Dodaj do ulubionych

Antymaseczkowcy

04.08.20, 08:36
Znacie kogoś kto notorycznie odmawia założenia maseczki w sklepie? Kłóci się że sprzedawcami kiedy zwracają uwagę twierdzi że czuje się jak w kagancu a wirus nie istnieje. Jak dotrzeć do takiej osoby? Jakich argumentów użyć żeby nie była przyczyną wywołania awantury w każdym sklepie.?
Obserwuj wątek
    • nutella_fan Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 08:46
      Pewnie to ten sam problem co z tymi, co palą w piecach syfem trując innych i nie sprzątają gówien po swoich psach. Typ niereformowalny.
    • asfiksja Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:13
      No przecież, jak to powiedział Pan Prezydent, "nie każdy lubi".
    • m_incubo Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:17
      Nie zabierać ze sobą do sklepu.
    • mona-taran Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:21
      Nie znam. U mnie policja skutecznie zachęca takich delikwentów do zmiany zdania :p i mandacik 200€ też brzmi przekonująco :p
      • milupaa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:35
        Mandacik nie ma racji bytu bo nie ma podstawy prawnej.
        • mona-taran Re: Antymaseczkowcy 05.08.20, 09:12
          Nie wiem, nie interesuje mnie to aż tak bardzo, żeby szukać podstaw w holenderskim prawie. Nie mam problemu z założeniem maseczki w miejscu gdzie jest to wymagane a nawet tylko zalecane. Nie należę do klubu "mondmasker rebel" wink
    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:26
      Nie nosze. Mowie ze mam astme i trudnosci z oddychaniem gdy ja zaloze. Nie wymagaja zaswiadczenia od lekarza, nie wzywaja policji. W wiekszosci sklepow nie zwracaja uwagi.
      • pieknyksiaze Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:42
        Morderczyni
        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:47
          pieknyksiaze napisała:

> Morderczyni

Jasne. 'Zamordowalam' mase ludzi.
      • sarah_black38 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:46
        raadhiyah2020 napisała:

> Nie nosze. Mowie ze mam astme i trudnosci z oddychaniem gdy ja zaloze. Nie wyma
        > gaja zaswiadczenia od lekarza, nie wzywaja policji.

Moja koleżanka, chorująca na nowotwór, zwróciła uwage panu, który stał tuż za jej plecami bez maseczki. W odpowiedzi usłyszała ,, niech chore siedzą w domu". Także to rada dla ciebie - siedź w domu i nie narażaj innych tongue_out
        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:48
          ja chora nie jestem. A pan ma racje. Osoby z grup ryzyka powinny sie chronic i nie narazac a nie zmuszac wszystkich do tych idiotycznych masek.
          • marta.graca Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:51
            Będziesz im dowozila jedzenie do domu?
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:56
              marta.graca napisała:

> Będziesz im dowozila jedzenie do domu?

Mozna zamowic. Poza tym ci ludzie chyba nagle wszyscy nie za samotni. A nawet jesli jacys sa to istnieje opieka spoleczna czy nie?
              Fakty sa takie ze jesli ktos jest faktycznie w grupie ryzyka to nie powinien sie narazac.
              • sundace46 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:04
                raadhiyah2020 napisała:

> marta.graca napisała:
                >
                > > Będziesz im dowozila jedzenie do domu?
                >
                > Mozna zamowic.

Jasne, bo cała Polska wg. twojego małego rozumku jest w obrębie dowozu ze sklepów spozywczych i innych. Brawo ty.

• sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:53
            Czyli znowu "niech inni siedzo w domu, bo ja nie bede chodzić w żadnej szmacie".
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:56
              sumire napisała:

> Czyli znowu "niech inni siedzo w domu, bo ja nie bede chodzić w żadnej szmacie"
              > .

Dokladnie tak.
              • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:00
                A skąd przekonanie, że ci inni mogą siedzieć w domu i nie muszą wychodzić?...
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:02
                  sumire napisała:

> A skąd przekonanie, że ci inni mogą siedzieć w domu i nie muszą wychodzić?...

To jest ich decyzja. Czy jesli ci z grup ryzyka musza isc do pracy to cale biuro ma pracowac w maskach minimum 8h dziennie?
                  • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:14
                    raadhiyah2020 napisała:

> To jest ich decyzja.

Czyli mają się zwolnić i siedzieć w domu, żebyś mogła łazić bez szmaty, czy jak to sobie wyobrażasz?
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:18
                      sumire napisała:

> raadhiyah2020 napisała:
                      >
                      > > To jest ich decyzja.
                      >
                      > Czyli mają się zwolnić i siedzieć w domu, żebyś mogła łazić bez szmaty, czy jak
                      > to sobie wyobrażasz?

Nie, oczywiscie, meczmy sie 37h tygodniowo w szmacie na ustach i twarzy plus dodatkowo jeszcze pare godzin w sklepach bo mniejszosc czyli grupy ryzyka nie moga sie chronic.
                      Oczywiscie przez szmate oddycha sie dokladnie tak samo, to jest teraz nowy fakt.
                      • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:19
                        Powtarzam pytanie - jak to sobie wyobrażasz?
                        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:23
                          sumire napisała:

> Powtarzam pytanie - jak to sobie wyobrażasz?

Tak, osoby z grup ryzyka nie pracuja w biurach a nie wymagaja od calej reszty spedzania 37h w maskach. Proste. Dlaczego wiekszosc ma sie meczyc dla mniejszosci. Jesli jako spoleczestwo tak chronimy slabszych to chronmy ich faktycznie umozliwiajac prace z domu, dajac zasilki jesli to niemozliwe, dowozac zakupy, umozliwiajac specjalne godziny w sklepach itd. Narzucanie wiekszosci durnych i uciazliwych zasad nie jest fair.
                          • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:26
                            Czyli mają zrezygnować z pracy?
                            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:27
                              sumire napisała:

> Czyli mają zrezygnować z pracy?

Umiesz czytac?
                              • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:39
                                Po prostu nie dowierzam, że ktoś może być tak głupi, by sugerować innym przejście na bezrobocie, bo on sam chce mieć święty spokój 😁 Ciekawam, ile krajów byłoby stać na takie dobrodziejstwo i jakim cudem twoim zdaniem to nie byłoby narzucanie innym durnych i uciążliwych zasad.
                                • nutella_fan Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 19:15
                                  Ale ona ma rację. Z jakiej racji zdrowym ludziom narzuca się chodzenie w maskach, co nie jest specjalnie zdrowe, żeby inni mogli łazić nawet jak są chorzy??? Chorzy i lękliwi powinni w domach zostać a nie zmuszać innych do poświęceń.
                                  • tanebo001 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 19:20
                                    Po pierwsze to nie wiadomo kto jest zdrowy a kto nie. Po drugie społeczeństwo wymaga wyrzeczeń. Choćby takich jak nie palenie w miejscach publicznych.
                          • bywalczyni.hosteli Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:32
                            Czyżby to była najma?
                            • sundace46 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:33
                              bywalczyni.hosteli napisała:

> Czyżby to była najma?
                              >
                              A znajdziesz drug taką idiotkę?
              • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:05
                Nie masz ojca, matki, babki i sama podpisałaś cyrograf z diabłem?
              • escott Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:14
                Czyli rzesze osób, które bez żadnej swojej winy są w grupie ryzyka mają siedzieć uwięzione w domu przez pewnie w sumie co najmniej rok, bo dla ciebie za dużym poświęceniem jest włozenie maseczki na twarz? To zupełnie chore. To autentycznie zupełnie chore z etycznego punktu widzenia, to tak, jak gdybyś mogła kosztem 5 zł uratować komuś życie i tego nie zrobiła, bo "to twoje 5 zł".
            • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:38
              Chyba zacznę nosić maseczkę z zaworkiem, który ułatwia oddychanie. Bardzo dobrze chroni noszącego, za to otoczenia nie chroni w żaden sposób, No ale trudno. Mam dosyć bezowocnych dyskusji, tłumaczeń o potrzebie chronienia innych. Przestaję powoli widzieć jakikolwiek powód, dla którego ja mam dbać o bezpieczeństwo innych. I jeszcze słuchać głupich tekstów o siedzeniu w piwnicy. Niech każdy dba o siebie.
          • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:00
            raadhiyah2020 napisała:

> ja chora nie jestem. A pan ma racje. Osoby z grup ryzyka powinny sie chronic i
            > nie narazac a nie zmuszac wszystkich do tych idiotycznych masek.

To w końcu jesteśmy społeczeństwem czy nie? Troszczymy się o słabszych czy nie?
            Rozumiem, że założenie na chwilę maseczki to zbyt duże poświęcenie dla innych.
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:05
              kub-ma napisała:

> Rozumiem, że założenie na chwilę maseczki to zbyt duże poświęcenie dla innych.
              >

Mam dosc poswiecania dla innych. Jesli ci z grup ryzyka koniecznie musza do sklepu to niech sklepy wyznacza dla nich specjalne godziny. Jesli zdecyduja sie przyjsc poza nimi to na wlasne ryzyko. Dlaczego wiekszosc musi poswiecac sie dla mniejszosci? Tych osob z grup ryzyka nie ma az tak duzo.
              • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:22
                Rozumiem, że masz dość. Myślę jednak, ze nadużywasz słowa "poświęcenie". Moim zdaniem założenie maseczki w sklepie nie jest poświęceniem. Poza tym dla niektórych niemożność zrobienia zakupów w określonych godzinach będzie tym "poświęceniem".
                A patrząc z innej perspektywy to w interesie społeczeństwa jest, aby chorowało jak najmniej ludzi.
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:27
                  kub-ma napisała:

> A patrząc z innej perspektywy to w interesie społeczeństwa jest, aby chorowało
                  > jak najmniej ludzi.
                  >

Przed wirusami nie da sie ochronic, napewno nie noszac maski. W interesie spoleczenstwa jest spolecznestwo w jak najlepszej kondycji zdrowotnej oraz z jak najlepszymi warunkami zycia, a to nie istenieje w zadnym kraju. To jest problem ludzkosci a nie covid.
                  • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:58
                    Nosząc maseczkę zmniejszamy ryzyko zarażenia innych.
                  • kokosowy15 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:46
                    W pewnym kraju już była taka akcja, poprawiająca zdrowotność społeczeństwa. Nazywała się Aktion T4. Eliminowano też jednostki aspołeczne. Chcesz powtórki?
              • memphis90 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:31
                >Mam dosc poswiecania dla innych
                Ale ze niby do tej pory się jakoś poświęcalas dla kogokolwiek...?
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:39
                  memphis90 napisała:

> >Mam dosc poswiecania dla innych
                  > Ale ze niby do tej pory się jakoś poświęcalas dla kogokolwiek...?
                  >

A jakie ma to znaczenie? Wystarczy ze teraz mnie zmuszono. Ja nie wymagam zeby sie dla mnie poswiecano.
                  • tanebo001 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:44
                    Nie ma sprawy. Nie będę zwalniał przed przejściem dla pieszych.
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:05
                      tanebo001 napisał:

> Nie ma sprawy. Nie będę zwalniał przed przejściem dla pieszych.

Mieszkasz w Polsce wiec tradycyjnie nie zwalniasz
                  • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:53
                    Przez cały lockdown ktoś się dla ciebie poświęcał, żebyś miała w chałupie prąd, w lodówce żarcie, w telewizorze telewizję, a w razie, gdybyś dostała zawału od nadmiaru chipsów zeżartych na sofie - pomoc medyczną. Jeśli tego nie wymagasz, to po prostu przestań korzystać z dobrodziejstw życia w społeczeństwie, zobaczymy, jak to będzie big_grin
                    • raadhiyah2020 [...] 04.08.20, 17:04
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:56
                        raadhiyah2020 napisała:

> Pojebalo cie?

Widzę, że już ci się argumenty skończyły, najma. Myślałam, że w najwspanialszym kraju świata zwanym Wielką Brytanią chamstwo jest niemile widziane, ale miło patrzeć, jak od czasu do czasu polaczkowość z ciebie wyłazi i jedziesz totalną cebulą.

> Ktos sie dla mnie poswiecal? Ja mam w dupie lock down, musialam s
                        > iedziec w domu kiedy chetnie bym pracowala

Ktoś się dla ciebie poświęca przez cały czas. Na tym polega życie w społeczeństwie.

> Moze ty zarlas chipsy, ja jezdzilam rowerem wiec jesli juz to moze upadek z rowera

Z rowera, powiadasz.
                        • raadhiyah2020 [...] 04.08.20, 18:59
                    • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:09
                      Mój mąż się poświęcał i wszyscy nasi rodzinni lekarze i oni proszą żebyś nosiła maseczkę.
                      • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:25
                        mia_mia napisał(a):

> Mój mąż się poświęcał i wszyscy nasi rodzinni lekarze i oni proszą żebyś nosiła
                        > maseczkę.

Za darmo pracowal? Mogl sie izolowac albo pracy odmowic. Kto mu kazal sie poswiecac?
                      • piesiedwa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:29
                        mi sie wydaje , ze inaczej definiujesz to poswiecenie. Praca to praca. Wirus kazdy widzi jaki jest. Wiec jakie poswiecenie? Ja tez do pracy chodze i nie robie nikomu laski, bo pracuje dla m.in. pieniedzy. Twoj maz zmienil zawod w czasie pseudopandemii na poswiecajacy (wtfsmile) czy wolontariat robi dla mnie????
                      • michalinalis Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:49
                        mia_mia napisał(a):

> Mój mąż się poświęcał i wszyscy nasi rodzinni lekarze i oni proszą żebyś nosiła
                        > maseczkę.
                        Tak poza tematem maseczkowym, to weź lepiej nie wspominaj o lekarzach rodzinnych, ok ?
                        Szpitale pracują, chirurdzy, kardiolodzy , ginekolodzy itd. Dentyści już nawet też, tylko oczywiście rodzinni dalej udają że pracują, robiąc ściemę przez telefon. Masakra, tchórzostwo i porzucenie potrzebujących pacjentów.
          • chococaffe Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:03
            Sprzątac kupy po psach też nie trzeba , niech ludzie nie wychodzą to nie wdepną. Poza tym kto udowodnił, że psia kupa zabija?
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:07
              chococaffe napisała:

> Sprzątac kupy po psach też nie trzeba , niech ludzie nie wychodzą to nie wdepną
              > . Poza tym kto udowodnił, że psia kupa zabija?

W kupe to kazdy moze wdepnac, a nie tylko niektorzy.
              • chococaffe Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:09
                O co z tego, ze wdepnie - zabije go to?

To Twoja mentalność.
                • chococaffe Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:09
                  mentalnośc inclei i brudasów i tyle
                  • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:13
                    chococaffe napisała:

> mentalnośc inclei i brudasów i tyle

Ah joa, chamiejesz coraz bardziej.
                    • chococaffe Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:53
                      Powtórzé big_grin
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:12
                  chococaffe napisała:

> O co z tego, ze wdepnie - zabije go to?

A covid zabije? Jak na razie to zabija bardzo niewielki procent ludzi. I jeszcze raz bo joa jak zwykle nie rozumiesz, niech sie chronia osoby z grup ryzyka.
                  • woman_in_love Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:41
                    no i ty sie musisz chronic: przede mna wink
                  • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:46
                    A życie tego niewielkiego procenta ma mniejszą wartość? Bo co? Bo są starsi albo schorowani? To może nie leczyć ich np.na nowotwory i inne choroby? Przecież to kosztowne, efekt niepewny, a oni i tak są starzy to niebawem by umarli?
                  • beaucouptrop Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:26
                    A skąd masz gwarancję, że jak ty zachorujesz to przejdziesz to lekko? Nikt nie ma takiej gwarancji. Nawet młodzi i zdrowi.
                    • rexona_sport Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:40
                      Odczepcie się od niej, ma racje. Ja dokładam do tego przestanie opłacania policji, sama jestem sprawna i dam radę się obronić albo uciec a jak ona jest łamaga to niech siedzi w domu, nie mój problem. Czemu mam cierpieć niedogodność w postaci ogólnej sciupki na ochronę dla jakiejś laluni. Jak nie chce być napadnięta to niech siedzi w domu.
                  • chococaffe Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 19:04
                    Nie, czyli nie trzeba sprzątac kup po psie, bo nie zabiją wink big_grin
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 19:10
                      Nastepna walnieta porownuje wirusy do psich kup. Zacznij zamiatac ulice tylko zadnego wirusa nie pomin. Zrobisz dobry uczynek, sumire i inne miamie beda ci wdzieczne ze sie poswiecilas.
                      • chococaffe Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 19:17
                        Po Tobie??/ big_grin
          • aerra Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 14:10
            To skoro jesteś w grupie ryzyka (astma) i przeszkadzają ci maseczki, to weź sobie zastosują własną radę i siedź w domu.
            • memphis90 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:32
              Przeciez ona nie ma żadnej astmy, tylko kłamie, że ma.
            • piesiedwa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:31
              "To skoro jesteś w grupie ryzyka (astma) i przeszkadzają ci maseczki, to weź sobie zastosują własną radę i siedź w domu."- ale autorka wypowiedzi nie obawia sie wirusa wiec czemu ma siedziec???
      • woman_in_love Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:02
        ja raz podeszłam do takiej cwaniary jak ty i nakaszlałam jej w twarz big_grin
        • moni_ka30 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:28
          Mam nadzieję że żartujesz. Za takie numery to u mnie dają wyroki. A maski w sklepach to wciąż tylko rekomendacja.
          Ja baaardzo spokojny człowiek jestem, ale chyba bym Cię uderzyła za takie coś.
          • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:31
            moni_ka30 napisała:

> Mam nadzieję że żartujesz. Za takie numery to u mnie dają wyroki. A maski w skl
            > epach to wciąż tylko rekomendacja.
            > Ja baaardzo spokojny człowiek jestem, ale chyba bym Cię uderzyła za takie coś.

Daj spokoj, to prymityw.
            • woman_in_love Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:35
              prymityw i to durny to jesteś ty
          • woman_in_love Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:36
            nic byś nie zrobiła: stałabyś w szoku jak słup soli
          • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:47
            Proponujesz, żeby zacząć bić tych, którzy masek nie noszą i narażają innych? Dlaczego coś takiego ma działać tylko w jedną stronę?
            • woman_in_love Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:48
              przecież cie nie biję, tylko bym ci nakaszlała w twarz bez maseczki
              • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:54
                Ja nie do Ciebie napisałam, tylko do Moni_ki30. To ona za nakaszlenie jej w twarz przeszłaby do rękoczynów. Więc ja się pytam: jak jakiś typ bez maseczki charczy i pluje w sklepie, dyszy mi w kark w kolejce, to co? Też mam zacząć tłuc po pustym łbie? Jej nakaszleć nie można, ale mnie tak?
                • woman_in_love Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:56
                  no tak, tobie można nakaszleć, bo jesteś bez maseczki / przyłbicy
                  • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:14
                    Ciągle jeszcze noszę maseczkę, ale tak jak pisałam wyżej: chyba zmienię bezzaworową na wygodniejszą, z zaworkiem. Ona chroni tylko mnie, a otoczenie niech się samo martwi o siebie. Mam dosyć żerowania bezmaseczkowców/antyszczepów na tych, którzy starają się myśleć i o innych.
                • moni_ka30 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:13
                  Ja poprostu widzę różnicę pomiędzy kaszlaniem w sklepie a nakaszlaniem komuś w twarz.
                  • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:23
                    Z punktu widzenia kultury osobistej, oczywiście jest różnica. Ale jeżeli osoba bez maseczki jest nosicielem, to czy ona będzie kasłać w sklepie czy nakaszle Ci w twarz, to z punktu widzenia roznoszenia wirusa różnica żadna. Są ludzie, jak raadiyah, którzy maseczek nie noszą, kłamią - bo mogą. Taki typ. Może jakby im raz czy drugi ktoś prosto w twarz zakasłał, mandat przywalił za oszustwo, to by przynajmniej pod przymusem się dostosowały do obowiązujących przepisów.
        • piesiedwa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 14:27
          "woman_in_love 

ja raz podeszłam do takiej cwaniary jak ty i nakaszlałam jej w twarz "
          Grubo....jakbym byla swiadkiem u kogos znajomego lub mi ktos by tak zrobil , bym dala sprawe do sadu, pozew cywilny. Monitoring jest wszedzie obecnie.

• pampelune Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:07
        Dla osób mających problemy z oddychaniem w maseczkach są przyłbice i półprzyłbice. Moim zdaniem warto, aby osoba z chorobami oddechowymi szczególnie chroniła się przed zakażeniem covidem.
        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:09
          to niech sie takie chore osoby chronia.
          • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:13
            Pytałam czy masz matke, ojca, babkę i czy sama jesteś nieśmiertelna, ale nie odpowiedziałaś.
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:20
              Mam i co z tego? Masowo umieraja? Jesli uwazaja ze powinni to niech sie chronia. Moj ojciec z cukrzyca sie nie chroni, zyje normalnie i robi co chce, to jest jego decyzja. Nie wymaga od innych noszenia masek bo on ma cukrzyce.
              • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:47
                Przez takich kretynów będziemy siedzieć w domach w nieskończoność, a dzieci będą znały szkołę z opowiadań😡
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:58
                  mia_mia napisał(a):

> Przez takich kretynów będziemy siedzieć w domach w nieskończoność, a dzieci będ
                  > ą znały szkołę z opowiadań😡

Nie, przez takich kretynow jak ty, ktorzy wierza we wszystko co im rzad powie i robia co kaze .
                  • nessy Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:47
                    Siedzisz w UK, więc daruj sobie wycieranie swojej gęby rządem PL smile
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:25
                      nessy napisała:

> Siedzisz w UK, więc daruj sobie wycieranie swojej gęby rządem PL smile

😀 a ja wspominalam o rzadzie w pl? Glupia to ty jestes, covid ci nie zaszkodzi.
                      • nessy Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:09
                        Tobie już dawno na łeb padło, puszczalska babo smile
                  • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:59
                    Wirusy mają za nic kto i gdzie rządzi, więc sobie posiedzimy przez takich jak ty pożal się bosze „buntownikuff”
                  • piesiedwa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 14:29
                    Tu sie zgadzam, tu nie chodzi o noszenie/ nienoszenie masek. Tu chodzi o ograniczenie ludzi- poki pozwalamy na takie akcje to bedzie tylko gorzej
          • a23a23 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:22
            raadhiyah2020 napisała:

> to niech sie takie chore osoby chronia.

Poczekaj. Ustawa mówi, że masz obowiązek zakrywania nosa i ust, chyba, że jesteś chora i nie możesz.

Nie robisz tego, powołując się na "mam astmę". Więc - jesteś chora i powinnaś się chronić.
            Chyba, że "mam astmę" to kłamstwo, ale to wtedy podpada już pod oszustwo.

(to, czy ustawa jest prawidłowo napisana czy nie oraz czy można ją było wprowadzić nie jest tematem dyskusji)
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:30
              Prawo nie wymaga okazywania dowodu astmy wiec moge klamac, w tym przypadku nie czuje sie z tym klamstwem zle bo nakaz zakladania masek lamie moje prawa oraz jest nieefektywny.
              • a23a23 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:39
                Możesz też kłamać w wielu innych sytuacjach, ale nie dorabiaj do tego ideologii.
                I możesz kłamać własnie dlatego, że jest nieefektywny, a ustawa napisana jak napisana. Intencją ustawodawcy było to, że jak nie maska, to przyłbica. Przyłbica też łamie Twoje prawa?
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:56
                  Ideologie to dorabia sie do noszenia masek. Jeszcze pare miesiecy temu maski nie byly zalecane przez WHO. Obecnie szmaty zakrywajace nos i usta nazywa sie maskami covidowymi, pory w tych maskach nagle przepuszczaja dokladnie tyle tlenu ile brak maski, w dadatku jesli dokladnie nie przylegaja to juz w ogole nie ma problemu. Te maski covidowe z porami, nieprzylegajace chronia przed najbardziej smiertelnym wirusem jakim jest covid19. Jednak ta ochrona jest konieczna tylko w miejscach publicznych jak sklepy, poczty itp gdzie nie mozna utrzymac dystansu. W restauracjach, pubach itp gdzie faktycznie dystansu tez sie nie utrzymuje, nawet mniej niz w sklepach w dodatku sie je i pije masek nie trzeba. U mnie do autobusu wpuszcza sie 6 osob na jednym poziomie czyli dystans jest wiekszy niz 2m i musza siedziec w maskach, czasem jest jedna osoba w autobusie w masce. I jeszcze popularne sieciowki oferujace modne maski covidowe szyte w Bangladeszu albo Indiach zapewne przez pracownikow w maskach...
                  Poziom absurdu tego wszystkiego juz wyzszy byc nie moze ale widac ludziom wciaz malo.
                  • a23a23 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:07
                    raadhiyah2020 napisała:

> Ideologie to dorabia sie do noszenia masek. Jeszcze pare miesiecy temu maski ni
                    > e byly zalecane przez WHO.

Bo dużo mniej było wiadomo o wirusie. Wiemy więcej, rekomendacje się zmieniły.
                    Jeszcze nie tak dawno nie zalecano mycia się, bo to "częste mycie skraca życie" i kąpano się dwa razy w roku. W związku z tym, też się obrażasz na świat, że uważamy, że myć się trzeba i praktykujesz kąpiel przed wielkanocą i wigilią?

> Obecnie szmaty zakrywajace nos i usta nazywa sie mas
                    > kami covidowymi, pory w tych maskach nagle przepuszczaja dokladnie tyle tlenu i
                    > le brak maski, w dadatku jesli dokladnie nie przylegaja to juz w ogole nie ma p
                    > roblemu.

Nikt nie mówi, że to maski "covidowe". W ogóle, co to za określenie?
                    Po prostu, jeśli wszyscy solidarnie będziemy zakrywać usta, to zmniejszymy transmisję poziomą.

> Te maski covidowe z porami, nieprzylegajace chronia przed najbardziej
                    > smiertelnym wirusem jakim jest covid19.

Nie. Zmniejszają tylko ilość areozoli i wydzielin, które przedostają się do otoczenia. Nie w 100%, jasne.
                    Ale po pierwsze, jeśli wszyscy tak będą robić, to odsetek znacznie spadnie. A po drugie, jeśli coś nie jest skuteczne w 100%, to znaczy że mamy nie robić nic?
                    Pasy w aucie nie chronią w 100%. Mamy przestać je zapinać?

Naprawdę, czujesz się lepszy, bo antysystemowy?

Btw. ja nie jestem w żadnej grupie ryzyka. Ale przez to, że założenie tej durnej maski jest dla większości tak wielkim wyzwaniem, nie ruszam się w publiczne miejsca bez takiej porządnie filtrującej. Absolutnie nie ufam ludziom i mam już dość jałowych dyskusji z tymi, którzy wiedzą lepiej, a "nie może pani wymagać, bo ustawa". I wkurzam się, bo jednak kosztuje to znacznie więcej, niż jednorazówka chirurgiczna, która by wystarczyła jeśli wszyscy na około by te jednorazówki mieli.

I astma, ja naprawde nie rozumiem "prawdziwych astmatyków". To w ich najlepszym interesie jest zasłanianie ust/nosa, a jak się nie da (w co wątpię), to przyłbica. Przebieg covid u astmatyków jest nieprzewidywalny, często ciężki.
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:18
                      a23a23 napisała:

> Bo dużo mniej było wiadomo o wirusie.

😀 ludzie sa jednak naiwni.

> Nikt nie mówi, że to maski "covidowe". W ogóle, co to za określenie?

To poczytaj zwlaszcza angielskojezyczne info.

> Nie. Zmniejszają tylko ilość areozoli i wydzielin, które przedostają się do oto
                      > czenia. Nie w 100%, jasne.

Jasne, jakos nie zminiejszyly w Chinach gdzie z powodu smogu nosza maski.
                      A rozumiem ze wszelkie klimatyzacje tez sa wylaczone.

A dla informacji jestem alergikiem i mam astme , covid tez mialam, przeszlam lekko. Taka to nieprzewidywalna ciezka choroba.
                      • a23a23 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:39
                        raadhiyah2020 napisała:

> a23a23 napisała:
                        >
                        >
                        > > Bo dużo mniej było wiadomo o wirusie.
                        >
                        > 😀 ludzie sa jednak naiwni.

O polskich nakazach i tym kiedy się pojawiły, to nie do mnie. Na różnych znajomych "instruktorów" i córek leśnika nie mam już siły.

> > Nikt nie mówi, że to maski "covidowe". W ogóle, co to za określenie?
                        >
                        > To poczytaj zwlaszcza angielskojezyczne info.

Żadne poważne źródło, nie mówi, że to "covidowe maski".

>
                        > > Nie. Zmniejszają tylko ilość areozoli i wydzielin, które przedostają się
                        > do oto
                        > > czenia. Nie w 100%, jasne.
                        >
                        > Jasne, jakos nie zminiejszyly w Chinach gdzie z powodu smogu nosza maski.
                        > A rozumiem ze wszelkie klimatyzacje tez sa wylaczone.

Po pierwsze, to jeśli z powodu smogu, to noszą na zewnątrz, a nie w pomieszczeniach (a to tam ryzyko jest największe). A po drugie, tak zmniejszają - tak, wiem, to dowód anegdotyczny, ale takie najbardziej lubicie. Znajomy chirurg miał covid, dzień przed objawami jeszcze operował. Stali twarz w twarz ze swoim asystentem i go nie zaraził (obaj mieli maski i te pełne stroje chirurgiczne). Za to zaraził kolegę, z którym siedział w dyżurce (masek nie mieli). Czas ekspozycji był mniej więcej podobny.

> A dla informacji jestem alergikiem i mam astme , covid tez mialam, przeszlam le
                        > kko. Taka to nieprzewidywalna ciezka choroba.

Świetnie. Jak rozumiem, potwierdzony testem, a nie "bo ja węch straciłam". I tak, przebieg covidu w astmie (o alergiach danych nie ma) jest nieprzewidywalny. Ale cieszę się, że Tobie się udało. To co, masz przeciwciała, może osocze oddasz?
                      • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:49
                        "A dla informacji jestem alergikiem i mam astme , covid tez mialam, przeszlam lekko."
                        Przede wszystkim Raadhiyah to jesteś kłamczuchą. W dodatku taką z zaawansowaną sklerozą. Niecałą godzinę temu napisałaś tak: "Prawo nie wymaga okazywania dowodu astmy wiec moge klamac, w tym przypadku nie czuje sie z tym klamstwem zle"
                        Więc cała reszta Twoich wywodów jest dokładnie tyle samo warta co te pierdoły na temat astmy.
                    • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 15:13
                      W krajach muzułmańskich od lat połowa populacji chodzi w szmatach na twarzy. Oczywiście cudownie nie chorują.
                      Poziom zidiocenia na tym forum coraz większy.
              • te_de_ka Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:45
                Raadhiyah zastanów się nad czymś takim: mój sąsiad, lekarz, 85 lat, placówki medyczne proszą go, żeby zechciał jeszcze podjąć u nich pracę, lekarzy w Pl brakuje, takimi emerytami nie tylko ratuje sie system na skraju wydolności ale oni i tak mają swoich wiernych pacjentów, których prowadzą. On nie musi wychodzić z domu, może wyselekcjonować sobie pacjentów albo nie leczyć wcale. Dziś jakiś buc chamsko rzuci w twarz takiemu staruszkowi, żeby spadał na chatę, jutro taki buc będzie czekał wiele godzin na SOR albo wiele tygodni na konsultację u specjalisty.
                • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:56
                  Bardzo dobry post
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:02
                  te_de_ka napisał(a):

> Raadhiyah zastanów się nad czymś takim: mój sąsiad, lekarz, 85 lat, placówki me
                  > dyczne proszą go, żeby zechciał jeszcze podjąć u nich pracę,

Tiaaa, u mnie rzad prosil emerytowanych lekarzy i pielegniarki zeby pracowali w trakcie covid peak. Jesli to taki niebezpieczny wirus zwlaszcza dla osob w podeszlym wieku to jak a ogole mozna ich o to prosic.
                  Pomijam juz masowe wysylanie pacjentow ze szpitali do domow opieki bez testowania itp....
              • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:50
                Czyli jesteś oszustką? Nie mordujesz innych tylko dlatego, że prawo zabrania?
                • sundace46 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:53
                  reinadelafiesta napisała:

> Czyli jesteś oszustką? Nie mordujesz innych tylko dlatego, że prawo zabrania?
                  >
                  I do tego jest po prostu idiotką.
                  • ira_08 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 15:02
                    Pomnóż przez 2 miliony i Brexit staje się zupełnie zrozumiały.
      • snajper55 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 22:45
        raadhiyah2020 napisała:

> Nie nosze. Mowie ze mam astme i trudnosci z oddychaniem gdy ja zaloze. Nie wyma
        > gaja zaswiadczenia od lekarza, nie wzywaja policji. W wiekszosci sklepow nie zw
        > racaja uwagi.

Skoro jesteś chory i nie możesz nosić maski, to siedź w domu i nie pętaj się po sklepach.

S.
        • reinadelafiesta Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 23:11
          Ona sama chyba nie wie do końca jak jest z tą astmą. Dzisiaj o 10;30 jeszcze nie miała, a o 11:18 już tak. Ba! Nawet covid zdążyła przejść, co prawda lekko, ale zawsze. Gubi się biedaczka w tych swoich kłamstewkach.
    • aguar Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 09:57
      Tak się dziwię, tutaj taki wątek (potępienie dla osoby nie chcącej nosić maski) a w wątku obok osoba z infekcją się zastanawia czy zostać w domu i nie wg wszystkich taka konieczność jest oczywista. Może coś pośredniego - bezobjawowym dać żyć normalnie, ale ci z objawami nie wyłażą.
      • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:11
        Doklanie i wmawia im sie alergie.
      • runny.babbit Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:10
        Od dłuższego czasu trwa nagonka na ludzi nienoszacych masek, nie wnikam czy one są skuteczne czy nie, ale zatrważa mnie jak łatwo wykorzystując lęk napuścić jednych ludzi na drugich. I w ogóle jak bardzo jesteśmy w trakcie tej pandemii manipulowani.
        • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:18
          Jaka nagonka?...
          Mnie dla przykładu raczej bawi to, że dla niektórych ten kawałek materiału to prawie taki ból, jak co najmniej przymusowy tatuaż na czole, a nienoszenie go wynoszą do rangi antysystemowego buntu.
          • amast Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:29
            Wiesz, ja ostatnio po założeniu maseczki w sklepie dostałam takiego ataku kaszlu, że zbiegli się wszyscy ochroniarze z pytaniami czy wzywać karetkę i czy jest potrzeba reanimacji. A ja po prostu jestem alergiczką i oddychanie przez materiał w znaczący sposób utrudnia mi normalne funkcjonowanie. I czasem wystarczy kropla śliny z jakimś przypadkowym alergenem, żeby wywołać kilkuminutową sesję z kaszlem, spłyconym oddechem i zwiększonym zapotrzebowaniem tlen. Ale nie, dla większości jestem antysystemowym antyszczepem.
            • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:48
              Niby alergikiem nie jestem ale napad kaszlu bierze mnie w przychodni do której regularnie chodzę. I nigdzie indziej smile Prawdopodobnie to reakcja mojego układu oddechowego po nałożeniu na ręce ichniego płynu do dezynfekcji - jest na wysokości mojej twarzy i jak tylko nałożę na dłonie i rozprowadzę a zapach zacznie się unosić, to mnie drapie w gardle.
            • chersona Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:52
              to założyłaś złą maseczkę. moja córka ma alergię wziewną, nosi maseczki bez problemu. wnuczka znajomej po raz pierwszy w tym roku nie miała w sezonie objawów alergii. Podobno nie tylko dzięki temu, że głównie siedziała w domu, ale też dzięki maseczkom.
              tak że swoje argumenty możecie sobie wsadzić w swój rów mariański.
              jesteście po prostu na nie i tyle
              • amast Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:04
                Jakbym siedziała w domu to pewnie też bym nie miała alergii. Ale nie siedzę, bo - wyobraź sobie - pracuję. Ktoś musi, nie wszyscy mogą siedzieć na zasiłkach.
                A argumenty, że ja, zdrowa, przez 8 godzin pracująca bez maseczki z klientami głównie z grup ryzyka, nagle po wyjściu z pracy dla tych samych klientów stanowię śmiertelne zagrożenie jeżeli nie założę maseczki w sklepie, to nawet nie jest rów mariański. No ale zakładam. To okazuje się, ze złą. Zaraz powinno się okazać, że jedyne słuszne maseczki, to te od kumpla pana ministra. A wszystkie inne są antysystemowe.
                • chersona Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:09
                  to sama sobie uszyj. można między kawałki szmaty (jak to obecnie nazywają wetknąć filtr z włókniny)
                  • amast Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:15
                    > i oddychanie przez materiał w znaczący sposób utrudnia mi normalne funkcjonowanie

> można między kawałki szmaty (jak to obecnie nazywają wetknąć filtr z włókniny)

Świetna rada: dołóż jeszcze jedną warstwę, będzie ci się oddychać lżej. Jasne.
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:22
                      amast napisała:

> Świetna rada: dołóż jeszcze jedną warstwę, będzie ci się oddychać lżej. Jasne.

Dokladnie.
                    • memphis90 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:44
                      To zdecyduj się - masz alergie na własną ślinę czy gorzej Ci się oddycha przez warstwy? Bo wiesz, taki sekret - KAŻDEMU oddycha się trudniej przez maskę. Każdemu.
                      • amast Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:53
                        Jeżeli każdemu oddycha się trudniej przez maskę i jednocześnie rząd zmusza bez powodu zdrowych ludzi do chodzenia w maskach, to to jest zbrodnicze działanie na szkodę własnego społeczeństwa.
                        A na własną ślinę alergii nie mam.
                • chersona Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:16
                  bardzo dobre są maseczki z jedwabiu, lub mieszanki bawełna z jedwabiem. nie powinny uczulać
                • memphis90 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:43
                  >Jakbym siedziała w domu to pewnie >też bym nie miała alergii
                  Masz wybioorczą alergię na sklepy i miejsca publiczne...?

>a, zdrowa, przez 8 godzin pracująca >bez maseczki z klientami
                  A dlaczego nie macie masek podczas pracy z klientami?

>nagle po wyjściu z pracy dla tych >samych klientów stanowię >śmiertelne ^zagrożenie
                  Nie, stanowisz zagrożenie w czasie każdego kontaktu bez zabezpieczeń. W pracy i po pracy. I sama również jesteś narażona. W pracy i po pracy.
                  • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:45
                    No, zagrozeniem jestes smiertelnym, dziwne ze jeszcze zyjesz, a raczej zyjemy
            • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:08
              To siedź w domu, taka rada pada dla wszystkich z grup ryzyka.
              • amast Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:16
                Ja nie jestem w grupie ryzyka. To, że alergia wzmaga podatność na infekcje, to jest jakaś piramidalna bzdura. Nie miałam poważnej infekcji odkąd jestem dorosła. I mam podejrzenia graniczące z pewnością, że moje dziecięce infekcje nie były żadnymi infekcjami, tylko reakcjami alergicznymi. Tylko, że jak lekarz pierwszy raz powiedział, że mogę mieć alergię, to rodzice i babcia stwierdzili "panie, co pan gadasz za głupoty, antybiotyk przepisz i będzie dobrze".
            • nuka_2 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 14:15
              Spróbuj nosić przyłbicę, ewentualnie maseczkę chirurgiczną, oddycha się przez nią łatwiej niż przez materiałową i chroni trochę lepiej. Pracownicy ochrony zdrowia, pielęgniarki, lekarki, czy innych zawodow wymagających maseczek tez chorują na astmę alergiczna i inne choroby układu oddechowego. Dają radę w często duzo większej ochronie- np, maseczka N95 plus przyłbica, fartuch fizelinowy na zwykły, rękawiczki itd pracując w upale. Argument osób z chorobami płuc, zwłaszcza z POChP, ze nie noszą maseczek/przyłbic, bo im duszno, jest dość niemądry, jeśli oni zachorują, rokowania mają znacznie gorsze.
            • memphis90 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:39
              >I czasem wystarczy kropla śliny z >jakimś przypadkowym alergenem

Jeśli boisz się kropli śliny z alergenami, to nos maskę... Dziwne ze przed covidem alergicy zakładali maski z filtrami, żeby zmniejszyć objawy, a teraz nagle wszyyyyyskie maski szkooooodzą i taaaaak sttaaasznie duuuuszą!
          • runny.babbit Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:36
            Sorry, ale jak czytam kolejny artykuł jak ktoś w sklepie nie nosi maseczki, a pod nim komentarze w stylu "mordercy" to coś jest na rzeczy. To jest kolejną odsłona zjawiska z marca, tylko wtedy dzieci były na cenzurowanym Ja rozumiem że prościej uchwycić się myśli że ktoś jest winien pandemii niż zaakceptować że będziemy z wirusem już na zawsze, ale są jakieś granice. Przekraczających prędkość i trujących smogiem też będziemy rozstrzeliwać?
            • marta.graca Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:43
              A ktoś ich rozstrzeliwuje? nie zauważyłam, by jakieś specjalnie represje ich spotykały.
            • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:48
              A ktoś kogoś rozstrzeliwuje? Nie zauważyłam.
              Sama w marcu nasłuchałam się i naczytałam, że jak w ogóle śmiałam podróżować, bo tacy jak ja rzekomo przywlekli zarazę nad Wisłę. No trudno, są tacy, co histeryzują. I dla mnie pokrzykiwania o tym, że maseczka to zamach na wolność osobistą są dokładnie taką samą histerią, jak marcowe histerie antynarciarzowe, tylko z drugiej strony.
              • runny.babbit Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:51
                Poczytaj komentarze pod artykułami. Dla mnie to zwyczajne szczucie. Dobrze że broni u nas ludzie nie noszą, bo byśmy mieli przypadki interwencji jak z innych krajówuncertain
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:09
              Ludzie zostali zmanipulowani i zastraszeni. I tak jak ktos napisal, nie nosi maski mordeca i wogole antyspoleczny, ale obok watek ze ktis ma kaszel i z nosa mu leci to alergik, testu niech nie robi, izolowac tez sie nie mysi, bylica przeciez pyli.
              • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:12
                No a nie antyspołeczny? Przecież sama przyznałaś, że to INNI mają uważać, a najlepiej to zwolnić się z roboty, bo TY chcesz chodzić bez maseczki. Jaki to pogląd, jeśli nie antyspołeczny, nasza droga najmo?...
                • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:21
                  A do tej pory nie mieli uwazac? Co zalecano osobom z nowotrorami podczas chemioterapii? Moja sasiadka zmarla przed covid, miala raka, podczas chemioterapii nie pracowala, nie wychodzila nigdzie oprocz swojego ogrodu, nie miala kontaktu z ludzmi poza minimum koniecznym wlasnie po to zeby sie chronic. Co sie zaleca alergikom- unikanie alergenow itd. Co zalecano ludziom narazonym do tej pory, prace z domu. Itd.
                  • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:43
                    Tja, ale nowotwory i alergie nie są chorobami zakaźnymi (słowo klucz). Każdy, kto jest na coś chory, wie, że są rzeczy i sytuacje, których powinien unikać. Ale to przeważnie dotyczy tylko jego. W przypadku chorób zakaźnych (słowo klucz) mamy dodatkowy czynnik pt. INNI LUDZIE, którzy mogą nieświadomie roznosić wirucha. To po pierwsze.
                    Po drugie - naprawdę nie każdy może pracować z domu. Bo jest kierowcą, kasjerem, realizatorem w radiu. A jednocześnie może być cukrzykiem, czyli osobą w grupie ryzyka. No i lipa trochę, bo zdaniem najmy powinien zgłosić się po kuroniówkę.
                    • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:52
                      Dla wiekszosci ludzi covid nie jest niebezpieczny, w krajach gdzie sie test and trace 80% covid positive nie ma zadnych symtomow. Covid 19 jest kolejna mutacja coronavirus ktore sa znane ludzkosci dlatego trup nie sciele sie po ulicach. Wlasnie dlatego tak jak wczesniej chronic sie maja osoby z grup ryzyka, bo covid jak i grypa i wiele innych wirusow dla nich moga byc niebezpieczne. To co sie dzieje to celowa manipulacja, ktora utrzymywac strach na odpowiednim poziomie. Tak, mozesz sobie to nazwac teoria spiskowa.
                      • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:53
                        I zanim napiszesz ze nie majac symptomow zatazaja, oczywiscie tak jak zarazali I nadal zarazaja innymi wirusami nie majac symptomow. Dla wiekszosci nieszkodliwe dla osob z grup ryzyka owszem. Dlatego wlasnie te osoby maja uwazac.
                        • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:06
                          raadhiyah2020 napisała:

> I zanim napiszesz ze nie majac symptomow zatazaja, oczywiscie tak jak zarazali
                          > I nadal zarazaja innymi wirusami nie majac symptomow. Dla wiekszosci nieszkodli
                          > we dla osob z grup ryzyka owszem. Dlatego wlasnie te osoby maja uwazac.

I uważają. A ja jeżeli poprzez noszenie maseczki mogę im pomóc w tym uważaniu, to to zrobię bo NIC mnie to nie kosztuje (w sensie wyrzeczeń) i korona mi z głowy nie spadnie.
                          • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:09
                            kub-ma napisała:

> I uważają. A ja jeżeli poprzez noszenie maseczki mogę im pomóc w tym uważaniu,
                            > to to zrobię bo NIC mnie to nie kosztuje (w sensie wyrzeczeń) i korona mi z gł
                            > owy nie spadnie.
                            >

To pomagaj. Pomoc powinna byc dobrowolna a nie narzucana.
                            • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:13
                              raadhiyah2020 napisała:

> To pomagaj. Pomoc powinna byc dobrowolna a nie narzucana.

Ależ jak nie chcesz, to nie pomagaj nikomu smile Jeszcze byś się spociła, biedaczko.
                      • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:55
                        Tak tak, gospodarki lecą w dół, ale to celowa manipulacja smile
                        Będę powtarzała do znudzenia, aż trafi - nie wszystkie osoby z grupy o podwyższonym ryzyku mogą chronić się za pomocą siedzenia w domu 24/7 przez Bóg wie ile miesięcy/lat, a już na pewno nie tylko dlatego, że jedna angielska księżniczka czuje się obrażona przez nakaz noszenia maseczek czy przyłbic.
                        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:06
                          Ojejej, a jak to robili do tej pory? Jak sie chronili przed innymi wirusami? Niestety ale nie jests zbyt inteligentna, nie twoja wina.
                          • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:10
                            Do tej pory żadne idiotki nie postulowały, by inni zwalniali się z pracy, bo zasłonięta gęba to zamach na ich wolność.
                            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:22
                              sumire napisała:

> Do tej pory żadne idiotki nie postulowały, by inni zwalniali się z pracy, bo za
                              > słonięta gęba to zamach na ich wolność.

Jedna idiotka nie potrafi czytac i wystraczy.
                              • sumire Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:44
                                Ależ przecież właśnie to postulowałaś - zasiłki dla tych, którzy nie mogą pracować zdalnie big_grin Sama się zorientowałaś, że przegięłaś z egocentryzmem, pisząc takie pierdoły, że teraz oskarżasz mnie o nieumiejętność czytania? big_grin
                          • piesiedwa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 15:09
                            Raadhiyah generalnie podzielam Twoje poglady.
                            Jest wirus, nie jest jakos specjalnie niebezpieczny. Ludzie zyja w strachu bo media strasza. Nikomu nie zycze zle. Ale nagonka chyba przeszla z wyborow na wirusa. To w sumie tez dobrze swiadczy bo to oznacza, ze coraz wiecej osob widzi ta propagande i manipulacje.
        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:20
          runny.babbit napisał(a):

> Od dłuższego czasu trwa nagonka na ludzi nienoszacych masek, nie wnikam czy one
          > są skuteczne czy nie, ale zatrważa mnie jak łatwo wykorzystując lęk napuścić j
          > ednych ludzi na drugich. I w ogóle jak bardzo jesteśmy w trakcie tej pandemii m
          > anipulowani.

Dokladnie. Poziom manipulacji jest niesamowity. Robi sie to w celu wprowadzenia globalnych zmian, choc jedno rzady mowia wprost, zycie jakie zanmy z przed covid juz nie wroci.
      • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:07
        A niby dlaczego mają nie wychodzić albo kichać w maskę? Albo wszyscy noszą albo nikt.
        • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:12
          mia_mia napisał(a):

> A niby dlaczego mają nie wychodzić albo kichać w maskę? Albo wszyscy noszą albo
          > nikt.

😀 nie, nosza ci co chca, to powinna byc opcja a nie przymus. Nie ma przymusu leczenia sie, jest wybor. Za chwile bedzie przymus szczepienia.
          • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:37
            Maseczka nie chroni noszącego.
    • lodomeria Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 10:21
      Kupić maseczkę z jakimś szurowym napisem w stylu "to tylko taka grypa".
      • memphis90 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:49
        O, kolejna mądra inaczej, dla której grypa to taki tam smark z nosa uncertain W zależności od zjadliwości szczepu śmiertelność grypy siega nawet 4%, śmiertelność COVID w Polsce oscyluje ok 3%...
        • ferra Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 20:35

pobudka:
          Alex Jones, Full Show 7/31/20
          www.youtube.com/watch?v=gZJPX8XNcVA
        • lodomeria Re: Antymaseczkowcy 05.08.20, 00:33
          Gdzie napisałam, że grypa to smark z nosa? Obrażasz mnie, bo zobaczyłaś kawałek zdania. Tymczasem na serio, specjaliści twierdzą, że lepiej niż walczyć z antymaskowcami i budować w nich opór, lepiej przedstawić im maski, jako platformę do głoszenia swoich spiskowych teorii. Ja myślę, że długoterminowo, to jest to jednak wypuszczanie dżinów z lamp, ale na najbliższych parę tygodni/miesięcy, to pewnie bardziej produktywne, niż wdawanie się z antymaskowcami w dyskusje. theconversation.com/what-to-do-with-anti-maskers-punishment-has-its-place-but-can-also-entrench-resistance-143456

I na serio, gdzie Ty w moim poście wyczytałaś, że ja lekceważę grypę???
    • nessy Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 11:41
      Jak kilka razy wyskoczy z kasy, to percepcja mu się zmieni smile
    • waleria_s Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:33
      Mój partner taki jest, ręce mi opadły już dawno. Oczywiście początek pandemii był inny- nosił maskę, rękawiczki, nie dyskutował z tym. Teraz KAŻDE wyjście do sklepu bez ochrony, ja z nim (ze wstydu, nie ukrywam) nie chodzę, ale zdziwiło mnie, że nikt mu nie zwrócił uwagi. Czekam na mandat, a najlepiej i wezwanie do niego straży miejskiej/policji, jak zacznie głupio dyskutować, moje tłumaczenie jak grochem o ścianę. Nie nosi, bo w jego mniemaniu wzrostu zachorowań wcale nie ma.
      • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:38
        Jest kreowana druga fala. Miala byc to i jest. Jakos pierwsza jeszcze nie minela ale juz druga nadchodzi. Zobaczymy ile ich bedzie, jak w The Truman Show.

• kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 12:44
          Wiadomo, że maseczka zmniejsza rozprzestrzenianie się wirusa. O to tutaj chodzi. Czy to jest druga fala czy dziesiąta, nie ma znaczenia.
          • agamamaoli Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:15
            Mnie wczoraj jeden pan chciał mnie z tramwaju wysadzić bo mu uwagę zwróciłam że siedzi obok bez maskii a dookoła sporo osób starszych i może je narazić na zakażenie. Nie on nie będzie nosił bo nie może nie może też przylbicy.i zaraz mnie wystawi z tramwaju. Nie ma siły nosić maski ale wysadzić z tramwaju mnie to miałby siłę. A drobniutka nie jestem. Ale reszta pasażerów to jak ząbi. Zero reakcji.
            • pytajacakinga Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:33
              agamamaoli napisała:

> Mnie wczoraj jeden pan chciał mnie z tramwaju wysadzić bo mu uwagę zwróciłam że

Ojtam Ojtam mnie kiedyś wysadzili /wyprosili z tramwaju bo dziecko w wózku 2 miesięczne płakało i to nie jeden pan a pół tramwaju.
            • kub-ma Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:40
              agamamaoli napisała:

> Nie on nie będzie nosił bo nie może nie może też przylbicy.i zaraz mnie
              > wystawi z tramwaju. Nie ma siły nosić maski ale wysadzić z tramwaju mnie to mi
              > ałby siłę. A drobniutka nie jestem. Ale reszta pasażerów to jak ząbi. Zero reak
              > cji.

Nie przerażaj mnie
    • milupaa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 13:48
      Ale jatka forumowa wink A ja jeszcze raz powtórzę, maseczki znaczna większość społeczeństwa nosi albo pod nosem albo pod brodą. Może w sklepach powinni postawić żandarmow aby zwracali uwagę? Bo takie noszenie maseczek nie ma najmniejszego sensu. A noszą tak bo utrudniają im oddychanie. Ja osobiście mam dość przejmowania się covidem, nikt się nie uchroni, wcześniej czy później każdy albo przechoruje, albo się uodporni - chorowanie bezobjawowe to jakaś bzdura, po prostu organizm wytworzył przeciwciała bez zachorowania. Kwestia czasu.
    • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 15:20
      Nie noszę, nie klice się z obsługą. Kilka razy poprosiłam, żeby obsługa wezwała policję. Raz rzeczywiście to zrobili. Funkcjonariusze pouczyli obsługę sklepu, że zgodnie z prawem maseczki mieć nie muszę.
      W sumie żałuję, że tylko raz wezwali 😜🤣🤣🤣
      • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:46
        Tylko potem nie płacz, ze nie ma szkoły, a firma padła i nie zapłaciła.
        • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:48
          O tak, bardzo będę płakać, bo policja zna prawo 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
        • piesiedwa Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:25
          Firma padla bo zrobili lockdown bo ludzie wierza w smiercionosny wirus...
      • bywalczyni.hosteli Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:48
        To takie zabawne robić problem ludziom w pracy i narażać na stres innych klientów?
        • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:50
          W czym problem. Obsługa wezwała, nie ja. I tak, cieszę się, że to zrobili. Nie będą więcej zawracać ludziom d... Przynajmniej w tym sklepie.
          Ich, och, ci zestresowani klienci, może kilku przeczytało dla odmiany rozporządzenie, a słucha tylko telewizyjnej papki.
          • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 16:52
            ...a NIE słucha tylko telewizyjnej papki.
          • mia_mia Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:04
            Będziesz szczęśliwa jak pozwolą ci wychodzić do sklepu nie dalej niż kilometr od domu, bo jest dużo zakażeń?
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:07
              mia_mia napisał(a):

> Będziesz szczęśliwa jak pozwolą ci wychodzić do sklepu nie dalej niż kilometr o
              > d domu, bo jest dużo zakażeń?

I tak nie chodze, bo musze szmate zakladac, wiec kupuje online. A wiec zakazen wciaz duzo pomimo szmat, lockdwon, wszelkich utrudnien codziennych. Oczywiscie, przeciez zapowiedziano ze bedzie druga fala, to i jest.
            • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:11
              Słuchaj, a tak konkretnie to na czym polega twój problem?
              W tej chwili mamy takie a nie inne prawo. Przestrzegam go ja, zna je policja, obsługa sklep, jak widać, nie znała.
              Opowieści straszaki zachowaj dla przedszkolaków lub sobie podobnych.
          • bywalczyni.hosteli Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:20
            Takie dziwne, że są ludzie którzy po prostu się boją i chcą by otoczenie nosiło maseczki? Też jesteś z frakcji, że wirusa nie ma, a prawdziwym zagrożeniem jest 5g i chemitrails?
            • raadhiyah2020 Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:23
              bywalczyni.hosteli napisała:

> Takie dziwne, że są ludzie którzy po prostu się boją i chcą by otoczenie nosiło
              > maseczki?

Jesli sie boja to niech sisdza w domu.
              • bywalczyni.hosteli Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:27
                Najma idź pranie lepiej zrobić bo w końcu w jukeju pralki się dorobiłas, hajlajf.
                • raadhiyah2020 [...] 04.08.20, 17:29
            • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 17:27
              Ależ ich święte prawo. Mogą się bać, jeśli chcą.
              Widzisz tylko dwie opcji? Albo wszyscy umrzemy, albo wirusa nie ma, jest 5g i chemitrails? Głęboko współczuję.
              • bywalczyni.hosteli Re: Antymaseczkowcy 04.08.20, 23:03
                Aaa po prostu nie lubisz nosić maseczek jak prezydent elekt, to wiele wyjaśnia.
                • skumbrie Re: Antymaseczkowcy 05.08.20, 09:03
                  Gratuluję umiejętności wnioskowania. Kariera w dziedzinie logiki stoi przed tobą otworem 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
    • anahera Re: Antymaseczkowcy 05.08.20, 11:47
      U nas od niedawna maseczki obowiazkowe wszedzie poza wlasnym domem, kara za nie noszenie $200. Pierwszy tydzien owszem, byly burdy w sklepach ale mandaty jednak okazuja sie skuteczne. A od przedwczoraj mamy mandat ponad $6000 dla osoby z pozytywnym wynikiem ktorej nie ma w domu gdy przychodzi kontrola. Sprawdzaja wszystkich pozytywnych codzien. Zostalo do tego polowane ponad 1000 zolniezy. Mandat wprowadzony zostal dlatego ze 25% tych osob nie bylo w domu w pierwszych tygodniach kontroli.
      • anahera Re: Antymaseczkowcy 05.08.20, 11:48
        *powolane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka