Nalezy isc do przodu a nie cofac sie krok po
                    kroku i twierdzic ze jak ktos ma inne zdanie to robi propagande.
                    • Gość: katowiczanka Re:Do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 10.01.03, 00:42
                      sandi1 napisała:

> Wiesz,wydaje mi sie ze musisz zmienic swoj nick na gorolowiczanka bardziej
                      do
                      > ciebie pasuje. Jesli chodzi o moja edukacje to niech cie glowa nie boli na
                      > nauke nigdy nie jest za pozno i ja radzilabym tobie abys wreszcie zaczela
                      > myslec racjonalnie.Otworz oczy i spojrz wkolo ciebie co sie dzieje a nie
                      palaj
                      > niechecia do tego co nie polskie.Masz tu poplecznika w osobie Mmw czy cos
                      > takiego ale to nie tedy droga .Nalezy isc do przodu a nie cofac sie krok po
                      > kroku i twierdzic ze jak ktos ma inne zdanie to robi propagande.

To nie ja Ciebie pytałam ,co robiły polskie pamiątki na Śląsku ,tylko Ty
                      mnie . Miałm Ci odpowiedzieć ,że przyfrunęły .O moje racjonalne myślenie się
                      nie martw .Tak samo mogę powiedzieć o Tobie ,że pałasz niechęcią do
                      wszystkiego co polskie. Jak się nie umie pisać na temat ,to wymyśla się dla
                      mnie nowe nicki .Już kiedyś pisałam ,że nie zmienię go ,tylko dlatego ,że tak
                      ktoś chce .
                      • silesius Re:Do Sandi1 10.01.03, 01:04

> Tak samo mogę powiedzieć o Tobie ,że pałasz niechęcią do wszystkiego
                        > co polskie...

Dodaj: ...i nie na swoim miejscu.

Silesius
                    • Gość: mrW Re:Do Sandi1 IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 10.01.03, 00:51
                      sandi1 napisała:

> Wiesz,wydaje mi sie ze musisz zmienic swoj nick na gorolowiczanka bardziej
                      do
                      > ciebie pasuje. Jesli chodzi o moja edukacje to niech cie glowa nie boli na
                      > nauke nigdy nie jest za pozno i ja radzilabym tobie abys wreszcie zaczela
                      > myslec racjonalnie.Otworz oczy i spojrz wkolo ciebie co sie dzieje a nie
                      palaj
                      > niechecia do tego co nie polskie.Masz tu poplecznika w osobie Mmw czy cos
                      > takiego ale to nie tedy droga .Nalezy isc do przodu a nie cofac sie krok po
                      > kroku i twierdzic ze jak ktos ma inne zdanie to robi propagande.

-podobno nie jestes ze Slonska, to co sie wydzierasz "szafo" - z wyboru???
                      -z wyboru to se mozesz wybrac starego lub bogatego za meza - rozumiesz???
                      -tys chyba nie je zbyt bogato edukowana, co?
                      • sandi1 Re:Do Sandi1 10.01.03, 08:29
                        Gość portalu: mrW napisał(a):

> -podobno nie jestes ze Slonska, to co sie wydzierasz "szafo" - z wyboru???
                        > -z wyboru to se mozesz wybrac starego lub bogatego za meza - rozumiesz???
                        > -tys chyba nie je zbyt bogato edukowana, co?

mrw czy jak ci tam ja wiem kim jestem, natomiast ty nie wiesz kim ty jestes
                        bladzisz, szukasz ale nie potrafisz sie zdecydowac. Zal mi takich ludzi, no ale
                        coz, moze w tym roku znajdziesz swoje miejsce. U boku Gorolowiczanki. Przytuli
                        Cie, ogrzeje, ukoi twoje moralne niepokoje - szeptajac wieczorem do ucha "mrw
                        kochny, Slask nie byl, nie jest i nigdy nie bedzie nimicki"
                        • Gość: nemo prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 08:35

sandi (one)

napisz prosze posta bez zameldowania ..jednego prosze
                          • Gość: sandi1 Re: prosba.. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 10:36
                            Chcesz mnie namierzyc? Prosze bardzo.
                            • Gość: nemo Re: prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 10:43
                              co rozumiesz pod "namierzyc"?
                              • sandi1 Re: prosba.. 10.01.03, 10:59
                                Tak sobie napisalam, zeby pustego postu nie wysylac.
                            • sandi1 Re: prosba.. 10.01.03, 10:53
                              Gość portalu: sandi1 napisał(a):

> Chcesz mnie namierzyc? Prosze bardzo.

Zadowolony?
                              • Gość: nemo Re: prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 10:57
                                sandi1 napisała:

> Zadowolony?

Milalem popasc w ekstaze?
                                • sandi1 Re: prosba.. 10.01.03, 11:05
                                  Ja tam jestem zadowolona. Zbliza sie weekend.
                                  • Gość: nemo Re: prosba.. IP: wox:* / 170.205.213.* 10.01.03, 11:16
                                    Ja nie za bardzo... to bedzie (niestety) bardzo pracowity weekend dla mnie
    • Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 09.01.03, 22:03
      -Wilym!?.., w Tobie ostatnia nadzieja, prosze Cie daj nam wszystkim odetchnac
      i podaj prawidlowa odpowiedz na pytanie Katowiczanki - badz czlowiekiem no!
      -mnie tez to nurtuje?!..., o co tu chodzi?
      -pytalem, szukalem i nie wiem!, a chcialbym!
      • slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 20:00
        Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitlera.
        Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolicą
        Górnego Śląska.
        • Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 13.01.03, 20:08
          slezan napisał:

> Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa
          Hitlera.
          > Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolicą
          > Górnego Śląska.

-chopie kochony!, wirsz cos Ty zrobiol?! - chyba lodgadles ta zagadka!
          -Tyra czekomy na eksperta, mom na mysli Katowiczanke
          -pozdr
        • arnold7 Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 20:14
          slezan napisał:

> Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitlera.
          > Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolicą
          > Górnego Śląska.

No to teraz Katowiczanka musisz dotrzymac slowa.
          • Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 13.01.03, 20:36
            arnold7 napisał:

> slezan napisał:
            >
            > > Regierungspraesidium - taki urząd mieścił się w tym gmachu za Adolfa Hitle
            > ra.
            > > Katowice po raz pierwszy w historii stały się wtedy administracyjną stolic
            > ą
            > > Górnego Śląska.
            >
            > No to teraz Katowiczanka musisz dotrzymac slowa.

-jak bys Ty na to pytanie odpowiedzial to pewnie by chciala byc honorowa, ale
            poniewaz ani Ty, ani Wilym, ani ja, a ni inni, ktorzy byli w to pytanie
            zaangazowani nie odpowiedzieli!, dlatego uwazam, ze sprawa jest zamknieta i
            osoba ta jest uniewinniona - czyz bym byl nie ferr?!
    • Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 20:56
      Moje pytanie brzmiało nie co znajdowało się w tym budynku za Hitlera ,ale
      dlaczego ,ten budynek noszący tak wyraźne ślady polskości RP-Rzeczpospolita
      Polska i orły nie został po wejściu Niemców zniszczony tak jak to zrobili z
      Muzeum Śląskim .
      Takiej odpowiedzi nie usłyszłam od Ślezana i Arnolda .Otrzymałam natomiast już
      część odpowiedzi od Hajera ,ale to jeszcze nie całość .

PS .a tak przy okazji w lipcu 1922r. Katowice zostały stolicą autonomicznego
      Wojewódstwa Ślaskiego ,czy to jest jakiś błąd ,bo Ślezan mówi ,że dopiero za
      Hitlera Katowice stały się stolicą .
      • slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 21:17
        Województwo śląskie nie obejmowało całego Górnego Śląska, ale tylko jego
        wschodnią część. Hitler połączył je z rejencją opolską i przywrócił wcześniej
        przez siebie zresztą zlikwidowaną Provinz Oberschlesien, tyle, że tym razem ze
        stolicą w Katowicach, a nie w Opolu.
        Hitlerowcy skuli z gmachu sejmu śląskiego polksie godło. Natomiast orły we
        fryzie to nie orły polskie, ale rzymskie (do tej samej symboliki odwoływał się
        Adolf). Skrót RP odnosił się do pojęcia Res Publica. A naziści nie zburzyli
        budynku, bo byli praktyczni, a potrzebowali publicznego gmachu. Istniejący
        nadawał się idealnie, nawet przypominał nieco architekturę III Rzeszy. Muzeum
        na nic im nie było potrzebne, poza tym jego gmach był nowoczesny, a sztukę
        awangardową uznano w III Rzeszy za zdegenerowaną.
        • Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 21:57
          slezan napisał:

> Województwo śląskie nie obejmowało całego Górnego Śląska, ale tylko jego
          > wschodnią część. Hitler połączył je z rejencją opolską i przywrócił
          wcześniej
          > przez siebie zresztą zlikwidowaną Provinz Oberschlesien, tyle, że tym razem
          ze
          > stolicą w Katowicach, a nie w Opolu.
          > Hitlerowcy skuli z gmachu sejmu śląskiego polksie godło. Natomiast orły we
          > fryzie to nie orły polskie, ale rzymskie (do tej samej symboliki odwoływał
          się
          > Adolf). Skrót RP odnosił się do pojęcia Res Publica. A naziści nie zburzyli
          > budynku, bo byli praktyczni, a potrzebowali publicznego gmachu. Istniejący
          > nadawał się idealnie, nawet przypominał nieco architekturę III Rzeszy.
          Muzeum
          > na nic im nie było potrzebne, poza tym jego gmach był nowoczesny, a sztukę
          > awangardową uznano w III Rzeszy za zdegenerowaną.

Coś Ci się pomieszało, RP zawsze było i mam nadzieję będzie skrótem dla
          naszego Państwa ( ja wiem było 45lat PRL jak byliśmy pod butem ruskim )
          Byli praktyczni a zburzyli nowopostawiony budynek Muzeum .Nie tak dawno ktoś
          tu opowiadał ,że dlatego ponieważ nie odpowiadał surowym normom niemieckim ,ty
          mówisz ,że ze względu na nowoczesność. Ciekawa jestem kto jeszcze i w jaki
          sposób będzie usprsawiedliwiał zburzenie Muzeum Śląskiego przez Niemców .
          Jaką część śląska obejmowało województwo śląskie to wiem ,taką na jaką
          pozwoliły powstania i Plebiscyt .
          I tylko przez przypadek Katowice zostały miastem wojewódzkim .
          • slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 22:12
            RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem
            łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We fryzie
            katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i odnosi
            się do pojęcia łacińskiego.
            Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie Landesmuseum
            było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji w
            sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim.
            I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to musiałabyś
            się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na Śląsku
            władze polskie (np. Świerklaniec).
            • Gość: katowiczanka Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 22:38
              slezan napisał:

> RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem
              > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We
              fryzie
              > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i
              odnosi
              > się do pojęcia łacińskiego.
              > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie
              Landesmuseum
              > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji w
              > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim.
              > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to
              musiałabyś
              >
              > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na
              Śląsku
              > władze polskie (np. Świerklaniec)
              nadmiarem rozprawić ?
              Przecież zagadka jest wyrażnie sprecyzowana ,dlaczego zahaczasz o
              Świerklaniec .O Zamek królewski w Warszawie już pytał gość o nicku gryps ,więc
              się nie będę powtarzać (przeczytaj go poprawi Ci to humor )
              • slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 23:03

> slezan napisał:
                >
                > > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem
                > > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We
                > fryzie
                > > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i
                > odnosi
                > > się do pojęcia łacińskiego.
                > > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie
                > Landesmuseum
                > > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji
                > w
                > > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim.
                > > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to
                > musiałabyś
                > >
                > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na
                > Śląsku
                > > władze polskie (np. Świerklaniec)
                > __________________________________________
                > Zapewniam Cię ,że wiem skąd ten skrót pochodzi (wyobraź sobie że się uczyłam
                > łaciny ) ,ale na tym gmachu oznaczał nazwę naszego Państwa .Uwierz mi .
                > A więc za dużo było by placówek muzealnych ,powiadasz i musieli się z
                > nadmiarem rozprawić ?
                > Przecież zagadka jest wyrażnie sprecyzowana ,dlaczego zahaczasz o
                > Świerklaniec .O Zamek królewski w Warszawie już pytał gość o nicku
                gryps ,więc
                > się nie będę powtarzać (przeczytaj go poprawi Ci to humor )

A skąd wiesz co oznaczał na tym gmachu? Bo to, że odnosił się do państwa
                polskiego to nie oznacza jeszcze, że był to skrót nazwy polskiej. Co drugie
                państwo pod słońcem odwołuje się do rzymskiej symboliki.
                A muzeum w Katowicach w momencie wyburzenia nie zostało jeszcze otwarte, to po
                pierwsze. Po drugie jego zbiory były dla nazistów zupełnie bezużyteczne, miały
                bowiem według koncepcji Grażyńskiego dowodzić polskości Śląska.
                Co do zagadki - jak domyślam się jej rozwiązaniem jest anegdota. Ale
                rzeczywistość była zapewne bardziej prozaiczna - naziści nie rozebrali gmachu,
                bo był im potrzebny dla ich urzędasów.
                • Gość: katowiczanka Re do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 23:28
                  A skąd wiesz co oznaczał na tym gmachu? Bo to, że odnosił się do państwa
                  polskiego to nie oznacza jeszcze, że był to skrót nazwy polskiej. Co drugie
                  państwo pod słońcem odwołuje się do rzymskiej symboliki.
                  A muzeum w Katowicach w momencie wyburzenia nie zostało jeszcze otwarte, to po
                  pierwsze. Po drugie jego zbiory były dla nazistów zupełnie bezużyteczne, miały
                  bowiem według koncepcji Grażyńskiego dowodzić polskości Śląska.
                  Co do zagadki - jak domyślam się jej rozwiązaniem jest anegdota. Ale
                  rzeczywistość była zapewne bardziej prozaiczna - naziści nie rozebrali gmachu,
                  bo był im potrzebny dla ich urzędasów.

Za kogo Ty mnie masz ,że piszesz takie rzeczy .
                  To , "że odnosił się do Panstwa polskiego ,to nie oznacza ,że był to skrót
                  nazwy polskiej " ,to co możej ruskiej ,francuskiej ,hiszpańskiej .Wiele słów
                  ma pochodzenie łacińskie ,ale to nie oznacza ,że nasze państwo nie jest
                  jednoznacznie określone . RP ,to państwo Polskie dla przypomnienia niektórym .
                  Dobrze się domyślasz ,że to anegdota ,,że to nie jest nigdzie zapisane ,ale w
                  każdej anegdocie jest ziarno prawdy .
                  Co do bezużyteczności ,to tak się tego nie określa .Muzeum dowodziło polskości
                  Śląska i było to niewygodne dla Niemców .A wręcz im przypominało by ,że nie
                  są u siebie ,gdyby tyle pamiątek polskich musieli oglądać .
                  • slezan Re: Re do ślezana 13.01.03, 23:37

> A skąd wiesz co oznaczał na tym gmachu? Bo to, że odnosił się do państwa
                    > polskiego to nie oznacza jeszcze, że był to skrót nazwy polskiej. Co drugie
                    > państwo pod słońcem odwołuje się do rzymskiej symboliki.
                    > A muzeum w Katowicach w momencie wyburzenia nie zostało jeszcze otwarte, to
                    po
                    > pierwsze. Po drugie jego zbiory były dla nazistów zupełnie bezużyteczne,
                    miały
                    > bowiem według koncepcji Grażyńskiego dowodzić polskości Śląska.
                    > Co do zagadki - jak domyślam się jej rozwiązaniem jest anegdota. Ale
                    > rzeczywistość była zapewne bardziej prozaiczna - naziści nie rozebrali
                    gmachu,
                    > bo był im potrzebny dla ich urzędasów.
                    >
                    > Za kogo Ty mnie masz ,że piszesz takie rzeczy .
                    > To , "że odnosił się do Panstwa polskiego ,to nie oznacza ,że był to skrót
                    > nazwy polskiej " ,to co możej ruskiej ,francuskiej ,hiszpańskiej .Wiele słów
                    > ma pochodzenie łacińskie ,ale to nie oznacza ,że nasze państwo nie jest
                    > jednoznacznie określone . RP ,to państwo Polskie dla przypomnienia niektórym .
                    > Dobrze się domyślasz ,że to anegdota ,,że to nie jest nigdzie zapisane ,ale w
                    > każdej anegdocie jest ziarno prawdy .
                    > Co do bezużyteczności ,to tak się tego nie określa .Muzeum dowodziło
                    polskości
                    > Śląska i było to niewygodne dla Niemców .A wręcz im przypominało by ,że nie
                    > są u siebie ,gdyby tyle pamiątek polskich musieli oglądać .

A Ty w kółko swoje. RP to skrót zarówno od Res Publica jak i od Rzeczpospolita,
                    co oznacza w grucie rzeczy to samo. Jednak jeżeli umieszcza się go wśród
                    rzymskich symboli to skojarzenie z pojęciem łacińskim jest zupełnie naturalne.
                    Muzeum miało dowodzić polskości Śląska, a nie dowodziło, bo tego nie dało się
                    zrobić w sposób przekonujący przy pomocy ekspozycji muzealnej. Gdyby Nimecy
                    oglądali zbory muzeum to paradoksalnie przekonaliby się, że są jak najbnardziej
                    u siebie - zabytki sztuki średniowiecznej nie różnią się zasadniczo od obiektów
                    z innych regionów Europy Środkowej, a galeria malarstwa polskiego została w
                    całości importowana spoza Śląska, gdzie po prostu czegoś takiego jak polskie
                    malarstwo przed 1922 r. nie było. Można się o tym przekonać odwiedzając dziś
                    muzeum przy Al. Korfantego. Tzw. kultura wysoka na Śląsku przez wieki
                    wykazywała ścisłe związki z kulturą niemieckiego obszaru językowego i choćbyś
                    bardzo chciała to tego już nie zmienisz.
                    • Gość: katowiczanka Re: Re do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:17
                      Gazeta.pl > Forum > Regionalne > Śląskie > Katowice Poniedziałek, 13
                      stycznia 2003

Piszesz :

A Ty w kółko swoje. RP to skrót zarówno od Res Publica jak i od
                      Rzeczpospolita,
                      co oznacza w grucie rzeczy to samo. Jednak jeżeli umieszcza się go wśród
                      rzymskich symboli to skojarzenie z pojęciem łacińskim jest zupełnie naturalne.
                      Muzeum miało dowodzić polskości Śląska, a nie dowodziło, bo tego nie dało się
                      zrobić w sposób przekonujący przy pomocy ekspozycji muzealnej. Gdyby Nimecy
                      oglądali zbory muzeum to paradoksalnie przekonaliby się, że są jak
                      najbnardziej
                      u siebie - zabytki sztuki średniowiecznej nie różnią się zasadniczo od
                      obiektów
                      z innych regionów Europy Środkowej, a galeria malarstwa polskiego została w
                      całości importowana spoza Śląska, gdzie po prostu czegoś takiego jak polskie
                      malarstwo przed 1922 r. nie było. Można się o tym przekonać odwiedzając dziś
                      muzeum przy Al. Korfantego. Tzw. kultura wysoka na Śląsku przez wieki
                      wykazywała ścisłe związki z kulturą niemieckiego obszaru językowego i choćbyś
                      bardzo chciała to tego już nie zmienisz.

Muszę bo nie czytasz dokładnie co pisze RP ,to nie skrót od
                      Rzeczypospolita ,ale od "Rzeczypospolita POlSKA " ,a Res Publika ,to nie
                      Polska .
                      Już się tam Niemcom symbole rzymskie z polskimi nie pomyliły by i raz dwa
                      wysadzili by taki symbol polskości .
                      Piszesz ,że gdyby Niemcy obejrzeli te zbiory to przekonali by się że są u
                      siebie ,a kto im bronił obejrzeć ,a może obejrzeli iwłaśnie bardzo się
                      zdenerwowali ,że wysadzili budynek .
                      Zdarzało mi się tu na tym forum ,czytać ,że nazwisko Wybicki ,to prawie to
                      samo co Wysocki ,bo też na Wy i nie powinnam się takich głupot czepiać .
                      A mnie się wydaje,że Ty za bardzo przyczepiłeś się do symboli rzymskich na
                      Śląsku .
                      • Gość: mrW Re: Re do slenzana IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:38
                        -symbole starej rzeszy niemieckiej nie pochodza z staro rzymskich symboli -
                        ciekaw jestem czy wiesz z kad pochodza?
                        -Ty jako Niemiecki Slonzak powinienes o tym wiedziec skod pochodzi
                        tzw."sfastyka"?
                        -jestem ciekaw czy "Wy" wiecie?
            • Gość: mrW Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 13.01.03, 22:42
              slezan napisał:

> RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrótem
              > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem. We
              fryzie
              > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami i
              odnosi
              > się do pojęcia łacińskiego.
              > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie
              Landesmuseum
              > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy okazji w
              > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim.
              > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to
              musiałabyś
              >
              > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały na
              Śląsku
              > władze polskie (np. Świerklaniec).

-slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladze
              polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz jakie!!!!!,
              bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz zrozumiec,
              ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!!
              -teraz jestem wsciekly!!!!!
              • slezan Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 13.01.03, 22:51

> slezan napisał:
                >
                > fryzie
                > odnosi
                > Landesmuseum
                > w
                > musiałabyś
                > >
                > Śląsku
                > > władze polskie (np. Świerklaniec).
                >
                > -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladze
                > polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz jakie!!!!!,
                > bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz zrozumiec,
                > ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!!
                > -teraz jestem wsciekly!!!!!

Moment, moment. Sowieci nie decydowli o tym, by coś burzyć na Śląsku (poza tym
                co sami spalili jak tu wkraczali). W konkretnym przypadku Świerklańca decyzję
                podjął wojewoda Ziętek.
              • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 23:04

> slezan napisał:
                >
                > fryzie
                > odnosi
                > Landesmuseum
                > w
                > musiałabyś
                > >
                > Śląsku
                > > władze polskie (np. Świerklaniec).
                >
                > -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladze
                > polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz
                jakie!!!!!,
                > bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz
                zrozumiec,
                > ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!!
                > -teraz jestem wsciekly!!!!!

Ślezan uważa mnie pewnie za komunistkę i takie teksty mi posyła ,ale na forum
                trudno udowodnić ,że się nie jest np garbatym .I prawdę piszesz Kolego ,on
                przegina .Najlepsze lata jakie spotkały Katowice to właśnie za rządów
                Polski ,ale Polski, nie komuny .tj od 1922roku do 1939. To najowocniejszy
                okres w historii Katowic . W 1924 roku siedzibę miały tu 53 banki ,8
                zagranicznych przedstawicielstw dyplomatycznych ,kilka dyrekcji
                miezynarodowych koncernów ,w 1925 powstała Diecezja Katowicka .Przed 1922 były
                Katowice prowincjonalnym miastem . I tylko dzięki temu ,że Bytom został w 1922
                roku po tamtej stronie zostały Katowice stolicą województwa ślaskiego .
                • slezan Re: do mrW 13.01.03, 23:12

> Gość portalu: mrW napisał(a):
                  >
                  > > slezan napisał:
                  > >
                  > > > RP na długo zanim stało się skrótem nazwy Waszego państwa, było skrót
                  > em
                  > > > łacińskiego pojęcia, którego nazwa Rzeczpospolita jest tłumaczeniem.
                  > We
                  > > fryzie
                  > > > katowickiego gmachu skrót ten pojawia się wraz z rzymskimi symbolami
                  > i
                  > > odnosi
                  > > > się do pojęcia łacińskiego.
                  > > > Gmach muzeum nie był nazistom do niczego potrzebny. Gornośląskie
                  > > Landesmuseum
                  > > > było już w Bytomiu - po co zatem mieli zakładać nową placówkę. Przy o
                  > kazji
                  > > w
                  > > > sposób symboliczny rozprawili się ze spuścizną po niejakim Grażyńskim
                  > .
                  > > > I nikt tu niczego nie usprawiedliwia - jeżeli tak stawiasz sprawę to
                  > > musiałabyś
                  > > >
                  > > > się tłumaczyć z nieporównywalnie większych zniszczeń jakich dokonały
                  > na
                  > > Śląsku
                  > > > władze polskie (np. Świerklaniec).
                  > >
                  > > -slezan?!..., masz ludzi za idiotow?!, teraz przeginasz!!!!!!, jakie wladz
                  > e
                  > > polskie dokonaly zniszczen na Slasku po ostatniej wojnie, powiedz
                  > jakie!!!!!,
                  > > bo jak nie powiesz, to bede sie bardzo gniewal!!!!, jak nie mozesz
                  > zrozumiec,
                  > > ze wladza byli Sowieci to qwa nie mamy o czym gadac!!!!
                  > > -teraz jestem wsciekly!!!!!
                  >
                  > Ślezan uważa mnie pewnie za komunistkę i takie teksty mi posyła ,ale na forum
                  > trudno udowodnić ,że się nie jest np garbatym .I prawdę piszesz Kolego ,on
                  > przegina .Najlepsze lata jakie spotkały Katowice to właśnie za rządów
                  > Polski ,ale Polski, nie komuny .tj od 1922roku do 1939. To najowocniejszy
                  > okres w historii Katowic . W 1924 roku siedzibę miały tu 53 banki ,8
                  > zagranicznych przedstawicielstw dyplomatycznych ,kilka dyrekcji
                  > miezynarodowych koncernów ,w 1925 powstała Diecezja Katowicka .Przed 1922
                  były
                  > Katowice prowincjonalnym miastem . I tylko dzięki temu ,że Bytom został w
                  1922
                  > roku po tamtej stronie zostały Katowice stolicą województwa ślaskiego .

Mało wiesz o historii Katowic. Najbardziej dynamiczny rozwój miasta to okres
                  ok. 1860-1914. Wtedy powstała cała infrastruktura. W okresie 1922-1939 budowano
                  głównie gmachy publiczne. Natomiast zakładane wówczas już nie tak liczne jak
                  wcześniej osiedla robotnicze miały niższy standard niż te z początki wieku.
                  Polecam lekturę wspomnień Oscara Klausmanna, opublikowanych parę lat temu w
                  polskim tłumaczeniu.
                  • arnold7 Re: do mrW 13.01.03, 23:45
                    Slezan ma racje. Mam ta ksiazke w domu i juz ja tu cytowalem. Po rozerwaniu
                    Gornego Slaska czesc zachodnia zaczela sie rozwijac, efektywnosc przemyslu
                    szybko przewyzszyla ta po oderwanej stronie, a Slazacy na wschodnim Gornym
                    Slasku szybko dowiedzieli sie, ze nie maja tu nic do gadania. Szczytem awansu
                    bylo dla Slazaka stanowisko zawiadowcy na stacji pod Bialymstokiem.
                    Banda zlodzieji sprowadzona przez Grazynskiego rozpoczela kolonialna
                    eksploatacje w stylu obecnego Lapinskiego czy Pola. Niszczono miejscowych
                    przedsiebiorcow absurdalnymi karami nakladanymi przez gorolskich urzedasow.
                    Demontaz autonomii, rozpoczety po przyjezdzie Grazynskiego zostalby zakonczony
                    w latach 40-tych. Docelowo ta katastorofa miala byc przypieczetowana likwidacja
                    woj. slaskiego i przylaczeniem go do Malopolski.
                    W szkolnictwie obowiazywala bezwzgledna polonizacja. Faszyzujaca sanacja
                    niszczyla wszelkie przejawy prawdziwej slaskosci czy jakiejkolwiek nostalgii za
                    dawnym porzadkiem.
                    Poczytajmy tekst przytoczony przez Silesiusa:

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=423&w=4218380
                    Czy dziwi kogos nieklamany entuzjazm Slazakow witajacych wojska niemieckie
                    wkraczajace do Katowic we wrzesniu 1939 roku?
                    Czy ktos ma moze zdjecia spieprzajacych stad wczesniej gorolskich polonizatorow
                    czekajacych na pociag na dworcu w Katowicach?

Ciemnota i zaklamanie organizatorow corocznych obchodow tzw. powrotu czesci
                    Slaska do macierzy w 1922 r. robi wrazenie bardzo niesmacznego przedstawienia.

Pyrsk - Arnold
                    • Gość: mrW Re: do Was!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:18
                      -Arnold?!.., wiem ze jestes oczytanym mlodzianem typu Wilym a moze i lepszym i
                      duzo wiesz!, ale jednak nie jestes w tej chwili zapewnic Wszystkich na tym
                      forum, ze historia byla nieznosna - moze to uklady miedzy ludzkie niszcza caly
                      ten uklad na dzien dzisiejszy
                      • arnold7 Re: do Was!!!!!! 14.01.03, 00:25
                        Nie negujac twojego w tym udzialu musze powiedziec, ze tak jest.
                        • Gość: mrW Re: do Was!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:57
                          -mylisz sie!!!, ja nie hanbie ludzi!!!!!, tak jak ty tego dokonujesz!!!!
                  • Gość: katowiczanka Re: do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 13.01.03, 23:53
                    Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigury,
                    dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z
                    Giszowcem ,Nikiszowcem. Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 ,
                    Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katowice
                    zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic -
                    gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć .
                    • arnold7 Re: do ślezana 14.01.03, 00:12

> Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigury,
                      > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z
                      > Giszowcem ,Nikiszowcem. Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 ,
                      > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katowice
                      > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic -
                      > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć .

Dlaczego przekrecasz nick Slezana?

To, o czym piszesz, powstalo za kase wypracowana w autonomicznym woj. Slaskim
                      celem zabezpieczenia potrzeb gorolskich urzedasow naplywajacych glownie z
                      Malopolski. Niemala czesc wypracowanego zysku szla na potrzeby zacofanej Polski.
                      W/g wzoru ktory znajdziesz w temacie "autonomia dla Slaska"
                      Jak na to nie spojrzec, Slazacy mieli z tego wielkie G.
                      • Gość: mrW Re: do Arnolda - Hanba! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:38
                        arnold7 napisał:

> Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
                        >
                        > > Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigu
                        > ry,
                        > > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z
                        > > Giszowcem ,Nikiszowcem. Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 ,
                        > > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katow
                        > ice
                        > > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic -
                        > > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć .
                        >
                        > Dlaczego przekrecasz nick Slezana?
                        >
                        > To, o czym piszesz, powstalo za kase wypracowana w autonomicznym woj. Slaskim
                        > celem zabezpieczenia potrzeb gorolskich urzedasow naplywajacych glownie z
                        > Malopolski. Niemala czesc wypracowanego zysku szla na potrzeby zacofanej
                        Polski
                        > .
                        > W/g wzoru ktory znajdziesz w temacie "autonomia dla Slaska"
                        > Jak na to nie spojrzec, Slazacy mieli z tego wielkie G.

-nie ma znaczenia gdzie szlo!, wg ciebie moze na zacofana Polske?!, a teraz
                        tacy jak ty dostaja dlugie zeby i ostre jezyki bo dostali wyksztalcenie i dach
                        nad glowa!, a do tego mamy wolnosc slowa - szczegolnie na tym forum GW, qwa
                        jak jestes taki madry to otwoz stowazyszenie dla dzieci bezdomnych a nie
                        pierdol o Autonomi, bo jak do tego dojdzie to jestem pewny, ze to samo
                        bedzie!, i te dzieci beda zas czekac! - chopie Autonomie chcecie robic a
                        zaplecze sie pali, qwa ludzie mom dosc!!!!!, i Wy sie nazywacie Slazacy?!, no
                        nie moge!!!!, zjecie wlasne dusze i wyrwiecie kazde serce by tylko sie dostac
                        na ten najwyzszy fotel! - mowie Wam HANBA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                        -nie rzucim ziemi skad nasz Rod!
                        • sandi1 Re: Hanba 14.01.03, 00:47
                          MrW czy jak ci tam czytam i pekam ze smiechu . Twoj rod z Londynu. Nie rzucim
                          ziemi... Jasne , Bravo. Nie bedzie emigrant plul nam w twarz.
                          Amen.
                          • Gość: mrW Re: Hanba IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:01
                            sandi1 napisała:

> MrW czy jak ci tam czytam i pekam ze smiechu . Twoj rod z Londynu. Nie
                            rzucim
                            > ziemi... Jasne , Bravo. Nie bedzie emigrant plul nam w twarz.
                            > Amen.

-to pekaj ciotka!, dobranoc gorolko! - jak wytrzezwiejesz to pogadamy!
                    • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:22
                      -poczytaj o rejonie zwanym "DAB" w K-cach, najstarszej dzielnicy - i nikt mi
                      nie powie bo z tamtad pochodze!!!!!!
                      • Gość: katowiczanka Re: do mrW IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:58

> -poczytaj o rejonie zwanym "DAB" w K-cach, najstarszej dzielnicy - i nikt mi
                        > nie powie bo z tamtad pochodze!!!!!!

Dąb jest najstarszą Dzielnicą wymienioną już w 1299r. Przez kilkaset lat
                        należał do klasztoru Bożogrobców w Miechowicach i był częśćią parafi
                        chorzowskiej. Często będąc w Chorzowie przejeżdżam przez Dąb,a teraz będzie mi
                        się przypominał mój kolega z forum ,bo chyba mogę tak o Tobie mówić :).
                        • Gość: mrW Re: do Katowiczanki IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:08
                          -jasne ze tak!, Ty tez jestes znakomita, nieugieta, inteligetna kobieta! i
                          wiem, ze dazysz do tego samego co i My(koledzy), do dobra Slonska i reszty
                          Swiata! - reszte mozna, sorry powiem brzydko - olac!
                    • slezan Re: do ślezana 14.01.03, 00:23

> Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigury,
                      > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z
                      > Giszowcem ,Nikiszowcem.

Owe dzielnice mieszkaniowe, o których piszesz bynajmniej ni były dzielnicami
                      robotniczymi, lecz urzędniczymi. Urzędnicy przed 1922 r. nie mieszkali gorzej.

> Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 ,
                      > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katowice
                      > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic -
                      > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć .

No to porównajmy osiągnięcia - do roku 1922 powstały:
                      - siatka ulic w zasadzie na surowym korzeniu
                      - cała zabudowa centrum wzdłuż obecnych ulic: 3 Maja, Warszawskiej, Pocztowej,
                      Kościuszki, części Korfantego, Francuskiej, Mickiewicza
                      - teatr, hotele (na dawnym rynku i w obecnej siedzibie Muzeum Śl), szpitale
                      (pierwszy na ul. Francuskiej
                      - wszystkie większe zakłady przemysłowe funkcjonujące po 1922 r.
                      - kościoły: ewangelicki, Mariacki, Piotra i Pawła
                      - okazała synagoga
                      - skzoły: obecne licea Mickiweicza, Skłodowskiej, szkola w której mieści się
                      obecnie Akademia Muzyczna, ta, w której jest wydzial UŚ na Jagiellońskiej
                      - komunikacja tramwajowa
                      - linia kolejowa i dworzec
                      - kanalizacja, elektryfikacja
                      - z tego co pamiętam nie dokonano jedynie satysfakcjonującej gazyfikacji

To tylko część osiągnięć sprzed 1922, ale i tak wystarczy z nawiązką, by obalić
                      tezę o największym rozwoju miasta w latach 1922-1939
                      • Gość: katowiczanka Re: do ślezana IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:44
                        slezan napisał:

> Gość portalu: katowiczanka napisał(a):
                        >
                        > > Jeżeli dzielnice mieszkaniowe przy ulicy Curie Skłodowskiej ,Żwirki i Wigu
                        > ry,
                        > > dzielnice willowe uważasz ,za mało znaczące w porównaniu z
                        > > Giszowcem ,Nikiszowcem.
                        >
                        > Owe dzielnice mieszkaniowe, o których piszesz bynajmniej ni były dzielnicami
                        > robotniczymi, lecz urzędniczymi. Urzędnicy przed 1922 r. nie mieszkali
                        gorzej.
                        >
                        > > Powstanie lotniska w 1926 roku ,diecezji w 1925 ,
                        > > Gmachu Sejmu Śląskiego i UW to rzeczywiście muszę Ci przyznać rację Katow
                        > ice
                        > > zdegradowały się w latach 1922do 1939 . Znasz tę historię Katowic -
                        > > gratulacje.Będę się musiała z tej książki,którą podajesz poduczyć .
                        >
                        > No to porównajmy osiągnięcia - do roku 1922 powstały:
                        > - siatka ulic w zasadzie na surowym korzeniu
                        > - cała zabudowa centrum wzdłuż obecnych ulic: 3 Maja, Warszawskiej,
                        Pocztowej,
                        > Kościuszki, części Korfantego, Francuskiej, Mickiewicza
                        > - teatr, hotele (na dawnym rynku i w obecnej siedzibie Muzeum Śl), szpitale
                        > (pierwszy na ul. Francuskiej
                        > - wszystkie większe zakłady przemysłowe funkcjonujące po 1922 r.
                        > - kościoły: ewangelicki, Mariacki, Piotra i Pawła
                        > - okazała synagoga
                        > - skzoły: obecne licea Mickiweicza, Skłodowskiej, szkola w której mieści się
                        > obecnie Akademia Muzyczna, ta, w której jest wydzial UŚ na Jagiellońskiej
                        > - komunikacja tramwajowa
                        > - linia kolejowa i dworzec
                        > - kanalizacja, elektryfikacja
                        > - z tego co pamiętam nie dokonano jedynie satysfakcjonującej gazyfikacji
                        >
                        > To tylko część osiągnięć sprzed 1922, ale i tak wystarczy z nawiązką, by
                        obalić
                        >
                        > tezę o największym rozwoju miasta w latach 1922-1939

Tak przyznaję Ci rację Katowice najbardziej rozwinęły się w latach 1860 do
                        1914 ,a potem tylko degradacja .

Jeszcze tylko małe sprostowanie .Budynek UŚ na Jagiellońskiej to Gmach Urzędów
                        Niezespolonych z 1936.,chyba ,że chodzi jeszcze o jakiś inny .
                        • slezan Do katowiczanki i mrw 14.01.03, 10:31
                          Jak brak argumentów to trzeba przekręcać wypowiedzi adwersarzy? Nigdzie nie
                          pisałem o degradacji Katowic w latach 1922-1939, ale o tym, że nieprawdą jest,
                          jakoby był to okres najwiekszej prosperity dla miasta.
                          Budynek Urzędów Niezespolonych znajduje się na pl. Sejmu Śląskiego, a nie na
                          ul. Jagiellońskiej. Na Jagiellońskiej jest wydział biologii - w budynku dawnej
                          niemieckiej szkoły.
                          Co do dekoracji gmachu Sejmu Śląskiego, powtarzam ponownie - polskie godło
                          zostało skute. Przywrócono je po 1989. Orły we fryzie są rzymskie. Obok nich
                          pojawiają się rózgi liktorskie - to też polski symbol? Możesz na ten temat
                          przeczytać w książce "Przestrzeń, architektura, malarstwo. Wybrane zagadnienia
                          sztuki górnośląskiej".
                          Do mrw istotna uwaga - naziści nawiązywali tak do symboliki starogermańskiej
                          jak i rzymskiej. Orzeł III Rzeszy stylizowany jest na orła rzymskiego, a
                          pozdrowienie wyciagnięciem prawej ręki ma podobną genezę. A określenie mianem
                          niemieckiego Ślązaka zarezerwuj dla innych. Nie uważam go bynajmniej za
                          obraźliwe, ale nie odpowiada ono mojej tożsamości. To, że nie mam klapek na
                          oczach i dostrzegam, że w państwie niemieckim Śląsk rozwijał si lepiej niż w
                          polskim nie świadczy o tym, że identyfikuję się z jakąś nacją.
                          I jeszcze sprawa Muzeum Śląskiego - decyzja o jego wyburzeniu zpadła zapewne
                          już przed wkroczeniem wojsk niemieckich do Katowic. Muzeum zostało bowiem
                          pomyślane jako pomnik polskości o wyraźnie antyniemieckiej wymowie - burząc
                          gmach hitlerowcy, jak już napisałem, w sposób symboliczny rozprawiali się z
                          dziedzictwem międzywojennym w polskiej części Górnego Śląska. Polacy
                          postępowali podobnie - np. w latach trzydziestych namiętnie niszczyli dawne
                          wieże Bismarcka.
                    • sandi1 Re: do katowiczanki 14.01.03, 00:40
                      Przed nieszczesnym przylaczeniem Katowic do Polski budowalo sie tu przemysl i
                      infrastrukture dla jego rozwoju. Po 1922 roku budowano infrastrukture dla
                      gorolskich urzedasow. W Niemczech sie pracuje, w Polsce urzeduje. Czyz tak nie
                      jest?
                      • Gość: katowiczanka Re: do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 00:49
                        sandi1 napisała:

> Przed nieszczesnym przylaczeniem Katowic do Polski budowalo sie tu przemysl
                        i
                        > infrastrukture dla jego rozwoju. Po 1922 roku budowano infrastrukture dla
                        > gorolskich urzedasow. W Niemczech sie pracuje, w Polsce urzeduje. Czyz tak
                        nie
                        > jest?

Masz recht ,tak jest .Zadowolona ?
                        • sandi1 Re: do Katowiczanki 14.01.03, 00:55
                          Ciesze sie, ze zrozumialas o co chodzi.

Sandi.
                          • Gość: katowiczanka Re: do Sandi1 IP: trupek:* / 192.168.1.* 14.01.03, 01:04
                            sandi1 napisała:

> Ciesze sie, ze zrozumialas o co chodzi.
                            >
                            > Sandi

Ty natomiast widzę ,że nie zrozumiałaś .

Katowiczanka
                      • Gość: mrW Re: do jak jej tam sen..1 IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 01:20
                        sandi1 napisała:

> Przed nieszczesnym przylaczeniem Katowic do Polski budowalo sie tu przemysl
                        i
                        > infrastrukture dla jego rozwoju. Po 1922 roku budowano infrastrukture dla
                        > gorolskich urzedasow. W Niemczech sie pracuje, w Polsce urzeduje. Czyz tak
                        nie
                        > jest?

-sluchaj no gorolko ino dobrze!, te infrastrukture nie budowali tylko Niemcy!
                        -poczytaj! troche i zobaczysz, kto np. w K-cach sie wslawil i w okregu g.
                        slonskim sie wslawil w wdrazanie nowych technologi i budowal nowe huty i
                        fabryki - ty mosz klapy na loczach babo!
                  • Gość: mrW Re: do Was!!!!!! IP: 5.1R2D* / *.blueyonder.co.uk 14.01.03, 00:08
                    -to czy znam historie czy nie nie ma w tej chwili zadnego znaczenia!,
                    znaczenie ma dla mnie pozycja i sila mojej ojczyzny!, poniewaz jestem rodzonym
                    Slozakiem to jest Ona pierwasza a pozniej jej przynaleznosc!, poniewaz tak
                    mnie w domu nauczono - nienawisc do najwiekszego i podstepnego wroga czym sa
                    Niemcy z lat 30-tych dlatego tez tak bedzie!, bo nie sadze by mnie moi
                    ukochani rodzice oklamali - rodzeni Slazacy!
                    -jezeli Wy (Slezan, Arnold, Silesius, Wilym, i inni) macie inne zdanie to
                    musicie albo to zrozumiec, albo pomyslec o co tu idzie, albo sie zastanowic
                    nad tym do czego i po co dazycie?
                    -mamy XXI Wiek ostatnia wojna skonczyla sie ponad 55-lat temu!
                    -jezeli nie potraficie sie z tym pogodzic no to nie ma o czym gadac!!!!!!!!!
    • Gość: katowice Re: Zagadka Katowiczanki!!!! IP: 168.143.123.* 02.02.03, 17:15
      o czym ta dyskusja??
    • builder1 Re: Zagadka Katowiczanki!!!! 30.05.03, 02:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka