nojabrina88 30.07.20, 10:22 Czy mogłybyście polecić jakieś książki francuskich autorów? Najchętniej w stylu A. Camilleri /Montalbano/ tj. takie nieśpieszne i bez brutalnych szczegółów zbrodni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sundace46 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:35 Minier jest świetny, ale brutalny, w wielu momentach ostry. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:36 A Michel Bussi, nie do końca kryminał, ale blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1907 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:42 Minier, Grange, Chattam - moi ulubieni. Bardziej lajtowe Musso i Bussi Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:19 Przecież Grange jest hardkorowy (BTW, Chattamowi też wiele nie brakuje). Odpowiedz Link Zgłoś
nikita1907 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 15:09 No tak- nie doczytałam, ze maja być bezkrwawe🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:33 Przecie Musso nie pisze kryminałów a Grange to wyższy stopień ostrej jazdy, Chattam podobnie. Co ty jej polecasz...z tego, co autorka pisze, to nie w jej guście. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 11:51 Karine Giebel - Czyściec niewinnych. Na pewno dobra, na pewno niespieszna, co do brutalności to każdy ma swoje kryteria, więc nie wiem, tym bardziej, że nie czytałam Camilleri. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 12:38 Oprócz tu poleconych jescze mi przychodzi na myśł Pierre Lemaitre, Fred Vargas i Maxime Chattam. Z tego wszystkiego wg mnie najlepsze: "Czyściec niewinnych", "Bielszy odcień śmierci", "Purpurowe rzeki" (ta była naprawdę super, choć Camilleriego nie przypominała) i "Alex", tak sobie myślę, że może najbardziej kryteria spełnia Lemaitre. Nie jestem fanką francuskich książek, nie wiem - różnice kulturowe, czy jak, ale z reguły francuskie to ostatnie, po które sięgam, dlatego potrafię wymienić wszystko, co sie okazało lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 13:02 Lemaitr`a lubię, ale uznałam, że jest trochę zbyt krwawy. Niemniej "Alex" mogłaby chyba być, zawsze warto poznać postać Camille`a Verhoevena Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:20 Przecież miało być bez brutalnych szczegółów zbrodni... Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 19:59 Franck thilliez, Karine Giebel, Regis Descott, Olivier Descosse, Catherine Fradier, Jenny Reynaldo, Juliette Manet, Brigitte Aubert, Grange, Chattam Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 14:23 To ja polecę klasyków-właśnie takie nieśpieszne i bez brutalnych szczegółów zbrodni. Georges Simenon i Charles Exbrayat. Odpowiedz Link Zgłoś
nojabrina88 Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 15:04 Dziękuję, jesteście niezawodne Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 15:27 M.L. Longworth. Zbrodnia, tajemnica, francuskie winnice, dobre jedzenie i wino w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 20:45 Ja niebardzo kryminaly, ALE jest jedna autorka, na ktorej książki czekam jak grzyby dżdżu : Fred VARGAS, słowo daje ze warto !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Francuskie kryminały 30.07.20, 20:50 A i jeszcze PENNAC, ma serie kriminalopodobna która uwielbiam, ale to nie są kryminały stricto sensu. Odpowiedz Link Zgłoś