Dodaj do ulubionych

Problem ze skórą na szyi

05.08.20, 10:38
Od pewnego czasu mam problem ze skórą na szyi pod włosami, poniżej uszu i pod linią włosów. Tworzą mi się tam krosty i pryszcze. Teraz latem jest to zwłaszcza dokuczliwe, bo chciałabym spiąć włosy, a tu po obu stronach takie paskudne wypryski, gorzej niż u nastolatki, a jestem już po 40. Na twarzy nic takiego mi nie wychodzi. Dbam o te miejsca, myję tak jak twarz delikatnym żelem, przecieram tonikiem, ale to pomaga tylko na krótko. Uprzedzając Wasze pytania, włosy też myję regularnie, co 2-3 dni, ale fryzury nie zmienię, mam włosy do ramion. Czy można coś z tym zrobić? Może jakiś zabieg u kosmetyczki?
Obserwuj wątek
    • milupaa Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 10:41
      Do dermatologa. Może to jakieś zakażenie i potrzebny antybiotyk.
      • monette Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 10:56
        Nie pomyślałam o infekcji. Rzeczywiście, przejdę się do dermatologa (o ile nie będzie to konsultacja online...)
    • 35wcieniu Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 11:19
      U mnie wypryski w tych miejscach mają zawsze związek z hormonami. Znikają podczas brania antykoncepcji hormonalnej.
      • mae224 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 12:37
        Potwierdzam, w tym miejscu to hormony.
        • monette Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 16:33
          Jeśli to hormony, to katastrofa, antykoncepcji nie mogę przyjmować ze względu na ryzyko zakrzepu sad
          • mae224 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 16:45
            To podlecz u dermatologa. Mnie jeszcze ta linia sięga wzdłuż brody i pod brodę.
            • 35wcieniu Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 20:45
              Ale jak "podlecz"?
              Jeżeli to hormony to dermatolog nie ma na to rady, przynajmniej w moim przypadku nie miał.
              • mae224 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 22:12
                To słaby dermatolog.
          • mami2 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 16:51
            Witaj w klubie. Ja tak leczę zewnętrznie - maści, kremy na plecy u dermatologa od roku. Pigułek nie mogę - a tylko to działa. Na izotretynoine się nie zdecyduję bo raz już ją brałam jakieś 15 lat temu i mocno mnie zdrowotnie to przejechało- ból brzucha, stawów, głowy nieustanny. Pomogła na ca. 5-7 lat i na nowo dziadostwo wylazło. I tak się męczę z trądzikiem hormonalnym od 20 lat...Ostatnie 5 lat brałam hormony, ale nie mogę (zapalenie żyły dostałam na nodze). Tyle dobrze że u mnie to plecy a nie twarz...
    • erzulie Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 12:30
      Może to kwestia odżywki do włosów lub innych kosmetyków? Po niektórych odzywkach mam przesuszona skórę za uszami, czasem robią mi się nawet niewielkie rany. Myślałam, ze niedokładnie splukuję szampon czy odżywkę, ale nawet po dokładnym spłukaniu był problem, bo włosy mają kontakt z tymi miejscami. Odstawienie odżywki i zastosowanie innej od razu rozwiązuje problem.
      • nuclearwinter Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 12:36
        Też bym obstawiała odżywkę lub niedokładnie spłukany szampon. Albo nawet dokładnie spłukany, ale z jakimś uczulającym, podrażniających składnikiem.
        • redwineiswhatilike Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 13:26
          Ja zawsze po spłukaniu odżywki myję plecy płynem do twarzy do cery trądzikowej. Nie mam trądziku choć miałam długo, ale właśnie robiły mi się wypryski, prawdopodobnie po odżywce. I jest ok, żadnych krostek, które przez jakiś czas miałam
      • monette Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 16:34
        Używam trzech różnych szamponów na zmianę, raz zostaję dłużej przy jednym z nich, innym razem co mycie to inny szampon. Będę musiała się im przyjrzeć w takim razie.
    • ludzikmichelin4245 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 13:21
      O, podobny problem pojawił się ostatnio również. Być może to przypadek, ale wcześniej nosiłam długie włosy, a obecnie mocno skróciłam i w miejscu, gdzie mam "podgolony" kark oraz w okolicy uszu pojawiają się wypryski.
    • m_incubo Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 13:27
      Potwierdzam wypowiedzi powyżej, u mnie też kiedyś była to kwestia hormonów, ale możesz też zmienic/odstawić szampon czy odżywkę i sprawdzić efekty.
    • fil.lo Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 14:25
      U mnie tak wygląda łagodna forma LZS. Idź do dermatologa, może potrzebujesz leków.
    • nenia1 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 16:00
      A nie psikasz się dezodorantem lub perfumami za uszami? Sprawdź też w lustrze czy spłukujesz dobrze szampon po umyciu włosów, czasem zostaje piana, a jak masz wrażliwą skórę to mogą się robić podrażnienia.
    • ewa_2009 Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 20:09
      Też tak mam, a objawy bardzo się nasilają gdy mam masaż pleców i karku w ramach rehabilitacji. Oliwka czy inne smarowidło bardzo mi szkodzi.
    • asfiksja Re: Problem ze skórą na szyi 05.08.20, 20:17
      Przyjrzałabym się diecie. Nie jesz przypadkiem przemysłowych kurczaków?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka