Dodaj do ulubionych

O praniu butów w pralce

03.08.20, 21:31
no więc jakoś nie wyobrażam sobie tego! serio tak można? wkładacie takie buty z tymi, excusez-moi, zasyfionymi podeszwami, do pralki, gdzie zasadniczo pierze się też bieliznę??
jakoś czyścicie potem tę pralkę?
jakoś mi się to kojarzy ze szczotką do kibla w zmywarce, bez obrazy...

coś dokładacie do tego prania czy same jedne buty?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:35
      Tak, wkładam uwalane w błocie buty, by zasyfić pralkę. Dobrze się czujesz?
      • tymianek21 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:40
        Oczywiście że piorę buty typu trampki. Wkładam je do siateczki w której o zgrozo piorę potem staniki😀
        W pralce piorę również spodnie syna pobrudzone: ziemią, trawą itp.
    • redwineiswhatilike Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:38
      Ostatnio musiałam wyprać bardzo, naprawdę bardzo brudne new balance. Chodziłam w nich na spacery po lesie i potem miałam na urlopie, gdzie często padał deszcz i potem wlazłam w błoto. Co było zrobić? Buty wytrzepałam tak aby nie było piachu i wyprałam po prostu w pralce. A potem jeszcze raz, bo coś mi tam nie zeszło. Oczywiście same buty, 30 stopni. Potem zrobiłam dodatkowe pranie pustego bębna ale to wyjątkowo, bo te buty były naprawdę brudne od chodzenia po lesie i po błocie. Wyglądają teraz bardzo dobrze. Butów aż tak często nie piorę ale zdarza mi się.
      • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:43
        no ale nie lepiej po prostu nalać ciepłej wody z eko-detergentem do miski i wyszorować buty miękką szczoteczką?
        tzn. ja tak robię i zazwyczaj jest to procedura krótka i niemęcząca, a do tego dokładna i nie brudzi pralki
        • redwineiswhatilike Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:53
          daisy napisała:

> no ale nie lepiej po prostu nalać ciepłej wody z eko-detergentem do miski i wys
          > zorować buty miękką szczoteczką?
          > tzn. ja tak robię i zazwyczaj jest to procedura krótka i niemęcząca, a do tego
          > dokładna i nie brudzi pralki
          >
          >

Może i tak. Ale nie chciało mi się smile
          Ja w ogóle jestem z tych osób, które piorą czasem 2 rzeczy w pralce a nie całe wielkie pranie. Moja mama na przykład większość ubrań pierze w misce. W pralce nie pierze ani butów ani swetrów. Często zamiast wyprać w pralce 5 bluzek, woli je zamoczyć i wyprać w misce. Ma pralkę, oczywiście, od jakiegoś czasu nawet nową ale stara też prała dobrze. Po co pierze w misce to nie wiem.
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:57
            pralki zużywają energię i dużo wody, przy prawie pustym bębnie to nieekologiczne i nieekonomiczne, pewnie dlatego
            • redwineiswhatilike Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:03
              Myślę że przyzwyczajenie od lat. Moja mama jest w szoku, że ktoś pierze swetry w pralce. Nie jest to na pewno oszczędność w sensie, że muszą, emerytury mają duże i pieniądze z wynajmu drugiego mieszkania. Mama boi się, że pralka niszczy ubrania.
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:06
                na pewno znacznie bardziej niż pranie ręczne, chyba ma rację
            • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:10
              wiesz, zycie jest w ogole malo ekologiczne

swoje dla ekologii zrobilam, nie mam dzieci wink i pare innych rzeczy tez robie, ale w imie ekologii nie mam ochoty chodzic w brudnych ciuchach
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:12
                nieposiadanie dzieci to faktycznie ekologiczna dziesiątka, ale poza tym też można trochę naturalne zasoby pooszczędzać, już nie mów
                • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:21
                  alez tez to robie, tylko znowu, wody oszczedzac nie musze, naprawde, nie marnotrawie jej tez bez sensu, ale na czyszczenie butow i szorowanie ich szczoteczka nie mam ochoty, zreszta, co juz pisalam, nie robie tego codziennie, zreszta bloto jest nasza codziennoscia tongue_out a buty piore glownie w celu ich wyprania, tak jak np spodnie, ale powtrazam, nie robie tego codziennie, wiec zbiega sie to najczesciej z potrzeba czyszczenia pralki

dzisiejsze sprzety sa tez bardzie energooszczedne i wodooszczedne a i tak codziennie jest jedna pralka prania, a z tego powodu to juz pewnie sepuku powinnam popelnic, no nie?
            • alicia033 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:22
              daisy napisała:

> i dużo wody,

większość nowoczesnych pralek dostosowuje ilość wody do wagi prania. Jakby ci się chciało ruszyć umysł, to zauważyłabyś, że wody w bębnie takiej pralki jest minimalna ilość.
              Pralka średniej klasy na 8 kg prania zużywa mniej więcej 50 litrów wody. Sprawdź sobie z wagą, ile to jest 8 kg prania i upierz ręcznie, sprawdzając, ile wody ci na to pójdzie.
              Co do energii, to średnie roczne zużycie prądu takiej pralki o 8kg ładowności to ok. 160 kWh, czyli w okolicach 100 zł za roczne zużycie energii.
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:27
                ej, sama sobie rusz rozumem i doczytaj, że pisałam o praniu z prawie pustym bębnem
          • mava Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 13:55
            >Po co pierze w misce to nie wiem.

dlatego, że pralka niszczy ubranie.
            Kiedy byłam panną to wszystkie swoje rzeczy prałam w misce. No, moze poza dżinsami.
            W pralce prało sie tylko posciel w zasadzie.
            Moje gatki miały po dobrych kilka lat i nic im nie było a miały dosyć delikatne wykonczenia np. taśmy-gumki w pasie i przy wycieciu nogawek i nie rozciagnęły sie w ogole, nie odbarwiły.
            Przy dzieciach to już wszystko leciało do pralki i z bielizny bardzo szybko robiły sie porozciagane sprane szmaty.
            Podobnie ze wszystkim, bluzki, topy, elastyczne spodnie do ćwiczeń.
            Osobiście też wole wyprać ręcznie. A przy okazji poćwiczyc mięśnie brzucha
            • mid.week Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 14:06
              mava napisała:

> Osobiście też wole wyprać ręcznie. A przy okazji poćwiczyc mięśnie brzucha

O, to Kinga Rusin musi bardzo duzo recznie prac!
              • alicia033 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 19:31
                mid.week napisała:

> O, to Kinga Rusin musi bardzo duzo recznie prac!

100/100wink

Moi rodzice mieli swego czasu znajomego, który też uważał, że pranie w pralce tylko niszczy ubrania i nie widział żadnej potrzeby nabycia pralki. Pranie oczywiście było obowiązkiem żony. Jak się żonie zmarło a kandydatka na nową jakośwink nie mogła się pojawić, to pralka automatyczna szybciutko okazała się być niezbędnym sprzętem w domu owego znajomego.
                • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 19:44
                  moja mamuska byla wyznawczynia, ze tylko reczne pranie ciuchow i zmudne i ciezkie wydeptywanie poscieli w wannie plus pranie w frani czyni ja szczesliwa, za cholere nie mogla zrozumiec kolezanki, ktora z uporem maniaka jej tlumaczyla, ze kupila pralke automatyczna zeby pic kawe jak sie pranie pierze smile

i ten jej upor nie wplywal z braku kasy czy dostepnosci (tata byl gornik, czyli kasta uprzywilejowana w czasach kryzysu tongue_out)

koniec koncow sie postawilam, uparlam i kupila te pralke.... po kilku praniach zlozyla samokrytyke, ze glupia baba byla tongue_out

z suszarka bylo podobnie, bo ona lubi jak jej pranie powietrzem pachnie ale jak juz nie miala gdzie wieszac poza lazienka, przy chorobie taty prania sie zrobilo duzo wiecej, to szybko sie na te suszarke zgodzila smile

a to, ze prac w pralce trza umiec to jest fakt, piore wszystko, od kaszmirowych swetrow, przez koce/koldry z merynosa, delikatana bawelniana bielizne/staniki po posciel i wszystko jest ok

z suszarka jest troche gorzej ale tez daje rade
              • mava Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 20:51
                >O, to Kinga Rusin musi bardzo duzo recznie prac!

akurat troche racji masz...
                Ja z pierwszym swoim dzieckiem wyladowałam na pierwsze pół roku u teściów - bo ogródek, zdrowo, słońce tp a akurat lato było.
                teściowa z opcji Frani więc pieluchy, jeszcze tetrowe, prałam we Frani, płukałam w wannie itd. W efekcie juz po pół roku (najpóźniej) tych ćwiczeń odzyskałam forme i sylwetke sprzed ciazy.
                Natomiast o tym niszczeniu ubrań to akurat prawda. Pewnie, że nie po jednym praniu ale po bieliźnie, którą jednak pierze się często, po jednym uzyciu (przynajmniej ja!) widać to dosyć wyraźnie.
                Juz nie wspomnę, że jednak pralka kiepsko dopiera np. pot spod pach, szczególnie u dojrzewajacej młodzieży i szczególnie meskiej. I tak zawsze musiałam zapierać koszulki pod pachami bo z pralki wychodziły one (pachy) śmierdzące.
                Tak, że wiesz... Ja nie mam moze aż tylu ubrań co ty ...(he he) i dla mnie jest problemem wrzucić 3 bluzki na krzyz/sukienke/spódnice + bielizne do miski raz na tydzień. Odzież wierzchnią, żakiety, oddaję do pralni, dżinsy i ew. bluzy jakies, ladują w pralce, bez strat.
                • mava Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 20:53
                  > i dla mnie jest problemem wrzucić 3 bluzki na krzyz

"nie jest problemem", oczywiscie
                • mid.week Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 22:00
                  człowiek to sobie każde dziwactwo zracjonalizuje wink
                  • mava Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 23:02
                    możliwe...
                    ale moja bielizna wytrzymuje 10 lat...ile twoja?
                    • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 23:35
                      i przez 10 lat nie zmienil ci sie rozmiar? podziwiam

natomiast co do lepszej efektywnosci prania recznego w przypadku np potu, to nie wierze, ze lepiej recznie dopierzesz, no ale rozne sa zboczenia 🤣😉

inna sprawa, ze 10letnia bielizna to juz malo higieniczna jest...
            • chatgris01 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 19:05
              Bo prać w pralce też trzeba umieć wink
              Wtedy nic się nie niszczy.
              • mava Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 21:03
                >Bo prać w pralce też trzeba umieć wink
                >Wtedy nic się nie niszczy.

widocznie mało zdolna jestem. Chociaż "czytata" i instrukcje przeczytałam oraz sie nia posługuję. Pismo obrazkowe też do mnie przemawia.
            • alicia033 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 19:42
              mava napisała:

> dlatego, że pralka niszczy ubranie.

a poza tym wszyscy zdrowi?

> Kiedy byłam panną to wszystkie swoje rzeczy prałam w misce.

Prababciu, zmartwychwstałaś???
            • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 19:44
              Mava, jesteś hardkorem. Prędzej bym umarła niż wyprała ręcznie moją zwykłą stertę ubrań, chyba nic innego bym nie robiła, tylko prała 😀 ale mnie pralka nic nie niszczy, fakt że na ogół nastawiam na program do prania ręcznego/wełny i na mało wirowania albo w ogóle bez.
              • mava Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 21:01
                >Prędzej bym umarła niż wyprała ręcznie moją zwykłą stertę ubrań,

nie piorę "sterty ubrań"
                jak wyżej wspomniałam, piorę tylko bluzki, topy, bielizne, jakąs cienką spodnicę letnią czy sukienkę.Wszystko raczej z cienkich i delikatnych materiałów.
                To jest jedna miska prania raz w tygodniu, bo zwykle piore raz na tydzień.
                Dzinsy bluzy ladują w pralce, domowe ciuchy tez. Reszta idzie do profesjonalnej pralni.
                Widocznie mam mało ubrań. Ja z opcji tych, którzy jak cos polubią, dobrze się w czyms czują, to chodzą do zjechania...a potem do smietnika.
                Kiedys miałam koleżankę, która mówiła, że zdejmuje majtki wieczorem w łazience, pierze je mydłem pod kranem w umywalce. Potem wieszała nad wanną i w ten sposób nie miała żadnych brudnych gaci i na dobrą sprawę, mogła mieć 2-3 pary tylko.
        • gru_z_gru Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:12
          No to rób tak dalej, w czym problem? Chyba nie zaatakowała Cię żadna brygada praczy obuwia w pralce i nie zmusiła do zmiany przyzwyczajeń?
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:13
            tak sobie rozmawiamy, wiesz
            to się nazywa dyskusja, wymiana poglądów
            • ichi51e Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 08:22
              No ale co tu wymieniac? Jedna strona rozumie jak dziala pralka druga nie i trzeba z tym zyc
        • snajper55 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 06:01
          daisy napisała:

> no ale nie lepiej po prostu nalać ciepłej wody z eko-detergentem do miski i wys
          > zorować buty miękką szczoteczką?

Inne rzeczy też można prać w misce. Po co właściwie te pralki?

S.
      • bi_scotti Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:45
        Geeez … girl big_grin To jak z przypalona patelnia - nie ladujesz jej bez oplukania/wstepnego, lekkiego oskrobania do dishwasher. Ublocone running shoes/sandals, cokolwiek tam chcesz prac, oplukujesz z tego blota a potem wkladasz do pralki - no problem wink Poza tym sama pralke tez przeciez co iles tam pran puszczasz na self-washing cycle, jesli Ci az tak spedza sen z powiek (kompletnie abstrakcyjna!) wizja blota na pranym biustonoszu, to zawsze mozesz te buty uprac jako ostatni load przed myciem pralki. Easy-breezy wink Odwaz sie, a nuz polubisz big_grin Cheers.
        • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:49
          ale to nie jest eko z całą pewnością
          w misce zużyję wszystkiego do 5 l wody i po sprawie, może nawet być zimna
          • redwineiswhatilike Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:56
            Tu się zgadzam. Mam świadomość tego, że nie jest to eko. Ale piorę tak może raz na pół roku. Takie mam fajne sportowe sandały, też je piorę w pralce.
          • bi_scotti Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:12
            daisy napisała:

> ale to nie jest eko z całą pewnością
            > w misce zużyję wszystkiego do 5 l wody i po sprawie, może nawet być zimna
            >

To chyba zalezy jaka masz pralke, ile detergent zuzyjesz myjac recznie i jak skuteczne jest to reczne pranie np. w temacie zapaszek spoconych stopek wink I tak szczerze mowiac to ja nie wiem ile litrow wody (5?) zuzywa sie zeby recznie porzadnie (!!!) wyprac & wyplukac takie truly dirty/stinky wink buty. BTW, butow do biegania nie piore nigdy, bo what's the point - zaraz znow sie w nie spoce. Ale wlasnie sandals, ktore nosze "do ludzi" chce miec na tyle czyste zeby miec pelny wewnetrzny comfort, ze swiat dookola czuje tylko zapach lawendy big_grin I dodam jeszcze, ze ze wszystkich "non-eco" activities w moim zyciu, pranie butow nie jest chyba najwiekszym abuse Matki Ziemi. Obawiam sie, ze korzystanie z samolotow bije pranie butow na glowe uncertain Life.
            • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:19
              ech, co do ostatniego pełna zgoda - ale przecież można robić rzeczy i małe, i duże
              hm, jakoś nie mam problemów z mocno przepoconymi butami, zwłaszcza skórzanymi, zwłaszcza "na miasto" - sandałki przecieram czymś na bieżąco, a czasem używam pachnącego talku, to jest dobry patent, polecam
              • bi_scotti Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:35
                Oczywiscie, staram sie robic tak duzo malych rzeczy zeby kompensowac te rozne grzechy typu pranie sandals w pralce wink Powaznie smile Czy da sie zyc bez eco-grzechu? Maybe … Mnie sie wciaz nie udaje. Kazdy musi sam wybrac swoje private battels.
                A jesli chodzi o te sandals, to pewnie sama wiesz, ze gdy sie np. w tych samych spaceruje po 15-20 km dziennie w upalne lato po jakichs Mediterranean miastach, zabytkach, ruinach, to cudow nie ma - zaden pachnacy talk nie da rady big_grin Life.
                • bi_scotti Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:37
                  BATTLES *** Sorry wink Cheers.
                  • bromba11 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 07:23
                    Life
          • alicia033 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 06:37
            daisy napisała:

> w misce zużyję wszystkiego do 5 l wody

to jest na przykład 5litrowa miska:
            https://a.allegroimg.com/s720/11a87a/f893c43544b899c00d1e82842c9b

średnica 28 cm, wys. 13 cm.
            W 5 litrach wody umyjesz co najwyżej buty wczesnego przedszkolaka ale nie dorosłego.
            • ichi51e Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 08:24
              Do tego wyprac moze i wypierze ale na 100% nie wyplucze.
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 10:03
                No właśnie. Najpierw wyprać, a potem przydałoby się z dwa razy wypłukać. Więc z tych 5 litrów robi się z 15. Myślę, że tyle samo zużyje pralka, taka która odmierza wodę w zależności od tego, ile waży wsad.
                • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:22
                  do wyprania potrzeba 1/3 tego, pozostałe 2/3 do płukania wystarczą, serio
                  • ichi51e Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 20:33
                    Znalam kiedys fryzjerkw ktora cala glowe (wlosy do pasa) umiala splukac szklanka wody. Wiec wszystko w sumie mozliwe...
                    • konsta-is-me Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 23:09
                      Nie uwierze, póki nie zobacze..
    • ga-ti Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:40
      Podeszwę najpierw wycieram w wycieraczkę, później myję w zlewie, na koniec buty do pralki. Fakt, że prałam tak raz i nie do końca zadowalał mnie efekt.
    • liliawodna222 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:42
      Błoto, ziemię i ewentualną kupę wink najpierw zmywam , a potem tak - piorę w pralce.
      • ophelia78 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:56
        Identycznie robię
        • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:59
          zapewne myjecie potem umywalkę/zlew? dużo zamieszania...
          • marta.graca Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:08
            No mega dużo, umycie umywalki po czyszczeniu butów zajmuje chyba max. minutę.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 10:04
            A ty miski nie myjesz po umyciu butów? No chyba, że masz specjalną miskę tylko do mycia butów i do niczego innego już jej nie używasz.
    • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:43
      wkladam buty, 30stp, potem ida reczniki, ktore juz nie a do uzycia, czekaja na swoja kolej jako szmaty i wlaczam czyszczenie bebna (90/80stp) plus pyn do czyszczenia pralki

susze w suszarce na koszu do suszenia
      • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:45
        wygląda na straszne marnotrawstwo wody, nie obraź się
        • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:51
          czego jak czego ale wody to nam nie brakuje, nawet za nia nie placimy
          a pralke i tak od czasu do czasu przegotowac trzeba, butow codziennie nie piore
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:56
            w Polsce?
            • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:58
              nie, nie w Polsce
    • malia Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:45
      Ja piorę. Podeszwy wypłukuję z piasku i brudu dokładnie , nie wkładam do pralki z błotem, dokładam do nich coś jeszcze, kocyk, na którym sypia pies, szmatę jakąś. NIe piorę potem samej pralki, nic nie jest brudne. Buty są jak nowe.
      • karme-lowa Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:48
        Piorę tenisówki/adidasy w pralce. Ani butom, ani pralce nic nie jest😉.
        • roks30 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:00
          Moim zdaniem tak jak czyste będą buty wyprane w pralce, nigdy nie będą te myte szczoteczką w misce. Nie ma takiej opcji. Nie da się tak wyczyścić butów ręcznie. Buty z pralki wychodza normalnie lśniące. Piorę nawet klasyczne crocsy, z pralki wychodza jak nowe. Nie, nie brzydzi mnie to.
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:03
            żartujesz? ręczne pranie zawsze jest dokładniejsze niż obracanie w pralce, no kidding
            • marta.graca Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:13
              To chyba Ty żartujesz. Nigdy w życiu niczego, co było poważniej brudne nie udało mi się porządnie wyprać ręcznie, mimo dużego wysiłku.
              • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:50
                Ja też nie wyprałam nigdy w życiu niczego ręcznie tak dokładnie, jak robi to pralka, mimo że używam na ogół programu do wełny, czyli tego najdelikatniejszego. I ubrania są lepiej wypłukane, nie bez znaczenia dla kogoś z alergią.
            • malia Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:16
              Nie, czyściłam buty szczoteczką i prałam w pralce. Po praniu są czystsze, żadnych plam i zacieków. I nie muszę ich czyścić.
            • roks30 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:33
              Ręczne pranie nigdy nie będzie tak dokładne jak te w pralce. Po prostu w pralce pierze się dłużej, minimum 0,5 godziny. Nie sądzę żebyś dała radę prac ręcznie buty z tą samą intensywnością przez pół godziny. Ręce mdleją.
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:38
                ale pralka nie pierze jakoś intensywnie, po prostu obraca rzeczy - fakt, że dłużej, ale się równoważy
                ręczne pranie jest moim zdaniem znacznie dokładniejsze (jeśli się chce oczywiście, bo i ręcznie można byle powygniatać)
                • roks30 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:43
                  Wyobraca, wyobraca i wystarczy. Szczotką tego nie zrobisz. Próbowałam już szczoteczką umyć gumowe crocsy i nigdy nie były takie jak po pralce. Pralka to pralka. Amen. 😂
                  • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:47
                    no z tym nie ma co dyskutować, fakt smile)
      • ophelia78 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:58
        ja tez. Buty psim legowiskiem pioręsmile
      • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:59
        raz wlozylam kocie kocyki, suszarka nie dala rady klakom smile
        • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:00
          razem z butami znaczy sie
    • turzyca Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:58
      Wiesz, jak mój chłopak grał w amatorskim zespole piłkarskim, to tak co cztery miesiące przynosił komplet trykotów z meczu czyli uwalanych trawą i błotem plus no cóż, przepoconych nieziemsko, bo to jednak męska drużyna piłkarska. Prał je potem hurtem, bo drużyna miała taki system, że każdy kolejno prał wszystkie trykoty całej drużyny. Dzięki czemu nie istniało ryzyko, że komuś coś się ufarbuje, ktoś się nie wyrobi z praniem, komuś coś zaśmiardnie, na wtorkowym treningu sobie odbierali.

Po takich doświadczeniach to buty w pralce zupełnie mnie nie ruszają.
    • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 21:59
      Na bieliznie są ślady pierdów, krwi i sikow, na skarpetach smrody ze stop - nie brzydzisz się prac tego z normalnymi ubraniami...?
      • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:02
        "smrody ze stóp"?? smile)
        co to takiego?
        a serio - nie, nie brzydzę się własnej krwi i sików ani potu, zwykle w bardzo niewielkich ilościach, w końcu po to jest bielizna, żeby je wchłaniać
        ale brzydzę się rzeczy, które znajdują się na chodnikach i nie chcę ich mieć na bieliźnie
        • liliawodna222 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:09
          Ale w czym problem? Skoro jestes nieprzekonana, to nadal pierz je w misce smile Zupełnie nie rozumiem, do czego chcesz nas lub siebie przekonać wink
        • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:04
          >"smrody ze stóp"?? smile)
          >co to takiego
          No tak, zapomniałam, damie stopy nie zasmierdną nawet, jak przejdzie 30km po górach w upalny dzień. I dama nigdy nie puszcza bąków, a jej majtasy wieczorem pachną lepiej, niż po wyjęciu z pralki.
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:08
            z zapachem stóp bywa różnie, możesz się zdziwić, niektórym ludziom stopy nie pachną intensywnie, osobnicza sprawa, ale nie wiem, czy ma związek z manierami
            co do bąków to chyba są na ogół niematerialne i nie osadzają się na tkaninie?? chyba że o czymś nie wiem -
            • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 15:17
              >co do bąków to chyba są na ogół >niematerialne i nie osadzają się na >tkaninie?? chyba że o czymś nie >wiem --
              Skoro w niematerialnym spokojnym wydechu jest covid, grzyby i inne zarazki, to co - jak sądzisz - jest w pierdzie...?
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:27
                sądzę, że poza okresami infekcji nie mam w wydechu żadnej z wymienionych rzeczy, więc trudno mi zgadnąć, co miałaś na myśli
                btw - bez ironii - warto rozróżniać funkcjonowanie różnych układów, pokarmowego i oddechowego na przykład, i mieć podstawową wiedzę na temat chorób i ich roznoszenia
                • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:39
                  Memphis jest lekarzem z tego co kojarzę, myślę, że jakąś podstawową wiedzę na temat chorób i ich roznoszenia ma 😉
                • konsta-is-me Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 09:26
                  O, to bys sie zdziwila co masz....XD
                  Warto miec podstawowa wiedze, po to, zeby wiedzieć,ze jestes nosicielka mnostwa bakterii ,wirusow i rozmaitych innych rzeczy...
                  Nawet jesli "nie masz infekcji".
                  Jak kazdy zreszta.
                  Nie istnieje idealnie sterylne zywe cialo.
    • gru_z_gru Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:11
      Hmmm... a jaka różnica, czy do pralki wrzucę buty, którymi chodziłam po błocie czy wrzucę tam zabłocone ubranie?
      • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:15
        w sumie błoto jakoś najmniej mnie rusza, bakterie ziemne są zdrowe
        bardziej to co na chodnikach
        • gru_z_gru Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:17
          Często siadam na chodnikach czy np. na asfalcie na boisku. I też potem spodnie w pralce piorę.
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:20
            często siadasz na chodnikach, naprawdę? hm, mnie się to chyba nie zdarza, może gdzieś na krawężniku jak już, ale raczej nie w ciągach komunikacyjnych i tam, gdzie plują ludzie - a robią to w Pl często i paskudnie, faceci
            • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:33
              hmm, takie zaburzenia sie leczy tongue_out
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:33
                to plucie? ciekawe
                • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:48
                  nie plucie, zaburzenia obsesyjne tongue_out
                  • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:51
                    obsesyjne siadanie na chodniku??
                    you lost me
                    • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:55
                      twoje zaburzenia obsesyjne
                      • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:58
                        myślisz, że mam zaburzenia obsesyjne, bo nie siadam na chodnikach czy bo czasem siadam na krawężnikach?
                        wow, no to jest coś
                        • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:05
                          masz jak nic, to da sie wyczytac z tego watku smile a na jakim tle to juz ty powinnas wiedziec..

eot
                          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:13
                            no nie bądź taka, powieeeeedz
                            smile))
                        • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 15:18
                          Ale ze niby na krawężnik nigdy nikt nie nacharkał, a na chodnik już tak...?
                          • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:27
                            trudniej trafić!
            • gru_z_gru Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:11
              Często, mam małe dzieci, siaduje na chodnikach w parku, na placu zabaw, na boisku na asfalcie
        • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:55
          No ale to co zrobić z takimi brudnymi ubraniami czy butami w takim razie, skoro wrzucenie do pralki cię brzydzi? A pranie w misce i dotykanie tego rękami jest lepsze? To już chyba wszystko do wyrzucenia, łącznie z miską...

Chyba wypranie w pralce w możliwie najwyższej temperaturze powinno cię najmniej obrzydzać, wygotują się te wszystkie bakterie, wirusy czy co tam masz na tych butach.
        • pierwszychleb Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:58
          Fascynujace. Z ciekawosci, czy to miska wylacznie do prania butow? Chyba nie uzywasz jej do niczego innego bo te bakterie chodnikowe juz pewnie sie zalegly na sciankach miski.
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:04
            muszę się zastanowić...
            nie piorę podeszew, w zasadzie w ogóle ich specjalnie nie dotykam rękami
            biorę buty, miękką szczoteczkę, mydliny eko w misce, idę na balkon i szoruję te butki, podśpiewując, a potem lekko płuczę (mydliny takie mało toksyczne) i suszę na słońcu
            nie wkładam butów do miski, stoją sobie na balkonie, potem tymi mydlinami spłukuję balkon w danym miejscu

najwyższa temperatura do prania butów to pewnie 40 C, więc niezbyt wysoka, takie powiedzmy jaja glisty psiej mają tylko miłą kąpiel, jeśli już chcemy to analizować
            • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:26
              Czyli tobie chodzi konkretnie o buty po wdepnięciu w kupę? No takich to bezpośrednio do pralki faktycznie bym nie wrzuciła raczej, pewnie bym je jakoś wstępnie oczyściła (o ile nie wylądowałyby od razu w śmietniku).
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:44
                nie, nie o to mi chodzi konkretnie - ale myślę, że na chodnikach jest sporo materiału biologicznego z psich kup i różnych takich
                • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:52
                  To w takim razie ściągasz chyba buty przed wejściem do domu i chowasz je w jakiejś specjalnej strefie, żeby nie skaziły ci mieszkania mikrobami, glistami itd.? Chyba że szorujesz butom podeszwy po każdym wyjściu?

Ok, to już dla mnie kosmos, albo trolujesz albo faktycznie jakieś zaburzenia, jak pisała mysiulek.
                  • daisy Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:59
                    buty zdejmuję w domu, owszem, i zostawiam w przedpokoju w szafce albo na podłodze
                    czy to jest jakoś szczególnie nieortodoksyjne, serio? właściwie większość znanych mi ludzi tak robi
                    • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:05
                      No i tu cię nie przerażają te glisty? A przerażają w pralce, którą po praniu butów możesz nastawić na 90 stopni i ewentualnie dodać jakiś detergent jeszcze dla pewności, że wszystko wybijesz? Dla mnie dziwne, ale każdy robi jak uważa.
                      • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:14
                        "tu" czyli przy drzwiach wyjściowych w przedpokoju? nie, nie przerażają mnie specjalnie, ale jak się zastanowić, to nie siadam tam w samych majtkach na przykład ani nie kładę się w koszuli nocnej - jednym słowem, unikam kontaktu butów z bielizną
                        specjalne gotowanie pralki po praniu butów wydaje mi się, jak już wyżej pisałam, nieekologiczne (i nieekonomiczne)
                        • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 08:14
                          Można wrzucić tam jakieś ręczniki czy ścierki i je wyprać od razu w tych 90 stopniach, ale to pewnie też będzie cię brzydziło. Za to na pewno jest ekologicznej.

Szczerze mówiąc ja buty w pralce wyprałam raz (białe trampki), wyglądały super, ale póki co więcej tego nie powtórzyłam. Jednak nie widzę w tym nic obrzydliwego. Dziwi mnie więc tutaj jedynie twoje zdziwienie, że jak tak można.

Co do ekologii, to sorry, ale przy praniu ręcznym schodzi mi tyle wody na płukanie, że na pewno z ekologią to nic wspólnego nie ma, pralka jest oszczędna o wiele bardziej. Przypuszczam też, że nawet jeśli ktoś regularnie pierze buty w pralce, to nie robi tego codziennie. Moim zdaniem czepiasz się na siłę i tyle.
                  • welcome_back Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:36
                    Przecież napisała, że nawet przy praniu nie dotyka podeszwy wink
            • ichi51e Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 08:31
              I tymi mydlinami z kupq balkon wlasny?
              Slabo mi
              • kk345 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 13:02
                Mnie fascynuje, że mydliny i letnia woda piorą podobno skuteczniej niż detergent i pralka. Każdemu jego porno...
                • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 15:20
                  Bo to eko-mydliny są!
                • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:18
                  sama letnia woda niczego nie upierze, trzeba jeszcze choćby kijanki, a mydliny to właśnie detergent jakby co
            • mid.week Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:38
              daisy napisała:

> muszę się zastanowić...
              > nie piorę podeszew, w zasadzie w ogóle ich specjalnie nie dotykam rękami
              > biorę buty, miękką szczoteczkę, mydliny eko w misce, idę na balkon i szoruję te
              > butki, podśpiewując, a potem lekko płuczę (mydliny takie mało toksyczne) i sus
              > zę na słońcu
              > nie wkładam butów do miski, stoją sobie na balkonie, potem tymi mydlinami spłuk
              > uję balkon w danym miejscu
              >
              > najwyższa temperatura do prania butów to pewnie 40 C, więc niezbyt wysoka, taki
              > e powiedzmy jaja glisty psiej mają tylko miłą kąpiel, jeśli już chcemy to anali
              > zować
              >

A co śpiewasz? Robiłam kiedyś podobnie ale mi się nie dopierały, może problem lezy w repertuarze...
              • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:45
                to jest pytanie! Moniuszkę chyba ostatnio, "Prząśniczkę" - spróbuj! smile
                • mid.week Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 09:29
                  ok rozumiem - retro metody to i repertuar leciwy. To ma sens!
    • przepio Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:30
      Zwracam uwagę na oszczędzanie wody, ale buty piorę w pralce. Gdy to robiłam jeszcze ręcznie, to samo płukanie zabierało mnóstwo wody, a i efekt prania nie był zadawalający. Nie piorę często, może raz, dwa na rok. Pralki po takim praniu nigdy jakoś specjalnie nie czyszczę, bo, wizualnie, nie jest brudna. Zresztą od lat używam do prania płynów dezynfekujących, więc jakoś się rozgrzeszam.
      W pralce piorę zresztą wszystko. Torebki (skórzane) też mi się zdarzało.
    • pitupitt Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:50
      Usuwam z butów resztki błota/piachu/innych syfów przed wsadzeniem do pralki, tak jak resztki jedzenia z naczyń przed wsadzeniem do zmywarki. Ulżyło?
    • majenkir Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 22:52
      Wszystkie szmaciane sneakersy piore i susze razem z ciuchami.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: O praniu butów w pralce 03.08.20, 23:10
      Nic nie doczyści podeszw moich butów tak jak szczota i mydło szare. Białe to białe a nie szare, kremowe itp.
      Piorę w pralce sporadycznie buty, jak są "czyste" tylko np. przepocone albo chodziłam w nich po rzece.
      Nigdy buty w pralce mi się nie wyprały tak idealnie jak ręcznie.
    • te_de_ka Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:01
      Od kiedy mam oddzielną pralkę do psich szmatek i butów, jestem szczęśliwsza😁
    • onanieona Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 00:28
      Z jednej strony uważajcie na środki do płukania jak Sanytol (czy Dettol), to jednak chemia, kt zostaje w tkaninach, ale ja nieekologicznie, gdy trzeba !, teraz szczególnie, dodaje chloru, czyli Domestos, Bleach , Javel, wybija wszystko od 30 C
      To pranie butów chyba przyszło z USA, a oni tam mocno chloruja, w Niemczech detergenty tego typu były zabronione, są szkodliwe
      • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 08:27
        Dodajesz chloru do płukania? Skończyłabym chyba w ranach, mam okropną alergię na chlor 😀 ale ja w ogóle nie dodaję żadnych bakteriobójczych środków do prania.
      • kk345 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 13:04
        Do płukania leje Lenor, buty ślicznie pachną. Piorę regularnie adidaski, tenisówki i wszelkie inne szmaciaki
    • marszawka Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 09:08
      Mam tak samo jak Ty. Ten syf z podeszwy, fuj. Dlatego zanim włożę buty do pralki namaczam je w umywalce i większy syf czyszczę gąbeczką.
      • kk345 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 13:05
        A czym czyścisz umywalkę i gąbeczkę? 😄
        • nota_bena Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 14:36
          Gąbeczkę pewnie mniejszą gąbeczką.
          • kk345 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 12:50
            Jak Monica z Przyjaciół i jej odkurzaczyk do czyszczenia dużego odkurzacza
    • bei Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 10:28
      Podeszwy czyszczę z piasku czy błota, buty piorę w worku uszytym z ręcznika (wytłumiam hałas), dopierają się pięknie. Nie czyszczę pralki po praniu butów.
    • onanieona Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 13:56
      Niestety, Do prania daje trochę chloru, zaczęłam przechodzić na b ekologiczne detergenty, (jeszcze nie orzechy), ale zaczął sie covid, jedynie chlor zabija, no i b wysoka temp

Te wszystkie Lenory to też chemia, kt zostaje i styka się ze skora, zapachy są też syntetyczne, już lepiej dać trochę olejków, np lawenda, też są uczulające, więc uważajcie
      • onanieona Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 14:03
        Nie wyobrażam sobie prac butów bez środka do dezynfekcji czy bez czyszczenia pralki w cyklu, przy 40 C bakterie zostają wewnątrz
        Jak i z innych pran, min 1 x tydz cykl 90C, żeby wybić co się nagromadziło przez prania w 40C
      • chatgris01 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 14:11
        Chlor uczula oraz niszczy rzeczy oraz pralkę, wystarczy Sanytol do tkanin, nawet skuteczniejszy.
        • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 15:28
          Odkazanie czego popadnie dosmestosami, sanitolami i innym dziadostwem może co najwyżej uszkodzić własną florę bakteryjną skóry. Jestem przeciwko.
          • chatgris01 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 15:32
            Też jestem przeciwko, ale jak już, to Sanytol lepszy. Chlor śmierdzi, uczula, i przyśpiesza korozję zarówno tekstyliów, jak i pralki.
            • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:24
              No wiesz, ten chlorek amonowy z Sanytoku to też nie byle co...
              "Szkodliwe skutki działania na zdrowie człowieka:
              Produkt wykazuje działanie miejscowo szkodliwe i żrące. Może powodować oparzenia skóry, spojówek, rogówki
              oka. Może wystąpić podrażnienie błon śluzowych i układu oddechowego charakteryzujące się drapaniem w gardle,
              kaszlem. W przypadku połknięcia istnieje niebezpieczeństwo oparzenia ust, gardła, przewodu pokarmowego oraz
              perforacji ścian żołądka. Objawy: nudności, wymioty, silny ból."
              • chatgris01 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:14
                Nie twierdzę, że Sanytol to łagodny i nieszkodliwy środek, niemniej przy silnie toksycznym i atakującym układ oddechowy chlorze, używanym wszak swego czasu jako śmiercionośny gaz bojowy, to on jest mały pikuś...
      • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 14:36
        Ale gdzie ten covid, na ubraniu czy butach? I skoro zwykle mydło go ruszy, to czemu proszek czy płyn do prania miałby nie dać rady?

Zresztą dla mnie i tak nieistotne, wolę covid, niż alergię skórną po chlorze, brrr 😀

Z pachnącymi płynami racja, nie używam tego, okropnie mnie podrażniają a te syntetyczne zapachy są nieprzyjemne i męczące.
        • memphis90 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 15:30
          >Ale gdzie ten covid, na ubraniu czy butach?
          Na asfalcie, który skazil swoim wydechem joggingujacy bez maseczki. Z asfaltu przeskakuje na podeszwy butow, a stamtąd magicznie do płuc. Z ematki się dowiedziałam.
      • rexona_sport Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 21:29
        Covida bardzo skutecznie zabija detergent, nie trzeba się truć nadmiernym chlorowaniem
    • piesiedwa Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 14:59
      Do pralki daje buty, w stanie normalnym a nie zablocone itd. Wrzucam w zaleznosci od stopnia polubienia- jak srednio lubie to ze szmatkami do czyszczenia a jak sa cenne winkto w woreczek i z innymi ubraniami.
    • prezent_urodzinowy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:29
      Wstępnie usuwam błoto, piach, trawę itd., potem buty do pralki. Dorzucam najczęściej psie ręczniki, wtedy lepiej sie pierze.
      Może cię zdziwię, ale w pralce pierze się czasem naprawdę brudne rzeczy, czyli ubrania ze smarami, krwią, obsikane, obsrane i obrzygane. Większość ludzi ma jedną pralkę, wiec później pióra w niej bieliznę.
      Można kupić preparaty do dezynfekcji prania i pralki, jesli aż tak cię to brzydzi.
      • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:34
        ubrania ze śladami własnych wydzielin, zwłaszcza wypłukane, nie są dla mnie obrzydliwe, chociaż "obsrane" to raczej w czasach niemowlęcych kupek
        brzydzą mnie wydzieliny i odchody obcych ludzi i zarobaczonych zwierząt, które czasami w ilościach wcale nie śladowych znajdują się na chodnikach
        a jeśli coś mnie dziwi, to fakt, że jestem w tym osamotniona - najwyraźniej
        • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:46
          Jak żyję nie miałam na swoich ubraniach odchodów obcych ludzi i zarobaczonych zwierząt 😀 Rozumiem obrzydzenie, gdyby faktycznie ktoś obcy mnie obsrał/obrzygał, ale to jednak raczej dość wyjątkowa, ekstremalna sytuacja (na szczęście!).
          • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:49
            zgubiła się tutaj logika chyba
            zapewne nie wycierasz ubraniami chodników, prawda? - w przeciwieństwie do butów
            o to przecież chodzi
            • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:03
              No butami raczej też nie wdeptuję prosto w kupę/rzygi, czy co tam jeszcze wymyślisz. Pisałam, że jakbym wdepnęła, to nie wiem, co bym zrobiła, może nawet wyrzuciła (zwłaszcza jakby to były ludzkie wydzieliny, zwierzęce mnie tak nie ruszają). Natomiast buty z podeszwami zwyczajnie ubrudzonymi od normalnego chodzenia po ulicy nie stanowią dla mnie żadnego problemu.

Ubraniami też nieraz wycieram chodniki jak to ujęłaś, siadając np. na schodach, po których ludzie chodzą swoimi brudnymi, uwalanymi w wydzielinach butami. Piorę te ubrania w pralce i jakoś żyję, nie trzęsąc się z obrzydzenia.
              • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:05
                wdepniecie w kupe na zewnatrz to juz pare lat nam sie nie przytrafilo, a gdyby jednak, to raczej obuwie byloby do wyrzucenia

ale mamy kotke, ktora ma IBD i przed dlugi czas, dopoki nie doszlismy co i jak, gubila kupe po wyjsciu z kuwety... i czasami przytrafialo sie komus z nas po prostu w taki zagubiony kawalek wdepnac przez absolutny przypadek... brudna podeszwa kapcia domowego byla wtedy najmniejszym problemem
                od czasu zmiany diety juz sie jej to praktycznie nie przytrafia ale problem calkowicie nie zniknal, za to nasza czujnosc zostala uspionia, czego efektem bylo ostatnio sprzatanie o 2 w nocy pokoju,korytarza, schodow
                klapki poszly oczywicie do pralki, uprzednio zostaly oczyszczone, zdezynfektowane ale jednak poszly do pralki, z kocimi kocami, ktore tez ostemplowala
                • nuclearwinter Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 10:16
                  No tak, ale ze swoim własnym zwierzakiem to jest jednak co innego, można ratować kapcie, buty i resztę 🙂 gorzej właśnie na zewnątrz, jak się wdepnie w coś nie wiadomo po kim. Chyba niestety buty do wyrzucenia, nie wiem czy bym się przemogła by czyścić, już bez znaczenia w pralce, czy w misce 😕
                  • mysiulek08 Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 23:39
                    o tym mowie, gdyby sie przytrafilo, to najpredzej bylby smietnik niz pralka
    • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 17:30
      forum uczy
      poczytałam i zaczynam wierzyć, że ludzie naprawdę myją szczotki do kibla w zmywarkach - w końcu można potem puścić program czyszczący, umyć "jakieś ręczniki", pardon, miski na 90 stopni - w ogóle co za problem
      • kamin Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:45
        Ja po lekturze forum zaczynam wierzyć, że można przez kilka lat nosić adidasy czy trampki i ani razu ich porządnie nie wyprać. No szczoteczką to można sobie z grubsza wierzch wyczyścić, ale wnętrze jednak najlepiej odświeżyć w pralce. Zwłaszcza jeśli się zakłada buty na gołą stopę. Jeśli chodzi o bakterie, to pranie właśnie je usuwa (ciepła woda plus detergent).
        • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:51
          słuchaj, bo to nie jest możliwe, nie da się nosić trampek przez kilka lat, zwłaszcza na gołą stopę - mało które by to wytrzymały, a w zimie byłoby jednak za zimno tongue_out
      • prezent_urodzinowy Re: O praniu butów w pralce 06.08.20, 08:58
        Ja śpię z psem, który łazi po ziemi, zbiera zarazki a potem przynosi mi je do lozka. Niestraszne mi wiec juz żadne syfy.

Zmywarki nie posiadam, więc szczotkę do kibla mogę sobie ew umyć szczoteczką w misce na balkonie smile
    • mid.week Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:28
      Buty piorę z resztą ubrań czy tam pościeli, wrzucam co się akurat uzbierało. Jak kupie zmywarkę to spróbuje poeksperymentować z tą szczotką kiblową.
    • saszanasza Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:34
      A ja najpierw traktuję podeszwę bidetką, potem szczoteczką a na końcu całość do pralki. Nie mam z tym problemów, przecież de facto wnętrze pralki pierze się razem z tymi butami, więc czyste buty to czysta pralka😉
      • saszanasza Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 18:35
        saszanasza napisała:

> A ja najpierw traktuję podeszwę bidetką, potem szczoteczką a na końcu całość do
        > pralki. Nie mam z tym problemów, przecież de facto wnętrze pralki pierze się r
        > azem z tymi butami, więc czyste buty to czysta pralka😉
        >

Chociaż w sumie czysta szczotka kiblowa i czysta zmywarka jakoś do mnie nie przemawia🙈
        • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:49
          no właaaaaśnie...
    • jusiakr Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:40
      No dobra - dobre kobiety - jakiego programu używacie do prania butów? Ja niestety nie mam specjalnego do butów i nie wiem czy program pranie ręczne będzie Ok.
      • daisy Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 20:48
        dorzuć do środka szczoteczkę i będziesz miała idealny kompromis
      • mid.week Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 21:05
        na 30 stopni, zeby klej nie puścił smile
      • snajper55 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 21:12
        jusiakr napisała:

> No dobra - dobre kobiety - jakiego programu używacie do prania butów? Ja nieste
        > ty nie mam specjalnego do butów i nie wiem czy program pranie ręczne będzie Ok.

A masz specjalny program do skarpetek?

S.
      • alicia033 Re: O praniu butów w pralce 04.08.20, 21:14
        jusiakr napisała:

> No dobra - dobre kobiety - jakiego programu używacie do prania butów?

mam coś takiego jak "pranie codzienne" - 55 minut, temperaturę ustawiam na 40 stopni, obroty wirowania zmniejszam do 800 na minutę (domyślnie jest 1000).
        • motyllica Re: O praniu butów w pralce 05.08.20, 10:31
          ja normalne 'mix' i wirowanie właśnie duże, aby były najbardziej suche,
          i naraz piorę ze trzy pary butów plus jakieś szmatki lub mop, wcześniej obmywam z błota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka