Dodaj do ulubionych

Mąka owsiana

02.08.20, 13:11
Macie doświadczenia z tą mąką?
Chodzi mi o np kruche ciasto, ciasto na pierogi/naleśnki oraz pieczywo?

Chce spróbować, bo zdecydowanie niski indeks glikemiczny. Oczywiście, mogę eksperymentować, ale może sa jakieś ogólne uwagi, triki?

Podzielicie się wiedzą?

Ps - nie polecajcie mąki gryczanej - tej nie mogę.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Mąka owsiana 02.08.20, 13:16
      Tak. Naleśniki - z samej lub zmieszanej z pszenną. Z samej trudno usmażyć cienkie naleśniki, mi wychodziły bardziej plackowate. Z mieszanki perfekcyjnie.

      Używam też do kruszonki do crumble.
    • berdebul Re: Mąka owsiana 02.08.20, 13:27
      Placki z owocami. Można na niej zrobić zakwas i wtedy wszystko - chleby, gofry, omlety itd co lubisz puchate i wyrośnięte.
      Dodawaj wodę po trochu, bo inaczej się zachowuje niż pszenna. Raczej patrz na konsystencję ciasta, niż wagę/objętość wody z przepisu.
      • kochamruskieileniwe Re: Mąka owsiana 02.08.20, 13:40
        ale jak - do omletu zakwas? Omlet - rozumiem typu grzybek (normalnie nie daję mąki do omletu)?

        Robiłam kiedyś żurek/barszcz biały na zakwasie owsianem. Ale ten zakwas był kupny (wiem, inny zakwas niż do chleba). Dobry był.
        • berdebul Re: Mąka owsiana 02.08.20, 13:44
          Jeżeli dolewasz część zakwasu przed karmieniem, to można w to odlane wbić jajko, wymieszać i masz pyszny placko-omlet. Puchaty, lekki, smaczny i bez wyrzutów sumienia, że wyrzucasz (wszystkie zakwasowe zlewki przerabiam na coś).
            • berdebul Re: Mąka owsiana 02.08.20, 16:50
              Dostałam gotowe, teraz je tylko utrzymuje przy życiu.
              Owsiany zaszczepiłam żytnim zakwasem (1porcja cieplej wody:1 porcja maki owsianej:1porcja zakwasu), później już tylko mąka owsiana i woda.
              Osoba, która je hodowała twierdzi ze najważniejsza jest woda - musi być lekko ciepła, wtedy wychodzi z każdej mąki.
          • lellapolella Re: Mąka owsiana 02.08.20, 14:04
            O, dzięki, to jest świetny patent!
            Przyznam, że też mam problem z mąką owsianą. Dodaję tam, gdzie nie zaszkodzi, ale wciąż jest to upychanie zapasu, a nie świadome wykorzystanie tej mąki.
    • astrologia333 Re: Mąka owsiana 02.08.20, 13:52
      Na mące owsianej nie wyszły mi pierogi. Nie wiem czemu. Nie wnikałam, nie sprawdzałam, nie kombinowałam. Po prostu zamiast jednej mąki, dałam drugą - na oko. Ciekawa jestem czy komuś wyszło. Tylko i wyłącznie jestem ciekawa.
      Aktualnie mam mąkę ryżową. Robiłam z niej tylko placki i teraz przymierzam się do chleba.
    • kub-ma Re: Mąka owsiana 02.08.20, 14:14
      Nie mogę pszennej mąki i w ramach eksperymentów upiekłam chleb - mąka owsiana w roli głównej. Smakowo tak sobie, konsystencja też nieciekawa mi wyszła (kruszył się) i długo mi się tym owsem odbijało smile
      Teraz piekę z gotowej mieszanki na bazie mąki ryżowej, bo ma bardzo prosty skład a chleb wychodzi całkiem smaczny.
      • lellapolella Re: Mąka owsiana 02.08.20, 18:55
        Zasadniczo uważa się, że jeśli nie używamy mąki z glutenem, to 1/3 mąki do wypieku powinna stanowić mąka ziemniaczana lub z tapioki. I to się z grubsza sprawdza, można dodać też gotowany ziemniak, wtedy ciasto tak szybko nie schnie. Gluten daje nie tylko spoistość ale i coś w rodzaju wilgotności.
    • tt-tka Re: Mąka owsiana 02.08.20, 17:48
      Sama nie probowalam, kolezanka piekla chleb z owsianki - lekki i smaczny. Normalnie w piekarniku, z foremki. Zadnych specjalnych sztuczek nie stosowala

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka