Dodaj do ulubionych

Francuskie kryminały

30.07.20, 10:22
Czy mogłybyście polecić jakieś książki francuskich autorów? Najchętniej w stylu A. Camilleri /Montalbano/ tj. takie nieśpieszne i bez brutalnych szczegółów zbrodni.
Obserwuj wątek
    • swiecaca Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:30
      Minier - cały cykl, świetny
      • sundace46 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:35
        Minier jest świetny, ale brutalny, w wielu momentach ostry.
    • sundace46 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:36
      A Michel Bussi, nie do końca kryminał, ale blisko.
    • nikita1907 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:42
      Minier, Grange, Chattam - moi ulubieni. Bardziej lajtowe Musso i Bussi
      • chatgris01 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:19
        Przecież Grange jest hardkorowy (BTW, Chattamowi też wiele nie brakuje).
        • nikita1907 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 15:09
          No tak- nie doczytałam, ze maja być bezkrwawe🙃
      • sundace46 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:33
        Przecie Musso nie pisze kryminałów a Grange to wyższy stopień ostrej jazdy, Chattam podobnie. Co ty jej polecasz...z tego, co autorka pisze, to nie w jej guście.
    • lellapolella Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:51
      Karine Giebel - Czyściec niewinnych. Na pewno dobra, na pewno niespieszna, co do brutalności to każdy ma swoje kryteria, więc nie wiem, tym bardziej, że nie czytałam Camilleri.
    • andaba Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 12:38
      Oprócz tu poleconych jescze mi przychodzi na myśł Pierre Lemaitre, Fred Vargas i Maxime Chattam.

Z tego wszystkiego wg mnie najlepsze: "Czyściec niewinnych", "Bielszy odcień śmierci", "Purpurowe rzeki" (ta była naprawdę super, choć Camilleriego nie przypominała) i "Alex", tak sobie myślę, że może najbardziej kryteria spełnia Lemaitre.

Nie jestem fanką francuskich książek, nie wiem - różnice kulturowe, czy jak, ale z reguły francuskie to ostatnie, po które sięgam, dlatego potrafię wymienić wszystko, co sie okazało lepsze smile
      • lellapolella Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 13:02
        Lemaitr`a lubię, ale uznałam, że jest trochę zbyt krwawy. Niemniej "Alex" mogłaby chyba być, zawsze warto poznać postać Camille`a Verhoevenasmile
      • chatgris01 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:20
        Przecież miało być bez brutalnych szczegółów zbrodni...
      • tokyocat Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 19:59
        Franck thilliez, Karine Giebel, Regis Descott, Olivier Descosse, Catherine Fradier, Jenny Reynaldo, Juliette Manet, Brigitte Aubert, Grange, Chattam
    • chatgris01 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:23
      To ja polecę klasyków-właśnie takie nieśpieszne i bez brutalnych szczegółów zbrodni.
      Georges Simenon i Charles Exbrayat.
    • nojabrina88 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 15:04
      Dziękuję, jesteście niezawodne smile
    • elenelda Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 15:27
      M.L. Longworth. Zbrodnia, tajemnica, francuskie winnice, dobre jedzenie i wino w tle.
    • ingryd Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 20:45
      Ja niebardzo kryminaly, ALE jest jedna autorka, na ktorej książki czekam jak grzyby dżdżu : Fred VARGAS, słowo daje ze warto !!!
      • ingryd Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 20:50
        A i jeszcze PENNAC, ma serie kriminalopodobna która uwielbiam, ale to nie są kryminały stricto sensu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka